Connect with us

Vijesti

(VIDEO) “Soros se umiješao u američke izbore, želi srušiti Trumpa…”

Published

on

Janez Janša, Viktor Orban i Jaroslav Kaczynski jasno su se izjasnili za Trumpa, a Plenković to ne smije, zbog privrženosti komunističkoj Kini i zato što nije dobio takvu uputu iz Bruxellesa – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji, dr. Stjepo Bartulica, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

“U srednjoj Europi postoje snage koje se ne boje lijevo-liberalne elite i javno se izjašnjavaju za Trumpa. Hrvatska je, kao i mogo puta do sada, po strani i bez stava. I to je veliki problem,” smatra Bartulica: “Ta naša pasivnost i neutralnost oko velikih pitanja, nije samo loša za našu državu, zbog nje bi na kraju mogli ispaštati jer ispadamo nepouzdani. Plenković previše gleda što će reći netko izvan Hrvatske, mi moramo u prvim redovima imati političare koji će biti više vezani za našu stvarnost.

U Domovinskom pokretu smatramo da nema koristi od toga da šutimo. Mi smo za Trumpa, mi smo za konzervativnu opciju. Dobro vidimo u što se pretvara ljevica u Americi i to je nešto, što ne možemo odobravati. Stvari su prilično jasne.”

Bartulica u ime Domovinskog pokreta pozvao američke Hrvate da glasuju za Donalda Trumpa!

U ime Domovinskog pokreta, u kojem je zadužen za vanjsku politiku, dr.Bartulica je pozvao američke Hrvate da na predstojećim predsjedničkim izborima svoj glas daju Donaldu Trumpu: – Članovi moje šire obitelji su u Americi i oni su za Trumpa. Mnogi američki Hrvati, s kojima sam u kontaktu već dugi niz godina, svakako su za njega i to ne taje. Hrvatska zajednica u Americi sklona je konzervativnoj opciji, pogotovo mlađi koji su odrasli tamo. U državama gdje je situacija između Trumpa i Bidena tijesna i neizvjesna, živi dosta Hrvata; oko Pittsburgha, u Pennsylvaniji itd. Zato je jako važno da izađu na izbore i podrže reizbor gospodina Trumpa!

Bartulica je prokomentirao i drugu predsjedničku debatu, u kojoj je – po njegovu mišljenju – Donald Trump odnio pobjedu nad Joe Bidenom: – U odnosu na prvo sučeljavanje, Trump je ovaj put bio puno smireniji i cijelo vrijeme je vodio glavnu riječ, ostavio upečatljivi dojam… Brzo je reagirao i bio je dobro pripremljen. Za Trumpa su najvažnije dobre reakcije neodlučnih birača, a i ankete pokazuju kako većina smatra da je Trump bio puno bolji i uvjerljiviji.

“Ako želite vidjeti što je prava radikalizacija, pogledajte što ljevica radi u Americi!”

Bartulica smatra da je u Hrvatskoj smiješno govoriti o bilo kakvoj radikalizaciji, a ako ćemo o tome, onda se upravo na američkom primjeru vidi što je prava radikalizacija, koju potencira ekstremna ljevica: – Ako netko želi vidjeti kako izgleda stvarna politička radikalizacija, treba pogledati što se zadnjih mjeseci događa u američkim gradovima, od zapadne obalu u Portlandu, do istočne u New Yorku… Mjesecima na ulicama tih gradova vlada prava anarhija, a u nekim četvrtima Portlanda je nastala tolika šteta zbog divljanja, paljenja i pljačke dućana da je pitanje kako će se uopće normalizirati život. Divljanje predvode ljevičarske skupine, koje su vrlo dobro organizirane, otvoreno napadaju policiju, a vodstvo Demokratske stranke, Joe Biden i Kamala Harris, uopće javno nisu osudili takvo ponašanje! Radikalno krilo američke ljevice čak zagovara ukidanje policije! Oni policiju vide kao izvor rasizma i zla. Ljevica se u Americi od 90-ih naovamo mnogo promijenila. Radikalizirani su i otvoreno zagovaraju nasilje.

Bartulica je progovorio i o ulozi kontroverznog miljardera Georga Sorosa u financiranju radikalno ljevih skupina u Americi: – Takvo njegovo djelovanje je poznato, Soros je već dugi niz godina uključen u podupiranje određenih skupina. Bio je prisutan i u Europi, ali u zadnje vrijeme, pogotovo od izbora Trumpa, veći je naglasak opet stavio na Ameriku. Neki antife koji demonstriraju i pale, doslovce putuju avionima iz jednog mjesta u drugo. Dakle, sve to je vrlo dobro financirano i organizirano.

Europska politička elita protiv Trumpa

Slike o strašnim neredima u američkim gradovima, u kojima su uglavnom na vlasti demokrati, na televizijama u Hrvatskoj rijetko se mogu vidjeti, primjetio je Bartulica: – Naše elite ne skrivaju negativan stav o predsjedniku Trumpu i konzervativnoj Americi. To nije slučaj samo u Hrvatskoj, već i mnogim drugim zemljama EU. Kod kreiranja negativnog mišljenja mnogih Europljana o Donaldu Trumpu, posebnu ulogu igraju mediji. Teško je uopće opisati s čime se sve Trump svakodnevno mora nositi u Americi. Američki mediji ne samo da su navijači za demokrate nego otvoreno štite Joe Bidena, tijekom cijele kampanje. Biden je manje-više cijelo vrijeme u podrumu. On je stariji čovjek i njegovo izbjegavanje otvorene kampanje i putovanja mnogi nastoje opravdati korona krizom. Međutim, Biden zapravo bježi od afera koje izlaze u javnost, a koje novinari tzv. mainstreama uopće ne propitkuju. Zadnji put, kada se pojavio u javnosti, bio je u nekoj slastičarnici, a novinari su ga pitali koji sladoled je naručio!

Poseban problem za demokratskog kandidata su afere njegova sina, Huntera Bidena: – Tri tjedna prije izbora u javnost su procurili mailovi s laptopa, kojeg je ostavio na popravku… Autentičnost mailova nije demantirana, a iz njih se jasno vidi da je Biden junior još za vrijeme Baracka Obame dogovarao sastanke za određene poslovne ljudi iz Ukrajine i Kine sa svojim ocem, a oni su jasno dali do znanja što očekuju za protuuslugu… Kada je svojedobno otputovao u Kijev, Joe Biden je zatražio smjenu ukrajinskog državnog odvjetnika i uvjetovao pomoć američke administracije koja je iznosila gotovo milijardu dolara. Čovjek je smijenjen, a vlasnici kompanija koje su radile s Bidenom i bili pod sumnjom za korupciju, nisu procesuirani. Veliko je pitanje; je li on osobno dobio dio kolača? Isto vrijedi i za neke poslove s kineskim kompanijama, koje su bliske komunističkoj partiji, no, to ne izaziva veliki interes američkih mainstream medija, njima je važno kakav sladoled jede!

Zašto Plenković dopušta komunističkoj Kini širenje utjecaja u Hrvatskoj?

Zastupnik Bartulica u ime Domovinskog pokreta, u parlamentu je postavio pitanje Andreju Plenkoviću o razlozima njegove bliskosti s Kinezima.
“Prilikom predstavljanja nove Vlade, Plenković je isticao pojam “novi suverenizam” pa me zanimalo što točno to znači, u novom HDZ-u? Cijela Europa nalazi se u izvanrednim okolnostima zbog korona krize, a poznato je da je virus nastao u Kini i da je tamošnja komunistička vlast zataškavala stvarne okolnosti izbijanja pandemije… Zašto Plenković za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Unijom nije uputio barem jednu kritičnu riječ prema Kini? Odgovorio mi je da zahvaljujući dobrim odnosima s vodstvom Kine, hrvatske bolnice imaju potreban medicinski materijal, zaštitnu opremu i slično… Pa, to je tragikomično! Zemlja iz koje je virus došao, sada nama šalje pomoć, a naš cijeli sustav se urušava! Ovisnost o Kini nije dobra. Nije dobra ovisnost o bilo kojoj zemlji, kaka su u pitanju strateški proizvodi. Čemu ta privrženost komunističkoj Kini?! Pa, Hrvati su godinama trpjeli pod tim režimom. Nije nikakva tajna da Kina ma velikih problema s ljudskim pravima i da ih tamošnji režim svakodnevno krši. Kada je američki državni tajnik Mike Pompeo nedavno posjetio Dubrovnik, Plenković je isticao kako je Kina Hrvatskoj veći trgovniski partner od SAD-a. Ali nije rekao da mi više izvozimo u Ameriku nego u Kinu, a da premijer svoju statistiku temelji na uvozu kineskih proizvoda u Hrvatsku… Kinezi imaju puno veću korist od trgovine s Hrvatskom, nego hrvatski proizvođači. Oni znaju širiti i naplatiti svoj utjecaj, ali ne znam zašto je Plenkovićeva Vlada time toliko oduševljena?! Zapanjujuće je do koje mjere Plenković dopušta Kinezima i njihovom komunističkom vodstvu širenje utjecaja u Hrvatskoj! Plenkovićev “novi suvrenizam” vrlo je nevjerodostojan i očito je kako je on spreman žrtvovati hrvatske interese, za razliku od Domovinskog pokreta, kojemu su oni na prvom mjestu.”

Izvještaji o američkim predsjedničkim izborima tzv. mainstream medija i u Hrvatskoj su pristrani.

– Američki diplomati koji su ovdje, lako mogu procijeniti za koga su naši mediji. To nije teško razlučiti…

Oduševljen sutkinjom Amy Coney Barrett!

“Način na koji je Donald Trump vodio Ameriku zadnje četiri godine, razlog je zbog kojeg ga podupirem,” jasno je rekao Bartulica: “Nije započeo ni jedan rat, što se ne može reći za njegove prethodnike. Barack Obama je ostavio veliki nered u nekim dijelovima svijeta i sada se američka diplomacija mora s time nositi… Trump pokušava vratiti vojnike doma, što je vrlo popularno u američkoj javnosti. Zašto trošiti milijarde na vojne misije po svijetu, a na kraju rezultati nisu dobri?” Trumpu u prilog ide i izbor sutkinje Amy Coney Barrett u Vrhovni sud, tvdri dr. Stjepo Bartulica: – Ona je nova zvijezda američke
konzervativne scene. Više puta sam gostovao na Sveučilištu Notre Dame u Indiani, odakle ona dolazi. U Americi su do sada na visoke pozicije u pravosuđu dolazile uglavnom osobe koje su završile studij na Yalu ili Harvardu. Ovo je iznimka, kojom je Donald Trump pokazao odvažnost i ispunio obećanje koje je dao svojim biračima prije pet godina. Amy Cony Barret je ugledna, obrazovana i hrabra majka sedmero djece, od kojih je dvoje posvojila s Haitija. Ona ne samo da ima iznimno bogatu biografiju i uzoran obiteljski život, Amy Cony Barret je žena koja ruši sve predrasude.

Sutkinja Barret je i zagovornica prava Amerikanaca na držanje oružja: – To je ustavno načelo od samoga početka Amerike, a mnogima u Europi je teško shvatljivo. Pravo na samoobranu za Amerikance je prirodno pravo, još od američke pobune protiv britanske krune. I Hrvatskoj je ’91. godine bio nametnut embargo na uvoz oružja, morali smo se na sve moguće načine naoružavati i kupovati oružje na crnom tržištu da bi se obranili od velikosrpske agresije. Da nije bilo našeg prirodnog prava na samoobranu, pitanje je po kojem bismo se principu prije međunarodnog priznanja uspjeli naoružati. Uredili: Teleskop.hr

Advertisement

Vijesti

Slavni američki novinar objasnio zašto SAD naginje ratu s Rusijom

Published

on

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sklona je započeti rat s Ruskom Federacijom, budući da rejting američkog čelnika pada uoči izbora u studenom u Sjedinjenim Državama.

Izjavio je to američki novinar Seymour Hersh na You Tube kanalu London Real.

Lideri uvijek imaju veći rejting u ratu nego u miru, primijetio je novinar.

Prema njegovim riječima, pobjede u bitkama učinile su američke predsjednike “slavnima i značajnima”. Kao primjere naveo je predsjednike Franklina Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Kako je naglasio Hersh, to može biti razlog agresivnog stava Bidenove administracije prema Rusiji.

Prije toga, norveški politolog Glenn Diesen rekao je da izjave Zapada koje odobravaju napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na teritorij Rusije stranim oružjem “mijenjaju pravila” posredničkih ratova, takve izjave će postati ” jako loše”.

Ranije je zamjenik premijera Italije nazvao glavnog tajnika NATO-a “opasnim gospodinom”.

Continue Reading

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved