Connect with us

Vijesti

STJERAN U KUT – IBRAHIM: ‘Zlo po imenu Barack Obama’ i genocidni pokolj nigerijskih kršćana

Published

on

Ne samo da se nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari nalazi iza onoga što nekoliko međunarodnih promatrača naziva “genocidom” kršćana u njegovoj naciji — već je Barack Hussein Obama igrao veliku ulogu u usponu muslimanskog vođe na vlast: te dvije međusobno povezane optužbe sve češće se iznose — ali ne “ksenofobni” Amerikanci, već sami Nigerijci, uključujući nekoliko lidera i dužnosnika – donosi Konzerva.hr.

Nedavno je Femi Fani-Kayode, bivši nigerijski ministar kulture i turizma, napisao u objavi na Facebooku:

Ono što su Obama, John Kerry i Hillary Clinton učinili Nigeriji financirajući i podržavajući Buharija na predsjedničkim izborima 2015. godine i pomažući Boko Haramu 2014./2015. bilo je čisto zlo i krv svih onih koje je ubila Buharijeva administracija, njegovi fulanski stočari i Boko Haram tijekom posljednjih 5 godina je na njihovim rukama.

Popuštanje Kerryja i Clintonove Boko Haramu — islamskoj terorističkoj organizaciji ozloglašenoj zbog masakriranja, porobljavanja i silovanja kršćana te bombardiranja i paljenja njihovih crkvi — očigledno je ono što ih povezuje s ovim “čistim zlom”.

Na primjer, nakon što je nigerijska vojna ofenziva 2013. godine ubila 30 terorista Boko Harama, tadašnji državni tajnik Kerry “izdao je oštro priopćenje” Buharijevom prethodniku, predsjedniku Goodlucku Jonathanu (2010.-2015.), kršćaninu. U njemu, Kerry je upozorio Jonathana, “Mi smo … duboko zabrinuti vjerodostojnim tvrdnjama da nigerijske sigurnosne snage počinjavaju gruba kršenja ljudskih prava” protiv terorista.

Slično tome, tijekom čitavog njezinog mandata državne tajnice, Clinton je u više navrata odbila imenovati Boko Haram stranom terorističkom organizacijom, usprkos konstantnim pritiscima zakonodavaca, aktivista za ljudska prava i lobista — da ne spominjemo bezbrojne zločine Boko Harama počinjene protiv nigerijskih kršćana.

“Oni od vas koji još uvijek vole zlo po imenu Barack Obama”, dodao je Fani-Kayode u svojoj objavi, “trebali bi poslušati ovaj kratak isječak i potom reći da li još uvijek osjećaju isto”. Pod time je podrazumijevao nedavni video intervju Al Jazeere Eebena Barlowa, bivšeg potpukovnika Južnoafričkih obrambenih snaga i predsjedavajućeg privatne vojne kompanije koju je 2015. godine angažirao Jonathan, u vrijeme kad je još uvijek bio predsjednik, kako bi pomogli poraziti Boko Haram.

“U mjesec dana”, rekao je Barlow u intervjuu, “vratili smo od Boko Harama područje veće od Belgije. Nije nam dozvoljeno da završimo posao jer je to došlo u vrijeme promjene vlade”, rekao je osvrnuvši se na nigerijske predsjedničke izbore 2015. godine. “Budućeg predsjednika, predsjednika Buharija, žestoko je podržavala strana vlada, a jedna od prvih misija [Buharija] bila je raskinuti naš ugovor.”

Na pitanje može li imenovati “stranu vladu”, bivši je potpukovnik rekao, “Da, rekli su nam da su to Sjedinjene Države i da su one zapravo financirale Buharijevu kampanju, a voditelj kampanje predsjednika Buharija došao je iz SAD-a. Ja ne govorim da su Sjedinjene Države loše — razumijem strane interese — ali pomislio bih da bi prijetnja poput Boko Harama integritetu države Nigerije zapravo trebala predstavljati prioritet. Nije bio.”

Fani-Kayode brzo se nadodao u svojoj objavi na Facebooku da bi upravo to bio prioritet da Obama nije bio predsjednik: “Jednostavno zahvaljujem Bogu za Donalda Trumpa”, rekao je bivši ministar u istoj objavi. “Da je on bio predsjednik Amerike 2015. godine, stvari bi bile vrlo drugačije, Jonathan bi pobijedio, Boko Haram bi bio povijest, a fulanski stočari nikad ne bi ugledali svjetlo dana.”

Fani-Kayode i Barlow nisu jedini koji optužuju Obamu za “žestoku podršku” i “zapravo financiranje” predsjedničkog kandidata koji, otkako je postao predsjednik, sve više okreće glavu od sve gorih pokolja kršćana od muslimanskih ruku — to jest, ako ga već aktivno ne pojačava, uključujući s mlaznim lovcima. Godine 2018., bivši predsjednik Jonathan otkriva da je,

Na dan 23. ožujka 2015. godine, sam predsjednik Obama poduzeo neobičan korak objavivši izravnu video poruku Nigerijcima u kojoj im je gotovo otvoreno rekao kako da glasaju… Oni koji razumiju subliminalni jezik dešifrirali su da zapravo potiče biračko tijelo da glasa za [Buharijevu/muslimansku] oporbu kako bi formirala novu vladu… Poruka je bila toliko snishodljiva, kao da Nigerijci nisu znači što učiniti i trebao im je Obama da ih usmjeri.

Između 2011. i 2015. godine, navodno jer su bili bijesni zbog kršćanskog predsjednika, Boko Haram je poklao na tisuće kršćana, osobito one koji su živjeli na sjeveru gdje su muslimani u većini, i uništili bezbrojne crkve. Godine 2015. — i zahvaljujući Obami — nigerijski muslimani napokon su dobili ono što su željeli: muslimanskog predsjednika u liku Muhammadua Buharija.

Međutim, kao što se moglo vidjeti, ne samo da je odmah spasio Boko Haram od brzog poraza, kao što je to bivši potpukovnik Eeben Barlow sad otkrio; već su se zlodjela protiv kršćana uvelike pogoršala otkako je Buhari zamijenio Jonathana — ona se sad uobičajeno okarakteriziraju kao “čisti genocid” — osobito od ruku muslimanskih fulanskih stočara, etničkog plemena iz kojeg potječe i sam Buhari. U skladu s tim, izvješće od 8. ožujka 2020. godine pod naslovom “Nigerija: Polje smrti bespomoćnih kršćana”, govori sljedeće:

Dostupni statistički podaci pokazali su da je zabilježeno između 11.500 i 12.000 kršćanskih smrti u posljednjih 57 mjeseci ili od lipnja 2015. godine kad je sadašnja središnja [Buharijeva] vlada Nigerije stupila na vlast. Od ove brojke, džihadistički fulanski stočari odgovorni su za 7.400 kršćanskih smrti, Boko Haram za 4.000, a ‘cestovni banditi‘ 150-200.”

Kako i zašto su fulanski stočari uspjeli ubiti gotovo dvostruko više kršćana od “profesionalnih” terorista Boko Harama — i eksponencijalno više kršćana nego pod Jonathanom — može se razabrati iz sljedećih citata različitih kršćanskih lidera i ostalih:

  • “Oni [Fulani] žele napasti kršćane, a vlada ne čini ništa kako bi ih spriječila, budući da je predsjednik Buhari također iz etničke skupine Fula.” — biskup Matthew Ishaya Audu iz Lafije, 2018. godine.
  • “Pod predsjednikom Buharijem, ubilački fulanski stočari uživaju neviđenu zaštitu i favoriziranje… Umjesto uhićenja i progona fulanskih stočara, sigurnosne snage koje se obično sastoje od muslimana sa Sjevera nude im zaštitu dok vrše nekažnjivi teror nad nigerijskim ljudima.” — vlč. Musa Asake, generalni tajnik Kršćanske udruge Nigerije, 2018. godine.
  • Buhari “otvoreno vodi anti-kršćansku agendu koja je rezultirala bezbrojnim ubojstvima kršćana diljem nacije i uništenjem ranjivih kršćanskih zajednica.” — Bosun Emmanuel, tajnik Nacionalnog foruma kršćanskih starješina, 2018. godine.
  • Buhari “sam potiče iz džihadističkog fulanskog plemena, stoga što drugo možete očekivati?” — Emmanuel Ogebe, odvjetnik za ljudska prava sa sjedištem u Washington D.C.-u, u razgovoru sa mnom 2018. godine.

Na temelju svih ovih razvoja događaja, statistika i optužbi, čini se kako je jasno da se iza ovog tekućeg genocida kršćana u Nigeriji nalazi muslimanski predsjednik — a Obama je tome pomogao.

Advertisement

Vijesti

Značenje i povijest šabata

Published

on

Vrlo je vjerojatno da slavljenje subote (šabata) potječe iz Mezopotamije. Ako se uzme u obzir da jedan mjesečev ciklus traje nešto više od 28 dana, onda su važni i „kritični” 7., 14., 21. i 28. dan. Ti su se dani smatrali nesretnima, dakle manje pogodnima za poslove, pa su se ljudi tih dana radije posvećivali molitvi i bogoslužju.

Babilonci su dan punog mjeseca nazivali „šapattum”, a dan nestanka mjeseca „bubbulum”. Očita je sličnost riječi „šapattum” i „šabat”. Kasnije, u Židova, šabat više ne slijedi mjesečeve mjene, nego se ustaljuje u sedmodnevnom krugu. I danas je za Židove osobito značajan onaj šabat uoči mladog mjeseca. Za Židove je zapovijed obdržavanja šabata prva i najvažnija zapovijed. Zato se u njihovoj tradiciji veli: kada bi svi Židovi dvije subote za redom u potpunosti obdržali sve zapovijedi vezane za taj dan, bili bi spašeni, tj. tada bi došao Mesija.[1] Evo sada osnovnih oznaka židovskog šabata.

Šabat kao posveta vremena


Židovi ističu kako je riječ “svet” (posvetiti) prvi puta u Bibliji uporabljena upravo za šabat. Po šabatu se posvećuje vrijeme, jer je taj dan posebno posvećen molitvi i učenju Tore. Za Židove, nadalje šabat ima, naravno, duhovno značenje a u isto vrijeme i veliko značenje za obiteljski život. Budući da je puno toga zabranjeno činiti na šabat, obitelj se nužno okuplja, moli i razgovara o obiteljskim pitanjima, jer je na šabat zabranjeno voditi poslovne razgovore. Šabat, naravno, počinje od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u subotu, jer za Židove inače dan započinje večerom.[2] Još dva sata prije sumraka žena pali svijeće, ide se u sinagogu, a onda vraća kući gdje uz molitvu i čitanje Pjesme nad pjesmama bude “doček šabata” (koji je predstavljen kao kraljica). Slijedi svečana večera.

Posvemašnje uzdržavanje od posla


Zabrana rada je apsolutna, čak i u vrijeme sjetve i žetve, a tiče se i Židova i njihovih slugu i robova, kao i njihovih životinja. Kasnije, u ropstvu, dolazi još i zabrana paljenja vatre (dakle i kuhanja), kao i putovanja. Neki su čak toga dana zabranjivali i njegu bolesnika. Budući da je Židovima često teško doslovno obdržavati šabat, oni su od starine našli pomoć. To je “šabes goj” što na jidišu označava ne-Židova koji za Židove čini ono što je Židovima zabranjeno (i to uz nadoplatu). Danas za Židove ulogu šabes goja čine automati koji se programiraju, čega ima sve više i više.[3] Kao pomoć za “normalan” život služi i ustanova zvana eruv (“povezivanje”). Naime, Židovu je zabranjeno na šabat hodati dulje od 2000 lakata (1000 metara), međutim, nije zabranjeno hodati unutar svoga dvorišta. Zato oni jednostavno povežu, tj. opašu jednim konopom cijelo naselje, koje se onda smatra jednom stambenom jedinicom, a čitavo je naselje onda kao dvorište, tako da se slobodno može hodati po cijelom naselju. Naravno, ukoliko je u pitanju životna opasnost, onda su oslobođeni zapovijedi o uzdržavanju od posla.

Sudjelovanje u hramskom i sinagogalnom bogoslužju


To jest i bio osnovni razlog subotnjeg počinka – da čovjek toga dana bude slobodan za bogoslužje.

Šabat kao znak saveza


„Subote moje morate obdržavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem”. (Izl 31,12). Tako je za Židove obdržavanje subote temeljni znak obdržavanja saveza. I danas u državi Izrael, posljednje što bi jedan liberalni Židov od svoje židovske tradicije napustio bilo bi upravo obdržavanje subote.

Radost subote


Iz 58,13 naziva subotu „milinom”. Slavlje subote započinje već u petak navečer paljenjem svjetiljke koja gori sve do subote navečer. Oblače se svečane haljine. Za večerom u molitvi zvanoj „Kidduš” Židovi slave Boga što im je podario subotu: „Blagoslovljen da si, Gospodine, Bože naš, kralju svijeta jer si nas posvetio svojim zapovijedima i jer smo ti omiljeli, te si nam u baštinu predao šabat svoga posvećenja, iz ljubavi i naklonosti kao spomen stvaranja.”

Eshatološki vid subote


Kasniji židovski spisi šabat smatraju predokusom vječnosti: „Ovaj dan je čitav šabat i odmor zauvijek, svijet pravednika je svijet subotnjeg mira.” U ovom kontekstu valja gledati kršćanski izraz „pokoj vječni”.


[1] Usp. K. DA-DON, Židovstvo. Život, teologija i filozofija, Profil, Zagreb, 2004., 247-275.

[2] Židovi tumače da je to zbog toga što u Knjizi postanka stoji: “I bi večer, pa jutro, dan prvi…”

[3] Tako postoji tzv. subotnje dizalo koje je programirano da se zaustavlja na svakome katu, tako da ga pobožan Židov ne mora pritiskom na dugme aktivirati. Tako se u Izraelu mogu nabaviti spravice koje se stave u bravicu automobila i koje onda pokreću automobil, tako da ga vozač ne pali sam. Ostala pomagala možemo samo zamisliti.

izvor: prof. dr. vlč. Zvonko Pažin/Vjera i Djela

Continue Reading

Vijesti

Raskol na Zapadnu i Istočnu crkvu iz 1054.: Korijeni i uzroci

Published

on

Veliki crkveni raskol iz 11. stoljeća. – koji je podijelio Crkvu na Zapadnu i Istočnu – događaj je čije posljedice (vjerske, političke i društvene) osjećamo dan danas.

Premda se kao konkretna godina uzima 1054., raskolu je prethodilo nekoliko velikih kriza. S obzirom na kompleksnost teme, odlučili smo ju obraditi u dva dijela, a u današnjoj ‘Povijesnoj četvrti’ bavimo se korijenima i uzrocima – s Podcasta Povijesna četvrt prenosi Bitno.net .

Podcast obično objavljujemo svakog drugog četvrtka na YouTube kanalu Bitno.neta, a cilj mu je demistifikacija kontroverznih točaka iz povijesti Katoličke Crkve.

Bitno.net

Continue Reading

Vijesti

DOTUR KANIBAL

Published

on

Svukud ima vakih kanibala – kaže Pepi na profilu I. Kotlar

Klinički centar Rebro. Čeka se prid ordinacijama u onon uskon dugačkon hodniku. Sidi se sa obe dvi bande a noge triba podvuć pod katrigu da se mere proć sredinon.

Jure Franić je dva puta prozvan i tek se na treće oglašavanje javija. Pasalo je dvi ure od podne. Uspravja se pospani starkeja sa nogama savijenin u kolinima.

Usta je noćas još u pola tri u svome Gornjen Segetu pa onda nanoge po ladnoći do Trogira. Tamo je na autobusnoj stanici malo odrima a onda vija za Zagreb na kontrolu.

Namišta robu prid ordinacijon ka da ide na raport kod pukovnika. Sestra ga priši, jer kasne a pacijenata je puno.

Dotur Tomić se nakratko udubija u njegove nalaze dok se ovaj nije skinija do pojasa i snimija EKG-a.

A sinoć se smrza dok se kupa na bokune prvo do pasa pa od pasa, kako se to već čini u kućama bez tekuće vode. Njegova Janja ga je natirala da opere i glavu, iako po njemu ni tribalo. Sad se čudi ča dotur gleda u te kartušine a ne u njega, kad se već opra i zapuca iz te dajine. Ali to van je Zagrebački dotur – oni sve znadu.

– “Dobro Jure gdje su ti nalazi krvi i mokraće, kao što se ovdje traži?”

– “Pa doturica iz Trogira mi ni ništa rekla, samo mi je napisala uputnicu.”

Dotur ga oslušnu, duboko diši, ne diši, iskašji se, normalno diši. Pregleda mu još crveni friž od vrata do trbuja nakon nedavne operacije tri baj pasa.

Provuka je traku od EKG-a kroz ruku kao telegrafista kad stane čitat poruku s vrpce. I sad bi Jure najradije da ga dotur potapša po škinama i da mu kaže: Starino idi doma zdrav si ko dren. A ko zna koliko dotura bi tako reklo, pogotovo kad je u stisci s vrimenon, a dođe mu tako neko iz vukojebine i to bez nalaza. Ali ovaj ni takav:

– “Slušaj Jure, idi u sobu pet neka ti učine komplet analizu krvi i mokraće hitno, reci da sam im to ja rekao, onda u sobu 12 da ti naprave eho srca. Kad budeš gotov donesi sve ovde. “

– “Ali doture meni autobus ide u šest uri, moran doma zbog Gurke.”

– “A ko ti je ta Gurka?”

– “Naša kravica, nikon se ne da pomust samo meni, “

– “Ma bićeš ti još večeras kući, samo požuri.”

Jure je obavija sve ča mu je dotur kaza i u pet se ponovo nacrta kod dr. Tomića. Bi je zadnji pacijent za danas. Cupka on nestrpjivo da krene kući, a dotur mu reče da ne brine da će ga on osobno odvest na kolodvor. Ponovo se udubija u nalaze i počne odmahivat glavon.

– “E moj Jure, moramo te odmah prikačiti na “holter” da vidimo što nam to govori tvoje ludo srce. Što je danas … petak? Evo sad ti ga stavimo pa ti stoji do ponedjeljka kad ponovo radimo. I ne smiješ putovati jer rezultati neće biti dobri. “

– “Ali doture moran ić, doli me čekaju i Gurka me čeka, a i neman ja kod sebe šoldi za u hotel.

A zna dotur dobro kakve su to muke. I sam je poteka iz jednog takvog brđanskog zaseoka. Zna da je jedina krava ka član obiteji. Ujutro se prvo pogleda u štalu vidit kako je ona, a čeljad će i samo kazat ako im čagod fali. A ča se šoldi tiče, to je zadnje ča od sejaka moš iskopat. Ono malo ča se zaradi od prodaje ode na ono ča se mora kupit: sime, lektrika, so, ćizme, kemija, likarije …

Jure se počea trest ka da sina šaje u rat. “Ma smiri se starino, sve ćemo polako rješiti.”, umiruje ga dotur. Pozva je glavnu sestru s pripremnog i pita je je li je slobodna ona soba za VIP-bolesnike. Slobodna je.

– “Eto, našli smo ti besplatan carski smještaj ovde na trećem katu. Znam da bolnička hrana nije neka pa je najbolje da jedeš “Kod Rose”, ulicu niže. Evo ti hiljadu kuna pa ćeš mi vratiti drugi put. A što se tiče Gurke pa valjda će je neko nekako pomusti. Samo ti javi tvojima da dolaziš u ponedjeljak.”

Jure je drhtavo izvadija neku praistorijsku Nokiju ča ju je posudi od susida Grade za ovu priliku. Pokušava ubost one botune debelin parstima, ka da vrhon postola probaješ naciljat bajam. I sve ubada po 2-3 gumba istovrimeno. Dotur mu otkuca broj da se ovaj više ne muči i dade mu mobitel na uvo. Javi se susid Grada i posli nekoliko razmina halo-halo, počmu se mejusobno pitat ko je to tamo, a ko je to vamo, iako su obojica već iz prve pripoznali glasove.

Konačno su se našli negdi u eteru, i obojica se zaprepastili ka da su se iznenada trefili negdi posrid Čukotskog mora. Jure nikako da rekne zoć zove, a zapravo bi ga najradije pita kako je Gurka. Vidi je dotur da se stari blokira pa mu je vazea telefon i Gradi lipo objasnija kad će Jure natrag i da to javi njegovima.

A doturu je svaki petak uglavnon taki, strka od jutra do navečer. Pozva je sestru da smisti Juru i kala se doli “Kod Rose” da napokon čagod toplo izide. Odspava je jedva dvi ure na trosidu u svon kabinetu i u devet počea noćnu smjenu viziton. Tu se dosta zadrža. To su pacijenti ča sutra ili prekosutra gredu na operaciju sarca.

Ponekon od njih će ovo bit zadnja noć.

Prestrašeni su i gledaju ka dica u doture, ka u svoje jedino spasenje. Sa svakin triba popričat, umirit ga koliko je to moguće. A nije lako gledat čovika u oči i obećat da će sve biti u redu, a sutra mu prisić grudnu kost i rastegama rastvorit prsa dok rebra krckaju, pa ogolit njegovo drhtavo sarce. Uzimajući to sarce u ruke uvik mu je prid očiman lik čovika kojen je sinoć da obećanje.

Još ka dite je od majke nauči mnogo o likovitin bijkama i čemu koja služi. Životinje nekad i same ćute ča triba uzet, a čovik triba naučit.

Tako su se on i majka snalazili na padinama divjeg Lukova bez dotura i veterinara. Kasnije, u Zagrebu je bilo i bojih študenata od njega, ali najboji doturi su postali oni ča su znali ličit i tilo i dušu.

Obilazeći redon bolesničke sobe dr. Tomić stiže i do VIP-apartmana. Učinilo mu se da je kamara prazna. Posteja niti nije taknita a Jure sidi u poluškurici do ponistre i gleda u noć. Brine o Gurki i ne more zaspat.

A onda se dotur dositija.

Upita Juru je li u selu ima nekog ča gaji lavandu? Pa Grada zimi hrani svoje koze suhon lavandon. Pozvali su ponovo susida i dotur mu reče da kravi da svežanj lavande i da se će se od tega životinja primirit i dat se pomust. Uru poslin je Grada javi da je Gurka pomužena i da ništa ne brinemo. Jure se ozari od sriće i dotur ga natira da legne u posteju. Zaspao je odma, pri nego ča se svitlo ugasilo.

U ponedejak ujutro su mu skinli holter. Tomić je pogleda rezultate i malo je izmni listu Jurinih likarija.

– “Eto tako starino, slobodan si i još si ti dosta dobar. Napisao sam ti da dođeš na kontrolu u oktobru da ne dolaziš po zimi kao sada. I nemoj da mi opet dođeš bez nalaza.”

A vidi doktor da Juri jopet čagod fali, ka da mu se ne izlazi iz ordinacije.

– “Pa šta je sad Jure, jedva si čekao da odeš kući?”

– “Dva dana gledan ono veliko kupatilo ča ga zovete džakuzi, a zbog holtera se nisan smi kupat. A u životu nikad nisan lega u kadu.”

– “Hahaha Jure moj, evo vrati se gore i banjaj se do mile volje, dok ti ne krene autobus.”

I tako se Jure nabanja ka nikad u životu. Ispritiska je one botune na džakuziju ka da je u kokpitu eroplana. Kad se vratija Gurka se iznenadila kako mu je posvitlila koža, a Janja mu reče da je 20 godišta mlaji. E to su ti Zagrebački doturi, oni sve znaju boje od nas težaka.

Poslin dva miseca na adresu bolnice stiže poveći paket – piše za dr. Tomića. Dotur je otvorija paket a u njemu veliki pravokutni komad slanine ravan ka zrcalo. A koža na poleđini slanine oslikana u nekin živin kolurima i vidi se prilipi planinski pejsaž. U zasebnoj kuverti Jure se puno zafaljuje, pozdravja ga i vrača one pozajmjene pineze. A tu se našao i list iščupan iz sredine đačke teke na kojoj je olovkon pisalo:

“Dragi doture, ovu slaninu je opiturala moja Janja neotrovnon farbon. Ako vam se slika sviđa, kad izite slaninu, ostružite mast i obe bande triba premazat vrućin voskon od čela ili bezbojnin imelinom za postole. To van je poklon od moje kućne slikarice, jer ste me pomladili. Puno vam fala na vašoj dobroti i vidimo se u oktobru. Pozdrav od Janje, Gurke i Jureta.“

Dr. Tomić je kirurški precizno odilija slaninu od kože i postupija po uputi. Kožu je uokvirija i zakačija na zid ordinacije. Ma nema ko ne bi pogleda tu velišku lipu sliku veselih kolura. A onda bi se dotur pofalija:

– “To je koža od mog pacijenta sirotog Jureta, poslala mi njegova žena jer sam se potrudio oko njega. A jadnik se kupao kod nas sve dok mu koža nije skroz pobjelila. Ma bilo je tu i dobre njegove slanine, ali sam je odvojio i pojeo.”

Tako su najbojeg dotura na Rebru nazvali dr. Kanibal.

Kako tek ostale doture zovu? Neki judi će uvik bit dokaz da nije sve postalo posal, profit i interes.

Pepi

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved