Connect with us

Vijesti

Priča o sinu Hunteru koji je prodao čitav svijet

Published

on

Aktualna predsjednička kampanja u Americi najčudnija je od svih čudnih predsjedničkih kampanja u američkoj povijesti. Dosad smo vidjeli svašta, od cirkusa s demokratskim predizborima zimus do odustajanja od predizbora pod izgovorom korone, od svakodnevnih prizora anarhije i paleži u gradovima pod kontrolom demokrata tijekom cijelog ljeta, pa sve do toga da Trumpov izazivač uopće ne vodi klasičnu kampanju, već se oslanja samo na podršku medija, javljajući se povremeno iz podruma svoje kuće. Stoga se sada, kako se kampanja zahuktava, svi pitaju kakvo nas čudo još očekuje.

Znamo da je kampanja po zamisli trebala biti još čudnija nego što je sad. Tako su prošle jeseni demokrati pokrenuli postupak Trumpovog opoziva zbog inkriminiranog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, s idejom da se taj proces razvuče do izbora i da im taj proces bude glavna linija napada na Trumpa.

Međutim, kako su na svjetlo dana počele izlaziti afere koje su se vezivale za zanimljive poslovne angažmane Bidenovog sina Huntera u Ukrajini, ispostavilo se da je opoziv bio čisti autogol, pa je entuzijazam oko opoziva naprasno splasnuo, a lopta neplanirano završila u golu napadača, piše Borislav Ristić/Večernji List

Tako je na površinu isplivao milijunski ugovor Huntera Bidena s najvećom ukrajinskom privatnom energetskom kompanijom Burisma Holdings. Osnivač te tvrtke je bivši Janukovičev ministar Mikola Zločevski, dok većinski paket dionica drži proruski tajkun Igor Kolomojski. Na pitanje novinara što je bilo presudno za njegov angažmanu s Burismom, unatoč tome što nema nikakvog znanja o energetici, Hunter lakonski odgovara – “očevo prezime”. Kako god bilo, umjesto da Ukrajina bude glavna linija napada na Trumpa u kampanji, sada Biden morati odgovarati na neugodna pitanja o poslovima svog sina u Ukrajini.

I doista, bilo je gotovo neugodno gledati kako stari Joe Biden nemušto pokušava izvrdati pitanja novinara “Axiosa” o unosnim poslovima njegovog sina Huntera. Jer, to i jest jedna priča koja za sobom povlači mnoga zanimljiva pitanja. Priča je to o problematičnom sinu kojem je sve krenulo u životu kada njegov otac postaje američki potpredsjednik. Ulazak Joe Bidena u Bijelu kuću bio je trenutak u kojem dugogodišnji narkomanski ovisnik, s razorenim brakom iza sebe i s poslom zastupnika online kockarnica, otkriva u sebi poslovni genij i postaje pravi globalni lovac na imovinu s milijunima dolara teškim inozemnim ugovorima.

U nekidan objavljenom izvještaju o istrazi senatskih odbora za sigurnost i za financije, pored spomenute Burisme, navode se i drugi poslovni aranžmani Huntera Bidena s inozemnim partnerima, poput donacije od 3,5 milijuna dolara Elene Baturine, udovice bivšeg moskovskog gradonačelnika bliske Putinu, kao i njegova povezanost s prostitucijom i ruskim lancem trgovine ljudima u istočnoeuropskim zemljama. Mora se priznati kako ima neke ironije, pa i poetske pravde, u tome što propala istraga o navodnim Trumpovim “ruskim vezama” sada dobiva epilog kroz dokaze o poslovnim vezama obitelji Biden s Kremljom.

No, koliko god bila zanimljiva Hunterova igra lovca i lovine s ruskim medvjedom, prema dostupnim podacima, pravi poslovni uzlet Hunter Biden doživljava kada je uzjahao kineskog zmaja. Poznato je kako je komunistička Kina glavni američki rival na globalnoj sceni. Kineski režim predstavlja najveći američki izazov na polju tehnoloških inovacija, ekonomske sigurnosti, demokracije i ljudskih prava, a kineski dužnosnici otvoreno govore kako žele zamijeniti Ameriku na mjestu supersile. Ali, ne misle svi tako. Joe Biden, recimo. Po njemu je “uspon Kine pozitivna stvar, ne samo za kineski narod, već i za Sjedinjene Države i čitav svijet”

Zašto on tako misli postaje jasnije ako pobliže pogledamo “kinesku storiju” obitelji Biden. Za početak ove političke romanse možemo uzeti prosinac 2013. godine, kada Biden, kao Obamin posebni izaslanik za Kinu, leti za Peking kako bi riješio probleme vezane za krađu tehnologije i kineske vojne prijetnje u Južnom moru. U avionu s njim se našao i sin Hunter. Deset dana nakon tog puta, prema dostupnim izvještajima, na račun Hunterove tek osnovane tvrtke Bohai Harvest uplaćeno je 1,5 milijardi dolara s računa kineske vlade, a sama tvrtka dobija povlašten status u Kini, kakav nema nijedna svjetski poznata kompanija.

Bohai Harvest i kineska vojna avioindustrija (AVIC) nakon te transakcije kupuju američku automobilsku tvrtku Henniges, koja surađuje s američkom vojskom. Iako je AVIC već optuživana za krađu američke vojne tehnologije, Obamina administracija odobrava tu prodaju.

Slične poslovne aranžmane Hunter Biden razvija s Kinezima oko kupovine rudnika bakra i molibdena u Africi, u vrijeme dok se Amerika sudi s Kinom zbog monopola na tržištu rijetkih ruda. Pored toga, Bidenov sin 2014. postaje investitor u kineskoj tvrtki China General Nuclear (CGN), koja je bila pod istragom FBI zbog krađe nuklearnih tajni.

Na Pentagonovoj listi kineskih tvrtki povezanih s kineskom vojnom industrijom, pored Huaweija i ostalih, našle su se i kompanije AVIC i CGN. Hunter Biden je prošle godine pod pritiskom politike povukao svoje udjele u CGN, koja se u međuvremenu našla na sudu zbog špijunaže.

Nije poznato je li FBI znao da istražuje tvrtku u čijem vlasništvu ima udjela potpredsjednikov sin, ali je poznat slučaj Patricka Hoa, zastupnika kineske naftne industrije, koji je, nakon što je uhićen zbog korupcije, svoj telefonski poziv iskoristio kako bi nazvao Hunterovog strica Jamesa. Na upit novinara “New York Timesa” zašto je zvao baš njega, odgovorio je kako je ovaj tražio Huntera.

Zbog toga se sada mnogi pitaju nisu li Bidenovi blagonakloni stavovi prema Kini i njegove opetovane izjave kako “Kina nije prijetnja”, rezultat upravo tih poslovnih veza njegove obitelji s kineskim državnim kompanijama? Razumljiva je potpuna nezainteresiranost medija za ovu priču, jer se ne radi o Trumpu i njegovim sinovima, već o obitelji Biden.

Kada je Trump postao predsjednik njegovi su sinovi obustavili sve inozemne poslove, a ovdje vidimo kako je Bidenov sin započeo svoju inozemnu poslovnu karijeru u trenutku kada je njegov otac ušao u Bijelu kuću, što je medijski potpuno neatraktivno.

Kada sve ovo imamo u vidu, postaje i malo jasnije zbog čega je Joe Biden, unatoč svim preprekama koje pred njega postavlja starost, ušao u iscrpljujuću utrku za predsjednika. Bidenov politički angažman od početka njegove karijere predstavljao je i glavnu polugu uspona čitave obitelji od skromnog porijekla do današnjeg bogatstva. Sada ti unosni obiteljski poslovi trebaju političku zaštititu od istraga koje kucaju na vrata. Zbog toga i treba očekivati da će poslovi Huntera Bidena doći u fokus javnosti u samom finišu ove kampanje.

Jer, kako vidimo, to nije samo obična priča o razmetnom sinu koji koristi politički položaj svog oca kako bi se obogatio, već priča koja se tiče američke, pa i globalne, sigurnosne politike – priča o sinu koji je prodao čitav svijet.

Borislav Ristić/Večernji List

Advertisement

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved