Connect with us

Vijesti

Dr. sc. Vini Rakić: Vukovarska iščekivanja

Published

on

Događa li se danas u Vukovaru nasrtaj i pokušaj marginalizacije nacionalnog, kulturnog i povijesnog identiteta?

Zar još i danas, nakon 28 godina od vukovarskog martirija, baš u Vukovaru, ne svjedočimo upornom i neprihvatljivom ometanju suživota i nametanju posebnijih prava srpskoj manjini?  Zašto ista ne prihvati hrvatsku državu kao zajednicu ravnopravnih građana? Zašto se ne ponaša kao jednakopravni državljanin RH i u njoj živi i pridonosi joj kao i ostali građani, bez obzira na etnicitet?

Zašto ne pokazuje empatiju prema žrtvi Vukovaraca i svih onih koji su ga branili i živote položili, namećući im neprestano nove provokantne zahtjeve i ponašanja? Svakako je jedno od njih i odvojeno odrastanje djece i mladih i inzistiranje na srpskim školama, vetu i selektivnosti u školskom programu na istinu o Domovinskom ratu, čirilici, i da dalje ne nabrajam.

Malo koristi politička retorika o toleranciji, a koja istovremeno ne razbija naslage neistina i ne naznačuje odgovorno jasnu distancu između onoga što vrijedi i onoga što ne vrijedi već šteti.

Koliko smo danas daleko od poznatog Delorsovog izvješća za UNESCO iz 1998. o razvoju obrazovanja za 21 stoljeće u kojem formalno i neformalno obrazovanje počivaju na četiri stupa: učiti znati, učiti činiti, učiti živjeti zajedno i učiti biti? Mi danas imamo reformu u sustavu odgoja i obrazovanja po tko zna koji put, pod nazivom Škola za život, jer svaka počne sujetno i ab ovo. Ova počiva na tabletima i komunikacijskim tehnologijama, ignorirajući znanstvena saznanja o emotivnoj nepismenosti djece i mladih. Upravo na odgojno obrazovnom sustavu koji se ostvaruje u Vukovaru ignoriramo značenje i važnost učenja vrjednota , bez kojih činjenično znanje gubi na značaju. Tiranija raznoraznih, često ishitrenih i izmanipuliranih prava, napisanih konvencija i deklaracija, bez uzimanja drugoga u obzir i bez razmatranja i osvrtanja na posljedice, ne donose prave plodove, štoviše, gase istinske vrijednosti namečući pitanje tko je ovdje lud.

Što dakle možemo zaključiti?

Srce i um čine nas cjelovitima. A da bi naša cjelina postojala u punini treba prepoznavati nečistoću u sebi i oko sebe. Da bi nešto bilo čisto, potrebno je čistiti. Ustrajno i istinoljubivo. Sve kazano ne umanjuje značaj svekolikog razvitka jednoga prostora. Ali vukovarskom, izranjenom tlu i biću držim važnim pružiti iskrenu ljubav, ne samo kao osjećaj i odnos, već i kao djelovanje. Vukovar je škola domoljublja u kojoj se zorno uči idealima, hrabrosti, nadi i vjeri u dobro, oprostu, ali ponajviše ljubavi koja je jača od patnje.

Svaka bi se politika trebala pokloniti pred moralom jer jedino tako može postići pravednu trajnost.Na odnosu prema Vukovaru zrcale se sve naše politike. Vukovaru, kojeg i dalje silujemo prijedlozima i frazama iz inozemnih i domaćih političkih filijala o pomirbi, toleranciji i zajedništvu.  Hoćemo li doživjeti nakon 28 godina da netko, bez političkih kompromisa iskreno i vjerodostojno apelira na onaj dio pripadnika srpske nacionalnosti u Vukovaru koji bi Hrvate i danas batinao. Nije li pregorka činjenica da nekadašnji pripadnici neprijateljske vojske šetaju Vukovarom, imaju osigurana radna mjesta, stanovanje, oprošteni im zločini. Neka bude tako želimo li novo zajedništvo. Ali ne pod cijenu istine. Čemu i komu treba iritantno forsiranje čirilice na službenim natpisima u Gradu heroju i Gradu heroja? Gradu koji zaslužuje posebni pijetet.Imaju li naši političari dovoljno hrabrosti za istinoljubivu i obzirnu obranu svega hrvatskog baš u Vukovaru? Vukovar, izložen tiraniji čirilice, Vukovar s odvojenim učenicima prema etničkoj pripadnosti, Vukovar, izložen bjelosvjetskim eksperimentima poput upornih pokušaja otvaranja Nansen škole(norveški model prvi put utemeljen za afričku prognanu djecu) u kojoj bi se učenici različite etničke pripadnosti učili toleranciji i nenasilju. Prihvaćanjem toga i sličnih projekata derogiramo vlastiti odgojno obrazovni sustav i kao da nudimo priznanje kako se u hrvatskoj školskoj ustanovi učenici uče nasilju i međusobnom nepoštivanju. Vukovarski junak od gradonačelnika g. Ivan Penava, ustrajno brani grad i njegove žitelje od takvih nasrtaja. Pa nisu li se upravo Hrvati  odrekli učenja najsvježije povijesti u ime mirne reintegracije u državnim školama Vukovara? Zašto? Iz obzira prema obzirima, prema komu i dokle, ako znamo da je Sporazum o mirnoj reintegraciji imao svoje ugovoreno trajanje, koje je davno isteklo. Proces mirne reintegracije završio je 1998.godine! Zašto se hrvatske vlade ne ponašaju poput pravih državničkih vlada, štiteći nacionalne interese prije svega?

Ima li Vukovar, ta hrvatska biser suza, danas, nakon 28 godina otkako je mučki umoren, pravo na sretan život bez provokacija, relativiziranja i iskrivljivanja povijesnih činjenica i negacije argumenata, a koja su na djelu od samog stvaranja hrvatske države? Ima li pravo na obzir?

Tim razmišljanjima vođena, 1999. godine pokrenula sam u Splitu spomen čin I u mom gradu Vukovar svijetli, spomen čin jednostavan i tih, koji se sastoji od paljenja svijeće duž Vukovarske, najduže ulice u Splitu. I kao prethodnih 20 godina, taj čin održati će se i ove godine,18. studenoga, kada će Vukovarska ulica svijetliti ukrašena tisućama svijeća  kao aktivno sjećanje i iskaz prije svega ljubavi i poštovanja prema Vukovaru, njegovim junacima i stradalnicima, i svemu onomu što simbolizira. Spomen čin je pogodio pounutrenu potrebu većine naroda izraziti osjećaje,pa se proširio diljem Hrvatske, omogućivši tom gestom u šutnji i bez riječi kazati i pokazati kako znamo koje vrijednosti trebamo čuvati, a koje su sačuvale i nas.

Nijednoj se duši ne mili da joj otmu istinu. Pa tako niti vukovarskoj,kao niti dušama svih nedužnih  žrtava u Domovinskom ratu. Ponižavajuće je da i nakon 28 godina od masakra, urbocida i kulturocida Vukovara i njegovih stanovnika, mi sebe dovodimo u situaciju branitiistinu. Zašto? Jer smo dopustili  nepravde prema stradalnicima vlastitog naroda. Mojoj Hrvatskoj, stvorenoj na velikoj žrtvi trajno i orkestrirano se nameće neistina. A laž nikada ne može postati temelj boljitku.U toj snalažljivoj prljavštini zazivaju se tolerancija, snošljivost, solidarnost, demokracija. I još brojne ispraznice zbog kojih se proziva Hrvatska, a posebno sredine u kojima se bešćutno kopa po nezacijeljenim ranama. Pritom mislim na Vukovar, mjesto posebnog pijeteta i Vukovarce od kojih se zahtijevaju nadnaravne duševne i misaone plesne arabeske kako bi se neprestano udovoljavalo huškačima unutar srpskog stanovništva kojeg se potiče na neprihvaćanje Hrvatske kao domovine. Tko to odgaja mlade da ne ustanu kada svira himna? Tko dopušta da učenici srpske pripadnosti u Vukovaru ne uče povijest o Domovinskom ratu na temelju povijesne istine?Odijevaju se misli i poruke u ispraznu otmjenost, ležerno se preludira po činjenicama ne bi li se prikrilo ignoriranje žrtve i nepristojno inzistiranje da neki budu jednakiji.

Međuetnički iskorak u pohađanju jedinstvene hrvatske škole mladima bi pružio priliku zajedništva, otvorio prostore za međusobno uvažavanje i stvaranje prijateljstava. Međutim,bez čistih računa nema čiste budućnosti, poručio je u svojoj propovijedi  u Vukovaru prošle godine 18.studenoga Željezanski biskup Egidije Živković.

Škola nije samo mjesto stjecanja znanja, već odgojna institucija koja na tradicionalnim i tradicijskim vrijednostima odgaja buduće naraštaje. Sretno odrastanje vukovarske djece u rukama je odraslih.

Kakve su namjere odraslih koji vlastitu djecu udaljavaju od države koju su odabrali za življenje, koja im je darovala oprost te prihvatili njezino državljanstvo, dakle prihvatili suživot kao politički Hrvati ?

Što dakle možemo zaključiti?

Srce i um čine nas cjelovitima. A da bi naša cjelina postojala u punini treba prepoznavati nečistoću u sebi i oko sebe. Da bi nešto bilo čisto, potrebno je čistiti. Ustrajno i istinoljubivo. Vukovarskom izranjenom tlu i biću, te svima koje Vukovar simbolizira, držim važnim pružiti iskrenu ljubav, ne samo kao osjećaj i odnos, već i kao djelovanje.

U aktualnom političkom i društvenom životu Vukovara, priželjkujem nekoga tko bi poput kardinala Jurja Haulika,  promicatelja hrvatske državotvornosti, hrvatskog jezika, kulture i znanosti, Slovaka po rođenju, koji je u svom nastupnom govoru pri preuzimanju Zagrebačke biskupije poručio vjernicima Vas molim i zaklinjem da me smatrate svojim i onim koji vašu domovinu smatra svojom domovinom.

Također,nekoga poput  velikog Tesle koji je napisao 1930. godine Vlatku Mačeku Jednako se ponosim svojim srpskim rodom i mojom hrvatskom domovinom .

I najsvježije, jednoga Peđu Mišića, i sve pripadnike srpske nacionalnosti koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju obitelj.

Hrvatskoj treba nastaviti rasti i cvjetati. To može jedino na predanoj posvećenosti dobru vlastitoga naroda  i svih njezinih žitelja. I na vrijednostima koje su imanentne našoj kulturi i tradiciji, na objektivnim moralnim normama zajedničkim svim ljudima. I nitko ne treba biti jednakiji. Nema manjine i većine. Svi smo državljani ove zemlje, neki po krvi, neki po odabiru. Ako smo državljani Republike Hrvatske, onda je svi i trebamo prihvatiti kao zajedničku domovinu, nacionalnu i političku. I pridonositi joj.

Dr. sc. Vini Rakić, Split

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Vijesti

Kvare se odnosi Kine i SAD… Do koje točke?

Published

on

  Tijekom posljednjih 5 godina su se drastično pokvarili odnosi Kine i Zapada. Zbog toga je ako ništa drugo red dobro pogledati kako Kina i SAD danas stoje – donosi Hladna istina.

  U samo 30 godina Kina je od ekstremno siromašne države došla do pozicije jedne od modernih tehnoloških velesila. Ona je to postigla zahvaljujući svojoj briljantnoj državnoj strategiji i zapadnoj pohlepi. Riječ je o pohlepi koja je prodala stoljeće napredka i nadmoći za 20 godina ekstremnih profita. Zapadni stanovnici su se od početka protivili toj politici, ali oni ne upravljaju državama koje su nominalne demokracije.

  Nakon proteka ta 3 desetljeća zapadni kompanije su se počele tiho buniti protiv Kine. Oni su se počeli buniti jer nisu mogli proizvesti isto kvalitetne i jeftine proizvode kao ona. Te prvo tihe pritužbe su zapadne vlade ignorirale, ali kako su one postojale sve jače vlada je na kraju morala nešto poduzeti.

  To nešto je učinila Trumpova administracija započevši tehnološki rat kojeg potom nastavlja Bidenova. Ova dva predsjednika se možemo slobodno reći ne slažu u ničem osim protivljenju Kini. Konkretni primjer tog rata kojeg je započeo SAD su TikTok, zabrana korištenja proizvoda Huawei i na kraju zabrana Kini da proizvodi moderne procesore. Konkretno SAD nije i ne može zabraniti Kini da ih proizvodi, ali može zabraniti prodaju „strojeva koji rade procesore” što je i učinio.

  Ruska invazija Ukrajine je u određenom smislu pogoršala odnose s Kinom koja zajedno s 2/3 ili 3/4 svijeta odbija osuditi agresiju. Ona ju je pogoršala pošto tehnološki razvijena Kina nastavlja prodavati svoje proizvode Rusiji. To je u stvarnosti samo isprika jer Indija i Turska rade nešto sličnog bez ikakvih posljedica, pa…

  Taj bijes Zapada na Kinu zajedno s sankcijama nisu dovele do željenih rezultata. Kao dokaz toga možemo koristiti trgovinske podatke iz 2018 i 2023 godine. Te 2018. je Kina izvezla u svijet proizvoda u vrijednosti od 2.5 bilijuna dolara, a 2023. je izvezla 3.4 bilijuna !? U postotcima je Kina bez obzira na američke sankcije zaradila 2023 godine 36 % više nego 2018 !?

  To je postigla polako napuštajući trgovinom s razvijenim zapadom i koncentriranjem na nerazvijene države. Riječ je o napuštanju koje se provodi pod zapadnim sankcijama, znači protivno kineskim željama, ali to ne mijenja činjenice.

  Koliko su se ohladili odnosi između Kine na jednoj i SAD-a na drugoj strani najbolje ukazuje broj avionskih letova. Tijekom 2019. su tjedno između SAD i Kine više od 300 puta letili avioni, a sada lete samo 63 puta. Riječ je o smanjenju od 79 % u samo 5 godina. Formalni razlog za to je odluka SAD da zabrani ruske letove iznad svog teritorija i istovjetna ruska odluka za američke. To znači da američki putnički avioni trebaju izbjegavati ruski zračni prostor zbog čega je njihov let skuplji od kineskog. Kao što smo rekli to je formalni razlog kojeg je SAD iskoristio za smanjivanje broja letova u Kinu.

  Budimo jasni pa priznajmo da u ovoj priči SAD nije loš niti je Kina dobra. Svatko od njih gleda svoje vlastite nacionalne interese i to je normalno. Da je Zapad, da su SAD i Njemačka prije gledali svoje nacionalne interese Kina bi u najboljem slučaju bila razvijena kao Indija.

  Za kraj onima koji se nadaju da će nekretninski slom uništiti kinesko gospodarstvo možemo samo poručiti uzalud Vam trud svirači. Tamošnja vlada kontrolira gospodarstvo pa se to neće dogoditi niti zbog toga, niti zbog zapadnog izvlačenja novca iz Kine.

  Njeno gospodarstvo može samo stagnirati ili padati samo zbog pogrešnih odluka vlade. To je neupitna činjenica koju se ne smije zaboraviti.

izvor: Hladna istina

Continue Reading

Vijesti

VIRALNO Propovjednik: “Preko 90% katolika ne razumije misu”

Published

on

Viralni 33-minutni govor oca Jonathana Meyera o pravoj prirodi katoličke mise otvara srca – piše Sarah Robsdottir u Aletea-i.

Otac Jonathan Meyer iz župe Svih svetih u okrugu Dearborn, Indiana, izazvao je pomutnju na internetu svojim 33-minutnim govorom koji je nedavno održao na katoličkoj muškoj konferenciji o žrtvi mise. Njegovu su poruku uhvatili na YouTube Kanal Sluga Božjih i prikupili je više od 440.000 pregleda i više od tisuću komentara u samo nekoliko tjedana.

Otac Meyer istaknuti je propovjednik u Nacionalnoj euharistijskoj obnovi koja se odvija dijelom kao reakcija na studiju Pew Research iz 2019. koja je pokazala da 69% katolika ne vjeruje u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji.

“Ali postoji veći problem od toga”: Fr. Meyer se bavi ovom zapanjujućom statistikom na početku svog govora objašnjavajući da, prema njegovoj procjeni, “više od 90% katolika” nema pristojno razumijevanje zašto uopće idu na misu. Otac Meyer rješava ovu alarmantnu procjenu svojim tipičnim šaljivim stilom i uključivanjem publike u živahnu vježbu pitanja/odgovora.

Na kraju je vlč. Meyer citira Katekizam, jasno stavljajući do znanja da je razlog broj jedan zašto katolici moraju sudjelovati u misi taj što je to “ponovno predstavljanje Kalvarije, vječnu žrtvu Jaganjca Božjeg za grijehe svijeta”.

A odaziv je bio nevjerojatan. Ne samo da je poruka postala viralna, već i komentari na YouTube stranici Sluga Božjih govore sami za sebe.

Na primjer, @angelahagemeyer398 je napisala: “Ovaj svećenik je u 35 minuta upravo objasnio ono za što su mi trebale godine da naučim. OVO bi se trebalo igrati u svakom RCIA-u, razredu prve pričesti, pripremi za krizmu i u župi. Nedostatak tih informacija doista je razlog zašto naši ljudi posrću. Slava Bogu za ovog svećenika.”

izvor: Aleteia

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved