Connect with us

Vijesti

Najbolja hrana za zdravlje mozga – pomaže u prevenciji demencije

Published

on

Zdravlje mozga usko je povezano s prehranom, a određena hrana može pomoći u prevenciji demencije i drugih kognitivnih poremećaja.

Avokado, brokula, borovnice, zeleno lisnato povrće i đumbir već su poznati saveznici mozga, no postoje i druge namirnice koje mogu dodatno poboljšati moždane funkcije.

Na primjer, jaja su bogata kolinom, koji je ključan za pamćenje, dok losos i druge masne ribe osiguravaju omega-3 masne kiseline, neophodne za zdravlje mozga.

Također, orasi, bogati antioksidansima, pomažu u borbi protiv upala koje mogu oštetiti mozak.

Osim toga, morske alge i mliječni proizvodi također pozitivno utječu na kognitivnu funkciju, dok sjemenke sezama i za’atar sadrže spojeve koji podržavaju neurološko zdravlje.

Najnovija istraživanja naglašavaju važnost unosa prebiotičkih vlakana i omega-3 masnih kiselina za očuvanje strukture mozga i poboljšanje kognitivnih funkcija, čime se smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

Uz ove namirnice, redovita konzumacija antioksidansa iz bobičastog voća, kao i zdravih izvora proteina poput quinoje, može značajno utjecati na održavanje mentalne oštrine i dugoročnog zdravlja mozga.

Advertisement

Vijesti

STUDIJA S OXFORDA POTVRDILA Miokarditis i perikarditis samo kod djece s Pfizerovim cjepivom

Published

on

Studija na 1,7 milijuna djece u dobi od 5 do 15 godina u Engleskoj otkrila je da se miokarditis i perikarditis javljaju samo kod djece koja su primila Pfizerovu injekciju protiv Covida.

Niti jedno neinjektirano dijete u skupini nije patilo od ovih srčanih oboljenja, piše Expose-News.com (12. listopada).

Studiju je u svibnju 2024. objavio Bennet Institute for Applied Data Science, multidisciplinarni tim sa Sveučilišta u Oxfordu.

Utvrđeno je da je među 820.926 mladih ljudi koji prethodno nisu primili cjepiva, učestalost Covida bila niža nego među mladim ljudima koji su primali injekcije.

Medicinski tretman povezan s Covidom bio je toliko rijedak u ovoj dobnoj skupini da studija nije mogla procijeniti učinkovitost Covid injekcija.

U studiji je navedeno: “Nije bilo smrtnih slučajeva povezanih s covidom (necjepljenih) ni u jednoj skupini [djece ili adolescenata].”

Autori studije primijetili su da su posjeti hitnoj službi i neplanirane hospitalizacije bili nešto veći nakon prve injekcije Pfizera (u usporedbi bez injekcije) i nešto manji nakon druge injekcije Pfizera (u usporedbi s jednom dozom).

*Najznačajniji nalaz studije odnosi se na miokarditis i perikarditis. “I kod adolescenata i kod djece, miokarditis i perikarditis su dokumentirani samo u cijepljenim skupinama, sa stopama od 27 odnosno 10 slučajeva na milijun nakon prve i druge doze”.*

izvor(i): Gloria.tv | The Expose-news

Continue Reading

Vijesti

13. listopada 1991. Široka Kula – četnički pokolj u ličkom selu, još se ne zna mjesto kostiju…

Published

on

Krajnji cilj svih četničkih pokolja bio je etničko čišćenje Like od Hrvata i stvaranje Velike Srbije na tom hrvatskom teritoriju. Široka Kula je selo udaljeno 10-ak km od Gospića i u njemu je do rata živjelo u suživotu pravoslavno i katoličko stanovništvo.

Nagrada za zločince

Taj suživot ubijanjima i progonima Hrvata narušili su krvoločna Titova JNA i njihova desna ruka u Domovinskom ratu – četnici.

Pokolj je počeo na današnji dan 1991. kada je ubijeno 8 civila, a sljedećih dana se nastavio do ukupnog broja 32 nevine žrtve, među kojima je bila i djevojčica Verica Nikšić (13 godina), peteročlana obitelj Rakić i velik broj staraca od kojih je najstariji Ivan Orešković imao 96 godina.

Gotovo istovremeno, u susjednom Bukovcu ubijeno je 7 Hrvata.

Među 32 nevine žrtve četničkog pokolja bilo je petero Srba, svi iz obitelji Rakić (otac, majka i troje djece), koji su htjeli zaštititi susjede Hrvate i tako svoju čovječnost platili životom.

Hrvati Široke Kule

Plenkovićev zaborav…

Sličnu sudbinu Hrvati Široke Kule doživjeli su i 1945. godine. U Gospić ulazi zloglasna koljačka skupina tzv. 26. partizanska divizija i u gradu i okolici počinje „krvavi pir“. Na desetine i desetine starijih i mlađih muškaraca partizani su odvodili i bacali u jame bezdanke, jednu pored Donjeg Lapca i drugu pored Ogulina.

U spomen na žrtve podignut je spomenik „Portal hrvatske povijesti”, rad akademskog kipara Petra Dolića – donosi Narod.hr.

Prošle 2019. godine umro je i Marko Nikšić, otac 13-godišnje Verice ubijene prije 28 godina u Širokoj Kuli zajedno s majkom Mandicom. Neutješni otac je umro, a da nikada nije pronašao mjesto gdje leže kosti njegove kćerke i supruge.

Hrvate u Širokoj Kuli ubili su susjedi Srbi, što daje otežavajuću okolnost ovom monstruoznom činu.

Continue Reading

Vijesti

Četnik paradira po Dubrovniku – Gdje ste sada ‘heroji’, generali?! A Ćipe?!!!

Published

on

Svi junaci mukom zamukoše!!! Aj, nije mi čudno za Đakića, Deura, Medveda, Sanadera i slične, ali di nestadoše junaci – Ćipe i Penava?!!! Pa ni riječi, a četnik im ušetao u ‘dvorište’ kuće! Da mi je imati moć pa da vidim koliko se moje mrtve braće, koji su dali život za ovu zemlju, okrenulo u grobu nakon ovog događaja? – piše GranaMediaTv na svom YouTube kanalu prenoseći dijelove teksta Gorana Vojkovića objavljenog na Indexu…

Komentar dana – A di su Hrvatski branitelji?! A di je Ćipe?!!! Di su heroji i generali HV-a?! Di ste? ‘Četnik u Dubrovniku’? (G. Vojković)

Plenković zove u Hrvatsku Vučića, puno godina desnu ruku Vojislava Šešelja. Šešelj čak i danas, imate te izjave po srpskim medijima, Dubrovnik zove srpskim gradom. Da se Hrvatska nije obranila, da ona mala grupa hrvatskih branitelja nije zadržala Srđ i obranila Grad u jesen 1991., taj isti Vučić bi se danas bez ikakve grižnje savjesti šepurio upravo po zamišljenom ‘srpskom Dubrovniku’. Nije, naime, Vučić doživio katarzu, jednostavno su njegovi izgubili rat.

(Bivšeg?) četnika Vučića se zove u Dubrovnik, tamo se lješkari i fotografira, cijeli događaj je već uvelike iskoristio za svoju osobnu propagandu.

Aleksandar Vučić je davno trebao biti persona non grata u Republici Hrvatskoj. Taj obrijani četnik je postao član Srpske radikalne stranke 1993. godine. Godine 1995. godine postao je generalni tajnik stranke, a iste godine je posjetio tada okupiranu Glinu, gdje se ‘proslavio’ govorom u kojem je okupljenima obećao da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska.

Upravo je Aleksandar Vučić jedan od tih koji su glavni krivci za sve ratove i tragedije na području bivše Jugoslavije 90-ih godina. Stvarno netko misli da bi došlo do pobune u Hrvatskoj da ih ovi fini i školovani iz Srbije, u odijelima, poput mladog Vučića, nisu huškali i nagovarali?

Vučić i njemu slični su napravili toliko zla svim narodima ovdje (dugoročno ponajviše srpskom narodu) da mu nikada ne bi trebao biti dozvoljen ulazak u Hrvatsku. Nikada.

Da ova država ima imalo digniteta, da HDZ ima imalo hrvatskog nacionalnog ponosa, da Plenković ima imalo hrvatskog osjećaja u sebi, Vučić ne bi nikada više došao na teritorij Hrvatske.

Previše je zla Vučić napravio, previše je krvi ovdje proliveno upravo zbog njegove politike – da bi imao ikada pravo pojaviti se na području pod suverenitetom Republike Hrvatske.

Gdje su sada sve te udruge hrvatskih branitelja, hoće li nešto reći? Što bi bilo da je stvar drugačija, da je na vlasti SDP, a da HDZ ima predsjednika države, pa da je šef SDP-a pozvao Vučića u Dubrovnik, a nije pozvao HDZ-u bliskog predsjednika – imali bismo već nemire, šatore i prosvjede po trgovima.

Komentar GranaMediaTV

P.S. Mene osobno boli neka stvar za svu trojicu sa slike, i da su se družili negdje po svijetu ne bih ni reagirao… Ali ako takvu bagru dovodiš na tlo RH, e onda me itekako briga. Ali očito da velike Hrvate, heroje iz DR, iz raznoraznih braniteljskih udruga, oni koji su nam, eto osigurali tisućljetni san i borili se za sve vas, ‘nije briga’ ili je ipak bliže istini da moraju pognuti glavu kad veliki vođa priprijeti prstom?!

Svi junaci mukom zamukoše!!! Aj, nije mi čudno za Đakića, Deura, Medveda, Sanadera i slične, ali di nestadoše junaci – Ćipe i Penava?!!! Pa ni riječi a četnik im ušetao u ‘dvorište’ kuće! (Da mi je imati moć pa da vidim koliko se moje mrtve braće, koji su dali život za ovu zemlju, okrenulo u grobu nakon ovog događaja?)

I onda se na kraju pojavi ‘Izraelac’ (koji je rat gledao sa sigurne udaljenosti) i herojski najavi obranu Hrvatske od četnika.

Zaključak: “Tražili ste – dobili ste, bolje niste ni zaslužili” U potpisu – Veliki vođa! Nazdravlje!

Izvor: GranaMediaTV Foto: ljubavi dvojca na pariće by Facebook | Hrvatski ratnik

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved