Connect with us

Vijesti

6. LIPANJ – 6 MILIJUNA – 6. KOLOVOZ

Published

on

SLUČAJ 666 Slučajnost ili ne, jedno je sigurno, naš se moderni svijet izgleda zgusnuo između dvije šestice: 6 lipnja i 6 miliona. Možda je ova slučajnost malo isforsirana?

Najveći broj povjesnih događaja imaju sasvim slučajne datume i u svakom slučaju neovisne od volje ljudi. Međutim, neki se mogu i programirati. Za iskrcavanje /u Normandiji/ jasno je da je takav događaj mora biti vrlo točno planiran. Ipak, ukras na tortu, može li se također dopustiti da jedan povijesni datum bude simbolički programiran?

Evo na što nas podsjeća Wikipedia: „Prvotni dan 5 lipnja 1944 je promijenjen zbog nepovljnih meteoroloških prilika. Saveznički časnici su odlučili da otpočnu operaciju 6 lipnja unatoč meteorološkim uvjetima koji su bili jednako nepovoljni.“

Ne zna se što bi se dogodilo 5 lipnja da nije bilo oluje, nasuprot tomu 6 – og lipnja, izgleda, da ne bude zabune, meteorološki uvjeti su još uvijek bili nepovoljni.

U 6 sati ujutro šestoga dana šestoga mjeseca godine: razdanilo se, plima je bila niska: plan je bio da se Amerikanci iskrcaju s nekih 5000 brodova na plaže Nacre koje su preimenovane u „Utah“ i „Omaha“, a engleske i kanadske prema istoku na plaže zvane „Gold“, „Juno“ i „Sword“.

6-6-6 počinje biti previše šestica. Je li netko zainteresiran za ove šestice? Jer ove šestice nas podsjećaju na jedan drugi rat i onih „šest miliona“. Potražimo može li se s te strane štogod pronaći?

Brojevi su vrlo važni i puni smisla za Mojsija i njegove nasljednike ali između svih brojeva broje ŠEST je „Bog nad Bogovima“, gospodin, Gospodar nad svim drugim gospodarima.

Davidova zvijezda ima 6 krakova, svijet je stvoren za 6 dana u povijesti koja ima trajati 6 tisuća godina. Mishna, rabinska kompilacija Tore ima 6 dijelova i citira se 6 Alyota /dijelova Tore/ za vrijeme blagdana Yom Kippura. 6 stotina godina je starost Noe u trenutku potopa i 6 stotina tisuća je broj obitelji koje prate Mojsija u trenutku Izlaska.

Približavamo se 6 miliona. Ali ovih 6 miliona su završeni i o njima se ne može odlučivati. Rat od 6 dana bez vjerojatno nije zaista trajao 6 dana, ali kada smo sada upoznati s ovom židovskom simbolikom znamo da jedan rat od najveće važnosti mora biti od 6 dana. Možemo li još dodati i ovih 6 miliona?

U Voltaireovom Filozofskom riječniku nalazi se pod pojmom „Židov“na prvom mjestu za broj 6 stoji jedno istrebljenje:

„Traži se također za strance isto ono pravo kakvo su Židovi imali u zemlji Kaananu: odgovora se da su imali ono što im je Bog dao. Tek što su zauzeli Jerihon i Lais koji su bili u građanskom ratu u kojem je Benjaminovo pleme bilo gotovo potpuno istrebljeno, muškarci, žene, djeca: ostalo je samo 600 muškaraca: ali narod nije htio da jedno pleme bude istrebljeno i odlučio je zametne krv i vatru u čitavom gradu Manašeovog plemena, da ubije sve muškarce, starce, djecu i udate žene i sve udovice i da uzme 6 stotina djevica  koje će dati onim 6 stotina preživjelim iz Benjaminovog plemena da obnove ovo pleme da bi broj dvanaest njihovih plemena bio uvijek potpun.

New York Times, 1920, str. 8.

image.png

Ono što još više čudi, postoji – pogledati u knjizi Don Heddesheimera Prvi holokaust lista od 276 naslovljena na 6 miliona masakriranih Židova, ubijenih i onih kojima se prietilo da će biti, izašlo u anglosaksonskom tisku prije rata u vremenu od 1897 do 1945. Radilo se o tomu da se stvore američki fondovi za pomoć  Židovima u istočnoj Europi kojima je prijetio Car.

Dakle tko je, Roosvelt ili Eisenhower, bio veći filosemit da odluči o ovome datumu?

I oni se iskrcaše ŠEST-oga dana. Biblijski, zar ne? Bog stvori svijet za 6 dana a Amerikanci prihvatiše odgodu.

I kad su prihvatili odgodu to nas spektakularno podsjeća na Hiroshimu: ZNA SE DA JE HIROSHIMA TREBALA OZNAČITI POČETAK „AMERIČKE ERE“, a TO JE TAKOĐER DATUM SIMBOLIČKI VRLO VAŽAN. Je li datum izbacivanja bombe bilo lakše po volji utvrditi nego iskrcavanja – jedan bombarder u pratnji dva lovca? Čak ako slučajnost samog događaja ima prizvuk okultnoga, ne može se ne upitati: Tko je odlučio o bacanju bombe na Hiroshimu 6 kolovoza?

Jedna naznaka: Jacob Schiff je financijski podržavao Japan protiv Rusije 1905. Za to je čak primio odlikovanje o japanskog Cara. Kad se Japan 1910 htio usaglasiti s Rusijom o Mandžuriji on se osjećao izdanim, opijen bijesom, javno je rekao „ovaj savez s Rusijom, neprijateljem cijelog ljudskog roda, najavljuje veliki rat u koji su uključene i Sjedinjene Države.

/Jacob Schiff je iluminat, Wall Street bankar, koji je financirao Trozkog i 10 000 terorista koji su izvršili Oktobarsku revoluciju. Jacob Schiff je telegramom naredio Lenjinu ubojstvo cara Nikolaja II Romanova i cijele obitelji. Op. K.P./

Autor: Francis Foumain /Jeune Nation- S franc. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved