Connect with us

Vijesti

Anonimni kardinal: Nadbiskup Lefebvre bio je prorok koji će jednoga dana biti proglašen crkvenim naučiteljem

Published

on

Armin Schwibach, profesor filozofije i dopisnik iz Rima za austrijsku web stranicu Kath.net, objavio je na Twitteru da mu je jedan kardinal nedavno dao nekoliko pozitivnih komentara o nadbiskupu Marcelu Lefebvreu, preminulomu utemeljitelju Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.

Schwibach je 21. kolovoza napisao: „Kao što je nedavno izjavio kardinal: nadbiskup Lefebvre bit će jednoga dana priznat kao crkveni naučitelj. Stoga se ‘drugi’ trebaju pokazati da su mu dorasli”. Catholic Family News obratile su se profesoru Schwibachu koji je potvrdio da mu je nedavno te riječi doista izrekao kardinal Katoličke Crkve. Drugom je prilikom, prema Schwibachu, isti taj kardinal dodao da je Lefebvre bio „prorok”. No kardinal je izgovorio ove riječi privatno te ih ne želi reći javno.

Ova pouzdana činjenica koju je otkrio Schwibach od velike je važnosti za Katoličku Crkvu jer pokazuje da postoje i drugi visoki prelati osim nadbiskupa Carla Marije Viganòa i biskupa Athanasiusa Schneidera koji vide valjanost trajne kritike vlastite nadbiskupu Lefebvreu u odnosu na Drugi vatikanski sabor, vidike postkoncilskoga Učiteljstva i novus ordo Mise.

Vrijeme je za obazrivo osluškivanje

Nadamo se da će ovaj kardinal, kao i drugi prelati koji razmišljaju na sličan način, iskreno izaći u javnost. Vrijeme je da se sada s poštovanjem čuje ovaj tradicionalistički stav, kojega se toliko desetljeća gušilo i progonilo. Činjenica je da se katolički um smanjuje kad mu se zabrani gledati stvarnost, postavljati pitanja ili iznositi prigovore. Naviknemo se zatvarati oči, ali naš Gospodin je Svjetlost i Istina te uvijek možemo biti sigurni da će nas blagosloviti kada težimo da mu ugodimo tražeći i govoreći Istinu, bez brige za ljudsko poštovanje.

Nadbiskup Lefebvre i papa Pavao VI u Castel Gandolfu

Papa Pavao VI je optužio nadbiskupa Lefebvrea ga glumi antipapu… Njihovu raspravu u Castel Gandolfu pročitajte na TheCompassNews (engl.)

Usto također duboko vjerujem da do potpunije i proporcionalnije procjene naše trenutne krize i njezinih korijena možemo doći samo kada se posvetimo vođenju intelektualne rasprave u javnosti, gdje su jasno predstavljeni argumenti i protuargumenti, proširujući tako perspektive i pristupe istini. (…)

Osvježavajuća iskrenost biskupa Schneidera

U knjizi Christus Vincit (Angelico Press, 2019.), biskup Athanasius Schneider iskreno opisuje vlastitu reakciju na Lefebvrea i njegov pokret, gdje govori da se osjećao privučen njegovim argumentima, ali da je potom bio zbunjen jer su mjesni biskupi upozorili vjernike protiv ovoga „neposlušnoga” nadbiskupa.

Evo kako sam to prikazala u svojoj recenziji knjige:

„Kada je [biskup Schneider] imao 15 godina, počeo je čitati neke tekstove koje je napisao nadbiskup Marcel Lefebvre, osnivač Svećeničkoga bratstva sv. Pija X., ali  je ‘osjetio dvojbu’. Njegovo osobno poštovanje prema vladajućemu papi bilo je u suprotnosti s Lefebvreovim uvidima za koje je smatrao da su ‘u svojoj biti točni’. Budući da u to vrijeme nije izravno čitao tekstove Koncila (1962.-1965.), nego umjesto toga komentare konzervativnih autora koji su ih predstavljali, isprva nije imao ‘zabrinutosti ili sumnje da bi moglo biti problema s koncilskim tekstovima’. U to je vrijeme prakticirao vjeru u ‘potpunu nepogrešivost Koncila’.”

Sada biskup Schneider vidi da je taj zaključak bio pogrešan. On govori: „U današnje vrijeme shvaćam da sam ‘isključio’ svoj razum. Međutim, takav stav nije zdrav i proturječi tradiciji Crkve, kao što to primjećujemo kod otaca, naučitelja i velikih teologa Crkve tijekom dvije tisuće godina”.

Takav stav da se „isključi” razum biskup sada naziva „ekstremnim ultramontanizmom”, kao i „slijepom obranom svega što je izrekao Koncil, što je, čini se, ponekad zahtijevalo mentalne akrobacije i logiku ‘kvadrature kruga’”.

Ovaj jedan primjer pokazuje kako su mnogi u crkvenoj hijerarhiji nadbiskupa Lefebvrea – umjesto da javno raspravljaju o primjedbama koje je iznio on kao i nekoliko drugih tradicionalnih skupina i pojedinaca – ostracizirali i time ugušili njegove iskrene i dobro obrazložene argumente. Takva metoda, međutim, neće trajati vječno, jer će se istina uvijek osloboditi.

Nedavno sam čula od nekoliko konzervativnih katolika da su se držali podalje od publikacija tradicionalističkog pokreta jer im je rečeno da su oni „raskolnici”. Međutim, sad kad počinju čitati neke njihove knjige i kritike, kažu: nikad to nisam znao! Volio bih da sam znao. Drugi mi kažu: uskraćeno nam je tako mnogo prekrasnih elemenata naše vjere! Novi molitvenici često su tako dosadni, dok su stari toliko oplemenjujući i nadahnjujući! Osjećamo kao da nam je ukradena baština.

Tako to ide. Istina se uvijek oslobađa. A svaki prelat koji bi se sada iskreno pozabavio tim problemima, učinio bi veliku uslugu laicima i time bi nam pomogao u smislu dobro odmjerene i obrazložene rasprave, radi spasenja duša.

Maike Hickson

Izvor: https://catholicfamilynews.com | ChristusRexHrvatska

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved