Connect with us

Vijesti

NACIONALNA SRAMOTA NAD SRAMOTAMA Uklonjen i posljednji spomen na feldmaršala Svetozara Borojevića, ‘najvećeg def. vojskovođe I. Svj. rata’

Published

on

otišao je onaj koji je bio puno više od jednog feldmaršala, prožet lepršavim onozemaljskim dostojanstvom, bio je čovjek, štoviše, gospodin…

otišao je onaj koji je bio puno više od jednog feldmaršala, prožet lepršavim onozemaljskim dostojanstvom, bio je čovjek, štoviše, gospodin… Ovim riječima je austrijska novinarka, Alice Schalek, u svom članku povodom Borojevićeve smrti 1920. godine ukratko opisala najvećeg vojskovođu kojeg je Hrvatska ikad imala – donosi Hrvatska povijest.

„Branitelj Karpata“ i „Lav sa Soče“ dva su naziva koje je Borojević stekao u nekim od  presudnih bitaka Prvoga svjetskoga rata. Već u prvoj ratnoj godini mađarski listovi pišu hvalospjeve o hrvatskom vojskovođi koji je obranio Mađarsku od Rusa u dalekim Karpatima, čime su pomršeni ruski planovi prodora u mađarsku kotlinu i napada na Budimpeštu. Ulaskom Italije u rat 1915. godine, upravo njemu je povjerena zadaća obrana Monarhije na rijeci Soči. U želji za otimanjem slovenskih i hrvatskih krajeva, cijela talijanska sila je u čak 11 ofenziva neuspješno pokušavala probiti Borojevićevu obranu. I ne samo to, u kontraofenzivi snage pod Borojevićevim vodstvom izazivaju totalan raspad talijanske bojišnice i progone Talijane sve do rijeke Piave, duboko u talijanskom zaleđu. Na temelju svih tih zasluga Borojević dobiva čin feldmaršala. Čina koji je u pravilu bio rezerviran za izabrane pripadnike samog vrha društvene ljestvice – svečani činovi feldmaršala bili su najviša priznanja carevima i kraljevima prijateljskih zemalja, a djelatne je nosila tek mala šačica najistaknutijih vojskovođa.

Kuća snimljena 28. siječnja 2021.

Borojevićev primjer je dokaz da se povijest zna grubo poigrati i s neprikosnovenim velikanima. Najbolje svjedočanstvo čovjekovog života je njegov sprovod, a o Borojevićevom životu najbolje govori činjenica da su mu posljednju počast na njegovom sprovodu došli odati i njegovi neprijatelji – predstavnici Antante, svi osim predstavnika Italije i Srbije! „Parada stare Austrije“ – tako je austrijski tisak nazivao Borojevićev sprovod na kojem su njegovi suborci na sebe navukli odore stare države kako bi svom vođi dostojanstveno odali posljednju počast. Štoviše, vojnici koji su pod njim služili na Soči dobrovoljnim donacijama prikupili su novac kako bi ga se dostojanstveno pokopalo.

„Dem Verteidiger der Karpathen und des Isonzo“ (Branitelju Karpata i Soče) natpis je koji na Borojevićevom grobu u arkadama bečkog groblja posjetitelje već cijelo stoljeće podsjeća na veličinu pokojnika koji pod njime počiva. Austrija je bila Borojevićeva druga domovina, ali i nažalost i jedina domovina koja ga je ispratila dostojanstvenim sprovodom. Borojeviću kao ikoni hrvatskog prkosa i otpora i svega onoga što podrazumijeva riječ „domoljublje“, u novoj Hrvatskoj, koja se nakon rata našla pod srpskom krunom, nije više bilo mjesta. Hrvatski velikan, toliko slavljen i omiljen diljem Monarhije, na koncu bespravedno obeščašćen i ponižen umire daleko od svoje rodne grude. Hrvati su te daleke 1921. godine maštali o slobodnoj Hrvatskoj u kojoj će njezin toliko proslavljen sin moći pronaći svoje posljednje utočište. U tom smislu na Borojevićevom sprovodu dopukovnik Stevo Duić poručuje da će tada „doći dan kada će hrvatska domovina svom velikom sinu otvoriti granicu i primiti ga sa svim počastima koje duguje Pobjedniku sa Soče i svojim vjernim braniteljima.“

Mjesto na kojemu je stajala kuća, snimljeno polovicom travnja 2023.

Danas, cijelo stoljeće nakon tog govora i nakon što je Hrvatska već tri desetljeća slobodna i samostalna država, ta ista Hrvatska ne da svom „velikom sinu“ nije otvorila svoju granicu, već je uklonila i posljednji spomen na njega – njegovu roditeljsku kuću u Mečenčanima. Bila je to kuća od posebnog povijesnog značaja, dom jedinog hrvatskog feldmaršala; običnog malog dječaka s Banije koji je sam svojom upornošću i nepokolebljivim karakterom dogurao do čina feldmaršala. Bio je to dom na kojem su članovi Družbe Hrvatskoga zmaja 28. listopada 1917. slavnom vojskovođi svečano otkrili spomen ploču. Petrinjski „Banovac“ je tom zgodom pisao da se „Banovina može ponositi sa svojim sinom“, pozivajući da se na otkrivanju spomen ploče okupi cijela Banija.

Nakon rata spomen ploča s Borojevićevog doma u Mečenčanima netragom je nestala, a velikana je nova politička korektnost odgurala na margine povijesne zbilje. Margine na kojima je ostao do te mjere da se i posljednji spomen na njega u Hrvatskoj izbriše bez traga, bez i jedne obavijesti, bez rečenice u tisku ili televiziji. Hrvatska država i svi njezini političari koji se zaklinju u domoljublje, svi ti ministri kulture, nisu uspjeli, ili nisu imali volje, shvatiti povijesnu veličinu i značaj Svetozara Borojevića. Roditeljski dom iz kojeg je uplakani mladi Borojević, u pratnji svog kuma Đure Lazića, krenuo u Nižu vojnu realku, i time se otisnuo na dug i trnovit put kaljenja vojnika do najviše vojne časti, danas više ne postoji. Preživio je taj dom tri rata pa čak i razoran Petrinjski potres, četiri države da bi na kraju, na sveopću sramotu, skončao u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Hrvatskoj u kojoj nema više spomena na jednog od najvećih vojskovođa Prvoga svjetskoga rata, jedinog Slavena koji je u austrougarskoj vojnoj povijesti imao tako visok čin, hrvatskog vojskovođe kojem su Mađari zahvaljivali jer ih je spasio od Rusa, vojskovođe čiji je genijalan um i karakter obranio slovenske i hrvatske domove, hrvatskog vojskovođe …koji je bio puno više od jednog feldmaršala…

Danijel Tatić

U knjizi je jedno poglavlje posvećeno kući.

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved