Connect with us

Vijesti

Nekada smo se podsmjehivali dinaroidima, a sada smo …usred poplave binaroida

Published

on

Evo, stiglo nam je toliko očekivano dugo, toplo ljeto. Stalno smo cmizdrili da ljeto kasni pa je sad dobro zapeklo. Bože, štogod da pečeš, već ti je pregorjelo!

Temperaturu je dodatno dignuo krah na Europskom nogometnim prvenstvu u Njemačkoj. Oni zlobnici koji samo čekaju neuspjeh Zlatka Dalića i repke zapalili su se od radosti. Sad se pale na Donalda Trumpa. Kako ga ne mogu zaustaviti na njegovom sigurnom pohodu u Bijelu kuću, sad su ga njihovi sumišljenici pokušali eliminirati mecima. Ali, sudbina ih neće…

Nekada smo se podsmjehivali dinaroidima, a sada smo malo smeteni uslijed poplave binaroida. Prema Googleu to su oni dvočlani, od lat. “binarius” što znači “po dva”, “udvojen”. Nastanu od dvije jedinice.

Šteta što tog sastavljanja dvije jedinice nije bilo za vrijeme mog školovanja u VI. Gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu. Da su se mogle sastaviti sve moje jedinice ispao bih sasvim solidan đak. No, dobro!  Nizozemski “sudija” i njegov talijanski suprug održali su nam kratko predavanje o binarnim iliti “dvostrukim” hladno-toplim kriterijima i poslali nas kući.

Nakon tog šuta v’rit, ostalo je trebalo biti samo stvar tehnike. Zlobni jugofili i orjunaši očekivali su odmah “Pakrački dekret” selektoru Daliću. Luka Modrić i tako odlazi, Zdravka Mamića su već odavno eliminirali, dakle, sa “zdravim” snagama gradit će se nova repka. Repka sastavljena od svih naroda i narodnosti i svih pozitivnih različitosti iz naše slavne sadašnjosti.

Trebamo se osloboditi povijesnih zabluda kojima je bio zarobljen čak i naša “Ljubičica bijela” koji nije za vrijeme “partizanije” shvatio važnost pojma binaran odnosno što je to “drug sastavljen od dvije jedinice”. Stoga je po kratkom postupku takve streljao. “Istorijska” pogreška. Drug do druga – omladinska pruga.

‘Ako je Tito mogao igrati tenis…’ 

Nova repka bez Dalića i njegovih medalja bila bi otvorenija za sve LGBTQ+ i one binarne, osobito u ova sretna vremena kad se uvodi studij rodne ideologije. Sad je sve moguće. Saša Pejić je na Facebooku objavio sliku “Ljubičice bijele” s teniskim reketom uz tekst “imali smo jake igrače i prije Gorana Ivaniševića”.

Kad se studij “rodne” uhoda, kad nam u repki zaigraju Rada Borić, Dalija Orešković, Anka Mark Taritaš, Ivana Kekin i ostale članice šeste ličke, onda će nastupiti nova bolja vremena za naš nogomet. Naime, ako je Josip Broz Tito mogao igrati tenis onda su, binarno gledajući, pred Dalićem “ljubičasta” vremena.

U emisiji o “rodnoj ideologiji” na TV-programu mogli bi čuti kako pitaju djevojku preodjevenu u muškarca: “Zašto imate ženski rupčić?” “To mi je od sestre”, odgovori ona. “A zašto imate ženski glas?” “To mi je od druge sestre”.

Studij “rodne ideologije” izbacit će po terenima cijele Hrvatske igračice kao što su Mirela, Sandra, Sofija Kordić pa kad se njima u repki pridruže još Boris Dežulović, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Pofuk i ostala družina neće nas više “hladno-topli sudija” iz Nizozemske slati kući usred prvenstva.

Novi selektor bi mogao biti iz Splita – Ivica Puljak. Ali to samo ako se u međuvremenu prestane sramiti zbog izjave Ivana Penave o studiju rodne ideologije koji se porodio na Filozofskom faksu u Zagrebu. Pok. don Ante Baković je jednom rekao: “Ako nastavimo s ovakvom jalovom i mlohavom populacijskom politikom, imat ćemo uskoro u Hrvatskoj manjak djece, a višak pedofila”.

Nije popušila drugarica Borić 

Prema najnovijim istraživanjima navodno je dio hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu prolupao, a ostatak je popušio. Međutim, nije popušila drugarica Rada Borić. Ona živi u kvartu u kojem je sagrađena velika crkva pa kaže da je srce boli kad nedjeljom vidi stotine mladih kako idu u crkvu… Molim dežurnog kardiologa da odmah “dejstvuje”. Na Pupovčevoj “Vida TV” pojavila se Sofija Kordić, novinarka i književnica. Ona prosto ni danas ne može da veruje kad priča:

“Kristalna noć u Zadru bila je strašan šok. Sve je bilo zapaljeno, razbijeno i uništeno. Odjednom su Srbi krivi samo zato jer su Srbi. S mojom obitelji četiri, pet godina nitko nije razgovarao na ulici, osim jedne susjede. Mogu razumjeti osjećaje koje izaziva granata koja ti ubije prijatelja, ali s druge strane, Bože dragi… svi smo ljudi.”

Na prvi pogled ovo djeluje kao normalna reakcija, ali uvijek postoji taj “ali”. Nakon neke proslave miroljubivi su Srbi ubili hrvatskog mladića Franka Lisicu u Polači i blokirali balvanima sve ceste, protjerali Hrvate ne dozvoljavajući im povratak kući i onda je počela “kristalna noć”. Zbog ubijenog Hrvata stradalo je srpsko staklo. Dobrica Ćosić je jednom napisao: “Laž je srpski državni interes.” Je li naša Sofija čula za Dobricu?

Oscar Wilde je pak pogodio u “sridu” kad je napisao: “Moći pocrveniti u pravi čas zna biti vrlo korisno.”

Međutim, mislim da se pocrveniti može u svaki čas, a ne samo u pravi. To najbolje svjedoči sigurnosna situacija u Europi i svijetu koja eskalira do dramatičnih razmjera. Naime, tijekom summita NATO-a u Washingtonu objavljeno je da će SAD od 2026. godine rasporediti na teritoriju Njemačke svoje dalekometne rakete SM-66 i Tomahawk kao upozorenje Rusiji.

Miroljubivi i nekonfliktni Rusi to su interpretirali kao objavu rata. Stoga nisu imali kamo drugdje već će svoje nuklearno oružje pozicionirati u sebi savezničkim zemljama poput Kube, Sjeverne Koreje, Nikaragve, Venezuele… Na tu “radosnu” vijest nitko nije pocrvenio. Možda je za to “pravi čas” već prošao. Utješna je spoznaja kako će nuklearni rat sada, uz SAD, Rusiju i Kinu, moći započeti i Kuba, Sjeverna Koreja, Nikaragva…

Nisam umro!

I tako dok mi uvodimo studij rodne ideologije, a Puljak se srami količinom neznanja Ivana Penave, svijet se sprema za nuklearni rat. Samo budale misle kako u svijetu vlada tzv. ravnoteža snaga koja će spriječiti na primjer Sjevernu Koreju da napokon “riješi” pitanje Južne Koreje. K’o da je ta navodna “ravnoteža” spriječila Rusiju da pokuša progutati Ukrajinu. Navodno je nedavno slovenski policijski helikopter zaustavio hrvatski balon jer da je letio “brže od zraka”. Vozač je morao puhati u balon.

U Hrvatskoj još nema eksplozija bombi, ali prijeti teror bombastičnih laži. Evo primjer laži na fejsu. Najprije moja slika uz upaljenu svijeću i tekst: “Napustio nas Zvonimir Hodak. Spokoj mu vječni.”

Ljudi me počeli žaliti, a ja, njima u inat, živ, živcat. Da humor bude ipak potpun, napisao sam svom teniskom partneru prof. Žukini da sutra nema tenisa jer sam na žalost umro. Nakon nekoliko dana opet nova lažna objava na fejsu: moja slika i naslov: “Potvrđene sve optužnice protiv Zvonimira Hodaka.” Fake News je na sceni!

Moram u svojim kolumnama početi malo ljevičariti. Možda ih to primiri. Ma, onako iskreno, boli me ona stvar za njih, sve dok im jednog lijepog dana, a možda i prije, netko ne pokuca na vrata. Ne znam je li i to bila fake news, ali dobio sam na fejsu staru sliku Stjepana Mesića i Zorana Milanovića uz tekst: “Dok je srca bit će i Croatije u okvirima balkanske federacije.”

Malo morgen! Prije otvaranja Olimpijade u Parizu traži se olimpijski kolut viška!

Partizanske pjesme u kulturnu baštinu?!?

Slovenija je uvrstila partizanske pjesme svoju “kulturnu baštinu”. To je odmah “uzbudilo” naše usahle partizančiće. Dovoljno da jedan pas zalaje pa će se lajanjem javiti još sto pasa. Da ovaj jedan nije zalajao i ovih sto bi i dalje čkomilo. To je život. Slovenija vodi kolo, a Hrvatska lagano cupka za njom. Kao što se ženu nikada ne pita za godine, tako se Hrvatsku nikada ništa ne pita. A imamo već dosta godina da bismo mogli odrasti.

Ja osobno puno očekujem od našeg “bauka” komunizma koji trenutno maršira Hrvatskom. Naravno, radi se o Arsenu Bauku. On je Arsen, ali na žalost nije Dedić. Ovaj Arsen (zvan Bauk) misli da bi i mi Hrvateki trebali u svoju “kulturnu baštinu” uvrstiti pjesmuljak “Triglava do Đevđelije” kao i sve ostale partizanske pjesme.

Osobito one koje Anka Mrak pjevuši dok plovi u svojoj brodici. Bio sam uvjeren da su oni nakon 5. kolovoza 1995. godine otpjevali svoje, ali očito još uvijek nisu. Naša ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek možda ipak ima govornu manu. Prilikom izgovora uvijek proguta Hrvatsko slovo.

Večernji list na naslovnoj strani šalje poruku svojim vlasnicima: “Vijeće Europe prozvalo Hrvatsku zbog Domovinskog pokreta, i to zbog poziva da se ukine financiranje četničkog tjednika Novosti.”

Na čelu tog Vijeća Europe do rujna ove godine biti će Marija Pejčinović-Burić, bivša ministrica Andreja Plenkovića. Vijeće ima 46 članica, a fokus im je na jačanju demokracije i zaštiti ljudskih prava. Kako bi ojačali demokraciju da ne pljuckaju po Kroaciji? Srećom blizu je rujan pa svi očekujemo osvježenje. Možda će rujanski politički lahor započeti baš s našom “Jezus Marijom”. Takvom kadru treba osigurati istaknuto mjesto u međunarodnim institucijama da zauvijek bdije nad demokracijom u Hrvatskoj.

O Arsenu Dediću i Arsenu Bauku

Zlobni Oscar Wilde jednom reče o ženama: “Zauvijek je jedna grozna riječ, a žene je obožavaju. One uđu u svaku vezu trudeći se da potraje zauvijek.”

Kad sam gore već spomenuo velikog umjetnika Arsena Dedića, s kojim se Arsen Bauk ne može usporedi, vrijedno je istaknuti kako je Šibenik nedavno izuzetno lijepo obilježio godišnjicu smrti tog velikana naše glazbe pod geslom “Arsen, čovjek kao ja”. Arsen je bio Srbin, ali uvijek pošteni, iskreni hrvatski državljanin.

Dramatične 1991. godine protestno je svaku večer sa svojim kolegama pjevao “Moju domovinu”. Pjevao bi bio i Pupi, ali je imao tada problema sa sluhom. Sluh mu se vratio tek s dolaskom Ive Sanadera i Plenkovića…

Niccolo Machiavelli je jednom napisao: “Treba se praviti lud, poput Bruta, a čovjek se najbolje pravi lud kad hvali, kako bi ugodio gospodaru.”

Hajmo se mi ipak držati Tomislava Mihanovića. Nije znao da je brodovlasnik dok mu sve lađe nisu potonule.

Zvonimir Hodak

Vijesti

PONOVNO AKTUALNA SENZACIJA IZ SAD Croatan Indijanci – Strijele koje lete do Sunca!

Published

on

Nedavno je skupina američkih znanstvenika, na čelu s prof. dr.sc. Elisabeth Hirschman, znanstvenim metodama riješila stoljećima neriješenu zagonetku jedinih bjeloputih američkih Indijanaca – piše Miro Perković za Hrvatski ratnik, a mi prenosimo.

Naime, DNA analizom se ustanovilo i potvrdilo da je to današnje američko indijansko pleme uistinu i hrvatske krvi. Činjenica je da su malo prije polovice 16. stoljeća dva dubrovačka broda doživjela brodolom na obalama Sjeverne Karoline u SAD-u…

Iz Švicarske nam dolazi jedna zanimljiva priča i TV-film o Hrvatima-Indijancima autora Šimuna Šite Ćorića koju donosimo ispod komentara urednika.

Mene ovo malo podsjetilo na srpski mit kako su Dubrovčani Srbi pa je time i sva dubrovačka književnost srpska (jer Srbi nemaju svoju srednjovjekovne književnosti pa svojataju našu), pa em što su Janjevci i Letničani zadržali svoje hrvatstvo kroz 500 godina boravka na Kosovu (i dalje znaju tko su i što su), em što ti Dubrovački moreplovci nisu pleme nazvali Srbotan a ne Croatan (očito su i oni znali tko su i što su)…

Croatan Indijanci – Strijele koje lete do sunca!

(Fenix-Magazin.De) Malo prije ljetnih godišnjih odmora Hrvatsko kazalište u Švicarskoj (HKŠ) stavilo je s pedesetak sudionika na scenu s gornjim naslovom.

Autor teksta je fra Šimun Šito Ćorić, a ilustracije je učinio glasoviti hrvatski umjetnik Ivan Vitez. Fra Šito se istraživački bavio indijanskim plemenom Kroatana još od samog početka 80-tih godina prošlog stoljeća.

Uz objavljene tekstove na više strana i u više navrata, vodeći hrvatski nakladnik ALFA objavio mu je s istim ilustratorom dvije slikovnice o tome: Strijele koje lete do sunca i Na krilima morskih valova (Zagreb, 2016).

Nedavno je skupina američkih znanstvenika na čelu s prof. dr.sc. Elisabethom Hirschman znanstvenim metodama riješila ovu stoljećima neriješenu zagonetku tih jedinih bjeloputih američkih Indijanaca. Naime, DNA analizom se ustanovilo i potvrdilo, da je to današnje američko indijansko pleme uistinu i hrvatske krvi.

Činjenica je, da su malo prije polovice 16. stoljeća dva dubrovačka broda, glasovite karake, svaka sa stotinama mornara, doživjela brodolom na obalama Sjeverne Karoline u SAD-u.

Kako se nikako nisu mogli vratiti u domovinu, moreplovci su ostali živjeti s dobroćudnim domorodcima koji su ih prihvatili kao vještije i naprednije, pa se do danas nazivaju Croatan Indijancima. Između ostalih posebnosti, jedini su američki Indijanci koji od starina uzgajaju vinovu lozu, a u svo0m jeziku imaju i niz riječi koji su očito hrvatskog podrijetla.

Redatelj ovoga poetsko-glazbenog igrokaza kao i tv-filma je Boris Katich, a kameru i montažu potpisuje ustaljeni tandem Matijas i Zvonko Knežević. Fra Šito je za ovo svoje istraživanje dobio i godišnju nagradu Večernjeg lista, ‘Večenjakovu domovnicu’.

Fra Šimun Šito Ćorić,
HKM SOLOTHURN PRESS, 2024.

TV-film je sada dostupan i na mrežnoj stranici YOUTUBE

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Vijesti

Kakve veze ima ‘Lepa Rada’ s atentatom na Trumpa?

Published

on

Ovo je na prvu provokativno pitanje jer zbilja kakve bi veze imala neka jugoslovenka iz Hrvatske s pokušajem ubojstva bivšeg američkog predsjednika – prenosimo pisanje Mira Perkovića u Hrvatskom ratniku?

Oni koji su gledali film Građanski rat možda će shvatiti zašto sam postavio takvo pitanje. Neću ulaziti u detalje atentata na Trumpa, niti opisivati namjerni ili nenamjerni nemar Tajne službe i policije, i namjerno ili nenamjerno šlampavo izveden napad sa 120 metara i 11 ispaljenih hitaca…

Neću razglabati o samom atentatu, jer to je glavna vijest u svim medijima i o tome možete slušati i čitati praktički bilo gdje. Video kako je to izgledalo možete pogledati u članku desno.

Ja ću se dotaknuti samo motiva uklanjanja Trumpa iz utrke za sljedećeg američkog predsjednika.

Svi znamo da je Biden izgubljen u vremenu i prostoru i ne zna tko mu glavu nosa, i znamo da nema šanse pobijediti Trumpa, a to znači da beštije očito imaju problem.

Pa tko su beštije kojima je cilj na bilo koji način maknuti Trumpa, bilo pravnim sredstvima ili ubojstvom, da slučajno ne bi opet bio američki predsjednik? Trump je isto globalistički i cionistički igrač, pa zašto bi ga oni htjeli maknuti?

I kakve veze Rada Borić ima s tim?

Kao što svi znamo, Rada za sebe kaže da je antifašistkinja, skraćeno ‘Antifa’, a i atentator na Trumpa, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, je član ‘Antife’,. Znači da su iz istog ‘kočaka’ i istih svjetonazora.

Trump je egocentrik zaljubljen u svoj lik i djelo, čovjek koji uživa biti u centru pažnje, klasični primjer populista. Trump nikad neće udariti na glavne beštije, recimo, FED jer je svjestan da bi prošao k’o i Kenedi (beštije bi našle nekog profesionalca a ne 20-godišnjeg ‘Antifa’ idiota).

Trump je, u stvari, problem drugom ešalonu beštija jer je nepredvidiv. Boje se da bi zaustavio migracije (njihove potencijalne glasače), da bi prestao financirati abortativne klinike, da bi počeo lov na pedofile… da ne spominjemo financiranje ratova, SZO, sporazum o klimi (CO2) i sl.

Thomas Matthew Crooks je uvjereni globalist i ostrašćeni ljevičar koji je vjerojatno sam sebi dao zadatak da zaštiti Ameriku od skretanja u desno, i atentat je, glave napunjene neokomunističkim idejama od strane svojih sponzora (moguće i od strane čelnih ljudi Black Rocka u čijem je uredu fotografiran), vjerojatno napravio iz uvjerenja da čini nešto dobro za SAD. Na koncu je ispao samo nesposobni žrtveni jarac koji se možda tako i deklarira po novonormalnom.  

Paralelno s time i Rada Borić misli da radi nešto dobro za jugoslavensku ljevicu kad izjavljuje kako je boli srce kad vidi kako mladi u Hrvatskoj u velikom broju idu u crkvu! Da ima priliku, a više puta su to njeni drugovi izjavili, Rada bi vjerojatno šmajserom dovršila ‘aljkavo odrađen posao’ pobjednika u II. sv. ratu.

Da je kojim slučajem Rada u Americi, možda bi ona bila ta koja bi pucala u Trumpa. Tu je ta poveznica, i ona i Thomas dolaze iz istog legla, isto misle, isto žele i u Boga ne vjeruju.

A sad malo o filmu ‘Građanski rat’ i kakve on veze ima s Trumpom i Radom?

Ja bih rekao da se radnja navedenog filma vrti upravo oko Trumpa jer spominju treći predsjednički mandat za koji samo Trump ima priliku.

A di je Rada tu?

E pa ona je jedna od partizanki iz ‘Zapadnog saveza’ koji su se organizirali kako bi svrgnuli i ubili Predsjednika. I to ‘šmajserom’!

Film je tipično okretanje pile naopačke kao i većina holivudskih ostvarenja nastalih nakon ‘Zlatnog doba Hollywooda’ u kojima, ako ste primjetili, skoro svaki negativac ima križ oko vrata dok su pozitivci uglavnom ateisti.

Zapadni savez čine upravo takvi ‘dobri’ momci i cure (ala Rada Borić) koji se u stilu ‘Dobre borbe’ (serija koja se prikazuje na HTV-u) bore za prava potlačenih crnaca, migranata, homoseksualaca, transrodnih i drugih manjina (dobri Demokrati) protiv konzervativaca koji podržavaju Predsjednika i muče i ubijaju sve koji nisu ‘pravi’ Amerikanci njihovog svjetonazora (zli Republikanci).

I što je tu sporno? Najprije, nezamislivo je da bi taj njihov savez mogao mobilizirati vojsku ljudi spremnih umrijeti za njihove ideale. Zamisliti vojsku ratnika koji bi slijedili transrodnog vođu u suknji i štiklama jednostavno nije moguće.

Način na koji se Zapadni savez odnosi prema ratnim zarobljenicima je da nema ratnih zarobljenika, to su zli momci (konzervativni republikanci) koje jednostavno moraju ubiti. Na koncu, kad su zauzeli Bijelu kuću, hladnokrvno ubijaju goloruku crnu glasnogovornicu Bijele kuće (baš poput Radinih antifašista partizana), a potom bez milosti i Predsjednika (Trump) koji moli za milost ali prima metak u glavu.

Tako Demokrati zamišljaju obračun s Republikancima, a Rada partizanka, Nenad Stazić i njima slični s Hrvatima desnog svjetonazora, s ljudima kojima je Bog na prvom mjestu. A nisu niti svjesni da upravo to što nam je Bog na prvom mjestu čini da oni bez straha od odmazde mogu govoriti i raditi to što rade i govore.

Američki veterani su uglavnom ljudi koji su bili spremni umrijeti za ideale slobode, jednakosti, američkog načina života…, a jesu li spremni umrijeti za ovo što sada nude Demokrati s Bidenom na čelu te velike nacije? Koliko znam, a znam, velika većina u vojsci SAD-a su republikanskih svjetonazora.

I mi smo u Domovinskom ratu bili spremni umrijeti za našu Domovinu, nosili smo krunicu oko vrata i u Boga se uzdali, i to nas je odvelo u pobjedu. Sjetite se jednog Crvenkape koji je poginuo u minskom polju kako bi civili mogli doći na slobodni teritorij. Ili jednog Čađe koji se opasan eksplozivom bacio na tenk i zaustavio ga kako bi spasio suborce i civile. Sjetite se Ante Bakovića koji je svoj život dao za prijatelja. Sjetite se Andrije Marića i mnoštva drugih heroja koji su život položili na oltar Domovine. To mogu samo ljudi koji imaju vjeru u Boga i Život Vječni. 

Bi li Rada Borić, koja vjeruje samo u materijalno, bila spremna umrijeti za taj njihov famozni Novi svjetski komunistički poredak u kojem bi svi bili jednaki i ravnopravni samo bi oni bili jednakiji i ravnopravniji? A mi ostali bi bili sretni a ne bi posjedovali ništa, jer će oni posjedovati sve – to je njihova vjera.

Bi, valjda k’o i njeni uzori čije su se sve ofenzive svodile na bježaniju: “Juriš nazad, drugovi!”

A i razlog zašto naša djeca u školama ne uče o junacima Domovinskog rata je taj što bi totalno zasjenili antifašističku partizansku borbu i njihove ‘heroje’. Kako će njihovi potomci, koji i dalje vladaju Hrvatskom, to dopustiti? Kako priznati da smo se u Domovinskom ratu borili protiv njihove zvijezde petokrake?

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Vijesti

V. Starešina: Orbán na vanjskopolitičkoj turneji kao trgovac konjima koji uzme što mu prilika pruži

Published

on

Orbánova trgovina Otkad je Mađarska 1. srpnja preuzela predsjedanje EU-om, zrakoplov Viktora Orbána gotovo ne gasi motore.

Najprije iznenadni posjet Ukrajini uz rukovanje s predsjednikom Zelenskim, tek da se ne kaže da on ne može razgovarati sa svima. Zatim let u Moskvu i razgovori s (političkim) prijateljem, ruskim predsjednikom Putinom, s odašiljanjem poruke da je mađarski premijer i trenutačno predsjedatelj Europskog vijeća zapravo u mirovnoj misiji.

Doduše individualnoj, jer u službenim strukturama EU-a nitko o njoj ništa ne zna. Nakon toga let u Peking i srdačan susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji mu je u posljednje vrijeme i veliki gospodarski partner (16 milijardi eura izravnih kineskih investicija u Mađarsku), nasuprot službenoj europskoj politici smanjenja ovisnosti o Kini. I Xija je, dakako, odmah uključio u svoju mirovnu inicijativu.

Orbán se ruga EU-u

Sad je pak već u službenoj ulozi mađarskog premijera u Washingtonu, na NATO-ovu samitu na kojem je domaćin i neslužbeni lider jedinoga ozbiljnog zapadnog obrambeno-sigurnosnog saveza američki predsjednik Joe Biden, čiji vidljivo oslabljeni mentalni kapaciteti i odlučnost da nastavi voditi zapadni svijet i sljedeće četiri godine sve više izazivaju sažaljenje, nevjericu i zabrinutost. Usput, Orbán već računa s time da će Donald Trump ponovno biti u Bijeloj kući od siječnja sljedeće godine. U međuvremenu je u Europskom parlamentu okupio desnu grupaciju Domoljubi za Europu koja je, nakon što joj se pridružilo Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, postala treća po snazi grupacija u EP-u, s perspektivom daljnjeg rasta… Za sve to vrijeme službene strukture EU-a, koje su u fazi nezamjeranja i dogovora o novoj administraciji, nisu bile u stanju smisliti neki službeni odgovor na vanjskopolitičko soliranje Viktora Orbána.

A što zapravo radi ‘leteći Orbán‘ na početku predsjedanja EU-om? I zašto to čini? Na površinskoj razini zabavlja se kao samozvani mirovni posrednik, rugajući se EU-u. Svojim aktivnostima poručuje da je (sad) on taj kojeg treba zvati ako želite razgovarati s EU-om. Što, dakako, nije točno, ali samo potvrđuje da u EU-u nemate koga zvati kad uistinu želite voditi ozbiljne geopolitičke razgovore. Na dubljoj razini Orbán svojim manevrima svakako želi oslabiti postojeću EU-ovu glavnostrujašku nomenklaturu i postati osnivač nove europske desnice, ako već vođa na dulji rok ne može biti, jer Mađarska, jednostavno, nije država tog reda. Izolacijom svega što je desnije od zamišljenog centra trenutačni europski politički mainstream u tome mu je (bio) od velike pomoći. A što će dalje činiti s političkom moći koju osvaja?

Kao što Mađarska veličinom, snagom, a i utjecajem, nije ni Francuska ni Njemačka, tako ni Viktor Orbán, čak i kad bi to želio, ne može postati (iluzionistički) strateg neke nove Europe poput Emmanuela Macrona, čija se vizija upravo raspada u izravnom prijenosu, a ni ‘veliki tata‘ EU-a kao što je ‘velika mama‘ bila Angela Merkel. Njegovi dometi završavaju na velikoj, odnosno utjecajem što većoj, Mađarskoj, kako u okolnim zemljama (bivše Austro-Ugarske Monarhije) tako i u strukturi EU-a. Sva njegova savezništva taktičke su prirode: od Milanovića i Vučića do Erdoğana, od Putina i Xija do Trumpa. I sva su podređena uvećanju mađarskog utjecaja, koji gradi na propustima i u nišama koje su otvorenima ostavili neuspješni veliki upravitelji Europe.

Pragmatični trgovac

Orbán dovodi kineske investicije u Mađarsku (industrija električnih automobila) na valu EU-ovih zelenih politika, koje kao političar prezire. Njegova plinska ljubav s Putinom izrasla je na europskoj energetskoj politici Angele Merkel. Za razliku od narcisoidnog stratega Macrona više sliči prizemnom i pragmatičnom trgovcu konjima koji izvlači kratkoročne profite za veću Mađarsku gdje god vidi priliku i bez obzira na posljedice.

U tom kontekstu valja gledati i njegovu ofenzivu u okupljanju krajnje desnih stranaka u EP-u kojima je, osim suverenističkog izričaja, zajednička i više ili manje izražena proruska orijentacija. Dodamo li tomu ljevicu i krajnju ljevicu, koje na kraju uvijek gaje proruske sentimente, postoji mogućnost da Putin u novome EP-u dobije dva trojanska konja – jednog zdesna, drugog slijeva. U vrijeme kad bi svaki ozbiljni europski političar geopolitičke interese trebao staviti iznad svjetonazora, to je ozbiljan izazov za EU. No uzroke treba tražiti u ozbiljnim bolestima francuske i njemačke politike. A ne u trgovcu konjima koji uvijek uzme ono što mu prilike pruže.

Višnja Starešina/Lider

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved