Connect with us

Vijesti

HAMAS, NOVORUSIJA I IRA

Published

on

Knjiga je podijeljena tako da su različita poglavlja sustavno povezana u cjelinu, ali se mogu čitati i zasebno.

Odnosno, ako želite čitati o tome što se događalo u Ukrajini, Palestini i Sjevernoj Irskoj, a ne zanimaju vas rasprave o filozofiji realizma i konstruktivizma, analize postojećih teorija društvenih pokreta i usporedbe definicija terorizma, slobodno preskočite na poglavlje o studijama slučajeva. U posljednjem dijelu sumiraju se elementi teorijskog okvira i studija slučajeva, na temelju čega se radi komparativna analiza rezultata istraživanja.

Terorizam kao pokret?

U trima slučajevima analiziramo terorizam u cjelini, ali naglasak stavljamo na tri specifična aktera. Ne promatramo ih izolirano, već u odnosu na ostale sudionike sukoba. Tri navedena slučaja predstavljaju terorizam s etnonacionalnim obilježjima, u kojem su na različite načine prisutne religijske i ideološke komponente.

Privremena irska republikanska armija, kao najsnažnija republikanska teroristička organizacija, djeluje unutar Sjeverne Irske, dakle sustava Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan je od sudionika povijesnog sukoba između katoličkog i protestantskog stanovništva.

Hamas, odnosno Islamski pokret otpora, od 2006. godine provodi ograničenu stvarnu i političku vlast u području Gaze i s vremenom je postao ključnim subjektom palestinsko-izraelskog sukoba, ali nije izgubio element terorističkog djelovanja.

U cjelokupnoj svojoj složenosti, Novorusija je prije svega pokret za sjedinjenje područja jugoistočne Ukrajine s Ruskom Federacijom i u samoj njezinoj srži je etnonacionalni element djelovanja. Cilj djelovanja svih triju analiziranih pokreta (odnosno terorističkih organizacija) jest država, ali su im motivi različiti i u svim je navedenim slučajevima snažno izražena međunarodna dimenzija.

Ova knjiga je produkt gotovo deset godina rada i istraživanja autora, od kojih su zbog prirode posla tri provedene u Luhansku, što mu je omogućilo praktički izravan uvid u pitanja poput društvenog identiteta Donbasa i stvarnog mišljenja naroda o rusko-ukrajinskom sukobu. Autor nije imao priliku na isti način posjetiti Palestinu i Sjevernu Irsku, ali je u svrhu istraživanja za potrebe ovoga rada, na sustavan i iscrpan način obradio 648 izvora literature, donoseći slijedeći zaključak: „U strogom definicijskom smislu, terorizam nije društveni pokret, ali se može razmatrati kao forma društvenog pokreta kojeg u okvirima međunarodnih odnosa adekvatno objašnjava teorija realističkog konstruktivizma“.

Kao što vidimo iz svakodnevnih zbivanja u svijetu, knjiga je došla u pravi trenutak! U izdanju Despot-Infinitus- a.

Vijesti

Nariškin znakovito Francuzima: Sjetite se ulaska ruske vojske u Pariz prije 210 godina!

Published

on

Francuzima se obratio Sergej Nariškin, direktor Vanjske obavještajne službe Ruske Federacije.

Današnja Francuska zaboravlja da 1814. Rusija nije dopustila svojim saveznicima, Velikoj Britaniji i Pruskoj, da raskomadaju Francusku, rekao je direktor Vanjske obavještajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin na okruglom stolu u povodu 210. obljetnice ulaska Rusije u Pariz.

Dodao je da je time spriječeno narušavanje ravnoteže snaga u Europi.

– Naša zemlja 1814. ne samo da je pomogla europskim narodima da što prije okončaju krvoproliće, nego je na sve načine pridonijela uspostavi pravednog poslijeratnog svjetskog poretka – rekao je Nariškin, koji je i šef ruskog Povijesnog društva.

Podsjetio je da je Bečki kongres, u čijoj je organizaciji ruska diplomacija imala vodeću ulogu, stvorio novi sustav međunarodnih odnosa koji je Europi osigurao nekoliko desetljeća mira.

– Pošteno je reći da je ovaj sustav postojao sve dok ga nisu uništile same europske zemlje, uključujući bivše saveznike Rusije koji su išli protiv naše zemlje tijekom Krimskog rata – rekao je Nariškin.

Nariškin se dotaknuo i događaja iz Drugog svjetskog rata rekavši da se svi sjećaju poginulih pilota vojne eskadrile “Normandija-Neman”, ali i da se “sjećamo brojnih pukovnija i divizija koje su pod Hitlerovom zastavom došle na teritorij Rusije”.

Zauzimanje Pariza 1814. bila je završna faza rata između zemalja Šeste koalicije (Rusija, Pruska, Austrija i druge zemlje) protiv Francuske, nakon čega je Napoleon abdicirao s prijestolja.

Početkom 1814. godine savezničke vojske započele su ofenzivu na Francusku iz raznih smjerova, a 30. ožujka 1814. ruska vojska pod zapovjedništvom feldmaršala Petra Wittgensteina ušla je u Pariz.

Francuska vojska, oslabljena nakon Napoleonovog neuspješnog pohoda na Rusiju i dugotrajnih bitaka, nije bila u stanju pružiti učinkovit otpor.

Kao rezultat toga, Francuska je bila prisiljena sklopiti Pariški mirovni ugovor sa saveznicima i izgubila značajan dio svog teritorija.

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Franjo: Pontifikat pun loših znakova – Ikona Krista Otkupitelja pada tijekom Vatikanske uskrsne mise

Published

on

Pali Krist Otkupitelj pred papom Franjom, što to znači? Predznaci i navodni tajanstveni znakovi.

Zasigurno nepredviđena anomalija koja je neizbježno postavljena pored drugih znakova koji su se dogodili posljednjih godina koincidirajući s velikim promjenama u Vatikanu (Franco Giansoldati,
Il Messagero)

Na dan Uskrsa, tijekom mise u Vatikanu, nalet vjetra jači od ostalih prouzročio je da se drevna ikona Krista Otkupitelja u dvorištu prema bazilici svetog Petra sruši na zemlju. Dvoje poslužitelja odmah su intervenirali kako bi vratili tešku potporu koja se srušila samo nekoliko metara od pape tijekom uskršnje ceremonije. Nenormalna i zanimljiva epizoda na kojoj su se mnogi zadržali pokušavajući prepoznati poruke, kao da bi ta činjenica mogla biti nebeski znak, sposoban razotkriti buduće događaje.

Zasigurno nepredviđena anomalija koja je neizbježno postavljena pored drugih znakova koji su se dogodili posljednjih godina koincidirajući s velikim promjenama u Vatikanu. Primjerice, poznata munja koja je 2013. pogodila veliki željezni križ koji se nalazi na vrhu Svetog Petra, baš na dan kada se tadašnji pontifik Benedikt XVI. odrekao Petrovog prijestolja kako bi se povukao u privatni život na Vatikanskom brežuljku. Bila je veljača, padala je kiša, a jeziva slika koju je fotograf Anse snimio olujnog dana odmah je obišla svijet simbolizirajući povijesni, gotovo apokaliptični trenutak, za mnoge proročanski.

Na popisu znakovitih slika uhvaćenih objektivima fotoreportera, ali i mobitelima običnih vjernika ima i onih prilično zanimljivih koje, gledane retrospektivno, s vremenskom distancom, zapravo kao da upozoravaju na nadolazeće radikalne promjene ili važne tranzicije. . Tijekom konklave na vatikanskom trgu – na primjer – viđena je nikad prije viđena osoba, odjevena u franjevački habit, sva pohabana, bosa, kako luta kroz gomilu. Čovjek je nepomično stajao moleći pod hladnom kišom tih dana.

Zatim, kratko vrijeme kasnije, tijekom Angelusa je pušten golub mira kojeg su vrana i galeb u letu odmah napali i smrtno ranili. I opet. Tijekom svečane mise na trgu jedan od kurijskih kardinala pao je sa stolice i završio na tlu, postavši simbol kurije koja će Bergogliovim drakonskim postupkom ubrzo biti izokrenuta. U to je vrijeme pripremao reformu kako bi dao novu strukturu i obnovio pravila aparatu, izbrisao stare svjetovne privilegije i vratio mnoge običaje na nulu. Snažan potez koji je imao ogromnu reakciju preko Tibera.

I opet: golubovi koji su pušteni tijekom papinog putovanja u Armeniju na turskoj granici. Ptice su se neobjašnjivo vratile. Franjo je bio u srednjovjekovnom samostanu Khor Virap, zajedno s armenskim patrijarhom Karekinom II. Na iznenađenje prisutnih, ptice su napredovale kroz zrak nekoliko metara, kružile i onda se neobjašnjivo vratile. Nisu htjeli čuti za prelazak granice. Mir s Turskom i Azerbajdžancima nikada neće doći; dapače, već tada su se pripremala ratna događanja. Zatim je na red došlo iznenadno urušavanje krova Tesarske crkve u blizini Kaptola, sakralne građevine povjerene isusovcima i posvećene svetom Josipu koji je zaštitnik Crkve. Na sreću, katastrofalni kolaps nije odnio živote, no pitanja o metafizičkom značaju ni tom prilikom nisu dugo čekala.

SPROVODI

Prije toga, tijekom prethodnih pontifikata, dvije su epizode dale stanku za razmišljanje.

Prvi se dogodio tijekom sprovoda Ivana Pavla II. Crkva je izlazila iz vrlo dugog pontifikata koji je trajao više od 20 godina. Na trgu je na grubi drveni lijes bilo postavljeno teško Evanđelje, koje se odjednom, zbog naleta vjetra, otvorilo i činilo se kao da vjetar okreće stranice kao da govori da će duh Riječi nastaviti letjeti i putovati izvan vremena i prostora, šireći se na četiri vjetra. Ubrzo nakon toga, nakon što je Joseph Ratzinger izabran, tijekom prvog planiranog putovanja (Svjetski dan mladih u Kölnu, Njemačka) svjedoci se prisjećaju jezivog znaka. Drveni križ Svjetskog dana mladih koji je bio trajno pričvršćen na teglenicu koja je plovila niz Rajnu s novim papom i nekoliko mladih ljudi doslovno je prepolovljen naletom vjetra.

Ovog puta, međutim, na tlu je završio Krist Otkupitelj sa drevne ikone. Na dan Uskrsa svih dana. Kakav bi to značaj mogao imati? U međuvremenu se puštaju na slobodu najbizarnije hipoteze. […].

izvor: Franco Giansoldati/Il Messagero | Rorate Caeli

Continue Reading

Vijesti

VIDIK FEST danas: Osnovni pojmovi i primjena umjetne inteligencije (AI)

Published

on

Danas (utorak) će na VIDIK FESTU predavanje održati gdjica Božena Ljušanin, koja će objasniti osnovne pojmove o Umjetnoj inteligenciji (AI – Artificial Intelligence), gdje i kako je koristiti, popularni (besplatni i komercijalni) alati, koji su na raspolaganju, primjeri korištenja, prednosti i nedostaci…

Razvoj AI strategija treba biti takav da odgovaraju nacionalnim i lokalnim snagama i potrebama

U upravljanju analitikom, procesima, dokumentacijom, ljudskim potencijalima,  znanjem,  važno je uspostaviti procedure, postupke, algoritme kojima možemo smanjiti napor i povećati učinkovitost.

Slijedom ovoga, danas je sve učestaliji narativ o Četvrtoj industrijskoj revoluciji, umjetnoj inteligenciji (AI), pa čak do kontroverzne, te nikada dokraja objašnjene paradigme ‘čovjek + stroj simbioza’, te tzv. nano-tehnologije kao njenog glavnog oslonca.

AI može odrediti tko vodi, a tko zaostaje u ‘ovakvoj revoluciji’. Iskorištavanje prednosti umjetne inteligencije u nadolazećim godinama zahtijeva pametne odluke već sada, ali i oprezno sagleda(va)ti posljedice koje bi one mogle donijeti.

Da bismo imali bogatije, pravednije, održivije društvo, moramo se upitati, je li bolja budućnost moguća sintagmom: „umjetna inteligencija stvara globalno bogatstvo i radna mjesta, čini vladu učinkovitijom, omogućuje industriji da učini više s manje, potiče razvoj i štiti okoliš.“ (?) Je li ovakav narativ uvijek funkcionira?

Mogući su i loši ishodi: algoritmi koji traže profit, koji zadiru u privatnost, remete slobodu, novi oblici cenzure, te „nekoliko zemalja i pojedinaca ‘osvaja nagradu’, dok ostali zaostaju…“

Ovo popularno predavanje, u kojem će pojednostavljeno biti objašnjeni osnovni pojmovi, alati (Chat GPT), te kako ih koristiti, će se održati u utorak, 9. travnja 2024. u 18:30 u dvorani hotela Pax (Klerikat)

O autorici:

Božena Ljušanin, rođena je i odrasla u Splitu, osnivač digitalne agencije ‘Bo Solutio’ koja se bavi pronalaženjem kreativnih poslovnih rješenja za male i srednje poduzetnike. Radila je u obiteljskoj tvrtci koja se bavila prodajom i marketingom. Osniva akademiju koja pruža usluge edukacije i konzultacija svima koji se žele baviti tretmanima ljepote i otvoriti vlastiti studio.

Uz redovno održavanje bloga i portala, te brojnih suradnji s različitim tvrtkama, pokreće usluge pisanja za druge, kao i obuku za samostalno vođenje i upravljanje društvenim mrežama i alatima.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved