Connect with us

Vijesti

SPASITELJI KRŠĆANSTVA? Putin doputovao u Mađarsku u posjet Orbanu

Published

on

U Budimpešti se održava konferencija biskupa i svećenika s Bliskog Istoka. Tema skupa: kako bolje zaštititi kršćane na Bliskom Istoku. Prisutni su crkveni vjerodostojnici prije svega iz Iraka i Sirije – i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin i njegov domaćin Viktor Orban ovoga se puta javnosti predstavljaju kao zaštitnici kršćanstva tamo gdje je ono nastalo i gdje je najugroženije – na Bliskom istoku. Tu se oni razlikuju od zapadnih zemalja koje dobro paze da pri realizaciji humanitarnih projekata u toj regiji ne čine razliku između muslimana i kršćana – jer bi to predstavljalo diskriminaciju.

Spasitelji kršćanstva među sobom

Putin i Orban na to gledaju drugačije: zapadne zemlje vide progon kršćana kao “oblik prihvaćene diskriminacije”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó pred početak konferencije. I doista: do sada je Mađarska dala 50 milijuna dolara za izgradnju ili obnovu škola, crkvi i bolnica kršćanskih zajednica u toj regiji. A osim toga je Mađarska jedina zemlja koja ima zamjenika državnog tajnika zaduženog za zaštitu progonjenih kršćana širom svijeta.

To je u svakom slučaju novum, kada se radi o susretima Putina i Orbana. Svaki put kada se njih dvojca sastaju, bilo u Budimpešti, bilo u Moskvi, a to znači otprilike dva puta godišnje, mediji, prije svega na Zapadu, su puni ocjena kako se tu radi o susretima dva autokrata. Sada oni očigledno žele poslati neki pozitivniji signal: susret dva spasitelja kršćanstva. Hoće li zapadni mediji to sada pozitivnije ocijeniti?

Novac i atomske elektrane

To je kulisa. No kada je riječ o sadržajima susreta, prije će biti da će njih dvojca razgovarati više o novcu i opskrbi energijom, nego o kršćanstvu. Dvije glavne teme bi trebale biti pitanje opskrbe plinom i pitanje proširenja atomske elektrane Paks. Kada je o toj elektrani riječ, govori se o poslu vrijednom desetak milijardi eura. Mađarska je odlučila da će za modernizaciju i proširenje postojeće elektrane angažirati ruske firme, a ne zapadne. Tu, tehnički gledano, ima logike: Rusi su nuklearnu elektranu Paks i izgradili, pa je razumno da ju i moderniziraju odnosno nadograde.

Nuklearnu elektranu Paks izgradili su Rusi, koji će ju također i modernizirati
Nuklearnu elektranu Paks izgradili su Rusi, koji će ju također i modernizirati

No politički je to osjetljiva odluka koja je izazvala prilično velike rasprave. Mnogi su u tome vidjeli opasan potez kojim se mala Mađarska dovodi u još veću ovisnost od velike Rusije kada je u pitanju opskrba energijom. I svoj plin Mađarska doprema gotovo isključivo iz Rusije. Razlog: naprosto je jeftiniji. Pa zar bi zemlja trebala kupovati skuplji plin samo zato da bi se umilila zapadnim zemljama i njihovim koncernima?

Kada se pažnja obrati na detalje, tu situacija postaje kompliciranija. Za financiranje ovog posla Rusija je odobrila kredite Mađarskoj pod uvjetima koji javnosti nisu poznati. No činjenica je da su u odnosu na vrijeme kada je ovaj kreditni ugovor sklopljen kamate na svjetskom tržištu novca znatno pale, a da se uvjeti rusko-mađarskog ugovora nisu mijenjali. Vrlo je vjerojatno dakle da Mađari plaćaju veće kamate nego da su novac posuđivali na tržištu novca.

Osim toga se s realizacijom projekta prilično kasni. Djelomično je razlog tome otpor od strane Europske unije. No pitanje je primjerice i kako će se sve realizirati – Mađarskoj već sada nedostaje kvalificirane radne snage za izvođenje takvih poslova. Mnogi Mađari su se već odavno odselili na Zapad u potrazi za većim plaćama.

Plin, Ukrajina i moć

I tema opskrbe plinom je u osnovi politička – pogotovo nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine. Rusija je najavila da od početka sljedeće godine više neće isporučivati plin trećim zemljama putem plinovoda koji prolaze ukrajinskim teritorijem. Alternativne rute su već postojeći plinovod Sjeverni tok 1, koji je u promet pušten još 2011. godine, te sporni plinovod Sjeverni tok 2, koji je još u izgradnji. Oba ova plinovoda vode preko Baltičkog mora i namijenjena su velikim dijelom opskrbi Njemačke i zemalja EU-a ruskim plinom. Osim toga tu je još i plinovod Turski tok, kojim bi plin kroz Crno more trebao biti dopreman do Turske. Predviđeno je da taj plinovod bude pušten u promet sljedeće godine. Jedan krak tog plinovoda bi trebao voditi i do Mađarske – s kapacitetom od šest milijardi kubičnih metara plina godišnje. U tom kontekstu sigurno nije slučajnost da će 7. studenoga turski predsjednik Recep Tayip Erdogan posjetiti Budimpeštu.

Plinovod Sjeverni tok 2 je sporan
Plinovod Sjeverni tok 2 je sporan

Sve to znači da bi Putin ubuduće Ukrajini naprosto mogao obustaviti dostavu plina, bez da to ugrozi opskrbu Europe. To je politički svakako vrlo problematična situacija, ali u Njemačkoj to nitko ne može glasno kritizirati, budući da i tu ruski plin dolazi zaobilazeći Ukrajinu.

Realna politika jedne male zemlje

No mimo ovih konkretnih tema, svakako se postavlja pitanje zbog čega se Orban i Putin puno češće posjećuju, no što primjerice mađarski premijer posjećuje zapadne zemlje. Otkako je Orban 2010. došao na vlast njemačka kancelarka Angela Merkel bila je samo dva puta u Budimpešti.

Jedan odgovor je svakako i činjenica da se sa svojim zapadnim partnerima Orban vrlo često susreće – u Bruxellesu. No dio odgovora je i u realnoj poziciji Mađarske: kao mala zemlja stisnuta između svjetskih sila, Mađarska je naučila da je najbolje svakome nešto ponuditi, sa svima biti dobar. Tako Orban podržava američku politiku u Iraku ili Afganistanu, i šalje tamo vojnike. Njemački automobilski koncerni dobivaju vrlo povoljne uvjete poslovanja u Mađarskoj. A ruskom predsjedniku Orban nudi atomsku elektranu Paks i pozornicu za nastupe: u Budimpešti Putin može pokazati kako on i u redovima EU-a ima svoje saveznike.

DW

Advertisement

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Vijesti

Kvare se odnosi Kine i SAD… Do koje točke?

Published

on

  Tijekom posljednjih 5 godina su se drastično pokvarili odnosi Kine i Zapada. Zbog toga je ako ništa drugo red dobro pogledati kako Kina i SAD danas stoje – donosi Hladna istina.

  U samo 30 godina Kina je od ekstremno siromašne države došla do pozicije jedne od modernih tehnoloških velesila. Ona je to postigla zahvaljujući svojoj briljantnoj državnoj strategiji i zapadnoj pohlepi. Riječ je o pohlepi koja je prodala stoljeće napredka i nadmoći za 20 godina ekstremnih profita. Zapadni stanovnici su se od početka protivili toj politici, ali oni ne upravljaju državama koje su nominalne demokracije.

  Nakon proteka ta 3 desetljeća zapadni kompanije su se počele tiho buniti protiv Kine. Oni su se počeli buniti jer nisu mogli proizvesti isto kvalitetne i jeftine proizvode kao ona. Te prvo tihe pritužbe su zapadne vlade ignorirale, ali kako su one postojale sve jače vlada je na kraju morala nešto poduzeti.

  To nešto je učinila Trumpova administracija započevši tehnološki rat kojeg potom nastavlja Bidenova. Ova dva predsjednika se možemo slobodno reći ne slažu u ničem osim protivljenju Kini. Konkretni primjer tog rata kojeg je započeo SAD su TikTok, zabrana korištenja proizvoda Huawei i na kraju zabrana Kini da proizvodi moderne procesore. Konkretno SAD nije i ne može zabraniti Kini da ih proizvodi, ali može zabraniti prodaju „strojeva koji rade procesore” što je i učinio.

  Ruska invazija Ukrajine je u određenom smislu pogoršala odnose s Kinom koja zajedno s 2/3 ili 3/4 svijeta odbija osuditi agresiju. Ona ju je pogoršala pošto tehnološki razvijena Kina nastavlja prodavati svoje proizvode Rusiji. To je u stvarnosti samo isprika jer Indija i Turska rade nešto sličnog bez ikakvih posljedica, pa…

  Taj bijes Zapada na Kinu zajedno s sankcijama nisu dovele do željenih rezultata. Kao dokaz toga možemo koristiti trgovinske podatke iz 2018 i 2023 godine. Te 2018. je Kina izvezla u svijet proizvoda u vrijednosti od 2.5 bilijuna dolara, a 2023. je izvezla 3.4 bilijuna !? U postotcima je Kina bez obzira na američke sankcije zaradila 2023 godine 36 % više nego 2018 !?

  To je postigla polako napuštajući trgovinom s razvijenim zapadom i koncentriranjem na nerazvijene države. Riječ je o napuštanju koje se provodi pod zapadnim sankcijama, znači protivno kineskim željama, ali to ne mijenja činjenice.

  Koliko su se ohladili odnosi između Kine na jednoj i SAD-a na drugoj strani najbolje ukazuje broj avionskih letova. Tijekom 2019. su tjedno između SAD i Kine više od 300 puta letili avioni, a sada lete samo 63 puta. Riječ je o smanjenju od 79 % u samo 5 godina. Formalni razlog za to je odluka SAD da zabrani ruske letove iznad svog teritorija i istovjetna ruska odluka za američke. To znači da američki putnički avioni trebaju izbjegavati ruski zračni prostor zbog čega je njihov let skuplji od kineskog. Kao što smo rekli to je formalni razlog kojeg je SAD iskoristio za smanjivanje broja letova u Kinu.

  Budimo jasni pa priznajmo da u ovoj priči SAD nije loš niti je Kina dobra. Svatko od njih gleda svoje vlastite nacionalne interese i to je normalno. Da je Zapad, da su SAD i Njemačka prije gledali svoje nacionalne interese Kina bi u najboljem slučaju bila razvijena kao Indija.

  Za kraj onima koji se nadaju da će nekretninski slom uništiti kinesko gospodarstvo možemo samo poručiti uzalud Vam trud svirači. Tamošnja vlada kontrolira gospodarstvo pa se to neće dogoditi niti zbog toga, niti zbog zapadnog izvlačenja novca iz Kine.

  Njeno gospodarstvo može samo stagnirati ili padati samo zbog pogrešnih odluka vlade. To je neupitna činjenica koju se ne smije zaboraviti.

izvor: Hladna istina

Continue Reading

Vijesti

VIRALNO Propovjednik: “Preko 90% katolika ne razumije misu”

Published

on

Viralni 33-minutni govor oca Jonathana Meyera o pravoj prirodi katoličke mise otvara srca – piše Sarah Robsdottir u Aletea-i.

Otac Jonathan Meyer iz župe Svih svetih u okrugu Dearborn, Indiana, izazvao je pomutnju na internetu svojim 33-minutnim govorom koji je nedavno održao na katoličkoj muškoj konferenciji o žrtvi mise. Njegovu su poruku uhvatili na YouTube Kanal Sluga Božjih i prikupili je više od 440.000 pregleda i više od tisuću komentara u samo nekoliko tjedana.

Otac Meyer istaknuti je propovjednik u Nacionalnoj euharistijskoj obnovi koja se odvija dijelom kao reakcija na studiju Pew Research iz 2019. koja je pokazala da 69% katolika ne vjeruje u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji.

“Ali postoji veći problem od toga”: Fr. Meyer se bavi ovom zapanjujućom statistikom na početku svog govora objašnjavajući da, prema njegovoj procjeni, “više od 90% katolika” nema pristojno razumijevanje zašto uopće idu na misu. Otac Meyer rješava ovu alarmantnu procjenu svojim tipičnim šaljivim stilom i uključivanjem publike u živahnu vježbu pitanja/odgovora.

Na kraju je vlč. Meyer citira Katekizam, jasno stavljajući do znanja da je razlog broj jedan zašto katolici moraju sudjelovati u misi taj što je to “ponovno predstavljanje Kalvarije, vječnu žrtvu Jaganjca Božjeg za grijehe svijeta”.

A odaziv je bio nevjerojatan. Ne samo da je poruka postala viralna, već i komentari na YouTube stranici Sluga Božjih govore sami za sebe.

Na primjer, @angelahagemeyer398 je napisala: “Ovaj svećenik je u 35 minuta upravo objasnio ono za što su mi trebale godine da naučim. OVO bi se trebalo igrati u svakom RCIA-u, razredu prve pričesti, pripremi za krizmu i u župi. Nedostatak tih informacija doista je razlog zašto naši ljudi posrću. Slava Bogu za ovog svećenika.”

izvor: Aleteia

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved