Connect with us

Vijesti

VELIKA OČEKIVANJA ili… Što će se dogoditi ako Vrhovni sud poništi odluku, utemeljenu na prijevari, Roe protiv Wadea?

Published

on

Vrhovni sud, u slučaju koji uključuje pobačaj, možda, ponavljam, možda poništi ili barem dramatično smanji opseg Roe protiv Wadea, slučaja iz 1973. godine koji je poništio zakone protiv pobačaja u svim državama. Prije šesnaest godina napisao sam sljedeće:

Tim Russert s NBC-a citirao je suca Anthonyja Scaliju, rekavši: “[Citat Scalie] možda će iznenaditi neke ljude: … ‘Kad bi savezna država dopustila pobačaj na zahtjev, ja bih mirne savjesti mogao glasati protiv pokušaja da se taj zakon poništi. … Imam religiozne poglede na tu temu, ali oni nemaju nikakve veze s mojim poslom.’” Obratite pažnju na Russertovu tvrdnju da bi to “moglo iznenaditi neke ljude”.

Razlog ovog “iznenađenja” su ljevičari u akademskim krugovima, mainstream medijima i Hollywoodu koji zbunjuju ljude po tom pitanju. Roe nije legalizirao pobačaj. Umjesto toga, Sud je otkrio “pravo na privatnost” — koje nije spomenuto nigdje u Ustavu.

Nakon nominacije Johna Robertsa za mjesto na Vrhovnom sudu, novinar Los Angeles Timesa napisao je: “Predsjednica Nacionalne organizacije za žene (NOW), Kim Gandy, upozorila je da je od svih kandidata za visoki sud koje Bush razmatra Roberts jedan od najekstremnijih kad se radi o pitanju poništavanja presude Roe protiv Wadea koja je legalizirala pobačaj (naglasak dodan)”. Legalizirala pobačaj?

Naši su Očevi osnivači ograničili dužnosti, ovlasti i obveze savezne vlade, prepustivši ostatak ljudima i samim državama. To uključuje i pobačaj.

Godine 1971., gotovo dvije godine prije Roe protiv Wadea, Vrhovni je sud presudio u slučaju Sjedinjene Države protiv Vuitcha, njihovom prvom slučaju koji uključuje pobačaj. Presuda je potvrdila zakon Kolumbijskog distrikta koji dopušta pobačaj samo radi očuvanja života ili “zdravlja” žene. Sud je, međutim, velikodušno definirao zdravlje tako da uključuje “psihičko i fizičko blagostanje”. To je učinkovito omogućilo pobačaj iz gotovo bilo kojeg razloga.

Godine 1972., godinu dana prije Roe protiv Wadea, 13 država — uključujući Kolorado, Kaliforniju, Oregon i Sjevernu Karolinu — dopuštalo je pobačaj iz razloga koji uključuju mentalno ili fizičko zdravlje majke, silovanje, incest i deformaciju fetusa. New York je dopuštao pobačaj na zahtjev do 24. tjedna trudnoće, a slični su zakoni vrijedili i na Aljasci, Havajima i Washingtonu. Mississippi je dopustio pobačaj radi silovanja i incesta, dok je Alabama dopuštala pobačaj zbog fizičkog zdravlja majke. Trideset i jedna država dopuštala je pobačaj samo da bi se spasio život majke.

Što će se dogoditi u svijetu nakon Roe protiv Wadea?

USA Today je proveo analizu po državama. Njihova analiza očekuje da će 11 “konzervativnih država” odmah donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj. Ali te “konzervativne države” imale su 2000. godine samo 122 pružatelja usluge pobačaja, manje od 7% od 1.819 pružatelja pobačaja u zemlji. “Većina od tih 122 pružatelja (65) nalazi se u Teksasu”, piše USA Today. Ako snage pro-izbora mogu zadržati Teksas (vrlo moguće, s obzirom na sklonost žestoke demokratske manjine da pobjegne u Oklahomu kako bi zakonodavnom tijelu uskratila kvorum kad su njihovi članovi lošeg raspoloženja) ostaje nam 57 pružatelja. Ako se demokrati koji kontroliraju zakonodavna tijela Alabame i Arkansasa odluče ponašati kao demokrati, a ne diksikrati, taj bi ukupan broj mogao pasti na 36.”

To nam ostavlja osam “konzervativnih država” sa samo 36 pružatelja pobačaja među njima — već težak zadatak za svaku ženu koja traži pobačaj u tim državama. U njih šest — Mississippiju, Kentuckyju, Dakotama, Missouriju i Nebrasci — žena ne može pronaći pružatelja usluge pobačaja u 97% do 98% okruga tih država.

Drugim riječima, kako stvari trenutačno stoje, konzervativne države svode pobačaj na gotovo nepostojanje, tako da se svijet nakon Roea, barem u tim državama, malo mijenja.

Usprkos podršci NOW-a, čini se da su obični Amerikanci oprezni u pogledu opsega Roea. Da, prema nedavnoj anketi CBS-a, 59% Amerikanaca naziva Roea “dobrom stvari”. No, kad ih se pritisne na malo konkretniji odgovor, ljudi daju odgovore koji dramatično mijenjaju sliku. Samo 25% želi pobačaj na zahtjev — što je učinkovito pozicija Roea. Četrnaest posto želi dopuštenje pobačaja s više ograničenja; 38% želi dopuštenje pobačaja u slučajevima silovanja, incesta i spašavanja života žena; 15% želi dopušteni pobačaj samo su slučaju spašavanja života žena; a 3% želi njegovu zabranu. Kad se sve zbroji, 70% njih želi veća, a ne manja ograničenja pobačaja.

S poništenjem presude Roe protiv Wadea, Vrhovni sud govori ovo: Tamo gdje Ustav ne pruža posebne ovlasti saveznoj vladi — ne miješajte se.

To bi moglo iznenaditi neke ljude – prenosi Konzerva.hr.

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.

Advertisement

Vijesti

POČELO JE!? Najviši sud Arizone vratio nekadašnju zabranu pobačaja

Published

on

Vrhovni sud Arizone oživio je u utorak zakon iz 1864. koji zabranjuje gotovo sve pobačaje, što je simbolična odluka s važnim izbornim implikacijama nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u ovoj ključnoj državi na jugu Sjedinjenih Država.

Ovaj zakon zabranjuje svaki pobačaj od trenutka začeća, osim ako je život majke u opasnosti. Silovanje ili incest ne smatraju se valjanim izuzecima.

Nakon što je desetljećima bio uspavan, “sada je primjenjiv”, prema odluci Vrhovnog suda Arizone.

Suci smatraju da ništa ne stoji na putu njegovoj primjeni jer je ustavna zaštita prava na pobačaj poništena 2022., dajući slobodu svakoj američkoj državi da donese svoj zakon o pobačaju.

Ova odluka povećava izborne uloge kako se približavaju predsjednički izbori, u ključnoj državi u kojoj je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa sa samo 10.000 glasova prednosti 2020. godine.

Bivši republikanski predsjednik u ponedjeljak je rekao da želi američkim državama dati odriješene ruke u donošenju zakona o pobačaju u slučaju svog povratka u Bijelu kuću.

“Države će odlučiti… Što god odluče, to mora imati snagu zakona”, rekao je.

Nakon odluke u utorak, Joe Biden je odmah osudio “okrutni” zakon.

“Ova je odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji su predani lišavanju žena slobode”, osudio je u priopćenju za javnost.

Novi pravni okvir “ne štiti žene čak ni kada je njihovo zdravlje u opasnosti ili u tragičnim slučajevima silovanja ili incesta”, istaknuo je. (Hina/K)

Continue Reading

Vijesti

BOLESNA EU želi pobačaj proglasiti temeljnim ljudskim pravom! Pomozite nam to spriječiti.

Published

on

Francuska je napravila devastirajući potez uključivanjem pobačaja u svoj ustav, pod izlikom zaštite ženskih prava, prava koja nikada nisu bila ugrožena.

Stopa pobačaja u Francuskoj već je gotovo jednaka onoj u Velikoj Britaniji, gdje su zakoni izrazito liberalni i gdje se može izvršiti pobačaj sve do trenutka rođenja.

USPROTIVITE SE UBIJANJU NAJRANJIVIJIH – POTPIŠITE OVDJE!

Međutim, broj pobačaja smanjuje se u drugim europskim zemljama poput Italije, Njemačke i Mađarske.

Žrtvovanje nevinih života nije korak naprijed, već korak natrag za našu čovječnost.

Sada Europski parlament (EP) želi iskoristiti ovu situaciju i uključiti pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, koja pokriva sva ljudska prava u Europi … osim prava nerođene djece.

Kako to može biti temeljno pravo kada nerođeno dijete nema glas da se brani? Kako smo kao društvo došli do toga da slavimo uništavanje dragocjenih života?

Glasovanje će se održati 11. travnja, a ljevičarska većina u EP-u, ojačana nedavnim uključenjem pobačaja u francuski ustav, pokušava osigurati veliku pobjedu za feministički lobi.

Strašno je misliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje nevinog ljudskog bića. Povelja bi trebala štititi SVE živote, svih dobnih skupina i u svim fazama života, posebno one najranjivije.

Europarlamentarci također pokušavaju ušutkati protivnike pobačaja tražeći od Vijeća EU da ukine trenutno pravilo kako više ne bi bila potrebna jednoglasna suglasnost svih država članica.

Ako bi ova rezolucija postala učinkovita, mogla bi poslužiti kao presedan i nesumnjivo bi se koristila u Europskoj Komisiji protiv država članica koje su za život.

Pravo na regulaciju pobačaja spada pod nadležnost država članica, jer zdravstvena politika ne spada pod europsku nadležnost. Bilo kakve izmjene ugovora koje krše ove nadležnosti mogle bi udaljiti članice koje se bore za život. Ove “nepopustljive” zemlje sada se suočavaju s velikim pritiskom, što bi moglo dovesti do različitih ekonomskih sankcija (smanjenje sredstava iz proračuna, povećanje kamata, itd.).

Tijekom rasprave 14. ožujka, glasovi za život u Europskom parlamentu bili su snažno napadnuti. Strašno je pomisliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje, da bi države koje se s time ne slažu čak bi mogle biti ušutkane, kako bi pobačaj prošao u Povelji EU – još jedan udar na demokraciju.

Drugim riječima, glas europarlamentaraca za pobačaj u Povelji o temeljnim pravima EU-a bio bi i glas protiv života i glas protiv demokracije.

Šokantno je kako se nerođenu djecu potpuno ignoriralo u ovoj raspravi. Ipak, već s šest tjedana možemo čuti otkucaje srca bebe.

Što je s njenim pravom na život? Tko će je braniti ako ne ti i ja? POTPIŠITE !

U Europi, zakoni o pobačaju variraju od 14 tjedana u Francuskoj i Španjolskoj do 24 tjedna u Nizozemskoj (zapravo, dozvoljen je sve dok liječnici ne kažu da dijete može preživjeti izvan maternice).

S 14 tjedana, beba je veličine naranče, svi su joj organi potpuno formirani, lice joj postaje prepoznatljivo, raste joj kosa, prsti na rukama i nogama, i ima aktivne reflekse.

Otprilike u ovo doba majke će prvi put početi osjetiti bebine pokrete.

Želimo li postati poput Velike Britanije ili Nizozemske, gdje se djeca mogu pobaciti sve do trenutka rođenja ako se smatra da imaju čak i najmanje i lako lječive dijagnoze?

Želimo li dopustiti da se djeca diljem Europe pobacuju sve do rođenja iz bilo kojeg razloga, izlažući i njihove majke velikom riziku? Daleko od zaštite žena, zakoni koji utvrđuju pravo žene na pobačaj, ostavljaju je neprestano ranjivom na pritisak i prisilu okoline tijekom trajanja trudnoće.

Naša bi peticija može utjecati na ishod! Zahvaljujući glasovima tisuća zabrinutih građana koji se zalažu za pravo na život, možemo se boriti protiv stranaka i europarlamentaraca koji glasaju za pobačaj i pozvati ih na odgovornost.

Mi smo glas za ovu djecu koja nemaju glas. POTPIŠITE OVDJE!

Continue Reading

Vijesti

VIDIK fest DANAS: ”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”

Published

on

Danas na rasporedu Vidik festa, festivala kulturnog aktivizma koji se održava u Splitu od 8.04. do 11.04. bit će upriličena tribina

”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”.

Tribina u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i suorganizaciji Matice hrvatske – Ogranak Split će se održati u dvorani Dominikanskog samostana na Pazaru s početkom u 18,30 sati. 

Na tribini sudjeluju: novinar Joško Čelanprof.dr.sc. don Mladen Parlov, prof. Danijela Visković Veršić i moderatorica Snježana Šetka

Tribina se organizira povodom proglašenja Godine Marka Marulića i obilježavanja 500 godišnjice njegove smrti s osvrtom na prethodnu godinu koja je bila nizom aktivnosti povećena 100 godišnjici rođenja Miljenka Smoje.

Gosti će na tribini govoriti o elementima društveno angažirane književnosti u djelima Miljenka Smoje i Marka Marulića, njihovom mjestu u kulturnoj memoriji grada Splita i društveno-povijesnom kontekstu u kojemu su djelovali.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved