Connect with us

Društvo

28. svibnja Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske

Published

on

Slika 1. Spomen ploča na svečanu smotru ZNG-a u Zagrebu (MJ)

Dana 28. svibnja 1991. godine održana je svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) i Hrvatske policije na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Predstavljene su prve brigade ZNG-a, profesionalne, uniformirane, oružane jedinice za obavljanje obrambeno-redarstvenih zadataka na području RH. ZNG je bio u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova, bio je preteča Hrvatske vojske, jer po zakonu nije bilo moguće formirati vojnu jedinicu.

Poslije svečane prisege domovini, predsjednik dr. Franjo Tuđman predao je zastave zapovjednicima postrojenih brigada, a potom odaslao glavne poruke:

„Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu“. „Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.“

28. svibnja obilježava se kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), u spomen na prvu smotru 800 pripadnika ZNG-a i Hrvatske policije.

U rujnu 1991. godine (21. rujna) donesen je Zakona o obrani i temeljem tog zakona oružane snage se organiziraju u jedinstvenu Hrvatsku vojsku. Dana 3. studenoga 1991. jedinice ZNG-a formalno su preimenovane u Hrvatsku vojsku.

Slika 2. Hrvatski vojnici (MJ)

Oružane snage Republike Hrvatske su stvarane i organizirane tijekom Domovinskog rata u vrlo teškim okolnostima zbog nedostatka oružja, opreme i vojne tehnike. Treba podsjetiti da su komunisti (SDP) predali (23. svibnja 1990.) naoružanje hrvatske teritorijalne obrane neprijateljskoj vojsci (JNA) koja ga je raspodijelila pobunjenicima i četničkim hordama koje su oformljene u Hrvatskoj ili su došli iz Srbije. Nedostatak logističke podrške, prometna izoliranost cijele Južne Hrvatske, nepovoljne političke okolnosti (embargo na nabavu oružja) i silina agresije bile su otežavajući čimbenik u razvoju oružanih snaga 1991. godine. U teškim okolnostima (zvjerstva agresora i djelovanje pete kolone) nastajala je Hrvatska vojska koja se postupno organizirala, naoružavala i stjecala borbena iskustva. Godine 1995. Hrvatska vojska je u akcijama Bljesak i Oluja pokazala svoju snagu, organiziranost, koordinirano djelovanje svih rodova vojske i moderan pristup ratovanju. Oružane snage Republike Hrvatske bile su u ratnom ustroju sve do 12. ožujka 1996., kad su odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana prešle na mirnodopski ustroj.

Slika 3. Brod Hrvatske ratne mornarice (MJ)

Treba naglasiti činjenicu da sve rezolucije i sporazumi o normalizaciji stanja, povratku prognanika, uspostavi prometa te uspostavi pravnog poretka RH na okupiranim područjima ostale bi mrtvo slovo na papiru da ih nije oslobodila Hrvatska vojska i policija.

Glavna zadaća Oružanih snaga RH je zaštita suverenitet i neovisnosti Republike Hrvatske te očuvanje teritorijalne cjelovitosti. Nažalost, živimo u svijetu stalnih prijetnji te moramo imati oružanu silu za odvraćanje od agresije i obranu našeg suvereniteta i cjelovitosti RH. Oružane snage, također, su oslonac narodu u slučaju elementarnih nepogoda i izvanrednih situacija. HV sudjeluje u aktivnostima Sustava domovinske sigurnosti, Obalne straže, protupožarnim aktivnostima, zbrinjavanju i transportu životno ugroženih (medicinski letovi, akcije traganja i spašavanja), pomoć kod elementarnih nepogoda (potresi, poplave), pomoć pri epidemijama te sudjelovanje u mirovnim misijama NATO-a i UN-a. 

Slika 4. Borbeni helikopter Kiowa (MJ)

Danas je Hrvatska vojska brojčano manja ali je profesionalizirana, dobro obučena, mobilna i dobro naoružana (za naše potrebe). Ustroj postrojbi, obučenost, opremljenost  i zapovijedanje su ustrojeni prema NATO standardima. U vojnim učilištima se stječu nova vojna znanja i koriste se iskustva iz Domovinskog rata. Sustav obuke u Oružanim snagama Republike Hrvatske uključuje obuku dobrovoljaca-ročnika, obuku pričuvnika i obuku djelatnih vojnih osoba. Treba vratiti obvezni vojni rok (4 do 6 mjeseci) te obučiti ročnike vojnim vještinama, samodisciplini i drugim sposobnostima.

Slika 5. Samohodna haubica (MJ)

U zadnje tri godine vraćeno je dostojanstvo hrvatskome vojniku nizom mjera, izvršena je modernizacija i preustroj. Nažalost, postupak nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova nije uspio ali ne krivnjom ministarstva i vlade već izvanjskih okolnosti. Samo idioti ne shvaćaju važnost ratnog zrakoplovstva u vojnom i tehnološkom smislu, a neprijatelji države Hrvatske ne žele RH kao samostalnu državu.

Hrvatska vojska uspješno sudjeluje u mirovnim misijama UN-a i NATO-a. To je jedna od njenih zadaća. Legalne mirovne misije služe za očuvanje mira i RH je dužna sudjelovati u tim misijama. Ne treba zaboraviti da je mirovna misija UN-a tijekom Domovinskog rata, pored niza propusta, pomogla hrvatskom narodu.

Za vrijeme pandemije virusa COVID 19. i velikog potresa u Zagrebu i okolici pokazalo se kolika je važnost organizirane i osposobljene vojske. Treba naglasiti da postavljanje šatora i čišćenje ruševina nije posao profesionalnih vojnika već je to posao za ročnike na vojnoj obuci. Osim vojnih znanja ročnici stječu osjećaj odgovornosti, zajedništva i postaju , disciplinirani. Također, ročnici su pričuva za popunu profesionalnog sastava vojske.

Slika 6. Akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje” (MJ)

Moramo imati svoju vojsku jer živimo u nemirnom okruženju pa nije pitanje hoće li biti rata već kada će se to dogoditi. Agresori s istoka nisu odustali od projekta Velike Srbije, a u Bosni i Hercegovini se provodi islamizacija pa to predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti regije. Ako se ne budemo sami branili nitko drugi nas ne će braniti! Opremanje I osposobljavanje Hrvatske vojske je garant naše slobode, samostalnosti i teritorijalne cjelovitosti. Također treba navesti da moderna tehnološki napredna vojska predstavlja kotač zamašnjak tehnološkog napretka cijelog društva. 

Nakon višegodišnje marginalizacije Hrvatske vojske u zadnje tri godine vraćeno je dostojanstvo hrvatskom vojniku, podignut je moral, materijalni položaj i izvršen strateški razmještaj u Vukovar, Pulu,, Ploče i drugdje.

Hvala hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima na doprinosu i velikoj žrtvi pri oslobađanju Domovine kao i za aktivnosti u miru. Neka je vječna slava palima u borbi za slobodnu Hrvatske. Naša je dužnost da promičemo istinu o Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu i herojima Domovinskog rata.

Svim vojnicima, dočasnicima i časnicima čestitamo Dan Oružanih snaga RH i želimo mnogo sreće u obavljanju njihovih zadaća!

Dr. Marko Jukić (HUB)

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved