Connect with us

Vijesti

Preminuo istaknuti povjesničar Ivan Mužić: Bio je zatvaran kao hrvatski nacionalist

Published

on

U Splitu je 22. ožujka u 87. godini života preminuo naš istaknuti pravnik, povjesničar i publicist Ivan Mužić, javlja HRT.

Rođen je u Solinu 14. rujna 1934., završio klasičnu gimnaziju u Splitu, diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao odvjetnik od 1965. do 1972. godine, kada je suspendiran kao neprijatelj komunističkog režima. Zatvaran je kao hrvatski nacionalist dva puta.

Bio je aktivni katolički laik, često polemizirao o temama hrvatskog nacionalizma i katoličanstva. Bio je urednikom i prirediteljem više knjiga.

Glavna područja njegova povjesničarskog rada su podrijetlo Hrvata i masonstvo (osmo dopunjeno izdanje monografije Masonostvo u Hrvata izašlo je 2005.). Od 1967. do danas objavio je šezdesetak knjiga, od kojih je nekoliko naslova doživjelo više dopunjenih izdanja, kasnije i pod drugim imenima (po tri i više izdanja: Hrvatska kronika, Hrvatski vladari od sredine VI. do kraja IX. stoljeća, Hrvatska povijest devetoga stoljeća, Hrvati i Izrael, Stjepan Radić u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca).

Zadnjih desetak godina izbjegavao je javne nastupe i predstavljanja knjiga, ali je gotovo svake godine objavio po knjigu-dvije sa svojim sjećanjima i zapisima, pretiskavajući u maloj nakladi i u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Imotskom i neka stara i zaboravljena izdanja, pišući im opsežne predgovore ili pogovore. Njegov posljednji naslov je Zapamćenja o Anti Antiću i sudskim progonima (Imotski, 2019.; 2020.).

Godine 2003. dobio je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo.

Uprava, studenti, nastavnici i djelatnici Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, gdje je predavač njegov sin prof. dr. sc. Josip Mužić, izrazili su kršćansku sućut obitelji.

Pogreb Ivana Mužića bio je u četvrtak, 25. ožujka u 15 sati na groblju u Solinu.

Izvor: narod.hr/hrt

Advertisement

Vijesti

UZ KOREOGRAFIJU Oštra poruka Torcide Oligarhiji: ‘I ove godine rugate se Isusovoj muci’

Published

on

Nogometaši Hajduka igrali su protiv igrača Dinama u utakmici 28. kola SuperSport HNL-a koja se igrala na punom Poljudu od 19:30. Torcida je u prvom poluvremenu podigla poruku kojom je kritizirala Hrvatski nogometni savez zbog odluke da se utakmica igra na Veliku subotu.

‘Slogani Saveza – obitelj i domovina, krunica izborniku u ruci.

I ove godine rugate se Isusovoj muci’, podigli su transparent, a zatim su skandirali ‘mi, Hrvati’, piše Dalmatinski portal. 

Prije toga bila je sjajna atmosfera gdje je Torcida podigla koreografiju, uz natpis ‘south will rise again’.

U isto vrijeme su navijači Hajduka zapjevali ‘Dalmacijo, moja ružo procvala’, stvorena je jedinstvena atmosfera.

Continue Reading

Vijesti

Gordan Malić: MOKRI SNOVI Milanovićeva Treća Republika bila bi, ukratko, treća Jugoslavija

Published

on

Novinar Gordan Malić komentirao je sinoćnji intervju predsjednika Zorana Milanovića na RTL-u. U prvoj objavi postavio je pitanje u kojem svojstvu je Milanović sinoć pozvan na RTL, a kasnije se osvrnuo na njegovu izjave  o Trećoj Republici.

“Milanović je sinoć nabrojao tri republike od kojih ni jedna nije hrvatska.

Citat: “To je treća demokratska republika. Mi smo imali Banovinu Hrvatsku, to je zametak hrvatske države novijeg doba. Ona je i u Ustavu spomenuta. Imali smo i onu Republiku nakon ’45., na kojoj je bazirana naša neovisnost i međunarodno priznanje.

Međutim treća republika je oslobađanje institucija od zuluma i terora koji HDZ provodi nad njima.” (5 min. intervju s predsjednikom Z. Milanovićem, RTL 28. ožujka 2024.)

To si tri Republike po našemu Robespierreu: Banovina, Socijalistička Republika Hrvatska i treća, koja upravo nastaje, a vodi ju on na čelu hrvatskog Komiteta javnog spasa.

Republika Hrvatska 90-ih, koja jedina ima pravni i međunarodni legitimitet, suverenost i demokraciju, pretvorena je u fusnotu jer je vodio dr. Franjo Tuđman, HDZ-ovac... je li ovo pravo lice Milanovićevo!?

To su mokri snovi našega predsjednika i lijepo ih je čuti dok ovako kristalno zvone. Njegova Treća Republika bila bi, ukratko, treća Jugoslavija.”

Continue Reading

Vijesti

Usklađenost, najveći izazov (i dar) za parove

Published

on

Komuniciranje činjenica i informacija je vrlo dobro, ali izražavanje emocija, ili još teže, razumijevanje emocija vašeg partnera, veliki je izazov – piše Mathilde De Robien u Aletei.

Bračni savjetnici jednoglasni su: komunikacija je jedan od stupova odnosa para. Ali što točno podrazumijevamo pod komunikacijom? Ne govorimo o dogovaranju jelovnika za večeru ili planova za vikend. Umjesto toga, radi se o iskrenom, istinitom i recipročnom izražavanju vaših emocija, želja i potreba, te o tome da ih drugi supružnik pažljivo i dobrohotno primi.

Ovaj dubinski dijalog može pomoći u izbjegavanju mnogih bračnih nesporazuma, s njihovim pratećim svađama i frustracijama. “Prvo što treba izgraditi u paru je međusobno razumijevanje emocija”, naglašava psiholog i terapeut za parove Marc d’Anselme.

Razumijevanje partnerovih emocija zahtijeva empatiju. Ali s obzirom na različite povijesti i osobnosti svakog od supružnika, ovo je daleko od lakog.

Zamoran odmor

Marc d’Anselme daje dobar primjer nesporazuma uzrokovanog muževljevim nerazumijevanjem ženinih emocija tijekom prilično napornog odmora. (Ovo je samo jedan od mnogih primjera, a “svaka sličnost s činjenicama ili osobama koje postoje ili su postojale bila bi čisto slučajna.”)

Supruga kaže mužu da je iscrpljena, da joj je potreban odmor i da je na njemu da preuzme sve, pogotovo oko djece. Općenito govoreći, žene su otvorenije od muškaraca u pogledu svojih emocija.

Muž razmišlja i traži rješenje. Na kraju predlaže da njegova supruga ode četiri dana, sama, da se odmori kod majke… Žena ga užasnuto gleda. Njegov prijedlog, koliko god bio velikodušan i učinkovit, pao je u vodu.

Empatija, a ne rješenja

Koliko god to muškarcima izgledalo iznenađujuće, izražavajući svoju iscrpljenost, žena ne očekuje od muža da pronađe rješenje za njezin problem. Ne, ona jednostavno očekuje da je razumije, da čuje njezine poteškoće, da suosjeća i osjeća zahvalnost za stvari koje ona čini, upravo one stvari koje su je iscrpile.

Ne želi ići kod majke, već provesti odmor s mužem i djecom. Kvalitetno vrijeme s ljudima koje voli njezina je najdublja želja. “Žena razgovara sa svojim mužem kako bi podijelila svoje emocije i aktivirala odnos. Čovjek, s druge strane, traži problem koji treba riješiti; otuda i nesporazumi”, objašnjava Marc d’Anselme.

Žena od muža očekuje empatiju, i obrnuto. Empatija ne zahtijeva dugo razmišljanje ili velike odluke, samo izražavanje emocionalnog razumijevanja. “Empatija nije rješavanje praktičnog problema. Ne uključuje nikakvo tumačenje, nikakvo objašnjenje, nikakvo rješenje, nikakvu sentimentalnost, samo izražavanje razumijevanja!” Važno je izraziti ovo razumijevanje riječima ili gestama; inače je nažalost beskoristan.

Usklađivanje: Sveti gral bračnog para

Empatija je ključ za razumijevanje emocija drugoga i, ako je uzajamna, za usklađivanje para. U fizici, električni krugovi su usklađeni kada osciliraju na istoj frekvenciji, kada su podešeni na istu valnu duljinu. U bračnoj psihologiji, kada se supružnici razumiju, to se također naziva usklađivanjem.

Kada je par usklađen, tada doživljavaju trenutke “savršenog jedinstva”. Iako usklađenost nije trajno stanje – što je sreća, jer je dobro za svakoga prvo iskusiti vlastite emocije – ima mnogo prednosti.

Empatija omogućuje osobi da se osjeća praćeno u onome što doživljava. To ima fascinantan, gotovo magičan učinak oslobađanja od negativnih emocija, povezanih s teretom koji su do tada nosili sami.

To često dovodi do pozitivne promjene stava od strane supružnika koji se sluša i razumije. Štoviše, u suočavanju sa životnim poteškoćama ili kušnjama, usklađivanje je važna podrška za par. „Događaj koji svatko doživi u zajedništvu s drugim mnogo se lakše prevladava“, objašnjava Marc d’Anselme.

Poticanje emocionalnog dijeljenja

“Bračne poteškoće proizlaze prvenstveno iz činjenice da, umjesto da razumijemo partnerove emocije, njegovo ponašanje tumačimo svojima”, kaže terapeutkinja. Otuda rečenica koja se često čuje u bračnim svađama: “Ti stvarno uopće ne razumiješ!”

Empatija zahtijeva od nas da se odmaknemo od individualističkog stava i da se zainteresiramo za drugu osobu, otvarajući se njezinim emocijama. I druga osoba mora dati svoj doprinos i pokušati izraziti svoje osjećaje doživljava.

“Emocionalno dijeljenje najbolji je lijek za bračni individualizam.” To je izvrstan alat za promicanje harmonije. Što to konkretno znači? Dobro je da svaki supružnik redom izrazi emocije s kojima drugi može suosjećati. “Kako bi prešli činjenice i ušli u emocije, supružnici si pomažu imenovanjem emocija.” Na primjer: “Da sam na tvom mjestu, to bi me naljutilo!” ili “Jeste li bili iznenađeni?”

To omogućuje osobi koja doživljava emociju da je razjasni, pročisti i povjeri drugome. Za koju svrhu? Bolje voljeti. Jer voljeti, podsjeća nas Marc d’Anselme, znači “otvoriti srce našem partneru, dopustiti mu da malo živi u nama”, i da živimo malo u njemu ili njoj. (Aleteia)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved