Connect with us

Vijesti

Presuda Vrhovnog suda SAD-a kao „malj po glavi“ ljevičarskim ideologijama. LGBT zajednica i Biden šokirani

Published

on

Biden je bio vrlo ljut na presudu, koja, zapravo, poput „malja“ udara na ukupni kulturni rat kojeg je Demokratska stranka još od doba dvaju mandata Baracka Obame, a poglavito nakon dolaska Bidenove administracije pokrenula ne samo unutar SAD-a, već i na čitavom Zapadu s ciljem njegovog prelijevanja i na „ostatak“ svijeta

U današnjem komentaru učinit ću odmak od medijski sveprisutne teme summita NATO saveza u Litvi i s njim usko povezanim ukrajinskim ratom, kao i velikom krizom odnosa na relaciji Rusija-Zapad.

Autor: Zoran Meter

Krizom, koja, da se odmah razumijemo – ni u kom slučaju nije posljedica isključivo tog rata: niti je s njim počela, niti se samo njega tiče. Njezini korijeni sežu puno dublje u prošlost, a „okidač“, odnosno povod (ne uzrok) za ovovjeku krizu odnosa, usudio bih se reći, bio je čuveni Putinov govor na Minchenskoj sigurnosnoj konferenciji 2007. godine, o čemu je također bilo već jako puno govora. Dakle, duboka kriza između Zapada i Rusije izrazito je višedimenzionalnog karaktera i važnosti, a spomenuti summit NATO-a u Vilniusu samo je mali kotačić u krajnje složenom mehanizmu navedenih odnosa.

O samom summitu ovih dana bruje mnogi svjetski i domaći mediji i više-manje je sve rečeno. Preciznije (kada se odstrane debele naslage sveprisutnog političko-medijskog PR-a), sve vezano uz spomenuti rat i odnose s Rusijom i dalje (opet više-manje) ostaje nepoznanica – kako za same Ukrajince tako i za ključne kreatore međunarodne politike.

Stoga bih tu temu radije prepustio „hlađenju“ odnosno pričekao da se stvari slegnu, a tek nakon toga pokušao biti malo pametniji za ozbiljnije analize onoga što se u Vilniusu u posljednja dva dana zapravo dogodilo i koje će to, moguće, imati posljedice.

Vijest koja je ostala „ispod radara“

Zato bih se sada posvetio jednoj vijesti koja je iz nekog razloga ostala „ispod radara“ u domaćem medijskom prostoru, barem što se tiče analitičkog pristupa istoj.

U petak, 30. lipnja, američki Vrhovni sud presudio je u korist dizajnera evanđeoskih kršćanskih web stranica u slučaju koji utvrđuje mogu li uslužne tvrtke odbiti  usluge klijenata – pripadnika LGBTQ+, pozivajući se na prava na slobodu govora iz Prvog amandmana američkog ustava. O tome je još istog dana izvijestio američki medij ABC News.

Kao prvo, podsjetio bih kako prevagu u američkom Vrhovnom sudu trenutačno imaju suci konzervativci nakon što je bivši predsjednik Donald Trump u isti, iskoristivši zakonske ovlasti, inkorporirao pojedine, konzervatrivnim (tradicionalnim) idejama ili vrijednostima sklone ustavne suce.

I kao drugo, primjetna je i simbolika termina donošenja same presude: usvojena je u posljednji dan „mjeseca Pridea“ – odnosno lipnja, kada se diljem SAD-u i Zapada općenito, održavaju „povorke ponosa“ organizirane od strane pripadnika LGBTQ+ zajednice tj. njihovih predstavnika odnosno udruga, na kojima redovito sudjeluju i njihovi simpatizeri koji nisu nužno dio te zajednice, već se zalažu za njihova prava.

U spomenutoj odluci Vrhovnog suda rezultat glasovanja bio je 6:3 u korist konzervativne većine, a u odluci, koju je napisao sudac Neil Gorsuch, sud je kazao kako su web stranice za vjenčanja oblik (slobode) govora i da zakon protiv diskriminacije u Coloradu ne može prisiliti dizajnera da izrazi nešto što on ne želi izraziti.

Općenito govoreći, u presudi je navedeno kako određene tvrtke mogu odbiti pojedine usluge LGBTQ+ osobama ili bilo kojem klijentu čijoj se poruci možda protive i ne žele je izraziti.

U konkretnom slučaju, radi se o web stranici za vjenčanje. Dizajnerica Lorie Smith tužila je državu 2016. osporivši njezin Zakon o zabrani diskriminacije. Zakon kaže kako tvrtke otvorene za javnost ne mogu odbiti usluge klijentima na temelju seksualne orijentacije, rase ili invaliditeta.

Smith, koja se protivi homoseksualnim brakovima, izjavila je da ju je zakon prisilio na izražavanje potpore nečemu što krši njena vjerska uvjerenja i što krši njena ustavna prava.

Konzervativna većina suda složila se s njom, navodeći da se “Prvi amandman odnosi na sve osobe koje se ekspresivno ponašaju.”

Burne reakcije sa strane liberala

Dr. David J. Johns, izvršni direktor organizacije za građanska prava crnaca LGBTQ+ Nacionalne koalicije za pravdu crnaca, kritizirao je dalekosežne implikacije ove odluke najvišeg američkog sudbenog tijela i kazao kako „odluka prijeti napretku prema postizanju pune jednakosti, stvara klimu neizvjesnosti i straha za LGBTQ+ pojedince koji su već suočeni sa značajnom diskriminacijom i nasiljem kada jednostavno pokušavaju živjeti svoje živote i, kao rezultat toga, slabi demokraciju”.

S druge strane, spomenuti sudac Gorssuch napisao je:

“Prvi amandman predviđa Sjedinjene Države kao bogato i složeno mjesto gdje su svi ljudi slobodni misliti i govoriti kako žele, a ne kako vlada zahtijeva. Colorado ne može poreći to obećanje u skladu s Prvim amandmanom.”

Konzervativna većina suda složila se s njim.

Međutim, sutkinja Sonia Sotomayor, u neslaganju pročitanom pred sudom, kazala je kako je ovo prvi put u povijesti da je sud tvrtki otvorenoj za javnost dodijelio pravo odbijanja usluge članovima zaštićene klase i upozorila da učinak odluke nije ograničen na LGBTQ+ zajednicu. „Logika odluke ne može se ograničiti na diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta” – napisala je sutkinja.

“Odluka prijeti balkanizaciji tržišta i dopuštanju isključivanja drugih skupina iz mnogih usluga. Dizajner web stranice jednako tako može odbiti izraditi web stranicu za vjenčanje za, na primjer, međurasni par.” – dodala je.

Biden je ljut

Zanimljivo je i da je predsjednik SAD-a Joe Biden osudio odluku Vrhovnog suda kao “razočaravajuću” i izrazio zabrinutost zbog mogućih širokih posljedica ove presude.

“Iako se odluka Suda odnosi samo na ekspresivne originalne dizajne, duboko sam zabrinut da bi odluka mogla pozvati na veću diskriminaciju LGBTQI+ Amerikanaca. U širem smislu, današnja odluka slabi dugogodišnje zakone koji štite sve Amerikance od diskriminacije u javnom prostoru – uključujući obojene osobe, osobe s invaliditetom, vjernike i žene.” – kazao je Biden.

“Moja administracija ostaje predana suradnji s našim saveznim agencijama za provedbu rigoroznog provođenja saveznih zakona koji štite Amerikance od diskriminacije na temelju rodnog identiteta ili seksualne orijentacije”, nastavio je Biden. “Također ćemo surađivati ​​s državama diljem zemlje kako bismo se borili protiv pokušaja ukidanja zaštite građanskih prava koji bi mogli uslijediti nakon ove presude. I ubrzat ćemo naš marš prema punoj jednakosti za svakog Amerikanca.”

Presuda kao „malj po glavi“ ljevičarskim ideologijama

Dakle, Biden je bio vrlo ljut na presudu, koja, zapravo, poput „malja“ udara na ukupni kulturni rat kojeg je Demokratska stranka još od doba dvaju mandata Baracka Obame, a poglavito nakon dolaska Bidenove administracije pokrenula ne samo unutar SAD-a, već i na čitavom Zapadu s ciljem njegovog prelijevanja i na „ostatak“ svijeta.

Nervoza je razumljiva: odluke Vrhovnog suda nemoguće je pobiti, a itekako se mogu koristiti u budućoj sudskoj praksi na svim nižim instancama – kao presedani .

Teško je vjerovati kako se upravo to neće i dogoditi s obzirom na oštre reakcije liberalnih političara i medija u SAD-u nakon donošenja sudske odluke.

Utjecaj i na Hrvatsku

Sve ovo što se (ne samo) posljednjih mjeseci događa i u Hrvatskoj vezano npr. uz molitve krunice na javnom prostoru odnosno oštro kritiziranje takvog čina od strane raznih ljevičarskih udruga – dio je ne samo američke woka-revolucije odnosno ekspanzije zapadne ljevičarske ideologije kako je to u današnjoj analizi objavljenoj na našem portalu izvrsno detektirao i obrazložio Matija Šerić (vidi poveznicu ispod teksta).

Ono je već postalo dio i neizostavne političke borbe između lijevih i desnih stranačkih opcija, što, zapravo, kao neposrednu posljedicu ima štetno raslojavanje društva i njegovu podjelu na „pro“ i „contra“, pri čemu je ljevica (ili tzv. demokrati) de facto privatizirala pojmove ljudskih prava, sloboda, demokracije, kao da se nitko drugi izvan njihovog kruga djelovanja nema pravo pozivati na te, već gotovo univerzalne vrijednosti (makar sada nerijetko i grubo izmanipulirane upravo u svrhu ideoloških borbi odnosno pokrenutog kulturnog rata).

Takvi su „unitaristički“ stavovi krajnje opasni, jer s jedne strane jačaju ljevičarski ekstremizam i radikalizam, a s druge strane, kao protuodgovor istome, jačaju desni radikalizam. Pri tom i jedan i drugi (ne)svjesno teže uvođenju diktature mišljenja ali i upravljanja društvom – odnosno, jednom riječju – fašizmu. Fašizam nikako nije “privilegija” samo ljevice odnosno samo desnice.

Udar na obitelj, kršćanstvo i njegove vrijednosti i simbole

To nije i ne može biti dobro. Pri tom je zanimljivo kako se sve više udara na obitelj, kršćanstvo i njegove simbole, a pripadnike te vjerske organizacije, kao odnedavno u Kanadi, gotovo se želi smjestiti u sferu osoba s poremećajima psihičke prirode.

Zanimljivo je, međutim, kako takvim ljevičarskim radikalima u Europi uopće ne smeta, primjerice, javno ispovijedanje svoje vjere muslimanskih vjernika kroz klanjanja na javnim prostorima.

Osobno protiv toga nemam ništa i smatram kako svatko ima pravo iskazivati svoju vjersku pripadnost i kroz „službene“ javne praktične geste ukoliko ne ugrožavaju sigurnost drugih osoba. Ali isto tako smatram da se to pravo ne smije uskraćivati niti kršćanima ili pripadnicima judaizma.

Osim toga i na zagrebačkim ulicama i trgovima, kao i na ulicama brojnih velikih hrvatskih i svjetskih gradova, i pripadnici hare-krišne već godinama  pjevaju, plešu i udaraju ritmove sa svojim udaraljkama, a da to nikada nikome nije smetalo i(li) izazivalo potrebu da im organizirano dođu zviždati, urlati i praviti incidente koji prijete i fizičkim obračunima zbog čega bi morale biti angažirane i snage reda.

Upravo se to iz nekog razloga uporno i histerično čini isključivo prema pripadnicima kršćanske, konkretno katoličke vjere. Vrijedi postavljati pitanje i sebi i drugima – zašto?!

Foto: New York Times | izvor: Geopolitika.news

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Vijesti

Nova knjiga o Chestertonovom pogledu na katoličko socijalno učenje

Published

on

Uredio predsjednik Društva Gilberta Keitha Chestertona, ‘Lokalizam’ postavlja pitanje bi li Chestertonove ideje za organiziranje društva doista funkcionirale – piše Fr. Michael Rennier

U burnim studentskim danima, kad sam bolno tražio svoj odrasli identitet, isprobao sam puno novih filozofija. Izludio bih svoje roditelje nasumičnom izjavom da sam postao socijalist ili monarhist ili anarhist. Otprilike u to vrijeme sam saznao za nešto što se zove “distributizam”. Nisam imao pojma što je to bilo osim da je imalo neke veze s ekonomijom i da su ljudi koji su bili u katoličkim krugovima bili skloni tome.

Kad god sam čuo da se govori o distributizmu, to je uvijek bilo povezano s katoličkim socijalnim učenjem, srednjim vijekom i G.K. Chestertonom. Tijekom tog vremena prije mog obraćenja, sve katoličko još mi je bilo tajanstveno i donekle odbojno. Iz tog razloga, iako sam čitao nešto Chestertona i sviđao mi se njegov rad, nikad se nisam potrudio dublje čitati o njegovim idejama o distribuciji.

Promjena imena i nova knjiga

Pretpostavljam da čak ni unutar same Katoličke crkve koncepti koji leže u osnovi distribucije nisu široko shvaćeni. Samo ime je čudno. Je li distribucija politička filozofija? Neka vrsta krštene verzije socijalizma? Zahtijeva li to okretanje protiv bogatih i raspodjelu njihove imovine drugima putem kaznenih poreza ili sile? Možda ova nerazriješena pitanja pomažu objasniti zašto bi nestalo malo katolika izvan predanih chestertonovaca označilo sebe kao distributiste.

Chesterton Society želi sve to promijeniti. Konkretno, Dale Alquist predvodi inicijativu za točnije preimenovanje distributivnih načela kako bi ljudi zapravo mogli shvatiti o čemu se radi. Njegov prijedlog je da se to jednostavno nazove “lokalizam”.

Alquist objašnjava svoje razmišljanje u uvodu u Localism: Coming Home to Catholic Social Teaching (Lokalizam: Povratak doma katoličkom socijalnom nauku) iz Sophia Institute Pressa. To je jedna od knjiga na Aleteijinoj ljetnoj listi knjiga za odrasle 2024.

Nije politička filozofija nego način života

Prvo, iako se lokalizam bavi načinom na koji su ljudske zajednice uređene, to nije politička filozofija koja bi se mogla naći u bilo kojoj knjizi ili kojoj bi se pridržavala određena politička stranka. Lokalizam ne zagovara nikakav određeni oblik vlasti ili političara. To je način života namijenjen svima, bez obzira na društvene slojeve, društvene klase, količinu bogatstva i nacije.

Općenito govoreći, ideja iza lokalizma prilično je jednostavna, toliko da mi se, kad sam je prvi put čuo, učinilo da nije ništa više od zdravog razuma. Lokalizam je ideja da vlasništvo nad dobrima, zemljom, poslom, imovinom i slobodom treba distribuirati što je moguće šire na što je moguće više ljudi. Ova zajednička dobra ne bi trebala biti prikupljena u posjed vrlo malobrojnih.

U praksi se ova ideja pretvara u podršku lokalnim zajednicama, obiteljima i vlasništvu malog poduzetništva. Izgleda kao da imate vlastiti vrt, snažnu lokalnu zajednicu, inicijativu da budete kreativni i štedljivi kako biste svoj dom učinili lijepim i sposobnost da zaradite za pristojan život bez nepotrebnog miješanja vlade. Lokalizam djeluje po katoličkom principu supsidijarnosti, što znači da sve što se može učiniti na lokalnoj razini treba ostati na lokalnoj razini.

Iz tog razloga, lokalizam se suprotstavlja socijalističkoj kolektivizaciji ili drugim oblicima društvene organizacije gdje bi sile poput nacionalnih vlada, globalističke kontrole gospodarstava ili velikih kapitalističkih poduzeća koncentrirale vlasništvo među manje ljudi.

Korijeni lokalizma

Mnogi su iznenađeni kada otkriju da lokalistička načela postoje već dugo vremena i imaju katolički pedigre. Papa Lav XIII tvrdi u svom iznimno utjecajnom društvenom dokumentu, Rerum Novarum, napisanom 1891., da što više ljudi zaslužuje imati priliku postati vlasnicima. Ovaj koncept vlasništva uključuje posjedovanje dijela proizvodne imovine, mjesto u sindikatu, malo poduzeće i, da, čak i vlasništvo nad donošenjem zakona, izborom političkog vodstva i načinom na koji zajednica upravlja sama sobom.

Kako objašnjava Lav XIII., Crkva podupire promicanje ljudskog dostojanstva, što uključuje ali nije ograničeno na ekonomsku i društvenu slobodu. Obitelj i mjesna župa naša je najvažnija društvena jedinica. Svaka politička intervencija koja ih slabi je preuzimanje vlasti koja nije pošteno zaslužena.

Pozivanje na razgovor

Lokalizam je pokušaj da se Chestertonove zdravorazumske ideje ponovno učine široko dostupnima. Namijenjeno je potaknuti razgovor. Ne razgovor o određenoj političkoj teoriji ili političkoj stranci, već o tome kako mi kao pojedinci živimo svoje živote. Svi bismo trebali imati pravo glasa u tome što će nam se dogoditi i kako ćemo koristiti svoje slobode doprinosa općem dobru.

Za mene to znači ulaganje velike većine moje energije u moju obitelj, moj brak, moju župu, moj grad i dobro djelo koje mi je Bog osobno dao da izvršim. Ne gubim vrijeme brinući se o stvarima koje su izvan moje mogućnosti promjene. Umjesto toga, uzgajam maline, kupujem lokalno, podržavam privatno katoličko školovanje i školovanje kod kuće i glasam na lokalnim izborima. Ova mala mjesta, naši domovi i obitelji, kaže Chesterton, mjesto su gdje će se “sačuvati sjeme civilizacije”.

Vrijednost štedljivosti

Zbog potpune transparentnosti, napisao sam esej koji je uključen u Localism. Moj esej govori o tome kako je štedljivost kreativna i lijepa. Kada koristimo svoje talente za izradu dobrih i korisnih predmeta za naše domove i župe, oni na kraju ispadaju puno ljepši od ekvivalenta masovne proizvodnje. Lokalni napori, na primjer, izravno su odgovorni za zapanjujuće veličanstvene katedrale gotičke Europe. Te su bogomolje uglavnom rezultat lokalnih obrtnika koji su radili u zajednicama koje su njegovali, i kao takve te katedrale stoje kao spomenici ljubavi.

Pročitao sam sva poglavlja u Localismu i potpuno sam uživao u svakom prilogu. Eseji su različiti, ali postoji zajednička tema: da lokalizam nije apstraktan, kompliciran, okrenut unatrag ili naivan. Upravo suprotno, to je put naprijed. To je najpotpuniji zagrljaj našeg upravljanja kako bi ova zemlja procvjetala i odražavala Božju ljepotu. Pročitajte ovu knjigu ako ste zainteresirani za praktične savjete kako živjeti kreativnije, s više slobode i više radosti u životu koji vam je dan i koji je jedinstveno vaš.

Fr. Michael Rennier/Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved