Connect with us

Vijesti

Kupuju li Vučić i Rama ‘dozvolu za novi rat’ preko Trumpovog zeta?

Published

on

S obzirom da je „oprez majka mudrosti“, u ovom ćemo uratku nastojati razmotriti / sagledati neke sigurnosno-interesantne činjenice, koje su se u javnosti pojavile u prošla 2-3 tjedna…

Kao što smo početkom ožujka o.g. već pisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov potrčko / kurir Milorad Dodik iz BiH, uz Andriju Mandića iz Crne Gore, usklađuju politiku destabilizacije Zapadnog Balkana s Moskvom… – piše Geopolitika.news.

Naime, u Srbiji su, sudeći prema tamošnjim medijima i istupima Vučićevih političkih „figura“, uvjereni u raspad EU-a i trijumf Vladimira Putina nad njom, pogotovo ako se Donald Trump, kojeg zazivaju, vrati u Bijelu kuću.

Dakle, to je politika koja se odvija u koordinaciji s Kremljom, što je još očitije nakon nedavnog boravka Dodika u Rusiji, odakle je isti, za pretpostaviti,  donio Putinove strateške smjernice – koje su potom – uručene „i Vučiću i Orbanu i Erdoganu i Trumpu – na znanje i ravnanje“!

Upozorenje američkih sigurnosnih agencija – Zapadni Balkan je na rubu kaosa

U izvješću od 5. veljače o.g., američki Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne agencije navodi kako očekuju povećan rizik od međuetničkog nasilja 2024. godine na Zapadnom Balkanu (ZB). Ujedno, glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, upozorio je krajem prošle godine da Rusija ima planove za destabilizaciju Balkana, a istu je zabrinutost u siječnju izrazio i britanski šef diplomacije David Cameron.

Detaljnije, spomenuto godišnje izvješće ističe da će se “ZB vjerojatno suočiti s povećanim rizikom od izbijanja lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024”. Nadalje se navodi da će tamo „nacionalistički lideri vjerojatno raspirivati tenzije kako bi stekli određenu političku korist. Ujedno, pri tome će i vanjski čimbenici (ruski) koristiti etničke razlike – kako bi povećali svoj utjecaj i spriječili integraciju Balkana u EU i NATO”.

U izvješću se potom navodi da su „sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti tijekom 2023. doveli do pogibija i ranjavanja, uključujući i nanošenje povreda mirovnim snagama NATO-a“. U tom se kontekstu ističe i da „čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne mjere kako bi neutralizirao međunarodnu superviziju BiH i proveo de facto secesiju Republike Srpske“. Zatim se zaključuje da „navedene Dodikove akcije mogu potaknuti bošnjačke čelnike na jačanje svojih kapaciteta kako bi zaštitili svoje etničke interese a što može dovesti do sukoba, koje mirovne snage u BiH neće moći zaustaviti”.

Za neupućene, ravnateljica Nacionalne obavještajne agencije SAD Avril Haines je američka državna dužnosnica čija je nadležnost koordinacija rada svih institucija u SAD-u koje se bave obavještajnom djelatnošću, uključujući i NSA i CIA-u.

Ujedno, ali s druge strane, šef Vojno-obavještajne agencije Srbije, general-bojnik Zoran Stojković, bio je također „prilično precizan“ glede sigurnosne situacije na ZB, a u svezi kojega je dao i određene prognoze. “Imajući u vidu strano prisustvo (misli se na NATO), tradicionalnu zatvorenost albanskih zajednica, kao i najozbiljniju eskalaciju sigurnosne situacije od pogroma nad srpskim stanovništvom 2004. g., angažirali smo (Srbija) značajne obavještajne resurse na tom području”, izjavio je Stojković nedavno za Russia Today!

Kako ne bi ostavio nikakvu sumnju što Srbija stvarno želi na Kosovu, Stojković je objasnio da “u (srpskoj obavještajnoj) službi nema mjesta za ljude koji ne nose Kosovo i Metohiju u svom srcu i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojnica vijoriti širom južne srpske pokrajine”.

U ovom je kontekstu za naglasiti (prema beogradskom Danasu) i nedavni bizaran istup Aleksandra Vučića, koji je pred učenicima jedne osnovne škole s Kosova, istaknuo kako „ne isključuje mogućnost da Srbija primijeni silu na Kosovu, zbog ponašanja prištinskih vlasti i međunarodne zajednica, koja ih podržava“!

Nadalje, srpski povjesničar i nacionalistički ideolog Čedomir Antić, također je  nedavno izjavio kako se “treba boriti za nezavisnost Republike Srpske, te za konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori, a ako to ne može, može se i tamo stvoriti Republika Srpska sa sjedištem u Nikšiću”!

Foto: AP Photo / Darko Vojinovic / Guliver Image

Ruski državni analitičari također su izričiti glede ZB, pa prenosimo: “Ukrajinska kriza je dodatno podgrijala događanja na Balkanu, oživjevši tamo zamrznute konflikte… Vezano i za ishod sukoba u Ukrajini a i nezavisno od toga, sukob (ili u najmanju ruku eskalacija tenzija) između velikih sila u smjeru Balkana – čini se neizbježnim”. Navedeno se tvrdi u analitičkom osvrtu ruskog „Instituta za sistemsko – stratešku analizu”!

Na ovu je temu osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji – Sonja Biserko (poznata po lucidnoj izjavi kako je „Hrvatsku za ustaštvo prikovala Srbija“) vrlo eksplicitno ustvrdila da „Vučić destabilizira susjedne zemlje preko SPC-a i  sigurnosnih službi!“

Korumpiraju li Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama (Trumpovog zeta) Jareda Kushnera?

Tvrtka Jareda Kushnera, zeta bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, dobit će u zakup prostor bombardiranog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina bez naknade. Na tom će mjestu Kushner izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks – s 1.500 stambenih jedinica, kao i spomen obilježje i muzej, piše New York Times (NYT). Investicija je, kako se navodi, vrijedna 500 milijuna $, a Republika Srbija bi, prema prijedlogu ugovora, trebala dobiti 22 posto profita…(?)

Osim toga, Kushner, planira i izgradnju luksuznih odmarališta na albanskoj obali.

Nadalje, na te se okolnosti osvrnuo i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), te ističe da je ulogu u pregovorima s Vučićem imao je i Trumpov bivši veleposlanik u Njemačkoj i specijalni predstavnik za Balkan, Richard Grenell. U tekstu se podsjeća da je Trump 2019. imenovao Grenella za svog specijalnog izaslanika za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, i da je Grenell tada uspostavio odlične kontakte s Vučićem i Ramom.

Navedene se nekretninske aktivnosti za Aleksandra Vučića i Edija Ramu čine kao korisne za njihove države, ali nešto je veće „tu u igri“…

Podsjećamo: za vrijeme svog izaslaničkog mandata Grenell je maksimalno podržavao Vučićev i Ramin projekt Otvoreni Balkan, koji je u povlašten političko-gospodarski položaj dovodio Srbiju i Albaniju – na štetu Kosova, Crne Gore, BiH i Sj. Makedonije. Posljedično tome, logično je što Kushner i Grenell danas planiraju velike investicije baš u Srbiji i Albaniji, a ne u drugim, spomenutim balkanskim zemljama.

Povodom tih vijesti na američkim su portalima i društvenim mrežama bili vidljivi brojni negativni komentari. Naime, glavnina tih komentatora je naslućivala / implicirala da je u pitanju svojevrsna korupcija, jer Kusner i Grenell posluju s Vučićem i Ramom koristeći prethodne političke kontakte, tj. „one koje su stekli dok su obavljali poslove u okviru američke administracije a što je nedopustivo“.

Konkretnije, prema NYT: „Zabrinutost leži u tome što bi ‘takvim poslom’ Vlada Srbije ‘koruptivno’ mogla utjecati na budućeg predsjednika Trumpa (jer će poslovati s njegovom obitelji) a na vanjsku politiku prema Srbiji treba utjecati samo ono što je u općem, tj. državnom interesu SAD-a“.

Dakle, nisu u pitanju regularne poslovne veze, već korištenje političkih kontakata  koji su izvjesno koruptivni. („Trampov zet J. Kushner ‘bacio je oko i na obalu Pojasa Gaze“, prema pisanju Beta/N1 od 20.3.2024.)

Obnavljanje plana o podjeli Kosova?

U tom kontekstu, “za Vučića i Ramu podržavanje spomenutih investicija moglo bi se pokazati politički korisno ako Trump ponovno postane predsjednik – a posebno, ako u svoj tim opet dovede Grenella”, upozorava FAZ.  Podsjeća i da su, u vrijeme kada je Grenell bio Trumpov izaslanik za Balkan, Rama, Vučić i tadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaçi bili “na rubu podjele Kosova”, odnosno da je, prema planu “sjever Kosova trebao pripasti Srbiji, a jug Albaniji”!

“Da je tada postignut dogovor, to bi možda bio početak daljnjih opasnih pomicanja granica a što je i bio glavni uzrok krvavih balkanskih ratova 1990-ih”, procjenjuje FAZ, no “dogovor je, međutim, propao, i to uglavnom zbog protivljenja Njemačke i njezine tadašnje kancelarke Angele Merkel.”

Međutim, kako ukazuje spomenuti njemački list, “biti već sada dobar s mogućim budućim predsjednikom SAD-a, moglo bi Vučiću i Rami otvoriti put prema obnovi plana o podjeli ZB – na srpski i albanski dio”.

Navedeno u konačnici znači da bi se zapravo radilo o napadu na suverenitet Kosova, BiH, Crne Gore i Sj. Makedonije, a što ne može proći bez oružanih sukoba!

(Posebno ističemo da Rama očito ne shvaća da Vučić preko njega – „kao lutke na koncu ‘pere’ / realativizira velikosrpska posezanja“, tj. prošle ratove na ZB.)

Lavrov pozvao Dačića u Moskvu 

Prema agencijskim vijestima, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić boravit će 21.3. o.g.  u Moskvi, na poziv šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Foto: Guliver image

Dačić i Lavrov će razgovarati o širokom spektru pitanja političke i gospodarske suradnje Srbije i Rusije, o kosovskom pitanju, situaciji na Balkanu i aktualnim međunarodnim problemima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U tom kontekstu, ostaje nada, da se u Dačićevoj diplomatskoj torbi ne nalaze pisma, odnosno odgovori Putinu „i od Trumpa, i od Erdogana i od Orbana i od Vučića“!?

Umjesto zaključka

Sve dok Vučić drži Srbiju zarobljenu u iluziji da je ona najveći gubitnik raspada SFRJ, odnosno ratova 90-ih i dok s time u svezi drži otvorene njene granice – za redefiniranje / širenje prema zapadu (BiH), jugu (CG) i jugoistoku (Kosovo i SM) – neće biti mira na Zapadnom Balkanu.

Dakle, spomenuta okolnost, moguće odražava Vučićevu (i Putinovu) namjeru (modus operandi), da postupno, preko projekata s Trumpovim zetom Kushnerom (i preko, čini se, srpskih lobista – spomenutog Granella, američkog veleposlanika u Beogradu Christophera Hilla, te povjerenika Europske komisije za susjedstvo i proširenje od 2019. Olivera Varhelya) dođe do „odobrenja za podjelu ZB“ s Ramom – iako, ponavljamo, svaka promjena granica neminovno vodi u novi rat!

(Ovdje napominjemo da je Hill nedavno izjavio kako je Srbija bliža ulasku u NATO od Kosova, što je njegov kolega iz Prištine – američki veleposlanik Jeffrey Hovenier gubo opovrgnuo, dok  Varhelyi tijekom svojih posjeta / kontakata na ZB neskriveno protežira proruske / prosrpske faktore.)

I gdje smo mi u svemu tome

Možda je u ovom zaključku dovoljno konstatirati da se jedan od najbližih suradnika Aleksandra Vučića, i formalni šef vladajućeg SNS-a i aktualni ministar obrane Miloš Vučević, nedavno slikao sa zastavom, u ne tako davnom ratu poražene zločinačke, odnosno de facto fašističke tvorevine SAO Krajine.

Navedeno znači da je u Republici Hrvatskoj, još uvijek vrijeme za ozbiljne političare!!! Naravno, to se odnosi i na izbor političara u SAD-u i EU!

 Tonči Mirić/Geopolitika.news

Vijesti

Medijima se potrebno stalno odupirati, uključujući čavrljanje

Published

on

Na kraju svoje knjižice Addicted to Distraction BGC još jednom savjetuje odupiranje mediju;

Dakle psihološka šteta koju nanose moderni mediji uključuje desenzibilizaciju na ono što bi nas trebalo šokirati, perverzni apetit za ono što spontano izaziva gađenje; simplifikaciju i rutinizaciju razmišljanja; i gotovo univerzalnu pretjeranu reaktivnost na proizvoljne podražaje (lakovjerne i histerične).

Ipak, s obzirom na raširenost, ne možete se potpuno oduprijeti medijima -piše Katolik-s-dna-kace

Iako je nemoguće potpuno se oduprijeti, stalni otpor je nužan – otpor je ono što čini razliku; razliku između gubitka i zadržavanja duše.

Mediji su u stanju iskoristiti najmanji znak slabosti, polako će povećavati svoj doseg, poput parazita čija ličinka proždire domaćina iznutra.

Naravno, situacija nije beznadna, barem ne za kršćanina. Radi se o tek o kvantitativnoj amplifikaciji normalnog života.

Stalno osvješćivanje vlastitih grijeha i padova (pod medijskim utjecajem), nije strano kršćanskom razmišljanju, ali dokle god priznajemo da se o tome radi i pokajemo se – i ne branimo niti opravdavamo ili racionaliziramo naše neuspjehe, bilo pred nama samima ili pred drugima; onda nećemo biti potpuno iskvareni od strane medija. […]

***

Suvremeno društvo je ovisno o distrakciji – masovnim medijima i povezanih stvarima; seksu, opijatima, vijestima, sapunicama, modi i slavnima.

Ako napuste takve stvari ljudi se loše osjećaju, ponekad ne vide smisao, osjećaju se usamljenima itd. Dakle ljudi će se odreći jedino ako će rezultat biti bolje stvari od toga da su ovisni o njima.

Morate vjerovati da je stvarnost bolje od distrakcije. (Ako pak osoba vjeruje da je stvarnost dosadna ili užasna onda je distrakcija bolja od stvarnosti.)

Ljudi moraju znati da je stvarnost radost. To ne znači da ne postoje “zastražujuće” stvari u stvarnosti, ali stvarnost je unatoč svemu, duboka radost.

***

BGC se osvrnuo i na neobvezne svakodnevne razgovore, čavrljanje; 

Dominaciju masovnih medija u suvremenom društvu možete vidjeti u činjenici da je kolonizirala društvene interakcije; pruža materijal za “čavrljanje” između stranaca i poznanika – u određenom smislu čavrljanje predstavlja veliki problem za one koji su se odmakli od medijske ovisnosti.

“Čavrljanje” povezuje upravo to što postoji pretpostavka zajedničkih činjenica i interpetacija – radi se o zajedničkoj osnovi za pritužbe, hvaljenje, zabrinutost ili što god.

Ipak, sve priče o kojima bi mogli pričati sa usputnim sugovornicma su zatrovane medijskim pričama, takvi razgovori su najzasićeniji sekularnim Ljevičarstvom. Ukoliko pokušate ispraviti perspektivu koje nude mediji uništavate samu ideju čavrljanja.

(Pokušaj da ispravite neku pristranost koja im je nametnuta i u koju vjeruju će izazvati dosadu, uvredu ili odbojnost. Takvi pokušaji će biti kontraproduktivni, bit će ocjenjeni kao subverzija prijateljskog čavrljanja.)

Ipak, kršćani su u iskušenju da isprave druge kada ustraju u opasnim ili grešnih shvaćanjima i vjerovanjima u laži. […]

Mislim da je čavrljanje zapravo velika stvar za političku korektnost, bitan mehanizam širenja ideja, ali na to ne možete odgovoriti direktno, nego ignoriranjem tema.

Mislim da se moramo suzdržavati od raspravljanja prema slici koje nameću masovni mediji; a to je najbolje činiti istinskim nepoznavanjem – a ukoliko smo (što je obično slučaj) pokupili nešto od trenutnih velikih medijskih priča onda moramo priznati istinu da zapravo ne znamo ništa o tome i da nemamo povjerenje u izvore – onda možemo odvratiti razgovor u druge teme; vrijeme, novosti o prijateljima i obitelji, zdravlju, iskustva i planovima […]

Naravno, takvo postupanje je indirektna poruka da odbijate participirati u ritualnom slavljenju ili osuđivanju koje promiču mediji.

Međutim, većina ljudi će biti ili iziritirana ili neće niti primjetiti da ste razgovor skrenuli s masovnih medija.

Ipak, kada god odbijete sudjelovati u propagandi i širenju medijskih priča – i njihove zle perspektive i implikacije – učinili ste dobro.

PS

Napokon smo došli do kraja knjižice Addicted to Distraction iz koje sam izdvojio nekoliko razmišljanja koja su mi se učinila zanimljivim. BGC je kritičan prema različitim fenomenima u medijima, ali i prema samom mediju kao fenomenu. Naravno, mnogi drugi su na svoj način krizirali suvremene medije i njihov utjecaj; Huxley, Mcluhan, Postman itd. 

BGC je izrazito kritičan prema medijima, načinu na koji pogoršavaju stvari; krive nevine, a skrivaju i opravdavaju krivce, nanose patnju, proganjaju žrtve, zagovaraju nasilje na pogrešnoj strani i zabranjuju nasilje na ispravnoj stvari, stvaraju izopačene tabue, a ruše svete tabue… odnosno, promoviraju pohotu, inat, zavist, zbunjenost i inverzuju vrijednosti, očaj i svakakva zla.

No, BGC-ova kritika se ne bavi samo ljevičarskim pristranostima medija, nego medijima kao takvim, činjenicom da su postali evaluativni okvir stvarnosti.

Očito, mediji su – ili medij – moćno oružje u rukama onih koji “reformiraju” svijet na svoju sliku, ali bez različitih medija ne bismo imali pristup tolikim informacijama, pa i onima koje kritiziraju takav sustav.

Možda mediji nisu toliko loši ako razumijete koje su opasnosti, čak i ako niste sigurni o čemu se sve radi, dovoljno je da ste sumnjičavi.

Pretpostavljam da su stariji čitatelji svjesni različitih interesa koji manipuliraju medijima, mlađi čitatelji su pak u mogućnosti lako pristupiti različitim izvorima, na temelju toga bi očekivali da će barem dio ljudi razmisliti o tome što im se nudi.

Unatoč tome, svjedoci smo, posebno posljednjih godina, da su mediji u stanju kroz svega par dana navesti ljude na dotad nezamisliva ponašanja i razmišljanja.

Medijima se potrebno stalno odupirati, uključujući čavrljanje

Na kraju svoje knjižice Addicted to Distraction BGC još jednom savjetuje odupiranje mediju;

Dakle psihološka šteta koju nanose moderni mediji uključuje desenzibilizaciju na ono što bi nas trebalo šokirati, perverzni apetit za ono što spontano izaziva gađenje; simplifikaciju i rutinizaciju razmišljanja; i gotovo univerzalnu pretjeranu reaktivnost na proizvoljne podražaje (lakovjerne i histerične).

Ipak, s obzirom na raširenost, ne možete se potpuno oduprijeti medijima.

Iako je nemoguće potpuno se oduprijeti, stalni otpor je nužan – otpor je ono što čini razliku; razliku između gubitka i zadržavanja duše.

Mediji su u stanju iskoristiti najmanji znak slabosti, polako će povećavati svoj doseg, poput parazita čija ličinka proždire domaćina iznutra.

Naravno, situacija nije beznadna, barem ne za kršćanina. Radi se o tek o kvantitativnoj amplifikaciji normalnog života.

Stalno osvješćivanje vlastitih grijeha i padova (pod medijskim utjecajem), nije strano kršćanskom razmišljanju, ali dokle god priznajemo da se o tome radi i pokajemo se – i ne branimo niti opravdavamo ili racionaliziramo naše neuspjehe, bilo pred nama samima ili pred drugima; onda nećemo biti potpuno iskvareni od strane medija. […]

***

Suvremeno društvo je ovisno o distrakciji – masovnim medijima i povezanih stvarima; seksu, opijatima, vijestima, sapunicama, modi i slavnima.

Ako napuste takve stvari ljudi se loše osjećaju, ponekad ne vide smisao, osjećaju se usamljenima itd. Dakle ljudi će se odreći jedino ako će rezultat biti bolje stvari od toga da su ovisni o njima.

Morate vjerovati da je stvarnost bolje od distrakcije. (Ako pak osoba vjeruje da je stvarnost dosadna ili užasna onda je distrakcija bolja od stvarnosti.)

Ljudi moraju znati da je stvarnost radost. To ne znači da ne postoje “zastražujuće” stvari u stvarnosti, ali stvarnost je unatoč svemu, duboka radost.

***

BGC se osvrnuo i na neobvezne svakodnevne razgovore, čavrljanje; 

Dominaciju masovnih medija u suvremenom društvu možete vidjeti u činjenici da je kolonizirala društvene interakcije; pruža materijal za “čavrljanje” između stranaca i poznanika – u određenom smislu čavrljanje predstavlja veliki problem za one koji su se odmakli od medijske ovisnosti.

“Čavrljanje” povezuje upravo to što postoji pretpostavka zajedničkih činjenica i interpetacija – radi se o zajedničkoj osnovi za pritužbe, hvaljenje, zabrinutost ili što god.

Ipak, sve priče o kojima bi mogli pričati sa usputnim sugovornicma su zatrovane medijskim pričama, takvi razgovori su najzasićeniji sekularnim Ljevičarstvom. Ukoliko pokušate ispraviti perspektivu koje nude mediji uništavate samu ideju čavrljanja.

(Pokušaj da ispravite neku pristranost koja im je nametnuta i u koju vjeruju će izazvati dosadu, uvredu ili odbojnost. Takvi pokušaji će biti kontraproduktivni, bit će ocjenjeni kao subverzija prijateljskog čavrljanja.)

Ipak, kršćani su u iskušenju da isprave druge kada ustraju u opasnim ili grešnih shvaćanjima i vjerovanjima u laži. […]

Mislim da je čavrljanje zapravo velika stvar za političku korektnost, bitan mehanizam širenja ideja, ali na to ne možete odgovoriti direktno, nego ignoriranjem tema.

Mislim da se moramo suzdržavati od raspravljanja prema slici koje nameću masovni mediji; a to je najbolje činiti istinskim nepoznavanjem – a ukoliko smo (što je obično slučaj) pokupili nešto od trenutnih velikih medijskih priča onda moramo priznati istinu da zapravo ne znamo ništa o tome i da nemamo povjerenje u izvore – onda možemo odvratiti razgovor u druge teme; vrijeme, novosti o prijateljima i obitelji, zdravlju, iskustva i planovima […]

Naravno, takvo postupanje je indirektna poruka da odbijate participirati u ritualnom slavljenju ili osuđivanju koje promiču mediji.

Međutim, većina ljudi će biti ili iziritirana ili neće niti primjetiti da ste razgovor skrenuli s masovnih medija.

Ipak, kada god odbijete sudjelovati u propagandi i širenju medijskih priča – i njihove zle perspektive i implikacije – učinili ste dobro.

PS

Napokon smo došli do kraja knjižice Addicted to Distraction iz koje sam izdvojio nekoliko razmišljanja koja su mi se učinila zanimljivim. BGC je kritičan prema različitim fenomenima u medijima, ali i prema samom mediju kao fenomenu. Naravno, mnogi drugi su na svoj način krizirali suvremene medije i njihov utjecaj; Huxley, Mcluhan, Postman itd. 

BGC je izrazito kritičan prema medijima, načinu na koji pogoršavaju stvari; krive nevine, a skrivaju i opravdavaju krivce, nanose patnju, proganjaju žrtve, zagovaraju nasilje na pogrešnoj strani i zabranjuju nasilje na ispravnoj stvari, stvaraju izopačene tabue, a ruše svete tabue… odnosno, promoviraju pohotu, inat, zavist, zbunjenost i inverzuju vrijednosti, očaj i svakakva zla.

No, BGC-ova kritika se ne bavi samo ljevičarskim pristranostima medija, nego medijima kao takvim, činjenicom da su postali evaluativni okvir stvarnosti.

Očito, mediji su – ili medij – moćno oružje u rukama onih koji “reformiraju” svijet na svoju sliku, ali bez različitih medija ne bismo imali pristup tolikim informacijama, pa i onima koje kritiziraju takav sustav.

Možda mediji nisu toliko loši ako razumijete koje su opasnosti, čak i ako niste sigurni o čemu se sve radi, dovoljno je da ste sumnjičavi.

Pretpostavljam da su stariji čitatelji svjesni različitih interesa koji manipuliraju medijima, mlađi čitatelji su pak u mogućnosti lako pristupiti različitim izvorima, na temelju toga bi očekivali da će barem dio ljudi razmisliti o tome što im se nudi.

Unatoč tome, svjedoci smo, posebno posljednjih godina, da su mediji u stanju kroz svega par dana navesti ljude na dotad nezamisliva ponašanja i razmišljanja.

Continue Reading

Vijesti

Istjerivač zlih duhova: ‘U PAKLU NEMA KRIŽEVA, OVO JE MOĆNA MOLITVA OBREDA’

Published

on

Novi blog post iz dnevnika svećenika i egzorcista Stephena Rossettija novi naziv: U Paklu nema križeva, a koji nosi snažnu poruku za ove dane pred nama.

Kad ste podigli raspelo, otišli su

“Na kraju sesije egzorcizma, jedno od pitanja koje postavljam pogođenoj osobi je: “Što se dogodilo tijekom seanse?” Kao rezultat njihove opsjednutosti demonima, “okultno treće oko” obično se otvara i stoga su svjesni dijela onoga što se događa s demonima. Pa sam upitao pogođenu osobu o seansi i ona je odgovorila: “Kada ste podigli raspelo, neki od demona su otišli.”

Možda najslikovitiji trenutak u egzorcizmu događa se kada svećenik-egzorcist podigne raspelo i kaže: “Ecce Crucem Domini, fugite partes adversae” (Evo križa Gospodnjega; odstupite zle sile od nje).

Parodije egzorcizama obično omalovažavaju ovaj trenutak, ali on je zapravo duhovno vrlo moćan. U znak priznanja njegove učinkovitosti, ovaj se čin nalazi i u pred-Drugom vatikanskom saboru i u revidiranim obredima egzorcizma. Smatra se bitnim dijelom egzorcizma.

Zanimljiv i često zanemaren natpis nalazi se na podnožju obeliska na trgu sv. Petra. Kao što je gore prikazano, stoji: “Ecce Crux Domini, fugite partes adversae.”

Tako postoji neka vrsta trajnog “egzorcizma” dok ljudi ulaze u Svetu Stolicu.

Ne mogu gledati križ

Nevjerojatno je koliko je mrzak demonima i koliko je učinkovit u njihovom istjerivanju. Svetu Francisku Rimsku (1384.-1440.), majku, mističarku i čudotvorku, Bog je počastio vizijom raja, pakla i čistilišta.

Dok ju je sveti Rafael pratio kroz njezinu zastrašujuću viziju pakla, arkanđeo joj je objasnio da se sveti znak ili oblik križa nigdje ne nalazi u paklu.

Demoni nisu mogli gledati ovu sliku i izbrisali su svaku sličnost s njom.

Za vjernike je običaj staviti blagoslovljeno raspelo u dom, osobito na zid iznad kreveta. To je običaj koji ima duboke duhovne korijene i ne smije se zanemariti,” piše svećenik Rossetti.

A mi se zapitajmo možemo li gledati križ u svojim životima ili izbjegavamo svaki pogled na njega?

Zrinka Požežanac/Vjera.hr

Continue Reading

Vijesti

Uskrsna poslanica nadbiskupa Kutleše: Središnja poruka Uskrsa nije prazan grob, nego živi Krist

Published

on

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša uputio je Uskrsnu poruku u kojoj ističe kako središnja poruka Kristova uskrsnuća nije prazan grob, nego živi Krist koji učenike poziva dalje od groba, na mjesta prvih susreta, u Galileju.

U prvu nedjelju uskrsnuća Gospodinova život se promijenio samo onima koji su povjerovali da je uskrsnuće Kristovo, koje nisu vidjeli, jednako stvarno kao i prazan grob u koji su gledali.

Napomenuo je kako je u zoru trećega tisućljeća po Kristovu uskrsnuću papa Ivan Pavao II. opisao duboku krizu koja je zahvatila Europu. Njezini su krajnji uzroci prepoznati u stavljanju čovjeka u središte stvarnosti, u zaboravu da je Bog stvorio čovjeka, a ne čovjek Boga, rekao je te dodao kako sinoda o Europi na pragu trećega tisućljeća utvrđuje da “europska kultura odaje sliku ‘tihe apostazije’ sitoga čovjeka koji živi kao da Bog ne postoji”.

Naše vrijeme, ocijenio je, još jače potvrđuje takvo stanje. Danas, nakon gotovo dvadeset pet godina ubrzanih promjena od početka ovoga tisućljeća, slika je i na europskoj i na svjetskoj razini progresivno lošija, dodao je.

Promjene su zahvatile društvo i samu Crkvu, rekao je i dodao kako zajednički nazivnik tehnološkoga napretka sve opravdava i podnosi.

Naglasio je kako nekoć nepojmljive stvarnosti, poput prava na usmrćivanje nerođene djece i na eutanaziju, postaju naša realnost jer je način razmišljanja modernoga čovjeka lišen temeljnih postavaka objektivne istine, a savjesti su uspavane.

Tomu je, smatra, pridonijelo i “teološko nijansiranje Istine u nejasne apstrakcije, koje započinju stvaranjem moralne pomutnje, a završavaju pretpostavkama mnogih kako istina nije primjenjiva na praktičnu stvarnost”.

Pitamo se, ističe nadbiskup, kako je moguće da nam logika zakaže pred očitostima, kako je moguće da je najuzvišenije od Božjih stvorenja zaboravilo svoje dostojanstvo i zadaću te se ponaša poput stroja zaražena virusom samouništenja?

Ocijenio je kako je od dana uskrsnuća Gospodinova svjetska povijest nalik praznomu grobu pred kojim su na ispitu naša vjera i naša temeljna opredjeljenja.

Uskrsnuće Gospodinovo očitovanje je stvarne Božje moći bez presedana, naglasio je i dodao kako nas njime Bog poziva u život koji nama izmiče, ali je u njemu stvaran.

Odgovorni smo, poručio je, jer nas nijekanje Božje moći nad našim životima prepušta neumoljivim silnicama naše pale ljudske naravi i duha svijeta koji time postaje područje protubožjega djelovanja.

Vjera je naša karta za vječnost, nadvladavanje granica smrti potvrđivanje je Božje moći, napomenuo je mons. Kutleša i dodao kako je moćni Bog Ljubav i da ni svojega Sina nije štedio smrti da nam to pokaže.

Kršćanska je poruka nade, istaknuo je, živjeti u svjetlu konačne Kristove pobjede. Samo vjera u Božju moć nad našim životima može u nama probuditi nadu i istinsku radost, rekao je Kutleša i dodao kako je ta moć očitovana u Kristu uskrsnulom.

Naglasio je da se On dao u smrt kako bi u svojem tijelu pokazao razornu snagu Zla. Uskrsnuo je snagom Božje ljubavi, kako bi pokazao konačnu pobjedu Božje moći u svijetu, a to nam daje nadu koja ne postiđuje, poručio je zagrebački nadbiskup, donosi Hina.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved