Connect with us

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: Kronologija, srpanj 1991. – 1995.

Published

on

 • 2. srpnja 1991. napadnuta je policijska postaja u Kozibrodu (općina Dvor na Uni).
 • 3. srpnja 1991. tenkovi JNA ušli u Baranju i istočnu Slavoniju kao potpora pobunjenim Srbima i četnicima u Istočnoj Slavoniji.
 • 4. srpnja 1991. topničko-pješački napad iz Borova Sela i Srbije na Borovo Naselje; hrvatski branitelji protjerali su srpske teroriste i četnike iz Borova Naselja.
 • 4. srpnja 1992. Badinterova komisija potvrdila je da je raspad SFRJ dovršen i da ta država više ne postoji.
 • 7. srpnja 1991. napad JNA i pobunjenih Srba na Ćelije. Tijekom okupacije u

Ćelijama je bila masovna grobnica u koju su bačena tijela 11 ubijenih zatočenika iz zatvora u Dalju te 5 ubijenih civila iz Klise.

 • 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je Andrija Andabaka (1956. – 1992.), heroj Domovinskoga rata. Zvali su ga „lovac na tenkove“ jer je tijekom 8 mjeseci uništio 30 neprijateljskih tenkova.
 • 7. srpnja 1991. donesena je Brijunska deklaracija kojom je uveden tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije.
 • 9. srpnja 1991. u Hrvatsku su stigli prvi promatrači iz Europske zajednice.
 • 1. – 13. srpnja 1992., operacija „Tigar“ ; deblokada Dubrovnika
 • 15. srpnja 1991. pobunjeni Srbi napali su Topusko.
 • 17. srpnja 1991., napad na Lišane kraj Benkovca
 • 17. srpnja 1991. hrvatske snage protjerale četnike s ulaza u Vinkovce. JNA se

uključila na strani pobunjenih Srba.

 • 17. srpnja 1991. četnička je skupina iz Drljača i Četvrtkovca, nedaleko od Sunje, prvi put vatrom iz automatskoga oružja napala Komarevo kod Siska.
 • 23. srpnja 1991. napadnut Drežnik-grad, na Banovini spaljena sela:  Hrvatski

Čuntić, Struga, Jukinac, Kuljane, Kozibrod i druga.

 • 23. srpnja do 13. kolovoza 1992. u vojnoj akciji „Oslobođena zemlja“ hrvatske postrojbe “očistile” su neprijateljske “džepove” u zaleđu Dubrovnika (od Zavale do Modroglavine) i uspostavile nove obrambene položaje na planinskom vijencu iznad južnoga ruba Popova polja.
 • 23. srpnja 1991. Alois Mock je upozorio na potrebu slanja mirovnih snaga u Hrvatsku da bi se spriječilo krvoproliće, da bi se zaustavilo divljanje četnika po Hrvatskoj.
 • 25. srpnja 1991. izvršen je prvi napad i zločin s teritorija Srbije na Hrvatsku.

Napadnut je Centar za obuku gardista koji se nalazio u Erdutu, na obali Dunava. Centar za obuku je sravnjen sa zemljom i tom prilikom je poginulo 6 gardista, pripadnika prve gardijske brigade, a teško je ranjeno 18 gardista.

 • 25., 26. i 27. srpnja 1991. pobunjeni su Srbi, četnici i JNA, izvršili napadna djelovanja i doveli do izolacije Petrinje i okupacije Gline (27. srpnja 1991.)
 • 25. srpnja do 9.kolovoza 1992. hrvatski sportaši sudjelovali su na Olimpijskim igrama u Barceloni. Hrvatska je osvojila srebrnu medalju u košarci.
 • .
 • 25. do 30. srpnja 1995. izvedena je operacija „Ljeto ’95.“ te su oslobođeni Bosansko Grahovo (28. srpnja 1995.)  i Glamoč (29. srpnja 1995.).
 • 26. srpnja 1991. poginuli su heroji Domovinskoga rata Mile Blažević Čađo i Željko Filipović.
 • 26. srpnja 1991. velika četnička ofenziva protiv Hrvata Banovine pod kodnim

imenom „Žaoka“.  Četnici su u svom pohodu zarobili tri policajca koje su tukli, mučili i na kraju ubili. Također su ubili 9 civila i zarobili 2 policajca koja su brutalno tukli i mučili želeći saznati raspored obrane.

 • 27. srpnja 1991.; minobacački napad na Sunju
 • 30. srpnja 1991. Litva je priznala Hrvatsku.
 • 30. srpnja 1991. bojni zrakoplovi okupatorske JNA napali su Hrvatsku Kostajnicu; tom prilikom uništena je nova škola, zgrada doma zdravlja  i nekoliko stambenih zgrada. Poginuo je jedan policajac, a dvojica su ranjena.
 • 30. srpnja 1991. policajci postaje Vojnić prešli su u takozvanu miliciju takozvane SAO Krajine.
 • 31. srpnja 1991. snage MUP-a RH sa stanovnicima Hrvatske Kostajnice  napustile su grad.

Slika: Spomenik u Erdutu (mj)

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved