Connect with us

Vijesti

ODNOS DUGA i BDP-a svjetskog gospodarstva naglo porastao na 356 % u 2020. godini (zbog korone?)

Published

on

Institut za međunarodne financije procijenio je da je prošlogodišnji međunarodni odgovor na koronavirus značajno pridonio svjetskom dugu, koji se u 2020. godini popeo na najvišu razinu, od 281 bilijuna dolara.

U 2020. godini omjer duga i bruto domaćeg proizvoda (BDP) svjetske ekonomije povećao se za 35 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu, točnije na 356 %, prema novom izvješću koje je objavio Institut za međunarodne financije (IIF) – piše Nermin N u Logicno.com.

Istraživanje je izdvojilo međunarodni odgovor na krizu COVID-19 prošle godine kao glavni razlog skoka, koji je iznosio 24 bilijuna dolara duga javnog i privatnog sektora. Ukupni svjetski udio donio je nevjerojatnih 281 bilijuna dolara, prema IIF-u.

“Uspon je bio veći od porasta zabilježenog tijekom globalne financijske krize 2008. godine. Još 2008. i 2009. godine porast udjela svjetskog duga bio je ograničen na 10, odnosno 15 postotnih bodova”, dodaje se u izvješću.

Istraživanje je spomenulo vladine programe poticaja kao primarne pokretače takozvane planine svjetskog duga.

Programi su doprinijeli barem polovici deficita, nakon čega su slijedila poduzeća, banke i kućanstva koja su dodala 5,4 bilijuna dolara, 3,9 bilijuna dolara, odnosno 2,6 bilijuna dolara.

Očekuje se da će se dodatnih 10 bilijuna dolara svjetskog duga ostvariti kasnije ove godine, upozorio je IIF nakon izvještaja američke agencije za kreditni rejting S&P Global Ratings, koji je tvrdio da će “gotovo polovica razvijenih suverena (14 od 32) uspjeti svoje omjere duga u BDP-u staviti na solidan silazni put do 2023. godine.”

Izvještaj je također ukazao na tržišta u razvoju, gdje bi se u “27 od 60 najvećih država dug trebao smanjivati, a u dodatnih 13 bi trebalo ili stabilizirati ili malo smanjiti do 2023. godine.”

Predviđanja dolaze nekoliko mjeseci nakon što su se dužnosnici Grupe 20 najindustrijaliziranih država dogovorili o produživanju Inicijative za obustavu duga (DSSI) i na zamrzavanje službenih plaćanja najranjivijih zemalja svijeta za dodatnih šest mjeseci, do lipnja 2021., zbog oštrih ekonomskih kontrakcija, potaknutih događanjima vezanim za Covid-19.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sa svoje je strane tada upozorio da bi svjetski gospodarski oporavak mogao izgubiti zamah. Prema MMF-u, iako bi 2021. mogao donijeti rast od 5,2 posto, predlaže se da će oporavak biti ”djelomičan” i nejednak.”

Vijesti

ŠOKANTNO! FED OSTAO BEZ MONOPOLA? Vrhovni sud SAD-a odobrio saveznim državama da izdaju vlastite valute!

Published

on

Stiže nam friška vijest iz SAD-a koju još nitko nije objavio. – Vrhovni sud SAD-a odlučio je 30. svibnja 2024. dati odobrenje za 40 saveznih država, koje to planiraju, da mogu izdati vlastite valute pokrivene zlatom i srebrom – ekskluzivno donosi Hrvatski ratnik.

Sud je presudio: “Sjedinjene Države održavaju dvojni bankarski sustav sastavljen od paralelnih privatnih federalnih i državnih bankarskih sustava. – Vjerujem da ćete prepoznati koliko je ovo bitna stvar…

Službeni dokument u PDF-u nalazi se na poveznici OVDJE ili na dnu objave…

Taj dvojni sustav omogućuje bankama u privatnom vlasništvu da odaberu hoće li dobiti odobrenje za poslovanje od savezne vlade ili od državne vlade.

Zbog toga su američke privatne banke, povezane s privatnim federalnim rezervama FRB-om, zatvorile 79 podružnica u samo šest tjedana čineći do sada za 2024. ukupan broj iznad 400 zatvorenih podružnica.

Pad Uprave privatnih saveznih rezervi i njene privatne američke korporacije razlog je zašto se intenzivirao tajni rat oko toga tko će ih zamijeniti.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država – mišljenje suda:

Sjedinjene Države održavaju dvojni sustav bankarstva sastavljen od paralelnih privatnih federalnih i državnih bankarskih sustava. Taj dvojni sustav omogućuje bankama u privatnom vlasništvu da biraju hoće li dobiti povelju od Savezne vlade ili od vlade matične državne.

Banke s federalnim statutom, koje se nazivaju nacionalne banke, jesu primarno podložni federalnom nadzoru i regulaciji. I banke s državnim poveljama, zvane državne banke, podliježu dodatnom državnom nadzoru i regulaciji. Ta dva bankovna sustava koegzistiraju i natječu se.

Raspravljeno 27. veljače 2024. – odlučeno 30. svibnja 2024.

Pripremio: Marino Čulo

Izvor: https://www.supremecourt.gov/opinions/23pdf/22-529_1b7d.pdf

P.S. Baš nas zanima kako će Federalne rezerve podnijeti gubitak monopola na tiskanje novca.

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Vijesti

ČUDESNO UKAZANJE UOČI BLAGDANA UZVIŠENJA KRIŽA O KOJEM NITKO… 

Published

on

ČUDESNO UKAZANJE UOČI BLAGDANA UZVIŠENJA KRIŽA O KOJEM NITKO NE ZNA! (10 stoljeće)

Pogledajte video o jednom od najvećih čuda i najslavnijih događaja u povijesti Crkve o kojem nažalost jako malo ljudi zna!

Pogledajte video koji je pripremila Izdavačka kuća Kyrios

Continue Reading

Vijesti

Rusi “uvalili” Klausu Schwabu i otkrili planove Zapada oko Ukrajine!

Published

on

Luda ruska ekipa šaljivdžija Vovan i Lexus uhvatili su novu “žrtvu”, a ovoga puta u njihovoj mreži našao se osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab.

Misleći da razgovara s bivšim visokim dužnosnikom francuske državne administracije Jacquesom Attaliem, Schwab je priznao da Ukrajina neće biti primljena ni u EU ni u NATO te se prisjetio svog prvog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma nema baš visoko mišljenje o Vladimiru Zelenskom, ali smatra da ga treba vući za nos obećanjima da će Ukrajina postati članica EU i NATO-a, napisali su ruski šaljivdžije na Telegramu.

“Europa igra važnu ulogu svojim utjecajem na Zelenskog. Treba ga iskoristiti i reći mu da će dobiti sve što želi, samo ako podržava naša demokratska načela”, otvoreno je priznao Schwab.

“Mislite li da je moguće da ga primimo u EU ili NATO”, upitali su šaljivdžije.

“Ne, to je jasna stvar”, odgovorio je Schwab.

Također, prema njegovim riječima, još nije došao trenutak za pregovore o Ukrajini jer se Ukrajinci ne mogu predati bez gubitka političkog autoriteta. “Dakle, moramo čekati da se dogodi nešto što zapravo stvara neku vrstu potrebe za raspravom”, objasnio je Schwab.

Schwab se u razgovoru s ruskim prankerima prisjetio svog prvog susreta s Vladimirom Putinom te da mu je ruski predsjednik 2019. ukazao na povijesnu razliku između Rusije i Europe.

Tada je Putin govorio o ruskoj povijesti na isti način na koji je govorio u intervjuu američkom novinaru Tuckeru Carlsonu. Rekao mi je da Rusija nije Europa i da ima svoj identitet i dušu”, rekao je Schwab.

Schwab je neposredno prije pandemije Covid-19 posjetio Sankt Peterburg, gdje je imao sastanak s Putinom koji je trajao 75 minuta.

Kako je naveo, Putina poznaje od 1993. godine. Kada su se upoznali, ruski predsjednik je bio zamjenik gradonačelnika St. Petersburga. (RT)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved