Connect with us

Istaknuto

Događaji u Tinjanu su izraz nepriznavanja države Hrvatske, njene povijesti i identiteta, te odraz ustrajne 30 -godišnje politike IDS-a

Published

on

Čelnici općine Tinjan iz duboke mržnje prema Hrvatima i državi Hrvatskoj  ne dopuštaju ni obilježavanje, ni  sjećanje na žrtve njihove jugo-titoističke ideologije.

Svakim danom iznova u brojnim se primjerima, potvrđuje USTRAJNA antihrvatska politika IDS-a i njima pridruženog SDP-a. Nažalost ne samo čelnika općine Tinjan! Sličnih primjera ima po cijeloj Istri. IDS-ove metode negiranja hrvatskog identiteta Istre manifestiraju se preko regionalizma, lokalne samouprave, istrijanstva i talijanizacije, sa ciljem smanjenja utjecaja  hrvatske vlasti u Istri i rashrvaćivanja Istre.

Istarski Hrvati kroz cijelu su se povijest borili za svoj hrvatski identitet, a nažalosnije je što se moraju i sada boriti u svojoj državi Hrvatskoj!

U Austro-ugarskoj monarhiji protiv talijanaša, mada je po svim popisima stanovništva u AU Monarhiji u 19. i početkom 20.stoljeća, Hrvata bilo više od Talijana.

U vrijeme Talijanske okupacije Istre, ( 1918-1943) opet protiv talijanizacije za očuvanje svog hrvatskog jezika i identiteta.

U Jugoslaviji od 1945-1990, za svoju vjeru, Katoličku crkvu, svoj hrvatski jezik i čakavsko narječje, protiv nametanja srpskog jezika i nakaradnog srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog jezika.

U konačno u svojoj državi Hrvatskoj protiv istrijanizacije, talijanizacije i jugo-titoističke ideologije IDS-a. Stranke koja je od 1990, od samog otimanja stranke talijanaša, iredentista i autonomaša od hrvatske komponente, počela sistematski rashrvaćivati Istru.

U demokratskom državnom uređenju, vlast izabrana na demokratskim izborima, mora prije svega poštovati državu i njeno zakonodavstvo,  i to je iznad svih parcijalnih i stranačkih interesa.

Državnu vlast ne predstavlja samo jedna stranka! Državna vlast treba zastupati sve hrvatske građane, a ne samo svoje stranačko članstvo.

Nedavno je gradonačelnik Labina Valter Glavičić izjavio:

„Istra mora dignuti glas protiv fašizma koji puzi kroz Učku“!?

Koja i čija  to Istra? Jesu li  je Glavičić i njegov IDS dobili  u dotu, pa diktiraju što Istra mora?

„Drug“ Glavičić ovim je riječima opalio pljusku  svojoj stranki, njenoj „demokraciji, toleranciji, multietničnosti i multikulturalnosti“ čime se IDS busa u prsa, jer je sve „priko Učke“ proglasio fašistima!? A fašizam je kapitulirao još 8.rujna 1943.godine.

Župan Boris Miletić, bivši dugogodišnji predsjednik IDS-a,  koji je po funkciji predstavnik državne vlasti na području županije i nositelj izvršne vlasti u županiji, nije se uopće pojavio, ni poslao izaslanika na 6.Kongres hrvatskog iseljeništva, koji se održao od 28.do 30 . lipnja u Puli.

U radu Kongresu sudjelovalo je oko 150 delegata iz cijeloga svijeta i svatko je na svoj način doprinio njegovu uspješnom odvijanju i završetku. Župan Miletić je kao predstavnik  državne vlasti u Istarskoj županiji trebao pozdraviti skup i zaželjeti dobrodošlicu Hrvatima koji su iz cijelog svijeta došli u Pulu i Istru, ali nije imao obraza.

To je očito  nepoštivanje države Hrvatske, od  strane državnih dužnosnika  koji su plaćeni novcem poreznih obveznika  iz Proračuna RH, nepoštivanje Vlade koja je poslala Ministra demografije i nepoštivanje  Katoličke crkve , jer je porečki  i pulski biskup na svetoj misi i otvorenju blagoslovio sudionike Kongresa.

Ali nikakvih dvojbi IDS nije imao glede  Kongres Istrijana koji je organizirao u travnju 1995.

Na Kongres je došlo oko 800 sudionika iz Amerike, Kanade, Italije, Slovenije i Australije. Svi su tražili neki specijalni status i pristup Istri, samo da se smanji utjecaj i značaj Zagreba i RH.

Tim Kongresom IDS je htio  internacionalizirati svoju autonomašku antihrvatsku politiku. [1]

NACRT POLITICKE DEKLARACIJE, koji je prethodno pročitan na Kongresu, imao je vise edukativnu i sentimentalnu, stišavajuću funkciju,  pa se piše  da su Istrijani “kao državljani svojih država (..) most prijateljstva među svojim državama” i da su “ponosni sto mogu raditi na dobrobiti svojih domovina”. Nacrt još upućuje na odgovornost većine (istarski Hrvati) prema pravima manjine (Talijani, Slovenci i ostali), kao i na odgovornost istarskih Talijana u Republici Italiji (..) “da putem svoje Vlade i europskih tijela potiču brzu integraciju Hrvatske i Slovenije u Europsku Uniju”. Istranima se savjetuje promicanje načela praštanja i pomirbe, jer “naša je tradicija i kultura utemeljena u kršćanskoj civilizaciji”. Temeljna poruka Političkog Nacrta je “praštanje u ime suživota i razvitka na političkom i gospodarskom planu”, i sve to u ime “naše djece i budućnosti”.

Sve te teze odražavaju se u politici IDS-a do dan danas, sa time što se ideesovci nisu pokazali kao  tolerantni, već naprotiv nameću svoju politiku, kojom i dalje lažima i jugo-komunističkim agitpropom , truju mržnjom vlastiti narod.

Događaji u Tinjanu pokazali su da nema nikakvog kršćanskog praštanja, ni pomirbe, nema suživota, već samo duboka mržnja, sa kojom beskrupulozno manipuliraju.

Kolateralna žrtva njihove manipulacije  ove godine je župnik Mladen Matika, koji iz čisto tehničkih razloga nije mogao slaviti misu taj dan ( ne može slaviti četiri mise u jednom danu) Naime župnik Matika je župnik i župe  Sv. Nikole biskupa u Pazinu, pa su organizatori komemoracije o tome trebali voditi računa. Ovom mu se prigodom duboko i iskreno ispričavam, na krivom navodu, jer kako sam i navela bilo mi je čudno s obzirom da se do sada svake godine misa zadušnica održavala se u Crkvi.

Vjerujem da mu u takvoj isključivoj i netolerantnoj sredini zatrovanoj mržnjom nije lako pastoralno djelovati i raditi.

I što još proizlazi iz te mržnje? Hrvatski barjak ponižavajuće postaviti na zadnje mjesto, poslije općinske , županijske u EU zastave umjesto na prvo!

„ Člankom 18. Pravilnika o postupku davanja odobrenja grba i zastave jedinici lokalne samouprave propisano je i postavljanje drugih zastava uz onu Republike Hrvatske, a uvijek gledano s ulice prema zastavama. Pod ‘drugim zastavama’ mislimo na one županije, grada i/ili općine. Tako se zastava JLS-a (jedinica lokalne samouprave) ističe uz zastavu Republike Hrvatske s desne strane

Eto na koliko se sve načina manifestira to  IDS-ovo posijano sjeme mržnje prema Hrvatima i državi Hrvatskoj u Istri!

Lili Benčik/ hrvatskepravice


[1] https://aimpress.forumcivique.org/article/50425-001-pubs-zag/

Istaknuto

Dijamantni jubilej biskupa u miru mons. Ivana Milovana, 60 godina posvećenih Bogu i narodu!

Published

on

Samo oni kojima je pustoš u srcu mogu širiti mrtvilo!

Riječi su mons  Ivana Milovana, biskupa u miru!

Porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan posljednji je istarski biskup,  potekao iz Istre,  koji je u odlučujućim trenucima znao odlučno reći NE i samom Papi, kada je interes Istre u pitanju.

Njegovo je geslo;“ Aedificare in caritate -Graditi u ljubavi“

Vođen Božjom rukom, biskup Milovan prošao je sve izazove i poteškoće vjerno služeći svom istarskom puku koji ga  poštuje i voli.

„Gospodine, Zaštitniče moj, u tebe se uzdam!“drugo je njegovo geslo.

Iz povijesnih okolnosti identiteta dviju kultura koje su ugrađene u svijest ljudi rođenih u Istri, biskup Milovan vodio je vjerno istarski puk u teškim vremenima komunizma i još težem razdoblju Domovinskog rata,  kao i u izazovnim okolnosti poraća i demokracije, pomirljivo, časno, odgovorno i dostojanstveno.

“Istrani su za fino, nježno hrvatstvo. Ono je oduvijek postojalo u svijesti ljudi. Treba cijeniti da kod našeg čovjeka postoje regionalnost i zavičajnost koje također treba respektirati. Jedno i drugo, hrvatstvo i istrijanstvo, nikako se ne isključuje. Oni se nadopunjuju, to su legitimni načini izražavanja.”

Ostao je vrlo drag jednostavan, nenametljiv i skroman čovjek koji zrači dobrotom i poštovanjem prema svakome!

Bilo je izuzetno emotivno, uzvišeno i nadahnuto na veličanstvenom  misnom slavlju povodom 60 obljetnice svećenstva biskupa Milovana u staroj Župnoj Crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Svetvinčentu!

Uz  biskupa Milovana i sadašnjeg biskupa  Porečke i Pulske biskupije mons. Ivana Štironju, koncelebriralo je više nadbiskupa i biskupa iz cijele Hrvatske: zagrebački nadbiskup i metropolita, predsjednik HBK, mons. Dražen Kutleša, riječki nadbiskup i metropolita mons. Mate Uzinić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolita mons. Đuro Hranić, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić i šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas. U koncelebraciji je bio i provincijal  Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić te pedesetak svećenika iz Porečke i Pulske i drugih biskupija.

Izdvojiti ću trenutke i čestitke koji su se mene osobito dojmili.

Pozdravni govor i zahvala biskupa Štironje koji kao pravi i dobar Božji pastir upoznaje i vodi Porečku i Pulsku biskupiju, izuzetno cijeni sve što je biskup u miru Ivan Milovan prije njega učinio:“ …hvala Vam za svaku svetu misnu žrtvu, za svaku upućenu propovijed koju ste izgovorili kao pastir i navjestitelj Radosne Vijesti spasenja, hvala Vam za svaki podijeljeni sakramenta koji ste proslavili kao posjetitelj, kao i za sve ono što ste u materijalnom pogledu učinili za Porečku u Pulsku biskupiju, sve u znaku Vašega biskupskog gesla ‘Graditi u ljubavi’“

Propovijed nadbiskupa zagrebačkog Dražena Kutleše, koji je nakon ostavke biskupa Milovana,  imenovan biskupom Porečke i Pulske biskupije i  došao u Istru kao prvi biskup koji nije Istranin porijeklom, bila je nadahnuta , iskrena i u znaku zahvalnosti biskupu Milovanu:

„Kao sin ove krasne zemlje Istre mile, svećenik i biskup Ivan neumorno je održavao i obnavljao upornu, tihu i duboku crkvenost koja je kroz stoljeća prožimala čitavo istarsko tlo. Neumoran u brizi za svoj narod, stalno prisutan i vjeran odan svojim vjernicima, s vjerom, ljubavlju i pažnjom gradio je ovu zajednicu vjernika, potičući njihovu vjeru i jačajući njihov identitet.“

Divne istinite riječi su i ove koje slijede:

„Kao Vaš nasljednik u biskupskoj službi, sretan sam što danas mogu reći da sam u mnogim prilikama i na razne načine osjetio tu Vašu predanost Božjim planovima. Ona je i meni bila poticaj i ohrabrenje da ne gledam na svoje slabosti i nedostatak iskustva, nego Onoga koji nas je posvetio i u istu službu pozvao za izgrađivanje Tijela Kristova – Crkve.

Neka Vaš ponos bude svjedočanstvo naše i vaše svijesti koju osnažuje Gospodinova riječ: „Vi ste sa mnom ustrajali u mojim kušnjama.“ (Lk 22, 28). A kušnja je bilo mnogo. Neke su samo Vama znane. Onaj koji ih sve vidi izvršitelj je obećanja da je nagrada ustrajnosti vijenac pravednosti koji je sâm pripravio onima koji ga ljube.“

Velečasni Željko Zec, župnik Župe Stari Pazin  je kroz 50 godina suradnje sa biskupom Milovanom istaknuo izvanrednu  osobinu biskupa Milovana u pamćenju i poznavanja svake župe u Istri, njenih vjernika, djece i obitelji, čemu sam se osobno osvjedočila. Biskup Milovan kada ga dođu pozdraviti zna ime, obitelj, porijeklo i župu iz koje dolaze.

Izuzetno emotivna  je bila čestitka i svjedočenje glavnog urednika Glasa Koncila, Branimira Stanića, koji je ispričao kako je upoznao biskupa Milovana;

Kao 12-godišnji dječak rođen u Slavonskom Brodu, došao je zbog ratnih zbivanja i stradanja djece u Rovinj sa učiteljicom i bio smješten sa ostalim prognanicima i izbjeglicama u jednom od rovinjskih hotela.

Ratom i izdvajanjem od obitelji traumatiziranoj djeci bilo je jako teško. No jedan dan došao je u hotel svećenik slaviti misu za tu djecu. Tada su osjetili da nisu sami, da ima netko tko brine o njima, ne samo fizički, nego i duhovno.

Njih nekoliko željelo je vidjeti sarkofag sv. Eufemije i usprkos upozorenju jedne djelatnice hotela, da tamo nemaju što vidjeti i da ih popovi ničemu ne mogu podučiti, uputili su se do Crkve. Tamo ih je opazio svećenik i odveo ih u Crkvu, pokazao sarkofag sv. Eufemije i odveo ih na vrh zvonika. Izvanredan pogled sa zvonika na morsko prostranstvo  i uz objašnjenje da se za lijepog vremena može vidjeti i Venecija, djeci ja dalo nadu u slobodu, završetak rata i slobodnu domovinu.

Taj svećenik bio je Ivan Milovan!

Pored ostalih čestitara i Udruga KRIŽ, čestitala je svom dragom biskupu i uručila mu skroman poklon u znak poštovanja i sjećanja.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Continue Reading

Istaknuto

I nakon 33 godine od povijesne Odluke o samostalnosti RH, općinske vlasti u Tinjanu onemogućavaju komemoraciju borcima za hrvatsku državotvornost

Published

on

Od postavljanja spomenika Viktoru Kancijaniću na groblju u Tinjanu 2018. naglašavam na groblju, stranke IDS i SDP Istre žestoko se protive do dan danas održavanju komemoracija, koristeći pri tome metodologiju i argumente iz bogate agitprop  riznice Komunističke partije Jugoslavije.

Degutantno je čitati njihove izjave u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Citiram priopćenje IDS-a i zgražam se nad govorom mržnje , indoktrinacijom i lažima koje su izgovorili:

„Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe “Planinska lisica” čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila“, rekao je Sandi Bančić, predsjednik Općinske podružnice IDS-a Tinjan

Tipičan rječnik agitpropa iz 70-tih godina prošlog stoljeća uz nužnu napomenu da akcija nije bila uperena protiv civila, nego protiv vladajućih SFRJ. Niti jedan civil nije ubijen od strane 19 pripadnika skupine!

Postavlja se pitanje u kojoj to državi IDS-ovac Sandi Bančić živi 2018.godine ?

Njihova retorika i retorika načelnika općine Tinjan u ovih 6 godina nisu se promijenile, osim što im je ipak doprlo do svijesti da u državi Hrvatskoj ne mogu zabranjivati komemoracije, ali se zato i nadalje služe različitim podmuklim i podzemnim metodama zastrašivanja, ucjenjivanja i onemogućavanja.

Ove 2024. godine očito su nečim ucijenili ili zastrašili  lokalnog župnika Mladena Matiku, jer je odbio da se u crkvi održi misa zadušnica. Svake godine do sada u crkvi sv. Šimuna i sv. Jude Tadeja održavala se misa zadušnica, a ove godine župnik nije dopustio.

Odbiti održavanje mise zadušnice nije nimalo kršćanski od jednog svećenika. Crkva nije politička nego vjerska institucija.

Podsjećam na riječi Bl. Miroslava Bulešića:

„ Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda, mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu… Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.“

Stoga se Porečka i Pulska biskupija treba očitovati  na takvo ponašanje župnika Mladena Matike, ali i upozoriti vladajuće da je nedopustivo podvrgavanje lokalnih svećenika stranačko-vladajućoj garnituri na vlasti.

Po Ustavu RH, Članak 41. Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Međutim, kako je Tinjan ipak u Republici Hrvatskoj, a ne u SFRJ, slobodni građani, domoljubi i vjernici održali su svečano komemoraciju i misu zadušnicu za Viktora Kancijanića i sve koji su svoje živote ugradili u temelje tisućljetne borbe hrvatskog naroda za svoju državu.

Misa zadušnica održana je kod Kapele Božanskog milosrđa u Mofardini. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan uz suslavitelje  vlč. u miru Dragutina Petrovića i vlč. Željka Zeca, župnika Župe Stari Pazin .

Stoga ponavljam višekratno upozorenje nositeljima državnih vlasti RH:

Svi nositelji državnih, županijskih i općinskih vlasti dužni su poštivati Ustav RH i sve državno-pravne akte koje je izglasao Hrvatski Sabor, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Svako nepoštivanje tih akata trebalo bi biti sankcionirano kao neprijateljski akt uperen protiv neovisne i samostalne Republike Hrvatske koji se kažnjava po Kaznenom zakonu glava 32, u ovom slučaju, članak 349.

Volja naroda iskazana na održanom referendumu (plebiscitu) 19.svibnja 1991. predstavlja temelj samostalnosti i nezavisnosti Republike Hrvatske. Sva državna tijela obvezna su je poštivati pa je stoga Sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

8. listopada 1991. godine, Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je donio Odluku o raskidu državno-pravnih sveza Republike Hrvatske sa SFRJ, što je zapravo značilo provedbu Odluke od 25. lipnja 1991. godine.

NN 53/1991

1. Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ,

2. Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ,

3. Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ,

Prema tome načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin sa svojom ekipom izravno krši odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza sa SFRJ od 8.listopada 1991,  jer onemogućava komemoraciju upravo na osnovu akata iz SFRJ.

Viktor Kancijanić ubijen je 2.srpnja 1972. od JNA, vojske  bivše SFRJ, a država Hrvatska ponavljam 8.listopada 1991. raskinula je sve državno-pravne sveze sa SFRJ.

JNA odnosno za mlađe generacije koje to ne znaju, Jugoslavenska narodna armija, izravno zapovjedana iz Beograda bila je agresor na Hrvatsku, razarala hrvatske gradove i sela i ubijala hrvatsko stanovništvo.

Biti protiv komemoracije Viktoru Kancijaniću, koji se protiv te i takve JNA borio, znači biti protiv samostalne i neovisne Republike Hrvatske!

Ako im nije jasno zašto, a vidi se da nije, hrvatski  su branitelji u Domovinskom ratu pobijedili tu JNA, i to toliko  da je nestala skupa sa državom koju je stvorila.

Dakle da rezimiram:

  1. SFRJ, odnosno Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija  ne postoji kao država od 1992.godine.
  2. Republika Hrvatska raskinula je  još 8.listopada 1991. sve državno-pravne sveze sa tom SFR Jugoslavijom.
  3. Svi zakonski  akti, svi njeni zakoni i vrijednosni sustav vezan uz njeno postojanje  u Republici Hrvatsko, ne vrijede još od 8.listopada 1991.

Stoga ta Ustavna Odluka  vrijedi za svakoga hrvatskog državljanina, a samim time i za vladajuće u općini Tinjan, koji je ne poštuju ni nakon 33 godine od njenog izglasavanja.

Načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin i njegova ekipa, time izravno krše ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i kada bi Pravosuđe RH,  njih i sve one  koji se tako ponašaju, sankcioniralo poštivali bi državu Hrvatsku!

Lili Benčik, hrvatskepravice

Continue Reading

Istaknuto

U spomen na prisilni egzodus Istrana 1915-1918.godine

Published

on

Uvod

Istra je kroz povijest proživjela mnoge migracije stanovništva, dva velika egzodusa i jedan prisilni egzodus u kojem je desetkovano  stanovništvo Istre. Od ovog egzodusa teško se oporavila, jer je pomrlo najviše djece, a zbog neimaštine i nedostatka hrane, tijekom i neposredno nakon rata mnogo je djece zbrinuto u banskoj  Hrvatskoj, koja se zbog talijanske okupacije nikada nisu vratili u Istru.

1.Prisilni egzodus 1915-1918, oko 60 000 stanovnika Južne Istre, od kojih se 10 000 nije vratilo kući.

2. Egzodus istarskih Hrvata 1918-1943 iselilo 53 000 Hrvata, Mussolini naselio 30 000 Talijana [1]

3.Egzodus Talijana 1947-1955[2] oko 220 000 iz Istre, Primorja i otoka

Italija  je ušla u rat na strani sila Antante

Po tajnom Londonskom ugovoru  od 26.travnja 1915., između zemalja Antante (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Rusija) i Kraljevine Italije, Italija je pristala sudjelovati u ratu na strani Antante (izdavši time 33 godine dug savez Središnjih sila), a zauzvrat je dobila obećanje da će dobiti teritorije svojih dojučerašnjih saveznica, Austro-Ugarske i Njemačke te financiranje od Britanije. Prema Ugovoru, zemlje Antante Italiji su obećale sljedeće teritorije: područje Trentina, Južnog Tirola, Trst, Goricu, Gradišku, dio Koruške i jugozapadnu Kranjsku, a glede hrvatskih teritorija Istru, otoke Cres i Lošinj, a u sjevernoj Dalmaciji područje počevši od Paga na sjeveru do rta Ploča (između Šibenika i Splita) sa Šibenikom, Kninom i Zadrom i područja u zaleđu tih gradova.

Tim ugovorom  pojavila se opasnost  da  Istra  i Dalmacija budu mete napada  talijanskih ratnih brodova. Prema procjeni admiraliteta austrougarske ratne mornarice, najgore bi prošla  Pula kao glavna austrougarska ratna luka sa brodogradilištem. Očekujući da bi se ti napadi mogli proširiti i na cijelu južnu Istru, južno od Limskoga kanala, donesena je odluka da se iz sigurnosnih razloga evakuira cjelokupno stanovništvo s tog područja. Tako je, u tjedan dana u svibnju 1915., oko 60.000 tisuća Istrana moralo napustiti svoje domove  i prisilno otići u Austriju, Češku, Moravsku i Mađarsku.

Internacija stanovništva Južne Istre

U svibnju 1915. Zapovjedništvo pomorske utvrde Pula izdalo je javni proglas u kojemu je objavljena naredba o evakuaciji stanovništva. Ta se odredba odnosila na stanovnike Pule, te na sve one južno od crte Barbariga-Vodnjan-Valtura, i s područja sjeverno od te crte (Rovinj, Bale, Kanfanar, Barban, Krnica).

Crkvena  zvona su 15. svibnja 1915. u selima Južne Istre  najavila evakuaciju, a samo dva dana kasnije  17. na 18. svibnja stanovnici su dobili upute za evakuaciju. U Puli i okolici su mogli ostati samo državni činovnici i namještenici, te radnici Arsenala i Vodovoda. Svi drugi morali su otići te je za njih napravljen plan koji je podrazumijevao da od 18. svibnja nadalje s pulskog željezničkog kolodvora treba biti evakuirano 8.000 ljudi dnevno. Među njima na sjever su otputovali – tada srednjoškolci, Mijo Mirković, Mate Demarin i Ante Ciliga.

Kompozicije teretnih vlakova  po 35 vagona kretale su iz Pule 8 puta tijekom 24 sata. U 2.30., 6.00., 7.40., 11.30.,  15.30., 19.30., 22.12. i 23.55.

Vozili su se u stočnim vagonima koji su imali oznaku: 6 konja ili 40 ljudi.

Red vožnje prepunih vlakova bio je strogo zacrtan. Istarske ratne izbjeglice putovale su kroz Divaču-Ljubljanu-Ptuj-Maribor i nakon dva dana stizale u logor (Barackenlager) Wagna nedaleko od Leibnitza.

U kutu svakog vagona bio je nužnik koji su koristili uz krajnju neugodu. Na željezničkim stanicama bilo je zabranjeno silaziti.

Bili su podijeljeni prema nacionalnoj pripadnosti (Talijani i Slovinci) i raspoređeni prema ostalim logorima u Monarhiji, odnosno Austriju i seoske krajeve Češke, Mađarske i Moravske.

Za internirane stanovnike mnogo se zauzeo porečko-pulski biskup Trifun Pederzolli. Poslao je pastirsko pismo svim župnicima te pozvao svećenike da po crkvama hitno organiziraju skupljanje novčane pomoći za potrebe tih ljudi. Organizirao je slanje svećenika u izbjegličke logore, koji su evakuiranim ljudima trebali  pružili utjehu vjere, a kod civilnih vlasti zauzeti se za poboljšanje uvjeta života po logorima.

Organizirao je posjete raznim izbjegličkim logorima koje je i sam obišao, Pottendorf, Wagna, Gmundu, Steinklamm…. Namjesništvo Primorja u Postojni pismeno je zamolio da što prije isposluju dopuštenja svećenicima njegove biskupije za slobodan ulaz i besplatan prijevoz željeznicom do evakuiranog stanovništva,  gdje su zbog loših uvjeta smještaja u logorima i selima, loše prehrane i raznih bolesti, zapravo velike nebrige, mnogo propatili i masovno umirali. Ratno je stradanje tadašnja Austro-Ugarska pokušala izbjeći upravo osmišljavanjem  evakuacije, privremenog preseljenja stanovništva, ali ta se nakana pretvorila u svoju suprotnost.

Situacija u Ugarskoj je bila  osobito teška. U mjestima gdje su internirani izbjeglice (Palota, Csandi, Nagylak, Szeged itd.) bila je velika bijeda i glad, bez duhovne utjehe, smješteni u štalama, na malo sagnjile slame. Najgore  je  bilo u Gmundu, gdje je dnevno umiralo po 30 ljudi, očekivala se otvorena pobuna, očaj vjernika bio je toliki da su biskupov govor utjehe prekidali jaucima i prosvjedima. Sredinom prosinca 1915. izbili su prosvjedi u logoru u Gmundu, te su polovicom siječnja 1916. premješteni u logore u Donju Austriju, Češku i Moravsku.

Gmünd, slovio je kao najveći austro-ugarski Barackenlager. Smješten na austrijsko-češkoj granici, ime je dobio po istoimenom gradiću Gmünd, pored kojega je iskrčena šuma da bi se podigao logor. Izgrađen 1914. kao i svi prognanički logori, i Gmünd je bio povezan željeznicom te su evakuirci dolazili gotovo pred sam ulaz logora. Površina logora iznosila je 54.000 četvornih metara na kojoj su se nalazile 144 barake od kojih je 126 bilo namijenjeno spavanju, a 18 za nadzor evakuiranih ljudi, za dezinfekciju, bolnicu, ljekarnu, kuhinju i kantinu. Barake su bile duge 40, a široke 10-12 metara.

Unutar logora protezale su se široke ulice (od kojih su tri glavne bile asfaltirane), poljske kuhinje, spremišta za hranu, vodovod, električna centrala, crkva, škola, bolnica, kazalište, a bila je otvorena i pošta, telefon i telegraf. Činilo se kao dobro mjesto za privremeni boravak. Istina je pak bila drugačija, naime logor je bio ograđen bodljikavom žicom i pod stalnim nadzorom vojnika, a nitko ga nije smio napustiti bez pisane potvrde.

S vremenom se pokazalo da su uvjeti života bili uistinu loši. Hrana je bila oskudna, a obroci su spravljani od stočne repe, kupusa i krumpira. Slično je bilo i s higijenskim uvjetima koji su bili minimalni, logor nije imao kanalizaciju do 1916., a otvoreni kanali koji su kopani između baraka u kojima su se taložile fekalije bile su idealni za širenje zaraznih bolesti.

Tako i ne čudi kako je stopa smrtnosti bila jako velika: od sredine listopada 1915. do početka siječnja 1916. broj umrlih bio je 30 do 60 ljudi dnevno, ponekad i 90, a među umrlima bilo je puno male djece. Među najraširenijim bolestima u logoru bili su tifus, skorbut, rubeola, difterija, tuberkuloza, šarlah i kolera. Potajno se govorilo da, kad dijete završi u bolnici, sigurno neće živo izaći iz nje, tako da su majke pokušavale sakriti svoju djecu i brinuti se za njih same.

U studenom 1915. Jakov Cecinović izvijestio je narodnoga zastupnika Vjekoslava Spinčića o strahotama i nepovoljnim uvjetima života u Gmündu. Svoje nezadovoljstvo nisu krili brojni Hrvati smješteni u logoru, sve su češće izazivali nerede, pasivan otpor i bojkot, no pomaka na bolje nije bilo. Tek u prosincu 1917. unatoč stalnoj cenzuri uredništvo Hrvatskog lista izvijestilo je o teškim životnim uvjetima koji su bili svakodnevica Gmünda te je izravno optužilo Upravu za smrt 5.000 evakuiraca. Prema izvorima koji govore o brojki od preko 15.000 istarskih evakuiraca koji su bili smješteni u Gmündu, njih 5.000 je izgubilo živote. Iako svi ti ljudi nisu odvedeni s namjerom da bi bili uklonjeni, teški životni uvjeti te sam odnos prema njima pokazao je da je taj logor uistinu bio logor smrti.[3]

Još su tri kompozicije krenule s evakuircima nakon službenog završetka evakuacije: 30. svibnja u 14 sati krenuo je vlak iz Pule, 2. lipnja navečer, kompozicija od šezdeset vagona krenula je iz Rovinja, a iz Kanfanara je 3. lipnja evakuiran posljednji dio mještana, smješteni su u Izolu, Leibnitz/Wagna, Rudolfswert i Mödling.

Prije nego je 2.400 mještana Rovinja iz konvoja od 2. lipnja upućeno u Češku i Šegedin u Mađarskoj, privremeni smještaj našli su u Baranji u mjestu Darda.

Svi logori za civilno stanovništvo bili su ograđeni bodljikavom žicom i čuvali su ih vojnici. Nitko ih nije smio napustiti bez pismene dozvole.

Dvadesetog listopada 1915. godine slovenski svećenik dr. Ličan posjetio je Gmünd. U svom obrazloženju za ovakve postupke vlasti dr. Ličan navodi da se ovom odred- bom sprječava možebitno širenje zaraznih bolesti koje su vladale u logoru na sam grad Gmünd i širu okolicu.

Svi prognanički logori povezani su željezničkom mrežom te su evakuirci vlakovima dolazili pred sam ulaz novih privremenih prebivališta.

Osim navedenih u Austriji su postojali i sljedeći logori: Katzenau (Linz) – logor za vojne zarobljenike i civilno stanovništvo talijanske nacionalnosti; Braunau na Innu, logor za civilno stanovništvo talijanske nacionalnosti; Wolfsberg, logor za civil- no stanovništvo talijanske nacionalnosti. U Brucku na Litavi  gdje je bio prije namijenjen  tabor za Židove≈ smješteni su socijalno više stojeći Slovenci≈. U Mitterdorfu smješteno je 10.000 Talijana, dok su u Mistelbachu dom našli Talijani boljeg imovinskog statusa[4]

Radi se o vrlo velikoj tragediji Istrana kao posljedici Prvoga svjetskoga rata. Kući se nikada nije vratilo njih oko 10.000, ponajviše djece, od toga je samo u Gmundu umrlo 5 000 djece. Oni koji su ostali živi vratili su se postupno na svoja ognjišta do sredine 1918. i zatekli zapuštena ognjišta, dvorišta, neobrađena  polja i vrtove. Ti gubitci ljudskih života  istarskoga civilnog stanovništva bili su posebno teška posljedica  rata i veliko demografsko slabljenje južne Istre.

Da se ne zaboravi ovaj egzodus pridonijeli su Ivan Zuccon, koji je uložio nadljudske napore da svi Istrani neovisno o nacionalnosti presele tijekom Prvog svjetskog rata iz Gmünda, zatim Joso Defrančeski iz Ližnjana koji je sjećanja zapisao u listovima Istarska riječ i Istra i u knjizi o vlastitoj nakladi, pa velečasni Lucijan Ferenčić, koji je 1973. godine napisao znanstveni rad koji je nezaobilazan u razumijevanju evakuacije od 1915. do 1918. godine, odnosno doktorsku disertaciju „Porečko-pulska biskupija za vrijeme biskupa Trifuna Pederzollija (1913. – 1941.)“

Općine Medulin i Ližnjan postavile spomenik internircima

U želji da sačuva od zaborava i da se dostojanstveno i s poštovanjem prisjeti svojih mještana čije je sudbine obilježio Prvi svjetski rat, općine  Medulin  i Ližnjan su   jedine jedinice lokalne samouprave u Istri, koje su obilježile stotu obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata. Upravo Općina Medulin je 2014. godine, povodom obilježavanja početka I. svjetskog rata u suradnji s Istarskom Županijom te istarskim gradovima i općinama organizirala posjet 250 Istrana austrijskom gradu Gmündu, gdje je postavljena spomen ploča na mjestu nekadašnjeg logora u kojemu su  ratne godine proveli 15 tisuća Istrana, od kojih se njih 5.000 nije nikada vratilo svojim domovima.

Isto tako  općina Medulin je 2015. godine postavila spomenik  „Spomenik Egzodusu 1915.-1918.“, djelo kipara Šime Vidulina, u šumici Libora, na granici između Medulina i Ližnjana, kao trajni spomen posvećen mještanima dviju najjužnijih istarskih općina i svim prisilno preseljenim Istranima, njih preko 60 tisuća, odvedenih za Velikoga rata u Austriju i seoske krajeve Češke, Mađarske.[5]

29. rujna 2018. godine, u prostoru svojeg multimedijalnog centra općina Medulin je otvorila izložbu „Vržite mi želizni križ“ ( Stavite mi željezni križ) 

Marija Lorencin iz Medulina  je pred smrt poručila svoj djeci neka joj na grob u tuđini postave željezni, a ne drveni križ kako bi joj nakon rata mogli pronaći grob.

Povjesničar Andrej Bader, autor je knjiga Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918. (izdavač Općina Medulin, 2009.) i Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918., 2. prošireno izdanje (izdavač Općina Ližnjan, 2011.), a potpisuje i publikaciju o logoru Gmünd u Austriji iz 2014. godine, izdanu od strane Općine Medulin povodom obilježavanja početka I. svjetskog rata. Prilikom otvorenja izložbe Bader je istaknuo kako se na izložbi „Vržite mi želizni križ“, iznimnim foto materijalom i pisanom građom, audio i video zapisima te predmetima koji materijalno svjedoče o periodu Velikoga rata, posjetiteljima predstavlja fragmente života Premanturaca, Banjolaca, Pomeraca, Vinkuranaca i Medulinaca, koji su u ratu sudjelovali kao vojnici na bojištima i u zarobljeništvu, ili su pak kao civilni evakuirci odvedeni od svojih domova te teške ratne godine proveli u logorima Austrije te ruralnim krajevima Češke i Mađarske.

“Vržite mi želizni križ, vržite mi na greb želizni križ, ne drveni, kad narestete i tornate se, da znate di san zakopana”. Poručila je to pred smrt Medulinka Marija Lorencin. Okupila je, na rastanku, svoju djecu u mjestu Brezova nad Svitavou u Češkoj i prenijela im svoju posljednju želju. Umrla je 27. prosinca 1915. godine. Nakon majčine smrti, kad je završilo progonstvo, sinovi Josip i Milo te kći Marija vratili i su se u Medulin s tetkom Katom Kirac i njenim sinom Ivanom.

Povratak evakuiraca počeo je u prosincu 1917., a posljednji su stigli u rodni kraj ujesen 1918. godine. Pojedine obitelji vratile su se bez četvero djece. Putujući kući iz izbjeglištva, majke su plakale na prozorima vagona: gledale su groblja na kojima su pokopana njihova djeca. U Ližnjan je tek nekoliko godina nakon završetka rata stigla osmrtnica za djevojčicu Anu Boljun rođenu 21. svibnja 1908. godine. U odnosu na broj stanovnika, u tuđini je stradalo najviše mještana Ližnjana – više od 300.

Nakon povratka napuštenim ognjištima evakuirce su dočekala uglavnom neobrađena polja i smrtonosna španjolska gripa. Glad je bila velika: jeli su i zdrobljene koštice maslina i koru drveća. No, je li moguće danas ustanoviti točan broj umrlih u tuđini?

Knjige logora Gmund u Austriji nisu sačuvane. Dolaskom talijanske uprave u Istru mnoge župe ostale su prazne i nije imao tko voditi crkvene knjige. Ne zna se jesu li osobe čija smrt nije zabilježena, otišle u Kraljevinu SHS ili u druge države. Broj umrlih po mjestima današnjih općina Medulin i Ližnjan uspjelo se utvrditi   gotovo u potpunosti zahvaljujući njihovim potomcima i rođacima, susjedima, kucanju od vrata do vrata, kaže Bader.

Kad ne možemo u tuđini zapaliti svijeću u spomen na naše pretke, učinimo to tamo gdje su oni prije jednog stoljeća imali svoja ognjišta. To je najmanje od onog što smo im dužni

Pišući o egzodusu Rakljanaca, Anton Percan naveo je i stihove koje je najvjerojatnije napisao Mijo Mirković, tada šesnaestogodišnjak i sam izbjeglica s dvije sestre i majkom. „…Oci djecu grle si i ljube, Možda ovo zadnji danak bude, Kada su si žene ispratili, Žalosno su Vodnjan ostavili“…. No dvjestotinjak Rakljanaca imalo je sreću jer su iskrcani u Olomucu, u moravskoj regiji, gdje su živjeli i potomci Hrvata doseljeni u 17. stoljeću. Bježali su tada pred Turcima.   

U sličnim okolnostima Hrvati u Moslavini zbrinuli su istarsku djecu. Popisi su djelomice sačuvani, a prema njima je u moslavačkom kraju spominje se da je udomiteljsku ulogu preuzelo 406 obitelji. Među njima je udomitelj bio Mijo Badalić, otac hrvatskog književnika Josipa Badalića.  Dio istarske djece zbrinut je u križevačkom i bjelovarskom kraju. Središnji zemaljski odbor za zaštitu porodica mobiliziranih i u ratu poginulih vojnika iz Hrvatske i Slavonije vodio je dr. Josip Šilović. Odbor je 1917. godine razvio snažnu djelatnost, spašavajući od gladi istarsku, hercegovačku, dalmatinsku, bosansku i slovensku djecu.

Teške demografske posljedice rata i internacije

Socijalne i demografske posljedice rata  i internacije u Istri su donijele  pad nataliteta koji se osjetio cijelo razdoblje između dva svjetska rata. Vrlo loša je demografska slika Istre i krajem tridesetih, odnosno izrazito negativni odnos nataliteta i mortaliteta stanovnika. Istarsko međuraće označeno je vrlo nesigurnim socijalnim prilikama, nepostojanjem konzistentne socijalne politike i nesređenim socijalnim odnosima. Istra se svrstavala u najsiromašnije talijanske pokrajine. Bez suvremenih cestovnih i željezničkih prometnica, nepostojanja tržišta te nedostatne opskrbe vodom, Istra je već na samom početku bila osuđena na puko preživljavanje, a i ono je mnogo puta dolazilo u pitanje. Najbolji pokazatelj vrlo niskog stupnja higijenskih, zdravstvenih uvjeta, jest i veliki broj smrtnosti pogotovu novorođene djece u prvim godinama nakon rata.

Istra je demografski bila uništena zaraznim bolestima, poput španjolske groznice, malarije i tuberkuloze. U Istri je od tuberkuloze umiralo čak 3,1 posto stanovništva. Prva je bila i po smrtnosti dojenčadi,  a visok postotak bio je i umrlih od tifusa, dizenterije i malarije tipičnih bolesti nerazvijenih krajeva. S tim u svezi je dakako i demografska kriza u Istri, praćena visokim stupnjem mortaliteta, velikim emigracijama,  a time i kroničnim nedostatkom radne snage koji će se osjećati u Istri kroz cijelo razdoblje međuraća.

Posebno je  teška situacija bila  u vodoopskrbi istarskih sela i mjesta poradi kojih su zdravstvene i higijenske prilike bile izrazito loše. Danas je voda dostupna, samo otvoriš špinu i poteče. Ali u ono vrijeme Često, u vrijeme velikih suša 1921., 1927.-1928., kada bi ponestalo vode u šternama ( cisterne uz kuće u koje se skupljala kišnica) korištene su lokve koja su se inače koristila kao pojilišta za stoku. Nije nimalo čudo da se upravo u ljetnim mjesecima povećao broj crijevnih oboljenja. Vodu su, pak, morale kupovati one obitelji koje nisu imale mogućnost prijevoza. Obitelji su inače morale vodu svakodnevno dovoziti volovskom zapregom ili magarcima (tovarima) što bi ponekad trajalo cijeli dan.

Andrej Bader je u svojoj  knjizi Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918.,opisao  teško stradanje stanovništva sela Medulina, Ližnjana i Premanture, ali  nije obuhvatio stanovništvo Proštine.

A Proštinari su kada su se 1918. godine vratili, na Križu u znak zahvalnosti Bogu. postavili veliki KRIŽ od kamena, kojega su 1947.godine komunisti srušili.

Kao što se vidi na fotografiji temelj KRIŽA je ostao i natpis župljani 1918.

I kao što Medulinci i Ližnjanci dostojanstveno i sa dubokim poštovanjem ne daju da se zaborave ta teška stradanja njihovih predaka, žitelji Proštine žele obnoviti križ za koji je u spomen na  taj egzodus potpisalo suglasnost 73 obitelji.

Potomci  interniraca sa Proštine osnovali su  udrugu Križ, kako bi  brže i lakše realizirali taj projekt. Među internircima bila je i moja  prababa,  a u Moravskoj joj je umrlo dvoje djece.

Križ na Križ,   je primarni zadatak Udruge Križ. Nakon njegove realizacija Udruga Križ nastavlja  raditi na promicanju  demokršćanskih vrijednosti, organiziranjem tribina, hodočašća , humanitarnih akcija,  izdavanjem prigodnih publikacija i suradnju sa drugim udrugama i pojedincima srodnog djelovanja.

Lili Benčik/hrvatskepravice


[1] https://www.matica.hr/hr/429/posljedice-prvoga-svjetskoga-rata-u-istri-23828/

[2] https://hrcak.srce.hr/file/56215

[3] https://www.istrapedia.hr/it/natuknice/2361/gmund

[4] https://www.academia.edu/41188245/BARACKENLAGER_GM%C3%9CND

[5] https://istarski.hr/node/18729-izmedju-medulina-i-liznjana-otkriven-spomenik-velikom-egzodusu-istrana#google_vignette     

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved