Connect with us

Vijesti

FAKTOGRAF U KARANTENI? ZA SVE SU KRIVI RUSI!?

Published

on

MALO STARIJI URADAK doktorice Jurišić… „Ljepota je u tome da se za sve može kriviti Ruse“,- izjavio je prošli tjedan jedan saudijski naftni stručnjak komentirajući za Le Point veliki pad cijena nafte. Rusi su najprije bili krivi za pobjedu Donalda Trumpa na izborima, zatim za Brexit, ulazak Marie Le Pen u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, .., a sada su krivi za krizu na svjetskom naftnom tržištu i za – pandemiju novog korona virusa. Dobro, ne baš za pandemiju, ali za svo negativno informiranje i stavove o njoj i raznovrsnim njenim posljedicama, dakako iz perspektive Europske unije – piše Normabel.com.

Naime, Europska služba za vanjsko djelovanje, odnosno njena operativna jedinica  East STRATCOM optužila je Rusiju za širenje dezinformacija o COVID-19. U izvještaju koji je objavio EUvsDisinfo analizirani ruski portali se nazivaju „prokremljaskim medijima“, premda svi na koje se poveznice nalaze u tekstu uopće nisu medijske institucije. Inače, samo ih je dva! Među njima je, na primjer, geopolitica.ru, portal koji je osnovalo nekoliko fondova i think tankova za „stalni monitoring geopolitičke situacije u svijetu“. Autori su prvenstveno politolozi, filozofi, geopolitički analitičari, a glavni je onaj oko kojega i njegovih stavova su se svi okupili – Aleksandar Dugin.

Za zapadne medije Putinov Rasputin, no o tome nešto kasnije. Upravo njegov komentar o tome kako će ova pandemija dovesti do kolapsa svjetskog poretka kakvog smo do sada poznavali označen je kao dezinformacija. Ali riječ je o mišljenju, k tome i argumentiranom. Međutim, algoritam, tj. kompjuterski program koji STRATCOM koristi za otkrivanje tzv. lažnih vijesti ne razlikuje mišljenje od činjenice ili novinarske vijesti, medijsku instituciju od privatnog bloga ili institucijske mrežne stranice. Znači li to da nemamo pravo na svoje mišljenje i njegovo iznošenje?

Ono isto za koje se uz slobodu tiska borio John Milton 1644. svojom Areopagiticom i smatrao je da nam je razum i slobodno razmišljanje došlo od Boga i da nam ga nitko ne može oduzeti, ni vlast ni crkveni cenzori. Gdje je nestao pluralizam kao važan element demokracije?

Inače, u tom se izvještaju Rusi optužuju za lansiranje svih mogućih teorija zavjere oko izbijanja epidemije u Kini. Nigdje ni riječi o, primjerice, republikanskom senatoru Gregu Stentonu koji je još u siječnju optužio Kinu da je proizvela novi korona virus na jednom od svojih vojnih laboratorija u Whuanu.

Vjerujem da ste proteklih dana imali prilike pročitati u novinama i na portalima ili vidjeti na televizijama stavove poput Duginovog ili možda Stentonovog. Na primjer, one umirovljenog admirala Davora Domazeta Loše. Nekidan je uživo na jednoj zagrebačkoj tv-postaji u cilju ne stvaranja panike, kako je rekao voditelj na početku emisije, tumačio  kako iza svega stoji geopolitička strategija, kako bi se onemogućilo Kinu u realizaciji projekta novog puta svile.

Kina se, kaže bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, našla na meti globalističke-financijske oligarhije. I Iran je isto cilj, jer je na ruti kineskog projekta, i to establišmenta SAD-a. A Italija je pogođena novim korona virusom jer je rimokatolička zemlja i jer se u njoj nalazi Vatikan. Pogledala sam detaljno stranice jedinog našeg portala za provjeru informacija, ni riječi tamo o tome. Znači li to da je istina? I je li istina samo ono što prođe njihovu provjeru?

Pravi je trenutak da se vratimo Duginu. Prije gotovo dvije godine jedini hrvatski portal za provjeru činjenica objavio je tekst pod naslovom „Hrvatske ekstremiste podržava i moćni ruski oligarh“. Njegovi glavni heroji bili su Aleksandar Dugin, Konstantin Malofejev, časopis Obnova, Jure Vujić, Tomislav Sunić i – Željka Markić. Naletjela sam na njega nekoliko dana kasnije i toliko me šokirao da sam odmah provjeravala činjenice iznesene u njemu i poslala mail s prigovorima redakciji te ga proslijedila u poruci tadašnjem predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, koji je jedan od osnivača portala.

Nitko mi nije odgovorio. Neću vas zamarat sa sadržajem članka, samo ću reći kako on otkriva glavne probleme takvih stranica, a to je provjeravanje činjenica samo na internetu, često površno što nerijetko rezultira novim dezinformacijama i nedovoljnim znanjem, odnosno poznavanjem teme. Uz njih često je i jednostrano odabiranje činjenica. No vratimo se našem. Moja provjera činjenica i to samo na internetu pokazala je, među ostalim, kako Dugin godinama ne radi na Sveučilištu Lomonosov odakle je izbačen (poslala sam im link te vijesti), a bal na kojem je bila u Moskvi nepoznata autoru Hrvatica Marija Živković nije ni održan. A zadnji argument o poveznici „hrvatskih ekstremista“, Dugina i navodnog oligarha koji ga financira, a kojeg uopće nema na Forbesovoj listi ruskih milijardera, mi je najbolji.

Kaže autor:  „Iz Hrvatske je na listi uzvanika samo jedno ime, na ćirilici napisano ovako: Мария Живкович. Doslovna transliteracija bila bi Marija Živković, s obzirom da se rusko ćirilično slovo я, koje se može koristiti isključivo na mjestu zadnjeg slova u riječi, u latinicu obično prevodi kao – ja. Izgledno je, međutim, da se radi o pogrešci. Otac Željke Markić zove se Marije Živković, a njenom bratu ime je Mario Živković“.

Rusko slovo я –ja, bez obzira što piše u članku, može se naći i na početku riječi – primjerice, яблоко (jabloko, tj. jabuka) ili яйцо (jajco, tj. jaje). A može biti i samostalna riječ. Vjerojatno već pogađate, na ruskom se prva osobna zamjenica piše upravo Я, a zvuči i znači isto kao i kod nas – ja. Izgledno je, međutim, kako je autor pogriješio. I još izglednije kako je na osnovi nje izvukao krivi zaključak i čitatelje doveo u zabludu. Što nije svrha takvih portala, dapače.

Imala sam prilike pročitati izvještaj za jednu drugu EU instituciju, na osnovi rada EMM/MEDISYS algoritma za 12. ožujka. Kao dezinformacija u njemu su označene dvije objave čiji je izvor ruska vlada – o doniranju Iranu sustava za otkrivanje virusa (PRESS TV) i o prekidu većine zračnih linija između Rusije i EU (gazeta.ru). Ne samo da su ruski testeri donirani Iranu, već i još 12 zemalja uključujući dakako Italiju, a do danas broj aktivnih zračnih linija s Unijom još je više smanjen.

Primjerice, tada je Aeroflot još letio za Zagreb, sad više ne. Nekoliko dana ranije u istom izvještaju kritizirani su neki mediji zbog pohvala Rusiji na račun njene borbe s virusom. Dok ovo pišem gledam intervju predstavnice Svjetske zdravstvene organizacije u toj zemlji Melite Vujnović na info tv-kanalu Rossija 24. Kaže da se Rusiju ne može usporediti niti sa jednom drugom europskom zemljom jer je rano poduzela opširne mjere zaštite.

No ovaj primjer govori da smo došli do stadija u kojem se, najprije algoritmi, a poslije njih i ljudi, više ne vjeruje službenim, tzv. primarnim izvorima. Informacije koje dolaze od njih čine tzv. tvrde vijesti, vijesti koje su se dogodile tijekom 24 sata (tzv. ciklus vijesti), to su standardne ili rutinske vijesti o sastancima, aktualnim odlukama organa vlasti, nesrećama, ubojstvima i potresima, … Njihov broj iz dana u dan u uvjetima pandemije raste, što je i logično s obzirom da javnih događaja praktički nema. Sve informacije o njima pristižu medijima iz službenih izvora – vlade, lokalnih tijela vlasti, policije, kriznog stožera, itd. A ako nećemo vjerovati njima, kome ćemo?

Neki moji Facebook prijatelji objavljivali su proteklih dana kako im je ta platforma uklonila postove o kineskoj pomoći Italiji ili fotografije o umornim talijanskim doktorima koji između intervencija spajaju sjedeći, stojeći, ležeći na podu i sl. Jer ih je Facebook, tj. njegov algoritam smatrao lažnima. Možda će takva sudbina dočekati i objave o ruskoj pomoći Italiji, kojoj je Rusija poslala jedan cijeli vojni laboratorij, ili fotografije ruskih vojnih liječnika koji u Bergamu pružaju pomoć zaraženima. Jesmo li došli do momenta kada novinari u urednici neće određivati što je vijest ili istina, već algoritmi, odnosno digitalne platforme poput Facebooka, Twittera, Googla i sl.? A na osnovi čega će to raditi? Istine ili interesa?

Dakako, o ovoj temi se može pisati na dugo i široko i iz različitih kutova i perspektiva. Bitno je znati da je problem dezinformacija globalan problem. Imaju ga svi, i male i velike države, i demokratske i autoritarne, i SAD i Rusija. Vjerovali ili ne, i Rusi se bore s tim.

Ali ne od jučer, ili od 2016., već puno prije. Primjerice, jednog dana u prosincu 2014., kada su Rusiji već uvedene gospodarske sankcije i nalazila se pod velikim ekonomskim pritiskom, pojavila se tzv. lažna vijest kako će od ponoći prestati raditi Visa kartice. Do podneva samo s bankomata Sberbanka, najveće od tadašnjih cca 450 banaka u Rusiji, podignuto je više od 250 milijardi rubalja (tada oko 3,5 milijarde eura). Zbog panike nastale tog dana nekoliko je ruskih banaka bankrotiralo. Kako se to zove? Ako nije hibridni rat, onda je minimalno financijski terorizam u pitanju.

Inače, ne podnosim pojam tzv. lažnih vijesti, odnosno fake newsa. To je oksimoron, spoj dva pojma koja su nespojiva jer su suprotna. Cijeli svoj profesorski vijek učim studente kako vijest informira publiku o istinitom događaju, pojavi ili problemu, oslanjajući se na najmanje dva, neovisna jedna o drugome izvora.

Dakle, vijest je istinita, a sve što nije istina nije vijest. Bez obzira što vijesti često odražavaju osobno viđenje i dojam izvora o događaju, zato su neophodna najmanje dva, osim kada se koriste službeni izvor, poput našeg Kriznog stožera ovih dana, ali laž ne može biti vijest. Prema tome, ni tzv. lažna vijest ne postoji, niti može postojati u novinarstvu.

Doduše, određeni primjeri iz njegove prošlosti i sadašnjosti pobijaju ove teoretske postulate. William Randolph Hearst, filmski građanin Kane, vodio je 1897. žestoki rat za tržište sa svojim ljutim konkurentom Josephom Pullitzerom koji za SAD i svijet nije rezultirao samo novim, žutim novinarstvom. Izmišljeni događaji, lažirani telegrami, preuveličavanja, jednostrano izvještavanje na stranicama New York Journala i New York Worlda dovelo je do američko-španjolskog rata za Kubu. 

Gotovo 100 godina kasnije jedne naše dnevne novine u svom su prvom izdanju objavile vijest o dolasku američkog ministra trgovine sa suradnicima u Dubrovnik i prenijele njegovu izjavu po slijetanju u Čilipe. Ron Brown i svih 34 putnika i člana posade poginuli su tog popodneva kada je njihov avion prilikom slijetanja po lošem vremenu udario u brdo Sveti Ivan.  Sasvim novu dimenziju medijskim dezinformacijama dala je prošla predsjednička kampanja u SAD-u. I cijeli roman ne bi bio dovoljan za pobrojati, opisati i analizirati utrku lažima koja je tada nastala.

Međutim, netočnosti, poluinformacija i dezinformacija bilo je i bit će u medijima. One su prije bile uglavnom rezultat brzopletosti i šlampavosti novinara, a nekada i interesa izvora i/ili samih medija, no 2016. dobile su i namjeran karakter. A njihovi tvorci najčešće više nisu novinari i mediji, već oni koji su do tada mogli biti samo izvori i publika, a zahvaljujući internetu i novim tehnologijama postali su (su)kreatori sadržaja, tzv. prosumeri.  Štoviše, najnovija znanstvena istraživanja govore da smo upravo mi, ljudi, pojedinci, najveći proizvođači dezinformacija. Sve se promijenilo, i ljudi i društvo i tehnologije, samo ne novinarstvo.

Ono se prilagodilo onoliko da financijski ne nastrada i dalje ubire zaradu, pa umjesto na terenu, novinari čiji je broj drastično smanjen u posljednjih 10-15 godina sjede u redakcijama i skupljaju vijesti s digitalnih platformi, aplikacija za komuniciranje i iz drugih medija. Stoga nije rijetkost da naiđemo u njima vijesti poput forvarduše koja se dijeli posljednjih dana da je Putin naredio puštanje lavova na ulice ruskih gradova kako bi Ruse natjerao da stoje doma u karanteni. Premda živimo u izobilju medija i kanala komunikacija, novinarstvo je u krizi jer provjerene, istinite i u odgovarajući kontekst stavljene informacije jedva dobivamo. Čini se da nas ni stranice za provjeru činjenica ne mogu obraniti od lavine dezinformacija. Doduše, nekada smo i samo u problemu odjeliti san od jave. Primjerice ovih dana kada nam život izgleda kao scenarij nekog holivudskog znanstveno-fantastičnog filma.

Jelena Jurišić/Normabel.com

Advertisement

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Vijesti

Nova knjiga o Chestertonovom pogledu na katoličko socijalno učenje

Published

on

Uredio predsjednik Društva Gilberta Keitha Chestertona, ‘Lokalizam’ postavlja pitanje bi li Chestertonove ideje za organiziranje društva doista funkcionirale – piše Fr. Michael Rennier

U burnim studentskim danima, kad sam bolno tražio svoj odrasli identitet, isprobao sam puno novih filozofija. Izludio bih svoje roditelje nasumičnom izjavom da sam postao socijalist ili monarhist ili anarhist. Otprilike u to vrijeme sam saznao za nešto što se zove “distributizam”. Nisam imao pojma što je to bilo osim da je imalo neke veze s ekonomijom i da su ljudi koji su bili u katoličkim krugovima bili skloni tome.

Kad god sam čuo da se govori o distributizmu, to je uvijek bilo povezano s katoličkim socijalnim učenjem, srednjim vijekom i G.K. Chestertonom. Tijekom tog vremena prije mog obraćenja, sve katoličko još mi je bilo tajanstveno i donekle odbojno. Iz tog razloga, iako sam čitao nešto Chestertona i sviđao mi se njegov rad, nikad se nisam potrudio dublje čitati o njegovim idejama o distribuciji.

Promjena imena i nova knjiga

Pretpostavljam da čak ni unutar same Katoličke crkve koncepti koji leže u osnovi distribucije nisu široko shvaćeni. Samo ime je čudno. Je li distribucija politička filozofija? Neka vrsta krštene verzije socijalizma? Zahtijeva li to okretanje protiv bogatih i raspodjelu njihove imovine drugima putem kaznenih poreza ili sile? Možda ova nerazriješena pitanja pomažu objasniti zašto bi nestalo malo katolika izvan predanih chestertonovaca označilo sebe kao distributiste.

Chesterton Society želi sve to promijeniti. Konkretno, Dale Alquist predvodi inicijativu za točnije preimenovanje distributivnih načela kako bi ljudi zapravo mogli shvatiti o čemu se radi. Njegov prijedlog je da se to jednostavno nazove “lokalizam”.

Alquist objašnjava svoje razmišljanje u uvodu u Localism: Coming Home to Catholic Social Teaching (Lokalizam: Povratak doma katoličkom socijalnom nauku) iz Sophia Institute Pressa. To je jedna od knjiga na Aleteijinoj ljetnoj listi knjiga za odrasle 2024.

Nije politička filozofija nego način života

Prvo, iako se lokalizam bavi načinom na koji su ljudske zajednice uređene, to nije politička filozofija koja bi se mogla naći u bilo kojoj knjizi ili kojoj bi se pridržavala određena politička stranka. Lokalizam ne zagovara nikakav određeni oblik vlasti ili političara. To je način života namijenjen svima, bez obzira na društvene slojeve, društvene klase, količinu bogatstva i nacije.

Općenito govoreći, ideja iza lokalizma prilično je jednostavna, toliko da mi se, kad sam je prvi put čuo, učinilo da nije ništa više od zdravog razuma. Lokalizam je ideja da vlasništvo nad dobrima, zemljom, poslom, imovinom i slobodom treba distribuirati što je moguće šire na što je moguće više ljudi. Ova zajednička dobra ne bi trebala biti prikupljena u posjed vrlo malobrojnih.

U praksi se ova ideja pretvara u podršku lokalnim zajednicama, obiteljima i vlasništvu malog poduzetništva. Izgleda kao da imate vlastiti vrt, snažnu lokalnu zajednicu, inicijativu da budete kreativni i štedljivi kako biste svoj dom učinili lijepim i sposobnost da zaradite za pristojan život bez nepotrebnog miješanja vlade. Lokalizam djeluje po katoličkom principu supsidijarnosti, što znači da sve što se može učiniti na lokalnoj razini treba ostati na lokalnoj razini.

Iz tog razloga, lokalizam se suprotstavlja socijalističkoj kolektivizaciji ili drugim oblicima društvene organizacije gdje bi sile poput nacionalnih vlada, globalističke kontrole gospodarstava ili velikih kapitalističkih poduzeća koncentrirale vlasništvo među manje ljudi.

Korijeni lokalizma

Mnogi su iznenađeni kada otkriju da lokalistička načela postoje već dugo vremena i imaju katolički pedigre. Papa Lav XIII tvrdi u svom iznimno utjecajnom društvenom dokumentu, Rerum Novarum, napisanom 1891., da što više ljudi zaslužuje imati priliku postati vlasnicima. Ovaj koncept vlasništva uključuje posjedovanje dijela proizvodne imovine, mjesto u sindikatu, malo poduzeće i, da, čak i vlasništvo nad donošenjem zakona, izborom političkog vodstva i načinom na koji zajednica upravlja sama sobom.

Kako objašnjava Lav XIII., Crkva podupire promicanje ljudskog dostojanstva, što uključuje ali nije ograničeno na ekonomsku i društvenu slobodu. Obitelj i mjesna župa naša je najvažnija društvena jedinica. Svaka politička intervencija koja ih slabi je preuzimanje vlasti koja nije pošteno zaslužena.

Pozivanje na razgovor

Lokalizam je pokušaj da se Chestertonove zdravorazumske ideje ponovno učine široko dostupnima. Namijenjeno je potaknuti razgovor. Ne razgovor o određenoj političkoj teoriji ili političkoj stranci, već o tome kako mi kao pojedinci živimo svoje živote. Svi bismo trebali imati pravo glasa u tome što će nam se dogoditi i kako ćemo koristiti svoje slobode doprinosa općem dobru.

Za mene to znači ulaganje velike većine moje energije u moju obitelj, moj brak, moju župu, moj grad i dobro djelo koje mi je Bog osobno dao da izvršim. Ne gubim vrijeme brinući se o stvarima koje su izvan moje mogućnosti promjene. Umjesto toga, uzgajam maline, kupujem lokalno, podržavam privatno katoličko školovanje i školovanje kod kuće i glasam na lokalnim izborima. Ova mala mjesta, naši domovi i obitelji, kaže Chesterton, mjesto su gdje će se “sačuvati sjeme civilizacije”.

Vrijednost štedljivosti

Zbog potpune transparentnosti, napisao sam esej koji je uključen u Localism. Moj esej govori o tome kako je štedljivost kreativna i lijepa. Kada koristimo svoje talente za izradu dobrih i korisnih predmeta za naše domove i župe, oni na kraju ispadaju puno ljepši od ekvivalenta masovne proizvodnje. Lokalni napori, na primjer, izravno su odgovorni za zapanjujuće veličanstvene katedrale gotičke Europe. Te su bogomolje uglavnom rezultat lokalnih obrtnika koji su radili u zajednicama koje su njegovali, i kao takve te katedrale stoje kao spomenici ljubavi.

Pročitao sam sva poglavlja u Localismu i potpuno sam uživao u svakom prilogu. Eseji su različiti, ali postoji zajednička tema: da lokalizam nije apstraktan, kompliciran, okrenut unatrag ili naivan. Upravo suprotno, to je put naprijed. To je najpotpuniji zagrljaj našeg upravljanja kako bi ova zemlja procvjetala i odražavala Božju ljepotu. Pročitajte ovu knjigu ako ste zainteresirani za praktične savjete kako živjeti kreativnije, s više slobode i više radosti u životu koji vam je dan i koji je jedinstveno vaš.

Fr. Michael Rennier/Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved