Connect with us

Vijesti

Šola: Sve što radi Dodik sada, uz blagoslov Beograda, radio je i Karadžić devedesetih, a Pupovac to ‘blagoslivlja‘ A DORH ŠUTI?

Published

on

Pupovčev dolazak u Banju Luku na proslavu Republike Srpske osudili su svi, od lijevih do desnih, od Vesne Pusić do Stijepe Bartulice. Istu su proslavu osudili i EU i SAD. Nije razlog tome samo ovaj protuzakoniti i genocidni praznik, već što je BiH na rubu ratnih sukoba, a Dodik doslovno kopira model ratnog zločinca Radovana Karadžića iz devedesetih, u kontekstu antiustavnog i secesionističkog djelovanja te potonjeg rata i genocida. Za podsjećanje, evo kronologije i paralele.

Radovan Karadžić je nakon sukoba u parlamentu SR BiH izjavio: „Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu u pakao, a muslimanski narod u nestanak.“ To je rekao po nalogu i pritisku iz Beograda – da SR BiH prihvati ostati u sastavu „krnje Jugoslavije“.

Nakon tog sukoba, Karadžić i njegova stranaka (SDS) kreću u aktivnosti kojima se grubo krši Ustav tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Tako u listopadu 1991. godine formiraju skupštinu srpskog naroda u BiH, koja nije predviđena Ustavom SR BiH. Na toj prvoj osnivačkoj skupštini usvaja se Deklaracija o ostajanje srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji, a na temelju referenduma srpskog naroda u BiH, održanog 9. i 10. studenog (dakle, nakon usvajanja deklaracije).

Sve što je Karadžić učinio, i samo osnivanje skupštine i deklaracija i održani referendum, bila su kaznena djela protiv ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta SR BiH.

Na samoj skupštini pak uspostavljaju se 4 srpske autonomne pokrajine: SAO Krajina, SAO Istočna Hercegovina, SAO Semberija i Posavina te SAO Romanija. Onda, 9. siječnja 1992. godine, novoformirana skupština RS donosi Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, a donesenim Ustavom RS 18. 2. 1992. precizira se da je Republika srpska federalna jedinica u sastavu SR Jugoslavije, dakle odcjepljuje se od BiH.

Iz ovih aktivnosti koje je provodio Karadžić krajem 1991. i početkom 1992. može se povući paralela s potezima koje u posljednje vrijeme povlači Milorad Dodik: napustio je zajedničke institucije BiH, jednostrano radi na poništavanju zakona BiH (Zakon o obrani, Zakon o lijekovima, Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o OSS, obavještajno- sigurnosnoj službi… itd.) te radi na uspostavi istih tih institucija na razini RS.

Kao i Karadžić, Dodik RS ne treteira kao entitet u BiH, već kao de facto zasebnu državu. To je iznimno opasno, jer potezi koje je vukao Karadžić krajem 1991. i početkom 1992. rezultirali su krvavim ratom i genocidom. I ovo što sada radi Dodik također sve vodi u jedan novi rat u BiH, ako međunarodna zajednica hitno nešto ne poduzme.

DISTRIKT BRČKO

Dodiku je najveća prepreka u čitavoj ovoj priči Distrikt Brčko, koji nije ni u sastavu RS ni Federacije, već zaseban entitet. Zato je nakon obilježavanja Dana RS u Banjoj Luci 9. siječnja, na kojem se pojavio i Pupovac, sutradan 10. siječnja, dakle u pondjeljak, izvršio već simboličku agresiju na Distrikt Brčko organiziravši i tamo proslavu Dana Republike Srpske.

U svim svojim javnim istupima Dodik ističe da je za mir, a u praksi se svakodnevno događaju žestoke provokacije Bošnjaka u Prijedoru, Foči, Brčkom, Janji, Srebrenici. Doslovno, izaziva Bošnjake da dođe do incidenta koji bi bio izlika i uzrok otpočinjanja novog rata, na što su odmah u prošlu srijedu reagirale Sjedinjene Američke Države, tražeći da se te provokacije zaustave i spriječe.

Nije Dodik otpočeo blokadu institucija BiH i povlačenje nadležnosti s razine BiH na RS zbog nametanja Inzkova zakona o negiranju genocida, kako se tvrdi. To je dimna zavjesa. Pravi razlog su presude Ustavnog suda BiH kojima se utvrđuje da su poljoprivredno zemljište i šume u BiH vlasništvo države BiH, a ne entiteta.

Gubitkom ogromnog broja kvadratnih kilometara u RS se narušava teritorijalna cjelovitost RS, a nema ni kompaktnosti teritorija zbog Distrikta Brčko, te je samim tim projekt “srpskog sveta” o uvezivanju svih srpskih zemalja teže ili nikako ostvariv. Osim ratom…

Ipak, za cjelokupnu situaciju najveći je krivac Aleksandar Vučić, koji ne reagira na poteze Milorada Dodika, već ga, kao i Milošević Karadžića nekoć, nasitno potkuruje. Koliko me pamćenje služi, Vučić nikada još nije rekao da priznaje teritorijalni suverenitet BiH. Još jedna često upotrebljavana izjava Vučića je da on podržava sve što se tri naroda u BiH dogovore. No, i budala vidi da potezi koje povlači Dodik nisu plod nikakva dogovora, a kamoli dogovora triju naroda.

Sve što se događa u BiH je jednostavno i odvija se na matrici projekta „srpskog sveta“ po kojemu je Dodik zadužen izboriti situaciju da RS postane federalna jedinica Srbije, kao što je to 18. veljače 1992. uradio Karadžić kada je RS u Ustavu RS prikazao kao federalnu jedinicu SR Jugoslavije. Vučić, SPC na čelu s Porfirijem te SANU užurbano rade na dovršavanju započetih procesa „srpskog sveta“ u Crnoj Gori i BiH, te grčevito inzistiraju na uspostavi „Zajednica srpskih opština“ na Kosovu da tako zaokruže „srpski svet“.

Zato, koja je uloga Pupovca u svemu tome, što ima tražiti s tom opskurnom ekipom u Banjoj Luci? To je pitanje za Andreja Plenkovića koji, što se Pupovca tiče, brani neobranjivo, skoro kao Gabrijelu Žalac…

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Advertisement

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Vijesti

Kvare se odnosi Kine i SAD… Do koje točke?

Published

on

  Tijekom posljednjih 5 godina su se drastično pokvarili odnosi Kine i Zapada. Zbog toga je ako ništa drugo red dobro pogledati kako Kina i SAD danas stoje – donosi Hladna istina.

  U samo 30 godina Kina je od ekstremno siromašne države došla do pozicije jedne od modernih tehnoloških velesila. Ona je to postigla zahvaljujući svojoj briljantnoj državnoj strategiji i zapadnoj pohlepi. Riječ je o pohlepi koja je prodala stoljeće napredka i nadmoći za 20 godina ekstremnih profita. Zapadni stanovnici su se od početka protivili toj politici, ali oni ne upravljaju državama koje su nominalne demokracije.

  Nakon proteka ta 3 desetljeća zapadni kompanije su se počele tiho buniti protiv Kine. Oni su se počeli buniti jer nisu mogli proizvesti isto kvalitetne i jeftine proizvode kao ona. Te prvo tihe pritužbe su zapadne vlade ignorirale, ali kako su one postojale sve jače vlada je na kraju morala nešto poduzeti.

  To nešto je učinila Trumpova administracija započevši tehnološki rat kojeg potom nastavlja Bidenova. Ova dva predsjednika se možemo slobodno reći ne slažu u ničem osim protivljenju Kini. Konkretni primjer tog rata kojeg je započeo SAD su TikTok, zabrana korištenja proizvoda Huawei i na kraju zabrana Kini da proizvodi moderne procesore. Konkretno SAD nije i ne može zabraniti Kini da ih proizvodi, ali može zabraniti prodaju „strojeva koji rade procesore” što je i učinio.

  Ruska invazija Ukrajine je u određenom smislu pogoršala odnose s Kinom koja zajedno s 2/3 ili 3/4 svijeta odbija osuditi agresiju. Ona ju je pogoršala pošto tehnološki razvijena Kina nastavlja prodavati svoje proizvode Rusiji. To je u stvarnosti samo isprika jer Indija i Turska rade nešto sličnog bez ikakvih posljedica, pa…

  Taj bijes Zapada na Kinu zajedno s sankcijama nisu dovele do željenih rezultata. Kao dokaz toga možemo koristiti trgovinske podatke iz 2018 i 2023 godine. Te 2018. je Kina izvezla u svijet proizvoda u vrijednosti od 2.5 bilijuna dolara, a 2023. je izvezla 3.4 bilijuna !? U postotcima je Kina bez obzira na američke sankcije zaradila 2023 godine 36 % više nego 2018 !?

  To je postigla polako napuštajući trgovinom s razvijenim zapadom i koncentriranjem na nerazvijene države. Riječ je o napuštanju koje se provodi pod zapadnim sankcijama, znači protivno kineskim željama, ali to ne mijenja činjenice.

  Koliko su se ohladili odnosi između Kine na jednoj i SAD-a na drugoj strani najbolje ukazuje broj avionskih letova. Tijekom 2019. su tjedno između SAD i Kine više od 300 puta letili avioni, a sada lete samo 63 puta. Riječ je o smanjenju od 79 % u samo 5 godina. Formalni razlog za to je odluka SAD da zabrani ruske letove iznad svog teritorija i istovjetna ruska odluka za američke. To znači da američki putnički avioni trebaju izbjegavati ruski zračni prostor zbog čega je njihov let skuplji od kineskog. Kao što smo rekli to je formalni razlog kojeg je SAD iskoristio za smanjivanje broja letova u Kinu.

  Budimo jasni pa priznajmo da u ovoj priči SAD nije loš niti je Kina dobra. Svatko od njih gleda svoje vlastite nacionalne interese i to je normalno. Da je Zapad, da su SAD i Njemačka prije gledali svoje nacionalne interese Kina bi u najboljem slučaju bila razvijena kao Indija.

  Za kraj onima koji se nadaju da će nekretninski slom uništiti kinesko gospodarstvo možemo samo poručiti uzalud Vam trud svirači. Tamošnja vlada kontrolira gospodarstvo pa se to neće dogoditi niti zbog toga, niti zbog zapadnog izvlačenja novca iz Kine.

  Njeno gospodarstvo može samo stagnirati ili padati samo zbog pogrešnih odluka vlade. To je neupitna činjenica koju se ne smije zaboraviti.

izvor: Hladna istina

Continue Reading

Vijesti

VIRALNO Propovjednik: “Preko 90% katolika ne razumije misu”

Published

on

Viralni 33-minutni govor oca Jonathana Meyera o pravoj prirodi katoličke mise otvara srca – piše Sarah Robsdottir u Aletea-i.

Otac Jonathan Meyer iz župe Svih svetih u okrugu Dearborn, Indiana, izazvao je pomutnju na internetu svojim 33-minutnim govorom koji je nedavno održao na katoličkoj muškoj konferenciji o žrtvi mise. Njegovu su poruku uhvatili na YouTube Kanal Sluga Božjih i prikupili je više od 440.000 pregleda i više od tisuću komentara u samo nekoliko tjedana.

Otac Meyer istaknuti je propovjednik u Nacionalnoj euharistijskoj obnovi koja se odvija dijelom kao reakcija na studiju Pew Research iz 2019. koja je pokazala da 69% katolika ne vjeruje u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji.

“Ali postoji veći problem od toga”: Fr. Meyer se bavi ovom zapanjujućom statistikom na početku svog govora objašnjavajući da, prema njegovoj procjeni, “više od 90% katolika” nema pristojno razumijevanje zašto uopće idu na misu. Otac Meyer rješava ovu alarmantnu procjenu svojim tipičnim šaljivim stilom i uključivanjem publike u živahnu vježbu pitanja/odgovora.

Na kraju je vlč. Meyer citira Katekizam, jasno stavljajući do znanja da je razlog broj jedan zašto katolici moraju sudjelovati u misi taj što je to “ponovno predstavljanje Kalvarije, vječnu žrtvu Jaganjca Božjeg za grijehe svijeta”.

A odaziv je bio nevjerojatan. Ne samo da je poruka postala viralna, već i komentari na YouTube stranici Sluga Božjih govore sami za sebe.

Na primjer, @angelahagemeyer398 je napisala: “Ovaj svećenik je u 35 minuta upravo objasnio ono za što su mi trebale godine da naučim. OVO bi se trebalo igrati u svakom RCIA-u, razredu prve pričesti, pripremi za krizmu i u župi. Nedostatak tih informacija doista je razlog zašto naši ljudi posrću. Slava Bogu za ovog svećenika.”

izvor: Aleteia

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved