Connect with us

Vijesti

Blagoslovljen Božić dobri ljudi.

Published

on

Danas ni kako nikada, kada se fameja našla skupa okolo ognjišča.- ognjišta. Ognjišće, po staroj istarskoj besidi oganj, bilo je srce hiže. Na njemu se kuhalo, oko njega se grijalo, oko njega se ćakulalo i ono je svitlilo. Svitlo ognja je uvečer hitalo sjene po zidi, a za dicu je to bilo kako u bajki.

Na Viliju Božju ( Badnju večer) najstariji muški u hiži bi donesa veliki COK – veliki panj, ki je pomalo gorija sve do Tri Kralja. Cok je simbol Božića, aš je tribalo grijati malega Isusa, a svitlo pokazati put trima kraljima.

Ti dan se nisu delala teška dela, muški su čistili štalu, dali isti i prostrli čisto seno spod blaga i slagali driva za oganj. Postilo se cili dan , a za uvečer kada se tornaju svi iz Crikve žene su parićivale bakalaj, posutice, i domaći slanac u posnoj maneštri, bez mrsa, samo malo domaćega uja od ulike. Prije nego se pošlo na Polnoćku delale su se fritule. Z fritulami se čekalo Božić.

Hodilo se u crikvu i po ledu i po buri. Bez kapoti, samo z šijaleti. Prija polnoćke, bija je program z božićnim igrokazima i recitacijami . Za čitanje Evanđelja, od starine se izabiralo Lukino evanđelje o
rođenju Isusa u Betlehemu za vrime cara Augusta.

Proslov iz Evanđelja po Ivanu: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog… I Riječ tijelom postade i nastani se među nama…”Na polnoćki su se kantale božićne kante!

Pokle polnoćke, vjernici bi jeni drugima čestitali “Dobar Božić” i “Božić je judi”  Nono, ali otac su pret svima Boga molili. Za pokojne, za duše va Čistilište, za ljude va perikule, za mladići i divojčine, za soldati, za lačni i bolni, za unega ki će prvi umrit, za srećno smrt, za dušice ke nimaju nigdera ninega svoga, za Mater Crikvu. Se je molilo i na čas svi sveci. Svetega Blaža da nas čuva od bolesti guta, svetega Polonija od bolesti zubi, svetega Valentina od njegove bolesti, svetu Luciju od bolesti oči, andjeli čuvari da nas čuvaju od sake nesreći. Kad bi došli doma z polnoćke, bi se zgrijali okolo ognjišća, zafalili bi se staren litu da bi u zdravlju dočkali i k’litu , pojili bi , popili got vina i pošli u postelju,.

Sega je bilo, kako na Božić!

Uzrećica je to, jer je za Božić bilo obilato mesa i druge hrane.

Na Božić se je marendalo i ontar se je šlo na mašu.
U jenu uru je bila užina! Kuhala se juha i puran se je peka, fuži i kapuz. Sve je bilo gospodski. Bila je i
tavaja na banku. Svi su obukli najlipše ča su imali, robu od fešte. Vajk se je meča tamjan spod banka.
na žar, tako da daje lipi odor i da potira zlo iz hiže . Prija nego se počelo isti, se križalo i molio očenaš. Utac je prvi počeja. Pokle užine ni se hodilo po hižami . Jili su se kolači, cukerančići … I pilo se kafe. Vajka su stare none nosile po žepi pravo kafe . Kafe se kuhalo kako i danas: u vodi s cukron, u pinjati.

Regali su bili ono ča se imalo, orihi, lišnjaki, oskuruše, ke su babe ili none držale u šenici da duraju.

Na Božić se ni hodilo po tujin hižami čestitati, nego drugi dan na Stipanje.

“Božić je judi”, tako je bilo nikad, a danas imamo ča nan srce poželi na Božić, ma ne pensamo na duhovnu stranu Božića. Božić je duhovni blagdan- i to triba biti na prvon mistu. Božić triba biti blagdan kada ćemo se okrenuti svojin bližnjima, pomoći im, imati srca i pensir za druge, dati dio sebe da i drugi imaju lipi Božić…

Isus Krist čije rođenje slavimo, doša je na zemlju za spasiti ljudske duše svojom smrti na križu i svojim uskrsnućem otkupiti i osloboditi palega čovika iz vlasti sotone. Spas ljudske duše od sotonske vlasti učinija je svojom smrću na Križu i svojim Uskrsnućem. Tako je Krist pobjedija vlast sotone i Križ je najjači egzorcistički simbol. U narodnom govoru se reče:” biži kako vrag od križa.”

Zato van želin da ovega lita doživite istinski duh Božića u svom srcu, sa svojim dragima , sa svojon famejon koroni za urtu! Želim vam srićan i blagoslovljen Božić!

Lili Benčik

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved