Connect with us

Vijesti

Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkve, kapele i crkvene prostore. Novinarka ne smije na taj način ” raditi svoj posao”

Published

on

BOMBASTIČNI NASLOVI PO SVOM PORTALIMA,  TIPIČNO PARTIJSKO- KOMUNISTIČKIM RJEČNIKOM

Incident, skandalozno, napad na novinarku, strašno…

Kao da čitam naslove u ex YU medijima! Novinari sve smiju, oni su nepogrešivi, a Katoličku crkvu i svećenstvo razapinje se na ” stup srama”

Pristrano i neobjektivno, u pravom stilu socjalističko-komunističkog agitpropa.

Novinarska lokalnog Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković napadnuta je jutros jer je pokušavala snimiti u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića na Sirobuji u Splitu. Naime, usprkos epidemiološkim zabranama don Josip Deloš odlučio je održati misu na Uskrs.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/napadnuta-novinarka-osjecala-sam-tuzno-jadno-i-bespomocno-1393866 – http://www.vecernji.hr

INCIDENT NA SIROBUJI: U crkvi napadnuta novinarka Dalmatinskog portala

Unatoč oštrim upozorenjima iz Splitsko-makarske nadbiskupije i prekršajnoj prijavi policije, nakon što je na Cvjetnicu održao misu i pozivao vjernike da uđu u crkvu, misu je ponovno održao danas na Uskrs.

Radeći svoj posao, snimajući okupljanje vjernika u crkvi na Sirobuju, napadnuta je novinarka Dalmatinskog portala. Grubo je odgurnuta, a oduzet joj je i mobitel kojim je uživo prenosila okupljanje. Crkvenim vratima su joj prikliještili ruku.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/incident-na-sirobuji-u-crkvi-napadnuta-novinarka-dalmatinskog-portala/63006

Netočno je da su novinarki oduzeli ili razbili mobitel, jer se iz snimke jasno vidi, da je nastavila snimanje po izlasku iz Crkve.

Nakon incidenta oglasio se i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović koji je najoštrije osudio napad. U izravnom televizijskom prijenosu, bez imalo nejasnoća, dao je sljedeću izjavu: “Novinarka je napadnuta u crkvi na najveći kršćanski blagdan samo zato što je pokušala raditi svoj posao.”

Analizom dostupnih fotografija i nije baš sve tako kako mediji opisuju;

Ministar Božinović je izjavio”Novinarka je napadnuta u crkvi na najveći kršćanski blagdan samo zato što je pokušala raditi svoj posao.”. Postavlja se pitanje ;

Na koji način novinari rade svoj posao?

Trebaju li novinari radeći svoj posao pri tome poštivati sve zakonske propise i norme dopuštenog ponašanja?

Naravno da trebaju , jer inače imamo bezakonje pod izlikom ” raditi svoj posao”

Pogledajmo fotografije;

crkva u Splitu
novinarka provaljuje u crkvu
novinari na ulazu u crkvu 3
crkva u Splitu 1
novinari na ulazu u crkvu

Po fotografijama novinarka nije normalno ušla u Crkvu kao i drugi malobrojni vjernici, koji su u Crkvi poštovali razmak, već je prekršila više zakonskih odredbi i preporuka Stožera;

  • Nije ulazila normalno kao i drugi vjernici, nego je provaljivala u Crkvu, nasilno i u u grupi
  • Provala znači uništavanje tuđe imovine
  • Nisu imali zaštitne maske ,
  • nisu se držali preporuke Stožera o udaljenosti i broju osoba koliko ih može biti u grupi
  • Prekršila je  

Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica
pročišćeni tekst zakona, NN 83/0273/13

c) Nepovredivost prostora vjerskih zajednica

Članak 12.Zgrade i prostorije namijenjene obavljanju vjerskih obreda nepovredive su, osim u slučajevima i pod uvjetima i na način propisanim posebnim zakonom.

https://www.zakon.hr/z/284/Zakon-o-pravnom-polo%C5%BEaju-vjerskih-zajednica

  • Prekršila je

Sporazum između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, potpisan u Zagrebu 18. prosinca 1996. na hrvatskom i talijanskom jeziku

UGOVOR IZMEĐU SVETE STOLICE  I REPUBLIKE HRVATSKE O PRAVNIM PITANJIMA

Članak 7

1. Republika Hrvatska jamči Katoličkoj crkvi slobodu prakticiranja bogoslužja.

2. Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkve, kapele i crkvene prostore.

http://digarhiv.gov.hr/arhiva/263/33322/www.nn.hr/clanci/medjunarodni/1997/019.htm

Prema tome novinarka i njena ekipa nisu” samo pokušavali raditi svoj posao” usput su prekršili niz zakonskih odredbi i preporuka samog Stožera.

Ako ćemo ići sa tom mantrom da je novinarka “samo pokušavala raditi svoj posao” zar i svećenik nije pokušavao raditi svoj posao i prakticirati svoje poslanje?

Po fotografiji i po video uratku koji je snimila sama novinarka u Crkvi je bilo malo ljudi koji su se držali propisanog razmaka.

crkva u Splitu 3

Svećenik je prekršajno prijavljen, ogradila se i Splitsko-makarska nadbiskupija od postupanja svećenika Josipa Delaša,  a novinarku svi “žale i odobravaju njeno postupanje”?

I još srcedrapateljski izjavi ” ‘Osjećala sam tužno, jadno i bespomoćno’ 

Po kojim je to kriterijima novinarki  dopušteno kršiti Zakone i preporuke Stožera?

Medijska hajka na Katoličku crkvu

Iz navedenog vidljivo je neprimjereno ponašanje novinara i neprestane provokacije usmjerene prema Katoličkoj Crkvi. Ponašanje župnika samo je odgovor na takvo neprimjereno i provokativno ponašanje novinara.

Javno medijsko pozivanje HND-a da Vlada RH osudi ” Ponašanje Crkve u danima koji su prethodili ovom događaju bilo je neodgovorno, a najviši državni dužnosnici o napadima na novinarke i novinare i dalje upadljivo šute” je javni poziv protiv Katoličke crkve i vjernika, što samo izaziva daljnju eskalaciju nemira i netrpeljivosti.

HND umjesto da svoje novinare poziva da se u obavljanju” svog posla” drže reda i zakona, oni još huškaju na Katoličku crkvu? Kako poznato!

“Hrvatsko novinarstvo društvo šokirano je današnjim napadima ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuja na kolegicu Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, i Ivanu Sivro, snimateljicu N1 televizije, kojima ovim putem dajemo punu podršku.

Oba napada dogodila su se praktički u isto vrijeme; najprije je napadnuta kolegica Šušak Živković, koja je snimala okupljanje vjernika. Nakon što je grubo odgurnuta, što se jasno vidi na snimci, uništen joj je mobitel kojim je uživo prenosila događanje, a potom joj je crkvenim vratima prikliještena ruka, zbog čega je morala zatražiti liječničku pomoć i slučaj prijaviti policiji. Nedugo potom je ispred iste crkve napadnuta snimateljica Ivana Sivro, što je također zabilježila kamera. Na snimci se jasno vidi muškarac koji se vozilom zalijeće prema kolegici, usporava i rukom udara u kameru. Važno je napomenuti kako je župnik sirobujske crkve Josip Delaš i sam prije toga vrijeđao novinare, a prema iskazima svjedoka, okupljena masa našim je kolegicama dobacivala grube uvrede.”

https://www.hnd.hr/hnd-trazimo-da-drzavni-vrh-osudi-napade-u-splitu-ovo-je-linc

“Budući da je novinarski posao od posebnog interesa za javnost, a posebice u izvanrednim situacijama kao što je aktualna kriza, o posljednjim ćemo napadima informirati svoje inozemne partnere.”

I mi građani RH i vjernici šokirani smo ponašanjem, pisanjem novinara protiv RH, protiv Katoličke crkve u ime da ” samo rade svoj posao”!

To se zove zloupotreba svog posla, zlonamjerna zloupotreba svog posla!

HND služi se neistinama i poluinformacijama. Da im je stalo do istine, analizirali bi snimke i fotografije i upozorili bi svoje članstvo da u svojem pravu na rad moraju itekako voditi računa da ne povrijede i prekrše, ljudska, vjerska i radna prava onih o kojima izvještavaju i koje ta prava štite od samovoljnih i agresivnih novinara.

Nisu novinari ” svete krave” da im je sve dopušteno!

I još  iz HND imaju obraza prijetiti da će ” informirati i svoje inozemne partnere” jer  novinari rade “posao od posebnog interesa”?

Pitanje je po kojoj  osnovi  bi mogao  odgovarati  vjernik , svećenik, koji je došao na misu, ako imamo u vidu, ne samo  Ustav RH , nego i praksu Europskog suda za ljudska prava, koja se temelji na Deklaraciji UN o ljudskim pravima?

Zar im je zato baš sve dopušteno?

Zar i upadati u Crkve i napadati policajce?

Jesu li to novinari iznad Ustava i Zakona RH?

HND neka prouči Ustav RH i sve svoje novinare upozori da se ponašaju u skladu sa Ustavom i Zakonima RH!

Ustav RH Članak 17

(3) Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijedi

Članak 20.
Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

Što znači da se postupanje novinara ne može po Članku 20. Ustava RH opravdati sa “pokušala je raditi svoj posao” 

To bi svakako trebao znati i ministar Davor Božinović i HND!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

KRAH FRANCUSKE Danas u eri univerzalnih ljudskih prava, uzimaju si „pravo“ na oduzimanje ljudskog života

Published

on

Papinska akademija za život izrazila je potporu čvrstom protivljenju Francuske crkve ustavnom amandmanu koji bi Francusku učinio prvom državom koja je uvela pobačaj kao ustavno pravo.

Predloženi zakon koji je predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona odobrili su i Nacionalna skupština i Senat, a o njemu se u ponedjeljak, 4. ožujka raspravljalo na zajedničkoj sjednici Parlamenta za očekivano konačno odobrenje tropetinskom većinom.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, 4. ožujka Papinska akademija za život ponovila je stajalište Francuske biskupske konferencije da se abortus, koji ostaje napad na život ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena, te se pridružila biskupima izražavajući žaljenje što se u prijedlogu ne spominju mjere potpore onima koji bi željeli zadržati svoje dijete.

Papinska akademija za život inzistirala je da u eri univerzalnih ljudskih prava ne smije postojati „pravo“ na oduzimanje ljudskog života.

Sve vlade i vjerske tradicije, rekli su, trebaju učiniti sve što mogu kako bi u ovoj fazi povijesti zaštita života postala apsolutni prioritet, s konkretnim koracima u korist mira i socijalne pravde te s učinkovitim mjerama za univerzalni pristup resursima, obrazovanju i zdravstvu.

Posebne životne situacije te teški i dramatični konteksti našeg vremena trebaju se rješavati alatima pravne civilizacije koja prije svega gledaju na zaštitu najslabijih i najranjivijih, istaknula je Papinska akademija za život.

Citirajući papu Franju, Papinska akademija za život istaknula je da za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, već je stvarnost, ljudska stvarnost koja uključuje sve kršćane.

Riječ je o djelovanju na kulturnoj i odgojnoj razini kako bi budućim naraštajima prenijeli stav solidarnosti, brige, dobrodošlice, dobro znajući da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe, stoji u objavljenom priopćenju.

izvor: Vatican News

Continue Reading

Vijesti

Nakon što je po naputku WEF-a pokušao uništiti nizozemske farmere, hoće li biti grobar NATO-a?

Published

on

V. Starešina: Sada je već izgledno da će Mark Rutte biti novi glavni tajnik NATO-a

Dvije vijesti objavljene proteklih dana daju naslutiti budućnost NATO-a kao europskoga obrambeno-sigurnosnog saveza – piše Višnja Starešina na Lider.hr

. Vijest prva: na pariškome ad hoc europskom samitu potpore Ukrajini francuski predsjednik Emmanuel Macron pomalo je iz vedra neba poručio kako ne treba isključiti ni slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu. I predvidljivo je osvojio glavne naslove u medijima. Vijest druga: na istom je samitu, nakon što je dobio potporu ključnih država članica, sudjelovao i sada već izgledni budući glavni tajnik NATO-a Mark Rutte; doduše, još kao nizozemski tehnički premijer na odlasku.

Rutte slovi kao majstor tihih kompromisa, jedan je od najdugovječnijih europskih premijera, a na njegove osobine asocira i nadimak – Teflon. Budućnost NATO-a, a onda i europske obrane, metaforički ovisi o uspješnosti integracije tih dviju krajnjosti: političkih predstava i nadmetanja (Macron) i tihe dogovorne izgradnje europske obrambene (infra)strukture (Rutte).

Novi prijatelj Ukrajine

Bombastične Macronove izjave i potezi koji se tiču europske obrane i sigurnosti nisu novost. Uz naslijeđenu francusku ideju o samodostatnoj europskoj vojsci koja isključuje SAD iz europske obrane predsjednika Macrona osobito pamtimo kao političara koji je proglasio ‘moždanu smrt NATO-a‘ (2019).

Da bi nakon ruske invazije na Ukrajinu NATO ‘uskrsnuo‘, Europi potrebniji nego ikad. Sjećamo ga se i kao velikog europskog mirotvorca koji je pohitao tada već duboko izoliranom ruskom predsjedniku Putinu, dva tjedna prije invazije, da razgovorom riješi ono što SAD i UK ne mogu. A ondje ga je Putin smjestio na kraj dugoga bijelog stola da bi mu kao dječarcu održao predavanje iz ruske povijesti.

Putin je barem uvijek znao kolika je čija specifična težina u međunarodnoj politici. Pa se sjećamo kako je preko noći Macron od gorljivog zagovornika europske energetske suradnje s Rusijom postao gorljivi podupiratelj ukrajinske obrane, doduše, više na riječima nego na djelima, i zagovornik njezine potpune suverenosti. Kao novi prijatelj Ukrajine i njezina predsjednika Zelenskog sazvao je i taj ad hoc pariški europski samit, tek tjedan dana nakon završetka tradicionalne Minhenske sigurnosne konferencije, koja je glavni forum za projekcije europske obrambene i sigurnosne strategije. I s njega je uputio ta bombastična upozorenja o mogućem slanju zapadnih vojnika u Ukrajinu i mogućnosti da Rusija napadne neku od NATO-ovih članica.

Budući glavni tajnik NATO-a imat će zadatak primiriti, koordinirati i uključiti sve političke perfomere i egotripove, motivirane osobnim ili državnim interesima, u izgradnju novoga europskog obrambenog sustava. A taj sustav uključuje znatno jačanje europske vojne industrije i NATO-ove europske vojne komponente. Dakako, uza zadržavanje američke glavne uloge u NATO-u. Jer kao što je i ruska invazija na Ukrajinu pokazala, Europa nema kapacitet sama preuzeti brigu o svojoj obrani ni kad je riječ o političkom odlučivanju, a ni kad je riječ o vojsci i naoružanju.

Umijeće šaptanja političarima

I zato ne začuđuje što su UK i Njemačka zajednički predložili, a SAD podupro, na kraju i Francuska uz niz drugih država članica, kandidaturu Marka Ruttea, sivoga političkog brokera, dugovječnoga nizozemskog premijera kojega ne pamtimo i nećemo ga pamtiti po slikovitim izjavama. Ovih su mu dana kao jednu od prednosti izvukli kako je spasio NATO od raspada u prvoj godini Trumpova predsjedničkog mandata, kad je nakon Trumpove prozivke Merkel i drugih europskih saveznika zbog premalog izdvajanja za obranu navodno nešto šapnuo američkom predsjedniku, nakon čega je izbjegnut raskol. Riječ je, dakako, o pretjerivanju, kao što je i Trump pretjerivao u prijetnjama da će SAD izići iz NATO-a, koje su se ipak pokazale prilično djelotvornima u povećanju europskih izdvajanja za obranu. No to umijeće ‘šaptanja‘ političarima dobro će doći budućemu glavnom tajniku baš kao i nizozemska tradicionalna politička pozicija: članica EU-a, vanjskopolitički bliska UK-u, pouzdana saveznica SAD-a u obrani, politički bliska s Njemačkom, bez ozbiljnih konflikata s Francuskom…

Ni Macronove se objave ne mogu bezuvjetno svrstati u rubriku ‘nerealno‘ ili ‘neozbiljno‘. Uostalom, nije rekao kada bi i pod kojim uvjetima poslao francuske vojnike u Ukrajinu. Možda kao čuvare dogovorenog mira jednoga dana? Jer izgradnja nove europske obrambene arhitekture, za države koje imaju ambicije i prepoznaju vrijeme, iznad svega je – prilika.

Višnja Starešina/Lider

Continue Reading

Vijesti

SVJEDOČIMO LI RASPADU britanske kraljevske obitelji? Kate Middleton bolesna, kralj Charles ima rak, član obitelji skončao suicidom…

Published

on

Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor, a najnovije vijesti su zabrinjavajuće: Charles je podvrgnut liječenju protiv raka, Camilla će biti na odmoru u tropima, a William se pojavljuje i nestaje kako bi bio pokraj misteriozno bolesne Kate: svjedočimo li raspadu britanske kraljevske obitelji – pita se komentator talijanskog medija Corriere della Sera, Luigi Ippolito?

LONDON – Nevidljiva monarhija: britanska kraljevska obitelj nestaje pred očima svojih podanika i ako je istina, kako je rekla Elizabeth, da se kruna “mora vidjeti da bi se vjerovalo”, pitamo se nismo li svjedoci naglog raspada same institucije. Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor: kralj Charles je virtualna slika, kraljica Camilla otišla je na odmor, a prijestolo-nasljednik William pojavljuje se i nestaje kako bi bio uz princezu Kate, koja je misteriozno se oporavlja daleko od uprtih očiju svega svijeta.

Je li ovo znači ‘smjenu straže, koja utire put puno većem zlu…’

Danas je zrakoplov s Camillom poletio za tropske krajeve, gdje će kraljica biti na odmoru najmanje tjedan dana: neočekivan, ali ne i nepredvidiv odlazak, s obzirom na to da kraljeva supruga također ima 76 godina i budući da je Charlesova bolest najavljena prije manje od mjesec dana preuzela je njegovu ulogu, jednu za drugom preuzimajući 13 službenih obveza. Možda i previše za osobu koja nikada nije žudjela za javnim životom i više od svega željela je biti blizu svoje velike ljubavi.

Ali Camillino iznenadno povlačenje proširilo je prazninu na vrhu. Suveren, koji je podvrgnut terapiji protiv raka, stavio je cijeli svoj dnevni red na čekanje i pojavit će se samo putem videa na Danu Commonwealtha sljedećeg ponedjeljka. Posljednjih tjedana Buckinghamska palača ga je željela prikazati na videu i fotografijama kako bi umirila svoje podanike: ali ništa se ne zna točno o njegovoj točnoj dijagnozi, što potiče nagađanja.

Koje su, što se Kate tiče, umjesto toga poprimile dimenziju teorija zavjere: na društvenim mrežama čitamo o svemu, od tome čak, do pokušaja samoubojstva. Ništa točno, ali u ovom slučaju nepostojanje bilo kakve slike ili novije informacije, daje povod najbolesnijim fantazijama. S druge strane, međutim, od najbolje obaviješteni engleskih komentatora, procurilo je da su stanja Charlesa i princeze “ozbiljna” i da bi njihov oporavak mogao potrajati i dulje nego što se prvotno najavljivalo (za Kate, da, govorilo se da je ponovno bi se pojavilo tek nakon Uskrsa).

Razmjere kolapsa kraljevske obitelji dala je slika Windsora koji su prošli tjedan stigli na sprovod Constantina od Grčke: predvodio ih je nacereni princ Andrew, a uz bok mu je bila (manje-više) bivša supruga Sarah Ferguson. To što dvojica osramoćenih ljudi poput njih javno nastupaju kao stjegonoše monarhije govori puno o stanju stvari.

A čini se da je nesreća sve veća: prije nekoliko dana doznalo se da je suprug lady Gabrielle, Charlesove sestrične, kćeri princa Michaela od Kenta, misteriozno počinio samoubojstvo hicem iz vatrenog oružja u glavu. Tragedija koja se drži u tajnosti, ali baca zlobnu sjenu na cijelu kraljevsku sagu.

Promatrači začuđeno gledaju, kao da se bude, omamljeni, iz bajke bez sretnog kraja. A sada je rizik da se monarhija raspadne ne uz eksploziju, već uz uzdah.

izvor: Luigi Ippolito/Corriere della Sera

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved