Connect with us

Vijesti

KAKO SU PARTIZANI ‘OSLOBAĐALI’ Tko je bio Petar Perica i što je zločincima skrivio?

Published

on

Dalmatinski isusovac koji je skladao popularnu ckvenu himnu likvidiran je metkom u potiljak, a još uvijek se ne zna što ga je točno koštalo života, piše Marina Karlović-Sabolić u Slobodnoj Dalmaciji.

Pjesmu “Zdravo djevo, kraljice Hrvata” znamo svi. I oni koji redovito idu na misu. I oni koji u crkvu tek s vremena na vrijeme navrate. I oni koji je u širokom zaobilaze.

Za Petra Pericu, dalmatinskog isusovca koji je skladao ovu popularnu ckvenu himnu, ne zna puno ljudi. On je i autor “Do nebesa neka se ori”, još jednog velikog glazbenog hita koji živi već 120 godina, i koji se i danas sa priličnim žarom izvodi na misnim slavljima diljem Hrvatske. U svoje je doba bio poznat po propovjedima u splitskoj katedrali, po radu sa sjemeništarcima u Šibeniku i po angažmanu duhovnika Križarskog bratstva u Dubrovniku.

I danas je nejasno što ga je točno koštalo života: djelovanje u križarskoj udruzi katoličke mladeži ili autorstvo nad “Zdravo djevom”. Ili optužba da je objema svojim angažmanima, i crkvenim i glazbenim, “kvario mladež”.

Kada su partizani u listopadu 1944. ušli u Dubrovnik, među uhapšenima se našao i popularni padre Petar. Zajedno sa 53 istaknuta Dubrovčanina likvidiran je na otočiću Daksi. Bez suda i realne krivnje.

Perica, naime, nikada nije bio zainteresiran za neku visoku politiku.

Rodio se 1881. u Kotinštini kraj Makarske, kao potomak poznate i brojne makarske obitelji Kačića. Isto one iz koje korijenje vuče i jedan od stupova hrvatskog pučkog pjesništva Andrija Kačić Miošić. Odmalena u njemu tinjala pjesnička crta.

Perica je još kao osnovac pjevao splitskom biskupu. Kao sjemeništarac se u Vatikanu susreo sa papom Leonom XIII. Školovao se u Beču, Bratislavi i Innsbrucku. Na prijalazu stoljeća skladao je “Do nebesa nek se ori”. U, kako bilježe povijesne kronike, slavu posvećenja mladih Srcu Isusovu.

Četiri godine kasnije, 1904. na red je došla i “Zdravo djevo”. Koju je Perica spjevao za proslavu pedesete godišnjice proglašenja dogme Bezgrešnog začeća. I koja je tijekom XX. Stoljeća izrasla u najizvođeniju marijansku pjesmu hrvatskih katolika.

Studij teologije završio je u Innsbrucku. Mladu je misu 1914. služio u rodnoj Kotišini.

U Zagrebu je bio urednik “Glasnika Srca isusovog, potom i upravitelj Apostolata molitve u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kratko je boravio i u Travniku, no potom se vratio u Dalmaciju. U Split je, u rezidenciju Družbe Isusove, došao 1919. godine. Tu je proveo deset godina. Iz Splita se preselio u Šibenik, na mjesto duhovnika u Dječačkom sjemeništu. Onda se 1937. seli u Dubrovnik i postaje supervizor tamošnje isusovačke zajednice.

U politiku se nije petljao.

Uhićen je u nedjelju 22. listopada 1944. godine iza 22 sata. Zajedno sa ostalim zarobljenicima odveden je na otočić Daksu. Skinuli su ga do gola, pretukli i bacili u jamu. Ubijen je 25. listopada metkom u potiljak.

Posmrtni ostaci Petra Perice identificirani su 65 godina nakon njegovog ubojstva, prema uzorcima krvi članova njegove obitelji iz Australije obavljene 2009. godine. I sahranjeni na dubrovačkom groblju Boninovo.

Biskup Mate Uzinić predložio ga je za blaženika. O njegovom životu i djelu isusovac dr. Roko Prkačin objavio je knjigu. “Zdravo djevo” i “Do nebesa” i danas su neke od najizvođenijih crkvenih pjesama.

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Vijesti

Kvare se odnosi Kine i SAD… Do koje točke?

Published

on

  Tijekom posljednjih 5 godina su se drastično pokvarili odnosi Kine i Zapada. Zbog toga je ako ništa drugo red dobro pogledati kako Kina i SAD danas stoje – donosi Hladna istina.

  U samo 30 godina Kina je od ekstremno siromašne države došla do pozicije jedne od modernih tehnoloških velesila. Ona je to postigla zahvaljujući svojoj briljantnoj državnoj strategiji i zapadnoj pohlepi. Riječ je o pohlepi koja je prodala stoljeće napredka i nadmoći za 20 godina ekstremnih profita. Zapadni stanovnici su se od početka protivili toj politici, ali oni ne upravljaju državama koje su nominalne demokracije.

  Nakon proteka ta 3 desetljeća zapadni kompanije su se počele tiho buniti protiv Kine. Oni su se počeli buniti jer nisu mogli proizvesti isto kvalitetne i jeftine proizvode kao ona. Te prvo tihe pritužbe su zapadne vlade ignorirale, ali kako su one postojale sve jače vlada je na kraju morala nešto poduzeti.

  To nešto je učinila Trumpova administracija započevši tehnološki rat kojeg potom nastavlja Bidenova. Ova dva predsjednika se možemo slobodno reći ne slažu u ničem osim protivljenju Kini. Konkretni primjer tog rata kojeg je započeo SAD su TikTok, zabrana korištenja proizvoda Huawei i na kraju zabrana Kini da proizvodi moderne procesore. Konkretno SAD nije i ne može zabraniti Kini da ih proizvodi, ali može zabraniti prodaju „strojeva koji rade procesore” što je i učinio.

  Ruska invazija Ukrajine je u određenom smislu pogoršala odnose s Kinom koja zajedno s 2/3 ili 3/4 svijeta odbija osuditi agresiju. Ona ju je pogoršala pošto tehnološki razvijena Kina nastavlja prodavati svoje proizvode Rusiji. To je u stvarnosti samo isprika jer Indija i Turska rade nešto sličnog bez ikakvih posljedica, pa…

  Taj bijes Zapada na Kinu zajedno s sankcijama nisu dovele do željenih rezultata. Kao dokaz toga možemo koristiti trgovinske podatke iz 2018 i 2023 godine. Te 2018. je Kina izvezla u svijet proizvoda u vrijednosti od 2.5 bilijuna dolara, a 2023. je izvezla 3.4 bilijuna !? U postotcima je Kina bez obzira na američke sankcije zaradila 2023 godine 36 % više nego 2018 !?

  To je postigla polako napuštajući trgovinom s razvijenim zapadom i koncentriranjem na nerazvijene države. Riječ je o napuštanju koje se provodi pod zapadnim sankcijama, znači protivno kineskim željama, ali to ne mijenja činjenice.

  Koliko su se ohladili odnosi između Kine na jednoj i SAD-a na drugoj strani najbolje ukazuje broj avionskih letova. Tijekom 2019. su tjedno između SAD i Kine više od 300 puta letili avioni, a sada lete samo 63 puta. Riječ je o smanjenju od 79 % u samo 5 godina. Formalni razlog za to je odluka SAD da zabrani ruske letove iznad svog teritorija i istovjetna ruska odluka za američke. To znači da američki putnički avioni trebaju izbjegavati ruski zračni prostor zbog čega je njihov let skuplji od kineskog. Kao što smo rekli to je formalni razlog kojeg je SAD iskoristio za smanjivanje broja letova u Kinu.

  Budimo jasni pa priznajmo da u ovoj priči SAD nije loš niti je Kina dobra. Svatko od njih gleda svoje vlastite nacionalne interese i to je normalno. Da je Zapad, da su SAD i Njemačka prije gledali svoje nacionalne interese Kina bi u najboljem slučaju bila razvijena kao Indija.

  Za kraj onima koji se nadaju da će nekretninski slom uništiti kinesko gospodarstvo možemo samo poručiti uzalud Vam trud svirači. Tamošnja vlada kontrolira gospodarstvo pa se to neće dogoditi niti zbog toga, niti zbog zapadnog izvlačenja novca iz Kine.

  Njeno gospodarstvo može samo stagnirati ili padati samo zbog pogrešnih odluka vlade. To je neupitna činjenica koju se ne smije zaboraviti.

izvor: Hladna istina

Continue Reading

Vijesti

VIRALNO Propovjednik: “Preko 90% katolika ne razumije misu”

Published

on

Viralni 33-minutni govor oca Jonathana Meyera o pravoj prirodi katoličke mise otvara srca – piše Sarah Robsdottir u Aletea-i.

Otac Jonathan Meyer iz župe Svih svetih u okrugu Dearborn, Indiana, izazvao je pomutnju na internetu svojim 33-minutnim govorom koji je nedavno održao na katoličkoj muškoj konferenciji o žrtvi mise. Njegovu su poruku uhvatili na YouTube Kanal Sluga Božjih i prikupili je više od 440.000 pregleda i više od tisuću komentara u samo nekoliko tjedana.

Otac Meyer istaknuti je propovjednik u Nacionalnoj euharistijskoj obnovi koja se odvija dijelom kao reakcija na studiju Pew Research iz 2019. koja je pokazala da 69% katolika ne vjeruje u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji.

“Ali postoji veći problem od toga”: Fr. Meyer se bavi ovom zapanjujućom statistikom na početku svog govora objašnjavajući da, prema njegovoj procjeni, “više od 90% katolika” nema pristojno razumijevanje zašto uopće idu na misu. Otac Meyer rješava ovu alarmantnu procjenu svojim tipičnim šaljivim stilom i uključivanjem publike u živahnu vježbu pitanja/odgovora.

Na kraju je vlč. Meyer citira Katekizam, jasno stavljajući do znanja da je razlog broj jedan zašto katolici moraju sudjelovati u misi taj što je to “ponovno predstavljanje Kalvarije, vječnu žrtvu Jaganjca Božjeg za grijehe svijeta”.

A odaziv je bio nevjerojatan. Ne samo da je poruka postala viralna, već i komentari na YouTube stranici Sluga Božjih govore sami za sebe.

Na primjer, @angelahagemeyer398 je napisala: “Ovaj svećenik je u 35 minuta upravo objasnio ono za što su mi trebale godine da naučim. OVO bi se trebalo igrati u svakom RCIA-u, razredu prve pričesti, pripremi za krizmu i u župi. Nedostatak tih informacija doista je razlog zašto naši ljudi posrću. Slava Bogu za ovog svećenika.”

izvor: Aleteia

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved