Connect with us

Vijesti

Afganistan pokazuje zašto je rat protiv terorizma opaka laž i fijasko

Published

on

Umjesto borbe protiv terora, rat protiv terora je samo potakao terorizam. To je dimna zavjesa za SAD da zadrži svjetsku dominaciju i zadrži Kinu pod kontrolom, kao i odličan izgovor za vojnoindustrijski kompleks da i dalje bilda bogatstvo.

UKUS VLASTITOG LIJEKA

Rat protiv terorizma počeo je prije dvadeset godina nakon napada 11. rujna. Pentagon je krenuo u rat protiv Al Kaide i njihovih pokrovitelja, talibana. Zaista čudan razvoj događaja, budući da su Al Kaidu sami stvorili. Nitko drugi nego Hillary Clinton, tadašnja američka državna tajnica, priznala je da se bore protiv terorista koje su sami stvorili i sami financirali.

Afganistan se pokazao samo kao početak. Strane intervencije Zapada u Iraku i Siriji stvorile su terorističke grupe poput IS i Jabhaat al-Nusre. Rat protiv Libije doveo je do kaosa u cijeloj regiji i dao krila brojnim džihadističkim grupama. Opljačkali su libijski arsenal oružja, pokrenuvši svete ratove u brojnim susjednim zemljama. Danas su fundamentalističke terorističke grupe aktivne u deset afričkih zemalja.

2009. godine američki predsjednik Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir. Nekoliko godina kasnije, bombardirao je sedam zemalja istovremeno. Toliki se rat neminovno vraća kao bumerang u lice. Počevši od 2015. godine, zapadne zemlje su bile pogođene valom terorističkih napada. Ili, kako su rekli džihadisti: „Zapad kolje ovcu, ali ne želi da ima krv na odjeći“.

KOME KORISTI OVO?

Sramotni poraz u Afganistanu možda nije kraj rata protiv terorizma. Umjesto borbe protiv terora, ovaj „beskrajni rat“ je samo podstakao terorizam. Piromani su vatrogasci. Danas Pentagon provodi protuterorističke aktivnosti u 85 zemalja. Ovo održava ratnu industriju da radi punom parom, dok baruni vojne industrije ubiru ogroman profit.

Troškovi resursa i ljudskih života su zapanjujući. Kao rezultat ratnog nasilja nakon 11. rujna, ubijeno je više od 800.000 ljudi, od kojih je skoro polovica bila civilno stanovništvo. Broj ratnih izbjeglica i raseljenih osoba kao rezultat rata protiv terorizma je do sada 37 milijuna.

U međuvremenu, cijena američkih ratova nakon 11. rujna već je dostigla zapanjujući iznos od 6,4 bilijuna (tisuća milijardi) dolara. To je 320 milijardi dolara godišnje ili 8 puta više od onoga što UN procjenjuju da je potrebno za svu svjetsku humanitarnu pomoć.

NAFTA I DRUGI MINERALI

Dva su glavna razloga zašto su SAD napale Afganistan. Prvi razlog bila je nafta, točnije buduća izgradnja velikog naftovoda od Kaspijskog mora preko zemlje do Pakistana. I prvi afganistanski predsjednik i novi američki ambasador u Avganistanu poslije 2001. godine ranije su radili za Unocal, veliku američku naftnu kompaniju koja je dugo imala planove za naftovod kroz Afganistan. Prvi strani ugovor koji je novi avganistanski predsjednik potpisao odnosio se na izgradnju naftovoda od Turkmenistana do lučkog grada u Pakistanu, preko Afganistana…

2010. američka vojska i geolozi otkrili su da avganistansko podzemlje sadrži dragocjene minerale vrijedne 1.000 milijardi dolara. To uključuje željezo, bakar i zlato. Ali još važniji su rijetki zemljani metali. Možda jedna od najvećih rezervi litija na svijetu nalazi se u Afganistanu. Litij je bitna, ali oskudna komponenta punjivih baterija i drugih tehnologija od vitalnog značaja za rješavanje klimatske krize. Sada znamo da su rezerve litija u ​​Boliviji bile jedan od glavnih razloga puča protiv Evo Moralesa 2019.

OKRET PREMA KINI

Drugi važan razlog je uspon Kine. Nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza, SAD su se etablirale kao neprikosnoveni lider svjetske politike. „Naš prvi cilj“, rekao je Pentagon 1992. godine, „je sprječavanje ponovnog pojavljivanja novog rivala. Moramo zadržati mehanizam za odvraćanje potencijalnih konkurenata čak i od težnje većoj regionalnoj ili globalnoj ulozi.”  Trideset godina kasnije, Kina je postala glavni „rival“ kome treba posvetiti pozornost.

Afganistan je dio ove priče. Zemlja se nalazi u blizini Novog puta svile i graniči se sa zapadnom provincijom Singjang u kojoj žive Ujguri.

U iskrenom govoru 2018. godine, Lawrence Wilkerson, bivši šef osoblja Colin Powella, otkrio je prave razloge njihovog prisustva u Avganistanu:

„Mi smo u Afganistanu kao što smo bili u Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata. To nema nikakve veze sa Kabulom i izgradnjom države, nema veze sa borbom protiv talibana i nema nikakve veze sa borbom protiv bilo koje terorističke grupe. Sve to ima veze sa tri primarna strateška cilja.”

Osim što drži Pakistan pod kontrolom „sa potencijalno najnestabilnijim nuklearnim zalihama na zemlji“, pukovnik u penziji pominje dva razloga direktno povezana sa Kinom.

„Američka vojska u Afganistanu jedina je čvrsta sila koju Sjedinjene Države imaju u blizini centralne kineske inicijative „Pojas i put“ koja se proteže širom Centralne Azije. Ako bismo morali da utičemo na tu vojnu silu, u poziciji smo da to učinimo u Afganistanu.”

„Treći razlog zašto smo tamo je to što postoji 20 miliona Ujgura. Ako CIA mora nastaviti s operacijom koristeći te Ujgure kao što je Erdogan učinio u Turskoj protiv Asada, onda dobro, ako bi CIA htjela destabilizirati Kinu, najbolji način bi bio stvaranje nemira i udruživanje sa tim Ujgurima koji bi pritiskali Han Kineze u Pekingu iz unutrašnjosti, a ne iz inozemstva.”

NEMA HLADNOG RATA

Sve ovo jasno stavlja do znanja da rat protiv terorizma nije ništa drugo do izgovor. To je dimna zavjesa za SAD da zadrže svjetsku dominaciju i odličan izgovor za vojno-industrijski kompleks da se nastavi bogatiti.

Rat protiv terorizma je potpuni fijasko i gadost. Nažalost, Washington neće odustati, upravo suprotno. Danas postoji čak i opasnost od važnog novog fronta: novog Hladnog rata protiv Kine.

Ovaj novi hladni rat mogao bi imati još pogubnije posljedice od rata protiv terorizma. U Izjavi o zabrani hladnog rata vrlo se oštro kaže: „Sve agresivnije izjave i radnje koje američka vlada preduzima u vezi s Kinom predstavljaju prijetnju svjetskom miru i prepreka su za uspješno rješavanje za čovječanstvo uobičajenih pitanja s kojima se suočavaju, poput klimatskih promjena, kontrole pandemija, rasne diskriminacije i ekonomskog razvoja.

Pokret za mir ima mnogo posla.

Autor Marc Vandepitte |S. Filipović/logicno |Croativ.net

Advertisement

Vijesti

Muftiji Zukorliću: “Ljuta sam jer smo mnoge stvari ostavljali za sutra… dok si ti žurio!”

Published

on

Sjećanje na jednog od najvećih sandžačko-muslimanskih intelektualaca, bivšeg muftiju, za Sandžak i Srbiju, Moamera Zukorlića u dirljivom govoru …

Efendija Muamer Zukorlić, teolog i političar, bio je pravi vođa svoga naroda i pučki tribun u Sandžaku ali i šire, umro je iznenadnom smrću u studenom 2021. godine.

Godine 2010. Zukorlić je formirao Bošnjačko nacionalno vijeće, te bošnjački narod proglasio konstitutivnim. Kad tijela države Srbije nisu priznala BNV, on je dao slijedeću izjavu:

 »Igranje Sandžakom znači poigravanje sa ovim dijelom Srbije. Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cijela zgrada. Zato se nije igrati sa vatrom. Ili će nam svima biti lijepo, ili će vatre biti do vrha. Samo naša kuća gorjeti neće.«

Poslušajte dirljiv govor u spomen na velikog muftiju…

Continue Reading

Vijesti

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina proxy CIA-e!

Published

on

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina opunomoćenik CIA-e.

To znači da Putinova invazija na Ukrajinu NIJE bila neprovocirana i da su SAD ekspanzionisti koji ruše suverene nacije radi geopolitičke dobiti – piše na X profilu @WarClandestine.

SAD su donijele rat Putinu pred vrata.

Što znači da je svaka stvar koju su vam zapadni mediji rekli o ratu u Ukrajini bila utemeljena na laži. Sve analize koje ste čuli od pompoznih MSM govornika temeljile su se na pretpostavci da je Putin to učinio ničim izazvan, samo zato što je “doslovno Hitler”. Ništa od toga nije bila istina.

Ispostavilo se da su Putinove optužbe da zapadne obavještajne službe kontroliraju Ukrajinu bile točne, stoga je njegov napad više nego opravdan. Zamislite samo da je Rusija financirala nacističke milicije u Kanadi, započela građanski rat, svrgnula vladu, zatim uspostavila vlastiti marionetski režim, zatim postavila ruske obavještajne baze i biolaboratorije po cijeloj našoj sjevernoj granici. Svaki bi Amerikanac tražio da se Kanada i Rusija sravne s zemljom. Pa to je upravo ono što su SAD učinile Rusiji i ljute su.

Rusija je pokušala ući u NATO, odbijeni su. Rusija je pokušala pregovarati nenasilnim sredstvima za rješavanje sukoba, što im je odbijeno. Rusija je UN-u pokušala iznijeti svoje pritužbe zbog američke proizvodnje biološkog oružja i špijunaže, što je odbijeno. Rusija je pokušala ići diplomatskim putem, a Zapad je samo vikao “ruske dezinformacije”, a oni su bili ti koji su gurali dezinformacije.

Zapad se također potrudio cenzurirati neovisne novinare poput mene koji vam to govorim od prvog dana, jer da je javnost cijelo vrijeme znala ovaj detalj, ne bi podržali slanje naših dolara poreza tamo.

Ovo će mnogim Amerikancima biti teška pilula za progutati, ali Rusija nije negativac u ovom scenariju. Zapad je, a nije ni blizu.

Što prije svi to prepoznamo, prije ćemo moći počistiti nered.

Continue Reading

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved