Connect with us

Vijesti

MOTIV OSVETNIČKOG UBOJSTVA Izrešetao je tri osobe jer su ga mjesecima zlostavljali zbog bratovog duga

Published

on

Ubojstvo u Splitu Prema prvim informacijama, počinitelj trostrukog ubojstva u Varošu oko 15 i 30 sati je zadnjih mjeseci bio na udaru osoba iz narkomiljea zbog navodnih dugova njegovog brata

Tri osobe ubijene su u subotu u 15.35 sati u samom centru Splita, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici. Dvojica muškaraca preminuli su na mjestu napada, dok je treći nešto kasnije preminuo u KBC-u Split, piše Slobodna Dalmacija.

Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak. Paić i Boban izgubili su život na mjestu događaja, dok je Torlak kasnije preminuo u bolnici. Torlak i Paić dobro su poznati policiji kao pripadnici splitske krim scene.

Ubojica, odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci, odšetao je nakon pucnjave put Marjana, pri tom snimljen mobitelom od strane prolaznika koji su svjedočili pokolju. Uskoro su centar grada preplavili policajci i krenula je potraga za ubojicom.

Imena ubijenih uskoro su bila poznata, a osobe koje su se spominjali kao ubijeni redom su povezani s narkomiljeom. Nakon višesatne potrage, zamjenik načelnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Marko Serdarević obratio se oko 18 sati javnosti s potvrdom da je policija zbog povezanosti s pucnjavom u Splitu koja je rezultirala s tri smrtna slučaja privela dvije osobe te da nad njima provode istražne radnje policija. Uhićenja su provedena u kafiću na Spinutu.

Prema prvim informacijama, počinitelj je F.Z. (25) iz Splita.

Split, 110120.
Policijska akcija vezana uz trostruko ubojstvo u centru Splita.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX 
Dva rafala

Prema prvim informacijama, osveta je motiv ovog krvavog pohoda. Mladić koji se sumnjiči da je počinio zločin, prema tim informacijama, bio je zadnjih mjeseci žrtva zlostavljanja dilera zbog navodnog duga kojeg je prema njima imao njegov brat. Četvrtog na popisu za likvidaciju, Jeru M., također prema neslužbenim informacijama, je tražio kod njegove kuće, ali ovog nije bilo doma.

– Do travnja je bio na brodu na kojem je proveo 14 mjeseci. Inače je živio uredno, sportaš je, osvajao je puno medalja iz Taekwondoa. Kad se vratio s broda, trojica ubijenih dolazila su mu doma prijetiti zbog navodnih dugova njegovog srednjeg brata. U rujnu su mu čak prijetili i nožem, od tada je potpuno rastrojen pa je tako i u kafiću nakon zločina sjedio s bratom kao da se ništa nije dogodilo. Mirno se predao policiji, no kad mu je prišao oveći specijalac od straha su mu se oduzele noge – ispričali su nam svjedoci.

– U kafić je prvi stigao srednji brat koji je rekao “Jeste li čuli što se dogodilo, brat mi je ubio ove!”. Nešto kasnije, u kafić su stigli i njihov otac kao i počinitelj… Nakon 45 minuta, u kafić je ušao specijalac, a otac je, dok mu je specijalac odvodio sina ubojicu, rekao “Drži se, sve će se doznat!”.

Split, 110120.
Trostruko ubojstvo na splitskim ulicama na Sperunu i u Radmilovica ulici.
Na fotografiji: Sperun
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX 

– Pitala sam policajca što je bilo, jesu li ga uhvatili, kažu uhvatili smo ih 10, a sad je li koji od njih ubojica… – čuli smo od stanarke splitskog kvarta Skalice u 19 sati, netom nakon što je naoružana interventna policija upala u kafić.

– Čula su se dva rafala, jedan duži od tri sekunde, ovaj drugi jednu. Odjeknulo je po čitavom gradu. Navodno je riječ o dilerskom obračunu – čuli smo od svjedoka.

U epicentru zbivanja, nedugo nakon ubojstava, grupica zainteresiranih građana okupila se ispred samostana Svetog Frane nedaleko mjesta zločina. Ne može se proći na petstotinjak metara. Policija je izdala upozorenje da se ne izlazi na ulice, ali okolni stanari teško dolaze kućama. Sreli smo gospođu Anku koja tvrdi da je policija zaustavila pred pragom:

– Krenula sam ući u svoj stan, a oni su mi rekli da moram pokazati osobnu. Nisam je ponijela… – svjedoči nam umirovljenica.

Split, 110120.
Jedna osoba pronadjena je mrtva u Varosuu u Radmilovecovoj ulici, a na trgu na Sperunu pronadjena je druga ubijena osoba.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX 

Među malobrojnim prolaznicima, na Prokurativama smo sreli Antu, Matu i Josipa.

– Čuli smo pucnjeve, vidjeli smo leš… – sa zgražanjem u glasu govori Ante u ime sve trojice. Mate će na to da je prizor bio stravičan.

FOTOGALERIJA: Krvoproliće u središtu Splita

Split, 110120.
Ubojstvo U splitu.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Crveni motor

– Crveni motor i kraj njega mrtvac, usrid bila dana. Prvo je hitna naišla onda jurnjava BMW-a, čula se masa krikova, došli su sad specijalci s maskama…

Je li vas bilo strah?

– Dašta je – odmah će Mate a na to Ante kaže da njega nije strah, jer je na Prokurativama trenutno najsigurnije. Razgovarali smo dok je policija na tri lokacije tragala za ubojicom, a treći ustrijeljeni još se borio za život u splitskoj bolnici.

– Puno je policije, bolje da smo ode, ne znan zašto su svi pobjegli- kaže Ante.

Priča se da je jedan od ubijenih prije nekoliko godina ubio dijete na motoru.

Vojko Basic / CROPIX 

– Čuo sam da je ovaj ubio dilera koji mu je mlađem bratu prodavao drogu i da je to bilo iz revolta. Znan taj motor njegov, inače voza po Varošu na zadnje kolo – doznajemo od Stipe, tamošnjeg stanovnika:

– Jure je ubijeni, on i još dvojica tlačili su nekog momka đankija i onda je brat od tog momka doša i pokokao ih – kaže naš sugovornik.

Ubojica je, nakon što je ispalio hitce na Šperunu, navodno pješice prošao okolnim ulicama da bi došao do Radmilovićeve gdje je ubio još jednog. Na kraju dana Split je upisao tri tragične smrti, ugasla mlada života, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti

ŠTO UČINITI KADA SAKRAMENTI NE BUDU DOSTUPNI?

Published

on

Konferencija o. Rippergera, poznatog američkog duhovnika i egzorcista, o tome – što učiniti kada sakramenti ne budu dostupni?

Jedan od najbitnijih videa za poslušati. Spremite ovaj video, pošaljite onima koji su u vjeri i zapišite dane informacije, trebat će vam.

Prijevod i adaptacija – Izdavačka kuća Kyrios

Continue Reading

Vijesti

Fakti koje mediji svjesno prešućuju o Lordu Jacobu Rothschildu

Published

on

U ponedjeljak je obitelj Rothschild objavila smrt lorda Jacoba Rothschilda. Imao je 87 godina – donosi portal Epoha (autor: Antonio Klasić)

Rothschildi potječu od Mayera Amschela, koji je rođen u Frankfurtu 1744. godine i trgovao je novcem u kući s crvenim natpisom. Njegovih pet sinova osnovali su banke u Frankfurtu, Beču, Napulju, Londonu i Parizu.

No, nije s tim počelo. Rothschildi su bili Hazari koji su prešli na judaizam. To je škakljiva tema – prije nego što shvatite, bit ćete označeni kao teoretičar zavjere ili antisemit – ali Biblija nas upozorava na ljude koji tvrde da su Židovi, ali to nisu.

“Znam tvoja djela, i tvoje nevolje, i tvoje siromaštvo, i tvoje bogatstvo; i znam bogohuljenje onih koji sebe nazivaju Židovima, a to ipak nisu; jer oni su Sotonina sinagoga. – Otkrivenje 2:9

“Poslat ću vam ljude koji pripadaju sotoni. Kažu da su Židovi, djeca Božja, ali su lažljivci. Natjerat ću ih da kleknu pred tvoje noge i neće imati izbora nego priznati da te volim.” – Otkrivenje 3:9.

Nadalje, ne zovu se Rothschild, nego Bauer. Ne samo da su bili uključeni u trgovinu opijumom i robljem, već su također financirali američke kolonije i američki građanski rat. Podržavali su i financirali obje strane. Rat je veliki biznis, a banke odlično zarađuju na kamatama.

Abraham Lincoln je jednom trebao više novca. Kamatne stope njujorških bankara za njega su bile previsoke. Tako je sam počeo tiskati državni novac. Nije naplaćivao nikakve kamate i uspio je izbjeći Rothschilde.

Manje od dva mjeseca prije završetka američkog građanskog rata, predsjednik Lincoln je ubijen. Vidite li ovdje uzorak? Njihova strategija je: izazvati ratove, dati objema stranama zajmove po pretjeranim kamatama, a ako vlade ne mogu vratiti zajmove, Rothschildi instaliraju središnju banku koju su sami stvorili.

Godinu dana nakon osnivanja Federalnih rezervi, američke središnje banke, izbio je Prvi svjetski rat. Rothschildi su financirali obje zaraćene strane. A tko je financirao Osovinu i saveznike u Drugom svjetskom ratu? Pogađate: bankari Rothschild.

Nisu posuđivali samo tijekom Drugog svjetskog rata. U svojoj knjizi “The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report”, psihoanalitičar Walter C. Langer piše da Hitlera nisu samo podržavali Rothschildi, nego je i sam bio Rothschild. Nakon Drugog svjetskog rata osnovana je država Izrael.

Koliko je ljudi umrlo u ratovima koje su financirali bankari? Bez rata, novac presuši. A to je veliki problem za one koji ovise o ratu.

Dana 4. lipnja 1963. predsjednik John F. Kennedy potpisao je dekret kojim je vladi vraćena moć izdavanja novca, što znači da se više nije morala obraćati Rothschildovim federalnim rezervama.

Nekoliko mjeseci kasnije, JFK je ubijen.

U desetljećima koja su uslijedila središnje su banke rasle kao pečurke. Godine 1998. Europska središnja banka osnovana je u Frankfurtu, gdje je i započela.

Činjenica je mnogo no ovo je samo nekoliko najbitnijih koje su izravno utjecale na sudbinu svjeta i živote ljudi. (Antonio Klasić /Epoha.com.hr)

Continue Reading

Vijesti

Supruga poznatog psihologa OZDRAVILA OD RAKA MOLEĆI KRUNICU, progovorio je i on…

Published

on

U intervjuu za EWTN News , dr. Jordan Peterson, poznati kanadski psiholog, pisac i govornik, podijelio je svoje viđenje “čudesnog” ozdravljenja svoje supruge od raka i svoje mišljenje o njezinom prihvaćanju katoličke vjere.

Foto: X – “Bijedni tirani s Kolegija psihologa u Ontario-u ne će me ušutkati, ni preodgajati” – rekao je Peterson za National Post

Naime, njegova supruga, Tammy Peterson nije bila kršćanka dok je oboljela od raka, međutim Božjom providnošću suočena s teškom bolesti raka uzima krunicu u ruke i ozdravlja, a obraća joj se i srce te će nakon Uskrsa biti primljena u Katoličku crkvu. Čudesno obraćenje i ozdravljenje je odjeknulo svijetom zbog njihove popularnosti.

Nisu joj dali ni godinu dana

Tako se sada očitovao i Peterson i prisjetio se da je par, nakon što je saznao za dijagnozu svoje supruge Tammy, potražio mogućnosti liječenja u nekoliko bolnica u Sjevernoj Americi. Svaki put kad su je pogledali, rečeno im je da dostupni tretmani “nemaju dokaza o uspjehu” i da nema ni godinu dana života pred sobom.

No, kako je Tammy Peterson također rekla za EWTN News u drugom intervjuu, na kraju se potpuno oporavila od raka i u tom procesu, približila se katoličkoj vjeri.

Dr. Peterson primijetio je da Evanđelja sadrže brojne izvještaje o čudesnim iscjeljenjima. “A za svakoga tko razmišlja konvencionalno znanstveno, te je priče teško razumjeti”, rekao je.

Govoreći o svom znanstvenom obrazovanju, Peterson je naznačio da nije “redukcionistički materijalist”. “Mislim da bismo cijelo vrijeme vidjeli čuda da nismo slijepi”, primijetio je.

Ovo je nevjerojatno

Peterson je rekao da je nova vjera njegove žene ojačala njegovu sposobnost da dijeli svoje “svjetlo” na način na koji prije nije.

“Ona govori javno, što je nešto što prije ne bi učinila”, primijetio je. Također je istaknuo da je kod supruge “obnovljeno ono stanje djetinjstva, malenosti koje Krist povezuje s kraljevstvom. I to je izvanredna stvar za vidjeti, jer sam je i ja poznavao kad sam bio dijete, pa mogu vidjeti kako se to ponovno događa”, nastavio je. “A to je prilično nevjerojatno čudo.”

Vjera Jordana Petersona

Odnos dr. Petersona prema kršćanskoj i katoličkoj vjeri nije tako jasan kao odnos njegove supruge , koja će ovoga Uskrsa biti primljena u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom.

Iako je u prošlosti rekao da je katolicizam “najrazumnija stvar koju ljudi mogu imati “, kada ga je novinar EWTN News Colm Flynn upitao osjeća li privlačnost prema katolicizmu, odlučio je reći da ga za sad “cijeni”.

izvor: Zrinka Požežanac/ Vjera

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved