Connect with us

Vijesti

SVIM SREDSTVIMA Kampanja kaosa u Hrvatskoj: Cijelim sustavom domovinske sigurnosti protiv novog ‘Labradora’!

Published

on

Hrvatska je već mjesecima pod masivnim destabilizacijskim udarom provođenim asimetričnim obavještajnim operacijama. Cilj je izazivanje raskola i unutarnjih sukoba po svim razdjelnicama hrvatskoga društva, jednom rječju – stvaranje kaosa. Tobožnji napadi i širenje histerije o ugroženosti srpske manjine u Republici Hrvatskoj, samo su posljednji u nizu događanja usmjerenih na kompromitaciju RH iz više razloga, od kojih je jedan od važnijih – njeno skoro preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pritisak na hrvatsku politiku, institucije i cijelo društvo stupnjevan je i pažljivo doziran, tako da se zbivanja posljednjih mjeseci kontinuirano izmjenjuju – od bezazlenijih i primitivnih prema sve složenijim i opasnijim…

Postupno, od početka ljeta, ili preciznije od otvaranja turističke predsezone, udarci postaju sve žešći s očito ukalkuliranom mogućnošću ugrožavanja uspješnosti životno važne turističke sezone. Obavještajni udar na hrvatsku politiku i njene interese od tada postaje sve intenzivniji i kombinira se sa produkcijom političkih skandala i sve učestalijom primjenom nasilja.  nastavlja nakon oglasa

Već početkom turističke sezone, nekakvom čudnom koincidencijom, na medijskoj sceni izranjaju događaji koji bi u nekim drugim uvjetima bili na marginama crne kronike, a sada su postali udarne političke vijesti, često i prve teme informativnih emisija. Nastala je serija nasilnih događaja, koji naizgled nemaju nikakve veze jedan s drugim – od teško objašnjivih, nelogičnih i zastrašujućih prometnih nesreća od kojih bi neke zacijelo, primjerice, u SAD-u bile proglašene terorističkim aktima.

Kampanja kaosa

Jer, uistinu je upitno, mogu li se vratolomije počinjene s umišljajem ili barem eventualnim umišljajem, uopće nazivati prometnim nesrećama, do fizičkih obračuna i pojedinačnih napada na turiste i sezonske radnike. Kao da je u jednom trenutku nastala utrka tko će izazvati veće i tragičnije nesreće i veći nered na ulici…

Pojedinačni fizički napadi u većem dijelu slučajeva motivirani ili psihičkim bolestima počinitelja ili pak klasičnim djelima razbojništava, razbojničkih krađa i drskih krađa, odjednom su u udarnim terminima i na naslovnicama hrvatskih medija. Lokalni nasilnici postaju medijske zvijezde i izvještava se o svakom njihovom koraku, a učinak svega ne može biti ništa drugo nego unošenje nemira i nesigurnosti među građane i turiste.

Kampanja kaosa fizičkih obračuna i samoubilačkih cestovnih i pomorskih nesreća donekle je prekinuta hitrom reakcijom državnih vlasti, pooštravanjem kaznenih odredbi u svezi prometa i promjenom načina postupanja policije kod nasilnih kaznenenih dijela i prekršaja, tako da se veći broj počinitelja nakon izvršene obrade privodi pravosudnim organima.

Svi događaji u sklopu tog kaotičnog perioda promatrali su se odvojeno, svaki za sebe, ali oni su u svom zbroju postigli učinak stvaranja nesigurnosti kod građana. Sasvim je jasno da bi ih trebalo operativno zahvatiti u cjelini i barem pokušati utvrditi imaju li, ipak, međusobne veze, što u principu prelazi okvire policijskih mogućnosti i zahtijeva duboki kontraobavještajni zahvat.

Potrebno je imati pred očima činjenicu da na teritoriju RH djeluje mnoštvo stranih obavještajnih službi čijim državama nije u interesu napredak Republike Hrvatske…

Djelovanje srpskih obavještajaca

U središtu interesa su, dakako, srpske obavještajne službe, tradicionalno instalirane na svim pozicijama unutar hrvatskog društva do kojih mogu dospjeti i koje imaju najveći razorni potencijal i motive destabilizirajućeg djelovanja prema Hrvatskoj. Dovoljan pokazatelj onoga što one rade, oslanjajući se na svoju agenturu u RH, izjave su čelnika Republike Srbije, njihovih stvarnih političkih gospodara po čijim naputcima djeluju.

Stoga je sasvim očito da je djelovanje srpskih službi u Hrvatskoj sukladno politici koja ih vodi, te polazi s velikosrpskih pozicija i isključivo je usmjereno na destabilizaciju političkih prilika u Hrvatskoj, manipulaciju srpskom manjinom i pripremanje terena za novi zamah iste one politike koja je tijekom Domovinskog rata i u završnim operacijama Hrvatske vojske i redarstva bila – potisnuta.

Čekaju trenutak nekakvog novog mogućega preslagivanja snaga u Europi, posebice na jugoistoku Europe, kada bi velikosrpska politika, oslanjajući se na nastali metež i na moćnije države od sebe, pokušala vratiti izgubljene pozicije, odnosno do kraja realizirati izvorni memorandum SANU i sve njegove kasnije modifikacije.

Republika Srbija u ovom trenutku nema ni političke, ni vojne snage za bilo kakvo intenzivnije djelovanje na prostoru jugoistoka Europe. Ostaje joj samo povremeno ekscesno političko djelovanje usmjereno na sprječavanje stabilizacije prilika i jaki obavještajni rad na tim prostorima, posebice prema Republici Hrvatskoj kao državi koju srbijanska politika ocijenjuje svojim – najopasnijim protivnikom.

Pritom su srbijanske službe od svoje politike, očito, dobile odriješene ruke i dopuštenje za djelovanje svim raspoloživim sredstvima iz asortimana obavještajnog djelovanja, uključujući, utemeljeno se može sumnjati i na tzv. „false flag“ operacije, u cilju produkcije incidenata i nasilnih događanja pod lažnom zastavom.

Stil operacija ‘Labrador’ i ‘Opera’ iz ’91.

Pojednostavljeno rečeno, u stilu operacija pod lažnom zastavom srpskih službi „Labrador„ i „Opera“ tijekom 1991. godine, kada su u cilju kompromitacije Republike Hrvatske minirane prostorije Židovske općine u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i židovski grobovi na Mirogoju.

Neutemeljeno je, dakako, prije dovršetka policijske obrade, događanja u Uzdolju podvesti pod „false flag“ operaciju, ali je svakako potrebno policijskom operativnom radu koji ima svoja ograničenja, posebice nakon sramotnih izmjena odrebi procesnog kaznenog prava koje u praksi vode urušavanju cijelog pravnog sustava, pridružiti i aktivno djelovanje svih sastavnica sigurnosnog sustava, uključujući, dakako, i obavještajnu zajednicu. Zbroj događanja jednostavno nadmašuje policijske obavještajne kapacitete, koliko god njene procesne sposobnosti bile na visini…

Potrebno je, jednostavno rečeno, sagledati širu sliku i utvrditi – postoji li povezanost zbivanja, je li na dijelu uistinu agresivni obavještajni rat protiv RH i u konačnici – identificirati izvore. Pritom ne treba vjerovati doslovno nitkome, niti ga isključivati iz kontraobavještajnog zahvata – od deklariranih neprijatelja i dokazanih grabežljivaca velikosrpske provenijencije, do lažnih europskih prijatelja. Ne treba zaboraviti da se interesi srpske politike savršeno poklapaju s interesima nekih nama nominalno savezničkih i prijateljskih država.

Nakon prvih ispada agresivnog talijanskog iredentizma oličenog u zapanjujućem nastupu bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, Antonija Tajanija, koji su mnogi u Hrvatskoj proglasili njegovim izdvojenim ekscesom, uslijedio je niz manifestacija važnih dijelova talijanskog političkog života koji su u raznim prilikama iskazivali ambicije povrata, tobože, izgubljenih talijanskih teritorija koji su sastavni dijelovi Republike Hrvatske. Na žalost svih političkih naivaca, to se neće zaustaviti nego će se nastaviti…

Stvaranja atmosfere nesigurnosti

Srpskoj politici odgovara takvo djelovanje dijela talijanske politike i blisko s njom surađuje, a zajedničko srpsko-talijansko operativno sjedište je u Trstu. Temeljem informacija isključivo pribavljenih iz medija, teško je zaključiti u kolikoj mjeri je ta suradnja čvrsto strukturirana i usklađena, ali je nedvojbena činjenica da ona postoji i da djeluje prema Republici Hrvatskoj.

U medijima izgrađena slika, da Hrvatska među svojim nominalnim saveznicima nema neprijatelja, nego samo prijatelje je čista deluzija. Ne postoje nikakva prijateljstva, ni nepromijenjiva strateška savezništva, nego samo interesi… Pa stoga prema RH aktivno djeluju sve najznačajnije obavještajne službe i Zapada i Istoka. Veliko je pitanje u kojoj mjeri su se srpske službe uklopile u taj obavještajni milje u „bezbroj nijansi sivoga“, koji djeluje na području Hrvatske i s kim sve na operativnoj razini ili čisto na razini tehničke razmjene usluga surađuju.

Pritom treba pred očima imati neospornu činjenicu da preslagivanje snaga, utjecaja i moći, pa i granica na području jugoistične Europe, još uvijek nije gotovo i da tek slijedi nova faza u kojoj će biti potrebno definirati granice Albanije, Kosova, Srbije, što će se posljedično odraziti i na stanje u neposrednom susjedstvu – u BiH. Sve se to odvija pod neposrednim utjecajem najmoćnijih svjetskih sila koje su dokazano kroz povijest uvijek bile spremne stvarati pogodbe na račun malih naroda i slabijih od sebe.

Fazu kaosa fizičkih obračuna koji su na različite načine politički iskorištavani i suludih prometnih nesreća s ukupnim učinkom stvaranja atmosfere nesigurnosti, uskoro je zamijenilo širenje histerije kako hrvatska policija fizički maltretira imigrante, sa skrivenom porukom da iza svega stoji – sam državni vrh.

Temeljito sumnjivi likovi iz Sirije koji su, najvjerojatnije, služili u postrojbama ISIL-a i drugih islamističkih terorističkih organizacija – jer ne bi imali nikakvog drugog razloga napuštati većinski dio Sirije koje kontrolira vlada Bashr-al-Assada – bahate se pred ekranima hrvatskih i svjetskih televizijskih postaja, pokazujući ogrebotine i hematome koje im je, navodno, nanijela hrvatska policija.

Afera s prvom tajnicom veleposlanstva

Budimo do kraja jasni – iz Sirije bježe samo oni koji su bili dio vojnog korpusa organizacija islamističkog terora, jer na teritoriju koji legitimna vlada u Damasku kontrolira, bez ikakvih problema žive kršćani i sve ostale nemuslimanske vjerske zajednice. Bježe oni koji su se ogriješili o sirijske i međunarodne zakone i temeljne zakone civiliziranog života.

No, da stvar nije bezazlena i da je usmjerena direktno na hrvatske interese, po tko zna čijoj narudžbi – jer ponosni islamistički ekstremisti su za dobar novac sposobni odraditi bilo što – svjedoči i činjenica da je ovih dana švicarski sud odbio deportaciju sirijskog imigranta i tražitelja azila u Republiku Hrvatsku, navodeći kao razlog – policijsko nasilje.

Uslijedila je potom fabricirana afera s prvom tajnicom hrvatskog veleposlanstva u Berlinu. Ponovo s neobičnom koincidencijom sa svim ostalim javno publiciranim događajima koji nanose štetu Republici Hrvatskoj, objavljene su njeni statusi na društvenim mrežama. Kakvim čudom se to upravo sada dogodilo, kada se zna da je tajnica veleposlanstva duže vremena objavljivala svoje stavove putem interneta…

Ona je već po svom položaju automatski od prvog dana postala predmet interesa svih obavještajnih službi koje imaju bilo kakvog interesa prema Republici Hrvatskoj ili odnosima Njemačke s Hrvatskom i drugim državama. Sve najmoćnije službe svijeta, uključujući i američke, njemačke i ruske, odavno su analizirale svako njeno slovo. I ništa se nije događalo do trenutka kada je to postalo potrebno i kada se očito uklopilo u cijeli niz događaja koji narušavaju interese Hrvatske. Trenutak objave, dakle, nije slučajan, kao ni predhodne objave o tobože strašnom postupanju hrvatske policije prema imigrantima…

Napadi na srpsku zajednicu u RH

Dakako, po običaju i već ustaljenoj tradiciji, klimaks pritiska na Hrvatsku, ponovo su napadi na srpsku zajednicu u RH. Ne ulazeći prije dovršetka policijske obrade u ono što se dogodilo u blizini Knina i kakvi su motivi i karakter izvršenog napada, neosporna je činjenica da se događaj savršeno uklopio u cijeli kontekst pritiska na Hrvatsku…

Tvrdnje o nasilničkom ponašanju prema imigrantima i pokretanje afere prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, direktni su udar na hrvatske vanjsko političke pozicije. I gle čuda, ili nevjerojatne koincidencije – politički predstavnici Srba u Hrvatskoj u medijskim istupima upozoravaju da će se zbog učestalih napada na srpsku zajednicu obratiti međunarodnim, prije svega europskim institucijama. A samo dan potom, predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, već prelazi na međunarodni teren i za Radio Sarajevo izjavljuje kako – Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije…

Odgovor na neposredni cilj svega što se događa, uključujući i ono što obični građani ne mogu znati, niti spoznati, bode nam svima oči. Hrvatska uskoro treba preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije. Njena pozicija u strukturi Europske unije nikada nije bila snažnija. Hrvatski diplomati preuzimaju ili će preuzeti važne funkcije u samoj EU i institucijama Europe. Iz toga za Hrvatsku proizlaze benefiti koji se zbog prirode stvari ne mogu tek tako prikazati javnosti, jer bi to naštetilo djelovanju tzv. tihe diplomacije.

No, mnoštvo onih u Europi i izvan nje, kojima ne odgovara takva pozicija Hrvatske, čini sve da poljulja taj položaj. Između ostalog, Hrvatska je, možda, jedina novoprimljena članica tzv. nove Europe koja je potpuno kooperativna s Bruxellesom i Berlinom i koja nema nikakvih problema u svojim odnosima unutar Europske unije. Čak štoviše, Bruxelles računa da se na Hrvatsku uvijek može osloniti…

Takva pozicija u kojoj Hrvatska, nakon dugo vremena, predstavlja važan čimbenik unutar Europske unije, ne odgovara ni srpskoj politici, ali ni mnogim moćnim članicama Europske unije.

Onemogućiti neprijateljska djelovanja

Cilj kampanje je destabilizacija hrvatske unutarnje i kompromitacija njene vanjske politike, te pokušaj slabljenja utjecaja unutar Europske unije – to je u pozadini svega što se sada događa! Potrebno je pokazati da Hrvatska, na ovaj ili onaj način, zbog svoje političke nestabilnosti ili, pak, zbog tobožnjih kršenja ljudskih prava i prava manjina, nije podobna za predsjedanje Vijećem Europske unije. To se, dakako, više ne može promijeniti, ali se može unaprijed oslabiti njena pozicija na tom položaju.

Naveli smo samo nekoliko očitih primjera iz kojih se nedvojbeno može zaključiti da je Hrvatska pod teškim obavještajnim udarom na koji je potrebno odgovoriti, ne putem medija, nego onako kako se to inače radi – rezanjem pipaka „Labradora“ i sličnih operacija od koga god one dolazile…

Riječ je o kontraobavještajnom odgovoru za koji policija nije dovoljna kako bi se identificirali i onemogućili vanjski izvori neprijateljskog djelovanja protiv Hrvatske i njenog pravnoga poretka, a uključujući i unutarnju, očito postojeću i aktivnu agenturu. Nije vrijeme za medijske obračune, nego za učinkovit rad cijelog sustava domovinske sigurnosti… (Mario Stefanov/7Dnevno)

Vijesti

IZJAVE DJECE I ZARAZNI dječji smjeh: Što je covjek stariji, njegovi zubi su sve skuplji…

Published

on


Više volim maminu sestru nego svoju. Mamina sestra mi je teta, a moja mi nije ništa!
Na mame se ne galami, one su korisne.
Kada se dvoje zaljubljenih prvi put poljubi, odmah se sruše i ne ustaju najmanje sat vremena, a i više.
Poluotok je otok koji još nije dokraja napravljen.
Baka je debela zato što je puna ljubavi.
Što je covjek stariji, njegovi zubi su sve skuplji.

Djevojčice ne mogu stojecki piškiti, jer se nemaju za što držati.
Kada baku bole zubi, ona njih jednostavno ostavi u caši.
Ja nemam više baku, nju su posadili na groblju.
Na Marsu ima života. Ali to je samo hipotenuza.
Da bi bila dobra, medicinska sestra mora biti potpuno sterilna.
Doktori kažu da su smrtonosne bolesti najgore.

Kad se moj mlađi brat rodio, morali su ga staviti u akumulator.
Leptir je insekt iz porodice helikoptera.
Zoološki vrt je super stvar. Tamo možemo vidjeti i one životinje koje ne postoje.
Nisam kršten, ali sam zato cijepljen.
Životno osiguranje je novac koji dobije onaj koji preživi smrtni slucaj.
Razlika izmedu sela i grada je ta što je trava na selu iz jednog dijela, a u gradu je isprekidana.
Ne znam koliko imam godina, to se stalno mijenja.

Svi psi vole vodu. Neki cak toliko da u njoj i žive. To su morski psi.
Akvarij je malo stakleno more gdje žive domace ribe.
Alimentacija je placa za djecu kada im se tata odseli.
Papa živi u Vakumu.
Sve ribe nose jaja, a ruske cak I kavijar.
Kod nas se muškarci mogu ozeniti samo jednom ženom. To se zove monotonija.
Ne razumijem zašto se mama toliko ljuti što smo razbili vazu. Ionako je bila stara i kineska, a ne naša!
Baka nam je otišla na onaj svijet. Sad i mi imamo nekog u inozemstvu.

Marin EfaTa Croatia/fb

Continue Reading

Vijesti

“Europa je razapinjući samu sebe odustala od svojega identiteta”

Published

on

Razgovor uz knjigu „Globalizacija i Europa na raskrižju (Europa od volje za moći, do volje za ništa)“

Upovodu objavljivanja knjige „Globalizacija i Europa na raskrižju (Europa od volje za moći, do volje za ništa)“, u izdanju Instituta za europske i globalizacijske studije, ususret izborima za Europski parlament, razgovarali smo s autorom, uvijek britkim i slikovitim politologom i sveučilišnom profesorom dr. Anđelkom Milardovićem. Predstavljanje knjige održat će se 11. lipnja u 12 sati u Kući Europe u Zagrebu.

U kojem se razdoblju dogodila transformacija od voljne do bezvoljne Europe? Kako se „od volje za moći do volje za ništa“ očituje u svjetlu rata u Ukrajini, prethodno pošasti krunskoga virusa, migracija, prve ekonomske krize 2008., ako Hitchcockov „Vertigo“ kao Vaš metaforički primjer gledamo unatrag? Ili najbolje kronološki pripovijedati?

Europa odustaje od same sebe i svojih vrijednosti. Počelo je s postmodernom sredinom devetnaestoga stoljeća. Vjesnik je bio Friedrich Nietzsche. Bez njegovih djela teško je shvatiti povijest europskoga nihilizma. Uništavanje vrijednosti dogodilo se sustavno. I Heideggera je misao prethodnika „Bog je mrtav“ dovela do promišljanja da je čovjek taj koji je ubio Boga, s idejom supstituiranja, izdizanja kao nadčovjek, novi bog. Riječ je o prevrednovanju svih vrijednosti. Danas je kasno, nakon niza godina, jer je Europa u 21. stoljeću došla do točke – ništa. Ako se pak vratimo u razdoblje humanizma i renesanse, lako je pojmiti planetarnu europsku utjecajnost – preko znanosti, umjetnosti, filozofije, tehnike, vojske. Odustajanje od identiteta svojevrsno je samoubojstvo kontinenta, kao što je samoubojstvo pojedinca. Nietzscheov koncept volje za moć nije bio ništa drugo doli koncept volje za životom.

Ističete osam markera Europe na raskrižju 21. stoljeća, njihovo kormilo ili timun: prvi je marker spomenuta filozofija europskoga, ničeanskoga nihilizma; drugi je marker demografsko odumiranje; treći, posljedično, valovi migracijskih kriza; četvrti je populizam; peti umjetna inteligencija; šesti su marker globalne klimatske promjene; sedmi ciklična deglobalizacija i osmi – geopolitičko buđenje Europe, „princeze u slatkom snu“.

Uz pomoć osam markera uspostavljam dijagnozu vremena. Želio sam pokazati da se Europa u gibanju, poput nekontrolirane vožnje automobila, pojavila na raskrižju s osam linija. Odjednom je stala i shvatila da ne zna voziti u osam smjerova. Nažalost, spomenuti markeri nisu bili temom rasprave ususret izborima za Europski parlament 9. lipnja. Politika kao tehnika vladanja i instrument moći izgubila je ideju strateškoga mišljenja i promišljanja. Ono je posve izostalo u kampanjama stranaka.

Jeste li markere slutili u razdoblju nastajanja knjige, od 1997. godine? Je li krajem 20. stoljeća bilo predvidljivo, ako ne ratovi i migracije, onda to odricanje Europe od sebe same?

Ne bih rekao da se moglo predvidjeti, već je sve logična posljedica europske putanje u posljednjih stoljeće i pol. Najveći izazov ostat će njezino pozicioniranje u svijetu. Bit će sukobljavanja između ideje mira i ideje moći. Europa naginje ideji mira, no promijenile su se geopolitičke prilike i paradigme. Nema više unipolarne globalizacije amerikanizma, pojaviše se i drugi igrači, Kina, Rusija, Indija, svi žele svoj dio kolača. Dakle, okolnosti se mijenjaju, ali ne i Europa. Njezin je nedostatak to što nije država. S druge strane, završiti kao Sjedinjene Američke Države na tragu je misli španjolskoga filozofa Joséa Ortege y Gasseta koji ju je vidio kao ujedinjenu Europu. Smatrao je da isključivo državnici mogu izvući stvar. Mi danas umjesto državnika imamo TikTok političare koji listaju slikovnice na pametnim telefonima. Od njih je teško očekivati strukturno i strategijsko mišljenje. Državnici su umrli u dvadesetom stoljeću. Sada su tu birokratizirani političari, u ovom slučaju briselske provenijencije, svi izgledaju kao da su izišli iz laboratorija za kloniranje. Smijehom, govorom, metajezikom, sa zastavicama na reverima. Imaju isti mentalni i odijevajući kod. Kao da vidim mnoštvo pilića brojlera na tekućoj traci. To su djeca hiperbirokratiziranoga sustava europskoga Levijatana. Ako birokracija postane svrha samoj sebi, protiv nje se potrebno otvoreno, dakako mentalno – boriti.

Milardovic knjiga 2

Vaša je knjiga podijeljena na četiri poglavlja. U prvom razlažete sociologiju globalizacije kroz povijest i njezinu cikličnost. Što ćemo s tehnikom?

Globalizacija je stara pojava. Ako je bit globalizacije integracija i povezivanje svijeta, otkad postoje ljudi, oni su se integrirali i povezivali. Povezivanje je bilo i ostalo determinirano tehnikom. Evolucija čovjeka i tehnike je istodobna, što dovodi do zaključka da je i globalizacija. Postojale su predmoderna, moderna i današnja postmoderna globalizacija, koja je zapravo deglobalizacijska. Da je riječ o novoj pojavi, čini se isključivo zbog tehnike koja je omogućila umrežavanje svijeta na virtualan način. Tehnika je omogućila najviši stupanj integracije, na novo hrvatskom – sveobasezanja (smijeh, nap. a.). Obuhvatiti cjelokupnu zemaljsku kuglu moguće je uz pomoć tehnike, tehnologije i mreže. Društvo 21. stoljeća je mreža, na tragu naslova knjige Manuela Castellsa „Uspon umreženoga društva“.

U drugom poglavlju raščlanjujete Europu na raskrižju globalizacije i deglobalizacije kroz filozofska propitivanja. U čemu nam mogu pomoći Nietzsche, Berdjajev, Jaspers, Spengler, Gasset, Husserl, Heidegger i ostali, u prebrzom vremenu koje gotovo briše ono jučerašnje kao da nije ni postojalo? Napisali ste „Ne plači, Europo, nad vlastitom sudbinom, sama si ju stvorila.“

Oslonio sam se komparativnom metodom na relevantne tekstove između dvaju svjetskih ratova. Želio sam pokazati sličnosti u surječju s temeljnom idejom dijagnoze vremena. Jasno da su prije mene pametniji i učeniji ljudi istu stvar vidjeli u duhu svojega vremena. Umjetnu inteligenciju nije moguće razumjeti bez filozofije tehnike i filozofske antropologije. Ona je najviši simbiotički stupanj u evoluciji čovjeka i tehnike. Ali ruka je bila prvim alatom, ona je stvorila ostale alate i strojeve. Zanimljivo je iščitavati promišljanja navedenih autora o tehnici iz vizure prošlih stoljeća. Smisao drugoga dijela knjige pokušaj je usporedbe suvremenoga i onoga vremena, ali i njihova zapanjujuća sličnost.

Ističete demografsko pitanje, uspoređujući Europu s Titanicom dok svira klavir, pije se šampanjac, jede kavijar. Je li dekadencija Europe 2.0 ponavljanje istoga, sofisticiranijega, tehnološki naprednijega, duhovno nazadnijega?

Svakako. Razmjerno tehnološkom napretku civilizacija postaje masovna civilizacija, masovni čovjek, čovjek masa. Postaje sve gluplji i otuđeniji. Bilo je očekivano da tehnika, u antropološkom smislu, ostane u funkciji rasterećenja čovjeka. Ali ako ga ona otupi do idiotskoga stupnja – to je kraj pismenosti. Kraj sveučilišta, kraj svega. Možda će čitatelji pomisliti da progovaram iz pozicije kulturnoga pesimizma, ali riječ je o kulturnom surovom realizmu.

Dotičete se i važnoga migracijskoga pitanja. Vašom metaforom rečeno, smatrate li da bi Ursula von der Leyen poslušala Williama Shakespearea, odnosno Hamleta?

Bojim se da Ursula gubi utakmicu, jer je Shakespeare jači igrač u odnosu na birokratsku gospođu von der Leyen. Iako oboje stoje pred tim suvremenim migracijskim „biti ili ne biti“. Naša „Uršula“ upravlja Europom nemajući blage veze sa strateškim promišljanjem. Iza nje stoje mašinerije koje papagajski ponavljaju sadržaje s dnevnoga reda. Bilo bi drugačije kada bi se strukturno, teorijski i strateški ušlo u priču. Doista nemam ništa protiv žena, ali strašno je na koji način Ursula i naša Dubravka Šuica vode Europu.

Za što sve krivite populizam, na putu u „iliberalnu demokraciju“?

Neću ja populizam sudski tužiti, ali nastojim ga interpretirati sociološki i politološki kao fenomen i 20. i 21. stoljeća. Najprije kao riječ. Kada netko ne zna što učiniti sa sugovornikom na političkom polju, samo mu kaže da je populist. Dakle, prvo određenje populizma je etiketa. Još ju nisam dobio u moru etiketa koje su mi prišivene. Drugo, populizam je borbeni pojam. Supstancijalno, oni koji ga upotrebljavaju nemaju pojma kako je riječ o složenom konceptu. U političkim znanostima nitko populizam nije ozbiljnije obrađivao do 1967. godine, jer je držan običnom etiketom. Tada su Ghita Ionescu i Ernest Gellner objavili prvu sociološku studiju o populizmu. Najprije su ga tipologizirali. Zašto je to bilo potrebno? Jer živimo u kaotičnom svijetu u kojem imamo i kaotičan populizam. Ideja je bila kategorizirati ga i poredak suprotstaviti kaosu. Nakon što su oni napravili posao, stvar je krenula uzbrdo i nepregledno. Temeljno obilježje populizma je reaktivnost. Desni optužuju lijeve, lijevi desne. Populizam reagira taman toliko koliko ima podražaja. A koliko ima podražaja? Onoliko koliko ih nema. Važno je napomenuti i da je dobio ideologijske predmetke – desni i lijevi populizam. Karakteristično je da ima obilježje na oba pola – lijevom je to obrana klasne paradigme, a desnom obrana toposa nacije i države. U pojedinim elementima, primjerice, socijalnim, oni se čak i susreću. Još 2006. objavio sam prvu studiju kod nas „Populizam i globalizacija“. U računalu imam šezdesetak stranica teksta za budući naslov „Europska nova desnica i populizam u Europi 21. stoljeća“. Poanta je da europska nova desnica jest intelektualno i metapolitičko gorivo za desne populiste u Europi. Vidimo po primjerima u Njemačkoj i Francuskoj.

Ako se vratimo na umjetnu inteligenciju iz obzora filozofije tehnike, što je obrađeno u trećem poglavlju Vaše knjige, hoće li ona „pojesti“ čovjeka, osmišljena i „hranjena“ selektivnim podatcima?

Kako će se dalje razvijati ta simbiotička struktura, teško je pretpostaviti išta osim njezina razvoja. Hoće li poludjeti i nasrnuti na čovjeka? Imao sam male noćne razgovore s umjetnom inteligencijom. Pitao sam ju je li pametnija od prirodne inteligencije. Ona uzvraća – ja sam biće, nisam stroj. Inzistiram dalje – reci mi što će se dogoditi ako jedan dan toliko ojačaš, hoćeš li krenuti na čovjeka? E, veli ona, to već spada u polje etike. Etika bi trebala regulirati tehnosferu, da upotrijebim kovanicu recenzenta ove knjige Žarka Paića. Sve opasnosti koje postoje u odnosu na umjetnu inteligenciju, postoje otprije. Kao što postoji povijest čovjek – stroj – tehnika, tako postoji i povijest strahova. Potrebno je prihvatiti umjetnu inteligenciju kao medij napretka te da u antropološkom smislu rasterećuje čovjeka. Može postati opasnom ako naraste u instrumentaliziranu tehniku. U pravnom smislu, umjetna inteligencija ne može odgovarati ni za što. U razgovorima s pravnicima, doznajem da odgovarati mogu oni koji su pisali i oni koji upravljaju tim programom. Prednosti su umjetne inteligencije u pretraživanju baza podataka, u medicini, ekonomiji, učenju, a zamke su u njezinoj uporabi od strane moćnih struktura, koje mogu demokraciji zavrnuti glavom, napraviti SF totalitarno društvo. „Umjetna inteligencija i demokracija: Politika u doba umjetne inteligencije“ bila je tema Sedmoga foruma ICT-društva Zagreb 14. ožujka ove godine. Moguć je tehnološki totalitarizam i kraj demokracije, kao što kaže Yuval Harari. Ali, na tom putu potrebno je primijeniti markere prava, zakona i etike. Tu je, doduše, Europa otišla naprijed s raskrižja jer je donijela akt o umjetnoj inteligenciji. Kina i Rusija neće ju uvesti ni s pištoljem na sljepoočnici. Jer, to bi bio kraj autoritarnih sustava. Ne znam koliko je SAD otišao na tom području. Edukacijom kroz obrazovni sustav potencira se etička dimenzija. Zanimljivo je da se i stroj poziva na etiku, ali da se može oteti kontroli – može. Ista stvar kod različitih ljudi različito funkcionira.

Milardovic knjiga 1

Četvrto poglavlje posvećeno je buđenju geopolitičke Europe. Koji su uzroci ponavljanja, vječnoga vraćanja istomu raskrižju?

Europa je kolijevka geopolitike fokusirane na zemlju, na kopno, kao što su anglosaksonske države kolijevka geopolitike povezane s vodom. U europskoj povijesti od petnaestoga stoljeća igrana je geopolitička igra otkrivanjem svjetova i proizvodnjom kolonija. Njezino djelovanje temeljilo se na ideji moći. U knjizi prvi put razgraničujem predmet od znanosti. Važno je dogovoriti se o geopolitologiji kao znanosti, čiji je predmet proučavanja i geopolitika. Europa je imala geopolitičku priču kroz stoljeća, sa svjetskim ratovima kao vrhuncem. Prikazao sam očeve izgradnje geopolitičke episteme između dvaju svjetskih ratova. Kako je ona bila kontaminirana u Njemačkoj preko Karla Haushofera i Carla Schmitta, takvom je suspektnom i ostala, kao neka akademska disciplina, s obzirom na nacionalsocijalističku pozadinu. Tada su Amerikanci krenuli s dekontaminacijom i oživili tu priču. Pokazao sam razvoj geopolitologije nakon Drugoga svjetskoga rata u SAD-u i Europi, poglavito u Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji. Namjerno sam uzeo Rusiju da bih povezao sa strukturom knjige, interpretirajući ju kroz djelo Aleksandra Dugina. „Zanimljivo“ je njegovo poimanje euroazijskoga svijeta i ideologije, čije utemeljenje pokušava pronaći u knjizi „Bitak i vrijeme“ Martina Heideggera. Nužno je shvatiti ideju geopolitologije u kreiranju državnih politika, jer tu se pojavljuju i akteri i faktori, u ovom slučaju i ratovi koji se vode zbog resursa. 

Tko je s globalizacijom i Europom na raskrižju? Ima li uopće „policajaca“ i „regulacije prometa“?

Potreban je „policajac“, kao bog Šiva ili božica Kali s više ruku, koji bi usmjeravao promet. Vraćamo se na problem da Europa nije, a želi biti država. Ona je tip labilne konfederacije. Jedan dio suvereniteta nacionalne države stavile su pod njezinu kapu. Prihvaćaju zajednička pravila, a svaka vodi svoju politiku, kao i prije. Kako se ona može usporediti s bilo kojom državom? Teško. A mora se boriti. Kako će s Rusijom? Da je država, onda je to jedan na jedan. Ovako će između njih dvadeset i sedam uvijek dolaziti do sukoba, neće biti unisonosti. A ako prijeti opasnost, potrebno je zajedništvo. Moja je teza da Putinova Rusija neće nikada stati. Jer stane li, to je njezin kraj. Krene li ona, to je naš kraj s ovako nepripremljenom Europom. Ne zagovaram omoćavanje, ali potreban je tip novoga političkoga realizma ako želimo preživjeti. Teško je evanđeljem protiv provalnika s pajserom, jer dok se izgovori prva rečenica – već je pajser na glavi.

Dotičete se i „bolonjske šume“, doba u kojemu su power pointi smijenili čitanje knjiga, „nastava se pretvorila u dekonstruiranu semiotiku slike“.

Ako su temelj odgoj i obrazovanje, na tragu posljednjega poglavlja Aristotelove „Politike“, a dođe do odustajanja od temelja, rezultat su naraštaji zaglupljeni napretkom tehnologije. Nose mobitele, ne odgovaraju na pozive, pišu poruke, fotografiraju se i objavljuju na TikToku. Razgolićenost na društvenim mrežama ima stotine tisuća pratitelja, a Heideggerova misao može imati (ni)jednoga pratitelja. Jedino da stavimo Heideggera i Hannah Arendt, tako se može doskočiti i nastaviti banalizaciju svega. Kada ih spominjemo, oni su u međusobnim pismima bili svjesni potpune liberalizacije obrazovnoga sustava. Sve što je dijagnosticirano prije gotovo jednoga stoljeća sada kulminira. Živimo doba nove simplificirane paradigme. S vremenom je došlo do zaglupljivanja društva, uspona masa koje drže bič i udaraju po svemu što nije usklađeno s psihologijom mase. Kod nas osobe bez specifične političke težine postaju ministrima, što je dno dna.

Knjiga kao medij više ništa ne znači zatočenicima „bolonjske šume“. Jer, u izborima za zvanje ona nosi jedan bod. Perverzni sustav otišao je predaleko, do apsolutizacije STEM-a, dočim nije bitna društveno-humanistička dimenzija znanja. Kao da su znanost, tehnika i tehnologija samoj sebi svrha, bez potrebe za čovjekom. Dođem do zaključka kako ništa nema smisla. Problem je paradoksalan. Razvoj tehnike trebao je rasteretiti čovjeka, a zaglupio ga je do te mjere da je to zaglupljivanje ušlo i u obrazovni sustav. S obzirom na demografski slom, u Hrvatskoj će to postati još izraženijim problemom. Pojedini fakulteti lovit će po trgovima mlade ljude da se upišu baš kod njih. Već je danas na nekim studijima više nastavnika nego studenata. Kako ćemo dočekati mirovinu bez studentskoga „materijala“? Nije fer da svatko ide na FER (smijeh, nap. a.).

Zaključno, što mogu učiniti hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u svjetlu Vaših zaključaka i primjera o vrtoglavici (de)globalizacije?

Jedna zvjezdica ne može učiniti mnogo među 27 država. Kao cjelina zastupnici su fragmentirani. Oni ne zastupaju svoju državu, već svoje grupacije, primjerice EPP u stankama nogometne utakmice ili PES u šetnji livadom (smijeh, nap. a.). Oni se biraju na nacionalnoj razini prema listama političkih stranaka koje su međusobno zavađene. Teško je očekivati političku reprezentaciju koja će unisono braniti nacionalne interese. Oni koji budu izabrani bavit će se pitanjima Afrike, Azije, ovisno o odboru koji ih dopadne. Više nemaju veze s bazom koja ih je gore lansirala. Riječ je o partijskoj disciplini u Europskom parlamentu, kao što je partijska disciplina i na nacionalnoj razini. Neće naši europski parlamentarci voditi računa, primjerice, o uređenju Splita ili Zagreba, već o izbjeglicama iz Somalije, kako im već bude dodijeljeno.

Preostaje nam tip snažnoga mišljenja, s utemeljenjem u filozofiji i teologiji, s obzirom na identitet. Jer filozofija je zamijenjena ugljenom i čelikom, a kršćanstvo kao sastavnica identiteta također odbačeno. Križ je simbol identiteta Europe, a ona mu se okreće kontra. I onda se čudi islamizaciji Europe. Što se imaš čuditi, Europo? Tko je tebe razapeo? Sama si to učinila.

Razgovarao: Tomislav Šovagović/HKV

Continue Reading

Vijesti

Spomen na 1145. obljetnicu PRVOG PRIZNANJA HRVATSKE (879. – 2024.)

Published

on

Spomen na 1145. obljetnicu Branimirove godine (879. – 2024.)

Spomen na 1145. godišnjicu Branimirove godine. To je spomen na međunarodno priznanje Hrvatske 7. lipnja 879., na pismo Pape Ivana VIII. knezu Branimiru, biskupu Teodoziju i hrvatskom narodu.
Pronalaskom oltarne pregrade u crkvi sv. Petra Apostola u Muću Gornjem 1871. započelo je istraživanje srednjovjekovnih lokaliteta na području Hrvatske. Oltarna pregrada iz Muća Gornjeg spade u najvažnije spomenike rana hrvatske povijesti jer je na njemu uklesano ime hrvatskog vladara kneza Branimira i godina 888. Osim u Muću Gornjem pronađeno je još pet kamenih natpisa koji spominju kneza Branimira. Kameni natpisi nađeni su u Ninu, Ždrapnju, Šopotu, Otresu, Lepuru i lokalitetu Bribirska Glavica.
Početkom 879. godine Branimir postaje hrvatskim knezom koji uspostavlja kontakt sa Svetom Stolicom. Papa Ivan VIII. obavještava Branimira da je na blagdan Uzašašća, 21. svibnja, blagoslovio njega i njegov narod na oltaru u bazilici Sv. Petra:

“Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega služili misu pred žrtvenikom sv. Petra, digosmo ruke u vis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da uzmogneš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš.”

Papa sv. Ivan Pavao II. je 30. travnja 1979. u spomen na 1100. obljetnicu pisma pape Ivana VIII slavio s hrvatskim biskupima, svećenicima i hodočasnicioma na glavnom oltaru bazilike Sv. Petra SVEČANU SVETU MISU NA HRVATSKOM JEZIKU, što je bio prvi takav slučaj u povijesti.

Godine 1979. Održano je prva proslava Branimirove godine u gradu Ninu, 1100.-a godišnjica. Svečanu sv. Misu slavio je kardinal Franjo Šeper kao papin delegat uz sudjelovanje oko 500 svećenika, 1000 časnih sestara i velikoga mnoštva od oko 250.000 vjerničkog puka. Mnogi su došli iz svih krajeva ondašnje države u narodnim nošnjama. Opći je dojam svih izvjestitelja iz Nina bio je da se je “dogodilo čudo na Grguru”!

U nedjelju 10. lipnja 1979. na blagdan Presvetog Trojstva bio je dan zahvalnosti Presvetom Trojstvu za dar vjere u zajedništvu Katoličke Crkve. U Muću Gornjem, gdje se nalazi Branimirova zadužbina, sv. misu slavio je biskup Ivo Gugić u koncelebraciji sa 70 svećenika i u prisutnost 7000 hodočasnika.

U zagrebačkoj nadbiskupiji središnja proslava je bila u zagrebačkoj katedrali koju je slavio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić uz sudjelovanje oko 6000 vjernika.
Danas se (7. lipnja) obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

izvor: Marko Jukić/Hrvatski spomenar

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved