Connect with us

Vijesti

Višnja Starešina: Trump pokazao tko je pravi gazda EUROPE, Njemačka zaprepaštena!

Published

on

Aleksandar Vučić i Hashim Thaci pakiraju kofere za skori put u Bijelu kuću. Najavom njihova sastanka (27. lipnja) s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom posebni američki izaslanik za Kosovo Richard Grenelle nije iznenadio samo površne promatrače čvrsto blokiranog srpsko-kosovskog spora. Najava je šokirala i sam politički vrh EU-a.

Ruska je pak strana ovu američku najavu popratila vrlo neutralnim tonovima iz kojih se može razabrati da i nisu nešto iznenađeni. Štoviše, dojam je da je Moskva bila upućena u proces. Ali u Bruxellesu (i Berlinu) nastala je panika.

Trump djeluje, a i Kosovo i Srbija ignoriraju EU ‘sladoledare’

Što ako Trump bez njih, tako iznenada i iz naizgled tako oslabljene predsjedničke pozicije, postane pokrovitelj nekog povijesnog srpsko-kosovskog sporazuma?

Poslali su odmah na Kosovo svoje najsnažnije “oružje” – Miroslava Lajčaka, europskog izaslanika za kosovsko-srpski dijalog. A on je poručio da to ne može tako bez EU-a, da EU treba nastaviti raditi na dijalogu za postizanje kosovsko-srpskog rješenja… U Prištini ga nisu osobito doživjeli, kao što i inače baš ne doživljavaju europske krizne posrednike i visoke predstavnike EU-a.

Thaci je čak dvojio da li uopće primiti EU izaslanika, pa ga je ipak primio. Do Beograda, dok ovo pišem, Lajčak još nije stigao. Ali može se nadati sličnoj reakciji.

Poziv srpskom i kosovskom predsjedniku u Bijelu kuću samo je jedna u nizu inicijativa kojima Donald Trump u posljednjih mjesec dana bombardira Europu.

Neočekivane su jer se događaju iznenada, u predizborno vrijeme i u trenutku Trumpovih velikih unutarnjih izazova: epidemija koronavirusa, antirasistički BLM prosvjedi uz revolucionarne pokušaje stvaranja unutarnjeg kaosa. No neočekivane su i po svome sadržaju.

Njemačka zapanjena: povlačenje trećine trupa, Poljska zamijenjuje Njemačku

Najsnažnije je odjeknula (i u Bruxellesu i u Berlinu) Trumpova najava povlačenja 9700 američkih vojnika iz Njemačke već u rujnu ove godine, što znači povlačenje oko 30 posto trenutačno prisutnih američkih vojnika na njemačkom tlu.

O tome su njemačka kancelarka Angela Merkel i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prvi put saznali iz Wall Street Journala, a riječ je o odluci koja zadire u samu srž europskog, odnosno NATO-ova obrambenog i sigurnosnog sustava, piše Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Jer, Njemačka je glavna američka i NATO-ova baza u Europi i tu nije riječ samo o vojnicima koji vježbaju mišiće po poligonima. Njemačka je iznad svega važna kao američko vojno operativno središte za operacije na Bliskom istoku, na europskom istoku i Africi, kao vojno obavještajno središte, središte za cyber ratovanje…

ČUDO NA KRKU

Istovremeno s najavom povlačenja iz Njemačke, Trump je najavio jačanje američke vojne prisutnosti u Poljskoj i pozvao u Bijelu kuću poljskog predsjednika Dudu, nekoliko dana prije poljskih predsjedničkih izbora, što se može iščitati kao izravna potpora konzervativnom Dudi za predsjednički reizbor.

Samo naizgled nikakve veze s time nema iznenadna objava hrvatskog ministra energetike Tomislava Ćorića da će LNG na Krku početi s radom 1. siječnja sljedeće godine.

Ćorić je u energetskim krugovima bio poznat kao pouzdani nasljednik ministra Ivana Vrdoljaka u nastojanjima odugovlačenja realizacije LNG-a, a kako bi se pogodovalo ruskom plinskom monopolu.

A onda odjednom ovih dana Ćorić, sav sretan, najavljuje otvaranje LNG-a s fiksnim datumom, a katarski Powerglobe Europe šalje ponudu za zakup svih još slobodnih kapaciteta.

Najglasnija, gotovo revolucionarna protivnica LNG-a, omišaljska gradonačelnica, SDP-ova Mirela Ahmetović, odjednom je utihnula, “zeleni” također… Kao da se dogodilo neko čudo.

Je li Mike Pompeo ‘zavrtao’ ruku Plenkoviću

Tek će se pažljiviji čitači vijesti prisjetiti da je nepunih mjesec dana prije tog čudesnog preokreta Vlada objavila kako je američki državni tajnik Mike Pompeo, na svoju inicijativu dakako, razgovarao s Andrejem Plenkovićem. Navodno ga je zvao da bi mu čestitao na uspješnom predsjedanju EU-om i uspješnom upravljanju korona-krizom! A potom su uslijedila – “čuda”.

Serija novih Trumpovih inicijativa u Europi dijelom je svakako motivirana njegovim predizbornim razlozima. Ali ona je iznad svega poruka nastavka (a ne prestanka) američke prisutnosti u obrambeno-sigurnosnom sustavu Europe, koji se danas više zasniva na energetici i novim tehnologijama nego na raketama.

A osobito je to upozorenje Njemačkoj: gdje su granice njezina preuzimanja uloge vodeće države EU-a. Donald Trump to artikulira vrlo izravno i brutalno, poručujući kancelarki Merkel da su “već godinama delinkventi”, da SAD već godinama plaća NATO-u za njihovu obranu, dok Njemačka daje bilijune dolara Rusiji za energiju. Njegov izborni protukandidat Joe Biden sigurno ne bi slao tako uvredljive poruke ili prijetio povlačenjem vojske.

Ali s Trumpom ili bez njega suština ostaje ista: SAD ostaje glavni obrambeno-sigurnosni menadžer Europe, iza kojeg stoji jamstvo daleko najvećeg vojnog proračuna na svijetu, teškog 720 milijardi dolara (nasuprot njemačkih 50, ruskih 65 ili kineskih 177 milijardi). A EU, odnosno Njemačka, imaju svoju ekonomsku ulogu.

Priština i Beograd to su već odavno shvatili. Sudeći po radosnoj najavi LNG-a, i Zagreb izgleda počinje shvaćati. Berlin će shvatiti. A Bruxelles je ionako naučio uvijek padati na ispitima obrane i sigurnosti, piše Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Vijesti

RUSI PRIJETE Već postavili mete u tri zemlje koje će uništiti

Published

on

Zbog dopuštenja danog Ukrajini za invaziju na ruski teritorij, Njemačka se suočava sa sudbinom Kartage, drži novinar i autor knjiga o ukrajinskom sukobu Patrick Babb.

U intervjuu s Christianom Bubekom ističe da ruski dužnosnici zadržavaju pravo na odmazdu te su čak imenovali konkretne mete u Rumunjskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Christian Bubek, voditelj YouTube kanala:

Već dugo gledamo rasprave o opskrbi Ukrajine oružjem. Prošlog smo tjedna zapravo vidjeli u medijima da je iznenada dano dopuštenje za korištenje zapadnog oružja “za obranu ruskog teritorija”, kako su to nazvali.

Iako u stvarnosti više govorimo o napadu. Što mislite o tome? A što mislite o tome da su neki od nas čvrsto uvjereni da je Ukrajina jednostavno već izgubila rat?

Patrick Baab, novinar i autor knjiga o Ukrajini:

Politolog sa Sveučilišta u Kielu, profesor Krause, tvrdi da se ljudi u Njemačkoj boje eskalacije situacije. Znači: “Idemo još malo provocirati, Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje!”

Moglo bi se reći da ništa nismo naučili. Bertolt Brecht je napisao da je velika Kartaga sudjelovala u tri rata: “nakon prvog rata bila je još moćna, nakon drugog je još uvijek bila nastanjiva, a nakon trećeg rata više je nije bilo.” A to se može dogoditi i Njemačkoj.

Imamo situaciju u kojoj se može govoriti o gubitku kontakta sa stvarnošću od strane elite. Američki politolog John Mearsheimer sa Sveučilišta u Chicagu kaže: “Nemoguće je poraziti nuklearnu silu ako se osjeća stjeranom u kut, upotrijebit će to nuklearno oružje.”

A ruska strana jasno je dala do znanja da će, ako se to oružje koristi protiv Ruske Federacije, proizvođači tog oružja i oni koji ga isporučuju također postati legitimna meta Moskve.

Počasni predsjednik Vijeća sigurnosti Rusije Sergej Karaganov već je imenovao mete. U svom je članku napisao: “Ako su Europljani zaboravili kako izgleda put u pakao, možemo vam ga pokazati.”

A u intervjuu je dodao i imenovao tri mete. To su, prvo, američke raketne lokacije u Rumunjskoj, drugo, naveo je Poljsku i Varšavu, a treće, regija Frankfurta, gdje se također nalazi američko oružje. Odnosno, jasno je dao do znanja što očekivati.

Odlučujući faktor ovdje je da njemačka savezna vlada očito nije zainteresirana za okončanje ovog rata.

Politička direktorica Ministarstva vanjskih poslova gđa Tjorven Bellmann, izravna savjetnica ministrice vanjskih poslova Analene Berbock, govorila je na debati u Njemačkom društvu za vanjske poslove, gdje je rekla: „Ne smatramo da prijedlozi zemalja globalnog juga za okončanje ovog rata sada su dobri.”

S druge strane, Vladimir Putin je više puta iznio prijedloge pregovora koje Zapad očito neće prihvatiti. Ovo pokazuje pozadinu ovog rata i pokazuje kako su zapadne elite izgubile svoj put…

Continue Reading

Vijesti

Srbi u šoku! Na predstavljanju za Euro postavili im hrvatsku zastavu

Published

on

Do početka Europskog prvenstva 2024, koje će biti otvoreno utakmicom između domaćina Njemačke i Škotske, ostala su samo četiri dana. Na Euru će se natjecati 24 ekipe raspoređene u šest skupina po četiri momčadi.

Dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane, osigurat će plasman u osminu finala.

Na Euru će prvi put nakon 24 godina igrati i Srbija. Ona se nalazi u skupini C, gdje će se boriti za prolaz među 16 najboljih protiv Engleske, Danske i Slovenije. Prva utakmica za Srbiju bit će protiv Engleske, što je izazvalo veliku pažnju medija.

Nizozemski medij i televizija NOS Voetbal posljednjih su dana radili analize o predstojećem turniru, uključujući i pregled reprezentacija.

Međutim, napravili su gaf u predstavljanju ekipa. Umjesto engleske zastave, prikazali su zastavu Ujedinjenog Kraljevstva, dok su umjesto srpske zastave prikazali zastavu i grb Hrvatske.

Ovaj propust izazvao je ljutnju na nekoliko srpskih foruma na Redditu i reakciju dijela medija, kojima nije jasno kako si ozbiljan medij može dozvoliti ovakav gaf.

Ljutnja na srpskim forumima i reakcije medija pokazale su koliko su navijači strastveni u vezi s reprezentacijom i nacionalnim simbolima. Srpski navijači s nestrpljenjem iščekuju nastup svoje momčadi nakon dugogodišnjeg izostanka s Eura, a utakmica protiv Engleske bit će ključna za njihove nade u prolazak skupine.

Europsko prvenstvo 2024 pružit će priliku reprezentacijama da se dokažu na velikoj sceni. Srbija će se nadati prolasku među 16 najboljih, dok će se Engleska, Danska i Slovenija boriti za svoje mjesto u osmini finala. Prvenstvo obećava uzbuđenje i neizvjesnost, a navijači diljem Europe s nestrpljenjem iščekuju početak natjecanja.

NOS Voetbal/epa

Continue Reading

Vijesti

Zabranjena tehnologija: Parni stroj pokretan svijećom

Published

on

Ovoga puta sam svoje učenike iznenadio nečim novim… Parni stroj pokretan svijećom – pokazuje Telegramski račun Forbidden (Zabranjena) Technology

Motor je jednostavno zavojnica bakrenih cijevi napunjenih vodom. Para se nakuplja, gurajući vodu van u eksplozivnom mlazu, što zatim uzrokuje djelomični vakuum u zavojnici, koja uvlači više vode kako bi se proces ponovio.

Voda se izbacuje kao mlaz s kraja cijevi, dok se punjenje vraća u cijev pod velikim kutom, pa se u ravnoteži motor kreće u suprotnom smjeru od smjera mlazova.

izvor: Telegram kanal Forbidden Technology

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved