Connect with us

Vijesti

Ako se ovo dogodi, prijeti masovno izumiranje!

Published

on

Meteoriti su zaslužni za mnogo toga – uključujući i vodu koje originalno nije bilo Zemlji kada je nastala, ali i nekoliko masovnih izumiranja koji zvuče (i jesu) katastrofalni, ali da ih nije bilo teško da bi sisavci zavladali planetom. – priznajem.hr

No pritom postoji dosta čudan problem.

“Desetljećima se znanstvenici pitaju zašto neki meteoriti izazivaju masovna izumiranja, a drugi, čak i oni stvarno veliki, ne”, kaže sedimentolog sa Sveučilištau  Liverpoolu Chris Stevenson, prenosi Science Alert.

Takva masovna izumiranja obično se pripisuju udarnim zimama – gdje ogromne količine eksplodiranog tla guše sunčevu svjetlost, izgladnjujući biljke i alge a time i sve one koji su više u hranidbenom lancu, a planet uranjaju u zimu.

To bi sugeriralo da bi veći meteoriti, koji mogu podići  više prašine u nebo, imaju veći učinak na globalnu biosferu od manjih.

Život ne remeti toliko udar, koliko prašina

Ali  geološki tragovi pokazuju drugačije. “Prilično je iznenađujuće kada saberemo podatke”, objašnjava Stevenson. “Život se odvijao normalno tijekom četvrtog najvećeg sudara s promjerom kratera od  otprilike 48 kilometara, dok je udar upola manjeg meteorita bio povezan s masovnim izumiranjem prije samo 5 milijuna godina.”

Udarne zime obično traju samo nekoliko godina, ali najsitnija prašina može se zadržati u atmosferi i do 100. 000 godina.

Tako su geokemičar Matthew Pankhurst sa španjolskog Instituta za tehnologiju i obnovljivu energiju i kolege analizirali ovu izbačenu prašinu od 44 udara meteora tijekom 600 milijuna godina.

“Upotrebom ove nove metode za procjenu sadržaja minerala u pokrivačima izbačenih meteorita, pokazujemo da svaki put kada meteorit, veliki ili mali, udari u stijene bogate kalijevim feldspatom, to je u korelaciji s događajem masovnog izumiranja”, kaže Stevenson.

To je bilo dosljedno tijekom posljednjih 600 milijuna godina.

“Udari meteorita koji su pogodili stijene siromašne kalijevim feldspatom odgovaraju samo intenzitetu pozadinskog izumiranja”, objašnjava tim u svom novom radu.

Kemija igra ulogu

Feldspars su stijene aluminijevog silikata kristalizirane iz magme, koje čine oko 60 posto Zemljine kore. Kalijev feldspat je uobičajen u mnogim tlima, a za razliku od drugih tvari koje su udarile u našu atmosferu tijekom ovih udara meteora – poput kiselih kiša koje stvaraju ugljikovodike – prilično teško reagiraju pa su kemijski postoje.

Međutim, kalijev feldspat je snažan aerosol koji stvara jezgru leda i tako potiče kristalizaciju u oblacima.

Prema teoriji ovog tima, nakon što neposredni učinci eksplozije Zemljinog tla u atmosferu (udarne zime) nestanu, važnu ulogu počinje igrati kemija onoga što se zadržava u zraku. Ako se radi o normalnoj glinenoj prašini, klimatski će se sustav ponovno uravnotežiti, ali ako se radi o kalijevom feldspatu, on nastavlja remetiti dinamiku Zemljine klime na dva ključna načina.

Više minerala koji stvaraju jezgru leda u zraku znači da će oblaci sadržavati veći udio kristala leda za razliku od gustih kapljica vode koje se obično nalaze u nižim, toplijim dijelovima neba, čineći ove oblake prozirnijim. To smanjuje reflektirajući učinak kapljica vode koje obično imaju oblaci, dopuštajući više svjetlosti da zagrije planet.

Oslabljeni albedo također potiskuje povratne mehanizme hlađenja oblaka, povećavajući osjetljivost na klimu. To zauzvrat čini cijeli klimatski sustav osjetljivijim na druge poremećaje kao što su povećane emisije iz vulkanskih erupcija.

Kad se sve poklopi…

Neki od najvećih svjetskih vulkanskih događaja nisu povezani s masovnim izumiranjem, ali drugi jesu. A ovi su također povezani s više kalijevog feldspata u našoj atmosferi.

“Mnogi mehanizmi ubijanja samo su različito povezani s događajima izumiranja kroz geološko vrijeme: oni se podudaraju s tim rijetkim razdobljima klimatske destabilizacije atmosferskim kalijevim feldspatom”, pišu istraživači.

Nevjerojatno je koliko moćno može biti nešto što nije izravno štetno za nas kada je na krivom mjestu.

“Ovo snažno sugerira da je pokretač ozbiljnih epizoda izumiranja kritična promjena u funkciji atmosfere”, pišu Pankhurst i kolege.

“Antropogene aktivnosti mogu predstavljati sličan klimatski utjecaj s brzim unosom aerosola u atmosferu koji utječu na dinamiku oblaka.“, upozoravaju.

Foto: Nezavisne Novine

Advertisement

Vijesti

‘Sluga masonerije’: Viganò prekorava biskupa koji je odobrio poganski ritual prije mise u katedrali

Published

on

Nadbiskup je rekao da ‘šamanska ceremonija’ ‘oskvrnjuje(d) katedralu Gornje biskupije (Wisconsin) na sam dan na koji je sveta krizma posvećena.’

Nadbiskup Carlo Maria Viganò uputio je oštri ukor američkom biskupu koji je ranije ovog mjeseca dopustio izvođenje poganskog rituala u njegovoj katedrali – donosi LifeSiteNews

U X postu objavljenom prošlog petka, Viganò je osudio ceremoniju kao “svetogrdni čin”. Prelata koji je to dopustio nazvao je “jadnim službenikom ekumenske religije”.

“Šamanski obred … predstavlja svetogrdni čin koji oskvrnjuje katedralu Gornje biskupije (WI) na sam dan na koji je sveta krizma posvećena”, izjavila je Njegova Ekselencija.

“Ovo čini biskupa (Ivana) Powersa, nazočnog obredu, odgovornim za vrlo ozbiljno svetogrđe i za skandal izazvan prisutnima. Ovo nije nasljednik apostola, već sluga masonerije.”

Viganò je bivši apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama. Njegovi hrabri i oštro formulirani komentari o Vatikanu i međunarodnim poslovima posljednjih su mu godina priskrbili brojne obožavatelje, čak i nekatolike. Nedavno je otvorio kuću za formaciju u Italiji za svećeničke aspirante kako ne bi bili “podvrgnuti ucjeni prihvaćanja pogrešaka Drugoga vatikanskog sabora ili Bergogliovih devijacija kako bi vršili svoju službu”.

U svom postu X, Viganò se nije suzdržao u svojoj kritici Powersa, kojeg je papa Franjo 2015. izabrao da vodi biskupiju, smještenu na sjeverozapadu Minnesote.

“Način na koji slavi misu otkriva njegovu potpunu otuđenost od božanskih otajstava”, primijetio je Njegova Ekselencija. “Ono što je ‘utješno’ — da tako kažemo — jest vidjeti da su sudionici u profanacijama Bergoglianske sekte gotovo svi u poodmakloj dobi (osobito šamani, koji su uistinu jadni). Generacija Drugog vatikanskog sabora, sterilna i stara, ide prema zalasku.”

Powers je prethodno služio kao dijecezanski upravitelj pod biskupom Peterom Christensenom, koji je nadgledao biskupiju od 2007. sve dok nije premješten u Boise, Idaho. Godine 2020. Christensen je zabranio svećenicima služenje mise okrenuti prema tabernakulu. Također je zabranio pričest.

U prosincu 2023. Powers, koji ima 70 godina, izdao je izjavu punu potporu Fiducia Supplicans, vatikanskom dokumentu koji poziva na blagoslov homoseksualnih parova. “Blagoslov je jednostavno ohrabrenje onima koji su uključeni da mogu biti otvoreni Božjoj ljubavi i pronaći radost u svom pozivu na svetost”, pogrešno je tvrdio.

LifeSite se obratio Vrhovnoj biskupiji radi razjašnjenja događaja. LifeSite je želio znati tko su te žene, koja su njihova vjerska uvjerenja i što su govorile.

LifeSite je također tražio objašnjenje kako ritual nije prekršio Kodeks kanonskog prava iz 1983., koji kaže da oltar “mora biti rezerviran samo za bogosluženje, uz apsolutno isključenje bilo kakve profane uporabe.” Također uči da se “sveta mjesta narušavaju radnjama koje se u njima čine teškim povredama sa skandalom za vjernike”.

LifeSite je u ponedjeljak izvijestio Dan Blank, ravnatelj administrativnih službi, da su biskupijski uredi imali “snježni dan” zbog lošeg vremena. Rekao je da će se posavjetovati s onima koji su dobili kopiju e-pošte kako bi “odredili odgovor, ako ga bude”. LifeSite je uključivao biskupa Powersa, fr. Adam Laski, koji služi kao župni upravitelj/pomoćni sudski vikar, i nekoliko drugih djelatnika biskupije na e-mail. LifeSite do objave ove priče nije dobio odgovor iz biskupije.

Stotine katolika nazočilo je liturgiji, službeno poznatoj kao krizmena misa gdje biskup maže sveta ulja kako bi ih svećenici koristili za sakramente. Misa je održana 19. ožujka, na blagdan svetog Josipa. Video dokaz sugerira da je gotovo svaki svećenik u biskupiji bio prisutan. Nazočili su i članovi Knights of Columbus te mnogi mladi. Nije poznato da li žene koje su izvodile obred provode ga svake godine, bile su pozvane samo ove godine ili su redovita pojava u drugim crkvama u biskupiji.

Glavni urednik Catholic Family News Matt Gapers izrazio je bijes zbog ceremonije u X postu. “Bp. James Powers pozvao je nazočne da se ‘pokaju od svojih grijeha i spreme za primanje apostolskog blagoslova – nakon što su dopustili nekršćanski ritual u svetištu,’ rekao je.

Đakon Nick Donnelly iz Engleske također je primijetio: “Heres bergoglijanstva u šest riječi: latinska misa zabranjena; Ohrabruju se poganski rituali.”

Svećenik koji živi u biskupiji i služi latinsku misu ekskluzivno je za LifeSite razgovarao pod uvjetom anonimnosti. Rekao je da je ritual “tragičan” jer je bio “gnusoba pustoši” koja Powersa zapravo čini “ministrom Sotone”.

“Zazivali su strana božanstva čudnim amblemima, plesom i bajanjima kako bi posvetili oltar Pachamami i silama tame. To je čin duhovnog bluda koji čine predstavnici Mističnog Tijela Kristova, što ga čini teškim grijehom”, rekao je svećenik.

“Biskup je oskvrnio svoju dušu i ovu biskupiju prisiljavajući svoje svećenike, koji su šutke stajali sa strane, da to odobravaju. Oni su kolektivno ponovno posvetili ovu biskupiju Sotoni činom otpadništva jednoglasnog pristanka koji sada dopušta demonima da dolaze i odlaze kako žele gdje god žele, čak i u crkvama. Prevarili su svoje ovce, predstavljajući zlo kao dobro, oskvrnili oltar i samu Katedralu, koja sada zahtijeva egzorcizam.”

Svećenik je dalje primijetio da je “ulja koja su ‘posvećena’ na ovoj nedostojnoj liturgiji odobrila čitava skupina klera u stanju smrtnog grijeha. Upravo će se ta ulja koristiti u svim sakramentima idućih godinu dana, onečišćujući sve koji ih prime. Nikad nitko nije čuo za tako neopisiv grijeh kakav se dogodio, a budući da Vatikan to potiče u cijelom svijetu, ljudi misle da je to samo ekumenska gesta milosrđa. Istina je da ne postoji ništa na zemlji tako nemilosrdno da bi osudilo na vječnu vatru cijelo vaše svećenstvo i sve vaše ovce. To ih čini Sotoninim slugama, i poput njega, ubojicama duša.”

Continue Reading

Vijesti

Kupuju li Vučić i Rama ‘dozvolu za novi rat’ preko Trumpovog zeta?

Published

on

S obzirom da je „oprez majka mudrosti“, u ovom ćemo uratku nastojati razmotriti / sagledati neke sigurnosno-interesantne činjenice, koje su se u javnosti pojavile u prošla 2-3 tjedna…

Kao što smo početkom ožujka o.g. već pisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov potrčko / kurir Milorad Dodik iz BiH, uz Andriju Mandića iz Crne Gore, usklađuju politiku destabilizacije Zapadnog Balkana s Moskvom… – piše Geopolitika.news.

Naime, u Srbiji su, sudeći prema tamošnjim medijima i istupima Vučićevih političkih „figura“, uvjereni u raspad EU-a i trijumf Vladimira Putina nad njom, pogotovo ako se Donald Trump, kojeg zazivaju, vrati u Bijelu kuću.

Dakle, to je politika koja se odvija u koordinaciji s Kremljom, što je još očitije nakon nedavnog boravka Dodika u Rusiji, odakle je isti, za pretpostaviti,  donio Putinove strateške smjernice – koje su potom – uručene „i Vučiću i Orbanu i Erdoganu i Trumpu – na znanje i ravnanje“!

Upozorenje američkih sigurnosnih agencija – Zapadni Balkan je na rubu kaosa

U izvješću od 5. veljače o.g., američki Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne agencije navodi kako očekuju povećan rizik od međuetničkog nasilja 2024. godine na Zapadnom Balkanu (ZB). Ujedno, glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, upozorio je krajem prošle godine da Rusija ima planove za destabilizaciju Balkana, a istu je zabrinutost u siječnju izrazio i britanski šef diplomacije David Cameron.

Detaljnije, spomenuto godišnje izvješće ističe da će se “ZB vjerojatno suočiti s povećanim rizikom od izbijanja lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024”. Nadalje se navodi da će tamo „nacionalistički lideri vjerojatno raspirivati tenzije kako bi stekli određenu političku korist. Ujedno, pri tome će i vanjski čimbenici (ruski) koristiti etničke razlike – kako bi povećali svoj utjecaj i spriječili integraciju Balkana u EU i NATO”.

U izvješću se potom navodi da su „sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti tijekom 2023. doveli do pogibija i ranjavanja, uključujući i nanošenje povreda mirovnim snagama NATO-a“. U tom se kontekstu ističe i da „čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne mjere kako bi neutralizirao međunarodnu superviziju BiH i proveo de facto secesiju Republike Srpske“. Zatim se zaključuje da „navedene Dodikove akcije mogu potaknuti bošnjačke čelnike na jačanje svojih kapaciteta kako bi zaštitili svoje etničke interese a što može dovesti do sukoba, koje mirovne snage u BiH neće moći zaustaviti”.

Za neupućene, ravnateljica Nacionalne obavještajne agencije SAD Avril Haines je američka državna dužnosnica čija je nadležnost koordinacija rada svih institucija u SAD-u koje se bave obavještajnom djelatnošću, uključujući i NSA i CIA-u.

Ujedno, ali s druge strane, šef Vojno-obavještajne agencije Srbije, general-bojnik Zoran Stojković, bio je također „prilično precizan“ glede sigurnosne situacije na ZB, a u svezi kojega je dao i određene prognoze. “Imajući u vidu strano prisustvo (misli se na NATO), tradicionalnu zatvorenost albanskih zajednica, kao i najozbiljniju eskalaciju sigurnosne situacije od pogroma nad srpskim stanovništvom 2004. g., angažirali smo (Srbija) značajne obavještajne resurse na tom području”, izjavio je Stojković nedavno za Russia Today!

Kako ne bi ostavio nikakvu sumnju što Srbija stvarno želi na Kosovu, Stojković je objasnio da “u (srpskoj obavještajnoj) službi nema mjesta za ljude koji ne nose Kosovo i Metohiju u svom srcu i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojnica vijoriti širom južne srpske pokrajine”.

U ovom je kontekstu za naglasiti (prema beogradskom Danasu) i nedavni bizaran istup Aleksandra Vučića, koji je pred učenicima jedne osnovne škole s Kosova, istaknuo kako „ne isključuje mogućnost da Srbija primijeni silu na Kosovu, zbog ponašanja prištinskih vlasti i međunarodne zajednica, koja ih podržava“!

Nadalje, srpski povjesničar i nacionalistički ideolog Čedomir Antić, također je  nedavno izjavio kako se “treba boriti za nezavisnost Republike Srpske, te za konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori, a ako to ne može, može se i tamo stvoriti Republika Srpska sa sjedištem u Nikšiću”!

Foto: AP Photo / Darko Vojinovic / Guliver Image

Ruski državni analitičari također su izričiti glede ZB, pa prenosimo: “Ukrajinska kriza je dodatno podgrijala događanja na Balkanu, oživjevši tamo zamrznute konflikte… Vezano i za ishod sukoba u Ukrajini a i nezavisno od toga, sukob (ili u najmanju ruku eskalacija tenzija) između velikih sila u smjeru Balkana – čini se neizbježnim”. Navedeno se tvrdi u analitičkom osvrtu ruskog „Instituta za sistemsko – stratešku analizu”!

Na ovu je temu osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji – Sonja Biserko (poznata po lucidnoj izjavi kako je „Hrvatsku za ustaštvo prikovala Srbija“) vrlo eksplicitno ustvrdila da „Vučić destabilizira susjedne zemlje preko SPC-a i  sigurnosnih službi!“

Korumpiraju li Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama (Trumpovog zeta) Jareda Kushnera?

Tvrtka Jareda Kushnera, zeta bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, dobit će u zakup prostor bombardiranog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina bez naknade. Na tom će mjestu Kushner izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks – s 1.500 stambenih jedinica, kao i spomen obilježje i muzej, piše New York Times (NYT). Investicija je, kako se navodi, vrijedna 500 milijuna $, a Republika Srbija bi, prema prijedlogu ugovora, trebala dobiti 22 posto profita…(?)

Osim toga, Kushner, planira i izgradnju luksuznih odmarališta na albanskoj obali.

Nadalje, na te se okolnosti osvrnuo i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), te ističe da je ulogu u pregovorima s Vučićem imao je i Trumpov bivši veleposlanik u Njemačkoj i specijalni predstavnik za Balkan, Richard Grenell. U tekstu se podsjeća da je Trump 2019. imenovao Grenella za svog specijalnog izaslanika za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, i da je Grenell tada uspostavio odlične kontakte s Vučićem i Ramom.

Navedene se nekretninske aktivnosti za Aleksandra Vučića i Edija Ramu čine kao korisne za njihove države, ali nešto je veće „tu u igri“…

Podsjećamo: za vrijeme svog izaslaničkog mandata Grenell je maksimalno podržavao Vučićev i Ramin projekt Otvoreni Balkan, koji je u povlašten političko-gospodarski položaj dovodio Srbiju i Albaniju – na štetu Kosova, Crne Gore, BiH i Sj. Makedonije. Posljedično tome, logično je što Kushner i Grenell danas planiraju velike investicije baš u Srbiji i Albaniji, a ne u drugim, spomenutim balkanskim zemljama.

Povodom tih vijesti na američkim su portalima i društvenim mrežama bili vidljivi brojni negativni komentari. Naime, glavnina tih komentatora je naslućivala / implicirala da je u pitanju svojevrsna korupcija, jer Kusner i Grenell posluju s Vučićem i Ramom koristeći prethodne političke kontakte, tj. „one koje su stekli dok su obavljali poslove u okviru američke administracije a što je nedopustivo“.

Konkretnije, prema NYT: „Zabrinutost leži u tome što bi ‘takvim poslom’ Vlada Srbije ‘koruptivno’ mogla utjecati na budućeg predsjednika Trumpa (jer će poslovati s njegovom obitelji) a na vanjsku politiku prema Srbiji treba utjecati samo ono što je u općem, tj. državnom interesu SAD-a“.

Dakle, nisu u pitanju regularne poslovne veze, već korištenje političkih kontakata  koji su izvjesno koruptivni. („Trampov zet J. Kushner ‘bacio je oko i na obalu Pojasa Gaze“, prema pisanju Beta/N1 od 20.3.2024.)

Obnavljanje plana o podjeli Kosova?

U tom kontekstu, “za Vučića i Ramu podržavanje spomenutih investicija moglo bi se pokazati politički korisno ako Trump ponovno postane predsjednik – a posebno, ako u svoj tim opet dovede Grenella”, upozorava FAZ.  Podsjeća i da su, u vrijeme kada je Grenell bio Trumpov izaslanik za Balkan, Rama, Vučić i tadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaçi bili “na rubu podjele Kosova”, odnosno da je, prema planu “sjever Kosova trebao pripasti Srbiji, a jug Albaniji”!

“Da je tada postignut dogovor, to bi možda bio početak daljnjih opasnih pomicanja granica a što je i bio glavni uzrok krvavih balkanskih ratova 1990-ih”, procjenjuje FAZ, no “dogovor je, međutim, propao, i to uglavnom zbog protivljenja Njemačke i njezine tadašnje kancelarke Angele Merkel.”

Međutim, kako ukazuje spomenuti njemački list, “biti već sada dobar s mogućim budućim predsjednikom SAD-a, moglo bi Vučiću i Rami otvoriti put prema obnovi plana o podjeli ZB – na srpski i albanski dio”.

Navedeno u konačnici znači da bi se zapravo radilo o napadu na suverenitet Kosova, BiH, Crne Gore i Sj. Makedonije, a što ne može proći bez oružanih sukoba!

(Posebno ističemo da Rama očito ne shvaća da Vučić preko njega – „kao lutke na koncu ‘pere’ / realativizira velikosrpska posezanja“, tj. prošle ratove na ZB.)

Lavrov pozvao Dačića u Moskvu 

Prema agencijskim vijestima, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić boravit će 21.3. o.g.  u Moskvi, na poziv šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Foto: Guliver image

Dačić i Lavrov će razgovarati o širokom spektru pitanja političke i gospodarske suradnje Srbije i Rusije, o kosovskom pitanju, situaciji na Balkanu i aktualnim međunarodnim problemima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U tom kontekstu, ostaje nada, da se u Dačićevoj diplomatskoj torbi ne nalaze pisma, odnosno odgovori Putinu „i od Trumpa, i od Erdogana i od Orbana i od Vučića“!?

Umjesto zaključka

Sve dok Vučić drži Srbiju zarobljenu u iluziji da je ona najveći gubitnik raspada SFRJ, odnosno ratova 90-ih i dok s time u svezi drži otvorene njene granice – za redefiniranje / širenje prema zapadu (BiH), jugu (CG) i jugoistoku (Kosovo i SM) – neće biti mira na Zapadnom Balkanu.

Dakle, spomenuta okolnost, moguće odražava Vučićevu (i Putinovu) namjeru (modus operandi), da postupno, preko projekata s Trumpovim zetom Kushnerom (i preko, čini se, srpskih lobista – spomenutog Granella, američkog veleposlanika u Beogradu Christophera Hilla, te povjerenika Europske komisije za susjedstvo i proširenje od 2019. Olivera Varhelya) dođe do „odobrenja za podjelu ZB“ s Ramom – iako, ponavljamo, svaka promjena granica neminovno vodi u novi rat!

(Ovdje napominjemo da je Hill nedavno izjavio kako je Srbija bliža ulasku u NATO od Kosova, što je njegov kolega iz Prištine – američki veleposlanik Jeffrey Hovenier gubo opovrgnuo, dok  Varhelyi tijekom svojih posjeta / kontakata na ZB neskriveno protežira proruske / prosrpske faktore.)

I gdje smo mi u svemu tome

Možda je u ovom zaključku dovoljno konstatirati da se jedan od najbližih suradnika Aleksandra Vučića, i formalni šef vladajućeg SNS-a i aktualni ministar obrane Miloš Vučević, nedavno slikao sa zastavom, u ne tako davnom ratu poražene zločinačke, odnosno de facto fašističke tvorevine SAO Krajine.

Navedeno znači da je u Republici Hrvatskoj, još uvijek vrijeme za ozbiljne političare!!! Naravno, to se odnosi i na izbor političara u SAD-u i EU!

 Tonči Mirić/Geopolitika.news

Continue Reading

Vijesti

Medijima se potrebno stalno odupirati, uključujući čavrljanje

Published

on

Na kraju svoje knjižice Addicted to Distraction BGC još jednom savjetuje odupiranje mediju;

Dakle psihološka šteta koju nanose moderni mediji uključuje desenzibilizaciju na ono što bi nas trebalo šokirati, perverzni apetit za ono što spontano izaziva gađenje; simplifikaciju i rutinizaciju razmišljanja; i gotovo univerzalnu pretjeranu reaktivnost na proizvoljne podražaje (lakovjerne i histerične).

Ipak, s obzirom na raširenost, ne možete se potpuno oduprijeti medijima -piše Katolik-s-dna-kace

Iako je nemoguće potpuno se oduprijeti, stalni otpor je nužan – otpor je ono što čini razliku; razliku između gubitka i zadržavanja duše.

Mediji su u stanju iskoristiti najmanji znak slabosti, polako će povećavati svoj doseg, poput parazita čija ličinka proždire domaćina iznutra.

Naravno, situacija nije beznadna, barem ne za kršćanina. Radi se o tek o kvantitativnoj amplifikaciji normalnog života.

Stalno osvješćivanje vlastitih grijeha i padova (pod medijskim utjecajem), nije strano kršćanskom razmišljanju, ali dokle god priznajemo da se o tome radi i pokajemo se – i ne branimo niti opravdavamo ili racionaliziramo naše neuspjehe, bilo pred nama samima ili pred drugima; onda nećemo biti potpuno iskvareni od strane medija. […]

***

Suvremeno društvo je ovisno o distrakciji – masovnim medijima i povezanih stvarima; seksu, opijatima, vijestima, sapunicama, modi i slavnima.

Ako napuste takve stvari ljudi se loše osjećaju, ponekad ne vide smisao, osjećaju se usamljenima itd. Dakle ljudi će se odreći jedino ako će rezultat biti bolje stvari od toga da su ovisni o njima.

Morate vjerovati da je stvarnost bolje od distrakcije. (Ako pak osoba vjeruje da je stvarnost dosadna ili užasna onda je distrakcija bolja od stvarnosti.)

Ljudi moraju znati da je stvarnost radost. To ne znači da ne postoje “zastražujuće” stvari u stvarnosti, ali stvarnost je unatoč svemu, duboka radost.

***

BGC se osvrnuo i na neobvezne svakodnevne razgovore, čavrljanje; 

Dominaciju masovnih medija u suvremenom društvu možete vidjeti u činjenici da je kolonizirala društvene interakcije; pruža materijal za “čavrljanje” između stranaca i poznanika – u određenom smislu čavrljanje predstavlja veliki problem za one koji su se odmakli od medijske ovisnosti.

“Čavrljanje” povezuje upravo to što postoji pretpostavka zajedničkih činjenica i interpetacija – radi se o zajedničkoj osnovi za pritužbe, hvaljenje, zabrinutost ili što god.

Ipak, sve priče o kojima bi mogli pričati sa usputnim sugovornicma su zatrovane medijskim pričama, takvi razgovori su najzasićeniji sekularnim Ljevičarstvom. Ukoliko pokušate ispraviti perspektivu koje nude mediji uništavate samu ideju čavrljanja.

(Pokušaj da ispravite neku pristranost koja im je nametnuta i u koju vjeruju će izazvati dosadu, uvredu ili odbojnost. Takvi pokušaji će biti kontraproduktivni, bit će ocjenjeni kao subverzija prijateljskog čavrljanja.)

Ipak, kršćani su u iskušenju da isprave druge kada ustraju u opasnim ili grešnih shvaćanjima i vjerovanjima u laži. […]

Mislim da je čavrljanje zapravo velika stvar za političku korektnost, bitan mehanizam širenja ideja, ali na to ne možete odgovoriti direktno, nego ignoriranjem tema.

Mislim da se moramo suzdržavati od raspravljanja prema slici koje nameću masovni mediji; a to je najbolje činiti istinskim nepoznavanjem – a ukoliko smo (što je obično slučaj) pokupili nešto od trenutnih velikih medijskih priča onda moramo priznati istinu da zapravo ne znamo ništa o tome i da nemamo povjerenje u izvore – onda možemo odvratiti razgovor u druge teme; vrijeme, novosti o prijateljima i obitelji, zdravlju, iskustva i planovima […]

Naravno, takvo postupanje je indirektna poruka da odbijate participirati u ritualnom slavljenju ili osuđivanju koje promiču mediji.

Međutim, većina ljudi će biti ili iziritirana ili neće niti primjetiti da ste razgovor skrenuli s masovnih medija.

Ipak, kada god odbijete sudjelovati u propagandi i širenju medijskih priča – i njihove zle perspektive i implikacije – učinili ste dobro.

PS

Napokon smo došli do kraja knjižice Addicted to Distraction iz koje sam izdvojio nekoliko razmišljanja koja su mi se učinila zanimljivim. BGC je kritičan prema različitim fenomenima u medijima, ali i prema samom mediju kao fenomenu. Naravno, mnogi drugi su na svoj način krizirali suvremene medije i njihov utjecaj; Huxley, Mcluhan, Postman itd. 

BGC je izrazito kritičan prema medijima, načinu na koji pogoršavaju stvari; krive nevine, a skrivaju i opravdavaju krivce, nanose patnju, proganjaju žrtve, zagovaraju nasilje na pogrešnoj strani i zabranjuju nasilje na ispravnoj stvari, stvaraju izopačene tabue, a ruše svete tabue… odnosno, promoviraju pohotu, inat, zavist, zbunjenost i inverzuju vrijednosti, očaj i svakakva zla.

No, BGC-ova kritika se ne bavi samo ljevičarskim pristranostima medija, nego medijima kao takvim, činjenicom da su postali evaluativni okvir stvarnosti.

Očito, mediji su – ili medij – moćno oružje u rukama onih koji “reformiraju” svijet na svoju sliku, ali bez različitih medija ne bismo imali pristup tolikim informacijama, pa i onima koje kritiziraju takav sustav.

Možda mediji nisu toliko loši ako razumijete koje su opasnosti, čak i ako niste sigurni o čemu se sve radi, dovoljno je da ste sumnjičavi.

Pretpostavljam da su stariji čitatelji svjesni različitih interesa koji manipuliraju medijima, mlađi čitatelji su pak u mogućnosti lako pristupiti različitim izvorima, na temelju toga bi očekivali da će barem dio ljudi razmisliti o tome što im se nudi.

Unatoč tome, svjedoci smo, posebno posljednjih godina, da su mediji u stanju kroz svega par dana navesti ljude na dotad nezamisliva ponašanja i razmišljanja.

Medijima se potrebno stalno odupirati, uključujući čavrljanje

Na kraju svoje knjižice Addicted to Distraction BGC još jednom savjetuje odupiranje mediju;

Dakle psihološka šteta koju nanose moderni mediji uključuje desenzibilizaciju na ono što bi nas trebalo šokirati, perverzni apetit za ono što spontano izaziva gađenje; simplifikaciju i rutinizaciju razmišljanja; i gotovo univerzalnu pretjeranu reaktivnost na proizvoljne podražaje (lakovjerne i histerične).

Ipak, s obzirom na raširenost, ne možete se potpuno oduprijeti medijima.

Iako je nemoguće potpuno se oduprijeti, stalni otpor je nužan – otpor je ono što čini razliku; razliku između gubitka i zadržavanja duše.

Mediji su u stanju iskoristiti najmanji znak slabosti, polako će povećavati svoj doseg, poput parazita čija ličinka proždire domaćina iznutra.

Naravno, situacija nije beznadna, barem ne za kršćanina. Radi se o tek o kvantitativnoj amplifikaciji normalnog života.

Stalno osvješćivanje vlastitih grijeha i padova (pod medijskim utjecajem), nije strano kršćanskom razmišljanju, ali dokle god priznajemo da se o tome radi i pokajemo se – i ne branimo niti opravdavamo ili racionaliziramo naše neuspjehe, bilo pred nama samima ili pred drugima; onda nećemo biti potpuno iskvareni od strane medija. […]

***

Suvremeno društvo je ovisno o distrakciji – masovnim medijima i povezanih stvarima; seksu, opijatima, vijestima, sapunicama, modi i slavnima.

Ako napuste takve stvari ljudi se loše osjećaju, ponekad ne vide smisao, osjećaju se usamljenima itd. Dakle ljudi će se odreći jedino ako će rezultat biti bolje stvari od toga da su ovisni o njima.

Morate vjerovati da je stvarnost bolje od distrakcije. (Ako pak osoba vjeruje da je stvarnost dosadna ili užasna onda je distrakcija bolja od stvarnosti.)

Ljudi moraju znati da je stvarnost radost. To ne znači da ne postoje “zastražujuće” stvari u stvarnosti, ali stvarnost je unatoč svemu, duboka radost.

***

BGC se osvrnuo i na neobvezne svakodnevne razgovore, čavrljanje; 

Dominaciju masovnih medija u suvremenom društvu možete vidjeti u činjenici da je kolonizirala društvene interakcije; pruža materijal za “čavrljanje” između stranaca i poznanika – u određenom smislu čavrljanje predstavlja veliki problem za one koji su se odmakli od medijske ovisnosti.

“Čavrljanje” povezuje upravo to što postoji pretpostavka zajedničkih činjenica i interpetacija – radi se o zajedničkoj osnovi za pritužbe, hvaljenje, zabrinutost ili što god.

Ipak, sve priče o kojima bi mogli pričati sa usputnim sugovornicma su zatrovane medijskim pričama, takvi razgovori su najzasićeniji sekularnim Ljevičarstvom. Ukoliko pokušate ispraviti perspektivu koje nude mediji uništavate samu ideju čavrljanja.

(Pokušaj da ispravite neku pristranost koja im je nametnuta i u koju vjeruju će izazvati dosadu, uvredu ili odbojnost. Takvi pokušaji će biti kontraproduktivni, bit će ocjenjeni kao subverzija prijateljskog čavrljanja.)

Ipak, kršćani su u iskušenju da isprave druge kada ustraju u opasnim ili grešnih shvaćanjima i vjerovanjima u laži. […]

Mislim da je čavrljanje zapravo velika stvar za političku korektnost, bitan mehanizam širenja ideja, ali na to ne možete odgovoriti direktno, nego ignoriranjem tema.

Mislim da se moramo suzdržavati od raspravljanja prema slici koje nameću masovni mediji; a to je najbolje činiti istinskim nepoznavanjem – a ukoliko smo (što je obično slučaj) pokupili nešto od trenutnih velikih medijskih priča onda moramo priznati istinu da zapravo ne znamo ništa o tome i da nemamo povjerenje u izvore – onda možemo odvratiti razgovor u druge teme; vrijeme, novosti o prijateljima i obitelji, zdravlju, iskustva i planovima […]

Naravno, takvo postupanje je indirektna poruka da odbijate participirati u ritualnom slavljenju ili osuđivanju koje promiču mediji.

Međutim, većina ljudi će biti ili iziritirana ili neće niti primjetiti da ste razgovor skrenuli s masovnih medija.

Ipak, kada god odbijete sudjelovati u propagandi i širenju medijskih priča – i njihove zle perspektive i implikacije – učinili ste dobro.

PS

Napokon smo došli do kraja knjižice Addicted to Distraction iz koje sam izdvojio nekoliko razmišljanja koja su mi se učinila zanimljivim. BGC je kritičan prema različitim fenomenima u medijima, ali i prema samom mediju kao fenomenu. Naravno, mnogi drugi su na svoj način krizirali suvremene medije i njihov utjecaj; Huxley, Mcluhan, Postman itd. 

BGC je izrazito kritičan prema medijima, načinu na koji pogoršavaju stvari; krive nevine, a skrivaju i opravdavaju krivce, nanose patnju, proganjaju žrtve, zagovaraju nasilje na pogrešnoj strani i zabranjuju nasilje na ispravnoj stvari, stvaraju izopačene tabue, a ruše svete tabue… odnosno, promoviraju pohotu, inat, zavist, zbunjenost i inverzuju vrijednosti, očaj i svakakva zla.

No, BGC-ova kritika se ne bavi samo ljevičarskim pristranostima medija, nego medijima kao takvim, činjenicom da su postali evaluativni okvir stvarnosti.

Očito, mediji su – ili medij – moćno oružje u rukama onih koji “reformiraju” svijet na svoju sliku, ali bez različitih medija ne bismo imali pristup tolikim informacijama, pa i onima koje kritiziraju takav sustav.

Možda mediji nisu toliko loši ako razumijete koje su opasnosti, čak i ako niste sigurni o čemu se sve radi, dovoljno je da ste sumnjičavi.

Pretpostavljam da su stariji čitatelji svjesni različitih interesa koji manipuliraju medijima, mlađi čitatelji su pak u mogućnosti lako pristupiti različitim izvorima, na temelju toga bi očekivali da će barem dio ljudi razmisliti o tome što im se nudi.

Unatoč tome, svjedoci smo, posebno posljednjih godina, da su mediji u stanju kroz svega par dana navesti ljude na dotad nezamisliva ponašanja i razmišljanja.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved