Connect with us

Vijesti

Koji su pet ključnih zaključaka jučerašnjeg razgovora Putin-Biden

Published

on

Telefonski (prek)jučerašnji razgovor između ruskog predsjednika i njegovog američkog kolege vrtio se oko pitanja Ukrajine i prijedloga za sigurnosne garancije koji će biti na vrhu dnevnog reda na predstojećim pregovorima SAD i Rusije.

U 50-minutnom razgovoru između Vladimira Putina i Joea Bidena dotaknuta su brojna bezbjednosna pitanja o kojima se očekuje da će se opširno razgovarati u nizu diplomatskih sastanaka na visokom nivou između Rusije i Zapada sljedećeg mjeseca.

Biden signalizira da je kompromis sa Rusijom moguć o pitanju Ukrajine

Biden je navodno ukazao Putinu da SAD ne planiraju rasporediti „ofanzivno oružje za udare u Ukrajini“, priopćio je Kremlj nakon poziva. Putinov najviši pomoćnik Jurij Ušakov istakao je da je usmeno obećanje „jedna od ključnih tačaka” za Moskvu kada su u pitanju sigurnosni prijedlozi Rusije Zapadu. Izgleda da je Bijela kuća tu tvrdnju malo ublažila, napominjući da „sigurno nije bilo izjave o namjerama“ koju je Biden dao tokom razgovora.

Biden otkrio što će SAD uraditi ako Rusija „napadne” Ukrajinu

Biden je „jasno stavio do znanja“ da će SAD i njihovi saveznici „odlučno odgovoriti“ ako Rusija krene u invaziju na Ukrajinu, rekla je tajnica za tisak Bijele kuće Jan Psaki poslije poziva. Ako Rusija „odluči nastaviti s daljom invazijom na Ukrajinu“, morat će se nositi sa „ozbiljnim“ posljedicama, uključujući „ekonomske troškove“, „prilagođavanje i povećanje položaja snaga NATO u savezničkim zemljama“ i „dodatnu pomoć Ukrajini“, upozorio je visoki američki službenik nakon poziva. SAD i njihovi partneri optužili su Moskvu da podstiče tenzije na granici sa Ukrajinom, pozivajući se na navodno jačanje ruske vojske. Moskva je dosljedno negirala špekulacije da planira invaziju.

Putin opisuje odgovor Rusije na potencijalne američke sankcije

Odgovarajući na prijetnju širokim američkim sankcijama u slučaju dalje eskalacije duž granice Rusije sa Ukrajinom, ruski predsjednik je istakao da bi takve kaznene mjere zadale fatalan udarac odnosima SAD i Rusije. „Sankcije bez presedana“ usmjerene na rusku ekonomiju, financije i vojnu industriju, ako ih uvede Washington, dovest će do „potpunog raspada“ bilateralnih veza, rekao je Ušakov, nazivajući takav scenario „kolosalnom greškom“.

Otkriven format za januarske razgovore Rusije sa Zapadom

Telefonski poziv je osmišljen tako da „postavi ton i takt“ – kako je to rekla Bijela kuća – za seriju diplomatskih sastanaka koji bi trebalo da se održe u prvoj polovini siječnja. Razgovori će se voditi u tri formata. Rusko-američki razgovori koji će se održati od 9. do 10. siječnja u Ženevi će biti praćeni sastankom Rusije i NATO u Bruxellesu 12. siječnja. Niz razgovora će biti završen sastankom 13. siječnja na nivou Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Putin govori o krajnjem cilju pregovora sa SAD i NATO

U razgovoru sa Bidenom, Putin je također iznio ključne odredbe ruskih prijedloga za sigurnosna jamstva SAD i NATO, priopćio je Kremlj. Putin je posebno naglasio da, iako je važna sama činjenica pregovora, Rusija očekuje konkretne rezultate od sastanaka. Krajnji cilj Moskve je da dobije garancije vlastite sigurnosti, rekao je Putin Bidenu, prema Ušakovu. Čini se da je američki predsjednik taj zahtjev shvatio „prilično ozbiljno“, rekao je savjetnik.

Advertisement

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved