Connect with us

Vijesti

Boris Miletić održavanjem opraštanja od srpskog pjevača Đorđa Balaševića u pulskoj Areni omalovažava i ponižava hrvatski narod u Istri i državu Hrvatsku.

Published

on

Zašto tako mislim?

Puljani su se oprostili od Đorđa Balaševića na Željezničkom kolodvoru.

Ali to Borisu Miletiću nije bilo dovoljno veliki oproštaj! Morao je potencirati svoje jugoslavenstvo i dokazati svoju moć upravljanja Amfiteatrom i oprostiti se u velebnoj pulskoj Areni, neka se vidi tko je on!

Željeznička stanica Pula

Netko neće odobravati moj stav, jer će reći da nije primjereno, da se preko umrlog pjevača obračunavam sa gradonačelnikom, da ne žalim čovjeka , što naravno nije točno. Neka počiva u miru! Slušala sam i ja njegove pjesme.

Međutim ono što je stvarno neprimjereno je način na koji su mediji u Hrvatskoj  prikazali  lik i djelo Đorđa Balaševića i poticali mase na održavanje ispraćaja. Mediji u kojima vlada duh jugoslavenstva podržavani od isto takvih stranačkih predvodnika,  uzdigli  su lik i djelo Đorđa Balaševića na pijedestal svetosti, moralne, umjetničke, stvaralačke vertikale i uzora Hrvatima  što naravno ne odgovara istini! Daleko je od nekog ideala, kojim se i on sam prikazivao, a Hrvatima nikako ne može biti uzor.

Ne može jer nije dio hrvatskog identiteta, on je sastavni dio jugoslavenskog identiteta!

Taj je događaj pokazao  da je Jugoslavija mrtva, ali da je jugoslavenstvo još živo.

Izjava  gradonačelnika  Pule, koji  bi trebao biti i moj gradonačelnik ali se tako ne ponaša , razotkriva upravo taj duh jugoslavenstva koji je temelj IDS-ove politike.

„Na ovaj način omogućit ćemo svim građanima da se oproste od vrsnog glazbenika i velikog čovjeka koji se uvijek rado vraćao u Pulu i Istru i koji je razumio i pronosio vrijednosti koje živimo mi u Istri“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Upravo o tome se i radi: IDS je nastao na zasadama jugoslavenstva, titoizma i bratstva i jedinstva. Ne prihvaćajući Hrvatsku kao državu sve te pozicije nakon raspada Jugoslavije, presvukao je u demokratsko ruho, pa je stranku okarakterizirao kao liberalnu (jugoslavenstvo), antifašističku (titoizam) i tolerantnu ( bratstvo i jedinstvo)!

Te vrijednosti koje IDS dijeli sa srpskim pjevačem nisu i hrvatske vrijednosti!

To su jugoslavenske vrijednosti, koje je Hrvatska odbacila Domovinskim ratom!

Gradonačelnik  Miletić ne zna da u Istri  ne žive svi njegove, a ni „Đorđove“ vrijednosti! Nije Istra IDS, niti je IDS Istra! U Istri 77, 63 % ne podržava IDS-ove vrijednosti!

U Istri po zadnjem popisu ima  208 055 stanovnika, IDS je dobio 46 548 glasova prema podacima DIP-a, što je svega 22.37% potpore  vrijednostima IDS-a.

Hrvatske vrijednosti definirane su Ustavom RH i Domovinskim ratom po kojima je država Hrvatska nastala:

-na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

– u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Upravo se Domovinskim ratom odbacio komunizam- titoizam i uveo demokratski sustav obnašanja vlasti poštujući sve vrijednosti Deklaracije o Domovinskom ratu

To u konkretnom slučaju Đorđa Balaševića znači da su njegovo djelovanje i njegovi stavovi u suprotnosti sa Deklaracijom o DR i hrvatskim vrijednostima.

-Republika Hrvatska vodila je pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.

-Đorđe Balašević je 1991. godine odobravao  velikosrpsku agresiju, odobravao je JNA i velikosrpske OSLOBODIOCE Vukovara. Nije priznavao pravo Hrvatima na svoju državu.

5. U skladu s teme­ljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, Republika Hrvatska će u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim branite­ljima, obite­ljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za ­njezino stvara­nje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

-IDS-ov gradonačelnik krši temeljnu vrijednost DR  osobno dopuštajući održavanje opraštanja od Đorđa Balaševića u pulskom amfiteatru, a ne dopuštajući pristup tom istom Amfiteatru hrvatskom branitelju i pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i time je pogazio njegovo dostojanstvo, kao hrvatskog branitelja i hrvatskog pjevača.

Korištenje Arene u Puli određeno je pravilnikom

Pravni temelj za donošenje Odluke sadržan je u članku 61. Statuta Grada Pule-Pola (Službene novine Grada Pule br. 07/09, 16/09, 12/11, 01/13, 02/18),

Termini za održavanje programa u Amfiteatru su u vremenu od 15. lipnja do 31. kolovoza kalendarske godine.

Znači opraštanje je bilo van termina!

Članak 3.

Termin za održavanje programa može dobiti organizator za program koji je od interesa za grad Pulu-Pola i koji ispunjava kriterije kako slijedi:

 – visoka umjetnička kvaliteta i sadržaj primjeren spomeniku koji ima status kulturnog dobra nacionalnog značenja

– udovoljava općim uvjetima korištenja kulturnog dobra

– vjerodostojnost i kontinuitet rada organizatora

–koji nije protivan vrijednostima koje se promiču Statutom Grada Pule-Pola

https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/21682/pula-se-oprasta-od-djordja-balasevica-u-areni/

Analizirajući kriterije Đorđe Balašević nije „kulturno dobro od nacionalnog značaja“ za Hrvatsku!

„veliki čovjek “ nema nijedno javno priznanje Grada Pule od priznanja koja su definirana Statutom grada Pule:

Javna priznanja Grada Pule su:

1. Nagrada Grada Pule

2. Grb Grada Pule

3. Povelja Grada Pule

4. Povelja “Počasni građanin Grada Pule”

5. Zlatni ključ Grada Pule.

U pretraživanjima Grada Pule nisam pronašla niti jedno od navedenih priznanja, samo informaciju sa web portala da je „veliki prijatelj“ Grada Pule, jer je donirao zaradu od jednog koncerta za izgradnju nove Pulske Bolnice.

Međutim  pronašla sam i podatke o velikim donacijama  Pulskoj Bolnici  u novcu i  potrebnim medicinskim aparatima, al  ti donatori nisu proglašeni „velikim čovjekom“ . Neki su samozatajno donirali!

Jedina preostala mogućnost je osobna odluka  gradonačelnika Pule po kojoj se može dobiti termin u Amfiteatru, ali pismene odluke u pretraživanjima na stranici Grada Pule od gradonačelnika nema. Što znači da je gradonačelnik koristio svoje ovlasti za korištenje Amfiteatra za pjevača kojeg on osobno preferira.

Podsjetiti ću da je hrvatskom  branitelju  i pjevaču  Marku Perkoviću Thompsonu zabranjen nastup u Amfiteatru i to opet po osobnom animozitetu čelnika IDS-a

 Balašević u Amfiteatru nastupao na poziv pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i to više puta, dok je Ivan Jakovčić u kolovozu 2018.godine izjavio  :”Thompsonu mogu samo poručiti: nisi pjevao u Areni, bogami niti nećeš pjevati“ Samovolja i autoritativan način upravljanja javnim dobrom nije demokratski način vladanja. Tu samovolju bi Vlada trebala onemogućiti.

Tužba koju je podnio M.P.Thompson  protiv Grada Pule odbačene su upravo zbog opravdanja Suda da je Amfiteatar vlasništvo Grada Pule.

Presude u slučaju Thompson

02. prosinca. 2008

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/odbijena-thompsonova-tuzba-protiv-grada-pule.html

Sutkinja Mirna Frančišković smatra da sud ne može naložiti gradu Puli da bilo kome daje suglasnost za nastup u Areni obzirom da sud smatra da je Arena vlasništvo Grada Pule, a ne javna površina. 

Odvjetnik Grada Pule Rudolf Frančula izrazio je zadovoljstvo presudom jer je, kazao je, Sud prihvatio argumente da jedino Grad može odlučivati i raspolagati Arenom.

‘Sud nije nadležan da naređuje održavanje koncerta u Areni. Uz to, potvrdilo se kako nisu povrijeđena ljudska prava iz Ustava Republike Hrvatske i europske Konvencije’, ustvrdio je odvjetnik Frančula.

Sutkinja je također naglasila kako su pjevaču možda uskraćena neka prava, ali da ga, na ovako postavljenu tužbu, sud od njih ne može zaštititi.

26. siječnja 2012.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zabranjeni-koncert-thompson-izgubio-tuzbu-protiv-grada-pule-155710

Tom  drugostupanjskom presudom od 28.studenog  2011,godine,  potvrđena je presuda pulskog Općinskog suda od 2. prosinca 2008.godine.

Naime, Županijski sud smatra da je žalba Thompsona na presudu Općinskog suda neosnovana, budući je grad Pula kao vlasnik Amfiteatra ovlašten da s njim čini što ga je volja, koristeći pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja tim kulturno-povijesnim spomenikom, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Sud, stoga, zaključuje kako nije ovlašten naložiti Gradu da ponudu tužitelja za nastupom u Areni prihvati , kao što niti može tuženiku naložiti sklapanje ugovora o zakupu!

Zaključno se nakon svega navedenog nameću neka pitanja:

1.Jeli pulski Amfiteatar javno dobro Republike Hrvatske ili privatno Grada Pule, a time dato na upravljanje lokalnim šerifima po njihovim kriterijima i njihovom svjetonazoru?

2.Ne bi li kulturni spomenici trebali biti vlasništvo države Hrvatske, Ministarstva kulture, a ne da lokalni moćnici samovoljno raspolažu sa tako vrijednim spomenikom?

3.Kako je opće poznato  IDS je antihrvatska stranka, koja već 30 godina uporno razara hrvatski entitet u Istri, namećući talijanizaciju i istrijanstvo u odnarođivanju Hrvata , ne bi li bilo vrijeme da se tako vrijedan kulturni spomenik izuzme iz upravljanja lokalnoj samoupravi?

4.Hoće li se ikad hrvatsko Pravosuđe odlučiti odvojiti od lokalnih političkih moćnika i početi štititi hrvatsko kulturno bogatstvo od njihove samovolje?

I ne samo kulturno bogatstvo, nego i hrvatske građane od nametanja vrijednosti , koje nisu dio hrvatske kulture i identiteta!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

EP Konačni potop ljevice i liberala uzdrmao europske ‘neoconse’

Published

on

Europska pučka stranka (EPP) ostvarila je  pobjedu na nedjeljnim izborima za Europski parlament iako su desne stranke ostvarile velike uspjehe u cijeloj Europskoj uniji.

foto-ilustr.: e-noticies

EPP će teško sa S&D, bez male pomoći desnice

Snage desnog centra vjerojatno će imati 184 zastupnika u parlamentu, četvrtinu od ukupno 720 zastupnika, prema privremenim podacima. To je jedina stranka centra koja je porasla na ovim izborima – Socijaldemokrati (S&D) su ostali stabilni, dok je liberalna skupina Renew Europe desetkovana, piše Politico.

Dodali bismo da je ovo u konačnici i udar na samozvani centar, a u stvari, ljevo-desne lobiste oligarhija, koji bi odgovarali američkim neoconsima.

Sa svoje pozicije moći EPP je u najboljoj poziciji da odredi politiku EU naginjući udesno. “Mi smo stranka industrije, mi smo stranka ruralnih područja, mi smo stranka poljoprivrednika Europe”, rekao je nedavno Manfred Weber, čelnik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Iako bi se EPP ponovno mogao pridružiti velikoj koaliciji sa socijalistima i liberalima, također bi mogao pregovarati o nekim pitanjima sa strankama koje su dalje na desnici – ako to može učiniti bez otuđivanja svojih centrističkih saveznika.

Desna supergrupa

Desne stranke  ostvarile su velike uspjehe u cijeloj EU. U Francuskoj je Nacionalni skup osvojio gotovo trećinu glasova učvrstivši se kao vodeća ultranacionalistička skupina u sljedećem sazivu parlamenta. Braća Italije talijanske premijerke Giorgie Meloni ostvarila su sličan uspjeh s potporom više od četvrtine birača.

Kao što je pisao Politico, uoči izbora za Europski parlament, čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen poziva talijansku premijerku Giorgiu Meloni da se udruže i osnuju desničarsku supergrupu koja bi bila drugi po veličini stranački blok u Europskom parlamentu.

Le Pen-in prijedlog Meloni jednostavan je i mogao bi se pokazati značajnim. Govoreći za talijanske novine Corriere della Sera u nedjelju, rekla je: “Ovo je trenutak za ujedinjenje, bilo bi uistinu korisno. Ako se snađemo, postat ćemo druga skupina u Europskom parlamentu. Mislim da ne bismo smjeli dopustiti da nam ovakva prilika propadne.”

Dvije skupine u Europskom parlamentu na krajnje desnom dijelu spektra, Europski konzervativci i reformisti (ECR) i skupina Identitet i demokracija (ID), imat će 131 mjesto. I to ne računajući 15 njemačkih zastupnika Alternative für Deutschland, 10 predstavnika stranke Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána, šest zastupnika poljske stranke Konfederacije i tri člana bugarske prokremaljske stranke Preporod.

Uspjeh Meloni u Italiji potkopao je Legu; nekoć vodeća stranka unutar skupine Identitet i demokracija u nedjelju je izgubila dvije trećine zastupničkih mjesta.

U Španjolskoj je stranku Vox na sličan način potkopala Se Acabó La Fiesta (Zabava je gotova), nova stranka koju vodi ultradesničarska internetska figura Alvise Pérez. Ta je nova skupina osigurala tri mjesta koja su mogla pripasti Voxu, koji je udvostručio svoju zastupljenost i imat će šest zastupnika u Bruxellesu tijekom sljedećeg mandata.

Kad bi desnica formirala jedinstvenu skupinu, bila bi to druga najveća snaga u parlamentu, iza tradicionalno dominantne Europske pučke stranke. Suparništva i neslaganja u njezinim redovima čine taj scenarij malo vjerojatnim, no njezina brojnost svejedno će imati utjecaja na politiku EU.

Nedjeljni rezultati pokazuju da predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ima dobre šanse da ostane na dužnosti, ali ne i posve sigurne. Ako dobije potporu nacionalnih čelnika EU, morat će natjerati Europski parlament da potvrdi njezinu kandidaturu. Godine 2019. izabrana je glasovima EPP-a, S&D-a i Renew Europe. Ista bi joj koalicija načelno mogla osigurati još jednu većinu.

Morat će pažljivo analizirati brojke jer je glasanje o njezinoj kandidaturi tajno. Posljednji put kad je tražila potporu parlamenta, prije pet godina, teoretski je mogla računati na potporu 440 zastupnika koji pripadaju trima centrističkim skupinama, ali je dobila samo 383 glasa.

Ovaj put tri grupacije imaju oko 400 od 720 zastupnika. To bi trebalo biti dovoljno ako svi njihovi članovi glasaju za Von der Leyen, ali nije sigurno da će se to dogoditi – čak su i neke stranke EPP-a rekle da je neće podržati.

Potop Green Deal i Zelenih

Nakon pet godina, tijekom kojih je Green Deal postao glavno pitanje u Bruxellesu, birači su se okrenuli protiv ekološki orijentiranih stranaka i izbacili njihove predstavnike iz parlamenta.

Najznačajnije gubitke Zeleni su pretrpjeli u delegacijama iz Francuske i Njemačke, koje su činile polovinu snage ovog pokreta u parlamentu. Unatoč malom napretku u zemljama poput Nizozemske i Danske, Zeleni će izgubiti više od desetak zastupnika te pasti s četvrtog na šesto mjesto prema brojnosti u parlamentu.

Grupacija Renew Europe,  treći stup velike koalicije koja je dominirala parlamentom tijekom prošlih pet godina – jučer je pretrpjela udarac.

U Francuskoj je stranka predsjednika Emmanuela Macrona propala jer su birači izrazili svoju frustraciju nacionalnom vladom glasajući za krajnju desnicu. Španjolska podružnica ove grupacije Ciudadanos potpuno je nestala – sedam mjesta koje je imala u parlamentu apsorbirano je u Narodnu stranku desnog centra. Gubici su zabilježeni i među srodnim skupinama u Rumunjskoj, Danskoj i Estoniji.

S oko 14 posto zastupničkih mjesta u parlamentu Renew je veći dio prethodnog mandata proveo kao jezičac na vagi. Malo je vjerojatno da će Renew i dalje imati toliku moć, što je loša vijest za lidere poput Macrona, koji se nadao da će je iskoristiti za promicanje svoje vizije Europe u Bruxellesu.

Pad Macrona?

Kao što to obično biva tijekom izbora za Europski parlament, građani diljem EU iskoristili su svoj glas kao referendum o svojim nacionalnim vladama. U Francuskoj je nadmoćna pobjeda ekstremno desnog Nacionalnog skupa potaknula predsjednika Macrona da reagira raspuštanjem Nacionalne skupštine i raspisivanjem prijevremenih izbora.

Iako nijedan drugi nacionalni čelnik nije reagirao tako dramatično, negativni rezultati za vladajuće stranke u zemljama poput Njemačke i Mađarske protumačeni su kao udarci za njihove vođe.

U Danskoj su Socijaldemokrati premijerke Mette Frederiksen zadržali svoja mjesta na izborima koji su protumačeni kao referendum o načinu na koji njezina centristička vlada postupa s imigracijom. U Španjolskoj je propao pokušaj da se izbori predstave kao plebiscit o premijeru Pedru Sánchezu – njegova Socijalistička stranka gotovo se izjednačila s Narodnom strankom desnog centra potkopavajući pokušaje konzervativaca da iskoriste rezultate za rušenje njegove manjinske koalicijske vlade.

Continue Reading

Vijesti

Vratiti drevni, biblijski stav o spašavanju duša

Published

on

Kada se razmatraju biblijski zapisi novozavjetnih autora pojavljuje se kristalno jasna slika rane Crkve glede njenog odnosa prema ovom svijetu. Ta jasnoća danas najčešće nedostaje, a mnogi biblijski tekstovi koji tu jasnoću naglašavaju čak i nerviraju mnoge moderne čitatelje.

Ipak, biblijskim autorima nije bilo ništa nejasno u razlici između kraljevstva ovoga svijeta i Kraljevstva Kristovog. Sveti Pavao opisao je djelo Božje koje nas je spasilo od sadašnjega svijeta opakoga (Gal 1, 4). On dalje kaže, Bog nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo svog ljubljenog Sina (Kol 1,13). Sveti Pavao je također ispričao kako mu je Gospodin povjerio zadatak govoreći: „Izbavit ću te od naroda i od pogana kojima te šaljem da im otvoriš oči pa se obrate od tame k svjetlosti, od vlasti Sotonine k Bogu te po vjeri u mene prime oproštenje grijeha i baštinu među posvećenima.” (Djela 26, 17-18)

Ovdje ne postoji ništa nejasno. Postoji kraljevstvo tame i kraljevstvo svjetla; postoji vladavina Sotone i Kraljevstvo Sina Božjega. Razlike između njih su više nego očite pa se odanost mora dati jednom, a drugo treba odbaciti. Tu nema nikakve nejasnoće, ničeg mutnog.

I drugi biblijski tekstovi nam govore o jasnoj razlici i što trebamo činiti po tom pitanju:

1Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno– požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta. (1 Ivan 2, 15-16)

2. Mnogi lažni proroci su izišli u svijet… Oni su od svijeta, zato iz svijeta govore i svijet ih sluša. Mi smo od Boga. Tko poznaje Boga, nas sluša, a tko nije od Boga, ne sluša nas. Po tom prepoznajemo Duha istine i duha zablude. (1 Iv 4, 1-7)

3. Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša. (1 Iv 5, 4)

4. Ljubljeni! Dok sam u svojoj brižljivosti kanio pisati vam o našem zajedničkom spasenju, osjetio sam potrebu da vas pismom potaknem da vojujete za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima. Jer ušuljali se neki, odavna već zapisani za ovaj sud, bezbožnici koji milost Boga našega promeću u razuzdanost i niječu jedinoga gospodara i Gospodina našega Isusa Krista… To su rogoborni nezadovoljnici koji hode putom svojih požuda, usta im zbore naduto, ulaguju se u lice radi dobitka… To su sijači razdora, sjetilnici koji nemaju Duha. A vi, ljubljeni, naziđujte se na presvetoj vjeri svojoj moleći se u Duhu Svetom,… I jedne, svadljivce, karajte, druge spašavajte otimajući ih ognju, trećima se pak smilujte sa strahom, mrzeći i haljinu puti okaljanu. (Jud 1, razni stihovi)

5. Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. (Jak 4, 4)

Tada je postojala jasna razlika. Postoje dva kraljevstva, dva puta, dvije skupine. Tertium non datur (trećeg puta nema). U Didahe se ta tradicija nastavlja, navodeći u svojim prvim recima: “Postoje dva puta, jedan je put života, a drugi smrti, i velika je razlika između ta dva puta”. (Didahe 1)

Danas mnogi moderni kršćanski čitatelji na “pluralističkom” Zapadu zaziru od ovakve jasnoće. Mi u post-nominalističkom, post-Kartezijskom i post-Kantovskom zapadu ne volimo biti previše sigurni u bilo što. Uostalom, biti siguran u nešto može i zahtijevati nešto od nas.

Naša prenaglašena tolerancija je vjerojatno samo primjer lijenosti. Mi se protivimo istini više iz straha i lijenosti nego zbog neke vrline. Potraga za istinom je previše problematična, a kada bi je našli, ona bi mogla zahtijevati od nas da preispitamo brojne grešne pojmove i dijela. Dakle, čak i većina kršćana je usvojila mlaku i zamućenu vjeru koja se previše uljuljala u život svijeta na koji su nas apostoli upozoravali.

Doista, mnogi u Crkvi, zaraženi duhom svijeta, pitaju se kako su apostoli i rani kršćani mogli biti tako “sigurni” u ono što su vjerovali i učili. Jesu li bili arogantni? Ne, upravo suprotno. Za njih vjera je nešto što im je objavio Bog. I jednom kada je vjera otkrivena, bez obzira na izazove koje donosi današnji svijet i moralni život, dužni smo je ponizno prihvatiti i naviještati; predati je dalje netaknutu. Bogu se treba pokoriti. Izvor jasnoće apostola leži u poniznom poštivanju onoga što je Bog objavio, a ne u oholosti svog razmišljanja.

U našim modernim, ali lažnim pojmovima tolerancije, pluralizma i relativizma leži onaj ljudski ponos po kojem se nismo dužni pokoriti nekoj objavljenoj istini, nego imamo svako pravo izmisliti svoju vlastitu istinu, naše vlastite religije, čak i naše vlastite bogove. Ali to nije poniznost, to je oholost.

Pitanje “Tko zapravo može reći što je istina?” možda zvuči ponizno. Ali, radi se o oholosti jer nije pravo pitanje, nego retoričko pitanje. To je čak i pogrešno retoričko pitanje jer za bilo kojeg pravog kršćana postoji odgovor: “Na Bogu je da kaže što je istina, što je pravo a što krivo.” On to govori kroz stvaranje, prirodne zakone, u objavi Svetog pisma i u nauku Crkve. I mi smo dužni to ponizno prihvatiti i navijestiti samouvjereno i hrabro. No, povjerenje i odvažnost dolaze od Boga, a ne od nas samih.

Danas su brojni u Crkvi odlutali od biblijske poruke i biblijskog svjetonazora. Prvi kršćani su mogli promatrati situaciju s olakšanjem. Razlike između svijeta i Kraljevstva su bile ogromne i jasne. Djelo Crkve je također bila jasno: dovesti ljude iz kraljevstva tame u Kraljevstvo Svjetla, po Božjoj milosti.

Ipak, danas mnogima nedostaje taj osjećaj pravilnog razlučivanja i više se traži model sukladnosti, ugodnosti i laganog suživota. Vjera, za mnoge, ne predstavlja neki očiti kontrast sa svijetom. Crkva danas često dijeli ugodne, afirmativne ili utješne misli; Crkva funkcionira više kao nevladina organizacija za raspodjelu tjelesnih djela milosrđa, umjesto da stvarno zove ljude na pokajanje i izbavlja ih iz kraljevstva tame.

Možda je izgovor u činjenici da je kultura na Zapadu postigla neku razinu judeo-kršćanske etike. Crkve su nekada bile pune, a postojala je suglasnost oko mnogih (ne svih) osnovnih moralnih pitanja. No, takva vremena, ako su ikada stvarno postojala, su nestala i sada nema sumnje da Crkva mora ponovno prihvatiti svoje prvotno poslanje.

Nužno je povratiti stari, biblijski stav o spašavanju duša iz kraljevstva tame koje se nalazi pod vlašću kneza ovoga svijeta, te ih dovesti, po Božjoj milosti, u Kraljevstvo Svjetla, kojim vlada Isus Krist.

Mutna neodređenost ne može biti naš stav. Vedra trezvenost i radost Kraljevstva Božjega; ponizno pokoravanje cjelokupnom Božjem naumu, i jasan poziv na pokajanje su naša baština, i naša dužnost: “Obratite se i vjerujte evanđelju! Približilo se kraljevstvo Božje!

izvor: NCRegister | Quo Vadis Ecclesia | Croativ.net

Continue Reading

Vijesti

Vučićev Mein Kampf iz 2024…

Published

on

Srbijanski političar blizak četničkom vovodi Vojislavu Šešelju kaže da mu je Šešelj rekao još prije 30 godina: “Taj mali guta sve što se da iskoristiti iz propagande njemačkog Reicha, kupuje knjige Gebbelsa, kupuje Mein Kampf, kupuje…”

Kako je danas taj mali proučio svoje ‘velike’ učitelje i primjenio znanje pogledajte ovdje…

Hitler 1934.: “Ovaj svenjemački parlament je odraz našeg jedinstva!”
Vučić 2024: “Ovaj svesrpski sabor je odraz našeg jedinstva!”
Hitler: “Njemački interesi su ugroženi!*
Vučić: Ugroženi su srpski interesi!
Hitler: “Svi Nijemci moraju biti ujedinjeni”
Vučić: Svi Srbi moraju biti jedinstveni
Hitler: “Izgradit ćemo najveći nacionalni stadion!”
Vučić: Izgradit ćemo najveći nacionalni stadion!
Hitler: Čvrsto ćemo braniti njemačke interese!”
Vučić: Čvrsto ćemo braniti srpske interese!
Hitler: “Njemački narod predstavlja jedinstvenu cjelinu!”
Vučić: Srpski narod je jedinstvena cjelina!

Main Kampf: “Njemački narod predstavlja jedinstvenu cjelinu!”

Današnja deklaracija “Skupštine Srbije”: “Srpski narod je jedinstvena cjelina!”

s Neta…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved