Connect with us

Vijesti

“U BITCI ZA NIKŠIĆ” Đukanović: Ciljevi velikosrpstva u Crnoj Gori još nisu ostvareni

Published

on

Unatoč epidemiji koronavirusa i najavama potpunoga zatvaranja zbog rasta broja zaraženih, Crna Gora je ponovno podignuta na noge, i to zbog izbora.

Ponovno se govori o najvažnijim izborima u povijesti, budućnosti i opstojnosti Crne Gore. Radi se o lokalnim izborima u Nikšiću u nedjelju 14. ožujka, koji je drugi najveći grad Crne Gore poslije Podgorice.

Razlog svemu tome je zapravo borba stranaka koje su od kolovoza, kada su održani parlamentarni izbori, dio vladajuće prosrpske koalicije sa strankom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića (DPS). I jednima i drugima nedjeljni izbori su na neki način biti ili ne biti.

Prije svega to se odnosi na DPS koji je poslije gubitka parlamentarnih izbora poljuljan te bi mu gubitak Nikšića predstavljao dodatni udarac od kojega bi se teško oporavio. Pri tome se ne smije zaboraviti da je Nikšić i rodni grad Mile Đukanovića te bi njegovoj stranci pobjeda u tome gradu iznimno puno značila u budućem političkom životu, piše Večernji list

U isto vrijeme vladajuće stranke žele i na ovim izborima pobijediti kako se DPS ne bi oporavio i u budućnosti bio ozbiljnija izborna prijetnja.

Pobjedom u Nikšiću to bi vjerojatno i uspjeli jer DPS je, sportski rečeno, nakon desetljeća na vlasti u nokdaunu. I ove izbore karakterizira burna izborna kampanja, vrijeđanja, okupljanja pristaša… Vidjele su se i kolone automobila, a razlikuju se po tome što kolone DPS-a nose crnogorske zastave, a one vladajuće koalicije srbijanske državne zastave.

Dogodilo se i nekoliko incidenata pa je tako jedna osoba izbodena nožem, ali na sreću nije životno ugrožena. Prošle nedjelje, tjedan dana prije izbora, ispred obiteljske kuće Mile Đukanovića došlo je do sukoba dviju suprotstavljenih strana.

Prema navodima crnogorskih medija, četrdesetak Đukanovićevih pristaša bacilo je kamenje na sudionike autokolone koju su organizirali simpatizeri trenutačne oporbe u Nikšiću, a vladajućih na državnoj razini. Posebna priča je medijski rat koji se vodi, u koji su se aktivno uključili i mediji iz Srbije koji su ponovno aktivno stali na stranu prosrpskih stranaka.

U kojoj su se mjeri u izbornu priču u Nikšiću uključili srbijanski mediji, govore i službeni podaci prema kojima je od dana kada su raspisani lokalni izbori u Nikšiću u drugoj polovici veljače objavljeno ukupno 4730 tekstova o Crnoj Gori. Od toga broja u više od tisuću tekstova tema tekstova bili su izbori u Nikšiću. U tome svakako prednjače mediji pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U medijskoj ofenzivi ne zaostaju ni televizijske kuće, i to one s nacionalnom koncesijom, koje svakodnevno imaju emisije o izborima u Crnoj Gori. U tome prednjači Happy TV koja emitira i izborni serijal pod nazivom “Bitka za Nikšić”. Crnogorski politički analitičar Luka Radonjić smatra da su predizborne tenzije u Nikšiću na vrhuncu s obzirom na to da je kampanja ušla u samu završnicu.

– Razlog je i činjenica da izbori u Nikšiću, premda su lokalnog karaktera, imaju važnost i za državnu razinu i budući rasplet na političkoj sceni. Tenzije pretežno podiže DPS, što se uglavnom tumači kao nezadovoljstvo ove koalicije rezultatima istraživanja javnog mijenja i drugim prognozama koje im ne idu na ruku – rekao je Radonjić za srbijanski Blic.

Đukanović ima šansu osvojiti najviše glasova, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno za vlast. Govoreći o izborima u Nikšiću, predsjednik DPSa Đukanović kazao je da se u nedjelju na izborima odlučuje hoće li se nastaviti put daljeg profiliranja Nikšića kao urbanog europskog centra ili će građani dozvoliti da ga 100 puta sunovrate retrogradne politike koji se nadvijaju nad stvarnošću Crne Gore kao aveti prošlosti.

– Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora. Dakle, ponovno svjedočimo jednoj ekspanzionističkoj politici Srbije prema svojim susjedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. I zbog toga su naši odnosi na najnižoj mogućoj razini – izjavio je Đukanović.

Đukanović kaže da se Crna Gora može “braniti i u šumi”, da Aleksandar Vučić “svojatanjem crnogorske povijesti” popunjava nedostajuće dijelove povijesti Srbije jer “ciljevi velikosrpstva u Crnoj Gori još nisu ostvareni”.

Pred vratima EU i u NATO- u

– Vjerujem da tu nema dileme za odgovorne ljude, odgovorne prema sebi i svojoj obitelji, prema gradu u kojem žive i prema svojoj državnoj kući. Mi smo u Crnoj Gori napravili strateški zaokret za sva vremena, uveli Crnu Goru u NATO, doveli je pred vrata Europske unije. Naša pobjeda u nedjelju bit će još jedna potvrda uspjeha ove generacije Crne Gore – optimističan je Đukanović.

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Vijesti

Kvare se odnosi Kine i SAD… Do koje točke?

Published

on

  Tijekom posljednjih 5 godina su se drastično pokvarili odnosi Kine i Zapada. Zbog toga je ako ništa drugo red dobro pogledati kako Kina i SAD danas stoje – donosi Hladna istina.

  U samo 30 godina Kina je od ekstremno siromašne države došla do pozicije jedne od modernih tehnoloških velesila. Ona je to postigla zahvaljujući svojoj briljantnoj državnoj strategiji i zapadnoj pohlepi. Riječ je o pohlepi koja je prodala stoljeće napredka i nadmoći za 20 godina ekstremnih profita. Zapadni stanovnici su se od početka protivili toj politici, ali oni ne upravljaju državama koje su nominalne demokracije.

  Nakon proteka ta 3 desetljeća zapadni kompanije su se počele tiho buniti protiv Kine. Oni su se počeli buniti jer nisu mogli proizvesti isto kvalitetne i jeftine proizvode kao ona. Te prvo tihe pritužbe su zapadne vlade ignorirale, ali kako su one postojale sve jače vlada je na kraju morala nešto poduzeti.

  To nešto je učinila Trumpova administracija započevši tehnološki rat kojeg potom nastavlja Bidenova. Ova dva predsjednika se možemo slobodno reći ne slažu u ničem osim protivljenju Kini. Konkretni primjer tog rata kojeg je započeo SAD su TikTok, zabrana korištenja proizvoda Huawei i na kraju zabrana Kini da proizvodi moderne procesore. Konkretno SAD nije i ne može zabraniti Kini da ih proizvodi, ali može zabraniti prodaju „strojeva koji rade procesore” što je i učinio.

  Ruska invazija Ukrajine je u određenom smislu pogoršala odnose s Kinom koja zajedno s 2/3 ili 3/4 svijeta odbija osuditi agresiju. Ona ju je pogoršala pošto tehnološki razvijena Kina nastavlja prodavati svoje proizvode Rusiji. To je u stvarnosti samo isprika jer Indija i Turska rade nešto sličnog bez ikakvih posljedica, pa…

  Taj bijes Zapada na Kinu zajedno s sankcijama nisu dovele do željenih rezultata. Kao dokaz toga možemo koristiti trgovinske podatke iz 2018 i 2023 godine. Te 2018. je Kina izvezla u svijet proizvoda u vrijednosti od 2.5 bilijuna dolara, a 2023. je izvezla 3.4 bilijuna !? U postotcima je Kina bez obzira na američke sankcije zaradila 2023 godine 36 % više nego 2018 !?

  To je postigla polako napuštajući trgovinom s razvijenim zapadom i koncentriranjem na nerazvijene države. Riječ je o napuštanju koje se provodi pod zapadnim sankcijama, znači protivno kineskim željama, ali to ne mijenja činjenice.

  Koliko su se ohladili odnosi između Kine na jednoj i SAD-a na drugoj strani najbolje ukazuje broj avionskih letova. Tijekom 2019. su tjedno između SAD i Kine više od 300 puta letili avioni, a sada lete samo 63 puta. Riječ je o smanjenju od 79 % u samo 5 godina. Formalni razlog za to je odluka SAD da zabrani ruske letove iznad svog teritorija i istovjetna ruska odluka za američke. To znači da američki putnički avioni trebaju izbjegavati ruski zračni prostor zbog čega je njihov let skuplji od kineskog. Kao što smo rekli to je formalni razlog kojeg je SAD iskoristio za smanjivanje broja letova u Kinu.

  Budimo jasni pa priznajmo da u ovoj priči SAD nije loš niti je Kina dobra. Svatko od njih gleda svoje vlastite nacionalne interese i to je normalno. Da je Zapad, da su SAD i Njemačka prije gledali svoje nacionalne interese Kina bi u najboljem slučaju bila razvijena kao Indija.

  Za kraj onima koji se nadaju da će nekretninski slom uništiti kinesko gospodarstvo možemo samo poručiti uzalud Vam trud svirači. Tamošnja vlada kontrolira gospodarstvo pa se to neće dogoditi niti zbog toga, niti zbog zapadnog izvlačenja novca iz Kine.

  Njeno gospodarstvo može samo stagnirati ili padati samo zbog pogrešnih odluka vlade. To je neupitna činjenica koju se ne smije zaboraviti.

izvor: Hladna istina

Continue Reading

Vijesti

VIRALNO Propovjednik: “Preko 90% katolika ne razumije misu”

Published

on

Viralni 33-minutni govor oca Jonathana Meyera o pravoj prirodi katoličke mise otvara srca – piše Sarah Robsdottir u Aletea-i.

Otac Jonathan Meyer iz župe Svih svetih u okrugu Dearborn, Indiana, izazvao je pomutnju na internetu svojim 33-minutnim govorom koji je nedavno održao na katoličkoj muškoj konferenciji o žrtvi mise. Njegovu su poruku uhvatili na YouTube Kanal Sluga Božjih i prikupili je više od 440.000 pregleda i više od tisuću komentara u samo nekoliko tjedana.

Otac Meyer istaknuti je propovjednik u Nacionalnoj euharistijskoj obnovi koja se odvija dijelom kao reakcija na studiju Pew Research iz 2019. koja je pokazala da 69% katolika ne vjeruje u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji.

“Ali postoji veći problem od toga”: Fr. Meyer se bavi ovom zapanjujućom statistikom na početku svog govora objašnjavajući da, prema njegovoj procjeni, “više od 90% katolika” nema pristojno razumijevanje zašto uopće idu na misu. Otac Meyer rješava ovu alarmantnu procjenu svojim tipičnim šaljivim stilom i uključivanjem publike u živahnu vježbu pitanja/odgovora.

Na kraju je vlč. Meyer citira Katekizam, jasno stavljajući do znanja da je razlog broj jedan zašto katolici moraju sudjelovati u misi taj što je to “ponovno predstavljanje Kalvarije, vječnu žrtvu Jaganjca Božjeg za grijehe svijeta”.

A odaziv je bio nevjerojatan. Ne samo da je poruka postala viralna, već i komentari na YouTube stranici Sluga Božjih govore sami za sebe.

Na primjer, @angelahagemeyer398 je napisala: “Ovaj svećenik je u 35 minuta upravo objasnio ono za što su mi trebale godine da naučim. OVO bi se trebalo igrati u svakom RCIA-u, razredu prve pričesti, pripremi za krizmu i u župi. Nedostatak tih informacija doista je razlog zašto naši ljudi posrću. Slava Bogu za ovog svećenika.”

izvor: Aleteia

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved