Connect with us

Vijesti

Europska unija – (ne)potrebna utopija

Published

on

Zamisao je bila stvoriti demokratsku i antikomunističku zajednicu na temelju katoličkih socijalnih principa. Alcide de Gasperi i Robert Schuman su u postupku proglašenja blaženima i to dovoljno govori o njihovu viđenju ove zajednice i njezinih postulata

Koja je svrha Europske unije danas? To pitanje mi se stalno nameće, pogotovo nakon pročitanoga teksta stranog autora u kojemu izražava čuđenje o ponašanju zemalja bivše Jugoslavije, koje su se jedva izvukle uz teške žrtve i bolna sjećanja, iz jedne unije, a tako rado uskaču u drugu. I pri tom pristaju na silne birokratske procese, polako gubeći svoj identitet da bi dobile neki potpuno strani koji potire ranije vrijednosti, vjerovanja i načine življenja. I sve u svrhu ekonomskoga i materijalnoga probitka koji se opet ne javlja u svim zemljama članicama podjednako. Govori se o ljudskim pravima koja se tumače različito ovisno o kojoj zemlji je riječ.

Koji su poticaji za stvaranje unije u prošlosti bili i koji su korijeni na kojima ona počiva poznato je, ali se danas ne smije spomenuti u Ustavu Europe, te tako kršćanstvo od temeljnoga kamena postade kamen spoticanja. Ostaje pitanje na čemu se Europa nastoji izgraditi danas, koje ideje slijedi ako odbacuje vlastitu prošlost i zaboravlja koje su vrijednosti zastupali njezini osnivači? Nijekati duhovne temelje nastale iz kršćanstva ne predstavlja dobru putanju kretanja niti dobar primjer narodima za koje se ‘zauzima’.

Egocentrična Europa

Čini se da Europa sve više postaje stranac u vlastitom tijelu koje se nastoji hraniti nekim nekršćanskim i protukršćanskim idealima koji ju odvode u duhovnu prazninu. „Europa mora mnogo izravnije postati utočištem naših zajedničkih vrijednosti, izraslih iz najboljih duhovnih tradicija i stečenih povijesnih iskustava njezinih naroda”, ističe Vaclav Havel. U uniji su jedni odgovorni a drugi nisu, jedne se kažnjava druge nagrađuje a sve u cilju promicanja ideja stranih tradiciji većine zemalja. Uporno isticanje individualizma i ideologije ljudskih prava pojedinca na uštrb prava drugoga i drukčijega, a sve začinjeno stalnim promicanjem konzumerizma i razvijanjem potrošačkoga društva u potrazi za boljitkom koji nikako da stigne i ispuni prazna srca.

Duhovnost se pri tom zanemaruje i odbacuje jer upozorava i opominje. Vaclav Havel primjećuje: „To je prilično egocentrična Europa, unatoč lijepih riječi koje od nje povremeno čujemo, Europa kojoj je košulja trenutnih gospodarskih interesa ipak bliža od kaputa nekakvog globalnog filozofiranja.” Havel ističe da zadaća Europe nije i ne bi smjela biti njezina vladavina svijetom, nasilno širenje predodžbe blagostanja i dobrobiti ili nametanja svijetu vlastite kulture s ciljem poučavanja svijeta. Jedino što može biti njezina smislena zadaća jest „da uskrisi i u svoj život uključi vlastite najbolje duhovne tradicije i time tvarno sudjeluje u stvaranju novoga načina svjetskog suživota. Najviše ćemo učiniti za svijet budemo li naprosto činili tako kako nam nalaže naša savjest”… Je li to slika današnje Europe?

Neki drukčiji snovi

Danas svjedočimo promjenama koje nisu u skladu s onim što se u početku stvaranja ove zajednice dogovaralo i o čemu se snivalo. Ako su njezini osnivači trenutno u procesu proglašenja blaženima znači da su duboko vjerovali da bez Božje pomoći nema napretka i da samo zajedno i u svrhu dobrih nakana mogu postići kvalitetno i čovjeku korisno ujedinjenje koje ga neće udaljiti od vjere, baš naprotiv. „No, uzeti ponizno i nerazmetljivo na svoja leđa križ ovoga svijeta i slijediti tako primjer onoga u koga nakon dvije tisuće godina vjeruje i u čije je ime načinila i toliko loših djela, Europa će moći, vjerojatno, tek tada kad se na trenutak zaustavi i zamisli nad samom sobom, kad najboljim sadržajem ispuni pojam sumraka kojemu, kažu, zahvaljuje svoje ime”, upozorava Havel i dodaje: „Ponovno oživljavanje tih tradicionalnih kršćanskih vrijednosti za ovo je demoralizirano društvo od velike važnosti.

Ideja ujedinjenja

Demokratska zapadna Europa započela se ujedinjavati nakon Drugoga svjetskog rata. Havel ističe da u to vrijeme nije bilo potrebe isticati vrijednosti koje je trebalo braniti kao i njihovu moralnu opravdanost. One su se podrazumijevale. Ideja ujedinjenja u tom poratnom razdoblju imala je za cilj sigurnost, slobodu i mir za sve njezine stanovnike. Međutim, danas kad se ljuljaju temelji tada postavljenih moralnih i duhovnih procesa, razlozi ovoga ujedinjenja se gube u ispunjavanju različitih interesa koji zamagljuju ciljeve ujedinjene Europe. „U sam osvit velikih ratova duh Europe često je u znak protesta znao odbaciti ideju domovine, religije, moralnih pravila, socijalnih razina i autoriteta, muškoga društvenog reda. Ta duhovnost najavljivala je veliku krizu svih vrijednosti”, ističe Slobodan P. Novak u svom tekstu pod nazivom Civilizacijski korijeni i baština. On upozorava da „Europa i njezin duhovni prostor nije kontinent završenih domova. Nema takvih domova u Europi. Europa je svakodnevni referendum i nacija i država i pojedinaca”.

Političari koji su promišljali ideju ujedinjene Europe, Nijemac Konrad Adenauer, Talijan Alcide de Gasper, Francuz Robert Schuman, odrastali su u kršćansko-demokratskoj tradiciji iz koje su crpili snagu svoga političkog djelovanja. Zamisao je bila stvoriti demokratsku i antikomunističku zajednicu na temelju katoličkih socijalnih principa. Alcide de Gasper i Robert Schuman su u postupku proglašenja blaženima i to dovoljno govori o njihovu viđenju ove zajednice i njezinih postulata. O kršćanskim korijenima svjedoče i određeni datumi vezani za Europu i njezinu okrenutost Blaženoj Djevici Mariji. Pa i sam simbol EU-a, kojemu se prvotni korijeni nastoje zanijekati, stoji ponosno i upućuje na dvanaesto poglavlje Otkrivenja: „I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.” Kip Gospe od Europe na Gibraltaru okrunjen od pape Ivana Pavla II., koji je zlatnom ružom obdario papa Benedikt XVI., 2009. godine povodom obilježavanja sedam stoljeća postojanja ovoga svetišta, također svjedoči duh europske tradicije i dio je Europske marijanske mreže nastale 2003. godine. Tom prigodom je papa Benedikt XVI. istaknuo: „Gospa od Europe promatrala je napore bezbrojnih muškaraca i žena koji su krenuli na opasna putovanja kako bi ljudima iz dalekih zemalja proširili vijesti o kraljevstvu Božjem. U današnje je vrijeme njezin zagovor posebno potreban za duhovnu obnovu Europe kako bi se njezino kršćansko nasljeđe moglo i dalje pravilno cijeniti i u ovom trećem tisućljeću.”

Kako se demokracija tumači danas a kako je razumijevana u vrijeme promišljanja o ideji ujedinjenja Europe kazuje sam Robert Schuman u svom djelu Za Europu. „Demokracija svoje postojanje duguje kršćanstvu. Rođena je onoga dana kada je čovjek pozvan da u vremenu svojega života ostvari dostojanstvo svojega bića, u individualnoj slobodi, u poštovanju prava svakoga i ostvarenjem bratske ljubavi prema svima. Nikada prije Isusa Krista nisu bile formulirane takve ideje. Demokracija je tako vezana uz kršćanstvo, doktrinarno i kronološki. Ona se oblikovala s njim, u etapama, u dugim opipavanjima, katkad uz cijenu pogrešaka i ponovnih padova u barbarstvo.” Istražujući europske korijene povjesničar Jacques Le Goff, u svom eseju Stara i naša Europa prikazuje jedinstvo europske zajednice ističući bogatstvo različitosti, intelektualnu kreativnost, ali i nejednakost, nepravdu i nedorečenost ovih kretanja.

„Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima” (1Tim 6,10).

Izvor: Svjetlo riječi/Snježana Šušnjara – Pogled u dušu

Advertisement

Vijesti

ŠOKANTNO! FED OSTAO BEZ MONOPOLA? Vrhovni sud SAD-a odobrio saveznim državama da izdaju vlastite valute!

Published

on

Stiže nam friška vijest iz SAD-a koju još nitko nije objavio. – Vrhovni sud SAD-a odlučio je 30. svibnja 2024. dati odobrenje za 40 saveznih država, koje to planiraju, da mogu izdati vlastite valute pokrivene zlatom i srebrom – ekskluzivno donosi Hrvatski ratnik.

Sud je presudio: “Sjedinjene Države održavaju dvojni bankarski sustav sastavljen od paralelnih privatnih federalnih i državnih bankarskih sustava. – Vjerujem da ćete prepoznati koliko je ovo bitna stvar…

Službeni dokument u PDF-u nalazi se na poveznici OVDJE ili na dnu objave…

Taj dvojni sustav omogućuje bankama u privatnom vlasništvu da odaberu hoće li dobiti odobrenje za poslovanje od savezne vlade ili od državne vlade.

Zbog toga su američke privatne banke, povezane s privatnim federalnim rezervama FRB-om, zatvorile 79 podružnica u samo šest tjedana čineći do sada za 2024. ukupan broj iznad 400 zatvorenih podružnica.

Pad Uprave privatnih saveznih rezervi i njene privatne američke korporacije razlog je zašto se intenzivirao tajni rat oko toga tko će ih zamijeniti.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država – mišljenje suda:

Sjedinjene Države održavaju dvojni sustav bankarstva sastavljen od paralelnih privatnih federalnih i državnih bankarskih sustava. Taj dvojni sustav omogućuje bankama u privatnom vlasništvu da biraju hoće li dobiti povelju od Savezne vlade ili od vlade matične državne.

Banke s federalnim statutom, koje se nazivaju nacionalne banke, jesu primarno podložni federalnom nadzoru i regulaciji. I banke s državnim poveljama, zvane državne banke, podliježu dodatnom državnom nadzoru i regulaciji. Ta dva bankovna sustava koegzistiraju i natječu se.

Raspravljeno 27. veljače 2024. – odlučeno 30. svibnja 2024.

Pripremio: Marino Čulo

Izvor: https://www.supremecourt.gov/opinions/23pdf/22-529_1b7d.pdf

P.S. Baš nas zanima kako će Federalne rezerve podnijeti gubitak monopola na tiskanje novca.

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Vijesti

ČUDESNO UKAZANJE UOČI BLAGDANA UZVIŠENJA KRIŽA O KOJEM NITKO… 

Published

on

ČUDESNO UKAZANJE UOČI BLAGDANA UZVIŠENJA KRIŽA O KOJEM NITKO NE ZNA! (10 stoljeće)

Pogledajte video o jednom od najvećih čuda i najslavnijih događaja u povijesti Crkve o kojem nažalost jako malo ljudi zna!

Pogledajte video koji je pripremila Izdavačka kuća Kyrios

Continue Reading

Vijesti

Rusi “uvalili” Klausu Schwabu i otkrili planove Zapada oko Ukrajine!

Published

on

Luda ruska ekipa šaljivdžija Vovan i Lexus uhvatili su novu “žrtvu”, a ovoga puta u njihovoj mreži našao se osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab.

Misleći da razgovara s bivšim visokim dužnosnikom francuske državne administracije Jacquesom Attaliem, Schwab je priznao da Ukrajina neće biti primljena ni u EU ni u NATO te se prisjetio svog prvog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma nema baš visoko mišljenje o Vladimiru Zelenskom, ali smatra da ga treba vući za nos obećanjima da će Ukrajina postati članica EU i NATO-a, napisali su ruski šaljivdžije na Telegramu.

“Europa igra važnu ulogu svojim utjecajem na Zelenskog. Treba ga iskoristiti i reći mu da će dobiti sve što želi, samo ako podržava naša demokratska načela”, otvoreno je priznao Schwab.

“Mislite li da je moguće da ga primimo u EU ili NATO”, upitali su šaljivdžije.

“Ne, to je jasna stvar”, odgovorio je Schwab.

Također, prema njegovim riječima, još nije došao trenutak za pregovore o Ukrajini jer se Ukrajinci ne mogu predati bez gubitka političkog autoriteta. “Dakle, moramo čekati da se dogodi nešto što zapravo stvara neku vrstu potrebe za raspravom”, objasnio je Schwab.

Schwab se u razgovoru s ruskim prankerima prisjetio svog prvog susreta s Vladimirom Putinom te da mu je ruski predsjednik 2019. ukazao na povijesnu razliku između Rusije i Europe.

Tada je Putin govorio o ruskoj povijesti na isti način na koji je govorio u intervjuu američkom novinaru Tuckeru Carlsonu. Rekao mi je da Rusija nije Europa i da ima svoj identitet i dušu”, rekao je Schwab.

Schwab je neposredno prije pandemije Covid-19 posjetio Sankt Peterburg, gdje je imao sastanak s Putinom koji je trajao 75 minuta.

Kako je naveo, Putina poznaje od 1993. godine. Kada su se upoznali, ruski predsjednik je bio zamjenik gradonačelnika St. Petersburga. (RT)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved