Connect with us

Vijesti

4 lekcije sv. Josipa za muževe i očeve

Published

on

Uloga muža i oca po Božjem naumu jedinstvena je i nezamjenjiva. Međutim, u ovim nemirnim vremenima doživljavamo krizu muževnosti i očinstva. Bog nastavlja podizati ljude za svete pozive supruga i oca, no mnogi ne znaju što znači biti muškarac, a kamoli pravi muž i otac, prema Božjem naumu.

Sveti Josip moćan je vodič i pratitelj ljudima koji teže prema svetosti u ovim pozivima. Njegov život svjedoči o njegovoj moći posredništva za muževe i očeve.

Napokon, biti zaručnik Blažene Djevice Marije i zemaljski Kristov otac bila je najveća misija ikad dana bilo kojem muškarcu. Budući da Božje milosti odgovaraju jedinstvenom pozivu koji On ima za svakoga od nas, sveti je Josip morao primiti najnevjerojatnije milosti. To mu je omogućilo da u potpunosti sudjeluje u ispunjenju Božje volje za cijelo čovječanstvo.

Evo četiri lekcije koje ljudi mogu naučiti od svetog Josipa dok nastoje živjeti Božji plan za bračnu i očinsku ljubav.

Budi čuvar i zaštitnik

Sveti Josip bio je zaštitnik i čuvar Gospe i Isusa. Uzeo je Mariju za suprugu unatoč misterioznim okolnostima njezine trudnoće. Doveo je Blaženu Majku i dijete Isusa u Egipat kako bi izbjegao pokolj nevine dječice. Vratio ih je u domovinu kad je sve bilo na sigurnom kako bi se ispunilo proroštvo iz Svetog pisma.

Božja je zamisao da muževi i očevi budu čuvari i zaštitnici, prihvaćajući mušku ulogu koja im je povjerena. Pozvani su da čuvaju svoje žene i djecu: fizički, duhovno, moralno i emocionalno.

Mnogo opasnosti prijeti obitelji u društvu koje je svoje muškarce uglavnom feminiziralo. Kakva god poruka svijeta bila, Bog je muževima i očevima iz razloga dao poseban autoritet. Pozvao ih je da hrabro služe kao čuvari i zaštitnici obitelji – domaće crkve – baš kao što je to činio sveti Josip.

2. Prihvati dar Božjeg plana za svoj poziv

Bog je ljubav supružnika namjeravao oblikovati prema Kristovoj ljubav prema svojoj zaručnici, Crkvi. Očinstvo je zamišljeno kao zemaljski odraz Njegove zavjetne ljubavi prema nama kao Njegovoj djeci.

Sveti Josip prepoznao je te darove i njihova Darivatelja. Veći dar nikada nije povjeren nijednom drugom čovjeku. I budući da je Josip bio poslušan Božjem naumu, Sin Božji je rastao, napredovao, živio među nama i ispunio Božji plan za naše spasenje. Josip je život (u skromnoj neizvjesnosti) položio u službu Bogu, svojoj obitelji i, u konačnici, svijetu.

Brak i očinstvo uzvišeni su Božji darovi, no obiteljski život daleko je od savršenstva. On zahtijeva od nas da prihvatimo mnoge stvari koje su neočekivane, a katkad i neželjene.

Josip je pustio vlastita očekivanja od bračne ljubavi i očinstva. Dao ih je Bogu, a Bog mu je dao istinski mir dok je ostvarivao ono što je Bog naumio.

Kad muž i otac cijelo svoje biće stavi na raspolaganje Bogu, kao što je to učinio sveti Josip, on je u stanju vidjeti te darove u duhovnom svijetu – ne samo kao sadašnju zemaljsku stvarnost. Svoju ženu i djecu može voditi u nebo kako bi ispunio Božji plan. Može potpunije živjeti dar svog poziva i primiti mir koji proizlazi iz počivanja u volji Božjoj.

3. Živi u vjernosti prema Bogu

Josip je bio čovjek duboke vjere. Čeznuo je za dolaskom obećanog Mesije.

Zbog svoje nevjerojatne vjere, mogao je djelovati u poslušnosti Bogu čak i u najneugodnijim okolnostima. Potpuno je vjerovao i imao povjerenja, a Bog ga je obdario milostima srazmjernima njegovoj vjeri i poslušnosti. Na taj je način primio mudrost i druge darove koji su mu bili potrebni kako bi vodio Mariju i Isusa kao duhovna glava Svete obitelji.

Današnjim muževima i očevima potrebna je snažna vjera kako bi se mogli suočiti s izazovima i pogibeljima našega svijeta, posebno u vođenju svojih obitelji.

Život svetog Josipa pokazuje kako potpuna vjernost Bogu olakšava poslušnost, jača vjeru i donosi milosti cijeloj obitelji.

4. Traži Gospodina u tišini

Tišina je karakterizirala život svetog Josipa.

Navještenje, Utjelovljenje i Rođenje Isusovo bili su zaogrnuti tišinom. U tihom prostoru molitve nalazimo Boga koji nas čeka, govori nam, poučava nas i smiruje nas. Vodi nas u tišini. Tamo otkrivamo intimnu i osobnu prirodu Božje ljubavi prema nama. U molitvenoj tišini održavamo vlastitu dvostruku viziju života: tj. od našeg Spasitelja učimo zagrliti i nebo i Križ.

Ako muževi i očevi traže Boga u tišini i molitvi, daleko od komešanja svijeta, ojačat će. Tada će, poput svetog Josipa, prepoznati više Božje velikodušnosti nego što su to ikad zamišljali.

Muževi i očevi: Idite k Josipu!

Crkva je počela naučavati da je ovo vrijeme posebno vrijeme svetog Josipa.

To nije slučajno.

U ovim nemirnim vremenima uloga supruga i oca od presudne je važnosti za društvo. Sveti Josip uzor je i vodič za sve muškarce koji žive u tim pozivima. Može ih pratiti, jačajući ih da se suprotstave opasnostima koje danas prijete obiteljskom životu.

Poznat je po mnogim imenima koja odražavaju njegovo duhovno očinstvo i ulogu u povijesti spasenja, kao što su, primjerice, zaštitnik obitelji, ogledalo strpljivosti, uzor muževa i očeva, ures domaćeg života, strah zlih duhova i glavar slavne obitelji.

Ne sumnjajte da će vam sveti Josip doći u pomoć u vrijeme potrebe. Njegov je zagovor moćan pred Božjim prijestoljem. Duhovni je otac, moćan pratilac i vodič. Sveti Josip je brižna ljudska slika Božjeg očinstva.

Ite ad Joseph, glasi latinska izreka. Idite k Josipu! Tražite njegov zagovor.

Molitva svetom Josipu za muževe i očeve

Sveti Josipe, Prečisti Marijin zaručniče i Isusov zaštitniče, tvoj je život bio ispunjenje svete dužnosti s ljubavlju u tvome pozivu. Zaštiti sve muževe i očeve koji imaju povjerenja u tebe. Prati ih u njihovim borbama i poteškoćama. Okruži ih svojom brižnom prisutnošću. Daj im mudrost da žive svoj poziv onako kako to Bog namjerava. Pribavi im duševni mir koji proizlazi iz počivanja u volji Božjoj. Dovedite ih u božansku bliskost s našim Gospodinom i Gospom usred briga ovozemaljskog života. Blagoslovi njihove žene i djecu brižnim obiteljskim životom. Otkrij im Isusa dok vjerno vode svoje obitelji i ostani s njima kao duhovni otac, sada i zauvijek. Amen.

Sveti Josipe, glavaru slavne obitelji, moli za nas!

Kakvu je ulogu sveti Josip odigrao u tvojem životu? Kako se zauzeo za tebe? Pošalji nam svoje svjedočanstvo!

Preuzeto sa stranice catholiccompany.com | Muževni budite

Advertisement

Vijesti

Spisateljica JK Rowling odbija se pokloniti transrodnoj aktivistici koja ju je prijavila policiji zbog ‘pogrešnog roda’

Published

on

Rowling je branila svoje stajalište da rodno zbunjena televizijska ličnost ‘India’ Willoughby ‘nije postala žena’, dodajući da ‘Indija glumi mizoginu mušku fantaziju o tome što je žena.’

FOTO: Autor J.K. Rowling/Joel C Ryan/NYT/Invision, via Associated Press

“India Scarlett” Willoughby, transidentificirani muškarac koji je promijenio ime Jonathan i “tranzicionirao” se 2015., jedan je od najistaknutijih aktivista za transrodnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Proslavljen kao britanski “prvi transrodni televizijski čitač vijesti” i “prvi transrodni suvoditelj” prethodno isključivo ženskog ITV talk showa Loose Women, bio je nominiran za britansku LGBT nagradu 2017. Nakon “tranzicije”, Willoughbyjev sin slomljenog srca odbio je razgovarati s njim godinama.

Willoughby je sada možda poznatiji po petljanju s Rowling. Govoreći za Byline TV, Willoughby je objavio da je prijavio Rowling policiji jer ga je “pogrešno rodila” nazivajući ga muškarcem, a ne ženom. “J.K. Rowling je definitivno počinila zločin”, rekao je. “Ja sam zakonski žena. Ona zna da sam žena i naziva me muškarcem. To je zaštićena karakteristika. A to je kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o priznavanju spola.”

Zatim se požalio na njezine tweetove i rekao da su odgovori bili “truli” i “odvratni” te da predstavljaju zlostavljanje. “To je izvršeni prekršaj.”

Kao i gotovo sve što Willoughby kaže, ovo nije slučaj – Rowlingovo obraćanje njemu kao muškarcu nije “zločin iz mržnje” i neće, prema trenutnom pravnom režimu, dovesti do njezina uhićenja. Rowling je, sa svoje strane, odmah uzvratila. “Prije nekog vremena, odvjetnici su me obavijestili da ne samo da imam jasan slučaj za klevetu protiv Indije Willoughby, već da bi Indijino opsesivno ciljanje na mene tijekom proteklih nekoliko godina moglo dostići zakonski prag za uznemiravanje”, objavila je na X.

Zatim je navela popis Willoughbyjevih vlastitih kontroverznih tweetova:

Continue Reading

Vijesti

Knjiga o obraćenjima Boba Hopea i drugih holywoodskih zvijezda…

Published

on

Razgovarali smo s autoricom Mary Claire Kendall o novom izdanju njezine knjige ‘Oasis’. Povezuje priče o mnogim holivudskim zvijezdama koje su prešle na katoličanstvo…

Ove godine dodjelu Oscara vodit će komičar Jimmy Kimmel. Bit će mu to četvrti put da vodi ceremoniju, impresivan ukupni broj – ali teško će dostići najboljeg od svih voditelja Oscara, Boba Hopea, koji je bio glavni voditelj Oscara nevjerojatnih 19 puta.

Hopeove iskrivljene rečenice i bezobrazne dosjetke učinile su ga omiljenom figurom na pozornici i ekranu, a posebno u vojnim bazama diljem svijeta. Između snimanja filmova i pojavljivanja na radiju, duhoviti čovjek posvetio je puno vremena zabavljajući prekomorske trupe s USO-om, često u borbenim zonama.

Međutim, unatoč svoj svojoj velikodušnosti, Hope je bio i konfliktna duša. Njegova reputacija škrtca možda je povezana s velikim siromaštvom koje je doživio kao dijete. Hope je bio i ženskar, što je užasnulo njegovu suprugu Dolores. Njezina predana katolička vjera je ta koja je u konačnici održala brak i koja je na kraju dovela do obraćenja Boba Hopea na katoličanstvo početkom 1990-ih.

Bob Hope na nastupu u USO-u 1984

Iznenađujuće priče

Priča o vjeri Boba Hopea ispričana je u prekrasnoj knjizi Oaza, Mary Claire Kendall. Dijeli iznenađujuće priče o obraćenju 13 holivudskih slavnih osoba, uključujući Alfreda Hitchcocka, Garyja Coopera, Lanu Turner i mnoštvo drugih zvijezda. (Priču o putovanju Johna Waynea u katoličku vjeru, čiji su dijelovi izvedeni iz Oasisa, možete pročitati ovdje.)

S oduševljenjem smo saznali da je Mary Claire Kendall pripremila novo izdanje Oaze, koja će uskoro biti dostupna i kao e-knjiga. Kaže Aleteiji da najnovije izdanje sadrži nove informacije i ispravke prikupljene njezinim istraživanjem. Obnavlja “nešto od onoga što sam morao izrezati iz poglavlja o Mary Astor”, a također “popunjava više priče Ann Sothern”.

“Iscjeljenje i oporavak”

Prije mnogo godina, Kendall je bila privučena ovim pričama o “iscjeljenju i oporavku”. Kao što objašnjava u predgovoru za Oasis, iznijela je priču o obraćenju Garyja Coopera u izdavača časopisa, ali “… mi je rekla da je zanima samo njegov ‘vanjski život’.”

Kako apsurdno, pomislio sam. Što može biti fascinantnije od priče o duši? To je klasik Billyja Wildera Sunset Boulevard (1950.) o kraljici nijemog filma koja žudi za povratkom. To je Barrymore (2011.) o Jacku, najmlađem članu kazališne kraljevske obitelji, koji gleda na povratak, između gutljaja. To je životni luk, usponi i padovi s kojima se svi borimo, koji upotpunjuju sliku.

Kendallina pokojna majka na kraju ju je potaknula da te priče pretvori u knjigu. Ona također pripisuje zasluge svom “dragom prijatelju” fra. Charlesu Johnu McCloskeyju III za “što mi uvijek šalje nove zvijezde o kojima pišem.” Nažalost, preminuo je prošle godine.

Kniga “Oaza” Mary Claire Kendall

Bio je to fr. McCloskeya koji je predložio da Kendall napiše o zaokretu Jacka Lemmona katoličkoj vjeri – priči koja će biti ispričana u nadolazećoj Oasis II, koja će također podijeliti vjernička putovanja Aleca Guinnessa, Spencera Tracyja, Jamesa Cagneyja i drugih. Knjiga izlazi ovog ljeta.

I koji bi film voljela vidjeti da ponese kući Oscara ove godine? “Maestro, s Bradleyjem Cooperom i Carey Mulligan, moj je izbor za najbolji film”, kaže Kendall. Također je voljela The Holdovers, “klasične dramske komedije – i sigurno će osvojiti Oscara, možda Paula Giamattija za najboljeg glumca.”

Vidjet ćemo je li predviđanje Mary Claire točno za nekoliko sati… – donosi Aleteia.

Continue Reading

Vijesti

Bolest X dolazi nakon Sporazuma o pandemiji?

Published

on

Prvo, treba obnoviti političku strukturu za ‘sljedeću pandemiju’, uključujući i sporazum o pandemiji. Hoće li bolest X doći poslije? ‘Sporazum o pandemiji’ Svjetske zdravstvene organizacije trenutno se pregovara iza zatvorenih vrata u Ženevi. Glasovanje će biti u svibnju, tada bi ugovor trebao biti prihvaćen. Ali ni tada ugovor još nije valjan dok ga ne ratificiraju u nacionalnim parlamentima, ali najveći korak bi bio napravljen…

Pripreme za ‘sljedeću pandemiju’

Daily Skeptic postavio je ključno pitanje nedugo prije nego što su pregovori, 19. veljače, započeli: Koliko će vremena trebati, ako se usvoji sporazum o pandemiji, prije nego što se ponovno proglasi ‘pandemija’?

Pitanje postavlja britanski imunolog Angus Dalgleish. U svom kratkom eseju iznosi izvanredna razmišljanja koja počinju smrću Sir Anthonyja Epsteina, pronalazača Epstein-Barr virusa:

Bio sam zapanjen kada sam pročitao osmrtnicu Sir Anthonyja Epsteina, koji je preminuo prošli tjedan u dobi od 102 godine.

Sumnjao je da je limfom (rak), nazvan po Dennisu Burkittu (prvom koji ga je opisao), uzrokovan virusom, i koji je odlučio otkriti taj virus. Primao je brojne uzorke koji su redovito dolazili iz Ugande i opetovano nije uspio pronaći nikakve dokaze sve dok let s uzorkom nije ozbiljno zakasnio, a kada su uzorci konačno stigli, svi su izgledali mutno.

Na kraju je pomoću novog elektronskog mikroskopa uspio pronaći novi virus herpesa koji je nazvao Epstein-Barr virus (Barr je bio njegov tehničar), ili EBV.

Za mnoge druge viruse se sumnjalo da uzrokuju rak, ali nisu uzgajani niti viđeni pod mikroskopom. Poznati primjer je humani papiloma virus (HPV) koji uzrokuje rak vrata maternice (između ostalih vrsta raka). Može se otkriti samo tehnikama molekularne biologije poput onih koje je koristio njegov pronalazač, dobitnik Nobelove nagrade Harold zur Hausen.

Poteškoće u identificiranju virusa dovele su do raznih takozvanih teorija zavjere, kao što su da HIV ne uzrokuje AIDS i da virus Covid ne postoji.

Ove teorije uzdrmane su činjenicama poput onih da su mnogi pacijenti zaraženi HIV-om zdravi, a neki slučajevi AIDS-a HIV negativni, te da je teško izolirati i HIV i SARS-2, uzrok Covida. Zanimljivo, i kod HIV-a i kod Covida, teški klinički simptomi nisu posljedica izravnog učinka virusa koji ubija stanice, već teške hiper-upale uzrokovane virusima.

Toliko o uvodu u kojem Dalgleish vrlo nedogmatično raspravlja o ‘virološkoj paradigmi’. Ali onda prelazi na akutni politički slučaj i WHO-ov ‘ugovor o pandemiji’. SZO bi “zahtijevao od svih nas da potpišemo njegovu agendu za svjetsku dominaciju u borbi protiv sljedeće pandemije.” SZO pokušava opovrgnuti kritike. ‘Suverenitet’ nacija ne bi bio ugrožen, kažu. No, pravni stručnjaci poput Švicarca Philippa Krusea, koji se posljednjih tjedana profilirao kao vodeći stručnjak protiv reforme SZO-a, opovrgavaju SZO.

Dalgleish nastavlja:

SZO se pokazao krajnje nekompetentnim u rješavanju epidemije Covida u Kini. Sada nas opet želi opteretiti tom nesposobnošću, ali ovaj put želi imati potpunu kontrolu. Zašto?

Primjetno je da je SZO angažirala Jeremyja Farrara iz Wellcome Trusta da vodi znanost zajedno s drugim ludim muškarcima i ženama koji misle da sljedeći put moramo udariti ranije i jače.

Što je njihova agenda? Oni žele kontrolu nad sljedećom pandemijom, koju će sigurno objaviti kada svi potpišu ugovor.

Strah je počeo sa strašnom bolešću koja se već naziva Bolest X. 

Izvješća o drugim opasnim virusima već su objavljena, uključujući virus Wuhan koji je 100% smrtonosan kod miševa. Vjeruje se da će ovaj virus zaraziti mozak.

Nažalost, moram izvijestiti da je mnogo toga istina, ili da bi mogla biti istina. Naše tumačenje sekvence virusa Covid pokazalo je da je njime u velikoj mjeri manipulirano tako da ne samo da inficira glavni ACE-2 receptor već se može vezati i za druge sekundarne receptore poput onih za okus i miris. Dakle, već je zarazio naše mozgove, a to mogu bez oklijevanja potvrditi oni koji su patili od moždane magle!

Naše istraživanje otkrilo je da postoji više od jednog laboratorija u Wuhanu koji radi na koronavirusima, i da je jedan pod vojnom kontrolom i fokusiran na neurološke ciljne viruse.

Onda sam odjednom palo na pamet da su već pustili takav virus, ali kao i priča o EBV-u, ovaj virus tek treba pronaći.

Ovaj virus je izuzetno virulentan, preuzima mozgove prethodno racionalnih ljudi i tjera ih da usvoje nove religije i uvjerenja o kojima bi inače razmišljali kao o nečem neracionalnom. Nakon što je funkcija frontalnog režnja eliminirana počinje masovna histerija popraćena pritiscima za različitošću, jednakošću i inkluzivnošću, i (ukratko) dovodi do masovnog izbijanja upravo suprotnog prije nego se proširi na druge koncepte kao što su okoliš i upravljanje.

Sve to ima smisla.

Poput Anthonyja Epsteina, nastavit ću tražiti dok ga ne otkrijem. Za sada ću ga zvati DEI/ESG virus.

Poželite mi sreću!

Thomas Oysmüller/ Izvor: tkp.at/ovdje | Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved