Connect with us

Vijesti

Benedikt XVI., Drugi vatikanski sabor i ideja sinodalnosti

Published

on

U eseju iz 1975. godine o učinkovitosti Drugog vatikanskog sabor, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger komentirao je značenje i ograničenja crkvenih sabora. Njegova glavna poruka je da su sabori ponekad nužni. No, dodaje, „oni uvijek ukazuju na izvanredno stanje u Crkvi i ne smiju se smatrati uzorom njezina života uopće, pa čak ni idealnim sadržajem njezina postojanja“.

Mons. Ratzinger je tada zaključio:

„Jednostavnim jezikom rečeno: crkveni sabor je tijelo savjetovanja i odlučivanja. Kao takav, on nije cilj sam po sebi nego instrument u službi života Crkve… Ako sabor postane model kršćanstva per se, tada se stalna rasprava o kršćanskim temama počinje smatrati sadržajem samog kršćanstva; ali upravo tu leži neuspjeh da se prepozna pravo značenje kršćanstva“.

Ako ovo zvuči kao kritika ideje sinodalnosti; klerici i laici koji hodaju zajedno (na grč. syn-hodos znači „na putu s“), to je zato što jest kritika. Ova se kritika usmjerava na tumačenje Drugog vatikanskog sabora koju zastupa pokojni Giuseppe Alberigo (1926. – 2007.), nekoć ravnatelj Instituta za proučavanje religije u Bologni i jedan od vodećih stručnjaka za povijest Drugog vatikanskog sabora-

Pisao sam o ovom tumačenju u svojoj knjizi Revelation, History, and Truth: A Hermeneutics of Dogma. Alberigova interpretacija usredotočena je na teme „događaja“ i „duha“.

Prvi pojam „događaj“ odnosi se, prema riječima britanskog katoličkog teologa Gavina D’Coste, na „izvansaborske tekstualne čimbenike koji su važniji za razumijevanje saborskog teksta, ponekad više odražavajući zabrinutost [aggiornamento i pastoralna razmatranja] teksta, nego sam konačni tekst“. Ovaj pojam uključuje „neobjavljene izvore (pisma, dnevnike, arhivske datoteke, memoare, intervjue, privatne dokumente i magnetofonske snimke) i mnoge objavljene izvore“.

Nasuprot tome, „duh – duboka motivirajuća snaga sabora koja je usmjerila i oblikovala rad sabora – povezuje se s reformatorskom energijom i dinamizmom koji su prisutni na crkvenom saboru; ono što je kasnije nazvano ‘događaj’, historizacija ‘duha’, koji je uvijek veći od teksta koji ga samo djelomično predstavlja“.

Alberigova središnja teza je da tekstovi Drugog vatikanskog sabora – svih šesnaest dokumenata – nisu njegovi primarni elementi. To bi bila reduktivna vizija Drugog vatikanskog sabora koja se vezuje za „samo slovo i nije u stanju prodrijeti do dublje motivacije i univerzalnog, povijesnog značaja sabora“. Primat treba pripisati samom događaju, odnosno događaju nastajanja “saborne svijesti”.

Prema Alberigu, „Sabor kao takav, kao događaj zajedništva, susreta i razmjene, temeljna je poruka koja čini kontekst i srž njezina primanja“.

Ovo je karakter “događaja” koji označava “raskid”, “prekid”, izraziti “diskontinuitet” s katoličkom tradicijom prije Drugoga vatikanskog sabora. Ako dobro razumijem Alberiga, ovo iskustvo treba proširiti na Crkvu kao cjelinu jer crkveni sabor – saborsku svijest – treba uzeti kao model kršćanskog života kao takvog.

Još jedan teolog koji podržava Alberigovo gledište, Giuseppe Ruggieri, piše: „Sabor je sam sebe prenio. U tom smislu novi ‘nauk Crkve’ nije plod dogmatske konstitucije Lumen gentium i drugih eklezioloških fragmenata prisutnih u raznim saborskim dokumentima, nego saborskog događaja kao takvog… Problem recepcije Drugog vatikanskog sabora prvenstveno je problem kolegijalnosti cijele Crkve“.

Da, dodaje Alberigo, saborski dokumenti o Objavi, otajstvu Crkve, prihvaćanju katoličkog ekumenizma i tako dalje, nadišli su pristupe posljednjih nekoliko stoljeća i vratili se najranijoj i najautentičnijoj tradiciji.

Ipak, dublji dinamizam (“duh”) na djelu u sklopu Drugog vatikanskog sabora je “događaj” saborske svijesti, kaže Alberigo. U kontekstu te saborske svijesti Crkva ima odgovornost biti vjerna sadržaju vjere i djelotvorno ga prenositi suvremenicima. Drugim riječima, mora postojati „veća asimilacija osnovnog kršćanskog nauka i formulacija tog nauka koji je više u skladu s pastoralnim potrebama”.

„Ali najvažnija novost Drugoga vatikanskog sabora ne nalazi se u ovim raznim stavovima, nego u samoj činjenici da je sabor sazvan i održan“. Ovaj “saborski događaj” ključni je trenutak u životu same Crkve. Doista, od epohalne je važnosti.

Otuda tvrdnja da je Drugi vatikanski sabor označio sustavni “raskid” između prethodnog, pretsaborskog doba Crkve i postsaborskog doba koje je uslijedilo. Naravno, Alberigovo tumačenje Drugog vatikanskog sabora, s pravom kaže D’Costa, „prijeti potkopavanjem autoriteta samih saborskih dokumenata“.

Ovaj zaključak vraća nas Ratzingerovoj kritici tumačenja Drugog vatikanskog sabora koji je kršćanstvo pretvorio u formu “kako da Crkva djeluje“, i zbog toga je u tijeku raspravu o sadržaju samog kršćanstva.

Relevantnost ovog modela za ideju sinodalnosti vidljiva je iz tri stvari:

Prvo, davanje prednosti „Crkvi koja uči” (lat. Ecclesia discens), „Crkvi koja sluša”, nad “Crkvom koja poučava” (lat. Ecclesia docens).

Drugo, promjena u ekleziologiji, odnosno ideje sinodalnosti, protuhijerarhijska je jer to više nije sinoda biskupa, već sada uključuje laike, redovnike/ice. Mnogi se pribojavaju raskida između svećeničkog ređenja i Učiteljstva zbog posljedice traženja sinodalnosti u Katoličkoj Crkvi, naime, događa se demokratizacija vlasti.

Treće, unatoč upozorenju da se ova sinoda ne bavi doktrinom, nekoliko istaknutih sudionika, njemačkih biskupa, dapače, čak i generalni relator sinode, izrazili su želju za promjenom crkvenog nauka o ljudskoj spolnosti, čineći homoseksualnost normalnom varijantom ljudske spolnost, i, implicirano, kršćanske antropologije (usp. Post 1, 27; 2, 24).

Po mom sudu, ova tri znaka će pridonijeti slabljenju Crkve, što će dovesti do raširene doktrinarne zbrke. Crkva treba oporaviti katoličko pravovjerje vraćanjem pravog nauka Drugoga vatikanskog sabora.

Izvor Eduardo J. Echeverria | quoVadisEcclessia

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved