Connect with us

Vijesti

Viganò stao uz 88-godišnjeg kineskog kardinala protiv vatikanske agresije

Published

on

“Vatikan je učinio sve i više od toga, kako bi mučeničku kinesku Crkvu predao u ruke neprijatelja” – Arhibiskop Viganò

Urednički uvod: Nadbiskup Carlo Maria Viganò još jednom je zauzeo hrabar stav u obrani Svete Majke Crkve, koja je trenutno očigledno u rukama radikalno modernističkih revolucionara donosi The Remnant News.

Ovaj put Viganò je napisao pismo solidarnosti s kardinalom Josephom Zenom koji je, za razliku od samog Viganòa, postao meta vatikanskog maltretiranja i taktike jakog oružja toliko tipične za Franjinu ekipu.

Ostali čitatelji svjesni su debakla kojim je sudjelovao u izručenju Svete Stolice kineskim komunistima, potpisanog 2018. godine, na štetu progonjenih kineskih katolika koji su davno istjerani u podzemlje zbog vjernosti pravoj Crkvi Isusa Krista.

U obranu svog progonjenog stada, kardinal Zen tvrdi da je Vatikan “učinio sve, čak i više na izručenju kineske Crkve mučenika u ruke neprijatelja.”

Novo pismo (vidi tekst u daljnjem tekstu) nadbiskupa Viganòa, bivšeg apostolskog nuncija u Sjedinjenim Državama, napisano je u molitvenoj podršci kardinala Zen-u, koji je pod burnim paljbom dospio u pismo od 26. veljače svim kardinalima, koje je potpisao Kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kolegija Kardinala.

U tom je pismu kardinal Re zamjerio Zenu, a zatim branio Franjinu kinesku politiku, čak i otišao tako daleko da tvrdi da je tada 91-godišnji Benedikt XVI. osobno odobrio nacrt sporazuma između Svete Stolice i Pekinga.

Podrazumijeva se da se sasvim slažemo sa stavom nadbiskupa Vigana da je Sveta Stolica u stvari predala podzemnu Katoličku crkvu u Kini “u ruke neprijatelja” i da je kardinal Zen s pravom iznosio prigovore javnosti na što Vatikan čini svojim progonjenim ljudima.

Za ono što vrijedi, želio bih izraziti našu solidarnost kao vjerni katolici tim dvojicama odanih knezova Crkve, koje smatramo živim, disanjem, opipljivim dokazom da Bog nije napustio svoju Crkvu i da će uvijek biti s nama, čak i do korištenja svijeta.

Neka Bog blagoslovi i Marija čuva kardinala Josepha Zen i nadbiskupa Carla Maria Viganòa.

Predraga Eminencijo,

Ja sam nadbiskup Carlo Maria Viganò, bivši apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama.

Ja sam duboko slijedio – dijeleći u molitvi svoju patnju – vaše mnogobrojne srdačne apele papi Bergogliju u vezi s tragičnim stanjem Crkve mučenika u Kini, kojeg je i sam pogoršavao izdajničkim i opakim tajnim sporazumom koji je Sveta Stolica potpisala s kineskom komunističkom Vlada.

Vaši srdačni apeli, dragi brate u Kristu, sustavno se, ne uzimaju u obzir i čak im se rugaju licemjerno i perverzno. Što se tiče kardinala Parolina, on je djelovao kao bezobzirni izvršitelj zlog reda odozgo.

Pročitao sam jutros jadno i sramotno pismo koje je kardinal Giovanni Battista Re uputio svim kardinalima protiv vas. Duboko sam ožalošćen i ogorčen i želim vam izraziti svu svoju naklonost, molitvu i bratsku solidarnost u episkopatu.

Vi ste jedan odvažni Ispovjednik vjere i imate puno moje poštovanje i poštovanje!

Nažalost, u Vatikanu je laganje ugrađeno u sustav, istina je totalno poništena, a najprljaviju obmanu besramno prakticiraju čak i najneočekivanije figure, koji su se sada prepustili ponašanju protivnika. Oni su čak otišli toliko daleko da su rekli da je „papa Benedikt XVI. odobrio nacrt sporazuma“ potpisan 2018. godine, kada umjesto toga svi znamo njegov snažni otpor i opetovano neodobravanje uvjeta koje je nametnuo progonujući i krvavi režim.

Vatikan je učinio sve i više od toga, kako bi predao kinesku Crkvu mučenika u ruke Neprijatelja: to je učinjeno potpisivanjem Tajnog pakta; to je učinjeno legitimiranjem ekskomuniciranih “biskupa” koji su agenti režima; to je učinjeno skidanjem zakonitih biskupa; to je učinjeno prisiljavanjem vjernih svećenika da se registriraju u crkvi koja je podlegla komunističkoj diktaturi; to se čini svakodnevnom šutnjom o progoniteljskom bijesu koja je dosegla neviđenu snagu, upravo od potpisivanja tog nesretnog sporazuma. Sada to rade s ovim neznatnim pismom svim kardinalima koje ima za cilj optužiti vas, osuditi vas i izolirati.

Naš Gospodin nas uvjerava da ništa i nitko nikada neće moći izvući iz Njegovih ruku one koji se odupru paklenom neprijatelju i njegovim sljedbenicima, pobijedivši ih “Krvlju Jagnjetovom” i svjedočenjem njihovog mučeništva (Otk, 12.11.).

Vaš primjer, dragi kardinale, i visoka cijena koju plaćate u obrani Božjeg uzroka i njegove Crkve daje nam spasonosni nalet, otrgava nas od inercije i navikavanja na one kojima smo pasivni svjedoci predaje Katoličke crkve , na najvišim razinama i u svojoj hijerarhiji, do krivovjerja i otpadništva, slijedeći Kneza ovoga svijeta koji je od početka lažljivac i ubojica (usp. Iv 8,44).

Parce, Domine, parce populo tuo,
quem redemisti, Christe, sanguine tuo,
ne in aeternum irascaris nobis.

+ Carlo Maria Viganò
Naslovni biskup Ulpiana
Apostolski Nuncij

Advertisement

Vijesti

Mali protestant molio ZDRAVO MARIJO i dogodila se MILOST O KOJOJ BRUJI SVIJET: ‘SVE DUGUJEM GOSPI’

Published

on

Šestogodišnji protestantski dječak često je slušao svoje kolege katolike kako mole Zdravo Marijo. Toliko mu se svidjela da ga je zapamtio i molio svaki dan. “Vidi, mama, kako lijepa molitva”, rekao je jednom svojoj majci.

“Ne ponavljaj”, odgovori majka. “To je praznovjerna molitva katolika koji štuju idole i misle da je Marija božica. Ona je žena kao i svaka druga. Hajde, idemo. Uzmi ovu Bibliju i pročitaj je. Sadrži sve što moramo znati.” Od tog dana, dječak je prestao moliti svoju Zdravo Marijo svaki dan i više je vremena proveo čitajući Bibliju.

Pronašao istinu o Mariji

Jednog dana, dok je čitao Evanđelje, ugledao je odlomak o Navještenju anđela Djevici. Pun radosti, dječak otrči svojoj majci i reče: “Mamice, našao sam Zdravo Marijo u Bibliji: ‘Zdravo, milosti puna, Gospodin je s tobom: blagoslovljena ti među ženama’.

Zašto to nazivate praznovjernom molitvom? Nije odgovorila.

Drugom prilikom naišao je na prizor Elizabetinog pozdrava Djevici Mariji i prekrasnog Veliča, u kojem je Marija najavila: ‘od sada će me svi naraštaji zvati blaženom’.

Majci nije ništa rekao i počeo je moliti Zdravo Marijo svaki dan iznova, kao što je nekada činio. Osjetio je zadovoljstvo reći te prekrasne riječi Majci Isusovoj, našem Spasitelju.

Kad je napunio četrnaest godina, jednog dana je čuo kako njegova obitelj priča o Gospi. Svi su govorili da je Marija bila obična žena. Dječak, nakon što je čuo njihovo pogrešno razmišljanje, nije mogao više podnijeti i, pun ogorčenja, prekinuo ih je govoreći: “Marija nije kao nijedan drugi sin Adamov, umrljan grijehom. Ne! Ne! Ne! Anđeo ju je nazvao punom milosti i blagoslovljenom među ženama. Marija je Majka Isusova i samim tim i Majka Božja. Nema većeg dostojanstva kojem stvorenje može težiti. Evanđelje kaže da će je svi naraštaji zvati blaženom, dok je ti pokušavaš prezirati. Tvoj duh nije duh Evanđelja ili Biblije za koju tvrdiš da je temelj kršćanske religije.”

Utisak koji su dječakove riječi ostavili na majku bio je toliko dubok da je često neutješno plakala: “O, Bože, bojim se da će ovaj moj sin jednog dana ući u katoličku vjeroispovjest, religiju pape!

Obraćenje sestre i obitelji

“I zaista, kratko vrijeme kasnije, sin je bio uvjeren da je katolička vjera jedina autentična, prihvatio ju je i postao jedan od njegovih najstrašnijih apostola. Nekoliko godina nakon preobraćenja, protagonist naše priče pronašao je svoju sestru već udatu. Htio ju je pozdraviti i zagrliti, ali ona ga je odbila i ogorčeno rekla: “Nemate pojma koliko volim svoju djecu. Kad bi netko od njih htio postati katolik, prvo bih mu zabila bodež u srce nego dopustila da prihvate vjeru pape.”

Njezin bijes i narav bili su jednako bijesni kao i oni sv. Pavla prije njegovog obraćenja. Međutim, ona će se uskoro predomislila, kao što se dogodilo sv. Pavlu na putu za Damask. Desilo se da se jedno od njene djece teško razbolilo.

Liječnici nisu dali nadu za njegov oporavak. Čim je njen brat saznao, potražio ju je u bolnici i s ljubavlju razgovarao s njom govoreći: “Draga sestro, ti prirodno želiš da tvoje dijete bude izliječeno. Vrlo dobro, onda učini ono što tražim od tebe. Pomolimo se zajedno Zdravo Marijo i obećajmo Bogu, ako se tvoje dijete oporavi, proučit ćeš katoličku doktrinu. I u slučaju da dođete do zaključka da je katoličanstvo jedina prava religija, prihvatit ćete je bez obzira na žrtve koje to podrazumijeva.”

Njegova sestra u početku nije bila voljna, ali je htjela da joj se sin oporavi, pa je prihvatila bratovu molbu i molila s njim Zdravo Marijo. Sljedećeg dana, njezin sin je potpuno ozdravio. Majka ispunila obećanje i počela proučavati katoličku doktrinu. Nakon intenzivne pripreme, krštenje je primila u Katoličkoj crkvi zajedno s cijelom svojom obitelji. Koliko je zahvalila bratu što joj je bio apostol.

Ovu priču je ispričao otac Francis Tuckwell u jednoj od svojih propovijedi. “Braćo”, zaključio je, “protestantski dječak koji je postao katolik i preobratio sestru u katoličanstvo, cijeli život posvetio službi Bogu. On je svećenik koji vam se sada obraća. Koliko sam dužan Blaženoj Djevici, Gospi!

I vi, draga moja braćo, posvetite se u potpunosti služenju Gospi i ne dopustite da prođe niti jedan dan a da ne izgovorite prekrasnu molitvu Zdravo Marijo kao i svoju krunicu. Zamolite je da prosvijetli umove protestanata koji su odvojeni od istinske Kristove crkve osnovane na stijeni (Petru) i protiv koje ‘vrata pakla nikada neće prevladati’. “

izvor Zrinka Požežanac/Vjera.hr

Continue Reading

Vijesti

KRAH FRANCUSKE Danas u eri univerzalnih ljudskih prava, uzimaju si „pravo“ na oduzimanje ljudskog života

Published

on

Papinska akademija za život izrazila je potporu čvrstom protivljenju Francuske crkve ustavnom amandmanu koji bi Francusku učinio prvom državom koja je uvela pobačaj kao ustavno pravo.

Predloženi zakon koji je predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona odobrili su i Nacionalna skupština i Senat, a o njemu se u ponedjeljak, 4. ožujka raspravljalo na zajedničkoj sjednici Parlamenta za očekivano konačno odobrenje tropetinskom većinom.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, 4. ožujka Papinska akademija za život ponovila je stajalište Francuske biskupske konferencije da se abortus, koji ostaje napad na život ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena, te se pridružila biskupima izražavajući žaljenje što se u prijedlogu ne spominju mjere potpore onima koji bi željeli zadržati svoje dijete.

Papinska akademija za život inzistirala je da u eri univerzalnih ljudskih prava ne smije postojati „pravo“ na oduzimanje ljudskog života.

Sve vlade i vjerske tradicije, rekli su, trebaju učiniti sve što mogu kako bi u ovoj fazi povijesti zaštita života postala apsolutni prioritet, s konkretnim koracima u korist mira i socijalne pravde te s učinkovitim mjerama za univerzalni pristup resursima, obrazovanju i zdravstvu.

Posebne životne situacije te teški i dramatični konteksti našeg vremena trebaju se rješavati alatima pravne civilizacije koja prije svega gledaju na zaštitu najslabijih i najranjivijih, istaknula je Papinska akademija za život.

Citirajući papu Franju, Papinska akademija za život istaknula je da za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, već je stvarnost, ljudska stvarnost koja uključuje sve kršćane.

Riječ je o djelovanju na kulturnoj i odgojnoj razini kako bi budućim naraštajima prenijeli stav solidarnosti, brige, dobrodošlice, dobro znajući da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe, stoji u objavljenom priopćenju.

izvor: Vatican News

Continue Reading

Vijesti

Nakon što je po naputku WEF-a pokušao uništiti nizozemske farmere, hoće li biti grobar NATO-a?

Published

on

V. Starešina: Sada je već izgledno da će Mark Rutte biti novi glavni tajnik NATO-a

Dvije vijesti objavljene proteklih dana daju naslutiti budućnost NATO-a kao europskoga obrambeno-sigurnosnog saveza – piše Višnja Starešina na Lider.hr

. Vijest prva: na pariškome ad hoc europskom samitu potpore Ukrajini francuski predsjednik Emmanuel Macron pomalo je iz vedra neba poručio kako ne treba isključiti ni slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu. I predvidljivo je osvojio glavne naslove u medijima. Vijest druga: na istom je samitu, nakon što je dobio potporu ključnih država članica, sudjelovao i sada već izgledni budući glavni tajnik NATO-a Mark Rutte; doduše, još kao nizozemski tehnički premijer na odlasku.

Rutte slovi kao majstor tihih kompromisa, jedan je od najdugovječnijih europskih premijera, a na njegove osobine asocira i nadimak – Teflon. Budućnost NATO-a, a onda i europske obrane, metaforički ovisi o uspješnosti integracije tih dviju krajnjosti: političkih predstava i nadmetanja (Macron) i tihe dogovorne izgradnje europske obrambene (infra)strukture (Rutte).

Novi prijatelj Ukrajine

Bombastične Macronove izjave i potezi koji se tiču europske obrane i sigurnosti nisu novost. Uz naslijeđenu francusku ideju o samodostatnoj europskoj vojsci koja isključuje SAD iz europske obrane predsjednika Macrona osobito pamtimo kao političara koji je proglasio ‘moždanu smrt NATO-a‘ (2019).

Da bi nakon ruske invazije na Ukrajinu NATO ‘uskrsnuo‘, Europi potrebniji nego ikad. Sjećamo ga se i kao velikog europskog mirotvorca koji je pohitao tada već duboko izoliranom ruskom predsjedniku Putinu, dva tjedna prije invazije, da razgovorom riješi ono što SAD i UK ne mogu. A ondje ga je Putin smjestio na kraj dugoga bijelog stola da bi mu kao dječarcu održao predavanje iz ruske povijesti.

Putin je barem uvijek znao kolika je čija specifična težina u međunarodnoj politici. Pa se sjećamo kako je preko noći Macron od gorljivog zagovornika europske energetske suradnje s Rusijom postao gorljivi podupiratelj ukrajinske obrane, doduše, više na riječima nego na djelima, i zagovornik njezine potpune suverenosti. Kao novi prijatelj Ukrajine i njezina predsjednika Zelenskog sazvao je i taj ad hoc pariški europski samit, tek tjedan dana nakon završetka tradicionalne Minhenske sigurnosne konferencije, koja je glavni forum za projekcije europske obrambene i sigurnosne strategije. I s njega je uputio ta bombastična upozorenja o mogućem slanju zapadnih vojnika u Ukrajinu i mogućnosti da Rusija napadne neku od NATO-ovih članica.

Budući glavni tajnik NATO-a imat će zadatak primiriti, koordinirati i uključiti sve političke perfomere i egotripove, motivirane osobnim ili državnim interesima, u izgradnju novoga europskog obrambenog sustava. A taj sustav uključuje znatno jačanje europske vojne industrije i NATO-ove europske vojne komponente. Dakako, uza zadržavanje američke glavne uloge u NATO-u. Jer kao što je i ruska invazija na Ukrajinu pokazala, Europa nema kapacitet sama preuzeti brigu o svojoj obrani ni kad je riječ o političkom odlučivanju, a ni kad je riječ o vojsci i naoružanju.

Umijeće šaptanja političarima

I zato ne začuđuje što su UK i Njemačka zajednički predložili, a SAD podupro, na kraju i Francuska uz niz drugih država članica, kandidaturu Marka Ruttea, sivoga političkog brokera, dugovječnoga nizozemskog premijera kojega ne pamtimo i nećemo ga pamtiti po slikovitim izjavama. Ovih su mu dana kao jednu od prednosti izvukli kako je spasio NATO od raspada u prvoj godini Trumpova predsjedničkog mandata, kad je nakon Trumpove prozivke Merkel i drugih europskih saveznika zbog premalog izdvajanja za obranu navodno nešto šapnuo američkom predsjedniku, nakon čega je izbjegnut raskol. Riječ je, dakako, o pretjerivanju, kao što je i Trump pretjerivao u prijetnjama da će SAD izići iz NATO-a, koje su se ipak pokazale prilično djelotvornima u povećanju europskih izdvajanja za obranu. No to umijeće ‘šaptanja‘ političarima dobro će doći budućemu glavnom tajniku baš kao i nizozemska tradicionalna politička pozicija: članica EU-a, vanjskopolitički bliska UK-u, pouzdana saveznica SAD-a u obrani, politički bliska s Njemačkom, bez ozbiljnih konflikata s Francuskom…

Ni Macronove se objave ne mogu bezuvjetno svrstati u rubriku ‘nerealno‘ ili ‘neozbiljno‘. Uostalom, nije rekao kada bi i pod kojim uvjetima poslao francuske vojnike u Ukrajinu. Možda kao čuvare dogovorenog mira jednoga dana? Jer izgradnja nove europske obrambene arhitekture, za države koje imaju ambicije i prepoznaju vrijeme, iznad svega je – prilika.

Višnja Starešina/Lider

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved