Connect with us

Vijesti

Mogu li vladajući političari konačno shvatiti da služe narodu, a ne da im narod služi samo zato da postanu vladajući?

Published

on

Često se postavlja to pitanje kakvu smo Hrvatsku državu htjeli, a kakvu imamo danas?

Što su vladajući učinili za hrvatski narod?

Štetu, samo štetu!

Jedina korist ili da se tako izrazim dobitak je da smo konačno dobili državu Hrvatsku, međunarodno priznatu , članicu Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO. Ali ni to nam nije poklonjeno. I za to smo kao narod podnijeli veliku žrtvu i sami se oslobodili od velikosrpskog agresora unutar Hrvatske i izvan Hrvatske, predvođeni dr.Franjom Tuđmanom.

Međutim državu je trebalo urediti da bude ugodna za život svim njenim građanima i tu počinju prijepori, nepravde, korupcija, nepotizam i kriminal.

Mlada država Hrvatska ostvarena je na radost hrvatskog naroda, unatoč mnogima koji je nisu htjeli ni željeli, unatoč protivljenju čak i djela hrvatskog naroda, onog djela koji je bio sastavnica bivšeg jugoslavenskog, komunističkog totalitarnog režima. Taj dio je nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana došao na vlast i odmah započeo sa rastakanjem mlade tek uspostavljene demokratske Hrvatske. Taj dio predvođen Stjepanom Mesićem kao predsjednikom države i Ivicom Račanom kao predsjednikom Vlade je započeo detuđmanizaciju, odnosno razaranje dostignutih demokratskih standarda i uspostavljanje kriptodemokratske države po njihovim nikada prežaljenim yugo-standardima, koji uključuju povratak komunizma zamotanog u sjajni celofan antifašizma!

Provođenje tih standarda očitovalo se;

1. veleizdajom samog predsjednika države Mesića, što je presedan u svijetu, da jedan predsjednik države svjedoči tajno na Međunarodnom sudu protiv vlastite države, kojoj je na čelu i da predaje dokumente stvaranja svoje države neselektivno novinarima i tužiteljima. To je moralno i etičko dno!

2.Upravo taj čin veleizdaje samog Predsjednika države imao je kao posljedicu stavljanje pod upitnik i samo stvaranje države Hrvatske i odgovornost njenog vodstva. Izazvao je progon i optuživanje hrvatskih generala za ratne zločine, obrambeni rat i agresiju pretvaralo u građanski rat, sve sa ciljem oslobađanja od odgovornosti Srbije i vodstva JNA za agresiju, razaranje i zločine koje su počinili.

Upravo su sada na vlasti predstavnici zlatne komunističke mladeži, generacije odgojene u jugoslavenskom komunističkom duhu, generacije koja nije osjetila teror i neslobodu totalitarnog komunističkog režima. Generacije čiji su roditelji bili partijski funkcioneri na visokim položajima, sa visokim plaćama, materijalno dobro osigurani da im pruže ugodan život, školovanje u inozemstvu, generacije koja Hrvatsku nije nosila u srcu, generacije kojoj je Hrvatska slučajna država i kada je već tu treba je iskoristiti za vlastite osobne ciljeve i pokazivanje svoje “veličine”, svojeg ega, svojeg velikog JA!

Kako drugačije protumačiti ponašanje predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića? Dok država tone u propast zbog nerješavanja nagomilanih loših zakona, kriminala, korupcije, lošeg upravljanja i vođenja države, oni se međusobno prepiru, jedan drugome podmeću na nivou razgovora piljarica sa tržnice. Narod se zavarava nekim njihovim istjerivanjima pravde po principu “kruha i igara” da ne misli na sve veću bijedu, lopovluk, korupciju i kriminal, neslobodu, cenzuru i zabrane koje mu nameću.

I dalje raste broj iseljenih, i dalje raste broj blokiranih, i dalje raste broj nezaposlenih, i dalje se ponižavaju i omalovažavaju hrvatski branitelji, i dalje se degradira Oluja, sjajna i veličanstvena pobjeda nad velikosrpskim agresorom i njegovom velikosrpskom ideologijom, prikazujući je kao zločinačku, zasnovanu na progonu i ubijanju stanovništva tzv. Republike Srpske Krajine. Time izjednačavaju žrtvu i agresora i umanjuju odgovornost Srbije za agresiju.

I dalje se ne primjenjuje Rezolucija EU Parlamenta od 19.rujna 2019.godine o osudi komunističkih zločina i izjednačavanju komunizma kao totalitarnog režima sa fašizmom i nacizmom. I dalje nisu maknuti simboli komunizma iz javnog prostora kao što se to u Rezoluciji traži.

I dalje se sa crvenom zvijezdom provocira i izaziva nazadovoljstvo i frustracije u braniteljskoj populaciji, i dalje si hrvatski branitelji oduzimaju život zbog takve politike vladajućih i dalje su simboli komunizma svud oko nas iako je preporuka Rezolucije da se maknu iz javnog prostora.

I dalje je Zdravstvo u dugovima i tone u kolaps, i dalje je Pravosuđe neučinkovito i korumpirano i što je najgore zbog nerješavanja svih tih problema, vladajući ne znajući ih riješiti demokratskim sredstvima pribjegavaju metodama diktature, cenzure i policijske represije.

Lako je odgovoriti kakvu smo Hrvatsku državu htjeli;

1.Demokratsku sa neposrednom i predstavničkom demokracijom,

2 Ustavnu, politička vlast razdijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu (sustav provjera),

3. Pravnu i pravno uređenu

4.Socijalnu i socjalno osjetljivu

5. Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav su karakteristike koje bi svaki građanin poželio za normalan život .

Međutim teško je nabrojiti sve što nismo htjeli a političari nam ” poklonili”;

1.Pljačkašku privatizaciju , propale tvrtke čak i one sa dugogodišnjom tradicijom i svjetskim brendom, radnici ostali bez posla, ugrožen opstanak obitelji. Kao posljedica su blokirani 250 000 na dan 23.listopada 2020.godine po podacima iz Financijske agencije (Fine), deložirani i iseljeni. Naime od posljednjeg popisa stanovništva 2011.godine do kraja prošle godine iz Hrvatske se iselilo 254 795 građana, po podacima Državnog zavoda za statistiku. To je četvrtina milijuna stanivnika Hrvatske, odnosno gotovo svaki deveti stanovnik s popisa 2011.godine odselio se i službeno odjavio u MUP-u svoje prebivalište. U taj broj nisu uključeni oni koji su odselili iz Hrvatske , ali još uvijek iz nekog razloga imaju prebivalište u Hrvatskoj. Hrvatska je prema posljednjem popisu imala 4.284.889 stanovnika i kada se od tog broja oduzme rezultat migracija i učinak negativnog prirasta, krajem prošle godine u Hrvatskoj je živjelo 4.047 133 stanovnika.

Dr. Tado Jurić autor je istraživanja koje je pokazalo da se Hrvati ne iseljavaju samo zbog siromaštva, nego i zbog nepravde, odnosno društveno-političkih razloga nezadovoljstva postojećim načinom obnašanja vlasti. Loša ekonomija rezultat je loših politika!

Iseljavanje Hrvata u Njemačku – gubimo li Hrvatsku?, Zagreb: Školska knjiga, 2018.

2. Hrvatske nije pravna država! Neučinkovito, korumpirano i nepravedno Pravosuđe, nije isto za sve hrvatske građane. Bake koje uz cestu prodaju svoje proizvode da mogu preživjeti, kažnjavaju se promptno, a bogatim tajkunima suđenja traju u nedogled. Samo nedavni slučaj Tomislava Horvatinčića, koji još uvijek nije u zatvoru ni nakon dugotrajnog sudskog procesa i konačne pravomoćne presude jasno to pokazuje. Suđenja traju godinama i na kraju ne namjerno( ?) zastarijevaju

3. Progon hrvatskih branitelja. Tomislav Merčep, teško bolestan jedva je pušten uvjetno iz zatvora. Đuro Brodarac umro u Osječkom pritvoru, ne dočekavši liječničku pomoć. Dok je abolirano 20 616 četnika, proganjaju se hrvatski branitelji od kojih je procesuirano 4 973 od hrvatskog Pravosuđa.

5. Politička orijentacija Vlade Andreja Plenkovića vratila nas je u neokomunizam i bratstvo i jedinstvo! Koaliranjem sa SDSS-om i potenciranjem manjina ponizio je i omalovažio hrvatski narod. Po još uvijek važećem popisu stanovništva 2011.godine, Hrvata ima 90,42% a manjina samo 9,58%. Nije dovoljan bio Ustav RH koji svim građanima RH jamči sva ljudska i manjinska prava, nego su vladajući donijeli i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina po kojem su Hrvati postali diskriminirani narod u vlastitoj državi, jer mu je koaliranjem sa SDSS-om u vlasti srpska nacionalna manjina čije vodstvo ne prihvaća Hrvatsku kao svoju domovinu. Ne svi pripadnici srpske nacionalne manjine, ima sjajnih domoljuba koji su ponosni na svoje srpsko porijeklo i na svoju domovinu Hrvatsku. Oko 10 000 pripadnika manjina spremno su krenuli u obranu domovine Hrvatske. Riječ je o vodstvu kojemu je srbovanje postalo način bogaćenja i ostanka na vlasti.

Da ne bi bilo dvojbi da izmišljam evo dokaza;

  1. SDSS su osnovali 1977.godine u okupiranom Vukovaru, odnosno u Republici Srpskoj Krajini tadašnji gradonačelnik Vukovara Vojislav Stanimirović i ratni zločinac između ostalih optužen i za zločine na Ovčari Goran Hadžić. Milorad Pupovac član je te stranke od samog osnivanja. U članku koji je 1997. objavljen u tada još okupacijskim Vukovarskim novinama broj 90 (15. marta) str. 1, 3, pod naslovima: Odluka skupštine, Osnovana Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) navodi se sljedeće: „U Borovu je na zasjedanju tzv. Oblasne Skupštine 5. marta 1997. godine na kojoj su prisustvovali svi relevantni predstavnici političkog života Oblasti, odnosno odbornici općinskih skupština, predstavnici mjesnih zajednica, izbjeglica i općinskih boračkih organizacija, kao i predstavnici bivših političkih stranaka iz razdoblja RSK-a.Na prijedlog Gorana Hadžića i Vojislava Stanimirovića osnovana je nova jedinstvena srpska stranka pod nazivom Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS)“.
  2. .Milorad Pupovac javno izjavljuje da je Beograd glavni grad Srba iz Hrvatske.

3. Vojislav Stanimirović je izjavio na srpska djeca u nastavi povijesti ne rade po hrvatskom programu, već ;

Srpska djeca u Hrvatskoj povijest uče “na svoj način” – tako da izostavljaju poglavlje o Domovinskom ratu jer ga i dalje smatraju građanskim, izjavio je predsjednik SDSS-a i bivši saborski zastupnik Vojislav Stanimirović

“Naša djeca uče po hrvatskim nastavnim programima, ali mi imamo svoje udžbenike i poučavamo noviju povijest na svoj način, drugačiji nego u hrvatskim knjigama. Izostavili smo poglavlje o Domovinskom ratu jer i dalje smatramo da je to bio građanski rat”, rekao je u intervjuu za Večernje novosti.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sto-srpski-skolarci-u-hrvatskim-skolama-uce-o-domovinskom-ratu-20130613

Premijer Plenković u raskoraku sa hrvatskim narodom

Premijer Plenković naglašava da svojom politikom unaprijeđuje Hrvatske, da je vodi u dobrom smjeru, ali nije svijestan da veliki dio šutljivog hrvatskog naroda ne slijedi njegovu politiku, da ide protiv hrvatskog naroda. On stalno naglašava da je dobio na izborima potporu za svoju politiku. To je točno, ali kada se analizira postotak izlaznosti i broj glasača koji su mu dali potporu od ukupnog broja biračkog tijela u Hrvatskoj onda je ta realna potpora mizerna. Na izbore nije izašlo 53,10 % biračkog tijela,a svih 151 zastupnika osvojili su 1.476.684 glasa.
76 zastupnika vladajuće većine dobilo je 660.124 glasa tj. 45%, a 75 zastupnika oporbe osvojilo je 816.560 glasova tj. 55%
Dakle, imamo presedan, ne samo hrvatski nego svjetski presedan – na vlasti su oni s uvjerljivo manje osvojenih glasova nego oporba, i to za čak 156.436 glasova manje! A to nije moguće nigdje na svijetu, osim u RH, jer da bi bio na vlasti moraš osvojiti većinu glasova, a da bi imao većinu moraš imati više od pola osvojenih glasova što u ovom slučaju nije ni blizu (vlast 45%, oporba 55%)

.https://www.facebook.com/ivana.asprijan/posts/10224917963122280

Premijer Plenković opravfdava koaliranje sa SDSS-om, protokom vremena , jer je prošlo 25 godina od Oluje, u kojoj je poražena velikosrpska agresija, ali ne i velikosrpska ideologija. Ona je stavljena na čekanje! Srbija i pripadnici srpske nacionalne manjine nisu priznali da su izvršili agresiju, niti su izrazili žaljenje zbog žrtava i razaranja koje su prouzročili na svojoj i na tuđoj strani.

Republika Srpska Krajina još živi i potencijalna je prijetnja integritetu i suverenitetu RH

A Srbi iz Hrvatske su u velikoj većini balvanima poručili da ne žele živjeti u Hrvatskoj. 30. rujna 1990. god. “Srpsko nacionalno vijeće” proglasilo je “autonomiju srpskog naroda” u dijelu Hrvatske s većinskim srpskim stanovništvom, a 21. rujna 1990. god. je to područje prozvalo “Srpska autonomna oblast Krajina”, 31. svibnja 1991. godine skupština te tvorevine donosi “zakon” kojim se proglašava Republika Srpska Krajina, na čelu s Vladom RSK i Milanom Babićem kao prvim predsjednikom.

Prvog dana travnja 1991., samo dan nakon krvavog okršaja na Plitvicama, Izvršno vijeće takozvane SAO Krajine, s Milanom Babićem na čelu, donijelo je odluku o sjedinjenju svoje pobunjeničke tvorevine s Republikom Srbijom, a takvu odluku dan prije donijeli su i vođe pobunjenih Srba Slavonije, Baranje i Srijema. Prema njoj u fantomskoj Krajini vrijedio bi samo jugoslavenski Ustav i zakoni Republike Srbije.

Ni nepunih 10 godina nakon velikog poraza u Oluji ponovno je uskrsla Republika Srpska Krajina ovaj puta u progonstvu. 26.veljače oformljena je Vlada RSK i Skupština RSK, koje predstavljaju politička ( ne humanitarno ili zavičajno ) tijela, koja nastavljaju kontinuitet rada državnih organa RSK, kakva je postojala prije hrvatske vojno-redarstvene akcije Olija, početkom kolovoza 1995.godine ili kako Srbi tvrde prije “pogroma, najvećeg etničkog čišćenja u Europi nakon 2.svjetskog rata ili pak kao okupacije RSK”

Ta je Vlada RSK uputila bivšoj Predsjednici RH pismo u kojem u 14 točaka zahtjevaju povrat imovine, isplatu zaostalih mirovina i isplatu ratne odštete u vrihednosti od 30 milijardi eura.

Sve to navedeno je u dokumentu pod nazivom ” Memorandum o RSK, u kojem je u 10 svezaka uključen Zbornik o RSK. Na temelju osobnog prava privatnog vlasništva , najstrožim tržošnim procjenama vrijednosti srpske imovine, Srbi iz Hrvatske oštećeni su za 30 milijardi eura. “Ali glavni zahtjev im je da se kada se vrate na svoju “srpsku zemlju” u današnjoj Republici Hrvatskoj , njima Srbima ponovno vrati status državotvornog naroda, kakav su imali prije demokratskih promjena 1990.godine , kao konstitutivnog naroda u Ustav RH.

Zar ne pokušava to isto i Milorad Pupovac u raznim varijantama?

Ma zamislite, je li Vlada RH podnijela zahtjev Srbiji za plaćanje ratne odštete? Koliko znam nije, a ima za to osnovu;

Kao temelj za naplatu od Srbije postoji Sporazum o normalizaciji odnosa između RH i Savezne Republike Jugoslavije, potpisan još 23. kolovoza 1996., kao pravni okvir za takav zahtjev. Prema članku 7 tog sporazuma, Hrvatska i tadašnja SRJ obvezale su se u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo sa po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. To se nikada nije dogodilo, niti je osim povremenog spominjanja potpisanog od strane pojedinaca (Jadranka Kosor, Davor Ivo Stier…) to pitanje više ikada ozbiljno potegnuto.

“Republika Hrvatska je u Domovinskom ratu 1991.–1995. godine imala velike ljudske žrtve, stradanja stanovništva i ogromne materijalne štete, što je bitno obilježilo njen gospodarski i socijalni razvoj u proteklom desetljeću.

(…) Ratom i ratnim razaranjem bilo je obuhvaćeno 54% nacionalnog teritorija, na kojem je živjelo 36% hrvatskog stanovništva. Pod okupacijom se našlo 14.760 km2 ili 26% hrvatskog teritorija. U Domovinskom je ratu u razdoblju 1991.–1995. godine Hrvatska imala 13.583 poginulih i nestalih, a 37.180 osoba je ranjeno. Ogroman broj ljudi protjeran je ili je pak morao napustiti svoje domove i naselja. U prosincu 1991. godine u Hrvatskoj je bilo oko 550 tisuća prognanika i izbjeglica, a k tome je 150 tisuća ljudi bilo u izbjeglištvu u inozemstvu.

Prema podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju 1990.–1999. godine iznosila je 236.431.568.000 kuna ili 65.350.635.000 DEM.

Broj prognanika i izbjeglica u samoj Hrvatskoj smanjio se od 550 tisuća krajem 1991. godine na 386.264 u 1995. godini. Istodobno je broj izbjeglica u inozemstvu smanjen od 150 na 57 tisuća. Počevši od 1995. godine počinje masovan povratak prognanika i izbjeglica.”

Podaci ministarstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske; https://hrcak.srce.hr/file/47404;

Ne žuri se njma, kažu čelnici Vlade RSK u progonstvu, velikosrpska ideologija samo je na čekanju pogodnog trenutka u međunarodnim odnosima da se aktivira. Srpski Krajišnici ne ppriznaju pobjedu Hrvatima, oni tvrde da ih je pobjedio Zapad. Njima je ispod časti priznati da su njih “velike ratnike” Hrvati pobjedili i da su ” begali kao zečevi” što im je njihov Vožd Milošević rekao, nego da su ih pobjedili SAD i NATO, odnosno da su oni njima neprijatelji i krvnici. I kada se bude promjenio međunarodni odnos snaga, uzdajući se u pomoć Rusije, tada će se Hrvati njih Srba Krajišnika opet morati bojati ili bar uvažavati kao ravnopravnog partnera.

http://www.darkohudelist.eu/det.php?id=83

Premijer Plenković o pomirenju i oprostu, a majke i rodbina nemaju gdje zapaliti svijeće za svoje nestale!

To znači da se Srbi iz Hrvatske nisu pokajali, niti odustali od velikosrpske ideologije, a premijer Plenković koalira sa njima, hvaleći se kako je Hrvatska napredovala, kako je tolerantna, a zapravo ili nije svijestan, ili ne želi vidjeti da srpska manjina provodi preko njega Memorandum SANU 2 o ostvarenju Velike Srbije.Tako će Srbija u miru preko srpske manjine u Hrvatskoj postići ono što nije uspjela postići u ratu.

Ovih dana sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje upravo dolazi do izražaja sva bešćutnost i nerazumjevanje premijera Plenkovića, prema 900 godišnjoj težnji hrvatskog naroda za svojom državom, prema velikoj žrtvi koju je hrvatski narod podnio za svoju slobodu, kada hrvatske majke nemaju gdje zapaliti svijeće za svoje sinove i kćeri, kada se ponižava njihova žrtva i izjednačava sa agresorskim žrtvama.

Prema podacima Hrvatskog crvenog križa za 1653 osobe još uvijek je otvoren zahtjev za traženje, a za 404 osobe je otvoren zahtjev za traženje posmrtnih ostataka (podaci od 01. kolovoza 2017.).

To je ono što ni predsjednik Milanović, ni premijer Plenković nikada neće moći spoznati i osjećati, jer njima Hrvatska nije u srcu, njima je Hrvatska slučajna država i stepenica u postizanju osobnih ambicija i ciljeva.Država za koju nisu ništa dali, a puno dobili i uzeli!

Prisvojili i uzurpirali su nam Hrvatsku, branitelje stavili na liste za odstrel, gospodarstvo uništili, Hrvate iselili, stotine tisuća blokirali i izbacili iz njihovih domova!
No neće im uspjeti, iako su se blindirali!
Opstali su Hrvati unatoč svemu i opstati će!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

PADRE PIO I SILAZAK GOSPE MEĐU HRVATE: ‘USKORO DOLAZI U VAŠU ZEMLJU’

Published

on

Malo je poznata činjenica da su dvoje svetaca dvadesetog stoljeća, papa Ivan Pavao II Majka Tereza iz Kalkute gajili stanovitu pobožnost prema ukazanjima u Međugorju i da su bili ujedinjeni u molitvi svaki dan sa Gospom – piše Zrinka Požežanac u Vjera.hr.

Još je manje poznata činjenica da je Padre Pio, veliki talijanski mistik, stigmatik i svetac imao ikakve veze sa događajima u Međugorju. A imao je.

Iako je ovozemaljski život napustio puno prije nego li će ukazanja u Međugorju započeti, Padre Pio ostavio je dva veličanstvena proročanstva koja se tiču dvoje odvojenih mističnih događaja koja će se zbiti u Međugorju.

A nakon smrti ovaj je svetac poslao protestantskog dječaka u Međugorje po ozdravljenje

Župnik, Padre Pio i kip iz Međugorja kao izvor čudesa

Jedno od tih odnosi se na sama ukazanja, dok se drugo povezuje sa Gospinim kipom koji je iz Međugorja prilikom jednog hodočašća odnešen u Civitivecchiu (Italija) gdje je naposljetku proplakao krvavim suzama, što je silno čudo koje je Crkva odobrila. 

Naime, 1994. godine, don Pablo Martin bio je župnik crkve sv. Agostino u okrugu Pantano u Italiji Civitivecchia, gdje se trenutno nalazi spomenuti kip Majke Božje. Upravo je don Pablo taj koji je organizirao hodočašće u Međugorje u rujnu te godine i kupio 40 cm dugačak kip Djevice Marije od bijelog gipsa kao suvenir iz Međugorja.

Zanimljivo je istaknuti, don Pablo gajio je snažnu pobožnost prema Padre Piu i to čak prije nego li će otac Pio biti službeno proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. 2002 godine.

Njegova pobožnost prema njemu je bila značajna jer upravo Padre Piu idu sve zasluge prilikom odabira kipa, naime, Don Pablo je tražio njegov zagovor u pomoći oko odabira kipa koji je poslije plakao krvavim suzama ukupno 14 puta u različitim prilikama.

Prema kazivanju Don Pabla, bio je to jedan od najljepših događaja u njegovom životu koji je rezultirao odabirom i kupnjom upravo tog kipa po pomoći i zagovoru oca Pia.

Randall Sullivan je zapisao u svojoj knjizi “The Miracle Detective” tu čudesnu vezu.

Činjenica da je Padre Pio umro 1968 godine upravo to čini tu nebesku poruku povezanu u duhovnoj komunikaciji između oca Pia i župnika koja čini cijelu stvar zanimljivom. Znamo da u Boga nema slučajnosti tako da je cijeli “slučaj bio isplaniran”.

Također, treba spomenuti da dok je još hodao ovom zemljom i primao hodočasnike u svom samostanu u San Giovanni Rotondu, često bi znao prorokovati mnoge događaje.

BBC novinarka svjedoči

U knjizi “A Spark from Heaven” BBC-eva novinarka Mary Craig izvještava da prije nego li će započeti ukazanja u Međugorju, Padre Pio kazao je grupi hodočasnika koja ga je došla posjetiti iz Mostarske biskupije: “Blagoslovljena Djevica Marija uskoro će posjetiti vašu zemlju”

Upravo te riječi Padre Pia čine ovo proročanstvo izvanrednim.

Naravno, ne trebaju mnogo čuditi te njegove riječi, Padre Pio bio je poznat po svojim duhovnim darovima. Bog mu je dao izvanredne milosti. Između ostalih, imao je dar ozdravljenja, dar čitanja srca tijekom ispovjedi, dar bilokacije, vizije Isusa i Marije i svoga anđela čuvara kao i dar proroštva, a jednog je dječaka i to protestanta poslao u Međugorje po ozdravljenje i taj dječak je ozdravio pri dolasku u Međugorje a obitelj se obratila na katoličanstvo. Ovo je priča o tom čudu:

Continue Reading

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved