Connect with us

Vijesti

Savo Štrbac: “Ako je suditi po popisu registracija Hrvatske Pravoslavne Crkve je izvesna”

Published

on

Kako kažu „nije važno što netko govori nego tko to govori“, a kad Savo Štrbac nekog hvali to je jamačno veliki hrvatski domoljub. U ovom članku prenosimo tekst Save Štrpca objavljen u dnevnom listu „Politika“, 25.04.2023. pod naslovom „Promoteri tzv. Hrvatske pravoslavne crkve“. Svi mi znamo tko je i kakav stav o bilo čemu hrvatskom ima Savo Štrbac, i to nije razlog prenošenja njegovog teksta na našem portalu.

Za Savu Štrpca svi hrvatski domoljubi su Ustaše, ali zato su naš voljeni „Veliki Vođa“ i njegovi ministri vrijedni svake njegove hvale. Članak prenosimo u nastavku u izvornom obliku i nemojte nas špotati zbog ekavice.


“Gotovo sedam godina Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) pokušava se registrovati kao verska zajednica u Hrvatskoj. Njihovu pravnu borbu da iz udruženja postanu verska zajednica ovih je dana ponovno osujetilo Ministarstvo pravosuđa i uprave … “, objavio je početkom aprila o.g. portal narod.hr, a prenelo još nekoliko hrvatskih, uglavnom proustaških, medija.

Iz pomenute objave doznajemo da u Evidenciji verskih zajednica u Republici Hrvatskoj postoji čak 55 verskih zajednica, poput hinduističke, budističke, scijentološke…, koje kao takve smeju delovati na teritoriju te države, ali među njima nema tzv. HPC, koju njen čelnik, “hrvatski arhiepiskop” Aleksandar, pokušava registrovati kao versku zajednicu od 2017, kada je podneo zahtev za upis u Evidenciju verskih zajednica.

Ministarstvu pravosuđa i uprave trebalo je dve i po godine od prvog zahteva da donese negativno rešenje, protiv kojeg je tzv. HPC podnela upravnu tužbu, koju je Upravni sud svojom presudom odbio, dok je Visoki upravni sud, po žalbi tzv. HPC, poništio predhodne odluke i predmet vratio nadležnom ministarstvu, koje je u ponovljenom postupku, 22. marta o.g., ponovo donelo negativnu odluku, koju je potpisao ministar Ivan Malenica.

Kritikujući odluku ministra, a posredno i celu Vladu RH, “hrvatski arhiepiskop” Aleksandar izjavljuje: “Sve ovo nas neće pokolebati i ostajemo u nadi da će sudska vlast u Hrvatskoj pronaći u sebi snagu i suprotstaviti se izvršnoj vlasti u njenoj samovolji i bahatosti te uvesti vladavinu zakona u demokratskoj Hrvatskoj kako bismo mogli uzdignuti obnovljenu HPC u njenom punom sjaju u Božjem imenu i na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda”.

I nije stao. Okupio je oko sebe “prave pravoslavce” poput Tihomira Dujmovića (novinara i publiciste, autora knjige “Razgovori sa dr. Antom Ciligom” i VHS-a o kardinalu Stepincu), Damira Borovčaka (člana Hrvatskog društva katoličkih novinara), Igora Vukića (srpskih korena, koji tvrdi da u ustaškom logoru Jasenovac nije bilo ubijanja), Marka Juriča (televizijskog voditelja, koji se otvoreno zalaže za legalizaciju ustaškog pozdrava “za dom spremni”), Vjekoslava Krsnika (nekadašnjeg dopisnika Tanjuga iz Splita i Australije, jednog od osnivača HINA-e te dugogodišnjeg slobodnog novinara u Njujorku i Zagrebu)…, i krenuo širom Hrvatske da promoviše zbornik radova o tzv. HPC, u kojem se nalazi i prilog hrvatskog ratnog vojnog invalida Maria Filipija, autora knjige “Nikola Tesla ispod paučine”, u kojoj “dokazuje” da je Tesla, iako od roditelja pravoslavaca, po državi rođenja, Hrvat po nacionalnosti.

Njihove stavove sublimirao je najstariji i najiskusniji među njima Vjekoslav Krsnik (84) u svom tekstu “Plenkovićev ministar odbio sudsku presudu za registraciju HPC”, objavljenom 9. aprila na portalu “Projekt Velebit”, koji u najkraćem glase:

U Hrvatskoj živi znatan broj građana koji se izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavne vere (po popisu iz 2011. oko 17.000, a po popisu iz 2021. po proceni oko 40.000), koji zbog raznih političkih i istorijskih okolnosti nisu bili verski organizovani kao što je to bilo za vreme NDH kad je postojala HPC na čelu s patrijarhom Germogenom, koja je bila priznata od Carigradskog patrijarha i Vaseljenskog sabora pravoslavnih crkava, a koja je prestala postojati porazom NDH kada su partizani pobili celo sveštenstvo sa patrijarhom na čelu.

Registracija HPC je izuzetno važno političko i identitesko i versko pitanje “jer je status HPC grubo narušen delovanjem tzv. Srpske pravoslavne crkve (SPC) u RH, koja pravno ne postoji u RH, pošto nije registrovana, pa praktično deluje ilegalno, što joj ne smeta da u Hrvatskoj svake godine ubira na milione evra od nekretnina što ih je dobila ugovorom potpisanim s vladom Ivice Račana, koji novac šalje u Srbiju za finansiranje SPC-e”;

Političko-pravosudna bitka za osnivanje HPC se nastavlja s jedne strane delatnošću arhiepiskopa Aleksandra, a s duge strane nastojanjem još nedovoljno snažnog udruženja Hrvata pravoslavne veroispovesti da Hrvatska konačno dobije autokefalnu HPC priznatu od carigradskog patrijarha i Vaseljenskog sabora pravoslavnih crkava, za što će trebati uložiti dosta truda i napora.

Samo nekoliko dana kasnije, televizijski voditelj Marko Jurič, koji se često viđao u pratnji “hrvatskog arhiepiskopa” Aleksandra (Bugarina, “povezanog sa nekom lažnom međunarodnom crkvom u Parizu”) prilikom vršenja njegovih crkvenih obreda (ispred panoa sa stilizovanim pravoslavnim krstom na ustaškom grbu ispod natpisa “Hrvatska pravoslavna crkva” ispisanog latinicom), od strane Opštinskog krivičnog suda u Zagrebu nepravosnažno je osuđen na deset meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog toga što je u januaru 2016. u emisiji televizije Z1, aludirajući na tadašnjeg zagrebačkog mitropolita Porfirija, poručio: “Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada se šećete Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svojoj najboljoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu”, s obrazloženjem “da je svojim komentarima kod većeg broja ljudi želeo potaknuti osećaj mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, vernicima pravoslavne veroispovesti i sveštenstvu SPC-a”.

U zaštitu prava tzv. HPC uključio se i Australsko-hrvatski kongres, koji je 4. aprila o.g. premijeru Plenkoviću poslao pismo u kojem se, pored ostalog, navodi: “Poštovani predsedniče, ne ulazeći u istorijske činjenice, prava hrvatskog naroda na svoju vlastitu pravoslavnu crkvu, ovde se ne radi o nekom političkom činu, niti se brani opstanak drugih sličnih pravoslavnih crkava u Hrvatskoj, nego se radi o izboru, pravu svakog čoveka da svoju veru ispunjava onako kako on to želi, što je ustvari garantovano i u Ustavu RH. Zato apelujemo na Vas, na Vladu RH, da konačno omogući registraciju Hrvatske pravoslavne crkve u RH”.

Pitanje verskih zajednica u RH uređeno je Zakonom o pravnom položaju verskih zajednica (NN 83/02, 73/13), kojim je predviđeno da se novoosnovane verske zajednice upisuju u Evidenciju verskih zajednica, koju vodi Ministarstvo pravosuđa i uprave, podnošenjem zahteva za upis uz koji se dostavlja: akt iz kojeg je vidljivo da verska zajednica ima najmanje 500 vernika i akt iz kojeg je vidljivo da je novoosnovana verska zajednica kao zajednica vernika prije podnošenja zahteva bila upisana u registar udruženja najmanje pet godina.

Jedan od uslova tzv. HPC je u međuvremenu ispunila. Naime, Hrvatska pravoslavna zajednica registrovana je 2017. kao udruženje građana s ciljem “revitalizacije Hrvatske pravoslavne crkve nestale u Drugom svetskom ratu te duhovnog razvitka i unapređenja kvalitete života – pojedinaca kroz učenje o pravoslavlju kao takvom”. Ako još naprave i spisak od najmanje 500 vernika, što ne bi trebao biti problem ako ih se po zadnjem popisu stanovništva popisalo oko 40.000 (?!), registracija je izvesna.

I pored svega što nađoh i napisah o uskrsloj tzv. HPC i njenim promoterima, i dalje mi je enigmatično odakle toliki broj Hrvata među pravoslavcima u vreme kada je u njihovoj matičnoj državi još uvek prisutan proces pohrvaćenja i pokatoličenja Srba. Sva je prilika da su u proces “desrbizacije” pravoslavne vere u Hrvatskoj uključeni mnogo jači igrači od bugarskog raspopa Aleksandra i pomenutih promotora.

Objavljeno u dnevnom listu „Politika“, 25.04.2023, Savo Štrbac: Promoteri tzv. Hrvatske pravoslavne crkve


Što reći, nisam znao da je u Hrvatskoj prisutan proces pokatoličenja bilo koga, jer kako stvari stoje Katolika je u Hrvatskoj sve manje i manje. Uostalom, što Save briga što se dešava u Hrvatskoj, on je i tako “traktor divizija” s hrvatskom penzijom. I baš je takav lik relevantan za komentiranje unutrašnjih hrvatskih problema???

izvor: Udruga Hrvatski Ratnik

Advertisement

Vijesti

PADRE PIO I SILAZAK GOSPE MEĐU HRVATE: ‘USKORO DOLAZI U VAŠU ZEMLJU’

Published

on

Malo je poznata činjenica da su dvoje svetaca dvadesetog stoljeća, papa Ivan Pavao II Majka Tereza iz Kalkute gajili stanovitu pobožnost prema ukazanjima u Međugorju i da su bili ujedinjeni u molitvi svaki dan sa Gospom – piše Zrinka Požežanac u Vjera.hr.

Još je manje poznata činjenica da je Padre Pio, veliki talijanski mistik, stigmatik i svetac imao ikakve veze sa događajima u Međugorju. A imao je.

Iako je ovozemaljski život napustio puno prije nego li će ukazanja u Međugorju započeti, Padre Pio ostavio je dva veličanstvena proročanstva koja se tiču dvoje odvojenih mističnih događaja koja će se zbiti u Međugorju.

A nakon smrti ovaj je svetac poslao protestantskog dječaka u Međugorje po ozdravljenje

Župnik, Padre Pio i kip iz Međugorja kao izvor čudesa

Jedno od tih odnosi se na sama ukazanja, dok se drugo povezuje sa Gospinim kipom koji je iz Međugorja prilikom jednog hodočašća odnešen u Civitivecchiu (Italija) gdje je naposljetku proplakao krvavim suzama, što je silno čudo koje je Crkva odobrila. 

Naime, 1994. godine, don Pablo Martin bio je župnik crkve sv. Agostino u okrugu Pantano u Italiji Civitivecchia, gdje se trenutno nalazi spomenuti kip Majke Božje. Upravo je don Pablo taj koji je organizirao hodočašće u Međugorje u rujnu te godine i kupio 40 cm dugačak kip Djevice Marije od bijelog gipsa kao suvenir iz Međugorja.

Zanimljivo je istaknuti, don Pablo gajio je snažnu pobožnost prema Padre Piu i to čak prije nego li će otac Pio biti službeno proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. 2002 godine.

Njegova pobožnost prema njemu je bila značajna jer upravo Padre Piu idu sve zasluge prilikom odabira kipa, naime, Don Pablo je tražio njegov zagovor u pomoći oko odabira kipa koji je poslije plakao krvavim suzama ukupno 14 puta u različitim prilikama.

Prema kazivanju Don Pabla, bio je to jedan od najljepših događaja u njegovom životu koji je rezultirao odabirom i kupnjom upravo tog kipa po pomoći i zagovoru oca Pia.

Randall Sullivan je zapisao u svojoj knjizi “The Miracle Detective” tu čudesnu vezu.

Činjenica da je Padre Pio umro 1968 godine upravo to čini tu nebesku poruku povezanu u duhovnoj komunikaciji između oca Pia i župnika koja čini cijelu stvar zanimljivom. Znamo da u Boga nema slučajnosti tako da je cijeli “slučaj bio isplaniran”.

Također, treba spomenuti da dok je još hodao ovom zemljom i primao hodočasnike u svom samostanu u San Giovanni Rotondu, često bi znao prorokovati mnoge događaje.

BBC novinarka svjedoči

U knjizi “A Spark from Heaven” BBC-eva novinarka Mary Craig izvještava da prije nego li će započeti ukazanja u Međugorju, Padre Pio kazao je grupi hodočasnika koja ga je došla posjetiti iz Mostarske biskupije: “Blagoslovljena Djevica Marija uskoro će posjetiti vašu zemlju”

Upravo te riječi Padre Pia čine ovo proročanstvo izvanrednim.

Naravno, ne trebaju mnogo čuditi te njegove riječi, Padre Pio bio je poznat po svojim duhovnim darovima. Bog mu je dao izvanredne milosti. Između ostalih, imao je dar ozdravljenja, dar čitanja srca tijekom ispovjedi, dar bilokacije, vizije Isusa i Marije i svoga anđela čuvara kao i dar proroštva, a jednog je dječaka i to protestanta poslao u Međugorje po ozdravljenje i taj dječak je ozdravio pri dolasku u Međugorje a obitelj se obratila na katoličanstvo. Ovo je priča o tom čudu:

Continue Reading

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved