Connect with us

Vijesti

Nema sumnje da su Ameri shvatili srbski „modus operandi“ projekta „Srpskog sveta“

Published

on

Guraju li Amerikanci Hrvatsku na obrambeni patronat Crne Gore, u zamjenu za zauzdavanje Hrvata u BiH?

Ima li što apsurdnije kad se Bosanac Porfirije Prvoslav Perić, pretprošli tjedan u Banja Luci, Bosancu Miloradu Dodiku obraća rečenicom: „Ne znam kako da te oslovim – nisi predsjednik ničega ili jesi?!“ Nema, naravno – Porfirije se „sprda“ s BiH a ne s Dodikom!

Naime, „istina kroz šalu“, tabloidi i sl. su najbolji alati za kreiranje javnog mišljenja, i to pogotovo tabloidi – „jer ih ne treba čitati između redaka“, a to treći Bosanac Aleksandar Vučić i njegov Porfirije Perić kao stručnjaci za komunikaciju i medije odlično znaju. Dakle, „lucidne izjave/potezi/’navlakuše’“, tabloidi, TV kuće, društvene mreže, svi su na istom zadatku – kao vjerni i redoviti nosači aktualnih mobilizirajućih parola.

U ovom je kontekstu zanimljivo da je Porfirije prije „šale“ u Banja Luci i helikopterskog desantiranja na Cetinju, dakle ranije, uspio svojom „post- zagrebačkom aktivnošću“, tj. „samim sobom“ kompromitirati hrvatsku intelektualnu elitu lijevo od centra, osvijetlivši ih hrvatskoj javnosti kao političke naivce. Ujedno, prema boljim poznavateljima velikosrpskog projekta, riječ je bila o tome da je Porfirije upravo njih ciljao – jer se taj segment hrvatskog društva nije dao „kompleksirati“ Pavelićevim zločinima.

Ovdje podsjećamo i da je Milo Đukanović nedavno upozorio da je SPC, jedina preostala prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma, za razliku od 90.-tih godina prošlog stoljeća, kada je to bila Savezna vojska, Služba državne sigurnosti, Savezna policija, Carina i dr.. Izjavio je i da djelovanje SPC-a odgovara sadržaju pojma “klerikalnog fašizma”, te tu Crkvu smatra odgovornom za genocid u Srebrenici, dodavši kako je i u ratovima 1990.-ih u RH i BiH, upravo SPC išla prije vojske, gradeći agresivni nacionalizam kao destruktivnu silu u pripremi za rat.

Ujedno, upravo velikosrpska agresija na CG je izvedena putem hibridnog/specijalnog rata tj. “unutarnjim krvarenjem“, dakle uz pomoć spomenute „žute štampe“, TV kuća, aktivnosti na društvenim mrežama i sl.…

Nadalje, prema detaljnom uratku Hrvoja Pranjka iz Slobodne Dalmacije, pretežito na temu srbijanskih tabloida, uvodno se navodi kako je Aleksandar Vulin – aktualni ministar srbijanskog UP-a, ujedno i dežurni Vučićev „trbuhozborac“. Naime, zadužen je za izgovaranje onoga što Vučić zapravo misli ali što, iz čisto taktičkih razloga, ne želi ili ne može javno izreći. No, u ovoj se ulozi sve više pojavljuje (kompromitira) i premijerka Ana Branabić, s obzirom da „javnost Vulina sve manje ‘uzima za ozbiljno’“.

Uz spomenutog crkvenog velikodostojnika, spomenute političare, postoje i tabloidi bliski vlasti i to od Kurira do Informera, a tu su i AloObjektiv, Srpski telegraf…, te ćemo o njima sada nešto podrobnije…

Oni su – naravno, uz TV programe pod kontrolom vlasti – ključni dio Vučićevog propagandnog stroja, a iz njihovih je naslova i uređivačke politike lako prepoznati i najvažniju intenciju kad je u pitanju obraćanje domaćoj javnosti, a to je kreiranje i održavanje atmosfere permanentnog izvanrednog stanja, u kojem samo jedna osoba može spasiti Srbiju i Srbe, u “otadžbini” i izvan nje a to je Aleksandar Vučić.

Načelno, naslovi koji „vrište“ sa spomenutih tabloida mogli bi se podijeliti na više skupina. Iako više-manje svi funkcioniraju po istoj matrici – reagiranja na dnevne povode, tj. događaje i poprilično su predvidivi.

  1. Imamo naslove koji glorificiraju Vučićev lik i djelo, kroz direktne napade na opoziciju i kritičare vlasti;
  2. Zatim bi se moglo govoriti o naslovima u službi obračuna s (političkim) otpadnicima, ljudima koje je Vučić iz raznih razloga prekrižio i na njih više ne računa;
  3. Najveći broj naslova otpada na hvalisanje Vučićevim dostignućima i njegovom nesebičnom žrtvom za Srbiju i srpski narod. Tabloid Objektiv je izbrojao i kako je na račun brata aktualnog predsjednika Srbije, Andreja Vučića, u “brutalnoj kampanji interesnih grupa, točno 6357 laži, iza čega stoji dio oporbe, i sve to dok Srbija nezaustavljivo napreduje”…
  4. Posebna su cjelina naslovi zaduženi za revizionistički pogled na noviju povijest i popravljanje imidža Srbije;
  5. Posebnu maštu urednika koji rade na naslovnicama tabloida bude tekstovi na temu “raskrinkavanja” svjetskih urota protiv Srbije, SPC-a i samog Vučića;
  6. Naravno, nisu baš svi na tom svijetu protiv Vučićeve Srbije, ima i naslova koji slave – prijatelje Srbije. Naravno, to su oni koji naglašavaju bliskost i prijateljske odnose s Rusijom i jednako svemoćnim Vladimirom Putinom.

Zbog svega ovoga, društvena je mreža Twitter prije dva mjeseca označila/proskribirala navedene provladine medije, na njihovim profilima, kao i ispod svakog njihovog posta, opaskom – “Medij koji surađuje s Vladom Srbije“. Tu su “značkicu” na svojim Twitter profilima zaradili Kurir, Tanjug, Informer, Politika, Srpski telegraf, B92 , kao i RTS, Pink.rs, Televizija Happy te Prva TV

Sve se to može promatrati i kao zabrinjavajući podsjetnik na vrlo sličnu praksu demoniziranja protivnika iz ratnih devedesetih, odnosno, vremena poznate politike Slobodana Miloševića.

Na ovu je temu za tjednik NIN, poznati beogradski pisac Filip David, izjavio da je ta “sumanuta strast proglašavanja izdajnika – jedan od najbezočnijih, najprimitivnijih i najopasnijih oblika razračunavanja s neistomišljenicima”… “Po naređenju s političkog vrha, tu vrstu etiketiranja prihvaćaju vojnici vladajuće partije, a provodi ga teška artiljerija potkupljenih medija. Opravdana kritika svemoćne vlasti proglašava se antidržavnim djelovanjem, antisrpstvom, anti-patriotizmom, što je uvod u političku i medijsku izolaciju, poruka svakom nezadovoljnom ili pobunjenom pojedincu da se verbalno nasilje lako može pretvoriti i pretvara se u tjelesno”, dijagnosticirat će David, koji je, kao dugogodišnji urednik Dramskog programa TV Beograd i sam bio žrtva političkih čistki početkom devedesetih, ujedno i utemeljitelj Beogradskog kruga, udruženja nezavisnih intelektualaca koji su se protivili potezima Miloševićeve vlasti.

David u retorici Vučićeve vlasti vidi i izravnu vezu s događanjima iz devedesetih: “Bilo bi naivno vjerovati da je sintagmu ‘srpski svet’ smislio ministar Vulin i da bi on smio takvo što izgovoriti da nije dobio blagoslov s najvišeg mjesta. Svi bliski suradnici predsjednika Vučića govore isključivo ono što predsjednik misli. ‘Srpski svet’ izaziva blagu jezu kod naših susjeda, a vjerujem i u Europi jer nas vraća u devedesete i ratne zamke o Velikoj Srbiji…”…

Zato i Katarina Živanović u dnevnom listu Danas, jednom od rijetkih medija u Srbiji koji je kritički raspoložen prema Vučićevoj vlasti, konstatira: “Tabloidi postoje svuda u svijetu, ali samo u Srbiji država ima svoje tabloide. SNS, odnosno njezin predsjednik Vučić, faktički je urednik svih vodećih tabloida u zemlji, u kojima se od njegovog dolaska na vlast 2012. nije pojavio nijedan kritički tekst o njemu.

Također glede efekata spomenute propagande Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, je za Danas ustvrdila kako je revizionizam u Srbiji već doveo do toga da „ispada“ su „Srbi jedine žrtve“ na Zapadnom Balkanu. Dodala je, u tom kontekstu, i kako je ne iznenađuje što Skupština Republike Srbije nije htjela raspravljati o rezoluciji kojom bi osudila i zabranila negiranje genocida u Srebrenici.

Ujedno, Žene u crnom su na temu efekata velikosrpske propagande posebno izdvojile da je u Srbiji na djelu kontinuitet negiranja genocida uz sljedeće podsjećanje:

„Genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Europi. Režim Slobodana Miloševića suučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-financijske pomoći Vojsci Republike Srpske“. Kako dalje navode, ne iznenađuje ih odluka Skupštine Republike Srbije, “jer je poznato da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90.-ih godina direktno sudjelovale u ratovima i u organiziranju ratnih zločina, uključujući i genocid.“

„Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva. Spomenutim odbijanjem Skupština Republike Srbije je još jednom potvrdila da je u Srbiji na djelu kontinuitet negiranja genocida. Na taj način se sve građanke i građani Srbije drže u poziciji suučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posljedice u moralnom slomu društva, otvarajući prostor za propast društva u svakom pogledu”, ukazuju Žene u crnom.

Odgovor Zapada

Oružje i nasilje je bilo pretežiti modus operandi „velike srbije“, dok se „srpski svet“ pokušava uspostaviti hibridnim/specijalnim ratom

Američki ekspert za sigurnosnu politiku, blizak CIA-i, Janus Bugajski, je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans sumirao trenutno stanje na Zapadnom Balkanu s posebnim osvrtom na BiH.

Ustvrdio je da je Vučić oživio velikosrpski projekt i da se on više ne vrti oko otvorenog rata, etničkih ubojstva i masovnih protjerivanja. Kampanja se sada oslanja na slabljenje susjeda, dvoličnu diplomaciju i rusku pomoć. Tri mete su – Kosovo, Crna Gora i BiH.

Prema Bugajskom, Srbija ne može ponovo apsorbirati Kosovo, ali je mogućnost podjele i dalje ostvariva;

Iako je Crna Gora članica NATO-a, Vučićeva politika osmišljena je kako bi pokorila njen suverenitet i tome je podredila vanjsku politiku. (Po Latinki Perović, za velikosrbe je Srbija bez CG samo „jedna crna rupa od države“!);

Cilj s BiH je jasan – otcjepljenje i apsorpcija srpskog entiteta. Dakle, Vučić želi ući u historiju kao “ujedinitelj srpskih zemalja” i bit će ohrabren slabim odgovorom Zapada, na bilo koju od svojih ofanziva.

Glede Milorada Dodika koji se svojim odlukama, ponašanjem i izjavama, otvoreno ruga međunarodnoj zajednici i praktično radi što želi, dok se reakcije prema njemu uglavnom svode na verbalne osude, kazao je kako je najučinkovitiji način obračuna s njime pokazati mu tko je jači na Balkanu, a što zahtijeva trostrani pristup.

Prvo, novo vodstvo State Departmenta mora jasno dati do znanja kako Washington i Bruxelles posjeduju sve potrebne dokaze o njegovim koruptivnim aktivnostima.

Drugo, Aleksandra Vučića se mora privatno i javno upozoriti da će njegova ofanziva na susjedne države pod okriljem zaštite srpskog stanovništva naići na otpor. To se može kroz različite oblike, pomažući izgradnji efikasne vojske na Kosovu – koja toj zemlji omogućuje da se kvalificira za članstvo u NATO-u, kroz veću potporu pro-crnogorskim strankama u Podgorici, kroz oslanjanje na Zagreb kako bi se kontrolirali hrvatski nacionalisti u BiH (koje sada vjerojatno dijelom nadzire Vučić), te kroz asertivnu kampanju za prava bošnjačkih, albanskih i drugih naroda u Srbiji.

treće, potreban je učinkovit regionalni potisak protiv destabilizirajućih utjecaja Rusije. To bi trebalo uključivati protjerivanje ruskih obavještajnih agenata prerušenih u diplomate, poslovne ljude ili aktiviste nevladinih organizacija, antikorupcijsku kampanju usmjerenu na ruske izvore i istiskivanje ruskih državnih propagandnih kanala.

No glede toga trećeg navoda Bugajskog, tj. njegovog „antiruskog“ stava, zapadne lidere ipak „jako brine“ uloga Rusije jer bi, primjerice, ona mogla – već za nekoliko dana, za početak, zadati težak diplomatski udarac Zapadu – ako ne dozvoli produženje mandata misije EUFOR-a u BiH.

*

Nadalje, u razgovoru za RSE (Radio Slobodna EuropaCharles Kupchan, član američkog Vijeća za vanjske odnose i profesor Sveučilišta Georgetown je, između ostaloga, izjavio da signal koji šalje Joe Biden na Zapadni Balkan, je da ga vidi kao sigurnosno izazovnu regiju gdje je potrebno završiti započete procese. Kazao je i   kako Balkan nije jedan od njegovih globalnih prioriteta, preciziravši da Biden ima dva glavna cilja: „Prvi, i ovo dominira njegovim predsjedništvom, je ‘popravljanje SAD-a’ kod kuće, da se Trumpova era ili nešto poput toga, više nikada ne dogodi“, dok je drugi – suočavanje s globalnim implikacijama porasta Kine. No, u svezi specifičnih regionalnih prioriteta, tu bi na vrhu liste bio Zapadni Balkan.

Kupchan je iznio i sljedeće: „Mislim da je krvavi raspad Jugoslavije stvorio niz političkih efekata koji još nisu riješeni. Ja sam osoba koja misli da će ova priča završiti s potpunom integracijom regije u atlantske institucije. Još uvijek ne znamo kada ćemo tamo stići. Mislim da će to Bidenova administracija staviti kao prioritet.“ (Bidenov mandat ističe već za tri godine!)

Ipak, glede toga Kupchanovog umjerenog optimizma EU parlamentarac i stalni izvjestitelj EP-a za CG Tonino Picula, je u svezi stanja s državama na Zapadnom Balkanu i njihovog eventualnog prijama u EU prilično rezolutno iznio da „EU blok zbog aktualnog iskustva s Poljskom i Mađarskom sigurno neće više u članstvo primati zemlje koje se manjkavo transformiraju ili očigledno odstupaju od temeljnih vrijednosti europskog projekta…”!

Dakle, moguće je rezimirati kako će Vučić imati još dovoljno vremena za tzv. igre „’palikuće i vatrogasca’ u kojoj sam diktira dinamiku i mjesto radnje“, sa svrhom postupne konsolidacije makar Male-velike Srbije, te ujedno i vlastitog održavanja na vlasti!

Mogući zaključak

Činjenica je da su ruski diplomatski specijalci već odavno na Balkanu i šire, dok, tek ovih dana, na istu scenu stupa jaka američka diplomatska ekipa koja je profesionalno stasala na raspadu bivše SFRJ: veleposlanik Hill u Beogradu, terenski “specijalac“ Michael Murphy u Sarajevu, Gabriel Escobar, posebni Bidenov izaslanik, Antony Blinken na čelu State Departmenta, Jake Sullivan, šef Vijeća za nacionalnu sigurnost (koje je ustvari ključni Savezni izvršni forum SAD-a za nacionalnu sigurnost i obavještajni rad).

S obzirom na sve te spomenute okolnosti, uz činjenicu da Jugoistok Europe odavno nije bio tako politički napet i na rubu sukoba, dok se istodobno govori o rješenju preostalih pitanja iz prošlosti i integraciji u EU, potrebno je da RH zbog vlastite sigurnosti i položaja Hrvata u susjednim državama (poglavito u BiH), izbjegne biti sudionik sljedećeg čina ove drame a u koju će je nastojati uvući i Beograd i Sarajevo.

Naime, kao najmudriji način zaštite hrvatskog nacionalnog interesa, ovoga se puta nameće kao rješenje – zauzimanje pozicije povremeno vidljivog partnera Zapada. Naravno, uz svijest da se iz Hrvatske Zapadni Balkan najbolje vidi!

Ipak, završit ćemo kao što smo i počeli s velikosrpskim „lucidnim izjavama/potezima/’navlakušama’“. Naime, kao što smo već spominjali velikosrbi su propagandno neutralizirali Albance „navlakušom“ o velikoj Albaniji, o nama Hrvatima (i Bošnjacima) smo također već sve napisali, ali kao šlag na velikosrpskoj propagandnoj torti nazire se vabljenje Gabriela Escobara „zalogajem“ – tvrdnjom da se „u Crnoj Gori velikosrbi dijele na prosrpske i proruske“, a ako u tome uspiju, to će pitanje Escobar rješavati dugo – kao što se i inače rješava problem kvadrature kruga!!!

Ante Mirić/Geopolitika.news

Vijesti

PET RAZLOGA da pročitate “Majstora i Margaritu” Mihaila Bulgakova

Published

on

Ovaj kultni roman spada među omiljene knjige u Rusiji, premda je u Sovjetskom Savezu dugi niz godina bio zabranjen – piše ALEKSANDRA GUZEVA u Russia Beyond.

Foto Collage: Russia Beyond (Foto: Goskino; Javna domena; Penguin Classics Deluxe Edition, 2016.)

1. Roman o Sotoni i Bogu

“Majstor i Margarita” zapravo je roman u romanu. U suštini se paralelno izlažu dva sižea: prvi prikazuje posjet Sotone Moskvi tridesetih godina. On se predstavlja kao profesor Woland, stručnjak za crnu magiju iz inozemstva. Upoznaje različite sovjetske pisce i dužnosnike i čak je iznenađen kako neki od njih razmišljaju. Wolandovu pratnju čine vještica, veliki mačak koji govori i još dva demona koja koriste nečiste sile da kažnjavaju ljude ljude ili se izruguju s njima.

Kadar iz filma “Majstor i Margarita”, 2023./AMEDIA

Drugi je zaplet zapravo rukopis romana koji je napisao glavni junak – Majstor. On, potpuno neprimjereno ranom sovjetskom dobu, piše roman o Isusu (kojeg naziva Ješua Ha-Nocri), suđenju nad njim i njegovim posljednjim danima, uključujući raspeće.

Kadar iz serije “Majstor i Margarita”, Vladimir Bortko, 2005./Goskino

2. Roman je napisao jedan od najtalentiranijih ruskih pisaca 20. stoljeća i sadrži brojne autobiografske detalje

Kao što je roman o Ješui i Pilatu Majstorovo životno djelo, tako je i roman o Majstoru i Margariti životno djelo Mihaila Bulgakova.

Mihail Bulgakov sa suprugom Jelenom, 1935.

Mihail Bulgakov sa suprugom Jelenom, 1935.Javna domena

Pisac je na njemu radio od 1928. godine do svoje smrti 1940. i nije doživio njegovo objavljivanje. 

Roman sadrži brojne autobiografske detalje: probleme koje Majstor doživljava s romanom Bulgakov je doživio sa svojim knjigama, kao i borbu sa sovjetskom cenzurom. Kao i Margarita, Bulgakovljeva voljena žena Jelena bila je udana za uglednog građanina, ali ga je također ostavila zbog siromašnog pisca, žrtvujući sve i posvećujući mu čitav život (a nakon njegove smrti vodeći računa o njegovom nasljeđu).

Istraživači Bulgakovljevog djela smatraju da je Jelena bila tajna agentica KGB-a, da je Bulgakov to možda znao i pokušao je opravdati u svom romanu. Kao da je potpisala ugovor s “nečistim silama” da bi ga spasila od zatvora.

3. Roman je dugo bio zabranjen, no kada je objavljen, izazvao je senzaciju

Bilo je malo šanse da se roman objavi u SSSR-u zbog natprirodnih sila koje prikazuje, aluzija na Bibliju, pitanja o Bogu i đavlu i očigledne kritike na račun sovjetskog društva.

Kadar iz serije “Majstor i Margarita”, Vladimir Bortko, 2005./Goskino

Prva, vrlo skraćena i cenzurirana verzija pojavila se tek 1967. godine, više od 25 godina nakon piščeve smrti. Kompletna je verzija, međutim, objavljena u inozemstvu, a širila se ilegalno i u SSSR-u putem “samizdata”, odnosno privatno tiskanih primjeraka.

1973. godine u Sovjetskom Savezu konačno je objavljena kompletna verzija romana, privukavši ogromnu pažnju javnosti.

4. Jedan od omiljenih romana u Rusiji

Kadar iz filma “Majstor i Margarita”, 2023./AMEDIA

Otkako je roman službeno objavljen u Rusiji pa sve do danas, ankete pokazuju da je “Majstor i Margarita” jedna od omiljenih knjiga za Ruse.

Ona zaista ima sve predispozicije za tako veliku popularnost: uzbudljiv i neizvjestan zaplet, izuzetan smisao za humor i gomilu duhovitih fraza koje su u ruskom jeziku zaživjele kao aforizmi i izreke.

Kadar iz filma “Majstor i Margarita”, Jurij Kara, 1994./Sputnik

Konačno, Bulgakov ismijava sovjetsku realnost, prikazujući je na metaforičan način, a ljudi čitaju između redaka i pronalaze istiniti prikaz života.

5. Nemoguće je ovaj roman kompletno adaptirati za film ili kazališnu pozornicu

Kadar iz filma “Majstor i Margarita”, 2023./AMEDIA

Nijedna kazališna ili filmska adaptacija romana ne smatra se dovoljno uspješnom. Osim toga, roman je stekao reputaciju da nosi lošu sreću, jer se svaki put kada ljudi počnu raditi na njegovoj adaptaciji događaju razne teškoće i nesreće. Neki su se glumci ozbiljno razboljeli, a nekolicina je umrla ubrzo nakon snimanja, dok su administrativni problemi neprekidno opsjedali svaku produkciju.

Zato vam toplo preporučujemo da roman pročitate i vlastitom maštom sebi dočarate sve ono što je u njemu napisano.

Continue Reading

Vijesti

Mali protestant molio ZDRAVO MARIJO i dogodila se MILOST O KOJOJ BRUJI SVIJET: ‘SVE DUGUJEM GOSPI’

Published

on

Šestogodišnji protestantski dječak često je slušao svoje kolege katolike kako mole Zdravo Marijo. Toliko mu se svidjela da ga je zapamtio i molio svaki dan. “Vidi, mama, kako lijepa molitva”, rekao je jednom svojoj majci.

“Ne ponavljaj”, odgovori majka. “To je praznovjerna molitva katolika koji štuju idole i misle da je Marija božica. Ona je žena kao i svaka druga. Hajde, idemo. Uzmi ovu Bibliju i pročitaj je. Sadrži sve što moramo znati.” Od tog dana, dječak je prestao moliti svoju Zdravo Marijo svaki dan i više je vremena proveo čitajući Bibliju.

Pronašao istinu o Mariji

Jednog dana, dok je čitao Evanđelje, ugledao je odlomak o Navještenju anđela Djevici. Pun radosti, dječak otrči svojoj majci i reče: “Mamice, našao sam Zdravo Marijo u Bibliji: ‘Zdravo, milosti puna, Gospodin je s tobom: blagoslovljena ti među ženama’.

Zašto to nazivate praznovjernom molitvom? Nije odgovorila.

Drugom prilikom naišao je na prizor Elizabetinog pozdrava Djevici Mariji i prekrasnog Veliča, u kojem je Marija najavila: ‘od sada će me svi naraštaji zvati blaženom’.

Majci nije ništa rekao i počeo je moliti Zdravo Marijo svaki dan iznova, kao što je nekada činio. Osjetio je zadovoljstvo reći te prekrasne riječi Majci Isusovoj, našem Spasitelju.

Kad je napunio četrnaest godina, jednog dana je čuo kako njegova obitelj priča o Gospi. Svi su govorili da je Marija bila obična žena. Dječak, nakon što je čuo njihovo pogrešno razmišljanje, nije mogao više podnijeti i, pun ogorčenja, prekinuo ih je govoreći: “Marija nije kao nijedan drugi sin Adamov, umrljan grijehom. Ne! Ne! Ne! Anđeo ju je nazvao punom milosti i blagoslovljenom među ženama. Marija je Majka Isusova i samim tim i Majka Božja. Nema većeg dostojanstva kojem stvorenje može težiti. Evanđelje kaže da će je svi naraštaji zvati blaženom, dok je ti pokušavaš prezirati. Tvoj duh nije duh Evanđelja ili Biblije za koju tvrdiš da je temelj kršćanske religije.”

Utisak koji su dječakove riječi ostavili na majku bio je toliko dubok da je često neutješno plakala: “O, Bože, bojim se da će ovaj moj sin jednog dana ući u katoličku vjeroispovjest, religiju pape!

Obraćenje sestre i obitelji

“I zaista, kratko vrijeme kasnije, sin je bio uvjeren da je katolička vjera jedina autentična, prihvatio ju je i postao jedan od njegovih najstrašnijih apostola. Nekoliko godina nakon preobraćenja, protagonist naše priče pronašao je svoju sestru već udatu. Htio ju je pozdraviti i zagrliti, ali ona ga je odbila i ogorčeno rekla: “Nemate pojma koliko volim svoju djecu. Kad bi netko od njih htio postati katolik, prvo bih mu zabila bodež u srce nego dopustila da prihvate vjeru pape.”

Njezin bijes i narav bili su jednako bijesni kao i oni sv. Pavla prije njegovog obraćenja. Međutim, ona će se uskoro predomislila, kao što se dogodilo sv. Pavlu na putu za Damask. Desilo se da se jedno od njene djece teško razbolilo.

Liječnici nisu dali nadu za njegov oporavak. Čim je njen brat saznao, potražio ju je u bolnici i s ljubavlju razgovarao s njom govoreći: “Draga sestro, ti prirodno želiš da tvoje dijete bude izliječeno. Vrlo dobro, onda učini ono što tražim od tebe. Pomolimo se zajedno Zdravo Marijo i obećajmo Bogu, ako se tvoje dijete oporavi, proučit ćeš katoličku doktrinu. I u slučaju da dođete do zaključka da je katoličanstvo jedina prava religija, prihvatit ćete je bez obzira na žrtve koje to podrazumijeva.”

Njegova sestra u početku nije bila voljna, ali je htjela da joj se sin oporavi, pa je prihvatila bratovu molbu i molila s njim Zdravo Marijo. Sljedećeg dana, njezin sin je potpuno ozdravio. Majka ispunila obećanje i počela proučavati katoličku doktrinu. Nakon intenzivne pripreme, krštenje je primila u Katoličkoj crkvi zajedno s cijelom svojom obitelji. Koliko je zahvalila bratu što joj je bio apostol.

Ovu priču je ispričao otac Francis Tuckwell u jednoj od svojih propovijedi. “Braćo”, zaključio je, “protestantski dječak koji je postao katolik i preobratio sestru u katoličanstvo, cijeli život posvetio službi Bogu. On je svećenik koji vam se sada obraća. Koliko sam dužan Blaženoj Djevici, Gospi!

I vi, draga moja braćo, posvetite se u potpunosti služenju Gospi i ne dopustite da prođe niti jedan dan a da ne izgovorite prekrasnu molitvu Zdravo Marijo kao i svoju krunicu. Zamolite je da prosvijetli umove protestanata koji su odvojeni od istinske Kristove crkve osnovane na stijeni (Petru) i protiv koje ‘vrata pakla nikada neće prevladati’. “

izvor Zrinka Požežanac/Vjera.hr

Continue Reading

Vijesti

KRAH FRANCUSKE Danas u eri univerzalnih ljudskih prava, uzimaju si „pravo“ na oduzimanje ljudskog života

Published

on

Papinska akademija za život izrazila je potporu čvrstom protivljenju Francuske crkve ustavnom amandmanu koji bi Francusku učinio prvom državom koja je uvela pobačaj kao ustavno pravo.

Predloženi zakon koji je predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona odobrili su i Nacionalna skupština i Senat, a o njemu se u ponedjeljak, 4. ožujka raspravljalo na zajedničkoj sjednici Parlamenta za očekivano konačno odobrenje tropetinskom većinom.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, 4. ožujka Papinska akademija za život ponovila je stajalište Francuske biskupske konferencije da se abortus, koji ostaje napad na život ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena, te se pridružila biskupima izražavajući žaljenje što se u prijedlogu ne spominju mjere potpore onima koji bi željeli zadržati svoje dijete.

Papinska akademija za život inzistirala je da u eri univerzalnih ljudskih prava ne smije postojati „pravo“ na oduzimanje ljudskog života.

Sve vlade i vjerske tradicije, rekli su, trebaju učiniti sve što mogu kako bi u ovoj fazi povijesti zaštita života postala apsolutni prioritet, s konkretnim koracima u korist mira i socijalne pravde te s učinkovitim mjerama za univerzalni pristup resursima, obrazovanju i zdravstvu.

Posebne životne situacije te teški i dramatični konteksti našeg vremena trebaju se rješavati alatima pravne civilizacije koja prije svega gledaju na zaštitu najslabijih i najranjivijih, istaknula je Papinska akademija za život.

Citirajući papu Franju, Papinska akademija za život istaknula je da za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, već je stvarnost, ljudska stvarnost koja uključuje sve kršćane.

Riječ je o djelovanju na kulturnoj i odgojnoj razini kako bi budućim naraštajima prenijeli stav solidarnosti, brige, dobrodošlice, dobro znajući da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe, stoji u objavljenom priopćenju.

izvor: Vatican News

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved