Connect with us

Vijesti

ŠOKANTAN US PROPUST I TIŠINA MEDIJA: Procurili tajni američki dokumenti o stanju u Ukrajini

Published

on

Tajni ratni dokumenti s detaljima planova SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofenzive protiv ruskih snaga su ovog tjedna objavljeni na društvenim medijima, potvrdili su za The New York Times viši dužnosnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena. Dokumenti su stari pet tjedana, piše The Independent. Zanimljiva je dosadašnja “tišina” većine najpoznatijih američkih medija o ovome.

Pentagon istražuje tko bi mogao biti iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Twitteru i Telegramu, aplikaciji s više od 500 milijuna korisnika koja se masovno koristi u Rusiji. Analitičari navode kako se čini da su dokumenti modificirani u odnosu na originalni format. U verzijama dokumenata koji su procurili su američke procjene ukrajinskih žrtava preuveličane, a ruskih umanjene, navode analitičari s kojima je razgovarao NYT.

Modifikacije upućuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, navode analitičari. No objava dijela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije grafova očekivanih isporuka oružja, procjene snage bataljuna i drugih planova, predstavljaju značajan sigurnosni propust američkih obavještajnih službi, piše taj list.

Odakle dokumenti?

Dužnosnici Bidenove administracije rade na uklanjanju dokumenata s društvenih mreža, ali do četvrtka kasno navečer nisu uspjeli u potpunosti. “Svjesni smo izvještaja o dokumentima na društvenim mrežama, Pentagon istražuje o čemu se radi”, rekla je za NYT Sabrina Singh, glasnogovornica Pentagona.

U dokumentima nema konkretnih borbenih planova u kojima bi stajalo kako, kad i gdje Ukrajinci planiraju pokrenuti svoju ofenzivu, za koju američki dužnosnici kažu da je “vjerojatna” u narednih oko mjesec dana. Dokumenti datiraju oko 1. ožujka, odnosno donose pregled onog što bi Ukrajincima moglo trebati za ofenzivu.

Dokumenti bi mogli biti korisni Rusima

Ipak, uvježbanim očima ruskih vojnih planera, generala ili obavještajnih analitičara, ti dokumenti mogli bi omogućiti brojne informacije koje dotad nisu imali. Primjera radi, dokumenti napominju brzinu kojom Ukrajinci troše rakete za HIMARS, napredni američki sustav višecijevnih bacača raketa, kojima Ukrajinci iz velike udaljenosti mogu napasti mete poput skladišta streljiva, infrastrukture ili koncentracije vojnog osoblja.

Pentagon dosad nije javno objavio koliko brzo Ukrajinci troše streljivo za HIMARS-e, ali u dokumentima koji su procurili se to eksplicite navodi. Analitičari su jutros rekli da je teško procijeniti utjecaj curenja dokumenata na razvoj situacije na bojišnici, kako sada tako i u narednim mjesecima.

Rusi u nedavnoj ofenzivi nisu uspjeli ostvariti značajne napretke na istoku Ukrajine, a zapadni analitičari propitkuju je li ruska vojska, nakon ogromnih gubitaka, sposobna pokrenuti još jednu ofenzivu ili pružiti značajniji otpor planiranoj ukrajinskoj protuofenzivi.

Nejasno je kako su dokumenti završili na društvenim mrežama. No ono što se zna je da su ih počeli dijeliti prokremaljski kanali, navode vojni analitičari, koji upozoravaju kako su dokumenti koje su objavili ruski izvori možda selektivno modificirani kako bi prezentirali dezinformaciju iza koje stoji Kremlj.

Sumnjive procjene ruskih i ukrajinskih žrtava

“Neovisno o tome jesu li dokumenti autentični ili ne, treba biti vrlo oprezan sa svime što objavljuju ruski izvori”, rekao je za New York Times Michael Kofman, direktor katedre za ruske studije pri CNA-u, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

Primjera radi, u jednom od dokumenata navodi se da je u Ukrajini ubijeno između 16 000 i 17 500 ruskih vojnika, dok su Ukrajinci pretrpjeli oko 71 500 vojnih žrtava. I Pentagon i drugi analitičari procjenjuju da su ruski gubici znatno veći – oko 200 000 ubijenih i ranjenih, dok se ukrajinski gubici procjenjuju na oko 100 000 ubijenih i ranjenih.

“Očito su izmjenjeni”, objavio je na društvenim mrežama Michael Weiss, stručnjak za Rusiju i viši dopisnik Yahoo Newsa i dodao: “No, i dalje je loše što su procurili ili ukradeni.”

Dio dokumenata je gotovo sigurno autentičan

Neovisno o tome, analitičari navode kako se dijelovi dokumenata čine autentičnima te bi Rusima mogli dati važne informacije poput vremenskog okvira za isporuku oružja, važnih podataka o ukrajinskim snagama koje se pripremaju za protuofenzivu i slične vojne detalje.

Jedan dokument s oznakom “strogo povjerljivo” donosi informaciju o “statusu konflikta na 1. ožujka”. Tog dana su ukrajinski dužnosnici bili u američkoj vojnoj bazi u njemačkom Weisbadenu, gdje su sudjelovali u vježbi vojnih igara. Dan kasnije su zapovjednik Združenog stožera američke vojske Mark Milley i general Christopher Cavolli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi, također posjetili tu bazu.

Detalji o ukrajinskim postrojbama

Drugi dokument uključuje stupce koji navode postrojbe ukrajinskih snaga, opremu i obuku, s rasporedima za razdoblje od siječnja do travnja. Dokument sadrži sažetak o okupljanju 12 borbenih brigada, a njih devet navodno obučavaju i opskrbljuju Sjedinjene Države i drugi saveznici iz NATO-a. Od tih devet brigada, prema dokumentima, šest će biti spremno do 31. ožujka, a ostale do 30. travnja. Ukrajinska brigada ima oko 4000 do 5000 vojnika, kažu analitičari.

U dokumentu se navodi da će vrijeme isporuke opreme utjecati na obuku i spremnost kako bi se ispunio vremenski rok. Ukupna oprema potrebna za devet brigada, navodi se u dokumentu, bila je više od 250 tenkova i više od 350 mehaniziranih vozila.

Prvo veliko rusko obavještajno otkriće objavljeno od početka rata

To što bi dokumenti mogli biti objavljeni na široko dostupnim kanalima društvenih medija i vjerojatno doći u ruke ruskih dužnosnika, veliki je uspjeh za Moskvu u vrijeme kada se činilo da Rusija zaostaje za Sjedinjenim Državama u prikupljanju obavještajnih podataka u Ukrajini.

Curenje je prvo značajno rusko obavještajno otkriće koje je objavljeno od početka rata. Tijekom rata, Sjedinjene Države su Ukrajini dostavljale informacije o zapovjednim mjestima, skladištima streljiva i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama.

Takva obavještajna informacija u stvarnom vremenu omogućila je Ukrajincima da gađaju ruske snage, ubijaju  generale i prisile da se zalihe streljiva premjeste dalje od ruskih linija bojišnice, iako američki dužnosnici kažu da je Ukrajina odigrala odlučujuću ulogu u planiranju i izvršenju tih napada.

Curenje koje će naštetiti odnosima Ukrajine i SAD-a

Ali na početku rata ukrajinski dužnosnici oklijevali su podijeliti svoje borbene planove sa Sjedinjenim Državama, iz straha od curenja informacija, rekli su američki i europski dužnosnici. Još prošlog ljeta američki obavještajni dužnosnici rekli su da često bolje razumiju ruske vojne planove nego ukrajinske.

Zabrinuti da bi dijeljenje njihovih operativnih planova također moglo istaknuti slabosti i obeshrabriti nastavak američke podrške, Ukrajinci su ih pomno čuvali čak i dok su američki obavještajci prikupljali precizne pojedinosti o tome što Kremlj naređuje, a ruski zapovjednici planiraju.

Razmjena obavještajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Država znatno je olabavila prošle jeseni, a dvije zemlje blisko surađuju na opcijama za ukrajinsku ofenzivu.

No curenje obavještajnih podataka ove vrste, objavljeno na društvenim mrežama i dostupno diljem svijeta, sigurno će naštetiti razmjeni obavještajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

F.F./Geopolitika.news

Vijesti

PADRE PIO I SILAZAK GOSPE MEĐU HRVATE: ‘USKORO DOLAZI U VAŠU ZEMLJU’

Published

on

Malo je poznata činjenica da su dvoje svetaca dvadesetog stoljeća, papa Ivan Pavao II Majka Tereza iz Kalkute gajili stanovitu pobožnost prema ukazanjima u Međugorju i da su bili ujedinjeni u molitvi svaki dan sa Gospom – piše Zrinka Požežanac u Vjera.hr.

Još je manje poznata činjenica da je Padre Pio, veliki talijanski mistik, stigmatik i svetac imao ikakve veze sa događajima u Međugorju. A imao je.

Iako je ovozemaljski život napustio puno prije nego li će ukazanja u Međugorju započeti, Padre Pio ostavio je dva veličanstvena proročanstva koja se tiču dvoje odvojenih mističnih događaja koja će se zbiti u Međugorju.

A nakon smrti ovaj je svetac poslao protestantskog dječaka u Međugorje po ozdravljenje

Župnik, Padre Pio i kip iz Međugorja kao izvor čudesa

Jedno od tih odnosi se na sama ukazanja, dok se drugo povezuje sa Gospinim kipom koji je iz Međugorja prilikom jednog hodočašća odnešen u Civitivecchiu (Italija) gdje je naposljetku proplakao krvavim suzama, što je silno čudo koje je Crkva odobrila. 

Naime, 1994. godine, don Pablo Martin bio je župnik crkve sv. Agostino u okrugu Pantano u Italiji Civitivecchia, gdje se trenutno nalazi spomenuti kip Majke Božje. Upravo je don Pablo taj koji je organizirao hodočašće u Međugorje u rujnu te godine i kupio 40 cm dugačak kip Djevice Marije od bijelog gipsa kao suvenir iz Međugorja.

Zanimljivo je istaknuti, don Pablo gajio je snažnu pobožnost prema Padre Piu i to čak prije nego li će otac Pio biti službeno proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. 2002 godine.

Njegova pobožnost prema njemu je bila značajna jer upravo Padre Piu idu sve zasluge prilikom odabira kipa, naime, Don Pablo je tražio njegov zagovor u pomoći oko odabira kipa koji je poslije plakao krvavim suzama ukupno 14 puta u različitim prilikama.

Prema kazivanju Don Pabla, bio je to jedan od najljepših događaja u njegovom životu koji je rezultirao odabirom i kupnjom upravo tog kipa po pomoći i zagovoru oca Pia.

Randall Sullivan je zapisao u svojoj knjizi “The Miracle Detective” tu čudesnu vezu.

Činjenica da je Padre Pio umro 1968 godine upravo to čini tu nebesku poruku povezanu u duhovnoj komunikaciji između oca Pia i župnika koja čini cijelu stvar zanimljivom. Znamo da u Boga nema slučajnosti tako da je cijeli “slučaj bio isplaniran”.

Također, treba spomenuti da dok je još hodao ovom zemljom i primao hodočasnike u svom samostanu u San Giovanni Rotondu, često bi znao prorokovati mnoge događaje.

BBC novinarka svjedoči

U knjizi “A Spark from Heaven” BBC-eva novinarka Mary Craig izvještava da prije nego li će započeti ukazanja u Međugorju, Padre Pio kazao je grupi hodočasnika koja ga je došla posjetiti iz Mostarske biskupije: “Blagoslovljena Djevica Marija uskoro će posjetiti vašu zemlju”

Upravo te riječi Padre Pia čine ovo proročanstvo izvanrednim.

Naravno, ne trebaju mnogo čuditi te njegove riječi, Padre Pio bio je poznat po svojim duhovnim darovima. Bog mu je dao izvanredne milosti. Između ostalih, imao je dar ozdravljenja, dar čitanja srca tijekom ispovjedi, dar bilokacije, vizije Isusa i Marije i svoga anđela čuvara kao i dar proroštva, a jednog je dječaka i to protestanta poslao u Međugorje po ozdravljenje i taj dječak je ozdravio pri dolasku u Međugorje a obitelj se obratila na katoličanstvo. Ovo je priča o tom čudu:

Continue Reading

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved