Connect with us

Vijesti

POČELO JE… ENGDAHL: Švedska otkazala Gatesov ludi plan o globalnom zagrijavanju

Published

on

Više od desetljeća Bill Gates ulaže milijune dolara u znanstveno lud projekt koji je trebao istražiti mogućnost “planetarnog hlađenja kojeg bi stvorio čovjek”. Projekt, koji vodi fizičar s Harvarda, predlaže slanje satelita u atmosferu radi ispuštanja tona kemikalija u pokušaju blokiranja sunca. Danas je snažni otpor u Švedskoj natjerao Gates & co. napustiti lansiranje planiranog švedskog satelita.

Ova najnovija geoinženjerska avantura od Gatesa pokazuje koliko je maskarada globalnog zatopljenja neznanstvena. Kao što je Gates nesumnjivo svjestan, Zemlja se zapravo polako hladi dok prelazimo u ono što neki astrofizičari smatraju desetljećima globalnog hlađenja uzrokovanog solarnim velikim minimumom ciklusa koji smo započeli 2020. godine.

Švedska svemirska agencija objavila je 2. travnja da je program Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), kojeg financira Bill Gates, “podijelio znanstvenu zajednicu” i da stoga neće biti realiziran. SCoPEx je projekt koji se nekoliko godina financirao osobnim sredstvima Billa Gatesa kako bi se testirala izvedivost slabljenja sunca kroz ljudski geoinženjering.

Plan je ispuštanje aerosola sulfatne ili kalcijeve karbonatne prašine u atmosferu s visokih balona, ​​kao dio ludog projekta blokiranja sunca i time “sprječavanja” globalnog zagrijavanja planete. Švedska agencija odlučila je otkazati eksperiment zbog velikog protivljenja ne samo znanstvene i ekološke zajednice, već i autohtonih Sama ili Laplandera koji su pastiri sobova i koji se boje da čestice uzrokuju ozbiljna ili nepoznata zagađenja okoliša u njihovim stadima. Konkretno, vijeće Sami upozorilo je da eksperiment Gates “u osnovi pokušava oponašati vulkanske erupcije kontinuiranim pljuvanjem čestica na nebo koje prigušuju sunce”.

Barem od 2010. godine, Gates poziva na ublažavanje jačine sunca prouzrokovano od strane čovjeka. Harvardskom je fizičaru Davidu Keithu dao 4,6 milijuna dolara za pomicanje ovog projekta naprijed. Keith je savjetnik Gatesa od 2005. Zajedno s Chevronom, Gates je također značajan investitor u Keithovoj tvrtki Carbon Engineering, kanadskoj tvrtki izravnog hvatanja zraka sa sjedištem u Kanadi. Izravno hvatanje zraka još je jedan ludi projekt, postupak koji uključuje hvatanje ugljičnog dioksida (CO2) izravno iz okolnog zraka, korištenjem velikih ventilatora za protok okolnog zraka kroz filtar gdje se obrađuje kaustičnim otapalom za izdvajanje CO2. Ovaj postupak zahtijeva astronomske količine vode i energije, kao i područje ekvivalentno indijskom oceanu po nekim procjenama. Konzervativne procjene sugeriraju da bi odvajanje ugljika radi postizanja nula CO2 iz fosilnih goriva koštalo više od 5000 milijardi dolara godišnje, čak i ako je to moguće u velikim razmjerima. Keith se čini sretnim što se zabavlja takvim bizarnim projektima u ime milijardera pseudoznanstvenika Gatesa.

U TED-ovom predavanju 2010. godine, Gates je odgovorio na pitanje o sunčevoj blokadi u pokušaju da nadoknadi globalno zagrijavanje. Tada je rekao: „Moramo li započeti s poduzimanjem hitnih mjera kako bismo održali stabilnost Zemljine temperature? … Postoji niz istraživanja o onome što se naziva geoinženjeringom, a to su razne tehnike koje bi odgodile zagrijavanje planete da bi nam priuštio 20 ili 30 godina da se probudimo.”

Keith je rekao da će, unatoč švedskom zastoju, skupina tražiti podršku od administracije Bidena za provođenje testova u Sjedinjenim Državama. Američke nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine nedavno su objavile izvještaj u kojem se traži da se u sljedećih pet godina u solarno geoinženjering ubrizga 100-200 milijuna dolara.

STVARNI GEOINŽENJERING

Donedavno je američka vlada negirala uporabu geoinženjeringa i svaku raspravu o takvim projektima kao što je prskanje “chemtrailova” u nebo nazivala je “teorijom zavjere”. Čini se da su sada otvoreniji za visoko klasificirane geoinženjerske projekte. U studenom 2017. godine, Zastupnički dom SAD-a kojim dominiraju Republikanci održao je prva saslušanja o temi „Geoinženjering: inovacija, istraživanje i tehnologija“. Panel je raspravljao o potrebi daljnjih istraživanja geoinženjeringa od sunčeve refleksije, poznate kao ubrizgavanje aerosola u stratosferu.

Jedna od tvari koja se razmatra za Project Gates i druge projekte za zaštitu od sunca je ono što je poznato kao leteći pepeo iz ugljena, koji je ostatak koji ostaje u elektrani nakon izgaranja ugljena. Međutim, leteći pepeo od ugljena, koji se hvata i sigurno odlaže u modernim elektranama na ugljen, mogao bi, ako se uvede u oblake da zakloni sunce, uzrokovati otrovnu kiselu kišu na Zemlji.

Prema Udruzi liječnika za društvenu odgovornost, „Ovisno o tome gdje je ugljen miniran, pepeo od ugljena obično sadrži teške metale, uključujući arsen, olovo, živu, kadmij, krom i ugljik, selen, kao i aluminij, antimon, barij, berilij , bor, klor, kobalt, mangan, molibden, nikal, talij, vanadij i cink”. Skupina napominje da je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) otkrila da “ako se jedu, piju ili udišu, ti otrovni proizvodi mogu uzrokovati rak i učinke na živčani sustav, poput kognitivnih deficita, zastoja u razvoju i problema u ponašanju. Također mogu kod djece uzrokovati oštećenja srca, bolesti pluća, respiratorne smetnje, bolesti bubrega, reproduktivne probleme, gastrointestinalne bolesti, urođene nedostatke i poremećaje rasta kostiju ”. Nije to baš ništa.

VELIKI SOLARNI MINIMUM

Puno se toga može reći protiv projekta Gates-Harvard. Izjava Vijeća Sámi da je poduzeće Gates-Keith za blokiranje sunca pokušajem “imitiranja vulkanskih erupcija kontinuiranim izbacivanjem čestica vlažnih od sunca u nebo” najrelevantnija je i iz razloga o kojima se ne raspravlja toliko široko kao što bi trebalo.

Ono o čemu Međuvladin panel Ujedinjenih naroda za klimatske promjene (IPCC) odbija razgovarati jest odnos između sunca i klimatskih promjena na Zemlji. Daleko najvažniji čimbenik klimatskih promjena i vremenskih prilika na Zemlji je Sunce i njegovi ciklusi sunčevih zračenja i, ciklički, njegov nedostatak.

Temeljna stvar trenutnih klimatskih promjena je da Zemlja nije u početku globalnog zagrijavanja, već u razdoblju globalnog zahlađenja, koje su astrofizičari nazvali velikim solarnim minimumom. Ako je ovo točno, to nagovještava najdramatičniju i daleko najopasniju klimatsku promjenu koja se može zamisliti. Prema NASA-i, naš je planet ušao u najjači solarni minimum u oko 200 godina.

Ono što Al Gore i drugi pokušavaju sakriti jest da se Zemlja nije zagrijala otprilike od 2000. godine, a od ljeta 2020. ušla je u fazu zahlađenja koja će trajati, neki kažu, do oko 2055. godine. Povijesno gledano, razdoblja velikog solarnog minimuma, koja se javljaju svakih 200 godina, stvaraju vrlo nestabilne vremenske obrasce, velike i dugotrajne poplave, velike gubitke usjeva i divlje promjene temperature (i prema gore i prema dolje), kao i mlazni tok poremećaja koji stvaraju jedinstvene valove vrućine i divlje požare, među ostalim ekstremnim događajima. Svi su ti učinci također zabilježeni u razdobljima koja su prethodila barem stoljeću izuma motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Ono što nijedan računalni model globalnog zagrijavanja nije u stanju napraviti jest integrirati učinke našeg sunca na Zemljinu klimu, usprkos dobro dokumentiranim znanstvenim dokazima da su solarni ciklusi glavni pokretači klimatskih promjena tijekom godina. Zapravo to ni ne pokušavaju učiniti.

Sunčeve baklje, poznate kao sunčeve pjege, povećavaju se i smanjuju u ciklusima od oko 11 i 22 godine. Pored ovih ciklusa, postoje i veliki ciklusi od 100 i 200 godina. Od lipnja 2020. ušli smo u veliki solarni minimum, tijekom kojeg bi se aktivnost sunčevih pjega mogla smanjiti na nulu tijekom nekoliko desetljeća.

VULKANI I SUNCE

Sve više znanstvenih istraživanja otkriva da su, iako pokretački mehanizam nije u potpunosti jasan, razdoblja solarnog minimuma i, što je najvažnije, sunčevog visokog minimuma, također povezana s dramatičnim porastom potresa i vulkanske aktivnosti.

Skupina japanskih znanstvenika pod vodstvom Toshikazua Ebisuzakija ispitivala je vremensku traku 11 eruptivnih vulkanskih događaja koji su stvorili magmu bogatu silicijevim dioksidom u četiri vulkana u Japanu. Otkrili su da se „9 od 11 događaja dogodilo tijekom neaktivnih faza sunčeve magnetske aktivnosti (solarni minimum), što je dobro indeksirano brojem sunčevih pjega. Ova snažna povezanost između vremena erupcije i solarnog minimuma statistički je značajna na razini pouzdanosti od 96,7 “. Ovo je vrlo visoka korelacija.

Prije otprilike 200 godina doživjeli smo posljednje razdoblje velikog solarnog minimuma, znanstvenika poznatog kao Daltonov minimum, početkom 19. stoljeća. 1816. naoblaka na planetu bila je toliko opsežna da je nazvana godinom bez ljeta. Daltonski minimum trajao je oko 1790. do 1820. godine. 1815. golema vulkanska erupcija na planini Tambora u Indoneziji, najmoćnija u ljudskoj povijesti, ispljunula je toliko vulkanskog pepela u atmosferu da je 1816. godine Thomas Jefferson u svom vremenskom časopisu u Virginiji primijetio odsustvo ljetnog sunca. Potaknuo je ekstremne vremenske uvjete i propadanje usjeva u mnogim dijelovima svijeta. U lipnju 1816. mraz i snijeg u Sjevernoj Americi uništili su većinu poljoprivrednih usjeva. Globalno, bila je to najgora glad u 19. stoljeću. Ogromne količine vulkanskog pepela u atmosferi tijekom više od godinu dana iz Tambore odražavale su velike količine sunčevog zračenja, što je uzrokovalo sezonski prohladna ljeta koja su pridonijela nestašici hrane.

Dokazi da smo u ranoj fazi velikog solarnog minimuma sličnog onom iz 19. stoljeća ili goreg su uvjerljivi. Sumatrin nevjerojatno aktivan vulkan Sinabung dramatično je eksplodirao 2. ožujka, šaljući vulkanski pepeo na visinu od 40.000 metara nadmorske visine u atmosferu. Čestice izbačene na nadmorsku visinu iznad 32.800 stopa (10 km) – i u stratosferu – imaju izravan učinak hlađenja na planetu. Island, otok St. Vincent na Karibima i druge erupcije posljednjih tjedana sugeriraju da bismo se mogli suočiti s daleko dramatičnijim klimatskim šokovima nego što samoprozvani car za klimu Bill Gates priznaje. Gatesa, Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i bezbrojnih klimatskih “znanstvenika” gladnih bespovratnih sredstava odbijaju uzeti u obzir solarnu stvarnost, radije provodeći lude projekte poput kemijskog ublažavanja sunca. Trilioni dolara koje bi trebali potrošiti na neučinkovitu energiju sunca i vjetra pokazuju da njihova agenda nema nikakve veze sa zdravljem planeta, kao ni s našim. Možemo biti sigurni da su znanstvenici koji savjetuju Gatesa dobro svjesni solarnih ciklusa. Moramo priznati jedno, a to jest da su oni majstorski umjetnici obmane.

Autor: F. William Engdahl

Vijesti

Ubrzo nakon objave raketnog napada iz Irana – Netanyahu poletio avionom sudnjeg dana!?

Published

on

Filozof Aleksandar Dugin u intervjuu za Cargrad ispričao je što se, po njegovom mišljenju, sada događa na Bliskom istoku.

Je li iranska odmazda početak velikog sukoba, a potom i trećeg svjetskog rata? Naravno, nije lako donijeti konačne zaključke, ali možemo nagađati. Dugin smatra: “Iran je otvorio drugi front za Zapad”.

Ali prvo se prisjetimo povijesti sukoba. Vrhunac je zabilježen u noći 14. travnja.

Događaji koji su se odigrali dan ranije nazvani su noć iranske osvete. No, radije bismo trebali govoriti o provedbi istinskog obećanja. Zapravo, upravo su tako iranske snage nazvale svoju specijalnu operaciju.

Prvo je Iran lansirao dva vala kamikaza dronova na Izrael. I treba reći da su stranke bile upozorene na napad. A meta su bili upravo vojni ciljevi, što potvrđuju i kronike civilnih žrtava: službeni izvori govore da su ljudi ozlijeđeni dok su odlazili u skloništa nakon uzbune.

Nakon prvog vala dronova, izraelska strana inzistirala je na kontroli svih ciljeva. S druge strane, upućeni su tvrdili da je hakerska grupa Handala hakirala proturaketni obrambeni sustav Iron Domea.

Irački Kataib Hezbollah najavio je početak operacije protiv Izraela. I Iran je zatvorio svoj zračni prostor. Inače, Iran je službeno najavio da će udariti svakoga tko otvori nebo za napad izraelskih snaga.

Zrakoplov br. 1 u kojem je bio izraelski premijer Benjamin Netanyahu poletio je nedugo nakon objave o predstojećem raketnom napadu iz Irana. “Avion sudnjeg dana” prije nije bio korišten, a sada su izraelske vlasti shvatile da se s njima nitko neće šaliti.

Zaštitu Izraela pružile su i snage kolektivnog Zapada. Sjedinjene Države rasporedile su nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Dwight Eisenhower u Izraelu. Udarna skupina, predvođena nosačem zrakoplova, uključuje 90 zrakoplova i helikoptera, raketno naoružanje, sustave protuzračne obrane RIM-7 Sea Sparrow, dvije raketne krstarice i četiri raketna razarača.

Zanimljivo je da su Kuvajt i Katar odbili dati Sjedinjenim Državama svoj zračni prostor i bazu za suzbijanje iranskih napada.

Napad u okviru specijalne operacije “Pravedno rješenje” bio je masovni. Međutim, njegove je rezultate teško procijeniti jer stranke preferiraju nejasne formulacije. Izrael inzistira da su sve bespilotne letjelice i projektili oboreni. Iran kaže da su ciljevi operacije postignuti. U svakom slučaju, zapovjednik Islamske revolucionarne garde (IRGC), general Hossein Salami, izvijestio je:

Znamo da je naša operacija bila uspješnija nego što smo očekivali. Naša reakcija na svaku agresiju iz Izraela bit će oštrija.

Što se tiče odgovora na napad Izraela na diplomatsku misiju u Siriji, koji je rezultirao smrću generala, Iran smatra da je ovaj incident riješen nakon operacije Pravedno rješenje.

Između ostalog, IRGC je blokirao i u iranske teritorijalne vode otjerao tanker s golemim teretom britanske tvrtke.

Svjedoci smo najvažnijeg događaja u modernoj povijesti

Dugin je uvjeren da je izbijanje rata između Irana i Izraela najvažniji događaj u modernoj povijesti. Možda čak i cijele svjetske povijesti:

“Sukobi koji se sada odvijaju predstavljaju borbu multipolarnog svijeta protiv unipolarne hegemonije, nakon uništenja visokog iranskog vojnog osoblja u Siriji, Iran jednostavno nije mogao odgovoriti na ovaj izazov, odnosno sada, zajedno s Ukrajinom, otvorit će se još jedna fronta u borbi multipolarnosti protiv unipolarnosti, u potpunosti se pridružiti podršci Izraelu, a šiitski svijet je već potpuno mobiliziran na Bliskom istoku, ovo su jemenski Huti, ovo je Hezbollah, ovo su irački šiiti, ovo je sada, zapravo Iran.

Svijet je u ratu sa svjetskom hegemonijom, s Izraelom i Sjedinjenim Državama, a Rusija je u ratu sa Zapadom, s tom istom svjetskom hegemonijom u Ukrajini.

Sada vidimo kako se jedan za drugim otvaraju frontovi u geopolitičkoj areni svijeta:

Iran je otvorio drugu frontu za Zapad. Pred nama su još tri fronta”, rekao je Dugin i objasnio: “Približava se treći front – tajvanski, četvrti u Africi, a značajno je da u istom trenutku ruska vojska stiže u Niger.

Posljedično, situacija između Venezuele i Britanaca, zapravo Gvajane, se zahuktava. Ovo je još jedna, već peta fronta na latinoameričkom kontinentu. I posvuda vidimo istu temeljnu geopolitičku sliku.

A pristaše unipolarnog svijeta dolaze u izravan fizički obračun s pristašama multipolarnog svijeta. Sada se odlučuje o sudbini čovječanstva, naglasio je sagovornik.

Hoće li Globalni Zapad pobijediti?

Aleksandar Dugin smatra da najvjerojatnije neće, jer je pobjeda Rusije u Ukrajini neizbježna:

“I mislim da ako se suniti pridruže šijitima, koji su sada zaratili sa Zapadom, ishod će biti gotov, teoretski, oni su to trebali učiniti, jer ovo je jedinstvena religija, a Zapad donosi smrt i totalno nestanak.” Islamska civilizacija je nekompatibilna sa ovom sotonističkom LGBT civilizacijom, ili islam jednostavno neće postojati, jer se o tom pitanju se sada odlučuje, a Iran i šijiti su samo avangarda ove borbe za cijeli svijet islama.

Dakle, situacija je vrlo, vrlo napeta, svi civilni letovi iznad Bliskog istoka su otkazani, eksplozije su se čule posvuda prethodnog dana, napomenuo je Dugin, podsjetivši na eshatološke izvore onoga što se događa.

Korijeni sukoba su vrlo duboki

Novinski naslovi i naslovnice bile su ispunjene slikama raketa koje lete iznad džamije Al-Aqsa na Brdu hrama. Ovdje su napisali kako funkcionira protuzračna obrana. U međuvremenu je operacija Hamasa u Izraelu 7. listopada 2023. nazvana “Oluja Al Aksa”, podsjetio je Dugin. Muslimansko svetište sprječava vjerske cioniste da izgrade Treći hram na Hramskom brdu kako bi dočekali Moshiacha, čime se ispunjava proročanstvo:

To je upravo ono u što Netanyahuova vlada vodi Izrael, oni su takvi mesijanski radikali. Shodno tome, time je započeo ustanak Hamasa, zatim genocid, totalno uništenje stvarnog civilnog stanovništva Gaze, totalno istrebljenje civilnog stanovništva i djece u masovnim razmjerima od strane Izraela.

A u islamskoj eshatologiji, s druge strane, u učenju o smaku svijeta postoji ideja da kada Židovi napadnu džamiju Al-Aqsa, kada pokušaju izgraditi Treći hram, onda to neće biti hram. Mošijah, ali Dedjal – lažac, po nama Antikrist. I tada će početi ustanak i uspon cijelog islamskog svijeta pod vodstvom Mehdija (Mesije).

Zanimljivo je i to da se Sirija u hadisima proglašava ključnim mjestom u islamskoj eshatologiji. U Siriji, odmah pored Amijadove džamije u središtu Sirije, uskoro će se pojaviti Mahdi. I da vas podsjetim da su iranski generali IRGC-a ubijeni u Siriji projektilima, što je postalo razlog za uključivanje Irana u izravan sukob s Izraelom.

Sukladno tome, paralelno s eshatološkom mobilizacijom Izraela preko desničarskih cionista, koji planiraju dići u zrak Al-Aqsu i započeti izgradnju Trećeg hrama za dolazak Moshiacha, odvija se i eshatološka mobilizacija šijitskog dijela islamskog svijeta, gdje pokušavaju spriječiti ovaj izraelski scenarij.

„Ali to odgovara duhu hadisa, odnosno svetih tekstova samih muslimana, vezanih uz dolazak Mehdija, ovo što sada vidimo na Bliskom istoku jako podsjeća na Armagedon, odnosno odlučujući eshatološki, bitku, ako uzmemo u obzir taj vjerski i teološki smisao, koji specijalna vojna operacija nosi sa sobom, onda se u Ukrajini vodi i borba pravoslavne civilizacije protiv sotonske civilizacije Zapada, koja je preuzela vlast nad dijelom Ukrajine. ljudi, onda se i to dobro uklapa u ovaj eshatološki scenarij”.

Dugin je na kraju naglasio:

Mnogi govore o početku trećeg svjetskog rata. Teško je reći. Možda će se u jednom trenutku ovaj sukob izgladiti, a onda će krenuti novom snagom. No, s druge strane, ako nešto liči na Treći svjetski rat, najvjerojatnije je ovo Treći svjetski rat, prenosi Cargrad.


Continue Reading

Vijesti

“I muslimanske zemlje su krive za stradanje palestinskih civila, Trump je žrtva montiranog procesa”

Published

on

U Izraelu je održan sastanak ratne vlade zbog velikog iranskog napada dronovima i projektilima. Vlada premijera Netanyahua nije objavila je li se odlučila na odmazdu, ali glavni zapovjednik izraelske vojske naglašava kako napad Irana neće proći bez odgovora.

Izraelski međunarodni saveznici osudili su potez Irana, no pozivaju na suzdržanost. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju izjavio je kako je zabrinut da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja.

Američka administracija i aktualni predsjednik Joe Biden teško kontroliraju politiku Izraela i premijera Netanyahua, koji inzistira na “odmazdi” prema Iranu.

– Amerika je vezana za Izrael praktički od njenog osnutka, od 1949. godine. Obično ljudi govore o velikom židovskom utjecaju. Bez sumnje, on je vrlo jak u Americi, međutim nemojmo zaboraviti i kršćanske cioniste, odnosno evangeliste, a to su deseci milijuna Amerikanaca koje možemo nazvati i biblijski fundamentalisti, čak i fanatici, koji na jedan duhovan način gledaju na to da je centar Amerike u Jeruzalemu, a ne Washingtonu ili New Yorku. Oni su itekako jaki u potpori Bidenove politike prema Izraelu, rekao je u emisiji “Studio 4” Tomislav Sunić, vanjskopolitički analitičar.

Glavni lideri Hamasa vode nemilosrdnu bitku s Izraelom. Iako nitko za njih nije čuo, kaže Sunić, oni dižu moral cijelom arapskom i muslimanskom svijetu.

Hoće li se Netanyahu bez potpore SAD-a usuditi provesti odmazdu protiv Irana?

– Mislim da ovo pitanje možemo preokrenuti. Može li se Biden usuditi na jednu potpuno samostalnu politiku s obzirom na te silne lobije oko njega i na pritiske koje dobiva, prvenstveno od izraelskog lobija u Americi. To je vrlo, vrlo teška stvar. Biden mora tu lavirati i s jedne i s druge strane, kaže Sunić.

Naglašava kako stvari ne treba gledati “crno-bijelo”.

– Usudio bih se reći da je Arapska liga, muslimanske zemlje dobrim dijelom krive za stradanje palestinskih civila, rekao je Sunić.

Iran je dronove, dodaje, poslao na Izrael vodeći računa o tome da idu prema pustinji, odnosno da se radi o necivilnim ciljevima. Njihovo utjecaj je, naglašava Sunić, bio više psihološki za same Irance i općenito arapski svijet kojem se htjelo dati do znanja da se mogu suprotstaviti jednoj sili iz koje stoji Amerika.

Sunić smatra da je moguće da Izrael udari na iranske tvornice koje se obave obogaćivanjem urana.

– To su oni i prije napravili, najprije su to napravili u Iraku. Nemojmo zaboraviti, i prije Netanyahua, izraelski političari htjeli su na neki način uvući Ameriku u rat protiv Irana, jer njima je Iran najveći trn u oku. Iran je jedna relativno homogena, bogata zemlja koja ima relativno dobre odnose s Rusijom i Kinom. Ne isključujem da Netanyahu može napraviti jedan preventivni udar na Iran, s time da onda automatski uvuče i Ameriku u rat protiv Irana, kazao je vanjskopolitički analitičar.

Sunić: Trump ima pravo kad kaže da je žrtva montiranog procesa

Uz veliku medijsku pozornost, u New Yorku je završen prvi dan suđenja bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Optužen je za lažiranje poslovnih knjiga kako bi prikrio da je isplatio novac za šutnju glumici u filmovima za odrasle Stormy Daniels, koja tvrdi da je s Trumpom imala spolni odnos.

Na jučerašnjem ročištu počeo je izbor članova porote. Od stotinjak kandidata, njih 50-ak izjavilo je kako smatraju da ne bi bili nepristrani tijekom suđenja. Preostali kandidati prošli su temeljito ispitivanje tužiteljstva i obrane, a sve se nastavlja sljedeći tjedan. Trump je nakon ročišta ponovno kritizirao suca.

Sunić smatra da se radi o klasičnom političkom suđenju.

– Ako vidite i ime i prezime gospodina suca koji je sudio Trumpu za njegova navodna kaznena, to je Bidenov pristaša, čak je i donirao za njegovu kompaniju. Isto tako i cijelo to tužilaštvo i u prijašnjim optužbama praktički je vrlo strogo stalo na stranu Bidena.

Prednost američkog i anglosaksonskog pravosuđa je u tome što ono ima jaku porotu za razliku od našeg europskog pravosuđa. Međutim, jučer je nastao pravi metež glede izbora tih porotnika, praktički to su ljudi iz puka, svakakvih tamo ljudi ima. Mislim da Trump ima potpuno pravo kad kaže da je žrtva montiranog procesa, kazao je.

Prema istraživanjima, svaki četvrti član Trumpove stranke tvrdi da neće za njega glasati ako bude osuđen. Sunić ističe da na republikance ne treba gledati kao na homogenu stranku.

– Među njima ima privatnih razlika, ideoloških stavova. Ne bih to uzeo zdravo za gotovo, čak i ako Trump završi s presudom, rekao je vanjskopolitički analitičar.

Zanimljivo, ako Trump dobije predsjedničke izbore – on može samog sebe amnestirati.

Continue Reading

Vijesti

Salvini se prisjetio rođendana Velikog pape

Published

on

Prije devedeset i sedam godina rođen je papa Benedikt XVI., velikan Crkve, ali i teolog i filozof čija nas mudra učenja prate i danas – piše na svom X profilu Mateo Salvini.

“Nemojte se obeshrabriti! Znate da imate zadatak pridonijeti izgradnji Nove Europe, realne, ali ne cinične, bogate idealima i oslobođene dubokih iluzija” – rekao bi jedan od najvećih crkvenih (na)učitelja u povijesti.

Među mnogim negativističkim komentarima na objavu je i jedan realističan: “Mislim da je Europa ispala upravo suprotno od onoga čemu se nadao, dakle cinična i potpuno nerealna, bogata samo naivnim iluzijama ako ne i korupcijom i nadasve bez ikakvih ideala.” Nažalost i ovaj upis je ispravan… je li i Papa svojim odreknućem (greškom) tome pridonio…!?

>> R. de Mattei: “Odreknuće Benedikta XVI. u povijest će ući kao događaj katastrofalniji čak i od pontifikata pape Franje…”

Pa neka mu je i na Nebu, sretan ovozemaljski rođendan!

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved