Connect with us

Vijesti

Hodak: Srbija je napala Bosnu i za kaznu dobila 49 posto te iste Bosne – SVESRBSKI SABOR lijeva falanga prešutila!

Published

on

Zatoplilo je, ali “hrvatski” mediji ipak i dalje pale vatru. Teško je dešifrirati u čijem su vlasništvu, Soroševom, srpskom ili vijetnamskom. Bravo, naša lijeva naša Hrvatska! Razlikuje se samo Hrvatski tjednik. U četvrtak na koji god kiosk Tiska dođem, već je rasprodan. Dobro, moram se pretplatiti, ali to neće ništa promijeniti na distribuciji onima koji bi ga rado pročitali, ali ga nema za kupiti.

Bez puno filozofiranja i muljanja, već godinama tvrdim kako su naši “intelektualni proleteri” (kako ih je nazvao Lav Trocki) velikom većinom ljevičari. Naravno. Mislim na novinare. U još jedan dokaz tomu nedavno je kolumnist Expressa i 24 sata Tomislav Klauški napisao doktorsku disertaciju o političkoj i ideološkoj orijentaciji novinara u zadnjih trideset godina u Republici Hrvatskoj. Daleko najviše novinara u anketi opisalo se kao liberal, lijevi liberal, neoliberalan, antifašist…

Sad vam je jasno zašto npr.: Pofuk, Gerovac, Bajruši, Viktor Ivančić, Ante Tomić, Jurica Pavičić i čitava plejada naših “intelektualnih proletera” kad ih zasvrbi, zgrabe pisalo i krenu pljuckati protiv HOS-a , Tuđmana, Thompsona, simbola Domovinskog rata, Čavoglava, Oluje, Bljeska, nogometne repke, Dalića… Sve su to tvrdi borci protiv “fašizma” i isključivi kao svi liberali, neoliberali itd. Još kad im se priključe naši vrli povjesničari kao Klasić, Jakovina, Markovina, onda je jasno zašto stalno toliko upirem prstom baš na našu lijevu novinarsku falangu.

Svako ima svoju priču, ali samo se neke objavljuju.

Status quo (vadis)

U Hrvatskoj kao i inače “status quo” (vadis). Koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta još se drži unatoč svim katastrofičarima. Čak je održan i prvi koalicijski sastanak. Ljevičarski mediji su digli neviđenu buru oko jedne vožnje DP-ovog zastupnika u EU parlamentu Bartulice u tuđem Ferrariju. No, ni to nije za sada uspjelo poljuljati vladajuću koaliciju kao što nisu ni niske medijske optužbe DP-ovih ministara o nedostatku obrazovanja za tako “važne” funkcije. Iako se na početku činilo, odlaskom Kolakušića i Jurčevića, da neće ni doći do desno-centrističke koalicije već da će opet glavnu riječ voditi lijevi liberali u HDZ-u, drugovi su se malo preračunali. Većina je tu, bar za sada.

Zanimljiv razgovor dvojice mojih vršnjaka: “Zanimljiva je ta Hrvatska. Oni koji su 1991.g. bili u pivnicama u Münchenu sada su u foteljama političara u Hrvatskoj. A oni koji su 1991.g. bili na bojištima u Hrvatskoj, sad su na bauštelama u Münchenu”.

Na zadnjem aktualnom satu, sad već nezavisni zastupnik, Josip Jurčević, pastoralan i tolerantan kakav već je po prirodi, pomirljivo je ponovno po ne znam koji puta prozvao Premijera veleizdajnikom. Premijer mu je odgovorio nek’ uživa u svojoj saborskoj plaći naredne četiri godine i kako mu nije jasno tko mu je dao diplomu. Travnik ili Mostar? Srećom sve se događalo u Hrvatskoj. Da se taj duel dogodio, recimo, na Tajvanu ili u Crnoj Gori nastala bi “šora” koju ni Šoroš ne bi mogao utišati. Uglavnom, Jura je za neke postao novi junak naše ulice. Rado ga zaustavljaju, naročito prometni policajci.

Lijepo je biti nezavisni saborski zastupnik koji Premijera javno naziva veleizdajnikom. Čuju se glasovi i da Jura treba ići za novog predsjednika države. E, tu sam malo skeptičan. Htio bi biti predsjednikom, a vojsku nije odslužio u Titovoj gardi nego u Domovinskom ratu. Ubrzo će izbori za Pantovčak. Jura nema prave reference, pa ni šanse. Ozbiljniji bi kandidat bio Predrag Matić, zvani “Punjena ptica”. Mobilizirani dragovoljac Fred ode ponovno u EU Parlament, valjda kao nagradu za pamet.

Tako je to kad neodlučni građani moraju odlučno izabrati.

Uglavnom, na proteklim EU izborima izabrano je dvanaest “apostola” skoro bez  legitimiteta jer je na izbore izašlo tek nešto više od 20% birača. Uvjeren sam kako je onih 80 posto birača (bolje rečeno spavača) svojim neizlaskom jasno dalo do znanja što misle o takvim EU izborima i ulozi naših apostola među 720 zastupnika u EU Parlamentu. Izbori su bili, službeno rečeno “Bitka za Hrvatsku”, a u stvari bitka za 12.000 eura mjesečno i sve dodatne beneficije kroz narednih četiri godine. A koliko mi imamo još kopita koje bi mogli izvesti u EU i za manju lovu, to svatko od nas najbolje zna.

Europa polako postaje zemlja slobodnog izbora u svemu. Pa tako gledam na fejsu sliku motoriste koji se izjasnio k’o biciklista. Upravo pobjeđuje na Tour de France!

Srbija je napala Bosnu i za kaznu dobila 49 posto te iste Bosne

Naši političari uporno tvrde kako je strateški interes Republike Hrvatske ulazak BiH u Europsku uniju. Moram priznati da sam izuzetno loš strateg. Međunarodni protektorat, “Tamni Vilajet” Aljoše Pužara je političko čudo ovog stoljeća. Srbija je napala Bosnu i za kaznu dobila 49 posto te iste Bosne. Dobila je i državu u državi s glavnim gradom u Banja Luci. Daytonski sporazum me podsjeća na pregovore Domovinskog pokreta s HDZ-om. Srećom postoje i povjesničari malo drugačiji od Klasića, Jakovine i Markovine…

Jedan je i Domagoj Knežević iz Hrvatskog instituta za povijest koji nam otvara neke drugačije poglede bošnjačkih krugova na Republiku Hrvatsku. Naime, nedavno je bila objavljena brošura kojom se Hrvatska proglašava agresorom na BiH. Potom su članovi Bošnjačke jedinstvene organizacije boraca (nešto k’o SUBNOR) objavili da HVO nije sudjelovao u oslobađanju Mostara u lipnju 1992.g. Potom je Memorijalni centar Srebrenica zatražio od hrvatske Vlade da ispita je li ministar Ivan Anušić umješan u zločine nad Bošnjacima.

Nije sasvim jasno jesu li mislili na preko pola milijuna Bošnjaka koji su u doba rata iz BiH pobjegli “agresoru” u Hrvatsku, popunili hotele i odmarališta te koje je Tuđman dao zbrinuti ili je riječ o onima koji su čekali novu Srebrenicu u Bihaću, a dočekali našu Oluju bez koje bi nestali u “oluji”. Još je legendarna Tanja Torbarina davne 1992.g. napisala da je više Bošnjaka poginulo od “ležećih policajaca” u RH-a u koju su se sklonili bježeći od rata u BiH od onih koji su se za nju u BiH borili.

Istodobno portal Klix.ba prenosi izjavu slovenske komunjare Milana Kučana da su Tuđman i Milošević dijelili Bosnu. Potom se nedavno javio i Sejdo Komšić na N1 prozivajući Hrvatsku da prizna da je činila zločine u BiH, te da bi trebala zatražiti oprost od BiH. Itd, itd. I sad je li “strateški interes”  RH-e da BiH uđe u EU dok vode takvu politiku? Da s onima koji nas smatraju neprijateljima ukinemo granice pa da usput zatražimo i oprost od Komšića i Dodika. Tko tu koga še*i u glavu, dokle će hrvatski poltronski gen dominirati nad očitim činjenicama?

Najnovijim otkazima u policiji preko dvije tisuće policajaca uličnih pozornika bačeno je s ulice!

Tamo daleko

Dok se naši Hrvateki bave crvenim Ferrarijem, Davor Ivanković iz Večernjaka postao je s godinama sve dalekovidniji. “Tamo daleko” u bivšoj “prestolnici” Beogradu pripremao se dvodnevni Svesrpski sabor. U našim ljevičarskim elektroničkim i pisanim medijima to je prošlo gotovo bez komentara. I da nema Davora tko bi trošio tintu na neki Svesrpski sabor? Greška drugovi i drugarice! Svaki srpski ili svesrpski sabor itekako se tiče Hrvatske.

Srbi imaju bogato povijesno iskustvo kako svoje srpstvo projicirati što dalje na zapad. A zapad smo mi, i geografski i kulturološki. Na Saboru je prikazan “zgodan” videospot u kojem je Vučić “komandant Aleksandar”. Nije se išlo predaleko, tek do Aleksandra Makedonskog. Ako se ponovno “komandant” pojavi u Glini kako bi ponovio svoj historijski govor, trebat će pripremiti posebni traktor za “komandanta” da se dokopa natrag Srbije.

Svesrpski sabor je prošao, ali je iza njega ostala deklaracija od  49 zaključaka o zaštiti, pravima i budućnosti “budućeg” srpskog naroda. Naglasak je na BiH. I tako već skoro dvjesto godina. Od vremena Ilije Garašanina i njegovih “Načertanija”pa sve do 1987.g. kad nam je proslijeđen Memorandum SANU s idejom mira, bratstva i jedinstva te kako od raspadajuće Juge sklepati Veliku Srbiju. Znamo sudbinu tog Memoranduma.

Okupacija, stotinjak tisuća mrtvih, stotine tisuća izbjeglica i prognanika, razrušeni dijelovi Hrvatske i na kraju traktorijada od Knina do Beograda. Međutim, za neke u Srbiji očito povijest nije učiteljica života. “Komandant” Aca sad opet gleda na zapad. Osim Davora Ivankovića nitko ovo “Ploveće kazalište” iz Beograda ni ne spominje. Glina se navodno već sprema za svečani doček.

Za to vrijeme mi rješavamo naše dileme. Je li nam važniji poziv domovine ili priziv savjesti. Dok se u Beogradu formulira 49 zaključaka u Lijepoj našoj “ovce“ u toru izglasavaju da im vuk štiti ovčja prava. Svi znamo da tako glup tor ne postoji među životinjama, ali postoji u hrvatskoj politici u kojoj ljudska prava treba zaštiti jedan od čelnika poraženog agresora. Štoviše, mi smo na to ponosni. Poltronstvo bez premca. Sjetite se kako su na suđenjima za ratne zločine prošli Merčep, Norac, Glavaš, Brodarac, Hrastov… Zabunom smo sudili kapetanu Draganu. Po stavovima naših političkih poltrona upravo je on trebao brinuti u “ljudskim pravima” u Hrvatskoj.

Čudna vremena. Čitam kako je ne binarni Francuz oženio sam sebe. Sad će vjerojatno postati sam otac i majka… Nekako me to podsjeća na našeg Pupija, samo ne znam je li on binaran ili ne binaran?

Najprije su se pojavili umjetni zubi, pa umjetne grudi, pa umjetne usne, pa sad i umjetna inteligencija. Samo je glupost ostala prirodna.

Sreli se Amerikanac i Srbin na sajmu poljoprivredne opreme. Kaže Amer: “Znate li da su naši traktori John-Deer najjači na svijetu?” “Znam”, kaže Srbin, “a znaš li ti da su naši IMT najbrži na ceo svet?” “Kako da ne znam” odvrati Amer. “Gledao sam 1995.g. uživo prijenos trke Knin-Beograd!”

Nadam se, neće za dugo!

Na vijest da je opozicija u Srbiji dobila 57 posto glasova Vučić je navodno odgovorio. “To je laž, ja nisam čuo nikakve glasove”.

Gledam na fejsu sliku Vučića i njegovog Predsjednika Vlade. Muškarci izašli na pivo, bez žena. Nakon poraza hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u prvoj utakmici sa Španjolskom u Srbiji likuju. Neka! Nadam se, neće za dugo! Pa vi se tek trebate iskazati na Europskom prvenstvu protiv Engleske. Tu vam neće pomoći pozivanje na “Srbi sve i svuda”.

Na kraju, iako nisam htio uopće pisati o tome, evo ipak par riječi o našoj igri protiv Španjolske. U javnosti i među navijačima stvorila se takva euforija da je poraz došao kao ledeni tuš. Igrali smo stvarno loše, Španjolci su nas potpuno razbili i nadigrali te pokazali da su bolja momčad. Nakon zadnje tri prijateljske utakmice u kojima smo pobjeđivali, najednom smo igrali neorganizirano, neagresivno i nedovoljno motivirano. Sreća da je to naša prva utakmica u skupini te da već u srijedu možemo popraviti dojam i što je najvažnije – rezultat. U subotu nas naprosto nije išlo. Netko je dobro rekao da je bolje izgubiti prvu negoli zadnju utakmicu. Zato moja supruga i ja čuvamo kupljene navijačke rekvizite za utakmicu s Albanijom. Naprijed Vatreni!!!

Jedna narodna: “Svađati se sa ženom je poput vožnje sobnog bicikla. Samo ćeš  se umoriti, a nećeš stići nigdje”. 

Zvonimir Hodak/direktno.hr

Vijesti

BAALOV BAL DANAS, NEMA PREDAJE Ustani, Ilija. Prorokuj, čak i ako te ubiju zbog toga

Published

on

Svako malo u vremenima poput ovih, vremenima kada toliki broj katolika napušta vjeru ili je olako shvaća, dobro se prisjetiti proroka Ilije u njegovim najtežim trenutcima. Bio je u pećini, umoran i istrošen, toliko depresivan da je jedva mogao jesti.

Bila su to vrlo mračna vremena, kada je veliki broj Židova napustio čašćenje Gospodina i kleknuo pred Baalom. Jezabela, supruga židovskog kralja Ahaba, odigrala je glavnu ulogu u ovoj rasprostranjenoj i rastućoj apostaziji. Ilija se borio i borio protiv toga, i ponekad osjećao posve sam.

Pa se tako, bježeći od kraljice Jezabele i duboko obeshrabren njegovim židovskim narodom, koji su bili ili previše zbunjeni ili previše uplašeni da se odupru religiji Baala, Ilija osjećao posve sam. Možda je mislio da je jedan od posljednjih koji revnuje za pravu vjeru. U špilji, Ilija izriče svoju tužaljku.

Ondje je ušao u neku špilju i prenoćio u njoj. I gle, eto k njemu riječi Jahvine: »Što ćeš ti ovdje, Ilija?« On odgovori: »Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sâm, a oni traže da i meni uzmu život.« (1 Kr 19, 9-10).

Ali Bog ne želi ni čuti za ovakav očaj ili jadikovanje, pa kaže Iliji:

»Idi, vrati se istim putem u damaščansku pustinju. Kad dođeš, pomaži ondje Hazaela za kralja aramskog. Pomaži Jehuu, sina Nimsijeva, za kralja izraelskoga i pomaži Elizeja, sina Šafatova, iz Abel Mehole, za proroka namjesto sebe. Koji utekne od mača Hazaelova, njega će pogubiti Jehu; a tko utekne od Jehuova mača, njega će pogubiti Elizej. Ali ću ostaviti u Izraelu sedam tisuća, sve koljena koja se nisu savila pred Baalom i sva usta koja ga nisu cjelivala. (1 Kr 19, 15-18).

Dakle, ima i drugih! Mali je to ostatak da budemo jasni, ali Ilija nije jedini. Mali ostatak ostaje vjeran i Bog će sve obnoviti, surađujući s njima.

Iliji je zapovjeđeno da ne upada u malodušnost, nego da nastavi propovijedati i pomaže vođe i proroka koji će nastaviti propovijedati poslije njega.

Ovo je, dakle, pouka za sve nas.

U vremenima poput ovih, teško je ne osjećati se kao Ilija: duboko razočaran, pa čak i obeshrabren zbog propadanja našega društva. Koliko naših sunarodnjaka, pa i vjernika kleči pred Baalom našeg vremena, prihvaćajući doktrine demona? Koliki su zavedeni od strane Jezabele i lažnih religija Baala našega vremena, otklanjajući križ u zamjenu za udobnost i sebične želje? I tako sada, kao i tada, mnogima je rečeno da žrtvuju svoju djecu, ubijaju nevine (nazvavši to “izbor”, ili “žensko zdravstvo”, ili “reproduktivne slobode”). Tu je i rašireno nerazumijevanje braka; bjesomučni razvodi, suživot i blud; djeca se rađaju izvan svetog braka; u društvu postoji rasprostranjeno prihvaćanje istospolnih zajednica, čak se otvoreno slave homoseksualne aktivnosti. Sve to ozbiljno šteti djeci, uništavajući obitelj, jedinu instituciju koja može dobro odgojiti djecu.

Eutanazija je ponovno u vijestima, a čini se da se i poligamija nazire na horizontu.

Dakle, danas živimo u kulturi pobune. I, nažalost, previše nas u Crkvi (čak i među svećenstvom i crkvenom hijerarhijom) je opčinjeno, podliježući lažnom suosjećanju.

No, da ne bismo postali poput Ilije u špilji, obeshrabreni i na rubu očaja, moramo ponovno čuti Božje riječi Iliji: Ostavit ću u Izraelu sedam tisuća, sve koljena koja se nisu savila pred Baalom i sva usta koja ga nisu cjelivala.

Bog ima način kako će raditi s ostacima kako bi se obnovilo kraljevstvo. Tajanstveno, On dopušta neku vrstu rezidbe, da otpadnu oni koje On naziva kukavicama (npr. Suci 7, 3; Otk 2, 8). No, s onima koji su ostali, On može ostvariti veliku pobjedu.

Uzmite u obzir da je, u podnožju križa, samo jedan biskup (tj, jedan svećenik, jedan čovjek) imao hrabrosti biti tamo. Samo četiri ili pet žena imale su tu istu hrabrost. Ali Isus je bio s njima. I s ovim ostatkom, samo djelićem njegovih sljedbenika, On je pobijedio.

Dakle, ostanimo čvrsti; ostanimo sigurni; ne smijemo očajavati. Postoji sedam tisuća koji nisu kleknuli pred Baalom ovog vremena. S malom skupinom, Gospodin može pobijediti. Jeste li među tih sedam tisuća? Ili ste odani nekim baalima? Gdje stojite?

Iliju je Bog podsjetio kako nije sam. Postoje mnoge dobre duše koje se još uvijek mogu naći. Potražite ih; izgraditi saveze i budite se spremni oduprijeti, boriti protiv dolazećih i već prisutnih napada.

Nisam siguran u krajnju sudbinu Zapadne kulture (iskreno, ne izgleda dobro). Nisam siguran jesu li ovo Posljednji dani ili samo kraj jedne ere. Ali u jedno sam siguran: Isus pobjeđuje, pa tako i svi koji stoje s njim i ustraju do kraja.

Ustani, Ilija. Prorokuj, čak i ako te ubiju zbog toga. Nastavi propovijedati dok se posljednja duša ne obrati.

Msgr. Charles Pope s bloga Community in Mission

Continue Reading

Vijesti

Umjetna inteligencija: dobro i loše

Published

on

“Pričekajte desetljeće i vidjet ćemo da se AI integrira u naše svakodnevne živote na načine koje ne možemo ni zamisliti. Moramo ući u to širom otvorenih očiju.” – piše Theresa Civantos Barber.

Umjetna inteligencija je glavna tema ovih dana, i općenito ne na dobar način.

Naslovi poput “Studenti koriste umjetnu inteligenciju za varanje na ispitima”, “Dvosjekli mač umjetne inteligencije”, “Umjetna inteligencija dovodi do novih vrsta prijevara” i “Trebam li se bojati umjetne inteligencije?” baš ne ulijevaju povjerenje.

Prebirući kroz sve to izazivanje straha, mogli biste se zapitati trebate li se zapravo zabrinuti. A ako postoji zabrinutost oko umjetne inteligencije, što je to točno?

Ostati čovjek u eri umjetne inteligencije

Nova knjiga, Staying Human In an Era of Artificial Intelligence, Josepha Vukova, bavi se pitanjima koja proizlaze iz novih oblika umjetne inteligencije i objašnjava ih iz razumne, kršćanske perspektive. Obratili smo se autoru kako bismo saznali više o dobrim i lošim stranama ove tehnologije u usponu.

Vukov je izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju na Sveučilištu Loyola u Chicagu, pomoćni direktor Hankovog centra za katoličku intelektualnu baštinu na Loyoli i član pridruženog fakulteta za katoličke studije i psihologiju. Na nacionalnoj razini također služi kao potpredsjednik Filozofa u jezuitskom obrazovanju.

Važno je biti informiran i svjestan onoga što dolazi u svijetu umjetne inteligencije, rekao je Vukov u intervjuu za Aleteiju.

“Upravo sada živimo u danima Divljeg zapada razvoja umjetne inteligencije”, rekao je. „Mnoge aplikacije zapravo nisu ništa drugo doli ‘zgodni trikovi’. Ali pričekajte desetljeće ili dva i sumnjam da ćemo vidjeti AI integriranu u naše svakodnevne živote na načine koje sada ne možemo ni zamisliti. Ako se želimo suočiti s tim desetljećima, moramo ući u njih širom otvorenih očiju.”

Prava zabrinutost zbog uspona umjetne inteligencije

Jedna od najjezivijih perspektiva sudnjeg dana u vijestima je ideja da umjetna inteligencija postigne svijest, neka vrsta Ex Machina scenarija. Je li tako nešto stvarno zabrinjavajuće?

“Nisam osobito zabrinut zbog toga što će AI postići svijest. Katolička tradicija zapravo ima resurse da objasni zašto to ne bi trebalo biti velika briga”, rekao je Vukov. “Ljudi nisu, kaže nam Katekizam, samo duše, nego duše i tijela zajedno. I prilično je očito da umjetna inteligencija nije utjelovljena na način na koji su ljudi utjelovljeni. Dakle, bilo koja vrsta svijesti ili inteligencije koju AI postigne, po definiciji, neće biti usporediva s ljudskom sviješću ili inteligencijom.”

Ako ne svijest, koja je stvarna zabrinutost oko rasta ove tehnologije?

“To ne bi trebalo značiti da nemamo razloga za brigu”, rekao je Vukov. “Većina glavnih briga koje imam u vezi s tim iskreno su manje blistave brige.”

Jedna od briga je kako su modeli umjetne inteligencije izgrađeni – “ili da upotrijebimo tehnički izraz, obučeni” – i koliko su tvrtke transparentne u pogledu te obuke. Drugi je proliferacija AI sadržaja koji je vrlo teško otkriti kao generiran AI-om.

“Radim na sveučilištu, pa su moji kolege stalno zabrinuti zbog gotovo nemogućnosti otkrivanja eseja generiranih umjetnom inteligencijom”, rekao je.

Čovjek ili AI?

Iako je to stvarna briga, to je samo vrh ledenog brijega.

„Razmislite o implikacijama za politički diskurs, društvene medije, vojnu korisničku službu, zdravstvenu skrb i obrazovanje. Umjetna inteligencija se koristi – ili će uskoro biti implementirana – u svim tim područjima,” rekao je.

Nemogućnost razlikovanja sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom i sadržaja generiranog ljudima utjecat će na svako od ovih područja. “Što se događa kada ne znamo postoji li iza avatara čovjek ili umjetna inteligencija, a gotovo je nemoguće uočiti razliku?”

Posljednja zabrinutost zbog uspona umjetne inteligencije? “U iskušenju ćemo svi imati da ga koristimo više nego što je zdravo”, iskreno će Vukov. “Ima li nešto loše u korištenju ChatGPT-a za pomoć u poslu?

Ne mislim tako. Ali što se više oslanjam na to, to manje unosim svoju ljudskost u svoje svakodnevne zadatke. Kao i sve tehnologije, AI ima kapacitet pomoći nam, ali i umanjiti našu ljudskost. I brinem se da ćemo se za samo nekoliko godina naći da smo kolektivno i nereflektirano odabrali potonju opciju.”

Dobre vijesti o AI

Te su zabrinutosti stvarne, ali su u ravnoteži s obećavajućim i pozitivnim upotrebama rastuće AI tehnologije.

“Papa Franjo je istaknuo da umjetna inteligencija može biti od pomoći za uklanjanje ‘mukotrpnosti’ iz određenih vrsta posla i za rad s podacima”, rekao je Vukov.

Budući da umjetna inteligencija može identificirati obrasce u podacima koje je ljudima vrlo teško primijetiti, ove tehnologije mogu znatno olakšati posao. “Svatko tko radi u životu 21. stoljeća može prepoznati područja svog radnog dana koja se smatraju ‘mukotrpnim radom'”, rekao je. “Ako AI može pomoći eliminirati neke od ovih zadataka iz našeg radnog života kako bismo se mogli usredotočiti na značajnije zadatke, to je dobra stvar.”

Ključ uspjeha umjetne inteligencije

Vukov je dao ključ za razumijevanje kako dobro koristiti AI: “AI najviše obećava i najučinkovitije je kada ga koriste ljudi koji su već stručnjaci u relevantnom području.”

AI je usporedio s tezaurusom, alatom koji pisca stručnjaka čini boljim, a amatera lošijim. “AI će biti od velike pomoći za pisanje koda, ako već znate kako kodirati. Pomoći će u boljoj medicinskoj skrbi, ako je koriste stručni medicinski stručnjaci,” i tako dalje, rekao je.

AI ima potencijal biti od ogromne pomoći, ali ne na način na koji bismo mogli misliti. “Nije da možemo zamijeniti AI za stvarnu ljudsku stručnost. Umjesto toga, potrebna vam je ljudska stručnost za učinkovito korištenje umjetne inteligencije”, rekao je.

Vukovljevo stručno mišljenje osvježavajući je kontrast većem dijelu priče o umjetnoj inteligenciji. Iako postoji stvarna zabrinutost, dobre strane ove tehnologije u usponu su značajne.

Možemo se nadati da će uz neke zdravorazumske smjernice AI učiniti stručnjake još boljim u svom poslu i eliminirati naporan rad, oslobađajući vrijeme radnika za humanije i ugodnije poslove.

izvor: Aleteia

Continue Reading

Vijesti

Dr. Kulić: Autokratska vlast vodi Hrvatsku potpunom slomu!

Published

on

U nedavnom odgovoru, bolje rečeno ‘pljuvačini’ po prof. Jurčeviću, Plenković je nervozno spomenuo neke medije, koje ga očito jako nerviraju, a u tom kontekstu i ‘razne Mrežnice’, kao trn mu u oku.

Baš prije tri dana, dr Slavko Kulić je gostovao u podcastu Mrežnica s dramatičnim naslovom: Hrvatska je umirući bolesnik, autokratska vlast dovest će nas do kraja.

Profesor Slavko Kulić, znanstvenik i istraživač u području filozofije, političkih znanosti, ekonomije, prava i sociologije, član Lisabonskog savjeta, Ekonomskog foruma, Komisije za denuklearizaciju Europe i Komisije za etiku, autor 400 znanstvenih radova i 70 knjiga.

U kratkim crtama, prof. Kulić u brutalnoj analizi aktualnog trenutka svijesti: svijet – Europa – Hrvatska.

“Kultura laži i cinizma dovela je do toga da drukčije mišljenje više nije moguće”
“Četvrti svjetski rat počeo je 1997. godine i vodi se za izvore i prostor”
“Vlast je izvezla pismene, uvezla bespismene”
“U Hrvatskoj je jednoumlje”
“Vlast na dug nema legitimitet”
“Sabor je produžena ruka autokratske vlasti u Hrvatskoj”
“Hrvatska i Europa više ne odlučuju ni o čemu”

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved