Connect with us

Vijesti

Trostruki ubojica zmaja: Sv. Juraj novoga vijeka

Published

on

Prije točno pola stoljeća nadbiskup Lefebvre utemeljio je Svećeničko bratstvo sv. Pija X. Da bi se iskazala čast povijesnoj važnosti toga „velikana sveopće Crkve“ [1], često ga se nazivalo „Atanazijem 20. stoljeća“. Naveo bih još jednu usporedbu i nazvao ga „ubojicom zmaja, Jurajem novoga vijeka“.

On se kao nitko drugi mudro i junački borio protiv zmaja sotone kako je opisan u Otkrivenju u svoja tri pojavna oblika. Tamo sveti vidjelac Ivan u 12. i 13. poglavlju govori o tri đavolske zvijeri koje na individualnoj, političkoj i vjerskoj razini zavode ljude, u nadi da će ih upropastiti, zatrti kršćanstvo i uništiti Crkvu. Ono što je za nas vrlo važno: Majka Božja u Fatimi bijes triju zvijeri povezuje s današnjim vremenom! Đavao je pripravan „povesti odlučujuću bitku protiv Bogorodice“, a u svoje tri tajne Majka Božja daje pobliži opis triju zvijeri i njihovih ratnih taktika. 
Kako đavao zapravo zavodi ljude? Privlači ih varljivim obećanjima te ih lažnim ideologijama odvodi s puta istine kako bi ih doveo na svoje putove propasti. Na zanimljiv način naša draga Gospa iz Fatime imenuje samo jednu od ovih umjetnosti zavođenja: „zablude Rusije“, koje će se proširiti po cijelome svijetu i prouzročiti veliko zlo. Budući da je ovo proročanstvo izrečeno nekoliko mjeseci prije izbijanja Oktobarske revolucije 1917. godine, očito je što se podrazumijeva pod zabludama Rusije: marksizam u svim njegovim pojavnim oblicima (Marija je govorila o zabludama u množini).

Marksistička zvijer kao pseudootkupitelj 

Uistinu, marksizam se tijekom proteklih stotinu godina pojavljivao poput kameleona pod najrazličitijim obličjima i nazivima. Osnovni elementi koji čine strahovito zavodljivu i razornu snagu marksizma [2] po kojima on u današnje vrijeme vlada u svim područjima politike i društva, pa i duboko unutar Katoličke Crkve, uvijek su ostali isti. Vrlo je važno razumjeti osnovnu “mesijansku” ideju: marksizam se predstavlja kao društveni otkupitelj koji, kako tvrdi, vodi potlačeno čovječanstvo u zlatni raj jednakosti, pravde i blagostanja. Đavao je uvijek nastupao majmunirajući se u oponašanju Boga. Marksizam je njegova najperfidnija i najperverznija protualternativa Kristova otkupiteljskoga djela. Majka Božja je bez sumnje  imenovala samo marksizam iz razloga jer sve sotonine društvene hereze i umjetnosti zavođenja dosežu upravo u njemu vrhunac đavolske zlobe i razorne moći. U sljedećoj shemi  su neke suštinske osnovne crte marksističkog „otkupljenja“ sažete u tablici u usporedbi s istinskim otkupljenjem ljudi.

Ako se razumije dublja srž marksizma, pažljivom promatraču aktualnih zbivanja nije previše teško prozreti današnje društveno-političke i crkvene događaje i ispravno ih klasificirati. Bilo da se radi o korona politici [3], pokretima „Petak za budućnost“, „Crni životi su važni“, „spašavanju klime“, „energetskom zaokretu“, „dženderizmu“ ili migraciji [4], svi ti fenomeni vode kroz osnovna marksistička načela prema jednome pseudootkupljenju. Umjesto otkupljenja oni naprotiv donose nasilje i porobljivanje. [5]

Znakovi vremena 

Naš Spasitelj traži od nas da „raspoznajemo znakove vremena“. Prekorava svoje suvremenike jer oni to nisu činili i stoga nisu prepoznali Njega, Spasitelja svijeta, a kasnije su ga čak i odbacili. Nažalost, nije drugačije ni s mnogim našim današnjim suvremenicima. Oni slijepo slijede svoje zavodnike i prepuštaju se da ih instrumentaliziraju na svoju štetu. Primjerice, migracijska i korona politika zasigurno će još više otežati europskim zemljama.

Nadbiskup Lefebvre je u svakom slučaju ozbiljno shvatio Kristovu opomenu. U oštroj je jasnoći analizirao trenutna zbivanja, žigosao sotonska krivovjerja i opasnosti koje iz njih proizlaze za Crkvu i društvo. Bilo mu je jasno da će se čak i modernizam unutar Crkve snagom svojstvene sile teže razviti u religiozno optočeni marksizam koji danas postaje sve očitiji. Pritom je možda mislio i na zvijeri iz Apokalipse, od kojih treća, religijska moć, imenovana kao „lažni prorok“ u potpunosti stoji u službi druge moći, političkih elita i dijeli njihovu ideologiju.

„Dobri će biti mučeni“

Tako je prorekla Presveta Djevica u povezanosti sa širenjem zabluda Rusije. Oni koji se zauzimaju za istinu i pravdu počet će naslućivati ovo proročanstvo iz Fatime. Bit će u najširem smislu mučeni. Nadbiskup Lefebvre i njegovo Bratstvo su ovo dovoljno iskusili i podnijeli. To se također odnosi i na druga područja. Svatko tko se danas usudi preispitati službenu korona politiku i njezino interpretativno vrhovništvo, bit će nemilosrdno etiketiran kao „korona poricatelj“ i ozloglašen kao „teoretičar zavjera“ ili čak doveden u psihijatrijsku ustanovu kao bolesnik pomračena uma [6], iako je u međuvremenu desetke tisuća dokazanih stručnjaka iznijelo mnoštvo raznih relevantnih činjenica koje opravdavaju zauzimanje kritičkoga stava. Kapa dolje ovim hrabrim svjedocima! Imajmo i mi hrabrosti da nas se ubroji među „dobre“. 

Obnovitelji jeruzalemskih zidina 

Nadbiskupu Lefebvreu nije bilo dovoljno samo se boriti protiv zmaja. Trebalo je i ponovno izgraditi sve ono što je isti uništio. Osjećao se dužnim poduzeti sve prikladne mjere za obnovu izmučene Crkve kroz misionarski rad. I jedno i drugo su osnovne zadaće današnjega vremena. Ne može se graditi, a da se istovremeno ne bori protiv rušitelja. U tom je pogledu mons. Lefebvre nalikovao Židovima koji su se vratili iz Babilona i po božanskom nalogu ponovno izgradili uništeni grad Jeruzalem i hram, ali su se istodobno morali obraniti od navala neprijatelja. „U jednoj su ruci držali zidarsku žlicu, a u drugoj su rukovali mačem.“ Ova Ezrina slikovita izjava može se primijeniti i na današnje vrijeme.

Kako bi udovoljio toj dvostrukoj dužnosti, Nadbiskup Lefebvre utemeljio je prije 50 godina Svećeničko bratstvo sv. Pija X. kao borbenu vojnu ubojica zmajeva koji su se istodobno trebali iskazati kao neumorni graditelji za obnovu Božjega grada. Njima se pridružuje i neprestano rastuća vojna vjernika, posebice „vitezovi Bezgrešne“ koji se u duhu sv. Maksimilijana Kolbea i s njim duhovno srodnoga Nadbiskupa Lefebvrea, osjećaju posve predanima ovome svetome zadatku. Zasigurno riječi kao „ubojice zmajeva“ i „graditelji gradova“ zvuče poprilično nadmeno. Ponizno priznajmo da stvarnost zaostaje za zahtjevom. Ipak, unatoč svim zatajenjima, želimo uz Božju pomoć dati sve od sebe kako ne bi nikakvom ljagom okaljali čast Bezgrešne, pod čijim stijegom možemo vojevati. Ne zaboravimo, ni pateru Kolbeu ni mons. Lefebvreu nije bilo dano da u potpunosti poraze tri zvijeri. Oni su bili samo predborci Žene koja satire zmiju, obećane u Knjizi Postanka 3,15, koja će u Posljednjim vremenima uništiti zmaja pobjedom njezina Bezgrešnoga Srca. 

Naposljetku, sestra Lucija iz Fatime je krunicu i pobožnost Bezgrešnome Srcu Marijinu nazvala „posljednjim sredstvom spasenja“ za svijet. Majka Božja je izričito izjavila da će zablude Rusije biti nadvladane tek kada Sveti Otac posveti Rusiju njezinome Presvetome Srcu te kada se kao zadovoljština bude izvršavala pobožnost prvih subota Bezgrešnome Srcu Marijinu. Na nama je da na ovu poruku odgovorimo s radosnom revnošću i molimo za Papu!
Sa svećeničkim blagoslovom, 
Vaš p. Stefan Frey

Christus Rex HR

Izvor: Mitteilungsblatt, studeni 2020. 
[1] Papa Benedikt na audijenciji od 30. kolovoza 2005. 

[2] Ekonomist Markus Krall: „Sedam smrtnih grijeha nisu ništa drugo nego sedam glavnih vrlina socijalizma“, „Istjecanje đavolskoga koje nastoji djelovati na našoj propasti“: požuda, zavist, pohlepa, lijenost, proždrljivost, srdžba i oholost. Ovo su prema Krallu glavni neprijatelji slobode, a u socijalizmu su uzdignuti do kardinalnih kreposti „kako bi silom uništili društvo“. www.youtube.com/watch?v=8VzEfM1azfU&t=506s. 

[3] Usporediti vrlo opširnu dokumentaciju o Covidu-19 na: https://swprs.org/facts-about-covid-19/ – „Sada je povijesni trenutak, ne samo za borbu protiv virusa, već i za preoblikovanje sustava. Pandemija predstavlja priliku za PONOVNU IZGRADNJU NAŠEG SVIJETA. Svijet mora djelovati zajedno i brzo kako bi PREOBLIKOVAO SVE VIDIKE naših društava i nacionalnih gospodarstava, od obrazovanja do socijalnih kontakata i radnih uvjeta. SVAKA zemlja, od Sjedinjenih Država do Kine, mora sudjelovati, a svaka industrija, od nafte i plina do tehnologije, mora se TRANSFORMIRATI“ (Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu).

[4] Agenda 2021 zahtijeva da jedna socijalistička svjetska vlada zaštiti klimu i okoliš, dok Agende 2030 i 2045 zahtijevaju preuzimanje cijeloga planeta. Također je vrijedno čitanja: I. M. Thürkauf, Sveopći budući programi Novoga svjetskoga poretka Agende 2021 i Agende 2030, u: Athanasius-Bote, 09-2016, str. 11, I.M. Thürkauf piše: „Novi svjetski poredak je pojam koji se sustavno gura u stranu kao ‘teorija zavjere’, iako vodeći političari sve više u u svoje govore uključuju formulacije poput ‘jedne svjetske vlade’, ‘globalizacije’ ili ‘globalne uprave’ – nerijetko u vezi s planovima za desetkovanjem moći suverenih država i jednom svjetskom religijom“. Daljnja literatura: Thomas Barnett, Scenarij za treći svjetski rat – Budući Novi svjetski poredak, 2005.; Put do svjetske diktature – Rat i mir u 21. stoljeću, 2004.

[5] Nakon što je radnička klasa (proletarijat) pokazala malo interesa za komunističku revoluciju sa sve većim prosperitetom, marksisti su morali tražiti nove nositelje revolucije. Sada bi (navodno) potlačene manjine trebale dovesti do revolucije. Dvojica neomarksista Antonio Negri i Michael Hardt zahtijevali su upravo to u svojoj knjizi naslova „Carstvo“ 2000. godine, kada još nitko nije govorio o klimi ili migraciji: „Utvara luta svijetom, a ime joj je migracija“. (str. 224., slijedi:) „Danas se emigranti i rijeke ljudi koji su uništili stare i nove granice, mogu smatrati pravim herojima oslobođenja Trećega svijeta“ (ibid.). Na to ukazuje i I. M. Thürkauf u vrlo zanimljivom članku pod naslovom „Eurabija“, koji možete pročitati u Athanasiusbote br. 36 i 37, dostupnom na Internetu na: www.athanasiusbote.de/bisherige- Ausgabe / jahrgang-2018[6] Npr. jedan liječnik u Wettingenu (https: //www.20min.ch/story/polizei-nnahm-corona-skeptischen-arzt-fest-536784624050); jedan odvjetnik iz Heidelberga (https://www.welt.de/vermischtes/article207246011/Heidelberg-Anwaeltin-Beate-Bahner-in-Psychiatrie-eingewiesen.html).

Vijesti

Spomen pohod na Jazovku: Obilježavanje zločina nad ranjenicima iz zagrebačkih bolnica, od strane partizana

Published

on

Na poziv Hrvatskog obrednog zdruga HOZ Jazovka, članovi domovinskih udruga organiziraju Spomen pohod na Jazovku, dana 22. lipnja 2024. (subota). Svetu misu predvodi mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Procesija iz centra Sošica, uz molitvu svete krunice, krenut će u 10:30 prema jami Jazovka. Nakon mise i pauze za ručak, nastavlja se put za Krašić te posjet župnoj crkvi gdje je boravio bl. Alojzije Stepinac.

Polasci iz Imotskog u 4:00, Ciste Velike – 4:30, te iz Splita, s Lovrinca 5:15. Cijena puta je 50€. Poseban dogovor za ručak. Prijave do 15. lipnja (Željko Pleić, 098 9975 494)

O Jazovki

Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj. Obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro.

Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 m, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 m.

2020. godine su iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića u siječnju 1943. godine, te potom vojnici Jugoslavenske armije u svibnju i lipnju 1945. godine.

Partizanski zločini 1945.

Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana.

Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica 1945. godine.

Povjesničarka Blanka Matković izvješćuje 2011. god. o 447 žrtava čiji su podaci pobrojani prigodom speleološkog pregleda jame 1999. godine, koje je predvodio patolog prof. dr. Žarko Danilović. B. Matković iznosi da se prema popisima sačuvanima kod zagrebačkim bolnicama mogu identificirati osobni podatci za čak 4791 bolesnika zagrebačkih bolnica (te u svojem znanstvenom radu objavljuje ime, prezime, godinu rođenja, mjesto rođenja, bračno stanje, vjersku pripadnost, vojni čin i dan prijama u bolnicu za svih njih 4791), – vojnih osoba poraženih vojski koje je Jugoslavenska armija pogubila 1945. godine, uz upozorenje da se intervjuiranjem preživjelih nalaze poimenični podatci o bolesnicima koji se ne nalaze u dostupnim popisima, te se mora zaključiti da u bolničkim arhivima nedostaje dio podataka. Jazovka je samo jedno od mjesta gdje su bacani pobijeni ratni zarobljenici – pacijenti zagrebačkih bolnica. Radi prikrivanja dokaza, pobijen je i dio osoblja bolnica koji je svjedočio zločinu.

Protiv zločinaca još nije počeo sudski postupak, makar su imena nekih počinitelja javno obznanjena.

Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, inače njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke Crkve.

Poziv od strane Hrvatskog obrednog zdruga vidite ovdje.

Continue Reading

Vijesti

IZJAVE DJECE I ZARAZNI dječji smjeh: Što je covjek stariji, njegovi zubi su sve skuplji…

Published

on


Više volim maminu sestru nego svoju. Mamina sestra mi je teta, a moja mi nije ništa!
Na mame se ne galami, one su korisne.
Kada se dvoje zaljubljenih prvi put poljubi, odmah se sruše i ne ustaju najmanje sat vremena, a i više.
Poluotok je otok koji još nije dokraja napravljen.
Baka je debela zato što je puna ljubavi.
Što je covjek stariji, njegovi zubi su sve skuplji.

Djevojčice ne mogu stojecki piškiti, jer se nemaju za što držati.
Kada baku bole zubi, ona njih jednostavno ostavi u caši.
Ja nemam više baku, nju su posadili na groblju.
Na Marsu ima života. Ali to je samo hipotenuza.
Da bi bila dobra, medicinska sestra mora biti potpuno sterilna.
Doktori kažu da su smrtonosne bolesti najgore.

Kad se moj mlađi brat rodio, morali su ga staviti u akumulator.
Leptir je insekt iz porodice helikoptera.
Zoološki vrt je super stvar. Tamo možemo vidjeti i one životinje koje ne postoje.
Nisam kršten, ali sam zato cijepljen.
Životno osiguranje je novac koji dobije onaj koji preživi smrtni slucaj.
Razlika izmedu sela i grada je ta što je trava na selu iz jednog dijela, a u gradu je isprekidana.
Ne znam koliko imam godina, to se stalno mijenja.

Svi psi vole vodu. Neki cak toliko da u njoj i žive. To su morski psi.
Akvarij je malo stakleno more gdje žive domace ribe.
Alimentacija je placa za djecu kada im se tata odseli.
Papa živi u Vakumu.
Sve ribe nose jaja, a ruske cak I kavijar.
Kod nas se muškarci mogu ozeniti samo jednom ženom. To se zove monotonija.
Ne razumijem zašto se mama toliko ljuti što smo razbili vazu. Ionako je bila stara i kineska, a ne naša!
Baka nam je otišla na onaj svijet. Sad i mi imamo nekog u inozemstvu.

Marin EfaTa Croatia/fb

Continue Reading

Vijesti

“Europa je razapinjući samu sebe odustala od svojega identiteta”

Published

on

Razgovor uz knjigu „Globalizacija i Europa na raskrižju (Europa od volje za moći, do volje za ništa)“

Upovodu objavljivanja knjige „Globalizacija i Europa na raskrižju (Europa od volje za moći, do volje za ništa)“, u izdanju Instituta za europske i globalizacijske studije, ususret izborima za Europski parlament, razgovarali smo s autorom, uvijek britkim i slikovitim politologom i sveučilišnom profesorom dr. Anđelkom Milardovićem. Predstavljanje knjige održat će se 11. lipnja u 12 sati u Kući Europe u Zagrebu.

U kojem se razdoblju dogodila transformacija od voljne do bezvoljne Europe? Kako se „od volje za moći do volje za ništa“ očituje u svjetlu rata u Ukrajini, prethodno pošasti krunskoga virusa, migracija, prve ekonomske krize 2008., ako Hitchcockov „Vertigo“ kao Vaš metaforički primjer gledamo unatrag? Ili najbolje kronološki pripovijedati?

Europa odustaje od same sebe i svojih vrijednosti. Počelo je s postmodernom sredinom devetnaestoga stoljeća. Vjesnik je bio Friedrich Nietzsche. Bez njegovih djela teško je shvatiti povijest europskoga nihilizma. Uništavanje vrijednosti dogodilo se sustavno. I Heideggera je misao prethodnika „Bog je mrtav“ dovela do promišljanja da je čovjek taj koji je ubio Boga, s idejom supstituiranja, izdizanja kao nadčovjek, novi bog. Riječ je o prevrednovanju svih vrijednosti. Danas je kasno, nakon niza godina, jer je Europa u 21. stoljeću došla do točke – ništa. Ako se pak vratimo u razdoblje humanizma i renesanse, lako je pojmiti planetarnu europsku utjecajnost – preko znanosti, umjetnosti, filozofije, tehnike, vojske. Odustajanje od identiteta svojevrsno je samoubojstvo kontinenta, kao što je samoubojstvo pojedinca. Nietzscheov koncept volje za moć nije bio ništa drugo doli koncept volje za životom.

Ističete osam markera Europe na raskrižju 21. stoljeća, njihovo kormilo ili timun: prvi je marker spomenuta filozofija europskoga, ničeanskoga nihilizma; drugi je marker demografsko odumiranje; treći, posljedično, valovi migracijskih kriza; četvrti je populizam; peti umjetna inteligencija; šesti su marker globalne klimatske promjene; sedmi ciklična deglobalizacija i osmi – geopolitičko buđenje Europe, „princeze u slatkom snu“.

Uz pomoć osam markera uspostavljam dijagnozu vremena. Želio sam pokazati da se Europa u gibanju, poput nekontrolirane vožnje automobila, pojavila na raskrižju s osam linija. Odjednom je stala i shvatila da ne zna voziti u osam smjerova. Nažalost, spomenuti markeri nisu bili temom rasprave ususret izborima za Europski parlament 9. lipnja. Politika kao tehnika vladanja i instrument moći izgubila je ideju strateškoga mišljenja i promišljanja. Ono je posve izostalo u kampanjama stranaka.

Jeste li markere slutili u razdoblju nastajanja knjige, od 1997. godine? Je li krajem 20. stoljeća bilo predvidljivo, ako ne ratovi i migracije, onda to odricanje Europe od sebe same?

Ne bih rekao da se moglo predvidjeti, već je sve logična posljedica europske putanje u posljednjih stoljeće i pol. Najveći izazov ostat će njezino pozicioniranje u svijetu. Bit će sukobljavanja između ideje mira i ideje moći. Europa naginje ideji mira, no promijenile su se geopolitičke prilike i paradigme. Nema više unipolarne globalizacije amerikanizma, pojaviše se i drugi igrači, Kina, Rusija, Indija, svi žele svoj dio kolača. Dakle, okolnosti se mijenjaju, ali ne i Europa. Njezin je nedostatak to što nije država. S druge strane, završiti kao Sjedinjene Američke Države na tragu je misli španjolskoga filozofa Joséa Ortege y Gasseta koji ju je vidio kao ujedinjenu Europu. Smatrao je da isključivo državnici mogu izvući stvar. Mi danas umjesto državnika imamo TikTok političare koji listaju slikovnice na pametnim telefonima. Od njih je teško očekivati strukturno i strategijsko mišljenje. Državnici su umrli u dvadesetom stoljeću. Sada su tu birokratizirani političari, u ovom slučaju briselske provenijencije, svi izgledaju kao da su izišli iz laboratorija za kloniranje. Smijehom, govorom, metajezikom, sa zastavicama na reverima. Imaju isti mentalni i odijevajući kod. Kao da vidim mnoštvo pilića brojlera na tekućoj traci. To su djeca hiperbirokratiziranoga sustava europskoga Levijatana. Ako birokracija postane svrha samoj sebi, protiv nje se potrebno otvoreno, dakako mentalno – boriti.

Milardovic knjiga 2

Vaša je knjiga podijeljena na četiri poglavlja. U prvom razlažete sociologiju globalizacije kroz povijest i njezinu cikličnost. Što ćemo s tehnikom?

Globalizacija je stara pojava. Ako je bit globalizacije integracija i povezivanje svijeta, otkad postoje ljudi, oni su se integrirali i povezivali. Povezivanje je bilo i ostalo determinirano tehnikom. Evolucija čovjeka i tehnike je istodobna, što dovodi do zaključka da je i globalizacija. Postojale su predmoderna, moderna i današnja postmoderna globalizacija, koja je zapravo deglobalizacijska. Da je riječ o novoj pojavi, čini se isključivo zbog tehnike koja je omogućila umrežavanje svijeta na virtualan način. Tehnika je omogućila najviši stupanj integracije, na novo hrvatskom – sveobasezanja (smijeh, nap. a.). Obuhvatiti cjelokupnu zemaljsku kuglu moguće je uz pomoć tehnike, tehnologije i mreže. Društvo 21. stoljeća je mreža, na tragu naslova knjige Manuela Castellsa „Uspon umreženoga društva“.

U drugom poglavlju raščlanjujete Europu na raskrižju globalizacije i deglobalizacije kroz filozofska propitivanja. U čemu nam mogu pomoći Nietzsche, Berdjajev, Jaspers, Spengler, Gasset, Husserl, Heidegger i ostali, u prebrzom vremenu koje gotovo briše ono jučerašnje kao da nije ni postojalo? Napisali ste „Ne plači, Europo, nad vlastitom sudbinom, sama si ju stvorila.“

Oslonio sam se komparativnom metodom na relevantne tekstove između dvaju svjetskih ratova. Želio sam pokazati sličnosti u surječju s temeljnom idejom dijagnoze vremena. Jasno da su prije mene pametniji i učeniji ljudi istu stvar vidjeli u duhu svojega vremena. Umjetnu inteligenciju nije moguće razumjeti bez filozofije tehnike i filozofske antropologije. Ona je najviši simbiotički stupanj u evoluciji čovjeka i tehnike. Ali ruka je bila prvim alatom, ona je stvorila ostale alate i strojeve. Zanimljivo je iščitavati promišljanja navedenih autora o tehnici iz vizure prošlih stoljeća. Smisao drugoga dijela knjige pokušaj je usporedbe suvremenoga i onoga vremena, ali i njihova zapanjujuća sličnost.

Ističete demografsko pitanje, uspoređujući Europu s Titanicom dok svira klavir, pije se šampanjac, jede kavijar. Je li dekadencija Europe 2.0 ponavljanje istoga, sofisticiranijega, tehnološki naprednijega, duhovno nazadnijega?

Svakako. Razmjerno tehnološkom napretku civilizacija postaje masovna civilizacija, masovni čovjek, čovjek masa. Postaje sve gluplji i otuđeniji. Bilo je očekivano da tehnika, u antropološkom smislu, ostane u funkciji rasterećenja čovjeka. Ali ako ga ona otupi do idiotskoga stupnja – to je kraj pismenosti. Kraj sveučilišta, kraj svega. Možda će čitatelji pomisliti da progovaram iz pozicije kulturnoga pesimizma, ali riječ je o kulturnom surovom realizmu.

Dotičete se i važnoga migracijskoga pitanja. Vašom metaforom rečeno, smatrate li da bi Ursula von der Leyen poslušala Williama Shakespearea, odnosno Hamleta?

Bojim se da Ursula gubi utakmicu, jer je Shakespeare jači igrač u odnosu na birokratsku gospođu von der Leyen. Iako oboje stoje pred tim suvremenim migracijskim „biti ili ne biti“. Naša „Uršula“ upravlja Europom nemajući blage veze sa strateškim promišljanjem. Iza nje stoje mašinerije koje papagajski ponavljaju sadržaje s dnevnoga reda. Bilo bi drugačije kada bi se strukturno, teorijski i strateški ušlo u priču. Doista nemam ništa protiv žena, ali strašno je na koji način Ursula i naša Dubravka Šuica vode Europu.

Za što sve krivite populizam, na putu u „iliberalnu demokraciju“?

Neću ja populizam sudski tužiti, ali nastojim ga interpretirati sociološki i politološki kao fenomen i 20. i 21. stoljeća. Najprije kao riječ. Kada netko ne zna što učiniti sa sugovornikom na političkom polju, samo mu kaže da je populist. Dakle, prvo određenje populizma je etiketa. Još ju nisam dobio u moru etiketa koje su mi prišivene. Drugo, populizam je borbeni pojam. Supstancijalno, oni koji ga upotrebljavaju nemaju pojma kako je riječ o složenom konceptu. U političkim znanostima nitko populizam nije ozbiljnije obrađivao do 1967. godine, jer je držan običnom etiketom. Tada su Ghita Ionescu i Ernest Gellner objavili prvu sociološku studiju o populizmu. Najprije su ga tipologizirali. Zašto je to bilo potrebno? Jer živimo u kaotičnom svijetu u kojem imamo i kaotičan populizam. Ideja je bila kategorizirati ga i poredak suprotstaviti kaosu. Nakon što su oni napravili posao, stvar je krenula uzbrdo i nepregledno. Temeljno obilježje populizma je reaktivnost. Desni optužuju lijeve, lijevi desne. Populizam reagira taman toliko koliko ima podražaja. A koliko ima podražaja? Onoliko koliko ih nema. Važno je napomenuti i da je dobio ideologijske predmetke – desni i lijevi populizam. Karakteristično je da ima obilježje na oba pola – lijevom je to obrana klasne paradigme, a desnom obrana toposa nacije i države. U pojedinim elementima, primjerice, socijalnim, oni se čak i susreću. Još 2006. objavio sam prvu studiju kod nas „Populizam i globalizacija“. U računalu imam šezdesetak stranica teksta za budući naslov „Europska nova desnica i populizam u Europi 21. stoljeća“. Poanta je da europska nova desnica jest intelektualno i metapolitičko gorivo za desne populiste u Europi. Vidimo po primjerima u Njemačkoj i Francuskoj.

Ako se vratimo na umjetnu inteligenciju iz obzora filozofije tehnike, što je obrađeno u trećem poglavlju Vaše knjige, hoće li ona „pojesti“ čovjeka, osmišljena i „hranjena“ selektivnim podatcima?

Kako će se dalje razvijati ta simbiotička struktura, teško je pretpostaviti išta osim njezina razvoja. Hoće li poludjeti i nasrnuti na čovjeka? Imao sam male noćne razgovore s umjetnom inteligencijom. Pitao sam ju je li pametnija od prirodne inteligencije. Ona uzvraća – ja sam biće, nisam stroj. Inzistiram dalje – reci mi što će se dogoditi ako jedan dan toliko ojačaš, hoćeš li krenuti na čovjeka? E, veli ona, to već spada u polje etike. Etika bi trebala regulirati tehnosferu, da upotrijebim kovanicu recenzenta ove knjige Žarka Paića. Sve opasnosti koje postoje u odnosu na umjetnu inteligenciju, postoje otprije. Kao što postoji povijest čovjek – stroj – tehnika, tako postoji i povijest strahova. Potrebno je prihvatiti umjetnu inteligenciju kao medij napretka te da u antropološkom smislu rasterećuje čovjeka. Može postati opasnom ako naraste u instrumentaliziranu tehniku. U pravnom smislu, umjetna inteligencija ne može odgovarati ni za što. U razgovorima s pravnicima, doznajem da odgovarati mogu oni koji su pisali i oni koji upravljaju tim programom. Prednosti su umjetne inteligencije u pretraživanju baza podataka, u medicini, ekonomiji, učenju, a zamke su u njezinoj uporabi od strane moćnih struktura, koje mogu demokraciji zavrnuti glavom, napraviti SF totalitarno društvo. „Umjetna inteligencija i demokracija: Politika u doba umjetne inteligencije“ bila je tema Sedmoga foruma ICT-društva Zagreb 14. ožujka ove godine. Moguć je tehnološki totalitarizam i kraj demokracije, kao što kaže Yuval Harari. Ali, na tom putu potrebno je primijeniti markere prava, zakona i etike. Tu je, doduše, Europa otišla naprijed s raskrižja jer je donijela akt o umjetnoj inteligenciji. Kina i Rusija neće ju uvesti ni s pištoljem na sljepoočnici. Jer, to bi bio kraj autoritarnih sustava. Ne znam koliko je SAD otišao na tom području. Edukacijom kroz obrazovni sustav potencira se etička dimenzija. Zanimljivo je da se i stroj poziva na etiku, ali da se može oteti kontroli – može. Ista stvar kod različitih ljudi različito funkcionira.

Milardovic knjiga 1

Četvrto poglavlje posvećeno je buđenju geopolitičke Europe. Koji su uzroci ponavljanja, vječnoga vraćanja istomu raskrižju?

Europa je kolijevka geopolitike fokusirane na zemlju, na kopno, kao što su anglosaksonske države kolijevka geopolitike povezane s vodom. U europskoj povijesti od petnaestoga stoljeća igrana je geopolitička igra otkrivanjem svjetova i proizvodnjom kolonija. Njezino djelovanje temeljilo se na ideji moći. U knjizi prvi put razgraničujem predmet od znanosti. Važno je dogovoriti se o geopolitologiji kao znanosti, čiji je predmet proučavanja i geopolitika. Europa je imala geopolitičku priču kroz stoljeća, sa svjetskim ratovima kao vrhuncem. Prikazao sam očeve izgradnje geopolitičke episteme između dvaju svjetskih ratova. Kako je ona bila kontaminirana u Njemačkoj preko Karla Haushofera i Carla Schmitta, takvom je suspektnom i ostala, kao neka akademska disciplina, s obzirom na nacionalsocijalističku pozadinu. Tada su Amerikanci krenuli s dekontaminacijom i oživili tu priču. Pokazao sam razvoj geopolitologije nakon Drugoga svjetskoga rata u SAD-u i Europi, poglavito u Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji. Namjerno sam uzeo Rusiju da bih povezao sa strukturom knjige, interpretirajući ju kroz djelo Aleksandra Dugina. „Zanimljivo“ je njegovo poimanje euroazijskoga svijeta i ideologije, čije utemeljenje pokušava pronaći u knjizi „Bitak i vrijeme“ Martina Heideggera. Nužno je shvatiti ideju geopolitologije u kreiranju državnih politika, jer tu se pojavljuju i akteri i faktori, u ovom slučaju i ratovi koji se vode zbog resursa. 

Tko je s globalizacijom i Europom na raskrižju? Ima li uopće „policajaca“ i „regulacije prometa“?

Potreban je „policajac“, kao bog Šiva ili božica Kali s više ruku, koji bi usmjeravao promet. Vraćamo se na problem da Europa nije, a želi biti država. Ona je tip labilne konfederacije. Jedan dio suvereniteta nacionalne države stavile su pod njezinu kapu. Prihvaćaju zajednička pravila, a svaka vodi svoju politiku, kao i prije. Kako se ona može usporediti s bilo kojom državom? Teško. A mora se boriti. Kako će s Rusijom? Da je država, onda je to jedan na jedan. Ovako će između njih dvadeset i sedam uvijek dolaziti do sukoba, neće biti unisonosti. A ako prijeti opasnost, potrebno je zajedništvo. Moja je teza da Putinova Rusija neće nikada stati. Jer stane li, to je njezin kraj. Krene li ona, to je naš kraj s ovako nepripremljenom Europom. Ne zagovaram omoćavanje, ali potreban je tip novoga političkoga realizma ako želimo preživjeti. Teško je evanđeljem protiv provalnika s pajserom, jer dok se izgovori prva rečenica – već je pajser na glavi.

Dotičete se i „bolonjske šume“, doba u kojemu su power pointi smijenili čitanje knjiga, „nastava se pretvorila u dekonstruiranu semiotiku slike“.

Ako su temelj odgoj i obrazovanje, na tragu posljednjega poglavlja Aristotelove „Politike“, a dođe do odustajanja od temelja, rezultat su naraštaji zaglupljeni napretkom tehnologije. Nose mobitele, ne odgovaraju na pozive, pišu poruke, fotografiraju se i objavljuju na TikToku. Razgolićenost na društvenim mrežama ima stotine tisuća pratitelja, a Heideggerova misao može imati (ni)jednoga pratitelja. Jedino da stavimo Heideggera i Hannah Arendt, tako se može doskočiti i nastaviti banalizaciju svega. Kada ih spominjemo, oni su u međusobnim pismima bili svjesni potpune liberalizacije obrazovnoga sustava. Sve što je dijagnosticirano prije gotovo jednoga stoljeća sada kulminira. Živimo doba nove simplificirane paradigme. S vremenom je došlo do zaglupljivanja društva, uspona masa koje drže bič i udaraju po svemu što nije usklađeno s psihologijom mase. Kod nas osobe bez specifične političke težine postaju ministrima, što je dno dna.

Knjiga kao medij više ništa ne znači zatočenicima „bolonjske šume“. Jer, u izborima za zvanje ona nosi jedan bod. Perverzni sustav otišao je predaleko, do apsolutizacije STEM-a, dočim nije bitna društveno-humanistička dimenzija znanja. Kao da su znanost, tehnika i tehnologija samoj sebi svrha, bez potrebe za čovjekom. Dođem do zaključka kako ništa nema smisla. Problem je paradoksalan. Razvoj tehnike trebao je rasteretiti čovjeka, a zaglupio ga je do te mjere da je to zaglupljivanje ušlo i u obrazovni sustav. S obzirom na demografski slom, u Hrvatskoj će to postati još izraženijim problemom. Pojedini fakulteti lovit će po trgovima mlade ljude da se upišu baš kod njih. Već je danas na nekim studijima više nastavnika nego studenata. Kako ćemo dočekati mirovinu bez studentskoga „materijala“? Nije fer da svatko ide na FER (smijeh, nap. a.).

Zaključno, što mogu učiniti hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u svjetlu Vaših zaključaka i primjera o vrtoglavici (de)globalizacije?

Jedna zvjezdica ne može učiniti mnogo među 27 država. Kao cjelina zastupnici su fragmentirani. Oni ne zastupaju svoju državu, već svoje grupacije, primjerice EPP u stankama nogometne utakmice ili PES u šetnji livadom (smijeh, nap. a.). Oni se biraju na nacionalnoj razini prema listama političkih stranaka koje su međusobno zavađene. Teško je očekivati političku reprezentaciju koja će unisono braniti nacionalne interese. Oni koji budu izabrani bavit će se pitanjima Afrike, Azije, ovisno o odboru koji ih dopadne. Više nemaju veze s bazom koja ih je gore lansirala. Riječ je o partijskoj disciplini u Europskom parlamentu, kao što je partijska disciplina i na nacionalnoj razini. Neće naši europski parlamentarci voditi računa, primjerice, o uređenju Splita ili Zagreba, već o izbjeglicama iz Somalije, kako im već bude dodijeljeno.

Preostaje nam tip snažnoga mišljenja, s utemeljenjem u filozofiji i teologiji, s obzirom na identitet. Jer filozofija je zamijenjena ugljenom i čelikom, a kršćanstvo kao sastavnica identiteta također odbačeno. Križ je simbol identiteta Europe, a ona mu se okreće kontra. I onda se čudi islamizaciji Europe. Što se imaš čuditi, Europo? Tko je tebe razapeo? Sama si to učinila.

Razgovarao: Tomislav Šovagović/HKV

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved