Connect with us

Vijesti

Bivši predsjednik SAD-a Ronald Regan je jednom rekao: ”Primijetio sam da su svi koji su za pobačaj već rođeni”

Published

on

U Jutarnjem nam je osvanuo Porfirije u novom izdanju. Naime, u Akcentu Vlado Vurušić objavljuje urbi et orbi: ”Poglavar SPC-a otvoreno je pokazao da mrzi žene”. Smrznuo sam se!

Zar Porfirije Perić? Tobdžija? Otkud Vurušiću hrabrost za takav čin? Ma jel’ moguće da ”pevač iz Chicaga” mrzi žene! Znači li to da on mrzi i našu Radu, Katarinu, Ivanu, Anku, sve žene 6. ličke… O, Vlado, crni Vlado! Da Porfirije mrzi samo žene, hajde de, ali on po prirodi stvari mrzi i brak. Za njega je brak doživotna robija u kojoj osuđeni može biti oslobođen samo zbog lošeg vladanja!

Ovaj, kako bi rekao Maminjo, ”mučki” napad na žene došao je u nezgodno vrijeme. Stigao je baš u vrijeme kada su ”pravi muškarci” pokorili Liverpool na Eurosongu. Godinama smo tamo slali žene-pjevačice. I ništa. Nula bodova. A sada, drugi prema žiriju i trinaesti kod publike. Kod žirija drugi, ali od ”pozadi”. Sjećate li se da su žene ikada imale takav doček u Rijeci kao neki dan Let3?

Let3 i Aca Lukas na Kantridi

U njihovu čast spremala se na Kantridi fešta na kojoj je ”pevao” čak i Aca Lukas. Zato valjda Porfirije voli Let 3 bez obzira što nose ženske haljinice… Cinik Marcel Holjevac misli da su oni kombinacija Voltairea, Mozarta i Rolling Stonesa te da je to sve ”brutalna nadrealistična provokacija” i ”pljuvanje na konformizam”, kako sve to vidi Sanja Modrić. Uglavnom, velika gužva u ”šesnaestercu”.

Tamo devedesetih imali smo Hrvatsku, pa potom Rvacku, a danas imamo ”racku”. Nemojte se sada raspitivati što znači u šatrovačkom ”racka”.

Zahvaljujući našem Porfiriju sada bar znamo da je brak jedini rat u kojem spavamo s neprijateljem. Sada kad se taknuo u žene, našoj moralnoj vertikali Porfiriju ne mogu više pomoći ni famozni seminari u Zagrebu na kojima je uvjeravao naše ”progresivne snage” kako svi zajedno ”Možemo”. I na kraju krajeva, zašto bi poglavar SPC-e morao voljeti žene? Ionako je danas sve popularnije ne voljeti žene.

Dok se katolički svećenici ne smiju ženiti (mada neki potajno žive sa ženama, na opću sramotu njih samih i Crkve), pravoslavni popovi uživaju legalno u svojim ženama. Brak je očito za njih pročitana knjiga jer u njemu ni jedna žena ne dobije ono čemu se nada, a ni jedan muškarac se ne nada onome što dobije.

Bože, Bože, što bi na to sve rekao papa Franjo koji se uzda u dobronamjernost SPC-a. Naime, naš dobri papa Franjo vjeruje kako je njegova misija ne samo unutrašnja reforma Crkve, već i zbližavanje s pravoslavljem. S obzirom na to da je to dosta komplicirano provesti s carigradskim i ruskim patrijarsima, eto njemu prvo Irineja, pa sad i Porfirija, za koje je bio uvjeren da će biti po tom pitanju mekši.

Stoga, kada je svojedobno trebao potpisati kanonizaciju Alojzija Stepinca, Papa se, kako bi rekli Ličani, našao u ”delimi”: ”Molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pomoć Irineja, patrijarha SPC-e. Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao…”.  Sada mu još uvijek pomaže onaj koji je naslijedio Irineja – Porfirije. Nekako mi se čini da je Papa u tom pitanju ispao papa-k. A nama Hrvatima preostaje samo strpljivo čekati… Možda i mi još za života dočekamo Godota.

Dok čekamo, najbolje da se napijemo. Kako je naša ”Šljivovica” upisana na UNESCO-vu listu kao materijalno dobro, onda ti, kada se napiješ, ni žena ni policija ne mogu ništa, jer si pod zaštitom UNESCO-a.

Sjećate li se bezazlene sajamske manifestacije ”Vrt i dom”, koja nije mogla proći bez incidenata kada su neki posjetitelji, navodno po pisanju Nacionala, pozdravljali ”Za vrt i dom – spremni”.

Modni ‘stilisti’ Cigi i Stipe

Večernjak me opet jednom iznenadio svojim najnovijim medijskim osvježenjem. K’o kad se za vrijeme ovih poplava iznenada spusti jaka kiša. ”Naš” je Večernji pokrenuo na portalu i You Tubeu novu emisiju koju vodi jedan od ”najboljih” stilista Neven Ciganović. Gost mu je bio čovjek koji je i sam promijenio mnoge stilove, ali u politici. ‘Naš” Stipe Mesić. Dva afirmirana stilista. Neven je bio strašno uzbuđen pa kaže: ”Imao sam veliku tremu pred Mesićem”. Nisam gledao emisiju i neću, ali zamislite Ciganovića koji se trese od patriotske treme dok mu duhoviti Stipe objašnjava što je on u svojoj karijeri sve napravio za Hrvatsku. Od australskih čekova do Cementare Našice. Sada se očekuje da konkurencija uzvrati udarac pa da “Modni mačak“ na You Tubeu Jutarnjeg pozove Boru Dežulovića ili Antu Tomića.

Pošto je i ”Modni mačak” iz Pakraca, možda bi Programsko vijeće HRT-a moglo razmisliti o progresivnoj seriji pod naslovom ”Prekomjerno ustaško granatiranje u građanskom ratu od 1991. do 5.kolovoza 1995. g”. Urednik takve emisije mogao bi biti Denis Latin.

Onima koji slučajno skrolaju portalima pa počnu čitati ”moje kolumne” neće sve biti do kraja jasno. Eto, država smo, članica EU-a, NATO-a, relativno demokratska i uspješna, pa zašto onda ovaj Hodak sve ocrtava tamnim, mračnim i depresivnim bojama? Zato što je sve više onih koji bi odmah bez puno razmišljanja stisnuli tzv. ”gumb samouništenja”.

Iživljavanje nad Hrvatskom

Igor Bjelik na Fejsu poručuje kako se ”LGBTQ+ mafija iživljava nad Hrvatskom”. Evo jedne slike iz Hrvatskog sabora. Ivana Kekin i njeni ”koji su pobijedili 45.” prekrili su službeni grb RH-e zastavom ”duginih boja” i ponosno se ispod zastave naslikali. Mnogi misle da je ovaj čin protivan čl. 27. Zakona o grbu, zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, odnosno da predstavlja kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Međutim, naši vlastodršci imaju ozbiljnijeg posla.

Kako istrijebiti ”ustaše” koji javno izgovaraju ZDS, kako promijeniti nazive ulica koje asociraju na NDH, kako “pofatati” sve potencijalne teroriste koji možda samo pomisle da bi trebalo nešto rješavati nasiljem, kako spriječiti molitelje da mole za očuvanje obitelji i kako strpati svu djecu u premalo vrtića da ih odgaja ”društvo”, a ne obitelj. Vječna predstava o borbi progresivnih i tolerantnih liberalnih snaga u našem društvu protiv zaostalih vjernika i svih onih koji misle drugačije (ili svojom glavom) traje i dalje.

Kada je prvi put bicikl prošao kroz Posušje, žena uleti u kuću i promuca: ”Isati, odnese nešto čovika”…

U Srbiji koja je jugonostalgičarima i nekima u našoj vlasti itekako prirasla srcu, svako malo osvane neka nova ulica imenovana po četnicima dočim u isto vrijeme kod nas ne prestaje lov na vještice odnosno obračun s navodnim ”ustaškim” ponašanjima i ispadima. ”Četnici dolaze, a ustaše odlaze”, misli Milan Ivkošić. U Srbiji oni predstavljaju stup vlasti. Odavno su rehabilitirali četnički pokret. Po Srbima su četnici bili borci protiv fašizma, a ustaše fašisti. Tako očito misle i naše antife jer ih četništvo uopće ne dira, samo svuda vide ustašluk. Sve je to zapravo samo ”ploveće kazalište”. Ustaše otplovile, a četnici doplovili. Vidi se da ”Možemo”.

Čak je na Dan pobjede nad fašizmom u Beogradu delegacija Vojske Srbije položila vijenac na spomenik Draži Mihailoviću. Onom ”trodimenzionalnom” Draži, kako mu je tepao Miljenko Jergović. Ivana Jakelić misli da je to inverzija. Ja mislim da je to prije perverzija – ali ne srpske nego hrvatske politike…

Dobra vijest. Ljubljanska banka se opet vratila u Hrvatsku. Vraća se, ali ne vraća… (lovu).

Po šumama i gorama…

Čitajući svakodnevno naš dnevni tisak, uglavnom ljevičarski, došao sam do zaključka da je virus ”jugoslavenstva” doista mutirao te se sada u novom obliku rapidno širi Lijepom našom. Slažem se da se u pravilu radi o nostalgiji malog broja uglavnom orjunaša, ali oni su dobro raspoređeni u medijima. Čitam tako dobro izbalansiran prikaz Mirka Galića u subotnjem Večernjaku. ”Jugoslavije više nema”, kaže Galić. ”Nakon obračuna s vlastitim narodom ne može se reciklirati. Točka”!

Kada su se guske ”odgegale” u maglu, sve je bilo jasno. Prva Jugoslavija je bila država najbrojnijeg naroda kao nagrada za izazivanje Prvog svjetskog rata. I druga Jugoslavija je bila na neki način nagrada Titu za sudjelovanje u ”savezničkoj koaliciji”.  Uglavnom, političko švercanje. Međutim, kako god Galić, služeći se činjenicama i logikom, vikao ”Točka”, naši jugofili i dalje drže ono čega su se dokopali dok su drugi ratovali.

A to su u prvom redu mediji. Objasni ti Tomiću, Geri, Jergoviću, Pavičiću, 6.ličkoj u Slobodnoj, Jutarnjem i Večernjem da Juge više nema i točka. Oni mogu odoljeti svemu osim napasti, a to je želja i žal za prošlošću. I mada Galić zaključuje kako je Jugoslavija za Hrvate loše počela i loše završila, to jugo-falangisti ne prihvaćaju. Oni su izgubili snagu i vlast, ali su zadržali narav. A to i nije baš zgodno…

Dolazi ljeto, a s njim i turizam. ”Nova verzija jugofilske himne glasi: po šumama i gorama idu čete piromana”…

Kokoške na cesti

U Zagrebu se i ove godine dogodio ”Hod za život”. Vjerojatno znate da je to jedna krajnje ”brezobrazna” desničarska udruga kojoj treba oduzeti život. Vode je mlade volonterke i Željka Markić. Dakle, ove subote se okupila kao nikad do sada ogromna masa mladih i ljudi svih uzrasta s djecom u kolicima, hrvatskim zastavama i transparentima. Mirno su demonstrirali ulicama i trgovima grada uz pjesmu i molitvu. To je izbezumilo agresivnu i militantnu grupicu od pet-šest pro-choice aktivistica koje su se naoružale vješalicama i krenule u osvetnički pohod na sudionike Hoda za život. Aktivistice polude i na sam spomen da bi nerođena djeca imala ”ljudsko pravo” na život.

Za ljevičare i njihovog vrlog zagovornika Miroslava Šeparovića pravo na izbor je vrhovno ljudsko pravo kojem je podređeno čak i pravo na život. Dakle, za ljevičare i liberale nije život svet već izbor. A kako ćeš bilo što izabrati ako prvo nisi živ? To je za njih ne-pitanje! Dakle, svaki ljevičar koji je završio barem ”Visoku Kumrovečku” ima kod sebe tekicu u kojoj valjda već na prvoj stranici piše da abortus (ubojstvo nerođenog djeteta) spada u bitna i nepovrediva ljudska prava žena. One imaju pravo ubijati nerođenu djecu jer je svijet (i nakon korone) još uvijek pretijesan za ovoliko naprednih, progresivnih i lijevo orijentiranih kokoši.

Zato su ispred Name na zemlju posjedale i zakokodakale očerupane lijeve koke derući se ”non pasaran”. To je poklič španjolske aktivistice Dolores Ibaruri Gomez koja je bila rođena u siromašnoj obitelji s devetero djece. Omiljeni pisac joj je bio ne Karl May nego Karl Marx. Bila je naravno i član Centralnog komiteta Španjolske komunističke partije. I da ne duljim, s pokličem ”non pasaran” ušla je u povijest jer je 24. kolovoza 1936. g. preko radija upozorila na marš španjolskih nacionalista na Madrid. Ona je ušla u legendu, a ”španjolski” nacionalisti u Madrid te su preuzeli vlast. To je kasnije dovelo do ”tragičnih” posljedica za španjolski narod.

Naime, dolaskom generalisimusa Franka na vlast, Španjolska je izgubila mogućnost sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu. Možete samo zamisliti kako je bilo teško ne sudjelovati u Holokaustu, Staljingradu, zauzimanju Beograda… I zato sam jako zahvalan našim kokoškama da su onako hrabro legle na pod derući se ”No pasaran”. Umjesto pažljivih policajaca s ceste su ih trebali uklanjati veterinari. Pomno sam gledao i žarko se nadao da ni jedna koka ne sklizne iz ruku nekom od policajaca i tresne na pod. Možda će neki drugi put…

U cijelom tom igrokazu falili su samo još Mrle, Prle i ŠČ. Trend je ipak zaživio. Drago mi je jedino što su te drage žene koje su policajci odnijeli s ceste konačno ipak osjetile ”mušku ruku”.

Bivši predsjednik SAD-a Ronald Regan je jednom rekao: ”Primijetio sam da su svi koji su za pobačaj već rođeni”.

Bravo, Marko!

Javio se i ”istoričar” Marko Fuček, profesor povijesti i građanski aktivist iz zagrebačke Osnovne škole Stjepan Benceković. Potužio se čovjek: ”Po nastavnom planu i programu, jedva da se spomene 8. svibnja kao dan oslobođenja Zagreba. Učenici ne znaju za njega, ne znaju kako se obilježava. Na žalost, ni u javnom prostoru nemamo doživljaj da su to neki posebni dani, bilo dan oslobođenja Zagreba, bilo dan pobjede nad fašizmom. Za naše društvo, kolokvijalno bi rekao ono čime se pametan ponosi, budala se srami”.

Bravo Marko! Malo je tako mudrih k’o što si ti! Meni se osobito sviđa ova tvoja zadnja rečenica. Samo teško ćeš s takvim idejama do vrha. Debelo su ispred tebe Jakovina, Markovina, Klasić, Goldstein… Bojim se da ćeš ostati u osnovnoj školi.

U TV putopisu o Tibetu navodi se kako do tog nepristupačnog mjesta vodi jako loša cesta.

Zvonimir Hodak/direktno.hr

Vijesti

PADRE PIO I SILAZAK GOSPE MEĐU HRVATE: ‘USKORO DOLAZI U VAŠU ZEMLJU’

Published

on

Malo je poznata činjenica da su dvoje svetaca dvadesetog stoljeća, papa Ivan Pavao II Majka Tereza iz Kalkute gajili stanovitu pobožnost prema ukazanjima u Međugorju i da su bili ujedinjeni u molitvi svaki dan sa Gospom – piše Zrinka Požežanac u Vjera.hr.

Još je manje poznata činjenica da je Padre Pio, veliki talijanski mistik, stigmatik i svetac imao ikakve veze sa događajima u Međugorju. A imao je.

Iako je ovozemaljski život napustio puno prije nego li će ukazanja u Međugorju započeti, Padre Pio ostavio je dva veličanstvena proročanstva koja se tiču dvoje odvojenih mističnih događaja koja će se zbiti u Međugorju.

A nakon smrti ovaj je svetac poslao protestantskog dječaka u Međugorje po ozdravljenje

Župnik, Padre Pio i kip iz Međugorja kao izvor čudesa

Jedno od tih odnosi se na sama ukazanja, dok se drugo povezuje sa Gospinim kipom koji je iz Međugorja prilikom jednog hodočašća odnešen u Civitivecchiu (Italija) gdje je naposljetku proplakao krvavim suzama, što je silno čudo koje je Crkva odobrila. 

Naime, 1994. godine, don Pablo Martin bio je župnik crkve sv. Agostino u okrugu Pantano u Italiji Civitivecchia, gdje se trenutno nalazi spomenuti kip Majke Božje. Upravo je don Pablo taj koji je organizirao hodočašće u Međugorje u rujnu te godine i kupio 40 cm dugačak kip Djevice Marije od bijelog gipsa kao suvenir iz Međugorja.

Zanimljivo je istaknuti, don Pablo gajio je snažnu pobožnost prema Padre Piu i to čak prije nego li će otac Pio biti službeno proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. 2002 godine.

Njegova pobožnost prema njemu je bila značajna jer upravo Padre Piu idu sve zasluge prilikom odabira kipa, naime, Don Pablo je tražio njegov zagovor u pomoći oko odabira kipa koji je poslije plakao krvavim suzama ukupno 14 puta u različitim prilikama.

Prema kazivanju Don Pabla, bio je to jedan od najljepših događaja u njegovom životu koji je rezultirao odabirom i kupnjom upravo tog kipa po pomoći i zagovoru oca Pia.

Randall Sullivan je zapisao u svojoj knjizi “The Miracle Detective” tu čudesnu vezu.

Činjenica da je Padre Pio umro 1968 godine upravo to čini tu nebesku poruku povezanu u duhovnoj komunikaciji između oca Pia i župnika koja čini cijelu stvar zanimljivom. Znamo da u Boga nema slučajnosti tako da je cijeli “slučaj bio isplaniran”.

Također, treba spomenuti da dok je još hodao ovom zemljom i primao hodočasnike u svom samostanu u San Giovanni Rotondu, često bi znao prorokovati mnoge događaje.

BBC novinarka svjedoči

U knjizi “A Spark from Heaven” BBC-eva novinarka Mary Craig izvještava da prije nego li će započeti ukazanja u Međugorju, Padre Pio kazao je grupi hodočasnika koja ga je došla posjetiti iz Mostarske biskupije: “Blagoslovljena Djevica Marija uskoro će posjetiti vašu zemlju”

Upravo te riječi Padre Pia čine ovo proročanstvo izvanrednim.

Naravno, ne trebaju mnogo čuditi te njegove riječi, Padre Pio bio je poznat po svojim duhovnim darovima. Bog mu je dao izvanredne milosti. Između ostalih, imao je dar ozdravljenja, dar čitanja srca tijekom ispovjedi, dar bilokacije, vizije Isusa i Marije i svoga anđela čuvara kao i dar proroštva, a jednog je dječaka i to protestanta poslao u Međugorje po ozdravljenje i taj dječak je ozdravio pri dolasku u Međugorje a obitelj se obratila na katoličanstvo. Ovo je priča o tom čudu:

Continue Reading

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved