Connect with us

Vijesti

Obskurna 5. obljetnica ili zašto je Poljudska “svastika” vrlo bitna za lustraciju

Published

on

U nedjelju 12. lipnja 2020. navršava se punih 5 godina a da još uvijek nije otkrivena organizirana grupa odnosno nalogodavci, planeri i izvršitelji tehnički, personalno, tehnološki, materijalno, sigurnosno-obavijesno i logistički vrlo složene i zahtjevne operacije „ucrtavanja“ nacističkog simbola kukastog križa u travnjak stadiona u Poljudu, a koja je pravno kvalificirana kao kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju te za koju je zakonodavac predvidio zatvorsku kaznu do tri godine.

Bila je to politička, društvena, kulturna, etička i estetska diverzija planetarnog odjeka i iste takve mondijalne štete po ugled Republike Hrvatske, a jedna je u nizu kontinuiranih, pomno planiranih i provedenih provokacija i diverzija kojima je cilj da se Republika Hrvatska i njezini državljani prikažu i ozloglase u svijetu kao (pro)fašistički, antidemokratski, ekstremno desničarski, nekulturni, necivilizirani i nehumani!

Republika Hrvatska kao pravna država ima i za ta i takva kaznena djela mjerodavne i odgovorne državne organe, koji i nakon 5 godina još nisu otkrili inspiratore, nalogodavce, tehničku i sigurnosno-obavijesnu potporu te i same izvršitelje!!? Stoga je javnost potrebno podsjetiti tko su u MUP-u RH i Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj hijerarhijski i/ ili mjesno izravno ili neizravno nadležni za kazneno djelo počinjeno na stadionu u Poljudu, te, logično, potencijalno i (su)odgovorni za neotkrivanje, ili, nadajmo se, zakašnjelo otkrivanje organizirane grupe nalogodavaca, planera, tehničkih i sigurnosno-obavijesnih logističara te izravnih izvršitelja odnosno „hortiinstalatera“ zloglasnog kukastog križa u travnjaku stadiona.

Prvi je u personalnom ustroju Ministarstva unutarnjih poslova RH tadašnji ministar R. O. i njegov zamjenik E. T., potom od 23. siječnja 2016. novi ministar unutarnjih poslova V. O. i nešto kasnije njegov zamjenik D. B., tadašnji glavni ravnatelj policije V. D. i njegov zamjenik te od 6. travnja 2016. novi glavni ravnatelj policije Z. V., tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije V. B. i od 1. travnja 2016. njegov nasljednik na tom položaju M. S., tadašnji i sadašnji načelnik Uprave policije K. B. (prethodno navedeni su i pomoćnici ministra unutarnjih poslova), tadašnji i sadašnji voditelj Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima D. P., zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske do 31. ožujka 2016. M. S., načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj S. M. koji od 1. travnja 2016. obavlja poslove načelnika u toj istoj policijskoj upravi, načelnik Prve policijske postaje Split I. P., te mjesno nadležni za konkretnu četvrt grada Splita policijski službenik za prevenciju G. P. i kontakt policajac A. J. K.

Hrvatski nogometni savez (HNS) potpisao je s HNK „Hajduk“ ugovor o organizaciji utakmice između reprezentacija Hrvatske i Italije, kojim su definirana međusobna prava i obveze a HNS je organizator utakmice čime je preuzeo i formalnopravnu odgovornost za njezino nesmetano i sigurno odvijanje. Kao što je to uobičajeno kod utakmica koje hrvatska reprezentacija igra u Rijeci, Osijeku, Koprivnici itd., HNS koristi logistiku domaćeg kluba i to mu plaća. A u Statutu HNK „Hajduk“ u članku 7. podstavci 1 i 5 je i navedeno da: „Društvo u svome poslovanju obavlja sljedeće djelatnosti: – upravljanje i održavanje športskih građevina“. Tako je bilo i za utakmicu reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu gdje je HNS formalnopravno preuzeo organizaciju utakmice ali uz ugovorenu tehničku i logističku potporu HNK „Hajduk“, kao što je to bilo i na utakmici reprezentacija Hrvatske i Gruzije odigrane u Splitu na tom istom stadionu u Poljudu 3. lipnja 2011. godine. Što znači da se HNK „Hajduk“ nije privremeno „iselio“, ispraznio športske terene, prostore i prostorije na stadionu i prestao djelovati, a HNS doveo svoje (kojih i nema) tehničke i ostale službe potrebne za organizaciju utakmice te stvarno fizički odnosno tehnički i logistički a ne samo formalnopravno preuzeo cjelokupno funkcioniranje stadiona. Naprotiv, a to je i jedino moguće i logično, HNK „Hajduk“ je nastavio svoju punu djelatnost kako u športskom tako i u ostalim dijelovima svog cjelokupnog ustroja. Trenirali su nogometaši svih uzrasnih kategorija, radili su administracija, marketinška i zdravstvena služba, zaštitari i tehničke službe za čuvanje i održavanje stadiona i travnjaka, kao i sva ostala logistika i servisi.

U tom ugovorenom formalnopravnom odnosu HNS i HNK „Hajduk“ te poglavito u kontekstu tih i takvih konkretnih tj. tvarnih i stvarnih personalnih, tehničkih te sigurnosnih uvjeta i činjenica u organizaciji utakmice i na stadionu, logično je da se ne može u potpunosti isključiti potencijalna neizravna (su)odgovornost po položaju za navedeni događaj tadašnjeg predsjednika Uprave HNK „Hajduk“ M. B. Premda fizički nije bio nazočan jer ne stanuje u Splitu, ne može se u potpunosti isključiti potencijalna neizravna (su)odgovornost po položaju i tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora HNK „Hajduk“ Lj. P. V.

Povodom neslavne „petogodišnjice“ neuspješne (ili možda uspješno opstruirane?) policijske istrage za otkrivanje identiteta nalogodavaca, planera, tehničkih i sigurnosno-obavijesnih logističara te i samih izvođača „ucrtavanja“ kukastog križa u travnjak stadiona u Poljudu, bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović 12. lipnja 2016. na službenom Facebook-profilu napisala je sljedeće: „Pod okriljem noći, iscrtana je svastika na Poljudu. Ponovno pozivam MUP da pronađe počinitelje“.

U intervjuu kojeg je Nova TV emitirala 13. svibnja 2016. u 19,15 sati, bivšem ministru Vlahi Orepiću postavljeno je i sljedeće pitanje: „Što je s istragom oko svastike na Poljudu? U kojoj je to fazi?“, na koje je on ovako odgovorio: „Mi smo propisali nagradu (20 tisuća kuna, op. a.), to je vrlo teško riješiti, ali učinit ćemo sve da to riješimo i ne bih dao neke komentare u ovom trenutku, ali najveći problem u svemu tome je što se ta famozna svastika toliko politizira i koristi u jednu primitivnu politiku, tako da ne bih zaista više ulazio u to“.

Dakle, kao što se to u prethodnom citatu moglo pročitati, bivšem ministru Vlahi Orepiću nije bio problem niti ima društvenog, političkog, etičkog i estetskog značaja činjenica da još uvijek ni nakon punih 5 godinaorgani MUP-a nisu otkrili naručitelje i izvršitelje te barbarske diverzije, nego ga smeta što se ona „politizira“!! Pa nitko i da hoće tu diverziju ne može politizirati, jer je to ona a priori tj. sama po sebi i u sebi odnosno inherentno politička diverzija, te se kao takva i može samo i jedino tako i kvalificirati – kao društveno, etički i estetski negativna te i destruktivna politička pojava i kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Je li to bio i neizravan odgovor bivšeg ministra Vlahe Orepića na u prethodnom dijelu teksta citiranu facebook-poruku bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i insinuacija da ona „politizira i koristi u jednu primitivnu politiku“ policijsku istragu o autorima i izvoditeljima te diverzije, teško je pouzdano utvrditi? No, štogod da jest, nedvojbeno je i jasno da je zahtjev demokratske javnosti i javne moralne savjesti za otkrivanjem te organizirane grupe diverzanata na ugled Republike Hrvatske za bivšeg ministra Vlahu Orepića „politizacija“, a ne legalan i legitiman demokratski pritisak zbog nesposobnosti (ili možda nemotiviranosti?) organa MUP-a da se konačno otkriju autori i počinitelji te monstruozne političke, društvene, kulturne i etičke diverzije, agresije i destrukcije! Pa što bi bivši ministar Vlaho Orepić i Ministarstvo unutarnjih poslova RH trebali dobiti javnu pohvalu za pokazane i dokazane nestručnost, neznanje i nedostatnu motiviranost u 5 godina dugoj istrazi (ili možda „istrazi“), ili su za pokazane i dokazane neuspješnost, nesposobnost i neodgovornost zavrijedili javnu kritiku, pozivanje na odgovornost te prepuštanje vođenja istrage istražiteljima koji su za to stručni, sposobni, odgovorni i motivirani.

Kukasti križ na stadionu u Poljudu bio je pravilnog geometrijskog oblika, simetričan, ravnih rubova i svuda jednako široke „pruge“ oko 12 centimetara i na površini travnjaka od oko 12 četvornih metara, tako da je očito da ga se tako pravilnog i tolike veličine nije moglo „ucrtati“ bez šablone, te sudjelovanja najmanje dvojice ili i više „hortikulturnih majstora“ koji su za to izvesti morali imati i odgovarajuće vrijeme, jer se na tolikoj površini kukasti križ pravilnog oblika i simetričan nikako nije mogao „ucrtati“ u travnjak za samo nekoliko minuta. Oprema, tehnička sredstva i posuda s herbicidom zbog svoje glomaznosti i težine nikako se nisu mogli unijeti na travnjak preko oko 2 metra visoke ograde kojom je okružen, nego samo i jedino kroz vrata. Isto to vrijedi i za unošenje tih istih sredstava i opreme u stadion, jer se i tu nisu mogli unijeti preko ograde! Unatoč svemu tome što olakšava i omogućuje uspješnu istragu, kako, zašto, zbog čega ili koga mjerodavni organi Ministarstva unutarnjih poslova RH nisu mogli (ili možda htjeli?) otkriti inicijatore, podupiratelje i izvršitelje diverzije „ucrtavanja“ svastike u travnjak stadiona u Poljudu? Možda zbog nedostatnog stručnog znanja, vještine, iskustva, motivacije upornosti i odgovornosti u toj istrazi, ili pak možda zbog povoda i razloga koji su izvan policijske i kriminalističke struke i prakse?

Paradoks je i potpuna stručna i društvena nelogičnost da su neki od tih MUP-ovih rukovodećih kadrova i usprkos neuspješnoj istrazi nagrađeni tako što su promaknuti na više, složenije, odgovornije (vjerojatno i bolje plaćene) rukovodeće položaje; a neki su zadržali svoje dotadašnje rukovodeće položaje! S. M. je unaprijeđen za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, M. S. je promaknut u načelnika Uprave kriminalističke policije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, Z. V. je unaprijeđen u glavnog ravnatelja policije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, a K. B. i D. P. zadržali su dotadašnje položaje načelnika Uprave policije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, odnosno voditelja Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima!!! Od kada se to, gdje i zašto javno evidentna neuspješnost u struci i radu nagrađuje unaprijeđenjem na ljestvici rukovodećhi položaja ili zadržavanjem istih? Pa kad nisu mogli i bili sposobni riješiti manje složene i zahtjevne istrage, kako će tek moći uspješno funkcionirati na znatno složenijim i zahtjevnijim poslovima, zadacima i upravnim položajima?

Zbog svega u prethodnom odlomku navedenog, treba očekivati te i poticati aktivan demokratski pristup i pritisak javnosti na sadašnjeg predsjednika Vlade RH i sadašnjeg ministra unutarnjih poslova (neovisno o tome da su to samo tehnički) da se istraga za otkrivanjem identiteta organizatora i počinitelja kaznenog djela u Poljudu intenzivira i dodatno ekipira stručno primjereno educiranim i sposobnim, odgovornim i motiviranim istražiteljima. Zastupnici u Hrvatskom saboru demokratskih političkih stranaka tj. onih koje štite i promiču ljudska i građanska prava i slobode, trebaju ako do formiranja sljedećeg saziva Sabora ne budu otkriveni organizatori i počinitelji postaviti pitanje budućem predsjedniku Vlade RH i budućem ministru unutarnjih poslova do kada očekuju i predviđaju da će istraga biti uspješno privedena kraju i konačno otkriveni izravni i neizravni počinitelji diverzije u Poljudu koja je imala za cilj rušenja ugleda Republike Hrvatske pred licem cjelokupne svjetske demokratske javnosti? Logično, isto to pitanje predstavnici demokratskih stranaka u budućem saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost trebaju postaviti kao točku dnevnog reda sjednice.

Evo samo kratak izvadak sa jednog D. B., koji je bio predstojnik Mesićeva ureda u vrijeme kada su se slali dokumenti u Haag. Od onih spomentih 2400 O. “ljudi od povjerenja”, niti jedan još nije smijenjen. Isti je slučaj i sa odgovornima za ubojstvo Hrvatskog Branitelja D. P. prigodom.

Svastika se nije mogla ocrtati bez znanja tadašnjeg predsjednika Hajduka M.B, predsjednika nadzornog odbora LJ.V.P i vrha SDP-a, odnosno bivšeg ministra policije R.O. i tadašnjeg predsjednika vlade Z.M , tvrde iz Udruge “Istinom protiv laži”

Osuda ovog čina odjeknula je u cijelom svijetu!
Svi su našli interes, Hajduk da se riješi ljudi iz HNS-a, a SDP da se i dalje kompromitira Hrvatska, a Hrvati nazivaju fašističkim narodom.
HNS je imao potpunu kontrolu svih događanja na stadionu, no noć prije utakmice sa Italijom hajdukovo rukovodstvo je došlo kod zaštitara zaštitarske tvrtke P. koja je 18 godina imala Ugovor sa Hajdukom i reklo im da su tu večeras slobodni.

Tu večer nacrtala se svastika!

Uz pomoć MI6, MOSAD-a i lijevog, paraobavještajnog i nedomoljubnog krila sigurnosnih službi kao i političari koji su Hrvatsku sustavno pljačkali i uništavali, točnije djeca i unuci komunističkih fašista koji su pod palicom Tita i masona Churcilla izvršili pokolje nad nevinim Hrvatima.
Samo naivnima nije jasno da sve akcije kompromitiranja Hrvatske, (po resursima najbogatije europske države), financiraju neprijateljske strane tajne (masonske) službe, a sve u dogovoru sa korumpiranim političarima.
Pojedini antihrvati na vlasti i u oporbi ne mogu prihvatiti Hrvatsku ni da hoće, jer su je izmasakrirali i opljačkali i za to moraju odgovarati.
Samo DOMOLJUBNA KOALICIJA SA VJEROM U ISUSA KRISTA može i mora provesti lustraciju!

Izvor: Braniteljski-forum | Udruga “Ne govoru mržnje, istinom protiv laži | Hrvatski Fokus

Izvorni autor: HF/Foto: fah

Dražen Šemovčan
Autor: Dražen Šemovčan, Dragovoljac DR, HRVI, predsjednik UHB RH-a
Advertisement

Vijesti

PADRE PIO I SILAZAK GOSPE MEĐU HRVATE: ‘USKORO DOLAZI U VAŠU ZEMLJU’

Published

on

Malo je poznata činjenica da su dvoje svetaca dvadesetog stoljeća, papa Ivan Pavao II Majka Tereza iz Kalkute gajili stanovitu pobožnost prema ukazanjima u Međugorju i da su bili ujedinjeni u molitvi svaki dan sa Gospom – piše Zrinka Požežanac u Vjera.hr.

Još je manje poznata činjenica da je Padre Pio, veliki talijanski mistik, stigmatik i svetac imao ikakve veze sa događajima u Međugorju. A imao je.

Iako je ovozemaljski život napustio puno prije nego li će ukazanja u Međugorju započeti, Padre Pio ostavio je dva veličanstvena proročanstva koja se tiču dvoje odvojenih mističnih događaja koja će se zbiti u Međugorju.

A nakon smrti ovaj je svetac poslao protestantskog dječaka u Međugorje po ozdravljenje

Župnik, Padre Pio i kip iz Međugorja kao izvor čudesa

Jedno od tih odnosi se na sama ukazanja, dok se drugo povezuje sa Gospinim kipom koji je iz Međugorja prilikom jednog hodočašća odnešen u Civitivecchiu (Italija) gdje je naposljetku proplakao krvavim suzama, što je silno čudo koje je Crkva odobrila. 

Naime, 1994. godine, don Pablo Martin bio je župnik crkve sv. Agostino u okrugu Pantano u Italiji Civitivecchia, gdje se trenutno nalazi spomenuti kip Majke Božje. Upravo je don Pablo taj koji je organizirao hodočašće u Međugorje u rujnu te godine i kupio 40 cm dugačak kip Djevice Marije od bijelog gipsa kao suvenir iz Međugorja.

Zanimljivo je istaknuti, don Pablo gajio je snažnu pobožnost prema Padre Piu i to čak prije nego li će otac Pio biti službeno proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. 2002 godine.

Njegova pobožnost prema njemu je bila značajna jer upravo Padre Piu idu sve zasluge prilikom odabira kipa, naime, Don Pablo je tražio njegov zagovor u pomoći oko odabira kipa koji je poslije plakao krvavim suzama ukupno 14 puta u različitim prilikama.

Prema kazivanju Don Pabla, bio je to jedan od najljepših događaja u njegovom životu koji je rezultirao odabirom i kupnjom upravo tog kipa po pomoći i zagovoru oca Pia.

Randall Sullivan je zapisao u svojoj knjizi “The Miracle Detective” tu čudesnu vezu.

Činjenica da je Padre Pio umro 1968 godine upravo to čini tu nebesku poruku povezanu u duhovnoj komunikaciji između oca Pia i župnika koja čini cijelu stvar zanimljivom. Znamo da u Boga nema slučajnosti tako da je cijeli “slučaj bio isplaniran”.

Također, treba spomenuti da dok je još hodao ovom zemljom i primao hodočasnike u svom samostanu u San Giovanni Rotondu, često bi znao prorokovati mnoge događaje.

BBC novinarka svjedoči

U knjizi “A Spark from Heaven” BBC-eva novinarka Mary Craig izvještava da prije nego li će započeti ukazanja u Međugorju, Padre Pio kazao je grupi hodočasnika koja ga je došla posjetiti iz Mostarske biskupije: “Blagoslovljena Djevica Marija uskoro će posjetiti vašu zemlju”

Upravo te riječi Padre Pia čine ovo proročanstvo izvanrednim.

Naravno, ne trebaju mnogo čuditi te njegove riječi, Padre Pio bio je poznat po svojim duhovnim darovima. Bog mu je dao izvanredne milosti. Između ostalih, imao je dar ozdravljenja, dar čitanja srca tijekom ispovjedi, dar bilokacije, vizije Isusa i Marije i svoga anđela čuvara kao i dar proroštva, a jednog je dječaka i to protestanta poslao u Međugorje po ozdravljenje i taj dječak je ozdravio pri dolasku u Međugorje a obitelj se obratila na katoličanstvo. Ovo je priča o tom čudu:

Continue Reading

Vijesti

Deutsche Welle: Priznanje Palestine raste na jedanaest država EU-a

Published

on

EU i Bliski istok Unatoč trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela, Europska unija ustraje na dugoročnom “rješenju dviju država” kada je u pitanju mir na Bliskom istoku.

EU pod tim pojmom shvaća državu Izrael s jedne strane i državu Palestinu unutar granica koje su okvirno definirane prije više od 30 godina u takozvanim sporazumima iz Osla između Izraela i Palestinaca.

Vanjskopolitički predstavnik EU-a Josep Borrell ponovno je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak istaknuo kako se EU službeno drži “rješenja dviju država”, ali je istodobno zaključio kako je “rješenje dviju država svakim danom sve teže. Moramo razgovarati o tome, ali humanitarna kriza u Pojasu Gaze sada je prioritet”, kaže prvi diplomat EU-a. On je dodao kako je za trajno političko rješenje, potreban „pojačani angažman”.

Priznanje raste na jedanaest država EU-a

Sve države članice Europske unije priznaju Izrael kao državu. Istodobno samo devet od 27 članica EU-a palestinske teritorije smatra državom. To bi se trebalo promijeniti ovog utorka. Naime Španjolska i Irska sada također žele priznati državu Palestinu u granicama teritorija Zapadne obale Jordana, istočnog Jeruzalema i Pojasa Gaze. To je u utorak učinila i Norveška koja doduše nije članica EU-a, ali njezina odluka također ima težinu.

Međutim, na ovim područjima ne postoji jedinstvena vlada. Hamas, koji je u EU-u klasificiran kao teroristička organizacija, prije rata je vladao Pojasom Gaze.

Malta i Slovenija najavile su da će priznati Palestinu čim za to dođe vrijeme. Belgija je odlučila ne dodijeliti državnost palestinskim teritorijima do daljnjega, objavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Većina zapadnoeuropskih članica EU-a nije priznala Palestinu, kao ni Velika Britanija ni SAD. Istočnoeuropske članice od Poljske do Bugarske priznale su Palestinu još krajem 1980-ih, tada kao dio Istočnog bloka, koji je bio na propalestinskoj strani. DDR je Palestinu također priznavao kao punopravnu državu. Prestankom Njemačke Demokratske Republike 3. listopada 1990. i pristupanjem Saveznoj Republici, ovo priznanje je prestalo važiti.

Njemačka, Francuska, Italija čekaju s priznanjem

Većina država EU-a, uključujući i Njemačku, želi prihvatiti palestinsku državu ako bude mira, te ako Izrael također poduzme ovaj korak. No to je prilično malo vjerojatno. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odbacivala je dvodržavno rješenje čak i prije aktualnog rata protiv Hamasa. S druge strane teroristička skupina Hamas odbacuje izraelsku državu i jedan od njezinih ciljeva je uništenje židovske države.

“Podržavamo uspostavu palestinske države, ali palestinska država mora priznati Izrael i biti priznata od Izraela. To svakako ne može biti palestinska država koju vodi Hamas, koji je teroristička organizacija”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je trenutno i predsjedavajući skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja G7.

Prije nego što se ponovno ozbiljno razmotri dvodržavno rješenje, krvavi sukob između Hamasa i Izraela mora biti okončan. O tome je vladalo suglasje ministara vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu ovog ponedjeljka. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi “kako bi se okončala patnja za taoce koji su još u zatočeništvu Hamasa i kako bi se konačno okončala patnja za ljude u Gazi”. Nakon terorističkih napada na Izrael početkom listopada u kojima je Hamas ubio 1.200 ljudi, a oteo 250, izraelska vojska pokrenula je veliku vojnu operaciju razbijanja položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Sudski nalog se ignorira – što sada?

No područje je daleko od bilo kakvog primirja. Hamas je ponovno ispalio rakete prema Tel Avivu iz Rafaha u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je nakon toga granatirala izbjeglički kamp u blizini Rafaha, što je, prema palestinskim izvorima, prouzročilo najmanje 35 poginulih. “Obje strane ne poštuju naloge Međunarodnog suda pravde”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Bruxellesu.

“Ovo je prava dilema. Kako međunarodna zajednica može nametnuti provedbu odluka Međunarodnog suda pravde?” – upitao je Borrell ostale ministre vanjskih poslova. Međunarodni sud pravde u Haagu naredio je u petak, na zahtjev Južnoafričke Republike, da Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, i omogućiti više humanitarne pomoći. O stanju na jugu Pojasa Gaze će danas raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na hitno sazvanoj sjednici.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock govori u ime velike većine država članica kada u Bruxellesu kaže: “Privremene mjere Međunarodnog suda pravde su obvezujuće i naravno da ih se mora slijediti. No mi svjedočimo akcijama suprotnim tome. Bilo je više raketa na Tel Aviv koje je ispalio Hamas. U isto vrijeme, vidimo da nije nikakav dobitak za sigurnost Izraela i da neće dovesti do oslobođenja niti jednog taoca ako ljudi sada gore u izbjegličkim šatorima”. Baerbock pritom aludira na izraelski napad na izbjeglički kamp, ​​koji sada istražuje izraelsko državno odvjetništvo.

“Međunarodno pravo vrijedi za sve, to se također odnosi na izraelsko ratovanje”, rekla je njemačka ministrica. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je kako Hamas također krši međunarodno pravo skrivajući svoje pozicije među civilnim stanovništvom.

„Hamas instrumentalizira ljude u Rafahu. Namjera Hamasa je Izrael namamiti u medijsku zamku”, rekao je Antonio Tajani. Slike civilnih žrtava u Pojasu Gaze naravno diskreditiraju Izrael.

“Bez antisemitizma glavnog tužitelja”

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell oštro je kritizirao izraelsku vladu zbog najave da se ni pod kojim uvjetima neće pridržavati naloga Međunarodnog suda. „Ne samo Međunarodni sud Ujedinjenih naroda, koji ima nadležnost nad državama, nego i Međunarodni kazneni sud, koji ima nadležnost nad pojedincima, treba tretirati s poštovanjem”, odlučan je Josep Borrell.

Glavni tužitelj Kaznenog suda u Haagu zatražio je, među ostalim, raspisivanje tjeralice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina. “Mi moramo pustiti sud da odluči, i to bez vrijeđanja, što misli o zahtjevu glavnog tužitelja. Nažalost, to nije slučaj. Glavnog tužitelja se optužuje za antisemitizam, što se uvijek događa kada postoji nešto što se Vladi Benjamina Netanjahua ne dopada. Optužbe za antisemitizam protiv tužitelja su za nas neprihvatljive”, rekao je Josep Borrell.

Bernd Riegert/Deutsche Welle

Continue Reading

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved