Connect with us

Vijesti

Šola: Katastrofalna reakcija EU-a na COVID krizu i korupcija povjerenice koja je potpisala ugovore o cjepljenju

Published

on

Jedan od najvećih korupcijskih skandala u povijesti Europske unije postaje bjelodan, ali zato što je priča gadna po europsku birokraciju, većina europskih mainstream medija kao da ne vidi, ne čuje, niti piše.

Stella Kirikádes, zdravstvena povjerenica Europske komisije koja je potpisala kasne i nejasne ugovore o cijepljenju, upletena je u korupcijski skandal. Mnogi već tvrde da su je potplatili proizvođači cjepiva.

Neočekivano se tako na zajedničkom računu sa suprugom ove europske povjerenice pojavilo točno 4 milijuna eura. Ciparski tisak već govori – citiram doslovno – o pasivnoj korupciji. Što znači “pasivna korupcija”, samo vrag, ili Orwell, mogao bi znati.

Novac je na obiteljski račun povjerenice EU-a za zdravstvo “sletio” putem državne Ciparske banke i pokušali su ga, opet vidi vraga, prikriti kao neku vrstu zajma, posudbe. Od koga?

Još su je na Cipru pratili enormni korupcijski repovi, a to je izgleda ‘referenca’ za EU

Novac je prevelik da bi ga se jednostavno moglo pomesti pod tepih, jer europska povjerenica za zdravstvo Kirikádes nema pokriće za podizanje kredita ove veličine. Zato je u izvješću ciparskog Revizorskog suda jasno rečeno: ovo ne može biti zajam, kako se ova branila. Jer Stella Kirikádes neće moći nadoknaditi, vratiti zajam i ovu golemu svotu, ni na plaći ni drugim izvorima, što znači da se očito radi o maskiranju korupcije.

ODGODA ISPORUKE

Stella Kirikádes, nakon svega, pokušava se ispričati na bilo koji način, pa i za čovjeka ispodprosječne inteligencije. Ona pokušava sada uvjeriti ljude da vjeruju da taj naizgled “prljavi” novac nema nikakve veze s ugovorima o cijepljenju EU-a. Ovaj su novac, vjerojatno i jedino logično, uplatili proizvođači cjepiva za ugovore po povoljnim uvjetima, što je rezultiralo odgodom isporuke i katastrofalnom reakcijom EU-a na COVID problem. U međuvremenu, režimske ciparske novine opet pišu da je to vjerojatno “pasivno podmićivanje”. Dobro, ako je tako, koliko bi onda iznosilo “aktivno podmićivanje”, osam milijuna eura?

Ovakve prakse nisu bile strane ovoj zaigranoj europskoj povjerenici za zdravstvo još dok je obavljala sličnu funkciju na Cipru. Uostalom (budući da je izborna šutnja, moram preskočiti jednu članicu komisije) čini se da vam nikakve afere, pa i korupcijske, nisu zapreka, već pozitivna referenca za posao u Europskoj komisiji. Pa i sama predsjednica Ursula von der Leyen postala je krovna osoba Komisije unatoč aferi “Konzultant” dok je bila ministrica u Njemačkoj, aferi koja je gurnuta pod tepih.

Dakle, ovo nije prvi put da su ciparska, europska povjerenica za zdravstvo i njezina obitelj upleteni u korupcijski skandal povezan s ljudskim zdravljem.

Nekoliko godina ranije, isti su se ljudi, Stella Kirikádes i njezina mreža, skrivali iza državne banke, kada su ona i njezin “tim” odlučili privatizirati sve onkološke tretmane na otoku Cipru, a to je donijelo nadrealnu eksploziju cijena liječenja raka.

Ime obitelji Kirikádes koja se, možda, obogatila na leđima oboljelih od raka postalo je veliki skandal u cijeloj zemlji, na Cipru. Kad je situacija postala neodrživa i duboko sumnjiva, problem je došao na dnevni red ciparskog parlamenta. Svi su zastupnici glasali za nacionalizaciju liječenja karcinoma, kako bi se smanjili troškovi liječenja, osim, naravno, zastupnica Stella Kirikádes. I vuk pojeo magare, Kirikádes ni za što nije odgovarala, niti je stvar ozbiljno istražena.

No tragikomedija postaje potpuna kada otvorite stranice Europske komisije i vidite da je Stella Kirikádes u Komisiji dobila resor u kojem kao najuži krug njezinih nadležnosti stoji “Projekt pobijediti rak, plan za poboljšanje, prevenciju i liječenje karcinoma”, kao i “podrška europskoj farmaceutici”. Zanat izučila na Cipru, pa su joj to “reference” u Komisiji…

POLITIZACIJA CJEPIVA

Sada je jasno zašto je EU doživio fijasko s cjepivom, zašto je i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je napustilo EU, bilo miljama ispred, pa i Srbija, u nabavi cjepiva. Smjesa nesposobnosti i korupcije.

No u to vrijeme nije problematiziran katastrofalan rad europske birokracije, već je napadnut Orban koji je odlučio solirati.

Nakon katastrofalnog upravljanja maskama i dezinficijensima na početku pandemije kojih nije bilo, Viktor Orban je predvidio nadolazeći kolaps i usprotivio se prisilnoj centralizaciji nabave od strane EU-a. Ubrzo se obratio Kini i Rusiji za opskrbu Mađarske. No ekipa oko povjerenice Kirikádes optužila je Orbana da krši europske zakone. Dakle, lud zbunjenog… EU je također mjesecima “huškao” mađarsku oporbu, tvrdeći da vlada ugrožava zdravlje svog stanovništva cjepivima koja nije odobrio EU.

Orban se usprotivio politizaciji cjepiva, a da uopće nije znao za korupciju vezanu uz nenaručene narudžbe i blokiranje različitih cjepiva iz političkih razloga. Što mislim o Orbanu i velikomađarskoj politici, to je druga priča, no ovdje su korumpirani branili europske politike, a Orban, jedini zločesti u ovoj priči, koji je skužio, a što drugo, da je EU u svim kriznim situacijama, ne samo ovoj s COVID-om, reagirao tromo, kaotično i loše. I uzeo zdravlje svoga naroda u svoje ruke, dok su “neki” u Bruxellesu u svoje ruke uzimali “nešto” drugo…

Ipak, budući da korupcija uvijek stanuje drugdje, samo ne u srcu EU-a, sve skupa će jamačno proći lišo. A svi koji ukazuju na to, postat će lažovi i antieuropejci.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Advertisement

Vijesti

POČELO JE!? Najviši sud Arizone vratio nekadašnju zabranu pobačaja

Published

on

Vrhovni sud Arizone oživio je u utorak zakon iz 1864. koji zabranjuje gotovo sve pobačaje, što je simbolična odluka s važnim izbornim implikacijama nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u ovoj ključnoj državi na jugu Sjedinjenih Država.

Ovaj zakon zabranjuje svaki pobačaj od trenutka začeća, osim ako je život majke u opasnosti. Silovanje ili incest ne smatraju se valjanim izuzecima.

Nakon što je desetljećima bio uspavan, “sada je primjenjiv”, prema odluci Vrhovnog suda Arizone.

Suci smatraju da ništa ne stoji na putu njegovoj primjeni jer je ustavna zaštita prava na pobačaj poništena 2022., dajući slobodu svakoj američkoj državi da donese svoj zakon o pobačaju.

Ova odluka povećava izborne uloge kako se približavaju predsjednički izbori, u ključnoj državi u kojoj je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa sa samo 10.000 glasova prednosti 2020. godine.

Bivši republikanski predsjednik u ponedjeljak je rekao da želi američkim državama dati odriješene ruke u donošenju zakona o pobačaju u slučaju svog povratka u Bijelu kuću.

“Države će odlučiti… Što god odluče, to mora imati snagu zakona”, rekao je.

Nakon odluke u utorak, Joe Biden je odmah osudio “okrutni” zakon.

“Ova je odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji su predani lišavanju žena slobode”, osudio je u priopćenju za javnost.

Novi pravni okvir “ne štiti žene čak ni kada je njihovo zdravlje u opasnosti ili u tragičnim slučajevima silovanja ili incesta”, istaknuo je. (Hina/K)

Continue Reading

Vijesti

BOLESNA EU želi pobačaj proglasiti temeljnim ljudskim pravom! Pomozite nam to spriječiti.

Published

on

Francuska je napravila devastirajući potez uključivanjem pobačaja u svoj ustav, pod izlikom zaštite ženskih prava, prava koja nikada nisu bila ugrožena.

Stopa pobačaja u Francuskoj već je gotovo jednaka onoj u Velikoj Britaniji, gdje su zakoni izrazito liberalni i gdje se može izvršiti pobačaj sve do trenutka rođenja.

USPROTIVITE SE UBIJANJU NAJRANJIVIJIH – POTPIŠITE OVDJE!

Međutim, broj pobačaja smanjuje se u drugim europskim zemljama poput Italije, Njemačke i Mađarske.

Žrtvovanje nevinih života nije korak naprijed, već korak natrag za našu čovječnost.

Sada Europski parlament (EP) želi iskoristiti ovu situaciju i uključiti pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, koja pokriva sva ljudska prava u Europi … osim prava nerođene djece.

Kako to može biti temeljno pravo kada nerođeno dijete nema glas da se brani? Kako smo kao društvo došli do toga da slavimo uništavanje dragocjenih života?

Glasovanje će se održati 11. travnja, a ljevičarska većina u EP-u, ojačana nedavnim uključenjem pobačaja u francuski ustav, pokušava osigurati veliku pobjedu za feministički lobi.

Strašno je misliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje nevinog ljudskog bića. Povelja bi trebala štititi SVE živote, svih dobnih skupina i u svim fazama života, posebno one najranjivije.

Europarlamentarci također pokušavaju ušutkati protivnike pobačaja tražeći od Vijeća EU da ukine trenutno pravilo kako više ne bi bila potrebna jednoglasna suglasnost svih država članica.

Ako bi ova rezolucija postala učinkovita, mogla bi poslužiti kao presedan i nesumnjivo bi se koristila u Europskoj Komisiji protiv država članica koje su za život.

Pravo na regulaciju pobačaja spada pod nadležnost država članica, jer zdravstvena politika ne spada pod europsku nadležnost. Bilo kakve izmjene ugovora koje krše ove nadležnosti mogle bi udaljiti članice koje se bore za život. Ove “nepopustljive” zemlje sada se suočavaju s velikim pritiskom, što bi moglo dovesti do različitih ekonomskih sankcija (smanjenje sredstava iz proračuna, povećanje kamata, itd.).

Tijekom rasprave 14. ožujka, glasovi za život u Europskom parlamentu bili su snažno napadnuti. Strašno je pomisliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje, da bi države koje se s time ne slažu čak bi mogle biti ušutkane, kako bi pobačaj prošao u Povelji EU – još jedan udar na demokraciju.

Drugim riječima, glas europarlamentaraca za pobačaj u Povelji o temeljnim pravima EU-a bio bi i glas protiv života i glas protiv demokracije.

Šokantno je kako se nerođenu djecu potpuno ignoriralo u ovoj raspravi. Ipak, već s šest tjedana možemo čuti otkucaje srca bebe.

Što je s njenim pravom na život? Tko će je braniti ako ne ti i ja? POTPIŠITE !

U Europi, zakoni o pobačaju variraju od 14 tjedana u Francuskoj i Španjolskoj do 24 tjedna u Nizozemskoj (zapravo, dozvoljen je sve dok liječnici ne kažu da dijete može preživjeti izvan maternice).

S 14 tjedana, beba je veličine naranče, svi su joj organi potpuno formirani, lice joj postaje prepoznatljivo, raste joj kosa, prsti na rukama i nogama, i ima aktivne reflekse.

Otprilike u ovo doba majke će prvi put početi osjetiti bebine pokrete.

Želimo li postati poput Velike Britanije ili Nizozemske, gdje se djeca mogu pobaciti sve do trenutka rođenja ako se smatra da imaju čak i najmanje i lako lječive dijagnoze?

Želimo li dopustiti da se djeca diljem Europe pobacuju sve do rođenja iz bilo kojeg razloga, izlažući i njihove majke velikom riziku? Daleko od zaštite žena, zakoni koji utvrđuju pravo žene na pobačaj, ostavljaju je neprestano ranjivom na pritisak i prisilu okoline tijekom trajanja trudnoće.

Naša bi peticija može utjecati na ishod! Zahvaljujući glasovima tisuća zabrinutih građana koji se zalažu za pravo na život, možemo se boriti protiv stranaka i europarlamentaraca koji glasaju za pobačaj i pozvati ih na odgovornost.

Mi smo glas za ovu djecu koja nemaju glas. POTPIŠITE OVDJE!

Continue Reading

Vijesti

VIDIK fest DANAS: ”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”

Published

on

Danas na rasporedu Vidik festa, festivala kulturnog aktivizma koji se održava u Splitu od 8.04. do 11.04. bit će upriličena tribina

”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”.

Tribina u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i suorganizaciji Matice hrvatske – Ogranak Split će se održati u dvorani Dominikanskog samostana na Pazaru s početkom u 18,30 sati. 

Na tribini sudjeluju: novinar Joško Čelanprof.dr.sc. don Mladen Parlov, prof. Danijela Visković Veršić i moderatorica Snježana Šetka

Tribina se organizira povodom proglašenja Godine Marka Marulića i obilježavanja 500 godišnjice njegove smrti s osvrtom na prethodnu godinu koja je bila nizom aktivnosti povećena 100 godišnjici rođenja Miljenka Smoje.

Gosti će na tribini govoriti o elementima društveno angažirane književnosti u djelima Miljenka Smoje i Marka Marulića, njihovom mjestu u kulturnoj memoriji grada Splita i društveno-povijesnom kontekstu u kojemu su djelovali.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved