Connect with us

Vijesti

ŠTANGA ČIKOLATE

Published

on

1958. godišće. Šibenik – ulica Kamenička. Ulica vojnika i marinera. A marinera njanci i nima: Misecima su na brodu – ukrcanju, pa onda digod arivaju na nekoliko dana. A tada počme posebna strka meju mladin ženaman: Ča obuć, od koga posudit profum, ča skuhat, oprat dicu, spremit stan. 

Tate ni bilo četiri miseca. Kažu, navigavali su do Afrike i nekog Čarnog mora. Za Afriku se ne brinen – tamo je već bija, ali kakvo je to Čarno more? Ča će tamo kad je naše more lipje? I majci nije lako u gradu di   se skoro doselila sa dvoje male dice, a nijedno još ni u skulu nije krenilo. Te večeri smo sestra i ja već spili. Zurili smo u ormar na čijen vrju nije davno bilo ogromne čikolate ča bi je pape donija sa đitavanja. Zurili pa zaspali. A onda, prid ponoć, zakuca je susid  Mikalački, vezista ča je u stanu ima vojnu radio stanicu i u povirenju reka čagod majci. Ona nas onako bunovne odma zajedno potrpala u kadu s mlakon vodon, nasapunjala glave, a ostalo smo učinili sami. Obukla nam nove pižame i rekla da sad moremo spat. A ona je do nike kasne ure nešto lavorala u kužini, pa ulazila u kamaru, žurno se vraćala i nervožasto lampala tečama i potima.

U zoru nas je svečano obukla: Mene u plavo-bili mornarski veštitić, a sestru u roze-organdis vešticu. “Dico, možda ćemo danas vidit tatu.” To je sve ča nan je rekla i krenili smo pješice podaleko, tamo di su pristajali vojni brodovi u Šibenskoj luci. Neki stražar nas je propustija tražeći da zaviri u limene teče ča ih je majka nosila. A tatin brod je upravo pristajao. Maha nan je s najniže palube, sve dok nismo do njega dotrkali. Onako lip i velik, s onon časničkon kapon – najboji i najjači tata. Nisu ga tli pustit da se kala sa broda, jer kažu da će krenit za petnaest minuta. A svratili su sasvin slučajno da vazmu niki novi žiroskop, umisto oneg ča im se naprasno pokvarija.

U tih petnaest minuti uspija san dva puta dotač njegovu ruku i to kad bi val spušča brod. Majka je uspila pojubiti ga, a sestra je dovatila džinovsku čikolatu. Motori, ča se nisu ni gasili, ubrzo su jače zaurlali i čelični razarač je partija na pučinu. Tata nikad nije plaka, ali tada su mu oči bile suzne. 
Tornavali smo se doma više tužni nego sritni. Netko nan je da malo tate, a sad ga opet nima. A u mami ka da su se skupile sve tuge svita : I njena i naša. Mi nismo ništa iskali, a ona nas je sama odvela u slastičarnu.

Razmišlja san oli uzet sladoled oli onu žutu narančadu sa sodon ča je nikad nisan proba, jer zna san da se nimamo šoldi. Mama je i sestri i meni kupila oboje. Sili smo u gradski đardin isprid fontane, a jutro se tek sasvin razdanilo. A onda je otvorila one limene porcije ča je zaboravila ostavit tati. Zamirisale su fritule sa pohovanin meson. Seka se rasplakala i tila ih je odnit tati, dok san ja, kao muškarac, zrelije razmislija i zagriza batak. Uskoro smo svi zrelije razmišjali.

Mnogo godišća poslin, kad više nisan ima koga pitat, pomislija san kako se oni žiroskop sigurno nije slučajno pokvari baš isprid Šibenika. Pita bi ja i ranije, ali me je smantala džinovska čikolata ča smo je metili na vrj ormara i svaki dan jeli po štangu pri spavanja. A i ta čikolata nije slučajno bila onega jutra tati u žepu.
(Za mog tatu)

Kotoraš Pepi

Advertisement

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved