Connect with us

Vijesti

Bivši zapovjednik američkih snaga u Europi: Rusi neće zauzeti zapad Ukrajine

Published

on

Bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi (2014.-2017.), general Ben Hodges, dao je intervju za poljski medij Gazeta.pl. na aktualnu temu moguće ruske vojne intervencije u Ukrajini. Iako se radi o umirovljenom američkom časniku, njegovi su stavovi vrijedni pozornosti zbog čega i prenosimo najvažnije dijelove njegovih promišljanja iz istog intervjua.

Najprije treba ukazati kako i Hodges, poput većine zapadnih analitičara i medija danas, ukazuje na rusku spremnost za rat s Ukrajinom, uz dodatak kako konačna odluka o tome u Kremlju još nije donijeta.

Ben Hodges navodi kako NATO vrlo pomno prati stanje, što se vidi iz izjava glavnog tajnika Jensa Stoltenberga. Postoji velika svijest o tome što se događa, kaže dalje, ali i dodaje da je pitanje kako bi Savez mogao reagirati da se Rusija odluči produžiti rat izvan onoga što trenutačno radi u Donbasu. Tvrdi kako rat ipak nije neizbježan, ali da Kremlj za njega ima sve pripremljeno.

Bivši američki visokopozicionirani general dalje navodi  kako bi „za Ukrajince bio uspjeh nanijeti toliko štete Rusima da bi se ovi povukli, ali da bi im za to trebalo jako topništvo, visoko pokretne mehanizirane snage, sposobne brzo reagirati na ruske udare iz raznih smjerova“. Pri tom sa žaljenjem konstatira kako se, iako su ukrajinski vojnici posljednjih godina pokazali veliku hrabrost, nisu pripremili i nisu spremni za manevarski rat, „već da godinama u Donbasu provode samo vrlo statične aktivnosti“.

Hodges navodi kako se „mora imati na umu da ovo ne bi bilo ponavljanje Drugog svjetskog rata, već moderni rat u mnogim dimenzijama. Od kopnenih operacija, preko zračnih napada, do složenih cyber napada kojima je cilj paralizirati ukrajinsku državu“.  „Jedno je sigurno, u takvoj situaciji ne bi bilo moguće svijetu prodati bajku o nekim (ruskim) zelenim ljudima“, aludira general na stanje u Krimu 2014. godine.

Smatra također, s obzirom, kako kaže na mogućnosti i ograničenja ruske vojske poglavito po pitanju logistike, da cijela Ukrajina nije ugrožena, već samo njen istok i jugoistok ali ne i zapad te zemlje.

Strateški cilj Moskve je pokazati Zapadu da je Ukrajina propala država, u koju se ne isplati ulagati i produbljivati ​​integracije, bilo unutar EU ili NATO-a, smatra američki umirovljeni general.

Tvrdi kako NATO i Zapad moraju uplašiti Rusiju od daljnje agresije i uvjeriti Vladimira Putina da će troškovi napada biti previsoki, što je „vrlo težak zadatak“, u kojem će važnu ulogu imati daljnje stroge sankcije, poput odsijecanja Rusije od svjetskih bankarskih sustava.

Najveća je važnosti ipak jedinstveni stav NATO-a, SAD-a, Francuske i Njemačke koji sada upozoravaju Kremlj na neprihvatljivost agresije,  navodi Hodges i zaključuje kako bi „SAD također trebale jasnije dati do znanja europskim saveznicima da će ih podržati opskrbom plina ako bude potrebno“. Autor: Irina Meter/Geopolitika.news

Advertisement

Vijesti

RUSI PRIJETE Već postavili mete u tri zemlje koje će uništiti

Published

on

Zbog dopuštenja danog Ukrajini za invaziju na ruski teritorij, Njemačka se suočava sa sudbinom Kartage, drži novinar i autor knjiga o ukrajinskom sukobu Patrick Babb.

U intervjuu s Christianom Bubekom ističe da ruski dužnosnici zadržavaju pravo na odmazdu te su čak imenovali konkretne mete u Rumunjskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Christian Bubek, voditelj YouTube kanala:

Već dugo gledamo rasprave o opskrbi Ukrajine oružjem. Prošlog smo tjedna zapravo vidjeli u medijima da je iznenada dano dopuštenje za korištenje zapadnog oružja “za obranu ruskog teritorija”, kako su to nazvali.

Iako u stvarnosti više govorimo o napadu. Što mislite o tome? A što mislite o tome da su neki od nas čvrsto uvjereni da je Ukrajina jednostavno već izgubila rat?

Patrick Baab, novinar i autor knjiga o Ukrajini:

Politolog sa Sveučilišta u Kielu, profesor Krause, tvrdi da se ljudi u Njemačkoj boje eskalacije situacije. Znači: “Idemo još malo provocirati, Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje!”

Moglo bi se reći da ništa nismo naučili. Bertolt Brecht je napisao da je velika Kartaga sudjelovala u tri rata: “nakon prvog rata bila je još moćna, nakon drugog je još uvijek bila nastanjiva, a nakon trećeg rata više je nije bilo.” A to se može dogoditi i Njemačkoj.

Imamo situaciju u kojoj se može govoriti o gubitku kontakta sa stvarnošću od strane elite. Američki politolog John Mearsheimer sa Sveučilišta u Chicagu kaže: “Nemoguće je poraziti nuklearnu silu ako se osjeća stjeranom u kut, upotrijebit će to nuklearno oružje.”

A ruska strana jasno je dala do znanja da će, ako se to oružje koristi protiv Ruske Federacije, proizvođači tog oružja i oni koji ga isporučuju također postati legitimna meta Moskve.

Počasni predsjednik Vijeća sigurnosti Rusije Sergej Karaganov već je imenovao mete. U svom je članku napisao: “Ako su Europljani zaboravili kako izgleda put u pakao, možemo vam ga pokazati.”

A u intervjuu je dodao i imenovao tri mete. To su, prvo, američke raketne lokacije u Rumunjskoj, drugo, naveo je Poljsku i Varšavu, a treće, regija Frankfurta, gdje se također nalazi američko oružje. Odnosno, jasno je dao do znanja što očekivati.

Odlučujući faktor ovdje je da njemačka savezna vlada očito nije zainteresirana za okončanje ovog rata.

Politička direktorica Ministarstva vanjskih poslova gđa Tjorven Bellmann, izravna savjetnica ministrice vanjskih poslova Analene Berbock, govorila je na debati u Njemačkom društvu za vanjske poslove, gdje je rekla: „Ne smatramo da prijedlozi zemalja globalnog juga za okončanje ovog rata sada su dobri.”

S druge strane, Vladimir Putin je više puta iznio prijedloge pregovora koje Zapad očito neće prihvatiti. Ovo pokazuje pozadinu ovog rata i pokazuje kako su zapadne elite izgubile svoj put…

Continue Reading

Vijesti

Srbi u šoku! Na predstavljanju za Euro postavili im hrvatsku zastavu

Published

on

Do početka Europskog prvenstva 2024, koje će biti otvoreno utakmicom između domaćina Njemačke i Škotske, ostala su samo četiri dana. Na Euru će se natjecati 24 ekipe raspoređene u šest skupina po četiri momčadi.

Dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane, osigurat će plasman u osminu finala.

Na Euru će prvi put nakon 24 godina igrati i Srbija. Ona se nalazi u skupini C, gdje će se boriti za prolaz među 16 najboljih protiv Engleske, Danske i Slovenije. Prva utakmica za Srbiju bit će protiv Engleske, što je izazvalo veliku pažnju medija.

Nizozemski medij i televizija NOS Voetbal posljednjih su dana radili analize o predstojećem turniru, uključujući i pregled reprezentacija.

Međutim, napravili su gaf u predstavljanju ekipa. Umjesto engleske zastave, prikazali su zastavu Ujedinjenog Kraljevstva, dok su umjesto srpske zastave prikazali zastavu i grb Hrvatske.

Ovaj propust izazvao je ljutnju na nekoliko srpskih foruma na Redditu i reakciju dijela medija, kojima nije jasno kako si ozbiljan medij može dozvoliti ovakav gaf.

Ljutnja na srpskim forumima i reakcije medija pokazale su koliko su navijači strastveni u vezi s reprezentacijom i nacionalnim simbolima. Srpski navijači s nestrpljenjem iščekuju nastup svoje momčadi nakon dugogodišnjeg izostanka s Eura, a utakmica protiv Engleske bit će ključna za njihove nade u prolazak skupine.

Europsko prvenstvo 2024 pružit će priliku reprezentacijama da se dokažu na velikoj sceni. Srbija će se nadati prolasku među 16 najboljih, dok će se Engleska, Danska i Slovenija boriti za svoje mjesto u osmini finala. Prvenstvo obećava uzbuđenje i neizvjesnost, a navijači diljem Europe s nestrpljenjem iščekuju početak natjecanja.

NOS Voetbal/epa

Continue Reading

Vijesti

Zabranjena tehnologija: Parni stroj pokretan svijećom

Published

on

Ovoga puta sam svoje učenike iznenadio nečim novim… Parni stroj pokretan svijećom – pokazuje Telegramski račun Forbidden (Zabranjena) Technology

Motor je jednostavno zavojnica bakrenih cijevi napunjenih vodom. Para se nakuplja, gurajući vodu van u eksplozivnom mlazu, što zatim uzrokuje djelomični vakuum u zavojnici, koja uvlači više vode kako bi se proces ponovio.

Voda se izbacuje kao mlaz s kraja cijevi, dok se punjenje vraća u cijev pod velikim kutom, pa se u ravnoteži motor kreće u suprotnom smjeru od smjera mlazova.

izvor: Telegram kanal Forbidden Technology

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved