Connect with us

Vijesti

STRAST KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Prvi Hrvat koji je oplovio svijet ili kako je Ivo Visin iz Prčnja ‘udrija dišpet’ rođaku Špiru

Published

on

Galerija Nova

Ravno stotinu i šezdeset godina prošlo je od onog dana kad je 1859. godine jedrenjak imena “Splendido” uplovio u tršćansku luku. A vratio se s putovanja oko svijeta nakon 2757 dana plovidbe; na brodskom mostu jedan je čovjek bio osobito ponosan i sretan: kapetan i vlasnik broda Ivo Visin iz Prčnja u Boki kotorskoj, prvi Hrvat koji je oplovio svijet!

Na taj događaj, prilično zanemaren u našoj današnjici, podsjetilo je predavanje Ljubomira Radića, višeg kustosa u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu u organizaciji, a koga drugog nego “Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809” iz čijeg je krila zaplovio i kapetan Ivo Visin, rođen u kraju znamenitih pomoraca.

Ivo Visin rođen je u Prčanju 5. studenoga 1806. godine, sin Marije i Petra kršten je u staroj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije dva dana kasnije. S dvanaest godina završava osnovnoškolsko obrazovanje i kreće pomorskim putem kao “mali” na brodovima.

S prvim pomoračkim iskustvima upisuje i završava pomorsku školu kod franjevaca u samostanu svetog Nikole u Prčanju, a u osamnaestoj polaže poručnički ispit u Lučkom uredu Rose i plovi na brodovima kao škrivan, a kapetanski ispit polaže u Trstu.

– Do narudžbe jedrenjaka “Splendido” poznato nam je nekoliko brodova na kojima je plovio: “Alkibiad”, “Almenia”, “Fenice”, “Corrier Triestino” i “Intrepido”.

Naposljetku, Visin postaje vlasnik novog broda: brik “Splendido” naručio je 1850. godine u Rijeci kod brodograditelja Andrije Zanona, u to vrijeme prvog imena među riječkim brodograditeljima – objašnjava Radić.

S 311 tona nosivosti i 30 metara dužine nije to bio velik brod. Uspoređujući tonažu i duljinu drugih jedrenjaka duge plovidbe pod austrijskom zastavom tog vremena, možemo reći kako je bio u zlatnoj sredini.

Oluja u Dardanelima

Kapetan Visin je sa “Splendidom” u početku uglavnom prevozio pšenicu iz crnomorskih luka prema zapadnoj Europi, a na jednom od tih putovanja u svibnju 1851. godine u Dardanelima ga je zahvatila oluja koja ga je nosila na rt Barbieri, mjesto gdje je prema legendi pokopan Ajax, junak trojanskog rata.

Srećom, u neposrednoj blizini se zatekao njegov sumještanin Marko Florio, tada na mjestu zapovjednika parobroda Austrijskog Lloyda, priskočio mu je u pomoć i spasio ga. Doskora će obojica postati odlikovani junaci: Visin nakon oplovljavljanja svijeta, a Marko Florio nakon pobjede u Viškom boju 1866. godine.

– Karakter Visinova putovanja oko svijeta je trgovački, a ne natjecateljski: nedostatak posla na europskom tržištu bio je razlog odlaska prije svega put Sjeverne Amerike, a sve ostale odluke su nastajale usputno od situacije do situacije. Odluka o oplovljavanju svijeta vjerojatno se stvorila u nekom trenutku, no uvjete je ipak diktirao posao i doveo ga naposljetku do “slučajne” slave.

U ovom kontekstu valja napomenuti i određenu kompetitivnost s rođakom Špirom Visinom koji je u to vrijeme bio među najbogatijim kapetanima u Prčanju. Navodno se Špiro ukrcao u Antwerpenu na brod i sugerirao Ivi da ne ide put Amerike na što je Ivo rekao:

“Ili bogatiji i slavniji od tebe, ili mrtav” i potom krenuo na put – pojašnjava kustos Radić.

“Splendido” je cimu pred početak svoje najveće avanture, koja će ga dovesti u povijesne knjige svjetskog pomorstva, odriješio u veljači 1852. godine kada kreće iz Antwerpena za Valparaiso u Čileu s teretom tekstila. S njim na “Splendidu” bio je i Visinov sumještanin, poručnik Fridrih Bellavita, koji će mu ostati vjeran suputnik do kraja pothvata.

– Prvi problemi za posadu “Splendida” javljaju se kod oplovljavanja rta Horn, zbog oštećenja jarbola Visin se morao vratiti u Montevideo. Nakon popravka opat hvata pravac rta Horn i stiže u Valparaiso sredinom studenog. Nakon dva mjeseca u luci i s nekoliko novih mornara kojima je zamijenio dio posade s kojom nije bio zadovoljan kreće u San Francisco gdje stiže u ožujku 1853. godine.

Zlatna groznica

No, nakon dolaska u Kaliforniju, koju trese zlatna groznica, ova “bolest” zahvaća i posadu koja napušta svog kapetana i prepušta se sirenskom zovu zlatnog grumenja – prepričava Radić.

Poručnik Bellavita i još jedan “mali” kojemu ne znamo ime, a vjerojatno je riječ o dječaku od 13, 14 godina, jedini su ostali uz kapetana koji nalazi novu posadu, a koliko nam je poznato svi novi mornari bili su dosljenici iz Austrijske Monarhije.

– Kreće na put u Honolulu na Havajima, tada još pod nazivom otoci Sandwich, gdje je iznimno srdačno primljen. Prvi put zastava Austrijske Monarhije zavijorila se u tom gradu, primio ga je havajski kralj i to mu je ostalo jedno od najljepših sjećanja o kojem je rado pripovijedao u starim danima – otkriva Radić, nastavljajući kako brik napušta Honolulu bez tereta i ide prema Kini gdje u srpnju stiže u grad Vampoa, danas tek manji dio velikog grada Guanghzou.

U vazda poslovnoj Kini Visin ostaje šest godina, prevozeći terete, a ponekad i putnike na širem području Azije i Australije: na “Splendidu” su se najčešće prevozili riža, šećer i brašno. Jednom je uz teret iz luke Batavia do Hong Konga ukrcao i putnike. U samo jednoj prigodi brod je poslužio kao putnički, kada je 1855. godine iz luke Sydney do luke Port de France, današnje Noumea na Novoj Kaledoniji, prevezao dvanaest Francuza.

Dio posade se sljedećih godina mijenjao u Melbourneu, Hong Kongu, Sydneyju i Macau. Još dva puta su se mijenjale cjelokupne posade, pa je tako 1856. godine u luci Surabaya ukrcao pripadnike plemena s Jave, a 1858. godine u Shangaju je ukrcao Europljane.

U Šangaju, je u kolovozu 1858. susreo i brod pod zastavom Austrije, bila je to fregata “Novara” na znanstveno-istraživačkoj ekspediciji pod vodstvom Bernharda von Wüllerstorf-Urbaira, a više od tristo članova posade bili su mornari iz Hrvatske.

Nekoliko mjeseci poslije Visin odlučuje kako je dosta putovanja i vrijeme je za odlazak kući, u singapurskoj luci započinje pripreme za put. 

Kupio je japansku, kinesku i indijsku robu, namjeravajući je nakon povratka prodati u Trst.

Od Rta dobre nade do Jadrana

Točno sedam godina je proteklo od polaska iz Antwerpena i “Splendido” nakrcan kreće natrag iz luke Singapur 15. veljače 1859. godine.

U travnju zastaje na Rtu dobre nade kako bi ukrcao namirnice te nastavlja put u Jadran. Prvog dana srpnja prije prolaska Gibraltara doznaje od posade jednog američkog broda za sukobe Francuske i Austrije, pa kao iskusni trgovac, kako mu ne bi zaplijenilo brod, na korak do rodnog mora skreće brod i sklanja se u englesku luku Plymouth, dok nije doznao za primirje.

U Trst stiže 30. kolovoza, dočekan je srdačno, ali tek idućih mjeseci će se početi saznavati vrijednost njegova putovanja – kaže kustos Radić.

Kapetan Visin odgovarao je na pitanja Središnje pomorske vlade u Trstu, uglavnom o karakteristikama pomorske trgovine krajeva koje je posjetio i na ekonomski značaj po Carevinu, a kad se spoznalo gdje je sve bio i što je doživio dodijeljena mu je bijela počasna zastava “Merito Navali” i odlikovanje viteškog križa Frane Josipa za doprinos austrijskoj pomorskoj trgovini. Fridrih Bellavita dobio je čin kapetana bez polaganja ispita i zlatni križ za zasluge.

– O iznimnom priznanju zastave “Merito Navali” dovoljno govori da je Ivo Visin od njezina ustanovljenja 1850. godine do nestanka monarhije 1918. godine jedini koji ju je dobio! Primopredaja zastave i odlikovanja svečano je upriličena u Trstu, čiji je Visin postao počasni građanin.

Svečanost je održana na brodu “Bellona”, ratnom brodu na kojem još jedan istaknuti pomorac Ivan Lupis razvija ideju “Čuvara obale” koja će dovesti do proizvodnje riječkog torpeda, prvog na svijetu – veli naš sugovornik.

Poštanska počast

Ivo Visin umire u rodnom mjestu 1868. godine, a iste godine je u Rijeci umro i Andrija Zanon, škveranin koji je stvorio “Splendida”. Brod je Visin prodao krajem 1860. godine, a novi vlasnik ga je 1862. godine prodao na Siciliji i od tada mu nema traga. U Prčanju je kapetan Visin ostao u pozitivnom sjećanju kao dobar čovjek. Bio je oženjen, ali nije imao djece.

– Današnja memorija na pothvat Iva Visina ostala je sačuvana kroz osobne predmete koji se čuvaju u Gospinoj crkvi u Prčanju, a portreti ili makete broda pohranjeni su u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu, Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Petar Palavršić i Slavko Dabinović, djelatnici kotorskog Pomorskog muzeja, objavili su 2009. godine knjigu “Plovidba kapetana Iva Visina oko svijeta” povodom 150 obljetnice, koja je doživjela i drugo izdanje.

U bivšoj Jugoslaviji 1982. godine su izdane dvije prigodne poštanske marke, a Pošta Crna Gore je 2006. godine obilježila 200 godina rođenja Iva Visina prigodnom markom. Postojala je inicijativa hrvatskih filatelista za hrvatskom markom, no Hrvatska pošta nije prepoznala uspjeh prvoga hrvatskog pomorca koji je oplovio svijet – navodi Radić.

Sukobi s posadom

– O karakteru kapetana Iva Visina možemo reći da je bio strog, kao i što treba biti kapetan i brodovlasnik, sukoba s posadom je bilo, zbog čega ih je i mijenjao. Njegovo svjedočanstvo u kojem je odgovarao na pitanja pomorske vlade je donekle izvor događanja.

Ali pravi izvor iz 19. stoljeća, brodski dnevnik, nestao je. Ostala su samo neka saznanja koja su publicirana kroz tadašnji tisak pa su se prenosila do danas.

Naime, kad se rješavala “papirologija” oko odlikovanja, Visinov dnevnik je poslan u Beč zbog utvrđivanja činjenica, ali nikad nije vraćen. Po meni dostupnim podacima, dnevnik je 1860. došao iz Bečke carske biblioteke u carevu osobnu biblioteku.

Ta biblioteka je 1920. ušla u sastav Austrijske nacionalne biblioteke, ali na popisu nije bilo dnevnika, a navodno ga nema ni u bečkom Vojnom arhivu – kaže Ljubomir Radić.

Tomo Skalica

– U posljednje vrijeme se često zna čuti kako Visin nije prvi hrvatski pomorac koji je oplovio svijet, nego je to Tomo Skalica iz Slavonskog Broda koji je putovao na raznim brodovima od 1851. do 1855. godine.

Uvažavajući sve što je Skalica radio, uz želju i za njegovom većom promocijom u hrvatskom društvu, mišljenja sam kako ne postoje dokazi za to. Znamo iz njegova putopisa koji je u nastavcima izlazio u listu Neven kako je krenuo iz Njemačke na svoje putovanje. Sudjelovao je kao mornar u raznim avanturama poput kitolova, no njegov putopis nije kompletno objavljen i nije sačuvan.

Poznato nam je kako se još 1853. godine nalazi u Australiji, a sljedeći glas o njemu je iz 1855. godine iz Londona prije povratka kući. Ne postoje dokazi kako je on iz Australije došao do Londona, a pretpostavke kako je došao oko Rta dobre nade nisu ništa drugo doli samo pretpostavke – smatra Ljubomir Radić.

Rikard Katalinić Jeretov, 1926.

Prčanju, Prčanju, galebovo krilo,

Na odmoru tamo ispod kitna brda,

Pred tobom je stijena i sura i tvrda,

Još i kamen goli i timorno bilo;

I Dobrota priča ljepote i milja,

Preko mora tebi bratski pozdrav šilja.

Gdje su tvoji drevni, slavni kapetani,

I galije moćne i hitre i lake?

Tko li odn’je tvoje pomorske junake?

Gdje su tvoji sjajni i gosparski dani?…

Palače su puste, pomalo se ruše

Baš u naše nove i slobodne dane,

Samo Crkva stoji, zapis tvoje duše,

I Gospoda moli, da ti sunce grane!..

Piše Damir Šarac/SD

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved