Connect with us

Vijesti

GEOPOLITIKA Mario Stefanov: EU – slom strategije cijepljenja

Published

on

Isporuka ranije ugovorenog cjepiva protiv Covida-19 za Europsku uniju zaustavljena je zbog očekivanja farmaceutskih tvrtki velikih i unosnih narudžbi iz SAD-a nakon preuzimanja vlasti od strane nove administracije predsjednika Joe Bidena. To je prava istina o zastoju pribavljanja cjepiva i procjepljivanja stanovništva članica Europske unije, dobro skrivena iza klauzula o poslovnoj tajni u sklopljenim ugovorima. Priopćenja Pfizera i AstraZenece o navodnim problemima u proizvodnim procesima samo su loši izgovori za usporavanje proizvodnje i distribucije motivirani očekivanim većim profitom.

Predsjednik Biden odmah je po preuzimanju predsjedništva krenuo u realizaciju onoga što je i najavljivao u borbi za mandat i javno proklamirao rat protiv pandemije koronavirusa na američkom tlu kao svoju prvu zadaću.

A kada Amerika kreće u rat, industrija trlja ruke. Ovoga puta farmaceutski divovi pripremaju se da za novi američki rat, kojeg pokreće Bidenova administracija, SAD-u isporuče ogromne količine za njega potrebnog oružja u vidu cjepiva i to, posve predvidljivo, po većim cijenama od onih ugovorenih s EU.

Washington pokreće paket oporavka i pomoći ekonomiji vrijedan nevjerojatnih 1,9 bilijuna dolara od čega dodatnih 400 milijardi dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa uključujući i financiranje nastavka nabave cjepiva i procjepljivanja populacije. Strateški dokument o ratu protiv koronavirusa javno je objavljen 21. siječnja. On na gotovo 200 stranica s konkretnim podacima bez suvišnih lupetanja i filozofiranja, na kakva smo navikli, izrijekom navodi sve što američka vlast namjerava poduzeti. Planirana dinamika cijepljenja je 100 milijuna građana u sto dana. O kolikom ulaganju je riječ slikovito kazuje podatak da su američki vojni proračuni proteklih nekoliko godina kao najviši u svijetu dostizali iznose od približno 600 milijardi dolara. U planu je najavljena i mogućnost da u slučaju potrebe američka vlada na proizvodnju cjepiva protiv Covida-19 primjeni propise koji se odnose na proizvodnju oružja i drugog strateškog ratnog materijala u ratnim uvjetima (Defence Production Act). Time bi proizvedene količine cjepiva na američkom teritoriju automatski bile blokirane za izvoz i stavljene na raspolaganje Washingtonu. No vjerojatno neće biti potrebe za takvim potezima ili će se primjenjivati ograničeno na pojedine komponente potrebne za izradu cjepiva kao što su lipidne nano čestice potrebne za izradu svih mRNA cjepiva u koju kategoriju spadaju i proizvodi tvrtki Pfizer i Moderna, jer je novac koji američkim vlastima stoji na raspolaganju ogroman i cilj se može postići pregovorima oko cijene. Usporedno s pripremama za opskrbu američkog rata protiv koronavirusa farmaceutske tvrtke, proizvođači cjepiva održavaju dinamiku opskrbe Ujedinjenog Kraljevstva.

Isporuka cjepiva članicama Europske unije temeljem zajedničkog ugovaranja preko institucija EU u trenutku zaključenja ovoga teksta je potpuno obustavljena i cijepljenje se ne provodi.

Američki predsjednik Biden tako je svojim ratom protiv koronavirusa Europskoj uniji u samo tri dana svoga mandata nanio veći geopolitički udarac nego Trump svojom žestokom retorikom i mlakim trgovinskim ratom za cijelo vrijeme predsjednikovanja. Potpuno je izvjesno da je pojava novog velikog američkog klijenta i iščekivanje novih velikih narudžbi od strane Washingtona po nesumnjivo većim cijenama od onih sa EU razlog zastoja proizvodnje i distribucije cjepiva od strane farmacuetskih divova.

Nesumnjivo, Europska unija oslanjajući se na zajednički nastup svih članica, vjerujući u svoju geopolitičku i geoekonomsku težinu i transatlantsku solidarnost s američkim i britanskim partnerima doživjela je teški geopolitički poraz. On je ravan onome kojeg je doživjela nakon prve pojave koronavirusa, kada su se članice Europske unije zatvarale u sebe, zaključavale granice i zabranjivale izvoz medicinske opreme u druge članice Europske unije. I nakon ovog poraza države članice prisiljene su na samostalno djelovanje, tako da je Mađarska pribavila rusko cjepivo Sputnik V i pregovara o nabavi kineskog cjepiva, a mnoge političke snage unutar vodeće članice Njemačke zahtijevaju sličnu intervenciju njemačke države. Nervoza u političkim strukturama Europske unije i vodećih država dostigla je toliku razinu da je i poslovično hladnokrvna njemačka kancelarka Angela Merkel počela podizati glas na svoje političke suradnike.

Nije ni čudo jer se EU praktički našla u jednakoj situaciji kao afričke zemlje i to u trenutku kada cjepivo postaje resurs od značaja za ekonomiju – gotovo ravan  nafti i plinu. EU je težoj situaciji od svojih američkih i britanskih partnera, ali i od Rusije, Kine, Indije i Japana koji su velikoj geopolitičkoj bitki za ovladavanje cjepivom i potrebom oživljavanja gospodarstva u samom startu očito povukli puno bolje i jače poteze. Rusija, Kina i Indija osigurale su vlastita cjepiva, a Europska unija nadmudruje se s farmaceutskim tvrtkama s kojima je sklapala ugovore pokušavajući iscijediti dovoljne količine cjepiva.

Europski odgovor tek se očekuje, a istupi dužnosnika EU ukazuju da jako dobro znaju što se događa. Tako predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavljuje da će EU upotrijebiti sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju kako bi farma-tvrtke prisilila da sukladno sklopljenim ugovorima isporuče naručene i isplaćene količine cjepiva. Dodao je da je potrebno utvrditi točne razloge zastoja, što upućuje na zaključak da ni EU administracija ne vjeruje objašnjenjima farmaceutskih tvrtki. Pfizer zastoj u isporuci pravda potrebom za proširenjem proizvodnih kapaciteta, a AstraZeneca, britansko-švedska tvrtka koja  treba isporučiti 300 milijuna doza temeljem ugovora kojeg je u kolovozu sklopila s EU i za koji je unaprijed plaćeno 298 milijuna funti – navodnim tehničkim problemima u proizvodnom procesu. Stephane Bancel izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Moderna, koja je europsko odobrenje za svoje cjepivo dobila nedugo nakon Pfizera tvrdi da se „EU previše oslanjala na cjepiva iz vlastitih laboratorija“ očito želeći kazati kako je Europska unija trebala više naručiti od njegove tvrtke i dakako po većoj cijeni. Postavlja se pitanje i kvalitete pregovaranja koji su za sve članice obavljali EU dužnosnici  jer postaje izgledno da sklopljenim ugovorima nisu pravno zaštićeni interesi EU i njenih članica, tim prije što ugovori nemaju izričite odredbe o rokovima i ugovornim kaznama – penalima. No, zato farmaceutske tvrtke koriste odredbe o poslovnoj tajni koje su ugurane u ugovore, koje očito idu na štetu Europske unije, a u korist druge strane. Kako bilo, u članicama Europske unije zaustavljena je distribucija i cijepljenje stanovništva.

Da je Europska unija doživjela teški geopolitički udarac krahom zajedničke strategije nabave i distribucije cjepiva ukazuje i Hans-Werner Sinn,  profesor ekonomije sa Sveučilišta u Munchenu, član Savjetodavnog vijeća njemačkog ministarstva gospodarstva i bivši predsjednik njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (IFO). On u autorskom članku od 18. siječnja 2021. godine za „Project Syndicate“ sugerira kako nije bilo nikakve potrebe zajedničkog ugovaranja nabave cjepiva preko EU administracije  i da je to razlog nastalih problema. Sinn kazuje: „Sa praznim objektima za cijepljenje i prenatrpanim odjelima za liječenje Covida-19, Europska unija ubire plodove onoga što je posijala prošloga ljeta kada je odlučila ovlastiti Europsku komisiju za naručivanje cjepiva. Nije bilo nikakve normativne osnove niti bilo kakvog ekonomskog opravdanja za središnje planiranje i obavljanje toga posla…. EU nije kriva za protektcionizam (koji je očito na djelu – op.a) već za vlastitu institucionalnu nefleksibilnost. Sporo uvođenje cijepljenja u mnogim europskim zemljama  rezultat je neuspjeha EU u koordinaciji interesa različitih država članica. Dok su neke zemlje zagovarale nabavu BioNTech-ovog mRNA cjepiva (njemačka tvrtka koja proizvodi cjepivo u suradnji sa Pfizerom) druge su bile skeptične prema novoj tehnologiji utemeljenoj na genima, a treće jednostavno nisu prepoznavale žurnost situacije pretpostavljajući da je najgori dio pandemije već prošao.“ Sinn dalje upućuje na europski nedostatak zajedničkih interesa: “Budite sigurni da je međueuropsko rivalstvo između nacionalnih proizvođača cjepiva moglo pridonijeti nespremnosti EU da naruči veću količinu njemačkoga cjepiva prošloga ljeta, kao što su to učinile Amerika i druge zemlje.“ Hans-Werner Sinn u nastavku članka opisuje situaciju u kojoj se našla Europska unija: „Bez obzira na razlog ozbiljno kašnjenje u opskrbi cjepivima u Europi sada je činjenica. Dok su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Kanada prošlog srpnja i kolovoza pokušali osigurati ogromne količine cjepiva Pfizer/ BioNTech EU je u početku naručivala samo od Sanofija i AstraZenece, a obje su naknadno priznale probleme u kliničkim ispitivanjima. Tek u studenom – kada su novinari počeli postavljati pitanja, EU je postigla prvi dogovor o nabavi serije cjepiva BioNTech. Nakon toga u prosincu i početkom siječnja uslijedile su nove narudžbe uključujući i Modernu. Zbog kašnjenja s narudžbama, isporuke kasne. Napokon proizvođači djeluju po načelu tko prvi dođe – prvi će biti uslužen, jer treba im i vremena za  izgradnju novih proizvodnih kapaciteta. Kao rezultat toga europski su mediji puni žalosnih slika praznih centara za cijepljenje kojima je ponestalo zaliha zajedno sa snimkama prepunih jedinica intenzivne njege. Osjećaj užasa obuzeo je prestrašenu europsku javnost. Ovom dinamikom EU neće imati šanse sustići SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael i druge države koje vode u procjepljivanju do ovoga ljeta.“

Sinn u zaključku ukazuje: “Da je EU riskirala kupnjom dovoljnog broja doza da pokrije dvije trećine svoga stanovništva od svakoga od šest proizvođača s kojima je pregovarala, potrošila bi samo 29 milijardi eura (35 milijardi dolara). Za usporedbu, to je iznos prihoda koji je gospodarstvo EU gubilo tijekom samo 10 dana krize Covida-19. A s obzirom da se sada pokazalo da su dva i više cjepiva vrlo učinkovita EU bi na kraju imala višak visokokvalitetnih doza koja bi mogla donirati za oko 300 milijuna ljudi u zemljama u razvoju širom svijeta…… Ova epizoda jasno ukazuje da su države članice EU pogrešno postupile povjerivši Europskoj komisiji zajedničku kupnju cjepiva prošloga ljeta……. Da su vlade država članica mogle kupiti cjepiva samostalno i u izravnoj konkurenciji s drugim zemljama širom svijeta možda bi morali platiti nešto višu cijenu, ali narudžbe bi ugovorili mnogo ranije i ne bi propustili brod. Konačno, jasno je da su središnje planiranje i lobiranje etabliranih proizvođača uzrokovali europski krah nabave i distribucije cjepiva. Europljani će sada morati živjeti s posljedicama tragedije koja se mogla izbjeći.“

Jednostavno rečeno, ostali veliki igrači na svjetskoj sceni ili su razvili vlastita cjepiva ili su čvrstim ugovorima puno prije proizvođačima ponudili veće cijene nego što je to učinila Europska unija.

Da je tomu tako ukazuje i događaji iz sredine prosinca prošle godine kada je belgijska državna tajnica za proračun Eva De Bleeker na svom Twitter računu objavila cijene po kojima je Europska unija ugovarala nabavu cjepiva protiv koronavirusa. Cjenik je ubrzo skinut sa Twittera, no javnost je saznala da je Europska unija ponudila daleko niže cijene nego SAD. Prema objavljenom cjeniku cjepivo Pfizer/BioNTecha koje se primjenjuje u SAD i Velikoj Britaniji, Europska unija ugovorila je po 12 eura ili 14,70 dolara po dozi čime cijena po cijepljenoj osobi iznosi 24 eura jer svaka osoba treba dobiti dvije doze. To je znatno niže od cijene koju je platila vlada SAD-a i koja iznosi 19,50 dolara po dozi. Američki mediji odmah po objavi su ukazali na tu razliku na štetu SAD-a, pa je tako „The New York Times“ 18. prosinca 2020. godine objavio članak pod naslovom „Europska službenica otkriva tajnu: SAD plaćaju više za cjepiva protiv koronavirusa“ u kojem se ističe proročanska rečenica: „Sada kada je postalo javna činjenica nesklad u cijenama može utjecati na pregovore o budućim serijama  cjepiva.“ Sasvim izravno „The New York Times“ tako prenosi volju američke vlade da ponudom veće  cijene osigura i dovoljne količine cjepiva za SAD.  Nakon preuzimanja vlasti od strane predsjednika Bidena i malom djetetu je bilo jasno da će za njegov proklamirani rat protiv koronavirusa na teritoriju SAD-a biti potrebne ogromne količine cjepiva i da će za njih platiti bilo koju cijenu. Farmaceutske tvrtke, proizvođači cjepiva koje funkcioniraju kao poslovni subjekti na slobodnom tržištu i moraju osigurati profit nisu imali drugoga izbora nego se pripremiti za velike američke nabave koje su i ranije već plaćane po većoj cijeni nego što su dogovorene europske isporuke. Logični postupak je bio blefiranje zastoja u proizvodnji i osiguranje zaliha za američki val narudžbi.

Da europski dužnosnici  imaju dovoljno međusobnog suglasja i smisla za geopolitičke procjene  mogli su i morali predvidjeti što će se dalje događati, i s relativno malim dodatnim financijskim ulaganjima, kako ukazuje i Han-Werner Sinn intervenirati u pregovaračkim procesima i time zaštititi Europsku uniju od teškog udarca koji joj je nanesen. Kolika je mudrost uopće potrebna za predvidjeti da će u današnjem svijetu potpisi na papiru išta vrijediti i da prioritet u nabavi cjepiva neće imati one države koje prve ponude veću cijenu? Europska unija sa svojim članicama i svojim institucijama napokon bi trebala odrasti i prilagoditi se realnosti međunarodnih odnosa. Dakako, ako u pozadini neuspjeha ne stoje mnogo mračniji i granici kriminala mnogo bliži razlozi neuspjeha nego što europska javnost može i pretpostaviti. Tko je sve europski dužnosnik i tko za europske institucije obavlja poslove ne bi bilo nikakvo čudo da se jednom ispostavi kako u pozadini svega stoji čista i bahata korupcija, a ne politička glupost kako se sada čini. Geopolitika.news

Vijesti

Je li Ukrajina postala mjesto istrebljenja za vlastiti narod?

Published

on

“Ukrajinski predsjednik Wolodymyr Zelenskyj priznao je probleme u vojsci. S jedne strane postoji nedostatak ljudi, s druge strane treba poboljšati moral, rekao je Zelenskyj. Smatra da bi se to trebalo popraviti novim zakonom o mobilizaciji.” Tako je zvučalo 18. svibnja u vijestima u 8:00 na SRF1.

Istog 18. svibnja stupio je na snagu novi, stroži zakon o općenarodnoj mobilizaciji. No, SRF uopće ne spominje koliko su nemilosrdne mjere i kazne za odbijanje te kakve nove mogućnosti zakon otvara vojsci. Čineći to, SRF je suučesnik u zločinima ukrajinske vlade protiv vlastitog naroda – donosi njemački nezavisni medij KLA.

Brutalne metode skupljanja ljudi kao scenarij iz Orwellianske distopije

Rat u Ukrajini već dugo izgleda vrlo čudno. Sve teče kao scenarij iz Orwellove distopije. [Priča u budućnosti, o zastrašujućem društvenom poretku] Rat je postao izgovor za potpuno oduzimanje građanskih prava i sloboda ljudima. Izgleda kao veliki, okrutni eksperiment na ljudima. Već smo iskusili isti eksperiment tijekom razdoblja Corone. Ali ono što se sada događa s ljudskim pravima u Ukrajini daleko premašuje zločine protiv čovječnosti iz prošlosti piše alternativni KLA.tv.

Zastrašujuće je shvatiti da bi isti scenarij mogao biti u pripremi za cijeli svijet, gurnuvši nas sve u svjetski rat. Sada da vidimo koliko je nisko pala nekad prosperitetna i slobodna država.

Vojno sposobni muškarci više ne smiju napuštati zemlju. Deseci tisuća muškaraca pokušavaju ilegalno pobjeći iz zemlje preko planina i rijeka. Iz rijeke koja graniči s Rumunjskom gotovo se svakodnevno izvlače tijela utopljenika. Razmjeri ovog bijega su ogromni.

Muškarci koji su ostali u zemlji i koji su obavezni da budu mobilizirani, dakle ljudi od 18 do 60 godina, bivaju pokupljeni po ulicama grada, premlaćivani i tjerani na frontu. Razmjeri ovih zločina ne mogu se procijeniti. Održavaju se u svim dijelovima Ukrajine. Na cestama postoje blokade gdje čovjeka mogu nasilno odvesti iz auta direktno u zonu borbenih dejstava, iako mu žena i djeca ostaju u autu.

Vojni povjerenici priopćili su i da im novi zakon o mobilizaciji daje pravo obavljanja kućnih posjeta uz mogućnost provale. Ne regrutiraju se samo obični muškarci, već i saborski zastupnici i mladi koji često nemaju 18 godina. Sve je više slučajeva u kojima muškarci umiru u regrutnim centrima nakon teških batina. Ni predsjednik ni Vlada ne reagiraju na bezakonje policije i osoblja regrutnih centara. Ne samo da se krši Ustav i europske vrijednosti, već i osnovne ljudske norme i moral. Ljudi ne mogu pronaći zaštitu ni na sudu.

Sljedeći snimak nije za one sa slabim srcem.

Ukrajinska vlada transformirala se iz slugu naroda u vladu koja se rješava svog naroda na račun svojih europskih partnera i Sjedinjenih Država. Stalne misije Europske unije poput OSCE-a, UNICEF-a i drugih ponašaju se kao da ne primjećuju ta kršenja ljudskih prava te su tako suučesnici u masovnom uništavanju građana Ukrajine. Budući da čak i vojni generali u svijetu i u samoj Ukrajini shvaćaju da je Rusiju nemoguće vojno poraziti, ovaj rat koji je u tijeku definitivno ima druge ciljeve – fizičko uništavanje ljudi i uništavanje ljudskih prava.

Činjenica je da cijela stvar mora biti strategija, proračunata stvar. Ukrajina je prije nekoliko mjeseci ponovno od SAD-a i europskih partnera zatražila potporu isporukama oružja kako bi se mogla oduprijeti Rusima. Dugo se ništa nije dogodilo. Zatim je 18. svibnja 2024. Werchowna Rada Ukrajine [Vrhovno vijeće, zakonodavno tijelo] usvojila novi zakon za intenziviranje mobilizacije. Nakon toga je američki Kongres izglasao dodjelu novog paketa oružja. Ministar Kuleba [ukrajinski ministar vanjskih poslova] je nedvosmisleno rekao: “Vi osiguravate oružje, mi osiguravamo ljude.” Čini se da oni ne žele brzu pobjedu protiv Rusa, već žele da ovaj rat traje što duže. Iskorištavaju nas kao državu, oružje je dostupno samo protiv ljudi koji su poslani na frontu, a novac je dostupan samo protiv dijelova gospodarstva i protiv zemlje i sirovina.


Kada rat završi i počnu sudovi za ratne zločine, na optuženičkoj klupi često se nađu pogrešni ljudi. Ovi pravi kriminalci do sada su bili vrlo dobri u ostajanju u pozadini. Ljudi, ne budite toliko glupi da ponižavate i ograničavate vlastiti narod! Oni stvarno odgovorni u pozadini žele da ljudi jedni drugima razbijaju glave u slijepom bijesu kako bi mogli djelovati bezbrižno. Ali vjetar se sve više mijenja diljem svijeta. Narodi se sele i vrlo brzo će pravi zločinci biti izvedeni pred lice pravde u svim zemljama. Narod će suditi.

from bb/thb/ab

Continue Reading

Vijesti

PADRE PIO I SILAZAK GOSPE MEĐU HRVATE: ‘USKORO DOLAZI U VAŠU ZEMLJU’

Published

on

Malo je poznata činjenica da su dvoje svetaca dvadesetog stoljeća, papa Ivan Pavao II Majka Tereza iz Kalkute gajili stanovitu pobožnost prema ukazanjima u Međugorju i da su bili ujedinjeni u molitvi svaki dan sa Gospom – piše Zrinka Požežanac u Vjera.hr.

Još je manje poznata činjenica da je Padre Pio, veliki talijanski mistik, stigmatik i svetac imao ikakve veze sa događajima u Međugorju. A imao je.

Iako je ovozemaljski život napustio puno prije nego li će ukazanja u Međugorju započeti, Padre Pio ostavio je dva veličanstvena proročanstva koja se tiču dvoje odvojenih mističnih događaja koja će se zbiti u Međugorju.

A nakon smrti ovaj je svetac poslao protestantskog dječaka u Međugorje po ozdravljenje

Župnik, Padre Pio i kip iz Međugorja kao izvor čudesa

Jedno od tih odnosi se na sama ukazanja, dok se drugo povezuje sa Gospinim kipom koji je iz Međugorja prilikom jednog hodočašća odnešen u Civitivecchiu (Italija) gdje je naposljetku proplakao krvavim suzama, što je silno čudo koje je Crkva odobrila. 

Naime, 1994. godine, don Pablo Martin bio je župnik crkve sv. Agostino u okrugu Pantano u Italiji Civitivecchia, gdje se trenutno nalazi spomenuti kip Majke Božje. Upravo je don Pablo taj koji je organizirao hodočašće u Međugorje u rujnu te godine i kupio 40 cm dugačak kip Djevice Marije od bijelog gipsa kao suvenir iz Međugorja.

Zanimljivo je istaknuti, don Pablo gajio je snažnu pobožnost prema Padre Piu i to čak prije nego li će otac Pio biti službeno proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. 2002 godine.

Njegova pobožnost prema njemu je bila značajna jer upravo Padre Piu idu sve zasluge prilikom odabira kipa, naime, Don Pablo je tražio njegov zagovor u pomoći oko odabira kipa koji je poslije plakao krvavim suzama ukupno 14 puta u različitim prilikama.

Prema kazivanju Don Pabla, bio je to jedan od najljepših događaja u njegovom životu koji je rezultirao odabirom i kupnjom upravo tog kipa po pomoći i zagovoru oca Pia.

Randall Sullivan je zapisao u svojoj knjizi “The Miracle Detective” tu čudesnu vezu.

Činjenica da je Padre Pio umro 1968 godine upravo to čini tu nebesku poruku povezanu u duhovnoj komunikaciji između oca Pia i župnika koja čini cijelu stvar zanimljivom. Znamo da u Boga nema slučajnosti tako da je cijeli “slučaj bio isplaniran”.

Također, treba spomenuti da dok je još hodao ovom zemljom i primao hodočasnike u svom samostanu u San Giovanni Rotondu, često bi znao prorokovati mnoge događaje.

BBC novinarka svjedoči

U knjizi “A Spark from Heaven” BBC-eva novinarka Mary Craig izvještava da prije nego li će započeti ukazanja u Međugorju, Padre Pio kazao je grupi hodočasnika koja ga je došla posjetiti iz Mostarske biskupije: “Blagoslovljena Djevica Marija uskoro će posjetiti vašu zemlju”

Upravo te riječi Padre Pia čine ovo proročanstvo izvanrednim.

Naravno, ne trebaju mnogo čuditi te njegove riječi, Padre Pio bio je poznat po svojim duhovnim darovima. Bog mu je dao izvanredne milosti. Između ostalih, imao je dar ozdravljenja, dar čitanja srca tijekom ispovjedi, dar bilokacije, vizije Isusa i Marije i svoga anđela čuvara kao i dar proroštva, a jednog je dječaka i to protestanta poslao u Međugorje po ozdravljenje i taj dječak je ozdravio pri dolasku u Međugorje a obitelj se obratila na katoličanstvo. Ovo je priča o tom čudu:

Continue Reading

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved